FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 september 2017

Betis na ruime zege in top-5 in La Liga

Real Betis heeft zich bij de top-5 in La Liga gevoegd. In eigen huis was de ploeg van oud-PSV'er Andres Guardado veel te sterk voor Levante: 4-0.

Antonio Sanabria opende kort na rust de score, niet veel later zorgde Fabian Ruiz op aangeven van Guardado - diens vierde assist in zes duels - voor de 2-0. Sergio Leon zette de derde goal op het bord, Sanabria zorde diep in blessuretijd nog voor de 4-0.

Betis heeft inmiddels al vier van de zes wedstrijden gewonnen en staat op een keurige vijfde plek. Levante neemt de negende plek in beslag.

Jong Ajax houdt koppositie Jupiler League, Jong PSV speelt gelijk

Jong Ajax heeft de koppositie in de Jupiler League weten te behouden. Op eigen veld werd gelijkgespeeld tegen Telstar. Jong PSV pakte ook een puntje.

Ajax begon verdienstelijk tegen Telstar en kreeg kansen via Mees de Wit en Dennis Johnsen, maar het was Telstar dat de score opende. Toine van Huizen kopte na een klein half uur raak uit een hoekschop van Mohammed Osman. Telstar was voor rust ook nog dicht bij de 0-2, maar doelman Benjamin van Leer hield Shaquill Sno van scoren af.

In de tweede helft wist Ajax opnieuw niet te imponeren, maar kreeg men wel kansen via Matteo Cassierra en Noussair Mazraoui. Telstar leek de minimale voorsprong uiteindelijk over de streep te kunnen trekken, maar invaller Teun Bijleveld maakte er na 83 minuten 1-1 van. De middenvelder scoorde uit een rebound nadat Johnsen de lat had geraakt.

In een vrijwel leeg Philips Stadion kende PSV een droomstart, want binnen twee minuten stond het 1-0. Albert Gudmundsson mocht na een overtreding van Calvin Verdonk aanleggen vanaf elf meter en maakte geen fout. N.E.C. draaide de score echter nog voor rust om: Guus Joppen kopte de gelijkmaker binnen en Ted van de Pavert maakte er op slag van rust 1-2 van.

De voorsprong was verdiend en Wojciech Golla vergrootte na de pauze de marge voor N.E.C., nadat Eloy Room al een strafschop van Sven Braken had gekeerd. N.E.C. leek de zege door de 1-3 van Golla wel binnen te hebben, maar Sam Lammers maakte er met een dubbelslag 3-3 van. Kenneth Paal pakte in de slotfase nog een tweede gele kaart.

Pover Arsenal kruipt linkerrijtje binnen dankzij Lacazette

Arsenal heeft ook zijn derde thuisduel dit seizoen in de Premier League in winst omgezet. De ploeg maakte tegen West Bromwich geen grootse indruk.

West Brom verloor zijn laatste zes wedstrijden in het Emirates Stadium, maar het elftal van Tony Pulis toonde zich in de openingsfase allerminst onder de indruk van de entourage. Het bezoek hield de rijen achterin keurig gesloten en was na acht minuten spelen bijzonder dicht bij de openingstreffer toen Jay Rodriguez ontsnapte aan de aandacht van Shkodran Mustafi. De Engelse spits trof via de vingertoppen van Petr Cech echter de paal en had reden tot klagen, omdat scheidsrechter Robert Madley voorafgaand aan zijn doelpoging een overduidelijke overtreding van Mustafi in het strafschopgebied over het hoofd had gezien.

Arsenal imponeerde zeker niet, maar kwam na twintig minuten spelen toch op voorsprong. Alexandre Lacazette kon de bal in een leeg doel koppen, nadat Alexis Sánchez in eerste instantie nog de lat had geteisterd uit een vrije trap: 1-0. Het team van Arsène Wenger maakte echter ook na het doelpunt een povere indruk en kwam op slag van rust opnieuw zeer goed weg. Grzegorz Krychowiak ging over de linkerflank aan de wandel met het leder, waarna hij met een afgemeten voorzet bij de tweede paal Rodriguez wist te bereiken. Laatstgenoemde klopte Cech vervolgens met het hoofd, maar had de pech dat Nacho Monreal op de doellijn alsnog redding bracht voor Arsenal.

