FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 september 2017

Absurde Turkse kraker: vijf keer rood en twee Nederlandse goals

In een beladen topper tegen Besiktas heeft Fenerbahçe zaterdagavond de volle buit gepakt. Het werd 2-1 in de stadsderby, maar na afloop zal vooral over de arbitrage worden nagepraat: er werden liefst vijf rode kaarten uitgedeeld. Vincent Janssen veroorzaakte een penalty en scoorde, terwijl Ryan Babel toesloeg namens Besiktas. Het is voor de regerend kampioen de eerste nederlaag van het seizoen, al blijft de club wel twee punten boven Fenerbahçe staan.

Dat het een verhitte derby was, bleek allereerst in de slotfase van de eerste helft. Ricardo Quaresma kwam na 40 minuten goed weg met geel voor een charge op Mathieu Valbuena, maar moest 2 minuten later alsnog inrukken voor een tackle op Mehmet Ekici. Kort daarna raakte Fenerbahçe verdediger Luís Neto kwijt, nadat hij de doorgebroken Cenk Tosun neerhaalde. Het stond toen overigens al 1-0, want Giuliano mocht aanleggen voor een penalty in de twintigste minuut en mikte de bal in de linkerhoek. Janssen kreeg de strafschop nadat hij in het strafschopgebied werd getorpedeerd door Gary Medel.

In de tweede helft werd de gelijkmaker van Álvaro Negredo afgekeurd wegens buitenspel, hoewel dat op basis van de camerabeelden onterecht leek te zijn. De thuisploeg kwam bovendien goed weg toen een duidelijke overtreding op Cenk geen penalty opleverde voor Besiktas. Het leek 1-0 te blijven, maar in de absurde slotfase vielen nog twee doelpunten van Nederlandse makelij. Janssen benutte een strafschop vol overtuiging, nadat een overtreding van Atiba Hutchinson hem zijn tweede gele kaart opleverde. Ryan Babel maakte er 2-1 van met een kopbal van dichtbij en bij de thuisploeg kreeg Ismail Köybasi nog een rode kaart. Na het laatste fluitsignaal kreeg ook Oguzhan Özyakup nog rood voor protesteren.

Eigen doelpunten helpen stroef Barcelona langs Girona

Barcelona heeft na zes competitieduels nog altijd de maximale score. Zaterdag boekte de koploper een 0-3 zege op promovendus Girona. De eerste twee treffers waren eigen doelpunten. Luis Suárez deed vervolgens ook een duit in het zakje voor de bezoekers. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, kende Barcelona geen eenvoudige avond.

Het eerste eigen doelpunt van Girona kwam op naam van Aday Benítez, die het leer na zestien minuten op ongelukkige wijze achter zijn eigen doelman Gorka Iraizoz werkte. Na een hoekschop nam Jordi Alba de bal vanaf de zestienmeterlijn op de slof, waarna Aday de bal verlengde met desastreuze gevolgen. Voor de treffer had Girona juist enkele kansen om de score te openen: Marc-André ter Stegen werd tot twee reddingen gedwongen, terwijl een ander schot van Girona langs de doelman zeilde.

Makkelijk had Barcelona het niet in Estadi Montilivi. Girona speelde goed georganiseerd en liet Barcelona geregeld in de buitenspelval trappen. Na de openingsfase waren er nog nauwelijks kansen en was de wedstrijd verworden tot een schaakspel. Kort na rust viel de tweede alsnog en ditmaal kwam het eigen doelpunt van keeper Iraizoz. Aleix Vidal stoomde op aan de rechterflank en combineerde met Suárez, die de keeper op het verkeerde been zette na de voorzet van de rechtsback.

Iraizoz werkte de bal in eigen doel en daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Toch bleef het een moeizame wedstrijd voor Barcelona en was Girona de bovenliggende partij. Doelman Ter Stegen kwam desondanks nauwelijks meer in de problemen en Suárez maakte aan alle twijfels een einde na een prachtige assist van Sergi Roberto. De Uruguayaan heeft nu gescoord tegen 24 van de 25 ploegen die hij trof in de competitie. Girona gaf de jacht op een eretreffer niet op, maar was uiteindelijk niet succesvol. Barcelona blijft dankzij de zege foutloos bovenaan staan in La Liga.

Uitslagen La Liga zaterdag
Atletico Madrid - Sevilla 2-0
Alavés - Real Madrid 2-2
Girona - FC Barcelona 0-3
Malaga - Athletic de Bilbao 3-3

Dybala schittert en staat op eenzame hoogte in Serie A

Juventus heeft ook haar zesde competitiewedstrijd in winst weten om te zetten. De Oude Dame beleefde zaterdagavond in de stadsderby met Torino een droomstart dankzij Paulo Dybala en profiteerde uiteindelijk optimaal van een vroege rode kaart van Daniele Baselli: 4-0. De ploeg van Massimiliano Allegri nestelt zich zodoende weer naast Napoli aan kop in de Serie A.

Er staat dit seizoen in Italië geen maat op Dybala. De Argentijnse aanvaller was in zijn eerste vijf wedstrijden al goed voor acht competitietreffers en deed tegen Torino al vroeg van zich spreken. Miralem Pjanic won op het middenveld een duel van Tomás Rincón, waarna Dybala aan de wandel kon met de bal. De technicus gaf doelman Salvatore Sirigu vervolgens geen schijn van kans met een hard schot van net buiten het strafschopgebied: 1-0.

Torino had weinig in de melk te brokkelen in het hol van de leeuw en zag alle hoop op een goed resultaat halverwege de eerste helft vervliegen, nadat Baselli na een overtreding op Pjanic met zijn tweede gele kaart van de wedstrijd van het veld werd gestuurd. De Bosnische middenvelder verdubbelde vervolgens op slag van rust de voordelige marge voor Juventus door Sirigu met een geplaatste bal van een meter of achttien te verschalken.

Pjanic was twaalf minuten na rust ook nog betrokken bij het derde doelpunt van Juventus, door het leder uit een hoekschop op het hoofd van Alex Sandro te leggen. Laatstgenoemde steeg boven zijn directe tegenstander uit en gaf Sirigu vervolgens geen kans met een harde kopstoot. De ploeg van Allegri kon de wedstrijd daarna rustig uitspelen en energie sparen voor het duel met Olympiacos Piraeus in de Champions League van volgende week, al maakte Dybala er in blessuretijd nog wel 4-0 van. Het betekende voor hem zijn tiende goal dit seizoen in de Serie A en daarmee heeft hij vier keer vaker gescoord dan naaste concurrent Edin Dzeko op de topscorerslijst.

Uitslagen Serie A zaterdag
Juventus - Torino 4-0
AS Roma - Udinese 3-1
SPAL - Napoli 2-3

Wedstrijd van uitersten voor Tete, PSG niet langer op honderd procent score

Olympique Lyon heeft zaterdagavond twee dure punten laten liggen in de top van de Ligue 1. Het elftal van Bruno Génésio kwam in eigen huis tot tweemaal toe op voorsprong tegen laagvlieger Dijon, maar moest in een doelpuntrijke confrontatie uiteindelijk genoegen nemen met een puntendeling: 3-3. Kenny Tete was belangrijk met een assist, maar ging in de fout bij de gelijkmaker van de bezoekers.

Met de ex-Ajacied in de basiself en Memphis Depay buiten de wedstrijdselectie schoot Lyon voortvarend uit de startblokken voor eigen publiek. Nabil Fekir opende na twintig minuten spelen van dichtbij de score, nadat Ferland Mendy in eerste instantie nog de paal had geraakt. Diezelfde Mendy beging niet veel later in zijn eigen strafschopgebied een overtreding op Chang-Hoon Kwon, waarna Naïm Sliti vanaf elf meter voor de 1-1 ruststand zorgde.

De bezoekers uit Dijon kwamen na de onderbreking fel uit de kleedkamer. Fouad Chafik bracht de bal met een uitstekende voorzet in de doelmond van Lyon, waarna Xeka geheel vrijstaand de 1-2 tegen de touwen kon koppen. Lyon stelde echter vrijwel onmiddellijke orde op zaken. Tete stelde eerst na een uur spelen met een afgemeten voorzet Houssem Aouar in de gelegenheid de gelijkmaker binnen te lopen, waarna Mariano Díaz de thuisploeg met een benutte strafschop weer aan de leiding bracht.

In een knotsgekke tweede helft ging het daarna echter toch weer mis voor Lyon. Amper twee minuten na de vijfde seizoenstreffer van Díaz bracht Cédric Yambéré het scorebord alweer in evenwicht namens Dijon. De Franse centrumverdediger ontdeed zich bij een vrije trap van directe tegenstander Tete en gaf Anthony Lopes vervolgens het nakijken met het hoofd: 3-3. Lyon maakte daarna nog wel jacht op de winnende goal, maar kon puntverlies uiteindelijk niet afwenden.

Montpellier - Paris Saint-Germain
Na zes opeenvolgende overwinningen is Paris Saint-Germain voor het eerst dit seizoen aangelopen tegen puntverlies. Op bezoek bij Montpellier speelde de koploper geen goede wedstrijd en bleef men steken op 0-0. Vanwege blessureleed moest Unai Emery het stellen zonder Neymar, Javier Pastore en Ángel Di María.

PSG, dat vorig seizoen met liefst 3-0 onderuit ging in het Stade de la Mosson, wist in de eerste helft weinig indruk achter te laten. Halve kansen waren er weliswaar voor Edinson Cavani en Julian Draxler, maar het ontbrak de bezoekers aan creativiteit. Montpellier was een paar keer dreigend in de counter zonder echt gevaarlijk te worden. PSG had het merendeel van het balbezit en moest het spel maken terwijl de thuisploeg terugzakte.

Gaandeweg de eerste helft kwam Montpellier wel beter in de wedstrijd. Tot kansen leidde dat niet. Kort na rust had PSG de eerste echt goede mogelijkheid: een slordige pass van Ellyes Skhiri resulteerde in balbezit voor Cavani, die Kylian Mbappé vond. Het lage indraaiende schot van de jonge aanvaller was een prooi voor keeper Benjamin Lecomte. PSG probeerde steeds vaker de stugge defensie van Montpellier uit elkaar te spelen. Na een klein uur knikte Mbappé rakelings naast het doel van Lecomte, waardoor het 0-0 bleef.

PSG probeerde meer man voor het doel te brengen in de slotfase van de wedstrijd, terwijl Montpellier bleef inzetten op de tegenaanval. De gastheer bleef solide verdedigen en PSG vond het lastig om de ruimte te vinden. De ploeg van Michel Der Zakarian hield zich uitstekend staande en leek de dreiging van PSG onder controle te hebben. Montpellier speelde op het balbezit en hield de voorsprong vast, waardoor PSG voor het eerst tegen puntverlies aanliep.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Montpellier - Paris Saint-Germain 0-0
Girondins Bordeaux - Guingamp 3-1
Caen - Amiens 1-0
Olympique Lyon - Dijon 3-3
Metz - Troyes 0-1

Klaasen en Meulenkamp naar laatste zestien International Darts Open

Jelle Klaasen en Ron Meulenkamp staan in de achtste finales van de International Darts Open. Voor Christian Kist en Benito van de Pas viel in de tweede ronde het doek.

Klaasen was zaterdagmiddag met 6-4 te sterk voor Brendan Dolan. Meulenkamp verraste met een 6-3 zege op Michael Smith. Kist werd met 6-1 afgedroogd door Kim Huybrechts en Peter Jacques was met 6-2 te sterk voor Van de Pas. 

Peter Wright won met 6-2 van Daryl Gurney en Simon Whitlock won in een Australisch onderonsje met 6-4 van Kyle Anderson. Zondagmddag gaat het toernooi verder met de achtste finales. Klaasen speelt tegen Jacques, die voor de derde keer op rij een Nederlander treft. Meulenkamp treft Josh Payne, die met 6-4 te sterk was voor Rob Cross. 

Uitslagen International Darts Open - Ronde II 
Gerwyn Price 6-4 Steve Lennon
Ian White 6-3 Keegan Brown
Jelle Klaasen 6-4 Brendan Dolan
Mervyn King 6-2 John Michael
Kim Huybrechts 6-1 Christian Kist
Ronny Huybrechts 6-4 Cristo Reyes
Peter Jacques 6-2 Benito van de Pas
Joe Cullen 6-1 Richie Corner

Dave Chisnall 6-4 Darren Webster
Dennis Nilsson 6-5 Daryl Gurney
Ron Meulenkamp 6-3 Michael Smith
Peter Wright 6-2 Chris Quantock
Josh Payne 6-4 Rob Cross
Mensur Suljovic 6-3 William O'Connor
Alan Norris 6-1 Max Hopp
Simon Whitlock 6-4 Kyle Anderson

Uitslag ADO Den Haag - Sparta Rotterdam

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen ADO Den Haag en Sparta Rotterdam. De thuisploeg won deze wedstrijd met 1-0. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

ADO Den Haag

1 - 0

Sparta Rotterdam

 50' El Khayati    
 
 Gele kaart: Meijers, Beugelsdijk, (ADO Den Haag), Floranus, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 9.641
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Becker
Johnsen (Lorenzen/82)
Falkenburg (Duplan/72)
  Kortsmit
Floranus
Fischer
Chabot (Duarte/76)
Marfelt
Dougall
Mühren
Sanusi
Verhaar (Brogno/ 71)
Ache (Volas/79)
Goodwin

Bosz schrijft monsterzege bij met Dortmund na hattrick Aubameyang

Borussia Dortmund blijft imponeren in de Bundesliga. Het team van Peter Bosz speelde zaterdag een uitstekend duel tegen Borussia Mönchengladbach. Het vermorzelde de opponent met 6-1. Pierre-Emerick Aubameyang was goed voor een hattrick voor de koploper van Duitsland. Wel moest Bosz zijn eerste tegendoelpunt in competitieverband incasseren bij Dortmund.

Met twee doelpunten en een assist werd Maximilian Philipp de man van de eerste helft. De linksbuiten ontving de bal na 27 minuten van Pierre-Emerick Aubameyang, die het leer nog net binnenhield en met een sliding voor het doel bracht. Philipp stond op de juiste plek om binnen te werken en verdubbelde de marge even later ook zelf. Ditmaal was Jeremy Toljan de aangever vanaf de linkerkant. In het strafschopgebied nam Philipp in één keer op slof en vond hij de bovenhoek.

Het verschil werd zelfs drie voor de pauze, want Aubameyang kon binnentikken na een pass van Philipp. De maker van de 1-0 en 2-0 werd gelanceerd door Sokratis Papastathopoulos, ontsnapte aan de aandacht van zijn bewaker en vond Aubameyang toen de keeper al geklopt was. Kort na rust werd het zelfs 4-0 en opnieuw was de Gabonees verantwoordelijk voor de treffer. Na een vrije trap van Mario Götze knikte Aubameyang tegen de paal, om in de rebound eenvoudig binnen te werken.

Het werd vervolgens nog erger voor Mönchengladbach. Aubameyang maakte er 5-0 van nadat hij werd bediend door Mahmoud Dahoud, keeper Tobias Sippel omspeelde en afrondde vanuit een lastige hoek. Lars Stindl deed namens de bezoekers wat terug en bezorgde Dortmund het eerste tegendoelpunt van het lopende seizoen. De marge werd echter wel weer vijf, want Julian Weigl maakte er 6-1 van met een prachtig schot van afstand in de bovenhoek.

Nog nooit liet een ploeg Bundesliga in de Bundesliga na zes duels de doelcijfers 19-1, ofwel +18, noteren. De ploeg van Peter Bosz is daarmee perfect begonnen aan de Bundesliga. 

Dortmund is lekker op dreef. (PRO SHOTS/Witters)
Dortmund is lekker op dreef. (PRO SHOTS/Witters)

Rugbyers 't Gooi en Hilversum blijven winnen

In de Ereklasse in het Nederlandse rugby staan na de derde speelronde twee clubs op kop met het maximale aantal van vijftien punten. RC 't Gooi kreeg bezoek van de Haagsche RC en dat leverde weinig problemen op voor de club uit Naarden: 59-5.

De regerend drievoudig landskampioen, RC Hilversum, had een aanzienlijk pittiger dagje. De club reisde af naar Middelburg, waar EZRC Oemoemenoe lang op weg leek naar een stunt. Toch herstelden de Hilversummers zich en boekten ze hun derde zege op rij: 29-45. Ook LRC DIOK verloor nog niet, maar de club zag vorige week een wedstrijd afgelast worden en heeft er dus nog maar twee in plaats van drie gespeeld.

Uitslagen Ereklasse rugby
RC 't Gooi - Haagsche RC 59-5
EZRC Oemoemenoe - RC Hilversum 29-45
RC The Dukes - LRC DIOK 20-57
ASRV Ascrum - The Hookers 38-10
DSR-C - RC Waterland 15-71
Castricumse RC - RC The Bassets 23-33

Honkballers Amsterdam slaan terug tegen Neptunus

In de kampioensgroep van de Hoofdklasse in het honkbal hebben de L&D Amsterdam Pirates zaterdag een zege geboekt op concurrent Curaçao Neptunus. In Rotterdam was Neptunus in het eerste deel van de wedstrijd de betere, maar vervolgens wisten de Pirates geregeld iemand over de thuisplaat te slaan. Het leverde ze een 4-6 zege op, de twaalfde overwinning van de kampioensgroep. Neptunus staat op dertien zeges, maar heeft wel één wedstrijd minder gespeeld.