In de tweede helft probeerde Arsenal uit een ander vaatje te tappen, maar het ontbrak de Londenaren lang aan de benodigde creativiteit om een tweede treffer te forceren. Lacazette schoot vlak na de onderbreking nog wel rakelings over het doel van Ben Foster, maar daarna bleef het lang rustig voor zijn doel. The Gunners leken zo een lastige slotfase tegemoet te zien, maar slaagde er 23 minuten voor tijd alsnog in zijn voordelige marge te verdubbelen. Allan Nyom beging in zijn eigen strafschopgebied een overtreding op Aaron Ramsey, waarna Lacazette vanaf elf meter met zijn tweede goal van de avond voor de 2-0 tekende.

Door de zege is Arsenal het linkerrijtje binnengekomen; het elftal van Wenger staat nu zevende met tien punten. Koploper Manchester City heeft zes punten voorsprong.

Apple verruilt Bing voor Google

Apple laat Bing vallen als zoekmachine binnen Siri en Spotlight (de zoekmachine in macOS). De iPhonemaker verruilt de zoekmachine van Microsoft voor die van aartsrivaal Google.

Bij TechCrunch laat Apple weten dat voor een overstap naar Google is besloten vanwege consistentie. Google is namelijk al de standaard zoekmachine in Safari voor iOS en macOS. Voor gebruikers is de keuze fijn omdat alle zoekacties binnen iOS en macOS straks dezelfde resultaten opleveren. Nu krijg je in Safari nog andere zoekresultaten voorgeschoteld dan wanneer je iets opzoekt via Siri.

Google sloot onlangs nog een nieuwe deal met Apple om ook de komende jaren de standaard zoekmachine in Safari te blijven. Google heeft er zo'n 3 miljard euro voor uitgetrokken. Het is niet duidelijk of de nieuwe positie binnen Siri en Spotlight in de deal is inbegrepen.

Apple verruilt Bing voor Google
Apple verruilt Bing voor Google (Foto: BuzzT)

'Cyberdreiging is echt heel zorgelijk'

Nederland wordt digitaal bedreigd, en de situatie is erger dan mensen denken. We kunnen de tegenstanders niet bijbenen. Het gevaar groeit sneller dan de verdediging. "De situatie is meer dan zorgelijk. Echt heel zorgelijk. De dreiging is groot en hun acties verlopen succesvoller dan onze tegenmaatregelen", zegt de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, bij de opening van de Cyber Security Week in Den Haag.

De dreiging komt van criminelen en van inlichtingendiensten van landen. Nu blijft het volgens Schoof nog bij speldenprikjes, waarmee hackers willen aangeven waartoe ze in staat zijn. Maar ze zouden de elektriciteitsvoorziening plat kunnen leggen, de bankwereld kunnen verstoren of bedrijfsgeheimen kunnen stelen om de economie te ondermijnen. Schoof: "We moeten bewust zijn van het feit dat eigenlijk alles gedigitaliseerd is."

Hij krijgt bijval van Inge Philips van adviesbureau Deloitte. Ze werkte eerder voor inlichtingendienst AIVD en het Team High Tech Crime van de landelijke politie. "Het gaat om alle voorzieningen die we dagelijks gebruiken, van pinnen tot stoplichten. Alles wat wij doen, heeft een digitale basis. En zonder voldoende beveiliging zijn we kwetsbaar in alle delen van de samenleving. Een probleem op één plek kan zich heel snel verspreiden naar andere domeinen", zegt Philips.

Ophaalbruggen
De oplossing: segmenteren. Aparte systemen maken, met goede ophaalbruggen ertussen, zodat een storing geen andere netwerken kan meesleuren. Philips: "Maar we moeten niet voor alles naar de overheid kijken, we moeten onze systemen zelf ook veilig maken. Consument, koop geen rommel. En beste producent, verkoop geen dingen die niet af zijn maar zorg dat de veiligheid zit ingebakken."

Nederland heeft te weinig ICT-specialisten, en daarom willen Schoof en Philips dat er meer geld komt voor onderwijs. Philips: "Vanaf de basisschool moeten kinderen leren dat dit een digitale samenleving is. Het gaat niet weg, het wordt alleen maar meer. Scholen hebben wel allemaal hippe iPadjes die leerlingen mogen gebruiken, maar de inhoud van de lessen is hetzelfde als dertig jaar geleden. Dat kan niet, het is 2017. We moeten er iets aan doen, en snel."

'Cyberdreiging is echt heel zorgelijk'
'Cyberdreiging is echt heel zorgelijk' (Foto: ANP)

Roeiers naar herkansingen op tweede dag WK

Op de tweede dag van de WK roeien in Florida hebben de Nederlandse boten zich niet direct weten te plaatsen voor de volgende rondes. Vier Nederlandse boten kwamen in actie, maar alle vier de boten moeten naar de herkansingen.