De andere twee ploegen in de kampioensgroep doen in principe al lang niet meer mee voor een plek in de Holland Series, maar de Vaessen Pioniers en Mr. Cocker HCAW maakten er in Hoofddorp een vermakelijk duel van. De Pioiniers gingen met een 6-0 voorsprong de achtste inning in, maar HCAW maakte daarin plots zes punten. De spetterende negende inning leverde dan toch nog een thuiszege op voor de Pioniers, maar veel scheelde het niet: 10-9.

Sagan ziet zichzelf niet als grote favoriet

Peter Sagan heeft geen ideale aanloop naar de wegwedstrijd bij de WK wielrennen in het Noorse Bergen. De De Slowaak, die de afgelopen twee jaar de regenboogtrui veroverde, moest zijn fiets een aantal dagen laten staan vanwege ziekte.

"Ik weet dus niet in welke conditie ik zondag aan de start sta. Ik denk niet dat ik in topvorm ben, maar ik ga mijn best doen", zei Sagan op de persconferentie.

De 27-jarige Slowaak kan de eerste renner worden die drie keer op rij de wereldtitel pakt. "Maar cijfers en records interesseren me niet zo, ik ben blij met wat ik allemaal al heb bereikt. Ik ben hier om plezier te hebben en te genieten van de koers.''

Het parcours rond Bergen, met halverwege ieder rondje de beklimming van Salmon Hill, heeft Sagan nog niet verkend. "Ik weet niet eens of we elf of twaalf rondjes moeten afleggen. Ik heb in ieder geval tijd genoeg om zondag het parcours te verkennen. Na een paar rondjes weet ik het wel."

Sagan ziet zichzelf niet als grote favoriet. Dan denkt de huidig wereldkampioen eerder aan de Michael Matthews, Greg Van Avermaet, Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski en de twee Noren Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff.

Uitslag Feyenoord - NAC Breda

Het avondje NAC in de Eredivisie is de Bredase spelers goed bevallen. Zo goed zelfs dat de ploeg van trainer Stijn Vreven in de Rotterdamse Kuip voor een enorme stunt zorgde en met 0-2 won van koploper Feyenoord.

In het begin van de wedstrijd tastten beide ploegen elkaar af en het duurde lang voordat de score geopend werd. Dat kwam aan de zijde van Feyenoord doordat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst naast Nicolai Jørgensen ook de geblesseerde Ridgeciano Haps en Jens Toornstra en de geschorste Steven Berghuis moest missen.

Desondanks konden de Rotterdammers nog een goed elftal op de been brengen en Jan-Arie van der Heijden was na twaalf minuten spelen dichtbij de 1-0, maar zijn inzet uit een hoekschop raakte de lat. Na bijna een half uur zette NAC daar een grote kans voor Thierry Ambrose tegenover, maar zijn inzet stuitte op Brad Jones. Even later was het wel raak toen Giovanni Korte na een afgeslagen corner de bal voor zijn voeten kreeg: 0-1.

Vlak na rust claimde NAC een strafschop toen Sofyan Amrabat García naar de grond werkte, maar arbiter Jochem Kamphuis zag er niets in. Kansen aan beide zijden volgden hierna, maar na een uur had Feyenoord op gelijke hoogte moeten komen. NAC-doelman Birighitti keerde een kopbal van Nelom en uit de rebound raakte Vilhena de lat.

Na een lichte overtreding op Amrabat ging de bal een kwartier voor tijd op de stip, maar Michiel Kramer miste de kans op de gelijkmaker. In plaats van nog een punt te pakken ging Feyenoord zelfs het schip in toen doelman Jones Thomas Enevoldsen uit probeerde te kappen, maar dit mislukte. Enevoldsen kreeg de bal en maakte de 0-2.

Enevoldsen zorgde voor de 0-2 na een blunder van Jones (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)
Enevoldsen zorgde voor de 0-2 na een blunder van Jones (Foto: Pro Shots/Kay Int Veen)

Feyenoord

0 - 2

NAC Breda

    33' Korte
87' Enevoldsen
 
Gele kaart: Angelino (NAC Breda)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: Kramer (Feyenoord) mist strafschop (74)
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Diks (Vente/67)
Botteghin
Van der Heijden
Nelom
Amrabat
El Ahmadi
Vilhena
Basacikoglu (Larsson/ 55)
Kramer
Boëtius
  Birighitti
Horsfield (Sporkslede/70)
Koch
Marí
Angelino
El Allouchi
Verschueren
Mets
Korte (Sprangers/78)
Ambrose (Enevoldsen/86)
García

Uitslag Heracles Almelo - Roda JC

Heracles Almelo heeft in eigen huis op het allerlaatste moment drie punten gepakt tegen Roda JC. Al na vijf minuten stonden de Limburgers op 0-1, nadat Mitchel Paulissen een assist van Ard van Peppen in het doel kopte.

Voor rust kreeg Brahim Darri twee kansen op de gelijkmaker, maar die gingen over het doel en op de keeper. Robin Pröpper kopte kort na rust eerst op de paal, alvorens de bal in het doel te volleren. Na vijf nederlagen dacht Roda eindelijk een punt te pakken, want de club hield lang stand. Toch ging het in de 93e minuut fout: Vincent Vermeij zorgde voor de 2-1.

Heracles Almelo

2 - 1

Roda JC

 51' Pröpper
 90+3' Vermeij
   5' Paulissen
 
 Gele kaart: Duarte, (Heracles Almelo), Götz,El Makrini, (Roda JC)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 9.943
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Pröpper
Hardeveld
Duarte (Droste/77)
Monteiro
Pelupessy
v.Ooijen
Darri (Niemeijer/82)
Gladon (Vermeij/67)
Peterson
  Jurjus
Götz
Ananou
Auassar
v.Peppen
El Makrini
Gustafson (Engels/ 75)
Ndenge
Rosheuvel
Schahin
Paulissen (v.Velzen/82)

Liverpool neemt revanche op Leicester City

Liverpool heeft zaterdagavond de tweede ontmoeting met Leicester City in een paar dagen tijd wel in een overwinning om weten te zetten.

Waar the Foxes dinsdag nog te sterk waren in de Carabao Cup, was het de ploeg van Jürgen Klopp die in de Premier League met 2-3 aan het langste eind trok. Philippe Coutinho wist met een prachtige vrije trap de ogen op zich gericht, terwijl de verdere productie op naam van Mohamed Salah, Jordan Henderson, Jamie Vardy en Shinji Okazaki kwam.

Vardy zorgde voor het eerste gevaar van de wedstrijd, voordat Emre Can aan de andere kant de paal naast Kasper Schmeichel trof. Salah had na een kwartier spelen meer geluk: de Egyptenaar werd door Coutinho prachtig bediend en kopte de openingstreffer binnen. Dankzij een magistrale vrije trap van de Braziliaan leek Liverpool vervolgens op rozen te zitten, maar een slippertje van Simon Mignolet zorgde ervoor dat Leicester weer terug in de wedstrijd kon komen.

De doelman dook bij een corner onder de bal door en Okazaki stond precies op de goede plek om te profiteren. Na de onderbreking bleef het tempo hoog en stelde Daniel Sturridge Henderson twintig minuten voor tijd ogenschijnlijk in staat om de wedstrijd op slot te gooien. De aanvoerder kreeg de bal op de rand van de zestien en schoot hard raak.

De thuisploeg gaf zich echter niet gewonnen en twee minuten later lag de bal weer achter Mignolet. Vardy had het leer na een save van de Belgische doelman voor het inkoppen en profiteerde dankbaar van dat buitenkansje. Het duo Vardy-Mignolet speelde vlak daarop ook een hoofdrol toen de keeper in de fout ging en Vardy onderuit haalde in de zestien. Doordat de Engelsman zijn strafschop echter recht op Mignolet schoot, vertrok Liverpool met de drie punten uit het King Power Stadium.

Servië met 3-0 te sterk voor volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters hebben hun tweede duel op het EK in Azerbeidzjan verloren. In Ganja verloor de ploeg van Jamie Morrison met 0-3 (27-29, 17-25, 23-25).

Oranje begon sterk aan de eerste set en bij de eerste technische time-out stond Nederland met 8-3 voor. De volleybalsters wisten tot 19-14 de voorsprong vast te houden, maar Servië kwam op het eind van de set terug. Oranje miste vervolgens vier setpoints, waarna Servië wel toesloeg op hun eerste setpunt.

In de tweede set was Servië duidelijk te sterk voor de Nederlandse ploeg en ze zouden de set met 25-17. In de derde set kwam Oranje beter in het spel en ging het tot 18-18 gelijk op. Dankzij goed serveerwerk van Servië liep uit naar 21-18 voorsprong en gaf die niet meer uit handen.

Nederland besluit de groepsfase zondag met een wedstrijd tegen Tsjechië, die om de tweede plaats in de poule gaat. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales van het EK. De nummers twee en drie krijgen een herkansing in een tussenronde.

Moeizame generale repetitie voor Napoli, AS Roma klopt Udinese

Napoli heeft een moeizame generale repetitie achter de rug voor het Champions League-duel met Feyenoord van volgende week. De formatie van Maurizio Sarri had het lastig op bezoek bij promovendus SPAL en stelde de overwinning pas in de slotfase veilig: 2-3. De Napolitanen zijn zodoende na zes wedstrijden nog wel altijd foutloos in de Serie A.

Napoli trad in Stadio Paolo Mazza aan in vrijwel zijn sterkst mogelijke opstelling. Raúl Albiol, Jorginho en Allan kregen weliswaar rust met het oog op de wedstrijd tegen Feyenoord, maar Sarri had wel de beschikking over onder anderen Dries Mertens en Marek Hamsik. Toch beleefde Napoli een lastige avond tegen de nieuwkomer, die eerder dit seizoen al verraste door doelpuntloos gelijk te spelen tegen Lazio en thuis te winnen van Udinese.

SPAL schoot voor eigen publiek furieus uit de startblokken en kwam na dertien minuten spelen verrassend aan de leiding via Pasquale Schiattarella. Een afstandsschot van de middenvelder bleek doelman José Manuel Reina te machtig: 1-0. Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van de voorsprong, want amper een minuut na de treffer van Schiattarella trok Lorenzo Insigne de stand alweer gelijk met een schot uit de draai. De Italiaans international had op slag van rust ook nog de 1-2 op zijn voet, maar zijn volley werd gepareerd Alfred Gomis.

In de tweede helft voerde Napoli de druk richting het doel van Gomis op en dat resulteerde twintig minuten voor tijd in de 1-2 van José María Callejón. De Spanjaard wist met het hoofd te scoren na een voorzet van Faouzi Ghoulam. Napoli leek vervolgens alsnog een kater over de houden aan het duel doordat Federico Viviani de stand gelijktrok met een fraaie vrije trap, maar Ghoulam bezorgde de ploeg van Sarri in de absolute slotfase toch nog de drie punten door na een fraaie rush succesvol af te ronden.

AS Roma - Udinese
AS Roma heeft geen fout gemaakt tegen laagvlieger Udinese. I Giallorossi waren in eigen huis met 3-1 te sterk voor de tegenstander. Aan de kant van de hoofdstedelingen, die na Hellas Verona en Benevento opnieuw een tegenstander aan de zegekar bonden in de Serie A, was Stephan El Shaarawy met twee treffers de gevierde man.

De eerste kans was nog voor de bezoekers, toen Jakub Jankto Alisson na twintig seconden al aan het werk zette. Daarna was het echter Roma dat de klok sloeg en Edin Dzeko had de bal na twaalf minuten spelen, met dank aan Radja Nainggolan, in het doel liggen. De Belg bleef op wonderbaarlijke wijze aan de bal en zetten vervolgens de Bosniër alleen voor de keeper. Dankzij El Shaarawy was de wedstrijd vervolgens voor de rust al gespeeld. De Egyptische Italiaan knalde de bal na een halfuur binnen voor de 2-0 en profiteerde op slag van rust van geklungel achterin bij i Zebrette.

In de tweede helft slaagde Udinese er, op een poging van Bram Nuytinck die op de lat uiteen spatte, nauwelijks in om gevaar te stichten voor het doel van de Romeinen, bij wie Kevin Strootman de negentig minuten volmaakte. Toch moest Roma in slotfase nog een doelpunt incasseren die de uitslag iets dragelijke maakte voor de bezoekers. Diego Perotti miste aan de overkant eerst een penalty, waarna Jens Larsen er nog 3-1 van maakte.

Uitslag Willem II - sc Heerenveen

SC Heerenveen heeft de uitstekende competitiestart doorgezet met een overwinning op Willem II: 1-2. Trainer Jurgen Streppel deed hiermee zijn voormalig werkgever pijn. De club uit Friesland is nu minimaal één uur koploper in de Eredivisie. 

Aanvoerder Stijn Schaars zette Heerenveen op het spoor van de zege (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)
Aanvoerder Stijn Schaars zette Heerenveen op het spoor van de zege (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)

Willem II

1 - 2

sc Heerenveen

 12' Lieftink    45' Schaars
 59' Kobayashi
 
 Gele kaart: , v.Amersfoort, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: ?
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Heerkens
Lachman
Peters
v.d.Linden (Crowley/86)
Tsimikas
Haye
Lieftink (Croux/73)
Rienstra
Velikonja (Azzaoui/66)
Sol
  Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie
Woudenberg
Thorsby
Schaars
Kobayashi
ödegaard (v.Amersfoort/83)
Ghoochannejhad (Veerman/87)
Zeneli (Rojas/66)

Middelkoop met nieuwe partner naar ATP-finale

Tennisser Matwé Middelkoop heeft met zijn nieuwe dubbelpartner Roman Jebavy uit Tsjechië de finale van het ATP-toernooi van Sint Petersburg gehaald. 

Het Nederlands-Tsjechische duo was in de halve finales in twee sets te sterk voor de Amerikaan Nicholas Monroe en de Australiër John-Patrick Smith, als tweede geplaatst: 6-4, 6-1.

Voor Middelkoop wordt het zijn zesde ATP-finale in het dubbelspel. Vier keer speelde hij er één met Wesley Koolhof - wat vorig jaar twee en dit jaar één toernooizege opleverde - en in juli verloor hij een finale met Sander Arends.

Ding plaatst zich voor de finale World Open snooker

Snookeraar Ding Junhui heeft zich zaterdag weten te plaatsen voor de finale van het World Open. In In het Chinese Yushan was de Chinees in de halve finale met 6-4 te sterk voor de Belg Luca Brecel.

In de eerste twee ging het gelijk op tussen de Belg en de Chinees. Daarna wist Ding via een break van 121 het derde frame te winnen. In het vierde frame wist de Chinees ook het frame te pakken dankzij een prachtige laatste zwarte bal.

Na de korte interval wist Brecel twee frames op rij te winnen, mede door een break van 77 in het vijfde frame. Daarna zou Ding weer twee frames te winnen dankzij break van 91 en 80. Daarmee kwam Ding op één frame van de zege. Brecel kon met een 53 break nog wel frame negen winnen, maar niet veel later zou de nummer vier van de wereld het tiende frame pakken.

In de finale neemt Ding het op tegen Kyren Wilson. De Engelsman wist in een spannende wedstrijd Noord-Ier Mark Allen met 6-5 te verslaan.

Veneberg: "Iedereen mocht vandaag aanvallen"

Na afloop van de wegwedstrijd voor vrouwen bij het WK wielrennen in het Noorse Bergen was Thorvald Veneberg, de bondscoach van de Nederlandse vrouwen, een tevreden man.

Olympisch kampioene Anna van der Breggen en wereldkampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten zette in de laatste ronde van de race hun eigen ambities opzij om zo Chantal Blaak naar de wereldtitel te laten rijden. "Middenvelders kunnen en mogen ook scoren", zo zei Veneberg. "Dat was een beetje het doel vandaag. Iedereen was vrij om aan te vallen. Amy Pieters ging vroeg, daarna was het Chantal. Op het EK hebben we al zo een beetje geëxperimenteerd. De spitsen, de afmakers zoals Van der Breggen, Van Vleuten en Vos, moeten er ook mee leven dat ze voor de Nederlandse ploeg rijden en dat er dus een scenario zoals vandaag uit kan rollen.''

Luiten blijft goed presteren in Portugal

Joost Luiten staat na de derde dag van de Portugal Masters nog steeds in de top tien. De Nederlandse golfer zou een ronde van 70 lopen, één onder het baangemiddelde. De 31-jarige Rotterdammer staat na de derde ronde op de zesde plaats.

Luiten begon met vier parren op rij, waarna hij op hole 5 een birdie zou maken. De twee volgende holes gingen wat minder voor de Nederlander en zou twee bogeys maken op hole 6 en 7. Dankzij een sterk slot, met twee birdies op de laatste drie holes kwam de golfer weer in de top tien terecht.

De Nederlander gaat de slotronde in met drie slagen achterstand op de Deense leider Lucas Bjerregaard. De Deen heeft een slag voorsprong op de Zuid-Afrikaan George Coetzee, die na de eerste dag samen met Luiten aan de leiding ging.

Deel reddingsteam Sint-Maarten keert zondag terug

Een deel van de ruim zestig leden van het Nederlandse reddingsteam USAR keert na de noodhulp op Sint-Maarten zondag terug op Schiphol. De eerste groep van de in totaal 62 reddingswerkers worden zondagochtend opgewacht door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). De anderen arriveren op diverse vluchten in de loop van zondag en maandag.

Het team van USAR.NL is negen dagen aan het werk geweest om de noodhulp te coördineren op het door de orkaan Irma zwaar getroffen Caribische eiland.