Lisa Scheenaard was in de skiff nog het dichtst bij een plaats in de volgende ronde. De roeister kwam in haar serie als tweede over de streep op drie seconden van de winnares achter de Britse Victoria Thornley als tweede. Alleen de eerste in de series zouden meteen naar de halve finales gaan.

In de vrouwen vier-zonder, die op het olympisch programma van Tokio 2020 de plaats heeft ingenomen van de lichte mannen vier-zonder, kwam Nederland in hun serie als vierde over de streep.

In de dubbeltwee zowel bij de mannen als de vrouwen wisten zich niet direct te plaatsen voor de volgende ronde. Bram Schwarz en Niki van Sprang werden in de tweede serie van de dubbeltwee vierde. Ook de vrouwen Marloes Oldenburg en Roos de Jong werden in hun serie vierde. Dat was voor beide teams niet voldoende voor directe plaatsing en krijgen nog een kans in de herkansing.

Londen koppelt EU-nota aan nieuwe relatie

De Britse regering wil de eindafrekening van de scheiding van de Europese Unie koppelen aan een deal over de toekomstige (handels-)relatie. Dat zei brexitminister David Davis voor de start van de vierde ronde gesprekken over de aanstaande scheiding in Brussel.

De andere 27 EU-landen hoeven niet bang te zijn dat de Britten financiële verplichtingen uit het EU-lidmaatschap niet zullen nakomen, aldus Davis. Maar "het is duidelijk dat dit onderwerp alleen kan worden afgesloten in het kader van en in overeenstemming met een nieuw en diep partnerschap met de EU".

Volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier moeten de drie hoofdzaken, inclusief het geld, eerst afdoende zijn afgehandeld voor ergens anders over wordt begonnen. Ook de door premier Theresa May voorgestelde overgangsperiode van circa twee jaar is een zaak apart, zei hij.

Barnier zei benieuwd te zijn hoe de Britten de toespraak van May afgelopen vrijdag naar onderhandelingsposities gaan vertalen. Volgens Davis moeten de partijen pragmatisch zijn.

Londen koppelt EU-nota aan nieuwe relatie
Londen koppelt EU-nota aan nieuwe relatie (Foto: ANP)

Pentagon reageert fel op woorden Noord-Korea

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zal president Trump "voorzien van alle mogelijke opties om af te rekenen met Noord-Korea als de provocaties uit dat land blijven aanhouden".

Het Pentagon reageerde daarmee op de uitspraak van de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, die zei dat de Verenigde Staten zijn land de oorlog hebben verklaard en dat "Noord-Korea vanaf nu het volste recht heeft Amerikaanse strategische bommenwerpers neer te halen en andere tegenmaatregelen te nemen, ook buiten de eigen territoriale gebieden".

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep de partijen op tot kalmte: "De vurige retoriek van beide partijen kan alleen maar tot misverstanden gaan leiden. De enige oplossing voor dit conflict is een politieke."

De Chinese VN-ambassadeur Liu Jieyi sloot zich bij die opmerking aan. Ook hij hekelde de verbale escalatie. "We willen dat er rust komt in de situatie. Het wordt te gevaarlijk en dat is in niemands belang. We hopen echt dat ze inzien dat alleen onderhandelen de nucleaire kwestie op het Koreaans schiereiland kan oplossen. Het alternatief is een catastrofe", aldus Liu.

Pentagon reageert fel op woorden Noord-Korea
Pentagon reageert fel op woorden Noord-Korea (Foto: ANP)

Redskins winnen in NFL, meer protest tegen Trump

De Washington Redskins hebben voor de tweede week op rij een zege geboekt in de NFL. De Oakland Raiders werden in Washington met 27-10 verslagen door de mannen van quarterback Kirk Cousins, die een uitstekende dag had.

Cousins gooide 365 yards en zorgde voor drie touchdowns. De Redskins weten zo aan te haken bij de Philadelphia Eagles, dat de New York Giants eerder op de dag nipt de baas was: 27-24. Toch ging de aandacht in de NFL zondag vooral uit naar protesten tegen president Donald Trump. Met zijn ideeën gaat het immers niet zo best, dus besloot hij zijn pijlen maar op de sportwereld te richten: NBA-kampioenen zagen hun uitnodiging - die ze al geweigerd hadden, maar dat geheel terzijde - ingetrokken worden en ook NFL-spelers moesten eraan geloven.

Quarterback Colin Kaepernick begon vorig jaar met het knielen tijdens het voor de wedstrijd gespeelde Amerikaanse volkslied, een stil protest tegen de vaak ongelijke behandeling van minderheden door de Amerikaanse politie. Allemaal goed en wel, tot Trump zich er onlangs mee kwam bemoeien en NFL-teams zelfs opriep om 'die klootzakken' van het veld te trappen, want knielen tijdens het volkslied, dat mag natuurlijk niet. Iets met ernstig disrespect, heel verschrikkelijk allemaal, in Trump's ogen.

Zondag werd er gereageerd op de nieuwste uitlatingen van Trump: meer spelers knielden, teams brachten statements naar buiten waarin zij lieten weten achter hun spelers te staan en de president werd min of meer een beetje voor lul gezet - niemand luisterde immers naar hem. Wel bleek hij overigens daadwerkelijk overal verstand van te hebben, zoals natuurlijk algemeen bekend is over de Grote Leider: Trump haalde namelijk ook hard uit naar de scheidsrechters in de NFL, die volgens de kenner veel te vaak ingrijpen en het spel zo om zeep helpen.

Uitslagen NFL zondag
Jacksonville Jaguars - Baltimore Raves 44-7
Buffalo Bills - Denver Broncos 26-16
Carolina Panthers - New Orleans Saints 13-34
Chicago Bears - Pittsburgh Steelers 23-17 OT
Detroit Lions - Atlanta Falcons 26-30
Indianapolis Colts - Cleveland Browns 31-28
Minnesota Vikings - Tampa Bay Buccaneers 34-17
New England Patriots - Houston Texans 36-33
New York Jets - Miami Dolphins 20-6
Philadelphia Eagles - New York Giants 27-24
Tennessee Titans - Seattle Seahawks 33-27
Green Bay Packers - Cincinnati Bengals 27-24 OT
Los Angeles Chargers - Kansas City Chiefs 10-24
Washington Redskins - Oakland Raiders 27-10

Nieuwe trailer van Pitch Perfect 3 verschenen

De nieuwe trailer van Pitch Perfect 3 is zojuist verschenen, de derde en laatste film van de Pitch Perfect-reeks. De film draait vanaf 21 december in de Nederlandse bioscopen.

In Pitch Perfect 3 proberen de Bella's na hun afstuderen het te maken in de echte wereld. Na de roes van het winnen van de World Championships in het vorige deel, gaan de Bella's nu elk hun eigen weg. Ze krijgen echter ineens de kans om op tournee te gaan in het buitenland, en zo komt de meidengroep nog één laatste keer bij elkaar om samen muziek te maken.

De komedie wordt geregisseerd door Trish Sie en de cast bestaat uit onder andere Anna Kendrick, Rebel Wilson, Hailee Steinfeld, Brittany Snow, Ruby Rose en Elizabeth Banks.

Ajax realiseert recordomzet van 118,2 miljoen euro

Ajax heeft over het boekjaar 2016/17 een nettowinst geboekt van 49,5 miljoen euro, zo maken de Amsterdammers maandagavond bekend.

De netto-omzet is daarnaast met 24,8 miljoen gestegen naar 118,2 miljoen euro en dat is een nieuw clubrecord. Ajax communiceert dat de forse omzetstijging een gevolg is van de sportieve prestaties in de Europa League, waarin Ajax de finale verloor van Manchester United. Het eigen vermogen van de club bedraagt 158,9 miljoen euro en dat is 64,6 procent van het balanstotaal.

Ajax laat verder weten dat men voor het boekjaar 2017/18 een negatief operationeel resultaat verwacht omdat men er niet in is geslaagd om zich te plaatsen voor Europees voetbal. "De transferresultaten rechtvaardigen een verwachting van een bescheiden positief nettoresultaat", zo valt er in het persbericht te lezen.

Op sportief gebied is Ajax dramatisch aan het seizoen begonnen, want los van de Europese uitschakeling pakte het team van Marcel Keizer maar tien punten in zes competitieduels. De Amsterdammers staan in de Eredivisie vijf punten achter PSV. Zondag speelt Ajax bovendien een lastige uitwedstrijd bij sc Heerenveen.