Scholen
Het USAR-team bestaat uit vertegenwoordigers van defensie, brandweer, ambulancediensten en politie en verleende onder meer assistentie bij het opstarten van de ambulance- en brandweerzorg. Verder zijn alle 34 scholen op het eiland bezocht en zijn waar nodig werkzaamheden verricht, zodat de scholen weer open kunnen.

Samen met de lokale brandweer verleende het reddingsteam verder assistentie bij opruimingswerkzaamheden. Getroffen lokale brandweer- en ambulancemedewerkers werden tijdelijk vervangen, zodat zij thuis aan de slag konden.

"Het was een intensieve, maar zeer dankbare noodhulpinzet van USAR.NL op Sint-Maarten", zegt landelijk commandant Arjen Littooij vanaf Curaçao. De aanwezigheid op Sint-Maarten heeft volgens hem aangetoond dat USAR.NL breder inzetbaar is dan alleen bij het zoeken naar en redden van slachtoffers.

Reddingsteam Sint-Maarten keert zondag terug
Reddingsteam Sint-Maarten keert zondag terug (Foto: ANP)

Dzumhur en Fognini in finale ATP-toernooi Sint Petersburg

Tennissers Fabio Fognini en Damir Dzumhur hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Sint Petersburg. De Bosniër Dzumhur stuurde Jan-Lennard Struff met 6-3, 7-5 terug naar Duitsland.

Fognini had het een stuk lastiger tegen de als eerste geplaatste Spanjaard Roberto Bautista Agut. Die was in de eerste set aanzienlijk beter, maar via twee tiebreaks vocht Fognini zich alsnog naar de finale: 2-6, 7-6 (7), 7-6 (5).

Fognini hoopt in zijn veertiende ATP-finale zijn zesde titel te pakken, Dzumhur staat voor de tweede keer in een finale en gaat voor zijn eerste toernooizege.

Alle aangehouden hooligans Zwolle weer vrij

Alle 46 hooligans die vrijdagavond in Zwolle zijn aangehouden wegens vernielingen in een treinwagon, zijn door de politie verhoord en weer op vrije voeten gesteld. Ze blijven nog wel verdachte, zei de politie.

De politie vermoedde vrijdag dat een confrontatie op handen was tussen supporters van PEC Zwolle en fans van Go Ahead Eagles uit Deventer en was daarom massaal aanwezig op het station in Zwolle. Toen de Go Ahead-supporters daar aankwamen, stapten ze niet over op de trein naar Deventer, maar zochten ze de uitgang van het station. Die was afgegrendeld door de mobiele eenheid. De ME dreef de hooligans vervolgens in de klaarstaande trein naar Deventer, waar ze vernielingen aanrichtten.

Voetbalclub Go Ahead Eagles zei in een verklaring "met afschuw"kennis te hebben genomen van de onlusten. De club komt later, als het politieonderzoek is afgerond, met een uitgebreidere reactie.

Alle aangehouden hooligans Zwolle weer vrij
Alle aangehouden hooligans Zwolle weer vrij (Foto: ANP)

'Ouders kunnen weer naar zieke Amir toe'

De tienjarige Amir, het terminaal zieke jongetje over wie een juridische strijd speelt tussen zijn ouders en de kinderbescherming, kan in het ziekenhuis zijn ouders ontvangen. Amir is vrijdag opgenomen in het UMCG in Groningen. Een stichting heeft ervoor gezorgd dat de ouders vlakbij het ziekenhuis kunnen verblijven.

Volgens Joancy Breeveld, advocaat van de familie, is een en ander te danken aan de stichting Liva die zich inzet om het gezin weer te herenigen. Het verblijf in Groningen scheelt de ouders enorm veel reistijd. Zij wonen in een asielzoekerscentrum in Emmen. Advocaat Breeveld zegt tientallen reacties van mensen te hebben gekregen die hulp of geld willen aanbieden.

'Ouders kunnen weer naar zieke Amir toe'
'Ouders kunnen weer naar zieke Amir toe' (Foto: ANP)

Real Madrid komt met de schrik vrij tegen laagvlieger

Real Madrid heeft zich enigszins weten te herstellen van de competitienederlaag die het midweeks leed tegen Real Betis. Het elftal van Zinédine Zidane maakte zaterdagmiddag zeker geen grootse indruk op bezoek bij laagvlieger Deportivo Alavés, maar hield dankzij twee doelpunten van Daniel Ceballos toch drie punten over aan de krachtmeting: 1-2. Real heeft nu een achterstand van vier punten op koploper Barcelona, dat later vandaag nog tegen Girona speelt.

Zidane moest het in Vitoria-Gasteiz nog altijd stellen zonder de geschorste Marcelo en besloot Gareth Bale en Luka Modric rust te geven met het oog op het Champions League-duel van volgende week met Borussia Dortmund. Ceballos kon daardoor voor het eerst dit seizoen rekenen op een basisplaats en de Spaanse middenvelder deed in de openingsfase onmiddellijk van zich spreken. Na tien minuten spelen sloeg hij bij de eerste de beste kans van Real direct toe met een geplaatst schot van een meter of vijftien: 1-0.

De Koninklijke zat daarmee op rozen en had in het vervolg van de eerste helft weinig te duchten van de thuisploeg. Toch moest het op slag van rust verrassend de gelijkmaker incasseren. Manu García ontsnapte bij een voorzet vanaf de rechterflank aan de aandacht van de Madrileense verdediging en liet Keylor Navas vervolgens kansloos met een kiezelharde kopstoot: 1-1. Real leek daarmee met een gelijke stand te gaan rusten, maar Ceballos bepaalde twee minuten voor rust toch nog anders met zijn tweede treffer van de middag. De jongeling kon scoren nadat doelman Fernando Pacheco in de fout was gegaan bij een hoge bal.

Cristiano Ronaldo was er vanaf het eerste fluitsignaal bij namens Real, maar de Portugese sterspeler slaagde er in de eerste 45 minuten niet in zijn stempel te drukken op de wedstrijd. Hij was vlak na de onderbreking wel dicht bij de 1-3 na een razendsnelle counter. Zijn schot vloog echter rakelings voorbij het doel van Pacheco, die even later knap redde oog in oog met Isco. Ronaldo leek na een uur spelen alsnog zijn doelpunt te pakken te hebben, maar zijn schot trof ditmaal de binnenkant van de paal.

Ronaldo haalde vervolgens de woede van het thuispubliek op de hals door een overtreding van Daniel Torres te simuleren, nadat hij nota bene zelf contact had gezocht met de middenvelder. Ondertussen mocht Alavés blijven hopen op een punt. Alfonso Pedraza had twintig minuten voor tijd de gelijkmaker op zijn voet, maar zijn schot trof te lat. Even kon de invaller alleen af op Navas na een fout van Raphaël Varane. De doelman van Real kwam echter opnieuw met de schrik vrij, doordat Pedraza ditmaal de paal raakte. De ploeg van Zidane bleef uiteindelijk op de been en hielp zelf in de slotfase nog enkele goede kansen om zeep.

City, United en Chelsea maken geen fout; Koeman wint weer eens

De top drie van de Premier League heeft zaterdagmiddag geen fout gemaakt en ook Ronald Koeman wist te winnen.

Manchester United had het lastig met Southampton, maar zegevierde wel in Zuid-Engeland. Manchester City en Chelsea wonnen met ruime cijfers van respectievelijk Crystal Palace en Stoke City, terwijl er voor Ronald Koemand eindelijk weer eens een gelegenheid was om te juichen. Everton kwam knap terug van een achterstand tegen AFC Bournemouth en won na vier wedstrijden met puntverlies weer eens in de Premier League.

Manchester City - Crystal Palace 5-0
Crystal Palace weerde zich in de eerste helft kranig en was via de van Chelsea gehuurde Ruben Loftus-Cheek zelfs twee keer dicht bij de openingstreffer. Een eerste poging van de jongeling werd echter door Ederson onschadelijk gemaakt, terwijl hij later naast schoot. City liet zich in de tussentijd ook niet onbetuigd en na mogelijkheden voor Fernandinho en Sergio Agüero brak Leroy Sané op slag van rust de ban. De Duitser controleerde de bal prachtig na een lob van David Silva en rondde vervolgens af.

Sané speelde een ruime vijf minuten na rust opnieuw de hoofdrol toen the Citizens het verzet van de bezoekers definitief braken. De aanvaller vond Raheem Sterling, die van dichtbij geen moeite had om Wayne Hennessey te passeren. De Engels international breidde de voorsprong met een halfuur te gaan zelfs uit naar 3-0, waarna de ploeg van Josep Guardiola de wedstrijd rustig vol kon maken. Via Agüero, opnieuw op aangeven van Sané, en Fabian Delph liep City in de slotfase zelfs nog uit naar een comfortabele 5-0.

Southampton - Manchester United 0-1
Vanwege reserveplekken voor Danny Blind en Virgil van Dijk bleef de Nederlandse inbreng op het veld bij het openingssignaal slechts beperkt tot Wesley Hoedt. De Oranje-international kon na twintig minuten spelen niet voorkomen dat Lukaku in twee instanties de score opende. Een eerste poging van de Belg werd nog onschadelijk gemaakt, maar in de rebound was het wel raak. Fraser Forster kwam een aantal minuten daarop goed weg toen een vrije trap van Marcus Rashford langs de verkeerde kant van de paal vloog.

The Saints begonnen sterk aan de tweede helft en slaagden er bij vlagen in om United met de rug tegen de muur te zetten. José Mourinho greep vervolgens in door Ander Herrera in het veld te brengen voor Juan Mata en zorgde er met die wissel voor dat de bezoekers weer iets meer grip op de wedstrijd kregen. Dat leidde tot een aardige kans voor Lukaku om de wedstrijd in het slot te gooien, maar de Belg schoot over. Aan de andere kant kon David de Gea opgelucht ademhalen toen een poging van Oriol Romeu vlak voor het doel langs rolde. In een slotfase waarin United nog vol onder druk kwam te staan werd Mourinho door scheidsrechter Craig Pawson naar de tribune gestuurd.

Stoke City - Chelsea 0-4
Hoewel de 0-2 ruststand anders deed vermoeden, waren beide teams op het veld aan elkaar gewaagd in de eerste helft. Stoke City had misschien zelfs wel het betere van het spel, maar Chelsea was klinisch in de afronding. Al binnen twee minuten leidden de bezoekers. Na een prachtige lange bal van César Azpilicueta dook Álvaro Morata op voor keeper Jack Butland. Bruno Martins Indi, die samen met onder meer Erik Pieters achterin stond, kon slechts toezien hoe de spits van Chelsea de score opende. Het werd na een halfuur 0-2 via Pedro, die genadeloos profiteerde van kinderlijk balverlies bij de thuisploeg. Na dat doelpunt verkreeg Chelsea meer controle over de wedstrijd.

De bezoekers speelden de bal eenvoudiger rond op de vijandelijke helft. Dat was nog niet het geval na de vroege 0-1, want Stoke had veel balbezit en leek goed te reageren op de vroege domper. In de tweede helft was het spel van Chelsea aanvankelijk opnieuw niet indrukwekkend. De aansluitingstreffer van Stoke hing nadrukkelijker in de lucht dan de 0-3; maar toch breidde Chelsea de marge uit en werd het zelfs 0-4. Twee keer sloeg Morata toe: hij verschalkte Butland na een goede individuele actie en bepaalde de eindstand op aangeven van Azpilicueta, die op zijn beurt profiteerde van goed werk van Cesc Fàbregas.

Everton - AFC Bournemouth 2-1
Everton, waar Davy Klaassen een basisplaats kreeg, slaagde er in de eerste helft nauwelijks in om een vuist te maken, terwijl ook Bournemouth moeite had om de weg naar het doel van Jordan Pickford te vinden. Het meest opvallende moment voor de onderbreking kwam toen Wayne Rooney hevig bloedend naar de kant moest na een elleboog van Simon Francis. Tot afgrijzen van Koeman was het vlak na rust echter al wel snel raak.

Een aantal verdedigers legde Joshua King geen strobreed in de weg, waardoor de aanvaller op kon stomen en vanaf de rand van de zestien raak knalde. Daarmee leek nieuw puntverlies in de maak voor the Toffees, maar Everton rechtte in het laatste kwartier de rug. Niasse bracht de thuisploeg op gelijke hoogte en zorgde een kleine tien minuten voor tijd voor absolute euforie op Goodison Park. De aanvaller stond op de goede plek bij een rebound en bezorgde Koeman de drie punten.

Swansea City - Watford 1-2
Met Leroy Fer en Mike van der Hoorn in de basis en Luciano Narsingh op de bank kende Swansea geen goede eerste helft. Het werd al vroeg 0-1 via Andre Gray na slordig balverlies van Wilfried Bony. Via Fer had het bijna direct 1-1 kunnen worden, maar zijn kopbal werd ternauwernood gekeerd door Heurelho Gomes. Aan de overzijde liet Gray vlak voor rust na zijn tweede te maken, terwijl Bony een uitstekende kopkans onbenut liet. Tien minuten na de onderbreking zorgde Tammy Abraham voor het evenwicht via een intikker, na een schot van Bony. In de blessuretijd deed Richarlison de thuisploeg echter opnieuw pijn: 1-2.

Burnley - Huddersfield Town 0-0
Mogelijkheden waren schaars in de eerste helft en de 0-0 ruststand was het ogische gevolg. Chris Wood was halverwege het eerste bedrijf nog wel dichtbij op aangeven van Stephen Ward, maar de kopbal van de spits zeilde net naast. Na de onderbreking dwong Laurent Depoitre van Huddersfield doelman Nick Pope van Burnley tot een fraaie redding, na een indraaiend schot laag in de hoek. Ondanks enkele kansen zou het in de tweede helft doelpuntloos blijven; Rajiv van La Parra ontving nog een gele kaart voor een schwalbe.

Blaak vol ongeloof na wereldtitel

Chantal Blaak werd vanmiddag wereldkampioene bij de wegwedstrijd voor vrouwen in het Noorse Bergen. Daarmee verbaasde ze zichzelf.

"Het was nooit het plan dat ik hier zou winnen", zo zei Blaak voor de camera'van de NOS. De 27-jarige Nederlandse renster kwam tijdens de koers ten val en had daardoor weinig vertrouwen in een goede afloop. "Toen ik op de grond lag, dacht ik dat mijn wedstrijd over was. Ik had nooit het idee dat ik zelf zou kunnen winnen. Ik wilde hard werken voor de ploeg, maar heb gewoon gewonnen. Ik kan dit echt niet geloven."

De Nederlandse vrouwen waren sterk dit WK. "Dit is het succes van de hele ploeg. Ik moest in een ontsnapping komen en zat met favorieten als Van der Breggen en Van Vleuten voorin. Dat ik dan juist win, is echt heel bijzonder."

Hoffenheim voor in ieder geval paar uur aan kop in Bundesliga

Hoffenheim is na een 2-0 zegeop Schalke 04 voor in ieder geval twee uur koploper in de Bunsesliga. RB Leipzig heeft na een remise en een nederlaag weer eens gewonnen in de Bundesliga. In eigen huis werd er met 2-1 gewonnen van Eintracht Frankfurt.

TSG Hoffenheim - Schalke 04 2-0
Van de laatste 41 thuiswedstrijden waarin Hoffenheim een voorsprong had in de rust, verloor het geen enkele met 27 zeges en 14 remises. De vooruitzichten waren dan ook gunstig toen Hoffenheim aan de tweede helft begon, want Dennis Geiger had na een klein kwartier gezorgd voor de enige treffer in de eerste helft. De middenvelder ontving de bal van Steven Zuber en rondde knap af vanaf zo'n achttien meter. Het bleef lang bij 1-0, hoewel er nog voldoende gebeurde. Yevhen Konoplyanka trof van dichtbij de lat en wist ook een andere grote kans niet te benutten, terwijl onder meer Mark Uth gevaarlijk was namens Hoffenheim. Diep in de blessuretijd zorgde Lukas Rupp voor de 2-0.

RB Leipzig - Eintracht Frankfurt 2-1
Aan de voorgaande twee speelrondes hield Leipzig slechts één punt over en dus had de nummer twee van vorig seizoen iets recht te zetten. De thuisploeg ging furieus van start en dat leidde na 27 minuten tot het eerste tegendoelpunt van Eintracht in een uitwedstrijd dit seizoen. Het was voor Jean-Kévin Augustin een koud kunstje om de bal binnen te tikken in de rebound na een redding van Lukás Hrádecky op een schot van Timo Werner. Na rust verdubbelde Leipzig de marge door toedoen van Werner, wiens uithaal uit de draai op fraaie wijze in de verre hoek belandde. Ante Rebic bracht de spanning terug, maar het bleef bij 2-1.

FSV Mainz 05 - Hertha BSC 1-0
Het duel tussen Mainz en Hertha was de eerste Bundesliga-wedstrijd van het seizoen 2017/18 waarin geen schot op doel werd afgevuurd in de eerste helft. Beide teams opereerden defensief en het was niet onlogisch dat een strafschop uitkomst moest bieden. Na toepassing van de VAR oordeelde arbiter Tobias Stieler dat een duw van Karim Rekik aan Yoshinori Muto een penalty rechtvaardigde. Pablo De Blasis mikte raak in de rechterhoek en bezorgde Mainz de tweede overwinning van het seizoen. Het werd vlak voor tijd nog erger voor Hertha, want Vedad Ibisevic ontving een directe rode kaart voor gevaarlijk spel.

VfB Stuttgart – FC Augsburg en Werder Bremen – SC Freiburg eindigden in 0-0. Borussia Dortmund  kan zo de koppositie weer over nemen als ze weten te winnen van Borussia Mönchengladbach

Politie pakt bende rondtrekkende dieven op

De politie heeft in Rotterdam zeven Roemenen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en heling. De Roemenen (twee vrouwen van 24 en 30 jaar, en vijf mannen tussen de 23 en 45 jaar) hadden geen vaste woon- of verblijfplaats.

Ze worden ervan verdacht deel uit te maken van een rondtrekkende dievenbende. In een Rotterdamse woning, waar ze tijdelijk verbleven, vond de politie grote hoeveelheden kleding, schoenen, toiletartikelen en sieraden. Bijna alle goederen waren nog voorzien van winkellabels.

Ook vonden agenten speciaal voor diefstal geprepareerde tassen. De twee auto's waarin de groep zich verplaatste zijn in beslag genomen.

Politie pakt bende rondtrekkende dieven op
Politie pakt bende rondtrekkende dieven op (Foto: ANP)

Blaak verrast met wereldtitel bij wegwedstrijd vrouwen

En wederom een Nederlandse wereldtitel bij het WK wielrennen in het Noorse Bergen. Chantal Blaak is zojuist wereldkampioen bij de wegwedstrijd voor vrouwen geworden. De 27-jarige, eerder dit jaar ook al Nederlands kampioen, sprong op zeven kilometer van de streep weg uit de kopgroep en kwam solo over de finish.De Australische Garfoot pakte het zilver. Brons was er voor de Deense Dideriksen, de kampioen van vorig jaar.

Een aantal eenlingen ontsnapten  uit het peloton maar konden geen van allen wegblijven. Amy Pieters demarreerde vervolgens op 74 kilometer van de meet en zij kreeg Rachel Neylan (Aus) en Hannah Barnes (GBr) mee. Het verschil met het peloton was echter niet groot.

Op 66 kilometer voor de finish vond er een valpartij in het peloton plaats. Chantal Blaak was een van de slachtoffers. Na een paar minuten zat ze weer op de fiets en kon weer aansluiten bij het peloton. 47 kilometer te gaan wist Lucinda Brand zich bij de groep Pieters aan te sluiten. Acht kilometer later werden ze weer ingelopen.

Het bleef onrustig in het peloton. De Britse King reed weg en ook anderen probeerden, maar zij kregen geen ruimte. Delzenne, Sprett en Janneke Ensing wisten zich bij King aan te sluiten, net als even later de Zweedse Nielsen.

Dertig kilometer voor de finish wist een groepje met Van der Breggen en Van Vleuten zich los te maken van het peloton op jacht naar de groep Ensing. Ze wisten de aansluiting te vinden. Het peloton kwam echter terug. Vervolgens probeerden de Britse Barnes, de Française Cordon Ragot en Chantal Blaak. Het verschil was zo'n halve minuut.

Twaalf kilometer voor het einde reden er vier rensters weg uit het peloton met wederom Van der Breggen en Van Vleuten. De vier sloten zich aan bij de drie koploopsters. Blaak sprong weg uit de koproep. In de kopgroep ontstond er onenigheid omdat de twee andere Nederlandse rensters niet wilden rijden. Blaak viel niet stil terwijl de groep erachter niet echt samenwerkte. Ze kwam dan ook als eerste over de finish.

Qualifier Gojowczyk na opgave Zverev in eerste ATP-finale

Tennisser Peter Gojowczyk heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van een ATP-toernooi. De 28-jarige Duitser zag in het Franse Metz, waar hij zijn derde halve finale speelde, landgenoot Mischa Zverev vroeg in set twee opgeven: 6-3, 1-0.

In de finale staat Gojowczyk tegenover Benoit Paire, die voor eigen publiek afrekende met de Georgiër Nikoloz Basilashvili: 6-1, 7-6 (5). Paire speelt voor het eerst sinds 2015 weer eens een ATP-finale, zijn vijfde in totaal. De Fransman won in Båstad in 2015 zijn enige toernooi.

Vijfde MotoGP-pole Viñales, Rossi verrast

Maverick Viñales heeft zijn vijfde poleposition van het MotoGP-seizoen te pakken. De Spanjaard was zaterdag de beste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Aragón. Viñales stuurde zijn Yamaha in 1:47,635 minuten over het Spaanse circuit, precies één tiende sneller dan zijn op een Ducati rijdende landgenoot Jorge Lorenzo.

De teamgenoot van Viñales, Valentino Rossi, leek nog niet lang geleden ook dit weekeinde te moeten missen door een dubbele beenbreuk, maar stapte toch op - waardoor Michael van der Mark zijn MotoGP-debuut als vervanger in het water zag vallen. In de trainingen kwam Rossi er nog niet echt aan te pas (18e, 20e, 10e en 16e), maar in de kwalificatie snelde Il Dottore naar een knappe derde plek.

De tweede rij wordt gevormd door drie Honda's. Cal Crutchlow troefde de fabrieksrijders van Repsol Honda af met plek vier, Marc Marquez - die in de slotfase onderuit ging - pakte plek vijf, voor teamgenoot Dani Pedrosa. Andrea Dovizioso, Aleix Espargaro en Alvaro Bautista vormen de derde rij voor de start van de race, die om 14.00 uur begint.

Miguel Oliveira start in de Moto2 (12.20 uur) van poleposition. De Portugees was 0,021 seconden sneller dan Mattia Pasini en 0,071 seconden sneller dan Alex Marquez.

Telescoop uit Bond-film GoldenEye beschadigd

De wereldberoemde radiotelescoop van Arecibo op Puerto Rico is zwaar beschadigd door de orkaan Maria. De locatie was te zien in talloze grote Hollywood-films, zoals de Bond-film GoldenEye waarin de Nederlandse actrice Famke Janssen een grote rol vertolkte.

Volgens de website Astronomy Now heeft de orkaan grote gaten geslagen in de 300 meter grote schotel. Dit kwam doordat een grote antenne boven de schotel werd omgeblazen. Ook zijn diverse onderdelen van de enorme installatie weggewaaid.

Het is nog niet duidelijk hoelang het gaat duren totdat alle schade is gerepareerd. Arecibo is de op een na grootste radiotelescoop ter wereld. Behalve in GoldenEye speelde de locatie ook een grote rol in andere films als Contact, Species en Bad Boys II.

Telescoop uit Bond-film GoldenEye beschadigd
Telescoop uit Bond-film GoldenEye beschadigd (Foto: BuzzE)

Mexico opnieuw getroffen door aardbeving

Mexico is zaterdag voor de derde keer deze maand opgeschrikt door een zware beving. Volgens de Amerikaanse Geologische dienst USGS had de schok een kracht van 6,2 en lag het epicentrum in de zuidelijke deelstaat Oaxaca.

De aardbeving was voelbaar in Mexico-Stad, waar gebouwen wederom stonden te trillen. Het land was enkele dagen geleden al getroffen door een beving met een kracht van 7,1. Daardoor kwamen bijna driehonderd mensen om het leven. Veel mensen zijn nog vermist.

Eerder deze maand had in Mexico ook al een beving plaats, met een kracht van 8,1. Ook die eiste tientallen levens.

Mexico opnieuw getroffen door een aardbeving
Mexico opnieuw getroffen door een aardbeving (Foto: ANP)

Tottenham houdt net stand in Londense derby

Tottenham Hotspur heeft drie punten gepakt in de Londense derby tegen West Ham United. Na een rode kaart voor de Spurs volgde een spannende slotfase.

In een eerste helft waar het tempo hoog lag, maar grote kansen in het eerste halfuur uitbleven, was het Tottenham dat in de laatste tien minuten voor rust overtuigend de ban brak. Harry Kane werd in eerste instantie door Dele Alli in staat gesteld om de 0-1 binnen te koppen en sloeg vier minuten later nog een keer toe. De rebound na een poging van Alli belandde precies in de voeten van de spits, waarna Kane de bal in een leeg doel prikte.

Na een uur spelen was het Christian Eriksen die met een rake schuiver de 0-3 op het scorebord zette en zo de wedstrijd leek te beslissen. Javier Hernández deed vlak daarop echter met een kopbal wat terug en in de slotfase werd het nog spannend. Serge Aurier moest twintig minuten voor tijd na een onbesuisde tackle met zijn tweede gele kaart naar de kant en Cheickhou Kouyaté bracht The Hammers vlak voor tijd weer helemaal terug in de wedstrijd. Tottenham hield echter stand.

In de Premier League bezetten de Spurs op dit moment de derde plaats met elf punten uit zes wedstrijden. West Ham United staat nog steeds in de onderste regionen. De Londenaren sprokkelden pas vier punten bij elkaar.

IOC helpt Noord-Korea richting Spelen in Zuid-Korea

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) helpt Noord-Korea om sporters naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea te kunnen sturen. Komende winter worden de Spelen in Pyeongchang gehouden, niet ver van de grens tussen de twee landen.

Noord-Korea had via brieven om hulp gevraagd aan de internationale skifederatie FIS, boogschietbond World Archery en schietbond ISSF, maar dat werd onder meer door de sancties tegen het land - waarop sportmateriaal overigens een uitzondering kan vormen - niet gehonoreerd. 

Het IOC is van mening dat politieke sancties niet kunnen betekenen dat sporters zich niet voor de Spelen kunnen plaatsen en schiet dus te hulp. "Het IOC is het nationaal olympisch comité van Noord-Korea aan het helpen om een aantal sporters de kans te geven zich goed voor te bereiden", liet het IOC weten.

Het IOC zegt samen te werken met de FIS en schaatsbond ISU, om onder meer trainingskampen en deelname aan kwalificatiewedstrijden voor de Noord-Koreanen op poten te zetten. Het gaat daarbij om 'vijf tot tien atleten'. Noord-Korea lijkt in het kunstschaatsen, shorttrack en langlaufen kans te hebben plaatsing voor de Spelen af te dwingen.

Doden met je vingers in Call of Duty: Gesture Warfare

Dit weekend krijgen spelers van Call of Duty: Infinite Warfare de kans om eens iets anders te doen dan je tegenstanders vol te pompen met lood. In de nieuwe mode 'Gesture Warfare' heb je slechts je vingers nodig om je tegenstanders te reduceren tot een hoopje vlees.

In Gesture Warfare kan je dus geen gebruik maken van je wapens, alleen je handen en throwing knives zullen werken. Slechts enkele handsignalen zijn echter voldoende om je tegenstanders moeiteloos neer te halen. Hoe dit precies werkt, is goed te zien in de trailer hieronder. 

Gesture Warfare is dit weekend geïntroduceerd en blijft ook alleen dit weekend speelbaar. Wees er snel bij, want na 25 september verdwijnt de mode dus weer.

Atlético Madrid zet Sevilla opzij

Atlético Madrid heeft de vierde competitiezege van dit seizoen binnen. De ploeg van Diego Simeone wist Sevilla te verslaan.

Atlético begon voortvarend aan het treffen in het Wanda Metropolitano, waar nieuwkomer Diego Costa aandachtig toeschouwer was. De thuisploeg kon echter niet voorkomen dat de eerste goede kans voor Los Rojiblancos was. Pablo Sarabia mocht na een dikke tien minuten spelen uithalen en teisterde de paal naast Jan Oblak. Een paar minuten later was het ook de beurt aan Atlético om het houtwerk te raken, toen Filipe Luís de lat trof met een uithaal van binnen de zestien.

Grote kansen bleven in het restant van de eerste helft uit, maar vlak na de onderbreking was het wel raak. Carrasco werd weggestuurd, vond een weg tussen een aantal verdedigers door en passeerde de uitkomende Sergio Rico. Sevilla moest daarna op zoek naar de gelijkmaker en van die ruimte wist Atlético twintig minuten voor tijd te profiteren via Griezmann. De Fransman kreeg na wat gerommel voor het doel de bal van Filipe Luís en knalde vanaf de zijkant onberispelijk binnen.

Na zes wedstrijden staat Atlético Madrid op de tweede plek in La Liga, Sevilla heeft één punt minder en is de nummer drie. Koploper Barcelona, dat een puntje meer heeft dan Atlético, komt zaterdagavond in actie tegen Girona.

Bendsneyder 20e in Moto3-kwalificatie Aragón, 7e pole Martin

Bo Bendsneyder start de Grand Prix van Aragón in de Moto3 zondag vanaf een teleurstellende twintigste plek. De Rotterdammer kwam er op het Spaanse circuit in de vrije trainingen al niet echt aan te pas (8e, 22e en 13e) en in de kwalificatie ging het niet beter.

De poleposition ging voor de zevende keer dit seizoen naar Jorge Martin. De Spanjaard bleef Enea Bastianini ruim drie tienden voor, terwijl Aron Canet op 0,449 seconden de eerste rij compleet maakt. Bendsneyder gaf 1,438 seconden toe op Martin en pakte zo plek twintig, zijn op één na slechtste kwalificatie van het seizoen.

WK-leider Joan Mir vertrekt zondag om 11.00 uur vanaf de zesde plek, de nummer twee in het WK, Romano Fenati, start vanaf plaats elf.

409e Old Firm prooi voor Celtic

Het is Celtic gelukt om de eerste Old Firm van het nieuwe seizoen te winnen. De club van Brendan Rodgers was in de 409e editie van de Schotse voetbalklassieker met 0-2 te sterk voor grote rivaal Rangers FC.

Celtic werd binnen een minuut al gevaarlijk via Tom Rogic, maar hij zag zijn schot gekeerd worden door doelman Wesley Foderingham. Vijf minuten na rust pakte Celtic de verdiende voorsprong. Via de kluts kwam de bal voor de voeten van Rogic, die van dichtbij de bal simpel voorbij de doelman kon tikken. Leigh Griffiths er een kwartier later 0-2 van maakte. De spits profiteerde van een uitstekende steekpass en vuurde laag raak.

Hoewel de thuisploeg nog wel aandrong, kwam het niet verder dan wat kleine kansjes. Celtic staat met negentien punten uit zeven duels aan kop, Rangers volgt met elf punten op de vierde plaats in de Schotse Premier League. 

Leigh Griffiths viert de 2-0 (PRO SHOTS/Action Images)
Leigh Griffiths viert de 2-0 (PRO SHOTS/Action Images)

Klaver: verhoog lonen publieke sector

Nu het beter gaat met de economie moeten niet alleen bedrijven de lonen verhogen, maar moet de overheid het goede voorbeeld geven. Dat zei GroenLinks-voorman Jesse Klaver zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Wat Klaver betreft moeten agenten, docenten en andere mensen in de publieke sector er zo'n 3,5 procent bij krijgen.

"Het is heel belangrijk dat lonen in Nederland omhooggaan", vindt Klaver. "Ik ben ook blij dat iedereen dat inmiddels zegt. Zelfs de premier." Premier Mark Rutte deed eerder al een oproep aan bedrijven om de lonen te verhogen. "Als de premier zegt dat lonen in de marktsector omhoog moeten, dan moet de overheid het goede voorbeeld geven", vervolgt Klaver. "Dat zou ook een goed voorbeeld zijn voor CEO's van bedrijven."

Klaver: verhoog lonen publieke sector
Klaver: verhoog lonen publieke sector (Foto: ANP)

Colin Firth wordt Italiaan vanwege Brexit

De Britse acteur Colin Firth heeft de Italiaanse nationaliteit gekregen. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Firth, die als acteur vaak de Britse gentleman speelt, is al twintig jaar getrouwd met de Italiaanse regisseuse en producente Livia Giuggioli.

De ster uit films als Bridget Jones' Diary, Love Actually en The King's Speech, had eerder al aangekondigd dat hij de Italiaanse nationaliteit zou gaan aannemen als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen.

Nadat een nipte meerderheid van de Britten bij het referendum voor een Brexit had gekozen, diende Firth een aanvraag in voor het verkrijgen van de Italiaanse nationaliteit. Deze is nu gehonoreerd. Overigens is Firth ook nog steeds Brit. Zowel Groot-Brittanië als Italië staan hun burgers toe om bij het aannemen van een nieuwe nationaliteit de oude te behouden.

Colin Firth krijgt Italiaanse nationaliteit
Colin Firth wordt Italiaan vanwege Brexit (Foto: BuzzE)

Uber scoort half miljoen handtekeningen in Londen

De taxidienst Uber heeft binnen een dag al een half miljoen handtekeningen verzameld tegen het intrekken van zijn vergunning voor het taxivervoer in Londen. De toezichthouder op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad had vrijdag bekendgemaakt de vergunning eind deze maand op te zeggen.

De ondertekenaars van de petitie doen een oproep aan burgemeester Sadiq Khan, die tevens voorzitter is van de toezichthouder Transport for London (TfL), het besluit ongedaan te maken.

TfL vindt dat Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp, onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de openbare orde en veiligheid aangaan. Zo maakt Uber volgens TfL gebruik van software die speciaal ontworpen is om toezichthouders buiten de deur te houden. Verder zijn er twijfels over de manier waarop sommige chauffeurs aan gezondheidsverklaringen zijn gekomen.

Half miljoen tekenen petitie taxibedrijf Uber
Uber scoort half miljoen handtekeningen in Londen (Foto: ANP)

Britse oersoap krijgt hiv-personage

Een hoofdpersonage in de langlopende Britse soapserie Coronation Street krijgt hiv. Dat melden Britse media zaterdag. Het jonge personage Franklin ontdekt binnenkort dat hij besmet is met het virus.

Het is de eerste maal in ruim een halve eeuw dat de populaire ITV-soap het onderwerp aansnijdt. De makers werken nauw samen met de Terrence Higgins Trust, een organisatie die het maatschappelijke stigma dat nog op hiv rust weg wil nemen.