'Oppositie' en 'regering' botsen over zorg

De partijen die over een nieuwe regering onderhandelen houden vast aan hun plan om het eigen risico volgend jaar te bevriezen op 385 euro, in ruil voor een extra stijging van de zorgpremie. Voorstellen van de aanstaande oppositie om het plan nog aan te passen stuitten maandagavond op eensgezind verzet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Er lagen drie voorstellen van de oppositie op tafel: een om de extra stijging in de zorgpremie te compenseren met een extra bijdrage van de overheid, een om het eigen risico met 100 euro te verlagen en een om de koppeling tussen het eigen risico en de alsmaar stijgende zorgkosten uit de wet te halen. Voor geen van de drie voorstellen leken de formerende partijen warm te lopen.

Voor dinsdag staat een stemming gepland om de bevriezing te regelen.

Staatsrechtelijk niet in de haak
In het debat maandagavond liepen de gemoederen hoog op, met diverse sprekers die hun stem verhieven. De voltallige aanstaande oppositie zei zich niet serieus genomen te voelen door de regering in spe. Fleur Agema (PVV) noemde het debat "een gigantische farce".

Henk Nijboer van de PvdA kraakte de hele gang van zaken, waarin een nog niet beëdigd kabinet een demissionair minister vraagt een wetswijziging op te stellen. "Staatsrechtelijk niet in de haak", aldus Nijboer. Het plan van de aanstaande coalitie om het eigen risico te bevriezen, maar wel de premie te laten stijgen noemde hij "schuiverij met dubbeltjes". Nijboer sloeg nog met zijn hand op tafel om zijn ongenoegen kenbaar te maken.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei dat of de stijgende zorgkosten nou worden betaald uit een hoger eigen risico, hogere premies of uit de belastingen, het uiteindelijk toch de burger is die betaalt. En daarmee vatte ze de reacties van de formerende partijen op de voorstellen van de oppositie aardig samen.

'Oppositie' en 'regering' botsen over zorg
'Oppositie' en 'regering' botsen over zorg (Foto: ANP)

Blu-ray: Passengers

Passengers is wederom een sciencefiction die zich afspeelt in de ruimte omdat de mens vanwege de uitputtende middelen op aarde op zoek gaat naar nieuwe bewoonbare planeten. De film met Jennifer Lawrence en Chris Pratt in de hoofdrol volgt een cliché-achtig doch interessant concept waarin ethische dilemma's aan de kaak worden gesteld, maar weet helaas door een inconsistent script vol gaten niet aan de verwachtingen te voldoen. Passengers is sinds kort zelf in huis te halen op blu-ray.

Wind River

De atmosferische misdaadthriller Wind River is het regiedebuut van Taylor Sheridan, die hiervoor als scenarist bekendheid verwierf met Hell or High Water (2016) en Sicario (2015). Het resultaat is een prachtig zorgvuldig opgebouwde en ontroerende crimethriller, die vooral indruk maakt door het wederom ijzersterke schrijfwerk van regisseur-scenarist Sheridan. Wind River draait nu in de bioscopen, en is erg aan te raden om te bekijken.

Legermanoeuvres Irak en Turkije in grensgebied

Het Iraakse leger is met Turkse militairen "grootschalige manoeuvres" begonnen in het grensgebied. Dat heeft de minister van Defensie in Bagdad maandag bekendgemaakt.

Beide landen zijn maatregelen aan het voorbereiden tegen een onafhankelijke Koerdische staat in de regio. Daarvoor is maandag een niet-bindend referendum gehouden. De Iraakse regering is fel tegen een volledig autonoom Koerdistan in het noorden van het land. Ook Turkije en Iran voelen daar niets voor.

Het tellen van de stemmen is inmiddels begonnen. De verwachting is dat een grote meerderheid van de Iraakse Koerden zich heeft uitgesproken voor onafhankelijkheid. De opkomst was volgens tv-zender Rudaw 78 procent.

Legermanoeuvres Irak en Turkije in grensgebied
Legermanoeuvres Irak en Turkije in grensgebied (Foto: ANP)

Nieuwe behandeling maagkanker op proef vergoed

Maagkankerpatiënten met uitzaaiingen op het buikvlies krijgen een nieuwe behandeling de komende vijf jaar vergoed. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) neemt de combinatie van een operatie en het spoelen van de buik met verwarmde anti-kankermedicijnen als proef op in het basispakket omdat naar de behandeling nog onderzoek wordt gedaan.