Zij stellen in een verklaring dat zij de gevolgen van een hiv-besmetting niet mooier zullen maken dan ze zijn. Maar de verhaallijn wil ook beklemtonen dat het leven zeker niet stopt wanneer een hiv-besmetting wordt geconstateerd. Het geldt tegenwoordig als een chronische ziekte.

Bespreekbaar
Coronation Street heeft in het verleden vaker geprobeerd lastige onderwerpen meer bespreekbaar te maken. Zo worstelden personages eerder al met zaken als zelfmoord, transseksualiteit, illegale immigratie en seksuele exploitatie.

De bekendste Nederlandse soap, GTST, introduceerde overigens in de jaren negentig al een personage met een hiv-besmetting. Het geliefde personage Anita Dendermonde (Sabine Koning) liep bij een bloedtransfusie een besmetting op. Onlangs bekende ook Lucas Sanders (Ferry Doedens) hiv-positief te zijn.

Studio 100: sorry voor penis in Maja de Bij

Studio 100 heeft officieel excuses aangeboden voor een tekening van een penis in een aflevering van tekenfilmserie Maja de Bij. Streamingdienst Netflix schrapte eerder deze week het filmpje, waarin op een boom de afbeelding te zien is. Het geslachtsdeel werd ontdekt door een oplettende Amerikaanse moeder die hier een klacht over indiende.

"De afbeelding is absoluut zeer ongepast in een kinderserie", stelde Studio 100 volgens de Amerikaanse site Deadline in een verklaring. De studio heeft de zaak onderzocht en heeft geconstateerd dat het gaat om "een zeer foute grap van een van de 150 tekenaars die aan de serie werkten."

De reeks telt in totaal 78 afleveringen. Volgens Variety zoekt Studio 100 uit wie van de medewerkers de penis heeft getekend. De afbeelding is vermoedelijk toegevoegd tijdens de nabewerking van de tekening. Een nieuwe versie van de scène moet binnenkort beschikbaar komen; daarna zal de aflevering, in de gekuiste versie, weer te zien zijn.

NSFW!!!!
Studio 100: sorry voor penis in Maja de Bij (Afbeelding: screenshot Netflix)

Rijkswaterstaat bijna voorbereid op de winter

Rijkswaterstaat heeft bij alle 56 steunpunten in het land het materieel getest, zoals strooiwagens en sneeuwschuivers. In het Noord-Hollandse Haarlemmerliede wordt zaterdag bij wijze van openbare inspectie de traditionele vlootschouw gehouden. Waar de strooiwagens zich bevinden is voor het publiek te volgen op rijkswaterstaatstrooit.nl.

Nieuwe strooiroutes worden doorgenomen, chauffeurs opgeleid en voor de huidige chauffeurs is er een opfriscursus. Op 1 oktober moet de dienst alles op orde hebben en 'winterklaar' zijn. Als het vriest en sneeuwt wil Rijkswaterstaat binnen twee uur op het hele landelijke wegennet strooien; 3200 kilometer, inclusief op- en afritten.

Rijkswaterstaat heeft 1200 medewerkers, 350 sneeuwschuivers en 550 strooiwagens ter beschikking om de wegen berijdbaar en bereikbaar te houden.

Vorige winter is bij de gladheidsbestrijding in totaal 78 miljoen kilo strooizout verbruikt. Dat wordt weer aangevuld. Het zout gaat naar de steunpunten en grote loodsen in Utrecht, Raamsdonksveer, Kampen en het Gelderse Lienden.

Rijkswaterstaat bijna voorbereid op de winter
Rijkswaterstaat bijna voorbereid op de winter (Foto: ANP)

Johansen pakt wereldtitel bij wegwedstrijd junioren

Julius Johansen heeft in het Noorse Bergen de wereldtitel bij de junioren veroverd. De Deen kwam solo over de finish.

Johansen, wiens landgenoot Jakob Engholm vorig jaar de wereldtitel pakte, had 51 seconden voorsprong op een achtervolgende groep. De Italianen Luca Rastelli en Michele Gazzoli  pakten respectievelijk het  zilver en brons.

Verkeersoverlast hindert bewoners het meest

De meeste Nederlanders ervaren hinder van verkeersoverlast in hun buurt. Het gaat dan vooral om te hard rijden. Ook fysieke verloedering van de woonomgeving leidt vaak tot ergernis. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS vroeg Nederlanders van vijftien jaar en ouder naar verschillende vormen van buurtoverlast die zijn verdeeld over drie hoofdgroepen: fysieke verloedering, sociale overlast en verkeersoverlast.

Als Nederlanders overlast ervaren dan is het vooral van fysieke verloedering en het verkeer dat te hard door de buurt rijdt. Vorig jaar zei 80 procent van de Nederlanders daar last van te hebben. In totaal geven bijna alle Nederlanders (94 procent) aan dat overlast weleens voorkomt in hun buurt, vier op de tien (43 procent) ondervinden er zelf veel last van.

Hoewel een veelvoorkomend verschijnsel, nemen vrijwel alle vormen van buurtoverlast af. De daling is al sinds 2005 gaande, concludeert het CBS. Zo daalde het aantal mensen dat zegt dat bekladding van muren of gebouwen of vernieling van straatmeubilair weleens voorkomt in de eigen buurt sindsdien met ongeveer een derde. Overlast door buurtbewoners is de enige overlastvorm die sinds 2005 meer voorkomt in de eigen buurt.

Buurtoverlast wordt het vaakst ervaren in de vijftig grootste gemeenten. Van deze plaatsen zegt gemiddeld 49 procent van de inwoners veel overlast te ervaren, tegen gemiddeld 43 procent landelijk. Van de vijftig gemeenten springen onder meer Schiedam, Heerlen, Sittard-Geleen, Rotterdam en Den Haag er negatief uit door meer dan gemiddelde overlast.

In onder meer Amstelveen, Oss, Leidschendam-Voorburg, Delft en Súdwest-Fryslân is de buurtoverlast juist lager dan gemiddeld.

Verkeersoverlast hindert bewoners het meest
Verkeersoverlast hindert bewoners het meest (Foto: ANP)

Bertens met overmacht naar dubbelfinale Seoul

Tennisster Kiki Bertens heeft zich samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson met ogenschijnlijk speels gemak geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Seoul. Bertens en Larsson, als eerste geplaatst in Zuid-Korea, stonden tegenover de Britse Katy Dunne en de Australische Priscilla Hon, die in de vorige ronde niet in actie hoefden te komen. 

Dat leverde het duo weinig op, want Bertens en Larsson waren vooral in de tweede set veel te sterk: 6-3, 6-0. In de finale staat het duo tegenover Luksika Kumkhum en Peangtarn Plipuech uit Thailand. Kumkhum speelt haar eerste WTA-finale, Plipuech verloor vorig jaar haar enige WTA-finale, eveneens in het dubbelspel in Seoul.

FOK! sportfoto-onderschrift week 38

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Zo Tonny, speel me nu nog maar eens door de benen!"

De opgave van deze week:

Wat vertelt Red Bull-coureur Daniel Ricciardo hier aan Mercedes-coureur Lewis Hamilton na de Grand Prix van Singapore (Pro Shots / Action Images)
Wat vertelt Red Bull-coureur Daniel Ricciardo hier aan Mercedes-coureur Lewis Hamilton na de Grand Prix van Singapore (Pro Shots / Action Images)

Zhang pakt voor eigen publiek eerste WTA-titel in vier jaar

Tennisster Zhang Shuai heeft na vier jaar weer een WTA-titel gewonnen. De Chinese schreef voor eigen publiek het toernooi van Guangzhou op haar naam, de stad waar ze in 2013 haar tot nu toe enige titel won.

Zhang stond in de finale tegenover de Servische Aleksandra Krunic, die haar eerste WTA-finale speelde. Krunic kon aanvankelijk geen vuist maken, maar in de tweede set trok ze de stand toch weer gelijk. Daar bleef het bij, want Zhang was in set drie weer een maat te groot en pakte zo de titel: 6-2, 3-6, 6-2.

Onwennige Saki wint door knock-out tijdens UFC Fight Night 117

Gökhan Saki had minder dan vijf minuten nodig om tijdens zijn UFC-debuut tegenstander Henrique da Silva knock-out te slaan.


Saki vs Da Silva (Bron: Youtube)

Zelfverzekerd als altijd voorspelde Saki al een zware opdracht voor de Braziliaan, maar zaterdagochtend in de Saitama Super Arena in Japan was het Saki zelf die de strijd in de octagon zwaar leek te vallen. Da Silva kwam zijn belofte na en dat was een fout van zijn kant. Hij wilde Saki dolgraag knock-out slaan, maar dat is iets waar je bij een tegenstander als kickbokslegende Saki heel goed over moet nadenken. Saki daarentegen wist de momenten waarom Da Silva de Turk naar de grond wilde halen, prima te verdedigen.

Voordeel voor Saki dus, maar de vermoeidheid door het toch wel afwisselende spel van Da Silva leek Saki bijna fataal te worden met nog een minuut te gaan in de eerste ronde. Vastgezet tegen het hek van de octagon kreeg Saki een harde rechterelleboog tegen zijn slaap te pakken, waardoor hij even door zijn knieën leek te zakken.

Saki herstelde razendsnel en bleef stug verdedigen. Da Silva wilde dit gevecht graag voortijdig beëindigen en  maakte de fout om zijn dekking open te laten. The Rebel sloeg verwoestend toe met een linkerhoek. De Braziliaan ging neer en de scheidsrechter vond het prima zo, knock-out voor Saki.

Een ietwat onwennig, maar prima debuut voor The Rebel en zoals ze in de Japanse restaurants vaak horen: 'More Saki, please!'

Overige uitslagen:
Ovince Saint Preux verslaat Yushin Okami door opgave na verwurging (Von Flue choke) in ronde 1.
Jessica Andrade verslaat Claudia Gadelha door jurybeslissing (30-27, 30-25, 30-26)
“Maestro” Dong Hyun Kim verslaat Takanori Gomi by TKO (stoten) in ronde 1.
Teruto Ishihara verslaat Rolando Dy door jurybeslissing (28-27, 28-27, 29-27)
Jussier Formiga verslaat Yuta Sasaki door opgave na verwurging (rear-naked choke) in ronde 1.
Keita Nakamura verslaat Alex Morono door jurybeslissing (29-28, 28-29, 29-28)
Syuri Kondo verslaat Chan-Mi Jeon door jurybeslissing (30-27, 30-27, 28-29)
Shinsho Anzai verslaat Luke Jumeau door jurybeslissing (30-27, 29-28, 29-28)
Daichi Abe verslaat Hyun Gyu Lim door jurybeslissing (29-28×3) 

'Ronald Molendijk is een pedante lul'

In het verleden waren Johan Derksen en Rene van der Gijp het niet altijd met elkaar eens maar vrijdagavond waren ze het unaniem: 'Ronald Molendijk is een pedante lul,' zeiden de heren in V.I. op RTL7.

Ronald Molendijk is een bejaarde DJ die ineens overal in RTL4 programma's opduikt, als Boulevard, The Big Music Quiz en Idols. De reden gaf Derksen ook: 'Hij is de boezemvriend van RTL directeur Erland Galjaard.' Vervolgens ging Derksen los op RTL (waardeloze programma's), Humerbo Tan (Alles is nep aan die man) en Erland Galjaard (Als er prijzen zijn rollen ze over elkaar hen om ze op te halen maar krijgt mijnheer een keer kritiek dan hoor je hem niet.)

De kritiek waar Derksen op doelt is de column van Angela de Jong van het AD die stelt dat RTL een incestieus zooitje is met vreselijke programma's vol BN'ers. Wilfred Genee geneerde zich voor de tirade. RTL en Galjaard zijn immers hun werkgevers. Het contract van Derksen bij RTL loopt binnenkort af.

Het fragment is te zien op RTL XL vanaf 13 min 30.

Aardbeving in Noord-Korea, mogelijk weer kernproef

In Noord-Korea is zaterdagochtend (Nederlandse tijd) een aardbeving geregistreerd met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Dat heeft het Chinees seismisch instituut CENC laten weten. 

Volgens de Chinezen vond de aardbeving verdacht dicht bij de locatie van de waterstofbomtest van eerder deze maand plaats. Men spreekt over een 'vermoedelijke explosie' en dus wordt gelijk aan één ding gedacht: Kim Jong-un heeft mogelijk een nieuwe kernproef uit laten voeren.

Dat staat overigens wel tegenover de eerste gedachte van het Zuid-Koreaans meteorologisch instituut. Dat doet nog onderzoek naar de aard van de aardbeving, maar daar lijkt men vooralsnog aan te nemen dat het een natuurlijke beving was.

Kim liet eerder nog weten dat hij de VS, met name president Donald Trump, met vuur zou bestrijden. Dat kwam dan weer nadat Trump dreigde Noord-Korea 'volledig te vernietigen', het gebruikelijke heen-en-weer geblaf van de twee heethoofden.

Van der Sar: "Belangrijk dat Davy veel speelt"

Davy Klaassen beleeft met Everton een lastige seizoensstart en dat is ook bij Edwin van der Sar niet onopgemerkt gebleven.

"Met Ronald Koeman heeft hij een Nederlandse trainer en dat maakt het voor een nieuwe speler in een competitie als de Premier League soms iets makkelijker", schrijft Van der Sar in zijn column voor De Telegraaf.

"Maar ook Davy weet dat je in Engeland in de top moet presteren. De start is ook lastig geweest omdat Everton een zwaar programma had met de twee ploegen uit Manchester direct als tegenstander en ook Tottenham als nummer twee van het afgelopen seizoen nog tussendoor."

Van der Sar sprak met Klaassen en de ex-Ajacied heeft laten weten de uitdaging en het leven in Engeland nog altijd fantastisch te vinden. "Belangrijk voor hem is nu dat hij veel aan spelen toekomt. Het geeft eens te meer aan dat je in een topcompetitie moet binnenkomen met minimaal de ervaring van een Nederlandse topclub, Europese competities en prijzen."

"Zelf heb ik ook pas op latere leeftijd de stap naar het buitenland en de Premier League gemaakt. Voor Ajax was Davy een geweldige speler en ik hoop dat hij bij een club, die toch een aardig aantal aankopen heeft gedaan, een mooie toekomst tegemoet gaat."

Everton speelt zaterdag thuis tegen Bournemouth, dat één puntje minder heeft.

Kist en Meulenkamp door op International Darts Open, Van der Voort klaar

Christian Kist en Ron Meulenkamp hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de International Darts Open, het elfde toernooi van de Euro Tour. Voor Michael Plooy, Vincent van der Voort en Jerry Hendriks zit het toernooi erop. 

Kist won in het Duitse Riesa met 6-5 van Justin Pipe. Hij stond tijdens de wedstrijd nog met 1-4 en 3-5 achter. Meulenkamp had een makkelijke wedstrijd tegen Mick McGowan. Het werd 6-1. 

Plooy ging onderuit tegen Keegan Brown (6-4). Van der Voort ging met dezelfde cijfers onderuit tegen Peter Jacques. Hendriks werd met 6-1 afgedroogd door Kyle Anderson. 

Zaterdag zullen naast Kist en Meulenkamp ook Benito van de Pas en Jelle Klaasen instromen. Kist speelt tegen Huybrechts, Meulenkamp treft Michael Smith, Van de Pas moet aantreden tegen Jacques en Klaasen dart tegen Brendan Dolan. Het toernooi is niet op TV te zien, maar wel te volgen via de streams van Laola1

Uitslagen eerste ronde International Darts Open 
Brendan Dolan 6-0 Andy Hamilton
Steve Lennon 6-2 Simon Stevenson
Darren Webster 6-4 Luke Woodhouse
Christian Kist 6-5 Justin Pipe
Chris Quantock 6-3 Dragutin Horvat
William O'Connor 6-4 Dimitri Van den Bergh
Ron Meulenkamp 6-1 Mick McGowan
Josh Payne 6-4 Bernd Roith

John Michael 6-3 Nandor Bezzeg
Keegan Brown 6-4 Michael Plooy
Max Hopp 6-4 Mark Webster
Ronny Huybrechts 6-4 Ted Evetts
Peter Jacques 6-4 Vincent van der Voort
Richie Corner 6-3 Martin Schindler
Dennis Nilsson 6-4 Steve Beaton
Kyle Anderson 6-1 Jerry Hendriks

Tweede ronde - zaterdag 
Gerwyn Price v Steve Lennon
Ian White v Keegan Brown
Jelle Klaasen v Brendan Dolan
Mervyn King v John Michael
Kim Huybrechts v Christian Kist
Cristo Reyes v Ronny Huybrechts
Benito van de Pas v Peter Jacques
Joe Cullen v Richie Corner

Dave Chisnall v Darren Webster
Daryl Gurney v Dennis Nilsson
Michael Smith v Ron Meulenkamp
Peter Wright v Chris Quantock
Rob Cross v Josh Payne
Mensur Suljovic v William O'Connor
Alan Norris v Max Hopp
Simon Whitlock v Kyle Anderson

23 minuten gameplay van Yakuza: Kiwami 2

Sega heeft meer dan 23 minuten gameplay van Yakuza: Kiwami 2 getoond tijdens Tokyo Game Show 2017. Yakuza: Kiwami 2 is een volledige remake van Yakuza 2 met de engine die gebruikt wordt in Yakuza 6: The Song of Life. Hiernaast wordt er een extra verhaallijn toegevoegd waar je speelt als Goro Majima, een van de populairste personages in de serie.