De vergoeding van de veelbelovende behandeling gaat voor alle patiënten in de hele periode in totaal 1,8 miljoen euro kosten. Schippers hoopt dat de komende vijf jaar uitwijzen of de behandeling inderdaad werkt en vergoeding de moeite waard is. Na afloop beslist het kabinet of de behandeling in het basispakket blijft.

De combinatiebehandeling vergt veel van patiënten en is niet voor iedereen weggelegd.

Nieuwe behandeling maagkanker op proef vergoed
Nieuwe behandeling maagkanker op proef vergoed (Foto: ANP)

Botteghin tot de winterstop uitgeschakeld

Feyenoord kan tot de winterstop niet beschikken over verdediger Eric Botteghin. De Braziliaanse centrale verdediger heeft een kruisbandblessure opgelopen aan zijn linkerknie, zo is maandag na onderzoek in het ziekenhuis gebleken.

Botteghin liep de blessure op tijdens de verloren wedstrijd tegen NAC Breda. De centrale verdediger speelde de wedstrijd wel volledig uit, maar bleef klachten houden na de wedstrijd. Botteghin vormde samen met Jan-Arie van der Heijden vorig seizoen, in het kampioensjaar, het vaste duo centraal achterin en dit seizoen kwam de de Braziliaan ook al acht wedstrijden in actie.

Naast Botteghin ontbreekt ook nog Nicolai Jørgensen in de wedstrijdselectie voor de Champions League-wedstrijd tegen Napoli.

Release van pc-versie WWE 2K18 tegelijkertijd met consoles

Vandaag bevestigt 2K Games dat de pc-versie van WWE 2K18 ook vanaf 17 oktober beschikbaar zal zijn. In de Benelux is deze editie alleen digitaal verkrijgbaar.

De preorder-bonus om vier dagen eerder te spelen zoals de PlayStation 4- en Xbox One-versies wel hebben wordt geen optie voor de pc-versie. Diegene die preorderen voor pc krijgen twee versies van Kurt Angle. Dan gaat het om de WWE 'American Hero'-imago zijn ECW 'Wrestling Machine'-imago. Deze zijn DLC voor mensen met de standaard editie.

In de WWE 2K18 Deluxe Edition vind je:

  • WWE 2K18
  • WWE 2K18 Season Pass voor digitale content
  • Speelbare WWE Legends en John Cena Rivals: Batista en Rob Van Dam
  • Speelbare John Cena personages: die uit ECW One Night Stand (2006) en WrestleMania 26 (2010)

WWE 2K18 komt 17 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en nu dus ook voor het eerst tegelijkertijd uit op pc.

Finn in WWE 2K18 (Foto: 2K Games)

Lisse en Hoek moeten op herhaling na penaltyblunder

Lisse en Hoek moeten op 4 oktober opnieuw strafschoppen gaan nemen om te bepalen welke ploeg doordringt tot de tweede ronde van de KNVB beker. Aanleiding hiervoor is dat arbiter Marc Nagtegaal de eerste vier strafschoppen van beide teams volgens het ABBA-principe liet nemen, terwijl volgens de regels alleen ABAB toegestaan is. Lisse won vorige week met 5-4.

In de voetballerij wordt bij een penaltyreeks al sinds jaar en dag door de teams om de beurt geschoten. Onderzoek zou echter uitgewezen hebben dat het ABBA-principe een eerlijker verloop kent. Daarom zijn er al diverse experimenten mee geweest, waaronder in de Engelse League Cup.

Omdat de regels nu alleen de volgorde ABAB voorschrijven moeten Lisse en Hoek opnieuw aantreden voor de strafschoppen. De winnaar van de reeks van 4 oktober treedt aan tegen Heracles Almelo.

Eis 18 maanden in seksaffaire landmacht

Voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem is vanwege seksueel misbruik een celstraf van achttien maanden onvoorwaardelijk geëist tegen een 31-jarige militair van de landmacht. Hij zou oktober vorig jaar op een kazerne een vrouwelijke collega seksueel hebben misbruikt.

De twee belandden samen in bed, na een feestje waar veel werd gedronken op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel, de oude luchtmachtbasis De Peel. De militair wordt ervan verdacht dat hij de vrouw heeft verkracht terwijl ze nauwelijks bij bewustzijn was. Twee andere militairen maakten er foto's en een filmpje van.

"Mijn cliënt spreekt niet tegen dat er seksuele gedragingen zijn geweest, maar ontkent dat sprake was van verkrachting", aldus advocaat Sébas Diekstra. "De vrouw was wakker en zocht ook zelf toenadering." Diekstra noemt het "een bizarre eis" en dringt aan op vrijspraak omdat er onvoldoende bewijs tegen zijn cliënt zou zijn.

De vrouwelijke militair heeft bij zedenrechercheurs een aantal verklaringen afgelegd. Ze heeft uiteindelijk geen aangifte gedaan van seksueel misbruik, maar haar commandant wel. De twee andere militairen zijn ontslagen. "Voor mensen die zoiets doen is natuurlijk geen plek bij Defensie", zei een woordvoerder hier eerder over.

De militaire rechtbank in Arnhem doet op 9 oktober uitspraak.

Eis 18 maanden in seksaffaire landmacht
Eis 18 maanden in seksaffaire landmacht (Foto: ANP)

Geneviève Fox aan der billen zitteeeehhh op de Kamasutrabeurs

Samantha van der Plas, beter bekend als Barbie, gaat zich komend weekeinde op de Kamasutrabeurs in Utrecht inzetten voor een goed doel. Tegen betaling mogen bezoekers van het erotiekevenement even aan haar voorgevel voelen.

"Je moet niet betalen om aan me borsten te zitte, dat mag. Als je geld doneert doe je dat aan het goede doel en niet aan mij", verduidelijkt Samantha, die meermaals een borstvergroting onderging, op Facebook.

Om wat voor goed doel het gaat, is nog niet duidelijk. De realityster is nog op zoek naar een goed doel 'dat bereid is om het geld aan te neme'. "Niet ieder goed doel vind dit namelijk een top idee heb ik ondervonden. Ik dacht: geld is toch geld maar niet iedereen wil blijkbaar dat geld. Maar komt goed de mails zijn er uit en hopelijk mag ik veel geld doneren aan een mooi goed doel."

Samantha is niet de enige die zich op de Kamasutrabeurs laat betasten. Ook Geneviève Fox, bekend van Oh Oh Daar Gaan We Weer, is van de partij. "Die mag je aan der billen zitteeeehhh en dat ga ik ook zeker doen als dat mag van haar haha", aldus Samantha.

Barbie laat zich betasten op Kamasutrabeurs

Geneviève Fox aan der billen zitteeeehhh op de Kamasutrabeurs (Foto: BuzzE)

Aston Martin wordt titelsponsor Red Bull Racing

Aston Martin wordt vanaf volgend jaar titelsponsor van het Formule 1-team Red Bull Racing. Het Britse merk is momenteel al sponsor van het team van Max Verstappen en Daniel Ricciardo, maar breidt het partnerschap nu verder uit.

Het partnerschap tussen Red Bull en Aston Martin startte begin 2016 toen de logo's van de Britse autobouwer al op de RB12 en dit jaar op de RB13 verschenen. Tegelijkertijd maakte Red Bull middelen vrij om samen met de fabrikant de Aston Martin Valkyrie te ontwikkelen. Deze superauto wordt volgend jaar getest, waarna levering aan de klanten voor 2019 gepland staat.

Aston Martin-baas Andy Palmer: "Titelsponsor worden is de volgende logische schap na onze parnerschap op innovatief gebied met Red Bull Racing. Wij zijn blij met de grotere merkbekendheid die de gerevitaliseerde Formule 1 ons heeft gebracht."

Mogelijk gaat het Britse merk vanaf 2021 nog een stap verder en komt dan misschien met eigen krachtbronnen. "De motorendiscussie heeft onze interesse, maar wij stappen alleen in als het juiste pad bewandeld wordt. Wij willen niet deelnemen aan een motorenoorlog zonder beperkingen in de kosten of in het aantal uren op de testbank. Wij geloven dat de FIA de juiste omstandigheden kan creëren waardoor wij mee kunnen doen."

Eis 6 jaar voor inwendige onderzoeken neparts

Het Openbaar Ministerie heeft maandag zes jaar cel geëist tegen Tilburger Ron O. (47) vanwege verkrachting van elf vrouwen en een aanranding. O. deed zich voor als arts en voerde met een eendenbek zogenaamd soa-tests en inwendige vaginale en anale onderzoeken uit.

O. bekende, al marginaliseerde hij in de rechtbank in Breda zijn rol. Hij betaalde tussen 2008 en 2015 zijn slachtoffers voor de onderzoeken. O.: "Om ze financieel te helpen." Hoe intiemer het onderzoek, hoe meer hij betaalde. Het ging soms om honderden euro's per 'onderzoek'. De vrouwen gaven aan dat ze alleen meededen omdat ze dachten dat hij echt arts of wetenschapper was.