Yakuza: Kiwami 2 komt 7 december uit in Japan, exclusief voor de Playstation 4. Het is nog onbekend wanneer de game naar het Westen komt.

Gewonde (oud)-militairen beginnen aan Invictus Games

In het Canadese Toronto gaat zaterdag de derde editie van de Invictus Games van start. Aan dat in 2014 door de Britse prins Harry opgerichte evenement doen (oud)-militairen uit de hele wereld mee, die tijdens de dienst fysiek of mentaal gewond zijn geraakt.

De Nederlandse ploeg zal in Toronto bestaan uit 29 sporters, die donderdag vanaf Schiphol vertrokken zijn. Onder meer plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Kees Matthijssen was daar van de partij: "Jullie zijn het toonbeeld van Invictus: onoverwinnelijk! Mede namens de Commandant der Strijdkrachten wens ik jullie veel succes", sprak hij de groep toe.

Tussen de vijf- en zeshonderd militairen uit zeventien landen - een record - komen in Toronto in elf sporten tegen elkaar uit. Elke deelnemer heeft in de strijd voor vrede en veiligheid een hoge prijs betaald: een lichamelijke of geestelijke beperking voor de rest van zijn of haar leven. Voor veel van hen is de deelname alleen al dan ook een hoogtepunt en een bekroning van de fysieke en vooral mentale strijd die ze geleverd hebben.

De sporten die op de Invictus Games op het programma staan zijn niet geheel verrassend te vergelijken met die van de Paralympische Spelen. Denk daarbij aan rolstoelbasketbal, zitvolleybal en aangepaste vormen van atletiek en wielrennen. Het toernooi vindt plaats in Canada en dus kan de aangepaste versie van ijshockey, het snoeiharde ijssleehockey, niet uitblijven. Nederland is in negen van de sporten te bewonderen.

Alle landen die vorig jaar van de partij waren doen ook in Toronto weer mee, met naast de meeste grote westerse landen ook landen als Afghanistan, Jordanië, Georgië en Irak. Roemenië en Oekraïne zullen in Canada hun debuut maken.

De Invictus Games zijn onder meer te volgen op het FOK!forum en via het Twitter-account van de Nederlandse ploeg.

Hogenkamp onderuit in halve finale Seoul

Richel Hogenkamp is er in Seoul niet in geslaagd de finale te bereiken. De Nederlandse, die voor het eerst in de halve eindstrijd van een WTA-toernooi stond, verloor van de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia met de setstanden 1-6 en 6-7.

De eerste set verloor Hogenkamp kansloos.  De tweede set was spannender. De Nederlande tennisster kreeg twee setpunten, maar wist deze niet te benutten. In de tiebreak was de 21-jarige Braziliaanse de betere, nadat Hogenkamp een bal in het net sloeg (video).

Haddad Maia speelt in de finale tegen de Letse Jelena Ostapenko. De Roland Garros-kampioene rekende na een stroeve start af met de Thaise qualifier Luksika Kumkhum: 3-6, 6-1, 6-3.

Richel Hogenkamp  gaat in eerste WTA halve finale onderuit. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Richel Hogenkamp gaat in eerste WTA halve finale onderuit. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Tennisster Schuurs pakt derde WTA-titel

Tennisster Demi Schuurs heeft voor de derde keer in haar loopbaan een WTA-toernooi gewonnen. De 24-jarige Nederlandse schreef samen met de Belgische Elise Mertens het toernooi van Guangzhou op haar naam.

In China stonden de als eerste geplaatste Schuurs en Mertens tegenover het Australische duo Storm Sanders en Monique Adamczak. Die konden nauwelijks een vuist maken tegen het Belgisch-Nederlandse duo, dat met 6-2, 6-3 een maat te groot was.

Schuurs won in 2015 al eens twee WTA-titels, Mertens won vorig jaar een dubbeltitel en dit jaar een WTA-titel in het enkelspel.

Wozniacki laat Muguruza kansloos en gaat voor 'zeven keer scheepsrecht'

Tennisster Caroline Wozniacki heeft met groot vertoon van macht de finale van het WTA-toernooi in Tokyo gehaald. In de halve eindstrijd van de Pan Pacific Open was de Deense veel te sterk voor de Spaanse Garbiñe Muguruza, de nummer één van de wereld. Het duel was al na een uur gespeeld: 6-2, 6-0.

In de finale staat Wozniacki tegenover de Russische Anastasia Pavlyuchenkova, die al voor haar elfde toernooizege hoopt te gaan. De Russische stuurde Angelique Kerber in drie sets terug naar Duitsland: 6-0, 6-7 (4), 6-4.

Pavlyuchenkova won dit jaar al twee toernooien, Wozniacki hoopt in haar zevende finale van het jaar dan eindelijk de eerste toernooizege van 2017 bij te mogen schrijven.

Geen medaille voor De Geus op WK windsurfen

Windsurfer Lilian de Geus is er bij de WK in Japan niet in geslaagd een medaille te winnen. In de medalrace van de RS:X-klasse kwam de Nederlandse als vijfde over de finish. Daarmee zou ze in het klassement als zesde eindigen. 

"Ik baal er wel een beetje van. Ik had echt een slechte start en kwam niet goed weg. We hadden hier gewoon een topdrie plek willen varen. Dus een zesde plek is dan wel een beetje teleurstellend", liet De Geus na afloop weten.

De medailles ging bij de vrouwen naar China. Chen Peina was de beste in Enoshima voor haar landgenoten Jiahui Wu en Yunxiu Lu.

Bij de mannen wist Dorian van Rijsselberghe wel de medalrace te winnen, maar de Nederlander stond al zover achter in het klassement, dat hij niet in aanmerking voor de topplaatsen. De tweevoudig olympisch kampioen zou als achtste eindigen in het eindklassement, waar de Chinees Ye Bing het goud pakte in Japan.

Russen hackten verkiezingen in 21 staten VS

Van de 21 Amerikaanse staten die vorig jaar door Russische hackers rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn gehackt, hebben zeven staten (Wisconsin, Ohio, Minnesota, Alabama, Colorado, Connecticut en Washington) bevestigd dat zij tot de staten behoren die doelwit waren van aanvallen.

Het ministerie van Nationale Veiligheid weigert te zeggen welke 21 staten het doelwit waren. Het hoofd van het verkiezingsbureau van de staat Wisconsin maakte desondanks vrijdag bekend dat de Russen het registratiesysteem van stemgerechtigden in zijn staat hebben geprobeerd te manipuleren.

Volgens het ministerie is het de hackers, die werkten in opdracht van de Russische overheid, niet gelukt om de uitslagen of de lijsten met stemgerechtigde inwoners te beïnvloeden.

President Trump won de staat Wisconsin van Hillary Clinton met een verschil van slechts 22.700 stemmen. Het Kremlin heeft altijd ontkend dat het vorig jaar hackers heeft ingezet om de Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton politiek te beschadigen. Ook president Trump heeft ontkend iets met de hacks te maken te hebben.

Russen hackten verkiezingen in 21 staten VS
Russen hackten verkiezingen in 21 staten VS (Foto: ANP)

Asielzoekerscentra openen deuren voor publiek

De asielzoekerscentra in Nederland houden zaterdag open dag. De azc's openen hun deuren om het publiek een indruk te geven van het dagelijks leven op een asielzoekerscentrum.

Ruim vijftig centra doen mee. Er lopen vluchtelingen rond met een koffierugzak om een 'bakkie' te doen met bezoekers. In het ontmoetingscafé kunnen mensen met elkaar in gesprek te gaan.

Verder zijn er rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Medewerkers van organisaties die zich met de vluchtelingenopvang bezighouden vertellen over hun werk en over de procedures rond toelating, registratie, opvang en begeleiding van asielzoekers.

De landelijke Open azc dag is een initiatief van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) , het ministerie van Veiligheid & Justitie en VluchtelingenWerk Nederland. Het is de derde keer dat de open dag plaats heeft. Vorig jaar kwamen er ruim 40.000 belangstellenden op af.

Op de www.openazc.nl staan alle deelnemende locaties vermeld.

Asielzoekerscentra openen deuren voor publiek
Asielzoekerscentra openen deuren voor publiek (Foto: ANP)

Vrouwen doen protestplasje in urinoirs

Vrouwen gaan zaterdag in heel Nederland een plas doen in urinoirs. Het is een protest waarmee de actiegroep Zeikwijven! wil aantonen dat het voor vrouwen niet mogelijk is om op een nette, schone en waardige wijze te plassen in een urinoir dat is ontworpen voor mannen.

Aanleiding voor de actie is de boete van 90 euro die de Amsterdamse Geerte Piening kreeg voor wildplassen. Volgens de rechter kunnen vrouwen met hoge nood ook in een urinoir terecht. Dat was tegen het zere been van veel vrouwen.

Urinoirs zijn ingericht voor mannen, die bekend staan als notoire wildplassers. Een man staat te plassen, een vrouw moet met de broek omlaag door de knieën en dat is vanaf de buitenkant van het urinoir goed te zien.

Om de onmogelijkheid en onwenselijkheid ervan aan te tonen heeft actiegroep Zeikwijven alle vrouwen in Nederland opgeroepen een poging te doen om te plassen in een openbaar urinoir. Maak er een foto van en verspreidt die op sociale media met als hashtag #zeikwijf luidt de oproep.

De initiatiefnemers willen met de actie bereiken dat er meer openbare toiletten voor vrouwen komen.

Vrouwen doen protestplasje in urinoirs
Vrouwen doen protestplasje in urinoirs (Foto: ANP)

Menzis gaat wanbetalers helpen

Zorgverzekeraar Menzis gaat klanten met een betalingsachterstand helpen. De eerste vijfhonderd verzekerden die langer dan zes maanden geen zorgpremie hebben betaald, krijgen een aanbod voor het afbouwen van hun schuld. Op termijn komt een veelvoud van verzekerden met betalingsproblemen daarvoor in aanmerking, aldus directeur Henriëtte Setz van Menzis.

Samen met financieel bewindvoerder BFS biedt Menzis een betalingsregeling aan waarbij de schuld na twee jaar moet zijn weggewerkt. Dat aanbod geldt niet voor wanbetalers die al in een schuldsaneringstraject zitten.

In Nederland staat een kwart miljoen zorgverzekerden als wanbetaler bekend. Door eerdere initiatieven van overheid en verzekeraars is dat aantal al teruggebracht; eind 2014 hadden nog 325.000 verzekerden een flinke betalingsachterstand. Wie langer dan zes maanden in gebreke blijft, wordt aangemeld bij het CAK, dat namens de overheid tal van wettelijke regelingen uitvoert. Ook dan blijven wanbetalers verplicht verzekerd, maar hun schuld loopt snel op door de niet-betaalde premie, incassokosten, rente en niet-betaald eigen risico.

Menzis gaat wanbetalers helpen
Menzis gaat wanbetalers helpen (Foto: ANP)

LB: Arie Boomsma heeft bewuster seks

Arie Boomsma en zijn vrouw Romy zorgen ervoor dat ze op tijd onder de lakens duiken om hun seksleven op peil te houden. "We kiezen er, zeer tegen onze gewoonte in, nu voor om vroeg naar de slaapkamer te gaan", vertelt de Net5-presentator in De Telegraaf.

"Vroeger, voordat we ouders werden, was het simpel. Je ging naar bed, dan had je seks of soms niet. Nu weten we: als we straks gaan liggen, vallen we in slaap. Dus gaan we soms al om negen uur naar bed."

"Ik hou nooit zo van advies geven, maar verse ouders zouden echt moeite moeten doen", zegt Arie. "Omdat het zo verbindt. Voor je het weet denk je: laat maar even. Daar moet je nooit aan toegeven. We hebben er veel over gepraat en nu gaat het heel vanzelfsprekend'', vertelt Arie openhartig.

In augustus waren Arie en Romy twee jaar getrouwd. In juli maakte Romy bekend in verwachting te zijn van een zoon. Die wordt in december verwacht. In februari vorig jaar werd hun dochtertje Bobby Jo geboren.

Arie Boomsma voor seks vroeger naar bed

LB: Arie Boomsma heeft bewuster seks (Foto: BuzzE)

Van der Poel wint veldrit in Waterloo

Mathieu van der Poel heeft in het Amerikaanse Waterloo de voorbereidingscross op de wereldbeker-veldrit van zondag gewonnen. De Nederlands kampioen veldrijden was in Trek CX Cup ruim de beste voor de Belgen Toon Aerts en Vincent Baestaens. Wereldkampioen Wout Van Aert kwam niet aan de start.

Het was alweer de derde zege van het jaar voor Van der Poel. De Nederlander die uitkomt voor Beobank-Corendon was eerder ook succesvol in Eeklo en was vorige week in de eerste Wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Iowa ook al de beste.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Amerikaanse Katie Compton. Zij was te sterk voor de Belgische Loes Sels en de en de Française Christel Ferrier-Bruneau.

Zondag staat de tweede manche in de World Cup op het programma.

16-jarige houdt Depay uit wedstrijdselectie Lyon

Trainer Bruno Génésio heeft Memphis Depay niet opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel van Olympique Lyon met Dijon. Génésio geeft de voorkeur aan Willem Geubbels, de pas 16-jarige linksbuiten van de Onder-19 van Lyon die zijn officiële debuut kan maken.

Geubbels kwam in juli al wel in een oefenwedstrijd met het eerste elftal in actie. Hij scoorde in dat met 1-3 gewonnen duel met Bourg-en-Bresse en was toen zelfs maar 15 jaar oud. Geubbels speelt sinds zijn achtste voor Les Gones en mag zich inmiddels ook al international van Frankrijk Onder-18 noemen.

Coach Génésio heeft besloten om Depay te slachtofferen vanwege diens teleurstellende optreden tegen Paris Saint-Germain (2-0 verlies). De international van Oranje werd na 87 minuten vervangen door Houssem Aouar.

De voormalig aanvaller van Manchester United en PSV is niet de enige die buiten de boot is gevallen voor het treffen met Dijon, want ook Maxwel Cornet moet genoegen nemen met een tribuneplaats. De 20-jarige rechtsbuiten viel tegen PSG na 63 minuten in voor Mariano Díaz, maar kon geen potten breken en is eveneens om sportieve redenen gepasseerd.

Knotsgekke slotfase in Eredivisie zaalvoetbal, prachtgoal keeper

De Eredivisie in het zaalvoetbal heeft vrijdagavond weer wat mooi spektakel opgeleverd. Alle zes wedstrijden uit de tweede speelronde stonden op het programma en vooral in Vlissingen was het raak: Groene Ster speelde daar thuis tegen WSV/Shoepimp uit Apeldoorn.

Het was een enerverend en doelpuntrijk duel, want met nog 76 seconden te spelen stond het 5-6 voor de Apeldoornse bezoekers. Groene Ster-keeper Karim ben Sellam besloot op dat moment mee te voetballen en maakte met een prachtig hakje zowaar de gelijkmaker. Enkele seconden voor tijd maakte Said Bouzambou vanaf tien meter zelfs de winnende 7-6 voor Groene Ster, de tweede overwinning voor de Vlissingers.

Overigens was het niet de meest doelpuntrijke wedstrijd van de avond. In Gouda ontving GZV Watergras bezoekers uit Hoorn, HV/Veerhuys om precies te zijn. Dat leverde zelfs zeventien treffers op: Veerhuys won met 7-10.

Uitslagen Eredivisie zaalvoetbal vrijdag
Amicitia/Zeeger - ZVV Volendam 4-4
FC Marlène - ASV Lebo 3-3
Groene Ster - WSV/Shoepimp 7-6
GZV Watergras - HV/Veerhuys 7-10
Hovocubo - FC Eindhoven 5-2
't Knooppunt - TPP-Rotterdam 3-1

Blinker neemt het op voor Kramer

Regi Blinker probeert Michiel Kramer een beetje in bescherming te nemen. De spits van Feyenoord krijgt veel commentaar over zich heen.

"De kritiek wordt wel heel erg toegespitst op Kramer", aldus Blinker tegenover de NOS. "Ik vind dat niet een reden om het hele team om te gooien, en ik ken Giovanni van Bronckhorst. Hij is niet iemand die dat snel doet. Ik zou Kramer nog een kans en krediet geven. Hij is de tweede spits van Feyenoord; hij moet het doen."

Door de blessure van Nicolai Jörgensen zal Kramer de komende duels waarschijnlijk nog in de spits staan. Pierre van Hooijdonk sluit zich bij Blinker aan; hij stelt dat je tegen een ploeg als NAC prima met Kramer kunt spelen, al deelt hij de kritiek dat de 28-jarige Rotterdammer eigenlijk niet goed genoeg is tegen een tegenstander als Napoli. "Ik zou dan met twee spitsen spelen, twee behendige spelers in de voorhoede en Sofyan Amrabat moet dan een kans krijgen op het middenveld."

Feyenoord neemt het zaterdagavond op tegen NAC en Kramer kan dan zijn 65e wedstrijd voor de Kuipbewoners spelen. Geen speler in de huidige Feyenoord-selectie maakte overigens meer doelpunten in de Eredivisie tegen NAC dan Kramer (vier stuks), die in alle drie duels tegen zijn oude club trefzeker was.

Hoge korting bij Gearbest, met zelfs 2-cent deals

Gearbest heeft weer een vijftal mooie kortingen op een rij gezet, waarvan 2 producten die voor 2 cent gewoon op je deurmat vallen. Het gaat wel om beperkte oplages voor de centendeals (300 stuks) dus wees er snel bij. Check zeker de laatste deal, de Xiaomi wifi versterker van 2e generatie.

gearbestcent-1 (Foto: gbofficial)

Deze handige male to female HDMI-stekker is ideaal voor tv's en andere zaken waarbij je de kabel in een 90 graden hoek wil krijgen. En voor 2 cent is het eigenlijk de vraag waarom je erover na moet denken. Met coupon Adapter4K is hij hier te koop. (300 stuks beschikbaar)

gearbestcent-2 (Foto: gbofficial)

Weer zo'n mooie 2 cent deal voor dit stekkertje. Je kan hem aansluiten op een telefoon met Micro-USB aansluiting, en hebt vervolgens een USB-poort tot je beschikking. Kan handig zijn voor het kijken van films van usb sticks, of het gemakkelijk overzetten van bestanden. Met coupon ConvertNLSI is hij hier te koop. (300 stuks beschikbaar)

gearbestcent-3 (Foto: gbofficial)

Muisje te kort? Voor €0,99 heb je een nieuwe gaming muis. Verwacht natuurlijk niet te veel voor die euro, maar een extra muis kan nooit kwaad. Nog even van belang is dat deze muis 4000DPI heeft. Met coupon USBmouseNL voor €0,99 hier te koop.

gearbestcent-4 (Foto: gbofficial)

Laat je je telefoon vaak vallen of lukt het bedienen met één hand niet, daar hebben ze in China wat op bedacht. Met deze 'telefoon-ring' of hoe je het ook moet vertalen kan je hem vasthouden met deze ring of het gebruiken als houder. De ring kan je plat klappen dus hij kan wel gewoon in je broekzak. Met coupon NLSIHolder10 voor €0,99 hier te koop. (50 stuks beschikbaar)

gearbestcent-5 (Foto: gbofficial)

En tot slot, iets wat denken wij wel gretig aftrek gaat vinden. Deze Xiaomi wifi-versterker van 2e generatie met gewoon de Engelse taal erop ingesteld. Werkt 'plug and play' en niet meer alleen met Xiaomi-routers. En voor de bizarre prijs van €4,18 met coupon NLSI-MIwifi kan je hem eigenlijk niet laten liggen. 

Vrouwen FC Twente op kop na ruime zege, Ajax wint weer niet

FC Twente heeft de leiding overgenomen in de Eredivisie bij de vrouwen. De veelvoudig landskampioen ging op bezoek bij Excelsior Barendrecht en dat leverde een ruime zege op. 

Licia Darnoud maakte kort voor rust de 0-1, maar vooral in de tweede helft kwam Twente vaak tot scoren. Op een goal van Ellen Jansen in de 58e minuut na duurde dat overigens nog wel even: vanaf de 84e minuut scoorden Sherida Spitse, Jansen, de pas 17-jarige Joëlle Smits en nog eens Jansen, goed voor een 0-6 zege.

Landskampioen Ajax kwam ondertussen wederom niet tot een overwinning. Na het gelijkspel tegen FC Twente konden ook thuis tegen ADO Den Haag geen drie punten gepakt worden: 0-0. PSV kwam thuis nog goed weg tegen VV Alkmaar, dat in de eerste helft op voorsprong kwam door een eigen goal van Angela Christ. De pas 18-jarige Aniek Nouwen bezorgde PSV kort voor het einde toch nog een punt: 1-1.

Twente staat nu op zeven punten, Ajax en PSV volgen met vijf punten.

Uitslagen Eredivisie vrouwen vrijdag
Ajax - ADO Den Haag 0-0
Excelsior Barendrecht - FC Twente 0-6
PSV - VV Alkmaar 1-1
sc Heerenveen - Achilles'29 3-0

Fortuna na doelpuntenregen naast Jong Ajax in Jupiler League

Fortuna Sittard heeft zich vrijdagavond gemeld aan de top van de Jupiler League. De Limburgers boekten een ruime zege op Jong AZ, waarmee de club na zes wedstrijden op dertien punten staat. Dat zijn er net zoveel als koploper Jong Ajax, dat wel nog een wedstrijd tegoed heeft.

Het duel begon even rustig, maar na tien minuten barste een ware doelpuntenregen los. Djibril Dianessy opende in de elfde minuut de score en maakte er vier minuten later vanaf de stip 2-0 van. Tijani Reinders zorgde een minuut later voor de aansluitingstreffer voor Jong AZ, maar nog in dezelfde minuut zette Lisandro Semedo de 3-1 op de borden. Het ging vervolgens weer even liggen, maar Fortuna bleef duidelijk de betere ploeg: Perr Schuurs maakte voor rust de 4-1, Semedo zorgde in de 69e minuut voor de 5-1 eindstand.

MVV had zich bij winst over Jong Ajax heen kunnen spelen, maar de Limburgers kwamen in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen SC Cambuur. Jonathan Okita zette de thuisploeg op voorsprong, maar na een dik uur maakte Martijn Barto de 1-1. FC Oss liet eveneens een kans op de leiding liggen: Istvan Bakx en Richard van der Venne brachten de ploeg op 0-2 op bezoek bij Almery City, maar Dennis van der Heijden zorgde voor de 1-2 en enkele minuten voor tijd maakte hij ook de 2-2.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
MVV Maastricht - SC Cambuur 1-1
RKC Waalwijk - Jong FC Utrecht 2-2
FC Volendam - De Graafschap 0-0
FC Emmen - Go Ahead Eagles 0-0
Fortuna Sittard - Jong AZ 5-1
FC Eindhoven - FC Den Bosch 0-1
Helmond Sport - FC Dordrecht 1-2
Almere City FC - FC Oss 2-2

'Relatie tussen Bergkamp en Overmars bekoeld'

Dennis Bergkamp krijgt de laatste tijd veel kritiek over zijn functioneren bij Ajax. De oud-speler zou Peter Bosz eruit hebben gewerkt.

In juli zei Bergkamp in Voetbal International dat hij zich van geen kwaad bewust is. Hij stelde dat er 'spelletjes' zijn gespeeld en dat het in zijn optiek wel héél toevallig was dat Bosz zijn onvrede kenbaar maakte toen Borussia Dortmund belangstelling toonde.

Toch kan niemand er omheen dat de 48-jarige Bergkamp een prominente rol vertolkt bij Ajax, al is het alleen al omdat hij deel uitmaakt van het zogeheten Technisch Hart.

Het Algemeen Dagblad gaat zaterdag uitvoerig in op de macht van Bergkamp binnen Ajax en stelt dat de relatie tussen de assistent-coach en directeur spelersbeleid Marc Overmars een aantal deukjes heeft opgelopen. "Overmars pleitte voor een ervaren coach in de categorie Michael Laudrup. Maar ook nu werd Overmars weer gepasseerd, waardoor ook de relatie tussen Overmars en Bergkamp bekoeld is", klinkt het.

"De nieuwe trainer werd Marcel Keizer, een jeugdvriend van Bergkamp (…) En de aanstelling van Michael Reiziger als coach van Jong Ajax? Jawel, komt ook uit de koker van Bergkamp. Invloed dus, of noem het macht", zo valt er verder in de analyse te lezen. Hiernaast zou er intern inmiddels enige kritiek zijn op het functioneren van Bergkamp. Men zou meer 'betrokkenheid' willen zien, zou willen dat de voormalig aanvaller van onder meer Ajax en Arsenal zich vaker op De Toekomst meldt om jeugdwedstrijden te bekijken.

"Toen Wim Jonk van het toneel verdween, was Bergkamp daar juist wél vaak te vinden. Maar die intensiteit nam, tot verbazing van sommige jeugdtrainers, vrij snel af. Diezelfde critici fluisteren ook: als je wat wilt bereiken bij Ajax, moet je Bergkamp te vriend houden”, klinkt het. Bergkamp werd na zijn actieve loopbaan assistent bij het toenmalige Nederland B en werkt sinds 2009 in de jeugdopleiding van Ajax: eerst als jeugdcoach en later als assistent bij het eerste elftal.

Wolfsburg pakt punt bij Bayern na ontslag Jonker

De tweede wedstrijd na het ontslag van Andries Jonker heeft VfL Wolfsburg gelijk een stuntje opgeleverd. In München ging de ploeg van Martin Schmidt naar huis met een punt: 2-2. Halverwege was er voor Bayern nog niks aan de hand. Robert Lewandowski maakte er na een ruim half uur 1-0 van uit een penalty, kort voor rust zette Arjen Robben zijn club op 2-0. 

Ruim tien minuten na rust verkeek Bayern-keeper Sven Ulreich, de vervanger van de geblesseerde Manuel Neuer, zich op een vrije trap van Maximilian Arnold: hij tikte de bal niet over, maar in het doel, 2-1. Paul Verhaegh gaf tien minuten voor tijd een voorzet die Daniel Didavi in het doel kopte, waarna Bayern ondanks een slotoffensief niet tot de winst kwam.

Yunus Malli in duel met Arturo Vidal. (PRO SHOTS/Witters)
Yunus Malli in duel met Arturo Vidal. (PRO SHOTS/Witters)

Final Fantasy XV is nog niet klaar

Square Enix gaat volgend jaar door met het ontwikkelen van content voor Final Fantasy XV. Dat liet director Hajime Tabata weten tijdens een 'Active Time Report' live-stream op de Tokyo Game Show 2017.

Volgens Tabata is dit besluit genomen omdat de fans vragen of het bestaande verhaal nog wat verrijkt kan worden. De uitbreiding 'Episode Ignis' was eigenlijk het laatste geplande onderdeel om meer van het verhaal te laten zien.

De nieuwe content gaat delen van het verhaal uitlichten die nog uitleg nodig hebben en sluit het verhaal echt af. Tabata zegt daarover: "we gaan niet alleen personages verder uitlichten in nieuwe hoofdstukken, maar als we de omgeving, die de basis van de wereld is, niet overdragen, zullen we de levenswijze van de personages niet kunnen overbrengen."

Final Fantasy XV is verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. Begin 2018 komt de pc-versie en er wordt zelfs onderzocht of er een Nintendo Switch-versie kan komen. Wanneer de Definitive Edition komt is nog niet bekend, dat scheelt waarschijnlijk heel wat downloadwerk.

Final Fantasy XV

DTC gaat bedrijfsleven adviseren

Digitalisering biedt grote kansen aan Nederlandse bedrijven voor de export van kennis, producten en diensten. Het potentieel van de digitale economie kan alleen benut worden als ondernemers weerbaar zijn tegen cyberrisico’s en voldoende investeren in beveiliging.

In 2018 start daarom het zogenoemde Digital Trust Centre (DTC) waarin met ondernemers samen gewerkt wordt aan digitale veiligheid. Ook biedt het DTC aan het bedrijfsleven informatie over dreigingen en advies over maatregelen. Minister Kamp van Economische Zaken maakte de oprichting van het DTC vandaag mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in een Kamerbrief bekend.

Minister Kamp, Economische Zaken: "Cyberveiligheid is de basis voor een kansrijke digitale economie waar ondernemers risico's bij hun processen minimaliseren en consumenten zeker zijn van betrouwbare diensten en producten. Nederland heeft een succesvolle ICT-sector, maar kennis van en investeringen in cybersecurity blijken bij bedrijven in andere sectoren nog onvoldoende. Met de oprichting van een Digital Trust Centre in 2018 komt het kabinet tegemoet aan de wens van bedrijven om hen te helpen met actuele informatie over risico's en adviezen over digitale veiligheid."

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het voortouw als het gaat om het bieden van informatie en advies aan organisaties uit de vitale infrastructuur zoals water, energie en telecombedrijven en de Rijksoverheid zelf. Cybercriminaliteit kan echter de gehele Nederlandse economie raken. Het op te richten Digital Trust Centre beoogt, in nauwe samenwerking met het NCSC, het als niet-vitaal aangemerkte bedrijfsleven weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen.

Ontwikkeling ICT en cybersecurity biedt economische kansen
In de digitale sector liggen nog extra kansen op economische groei. Zo blijft de omzet van online winkels stijgen en zorgen ICT-bedrijven die zich in Nederland vestigen voor banen. Met name op het gebied van Internet of Things, big data en cybersecurity kan Nederland haar sterke internationale concurrentiepositie verder uitbouwen.

Zo zijn al in de periode 2010-2014 de omzet en de toegevoegde waarde van cybersecurity producten en diensten binnen de ICT-sector jaarlijks met 14,5 procent toegenomen. De toegevoegde waarde van de cybersecuritysector was al circa vier miljard euro in datzelfde jaar.

De wereldwijde waarde van de cybersecurity markt wordt in 2020 al op 163 miljard euro geschat, een mondiale groei ten opzichte van 2015 van 18%. Deze groei biedt dus naast e-commerce, big data en Internet of Things veel kansen voor Nederlandse bedrijven die nu al concurrerende diensten en producten aanbieden.

 

'Vrouwen te dom om auto te rijden'

De Saoedische Sjeik Saad al-Hajari durft hardop te zeggen wat veel mannen denken: vrouwen zijn te stom om auto te rijden. Ze missen simpelweg het intellect om een voertuig te besturen.

Sinds de tijd dat Carl Benz zijn eerste op brandstof rijdende koets in elkaar schroefde, is het in Saoedië-Arabië voor vrouwen verboden om in een auto te rijden. Vooral de geestelijkheid heeft er grote moeite mee dat deze inferieure tak van de mensheid achter het stuur kruipt. Tot woede van de mensen die zich voornamelijk met het letterlijke woord van God bezighouden, is hier enige tijd geleden een kleine verandering in gekomen; Saoedische broedmachines mogen tegenwoordig, uiteraard onder kundige mannelijke begeleiding een heilige koe besturen.

Al-Hajari behoort tot de hoeders van Allah's wet die het daar niet eens mee zijn. De geestelijke beweert dat vrouwen slechts de helft van de hersencapaciteit van mannen zouden bezitten. Wanneer ze gaan winkelen, zou dit zelfs opnieuw halveren, waarmee het denkvermogen op een kwart van die van mannen komt.

"Dit gebrek aan intellect heeft geen invloed op hun vroomheid", aldus de goed ingelichte al-Hajari, waarmee hij een poging lijkt te doen om toch nog in een goed blaadje te komen bij het zwakke geslacht. "Vrouwen zijn nu eenmaal zo gemaakt". Tijdens de menstruatie is het de dames niet toegestaan om vijf keer per dag Allah te laten weten hoe leuk ze hem vinden. Dit schijnt invloed op het intellect te hebben. De gedachte lijkt te zijn: vrouwen bidden minder vaak dan mannen en zijn dus minder intelligent.

De uitspraken hebben veel kritiek uit binnen- en buitenland opgeleverd op bovengenoemde geleerde. In ons eigen landje gingen zelfs vrouwen letterlijk over de zeik voor de beweringen van de Sjeik, hoewel dat misschien ook om een andere reden geweest kan zijn.

South Park: The Fractured But Whole is klaar

Na tig vertragingen is het dan zo ver, South Park: The Fractured But Whole is klaar en gaat richting massaproductie. Het spel komt 17 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

In South Park: The Fractured But Whole speel je een nieuwe inwoner van het stadje. Er is een probleem, er zijn steeds meer katten vermist en mensen zijn slachtoffer van vandalisme. The Coon, Mosquito en andere superhelden uit de serie willen dit tot de bodem uitzoeken. Jij als speler wordt ook een superheld en je mag door middel van enkele keuzes bepalen hoe je er als superheld uit gaan zien en wat je krachten zijn. Onze eerste indruk van de eerste vier uur van het spel kun je hier lezen.

EU begraaft onderzoek filmpiraterij, want geen negatieve gevolgen

De conclusie van een door de Europese Commissie georganiseerde studie naar de gevolgen van piraterij van films is door de EU begraven en pas na langdurig aandringen van Julia Reda - Europarlementariër van de Piratenpartij - vrijgegeven, melden onze collega's bij Tweakers.net. De eindconclusie van het onderzoek luidt, zoals ook eerdere onderzoeken dat al aantoonden, dat alleen bij nieuwe topfilms de omzet enigszins negatief wordt beïnvloed.

Reda vraagt zich af waarom de resultaten van het 360.000 euro kostende onderzoek twee jaar lang onder de pet gehouden werden. De belangrijkste conclusie was dat er geen statistisch bewijs was voor de stelling dat online auteursrechtinbreuken een negatief effect hebben op verkopen. Een uitzondering betreft de verkopen van nieuwe topfilms: volgens de onderzoekers laat de statistische analyse zien dat voor elke tien recente blockbusters die illegaal bekeken worden, vier films minder legaal geconsumeerd worden.

Burgerrechtenorganisatie European Digital Rights vindt het opmerkelijk dat de negatieve impact van piraterij op de legale filmconsumptie wél zijn weg heeft gevonden naar een publicatie van twee leden van de Europese Commissie, maar dat de overige resultaten die de stelling dat downloden schade toebrengt aan rechthebbenden onderuit halen in het geheel niet genoemd worden.

De vermeende schade aan rechthebbenden wordt door clubjes als Brein gebruikt om - vaak via ex-parte zaken waarbij de verdachte partij geen kans krijgt zich te verdedigen - blokkades af te dwingen en mensen af te persen schikkingsvoorstellen te doen.

Outlast en Whistleblower DLC tijdelijk gratis via Humble Bundle

Houd je van horrorgames dan is het helemaal niet eng om bij Humble Bundle zowel Outlast als de uitbreiding Whistleblower tijdelijk gratis toe te voegen aan je Steam-bibliotheek. Het geldt nog zo'n 12 uur bij schrijven, dus wees er snel bij. Het cadeautje is hier te vinden.

Outlast speelt zich af in een psychiatrisch ziekenhuis genaamd 'Mount Massive Asylum'. Je speelt de onderzoeksjournalist Miles Upshur. Als je denkt dat je die zombies en co wel allemaal kapot gaat schieten: je hebt alleen een videocamera met nachtzichtfunctie. Wil je deze gebruiken dan moet je steeds weer wat batterijen vinden. Vechten of schieten is er niet bij, je kunt alleen vluchten of verstoppen.

Ondertussen is Outlast 2 al uit en is er Outlast Trinity, een bundel met beide games en DLC.

Initiatiefnemers zorgmanifest: nu doorpakken!

De initiatiefnemers van het manifest in de zorg, Carin Gaemers en Hugo Borst, roepen een jaar na dato de politiek op "te stoppen met de nare politieke spelletjes".

De onderhandelaars aan de formatietafel en de politici in de Tweede Kamer moeten volgens de initiatiefnemers doorpakken met de besteding van 2,1 miljard euro ter verbetering van de zorg aan ouderen, schrijven zij zaterdag in het AD. "Want kwetsbare ouderen hebben geen tijd", melden zij in een terugblik op het een jaar oude manifest Scherp op Ouderenzorg.

Zij doen in de krant de aanbeveling om de eerder ontslagen, ettelijke duizenden helpenden in de ouderenzorg weer in dienst te nemen. Verder pleiten zij voor het aannemen van zij-instromers als gastvrouw of -heer of als huiskamerassistent. Genoeg jongeren en ouderen willen volgens Borst en Gaemers een carrièreswitch maken.

Aandacht
Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bleek vrijdag dat bewoners van verpleeghuizen behoefte hebben aan meer persoonlijke aandacht en een vertrouwensband met het verzorgend personeel. Over de kwaliteit van de verzorging zijn acht van de tien bewoners wél te spreken, aldus het rapport.

Volgens Borst en Gaemers hebben "opiniemakers selectief gelezen". Het onderzoek is volgens hen uitgevoerd van april 2015 tot april 2016, "toen de afbouw van de verzorgingshuizen nog maar net van start was gegaan". Nadere bestudering van het rapport wijst volgens het tweetal uit dat de zorg juist tekortschiet op het punt van aandacht en het verlichten van eenzaamheid. Ouderen die lijden aan dementie zijn bovendien niet in het onderzoek meegenomen.

Initiatiefnemers zorgmanifest: nu doorpakken!
Initiatiefnemers zorgmanifest: nu doorpakken! (Foto: ANP)

Wielrensters willen controle én harde koers ervan maken

De WK wielrennen in Noorwegen is tot nu een succes. In het tijdrijden werd er tweemaal goud veroverd en éénmaal zilver in Bergen. Vandaag maakt Nederland een goede kans op daar nog wat aan te voegen in de dameswedstrijd.

Nederland komt aan de start met drie kanshebbers voor het goud. Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Marianne Vos. De drie wielrensters bespreken met de NOS hun kansen voor zaterdag.

Marianne Vos: "Op de WK is zo'n ploeg echt uniek. Maar dat betekent niet dat de wedstrijd al gereden is." Van der Breggen vult Vos aan: "We moeten samen koersen. We hebben zo'n sterke ploeg dat we elkaar kunnen gebruiken."

Annemiek van Vleuten: "Wij hebben een missie en dat is de gouden medaille halen. We hebben een team waarin iedereen zou kunnen winnen als je in een goede groep terecht komt. Daar willen we van profiteren en dat willen we uitspelen. Ik denk dat onze kracht is dat we morgen met acht toppers aan de start staan."

Van der Breggen: "Ik denk dat zo'n sterke ploeg de wedstrijd juist heel moeilijk kan maken. Dat iedereen naar ons zal kijken en dat er weinig verder gebeurt. Dat de wedstrijd niet zo zwaar is als wij graag zouden willen."

Vos sluit zich aan bij de woorden van Van der Breggen en wil ook een harde koers ervan maken: "Dan kunnen we elkaar alleen maar versterken. We hopen dat er veel oranje te zien is in de finale."

Ook Van Vleuten sluit zich aan bij de woorden van de twee andere dames: "We moeten ervoor zorgen dat we de koers in de hand houden. Het wordt een slijtageslag. Het parcours is moeilijk, niets is vlak en het is lang. Ik denk dat dat in ons voordeel is, in het voordeel van alle meiden die goed getraind zijn."

FOK! Wat een weer: droger en perioden met zon

Nooit kan september goedmaken, wat augustus niet wilde afmaken.

Vandaag 
Het was gisteren maar een saaie grauwe bedoening met regelmatig miezerregen, en warmer dan 16 graden werd het volgens mijn weerstation ook niet. Volgens het KNMI zou het afgelopen nacht op moeten klaren maar konden er wel enkele mistbanken ontstaan. Halverwege de nacht gaf het weerinstituut code geel af voor dichte mist. 

Deze zou in de ochtend weer op moeten lossen waarna het overal, behalve in het oosten, zonnig en droog zou moeten worden. De temperatuur komt uit rond de 16 graden bij een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen. Komende nacht is er opnieuw kans op mist. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:27
Zon onder: 19:37
Zonkracht: 3/1

Afstandsbediening had nog een paar mooie foto's uit Vlissingen voor ons!  (Foto: Afstandsbediening)
Afstandsbediening had nog een paar mooie foto's uit Vlissingen voor ons! (Foto: Afstandsbediening)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Terminaal zieke Amir (10) in ziekenhuis

De tienjarige Amir uit Emmen, het terminaal zieke jongetje over wie een juridische strijd speelt tussen zijn ouders en de kinderbescherming, is vrijdag opgenomen in het ziekenhuis. Advocaat van de familie Joancy Breeveld bevestigde na berichten in regionale media dat de jongen per ambulance naar het UMCG in Groningen is gebracht.

De opname maakt de zaak over de verzorging van het kind des te spoedeisender, benadrukt Breeveld. De rechter oordeelde donderdag nog dat Amir in een gehandicapteninstelling moet blijven. Hij is door de Raad voor de Kinderbescherming uit huis geplaatst en volgens de rechter is het in zijn belang om in de instelling te blijven. Het gezin woont in een asielzoekerscentrum in Emmen.

De ouders willen hun zoon in zijn laatste levensfase zelf verzorgen. Ze zijn in beroep gegaan tegen de uitspraak. De advocaat weet nog niet wanneer de zaak voor het hof zal dienen. Ze hoopt dat de kinderbescherming alsnog zelf beslist dat Amir naar zijn ouders mag. "Hij ligt nu op een vreemde plek in een kamer, terwijl hij thuis zijn broertjes en zusjes om zich heen heeft."

Terminaal zieke Amir (10) in ziekenhuis
Terminaal zieke Amir (10) in ziekenhuis (Foto: ANP)

FIA maakt halen superlicentie lastiger

Het wordt voor coureurs lastiger om een superlicentie, een rijbewijs voor de Formule 1, te bemachtigen. Waar vroeger 300 kilometer testen voldoende was moeten de rijders sinds eind 2015 genoeg punten verzamelen. Autosportfederatie FIA gaat de eisen verder aanscherpen.

In de door de World Motorsport Council goedgekeurde plannen wordt de Formule 2 de weg om de Formule 1 te bereiken. De eis om in drie jaar tijd je als coureur te bewijzen door 40 punten te verzamelen blijft gehandhaafd, maar het wordt lastiger om dit aantal punten te bereiken.

De coureurs die in de top drie van de Formule 2 eindigen krijgen automatisch de benodigde 40 punten, de nummer vier krijgt er nog altijd 30 en de nummer vijf twintig. Ook de winnaar van de Indycar Series krijgt 40 punten, waarna de schaal af begint te lopen.

In andere raceklasses zijn de te verkrijgen punten naar beneden bijgesteld. Het winnen van de titel in de Europese Formule 3, Formule E en de LMP1 in de WEC levert nog maar 30 in plaats van 40 punten op. De kampioen van de GP3 Series moet het doen met 25 punten en de titelhouders in de Formule V8 3.5 en de Japanese Superlige krijgen nog maar twintig punten.

De volledige puntentelling is hier te vinden.

Wielrenner Cosnefroy wereldkampioen bij beloften

Wielrenner Benoît Cosnefroy heeft zich vrijdag laten kronen tot wereldkampioen bij de beloften. De Fransman van Ag2r won de wereldtitel in het Noorse Bergen na een sprint-à-deux met de Duitser Lennard Kämna.

Fabio Jakobsen, de Nederlandse kopman, kwam er totaal niet aan te pas. Bergop had hij het lastig en na een val zat zijn koers er helemaal op. Namens Nederland liet alleen Pascal Eenkhoorn zich in de slotfase nog vooraan zien, hoewel ook hij in de strijd om de medailles niet mee kon doen.

Richting de slotronde werden de nodige inleidende beschietingen afgevuurd, onder meer door de Rus Pavel Sivakov, een van de kanshebbers op het eremetaal. Dat was ook de bedoeling voor titelverdediger Kristoffer Halvorsen, maar voor eigen publiek bezweek hij onder de druk en moest hij nog voor de slotklim lossen.

Voor de laatste beklimming van de nu al fameuze en zeer pittige Salmon Hill waren de Duitsers nog vrij onzichtbaar geweest, maar Kämna bracht er verandering in. De Duitser van Sunweb liet een splijtende demarrage zien en leek misschien zelfs naar de wereldtitel te soleren. 

Dat was echter buiten Cosnefroy gerekend, want zeven kilometer voor de finish sloot de Fransman aan. De achtervolgers kwamen in de buurt, maar het gat bleef groot genoeg en dus gingen de twee de sprint aan. Kämna had al eens geprobeerd te ontsnappen en op de finishstrook was duidelijk waarom: Cosnefroy was simpelweg de rapste van de twee. Michael Svendgaard won namens Denemarken het brons in de sprint van het peloton.

Drie leiders halverwege PGA Tour Championship

Het afsluitende golftoernooi van de PGA Tour, het Tour Championship, gaat met drie leiders het weekeinde in.

De Amerikaan Justin Thomas ging vrijdag de East Lake golfbaan bij Atlanta rond in 66 slagen, vier onder par. Daarmee kwam hij in totaal op -7 uit, net als landgenoot Webb Simpson en de Engelsman Paul Casey, die beiden 67 slagen lieten noteren.

De strijd op het met bijna negen miljoen dollar gedoteerde toernooi ligt nog volledig open. Gary Woodland (VS), Justin Rose (Engeland) en Jon Rahm (Spanje) staan op één slag van het leidende trio, net als Patrick Reed, die met vijf slagen onder par de beste dag kende.

Hockeyers Kampong pakken kunstgrasrecord in Hoofdklasse

De hockeyers van Kampong hebben het clean sheet-record op kunstgras te pakken. De ploeg van trainer-coach Alexander Cox won door de 3-0 zege op SCHC voor de derde keer op rij zonder tegentreffer. De Utrechtse landskampioen evenaarde het grasrecord uit de jaren zeventig. Kampong staat na drie speelronden trots aan kop, samen met Amsterdam dat nipt Den Bosch versloeg.

Kampong – SCHC (3-0)
Kampong heeft met David Harte de beste keeper van de wereld in het doel staan en dat scheelt een stuk. Maar met drie overwinningen zonder tegentreffer moet ook de rest van de ploeg heel goed staan. Bij Kampong is dat het geval, want ook SCHC vond geen groot genoeg gat in de defensie. Aan de andere kant scoorde Kampong er in de eerste helft soepel op los.

15' Jasper Luijkx 1-0
18' Quirijn Caspers 2-0
29' Philip Meulenbroek 3-0

HGC – Pinoké 5-3 (2-2)
HGC toonde in eigen huis karakter door een snelle 0-2 achterstand tegen Pinoké te herstellen. Dankzij drie goals van strafcornerkanon Tristan Algera sleepte HGC knap de zege binnen. Het werd uiteindelijk een spectaculaire 5-3 tegen de jonge ploeg uit Amstelveen. HGC staat met de overwinning na drie wedstrijden op de derde plaats.

3' Jannis van Hattum 0-1
4' Dennis Warmerdam 0-2
10' Tristan Algera 1-2 (SC)
30' Tristan Algera 2-2 (sc)
46' Dick Möhlmann 3-2
54' Nicholas Budgeon 4-2
60' Tristan Algera 5-2 (sc)
65' Thijn Knetemann 5-3 (sc)

Almere – Bloemendaal 1-2 (1-1)
Pas in de allerlaatste minuut wist de van Tilburg overgekomen Tim Swaen de winnende 1-2 binnen te pushen tegen de uitblinkende Almeerse keeper Youri Beck. Het was de tiende Bloemendaalse strafcorner, tegen twee van Almeerse HC. Stijn Jolie pushte nog knap zijn derde treffer van het seizoen binnen tegen zijn oude club, maar een strafbal van Florian Fuchs en dus de tiende strafcorner ging erin. Het leverde drie belangrijke punten op voor Bloemendaal. Almere is samen met Tilburg de enige ploeg zonder punten. Zondag ontmoeten de twee puntloze ploegen elkaar.

9' Stijn Jolie 1-0 (sc)
16' Florian Fuchs 1-1 (sb)
’70 Tim Swaen 1-2 (sc)

Rotterdam – HC Tilburg 3-0 (0-0)
Rotterdam herstelde zich in eigen huis van de oorwassing van zondag tegen Bloemendaal, al kostte het thuis tegen Tilburg nog best veel tijd voordat de score werd geopend. Uiteindelijk was het in de 45ste minuut de Engelsman Simon Egerton die de score opende via een benutte strafcorner: 1-0. Met treffer 201 verdubbelde spits Jeroen Herzberger zeven minuten later de score: 2-0. Treffer 202 van fenomeen Hertzberger volgde niet veel later.

45' Simon Egerton 1-0 (sc)
52' Jeroen Hertzberger 2-0
60' Jeroen Hertzberger 3-0

Den Bosch – Amsterdam 2-3 (1-1)
In de lastige uitwedstrijd tegen Den Bosch leek Amsterdam na een 0-2 voorsprong en een knappe Bossche comeback dan toch tegen het eerste puntverlies op te lopen van dit seizoen. Maar Mirco Pruyser - ook topscorer van het gewonnen EK - wist de winnende te scoren. Daarmee blijft Amsterdam samen met Kampong na drie wedstrijden op een honderd procent score staan, met negen punten uit drie wedstrijden.

10' Mirco Pruyser 0-1
17' Valentin Verga 0-2
46' Bram van Groesen 1-2
50' Austin Smith 2-2 (sc)
’59 Mirco Pruyser 2-3

hdm – Oranje-Rood 4-4 (2-2)
Drie gespeeld, slechts een schamel punt. Oranje-Rood leek dit seizoen alleen maar sterker geworden met de komst van de Belgische aanvoerder Thomas Briels, maar het sterrenensemble uit Eindhoven heeft het vooralsnog lastig. Tegen promovendus hdm wist de Eindhovense ploeg ondanks meerdere keren een voorsprong de overwinning niet naar huis te brengen. Ook de drie treffers van aanvoerder Mink van der Weerden konden puntverlies niet voorkomen. hdm is ondertussen blij met het eerste punt van het seizoen.

3' Kieran Dartée 1-0 (sc)
10' Mink van der Weerden 1-1 (sb)
17' Mink van der Weerden 1-2 (sc)
24' Lennart Kallenberg 2-2
46' Niels Blaak 3-2 (sc)
47' Mink van der Weerden 3-3 (sb)
52' Bob de Voogd 3-4
62' Kieran Dartée 4-4

It succesvolste horrorfilm ooit

De remake van It draait pas vijftien dagen in de bioscopen, maar mag zich nu al de succesvolste horrorfilm ooit noemen. De film bracht in Nederland al meer dan drie miljoen euro op.

De teller voor It staat vrijdag op 3.083.101 euro. Daarmee verslaat de remake van de horrorklassieker over clown Pennywise The Ring. Die film bracht in 2003 3.059.921 euro op. It vestigde eerder al het record voor de beste opening voor een horrorfilm ooit in Nederland. In tien dagen tijd gingen ruim 300.000 Nederlanders naar de bioscoop voor de verfilming van het beroemde boek van Stephen King.

Ook internationaal scoort de horrorclown. In de Verenigde Staten passeerde It vrijdag The Exorcist. Wereldwijd gezien is The Exorcist nog steeds de succesvolste horrorfilm ooit, meldt Variety. Die film bracht internationaal 441,3 miljoen dollar (368,4 miljoen euro) op. De teller voor It staat nu op 404,3 miljoen dollar (337,5 miljoen euro). Variety verwacht dat It nog meer records gaat breken.

It succesvolste horrorfilm ooit
It succesvolste horrorfilm ooit (Foto: BuzzE)

Snookeraar Brecel in halve finales World Open

Snookeraar Luca Brecel staat wederom in de halve finales van een rankingtoernooi. Op de World Open in het Chinese Yushan voegde de 22-jarige Belg zich vrijdag bij de laatste vier.

In de kwartfinales nam Brecel het op tegen de Schot Anthony McGill, vorige week nog verliezend finalist op de Indian Open. Via onder meer een mooie break van 117 kwam Brecel op 4-1, maar McGill vocht zich terug naar 4-4. In het beslissende frame wist Brecel een break van 60 op tafel te leggen, waarmee hij met 5-4 de zege pakte.

In de halve eindstrijd staat de Belg tegenover de Chinese favoriet Ding Junhui, de mondiale nummer vier.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.