Het was totaal niet te doen om seksuele opwinding, verklaarde O. desgevraagd een paar keer, maar puur om de vrouwen te helpen.

Eis 6 jaar voor inwendige onderzoeken neparts
Eis 6 jaar voor inwendige onderzoeken neparts (Foto: ANP)

Mladenovic zet dramatische reeks voort

Voor tennisster Kristina Mladenovic komt er maar geen einde aan de ellende. De Française kende een prima eerste deel van het jaar: ze begon als mondiale nummer 45 aan het jaar, won het toernooi van Sint Petersburg, haalde de halve finales in Indian Wells en de finale in Acapulco, Stuttgart en Madrid en stond eind juli op de dertiende plek op de wereldranglijst.

Niks aan de hand dus voor de 24-jarige Mladenovic, maar vanaf eind juli ging het plotseling helemaal mis. In Washington verloor ze in de tweede ronde in twee sets van wildcardspeelster Bianca Andreescu (WTA-167), een week later in Toronto ging ze in de eerste ronde onderuit tegen Barbora Strycova (WTA-26), weer in twee sets.

Daria Gavrilova (WTA-26) was Mladenovic de week daarna in de eerste ronde in Cincinnati de baas, Timea Babos (WTA-66) versloeg haar vervolgens in New Haven, weer in de eerste ronde en weer in twee sets. Op de US Open ging Mladenovic wederom in de eerste ronde in twee sets onderuit tegen Monica Niculescu (WTA-57) en in Tokyo was het qualifier Jana Fett (WTA-123) die de Française in twee sets versloeg.

Daar was het nog niet mee gedaan, want het tweede toernooi in Tokyo, een week later, leverde Mladenovic zelfs een double bagel op: Qiang Wang (WTA-57) was met 0-6, 0-6 te sterk in de eerste ronde. Deze week is de Française in Wuhan, maar ook daar ging het in ronde één al fout: Katerina Siniakova (WTA-43) won met 6-3, 6-2.

Wat de oorzaak is lijkt nog niet bekend, maar opvallend is het wel dat een top-20-speelster acht keer op rij verliest en daarin zelfs geen enkele set wint. Mladenovic wist het zelfs maar één keer tot een tiebreak te schoppen en won twee keer vijf games, verder zat setwinst er ook geen moment in.

Veldrijder Van der Poel ook de beste in Waterloo

De tweede wereldbekerwedstrijd veldrijden van het seizoen in het Amerikaanse Waterloo is gewonnen door Mathieu van der Poel. Net als vorige week was de Nederlander opnieuw oppermachtig.

Ondanks de hitte van meer dan dertig graden ging de renner van Beobank-Corendon al in de eerste ronde in de aanval. Opnieuw wist niemand in de buurt te blijven van de Nederlander. Na ruim een uur wedstrijd had Van der Poel een voorsprong van 33 seconden op landgenoot Corné van Kessel. Op plaats drie eindigde Daan Soete.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door regerend wereldkampioene Sanne Sant. Net als vorige week eindigde de Amerikaanse Kaitlin Keough op de tweede plaats. Op plaats drie haar landgenote Ellen Noble.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Corné van Kessel (NED)
3. Daan Soete (BEL)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Tim Merlier (BEL)
6. Kevin Pauwels (BEL)
7. Wout van Aert (BEL)
8. Toon Aerts (BEL)
9. Quinten Hermans (BEL)
10. Tom Meeusen (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Kaitlin Keough (USA)
3. Ellen Noble (USA)
4. Sophie de Boer (NED)
5. Caroline Mani (FRA)
6. Katerina Nash (CZE)
7. Ellen van Loy (BEL)
8. Emma White (USA)
9. Christel Ferrier-Brunau (CAN)
10. Maud Kaptheijns (NED)

Noord-Korea: VS heeft ons oorlog verklaard

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de Verenigde Staten de oorlog hebben verklaard aan zijn land. Volgens Ri Yong-ho heeft "Noord-Korea vanaf nu het volste recht Amerikaanse strategische bommenwerpers neer te halen en andere tegenmaatregelen te nemen, ook buiten de eigen territoriale gebieden."

Tegen Amerikaanse verslaggevers in New York zei Ri verder: "Laat de wereld herinneren dat het de president van de Verenigde Staten is die ons de oorlog heeft verklaard." Volgens de minister "liggen nu alle mogelijke opties op tafel van het Noord-Koreaanse leiderschap."

Afgelopen weekeinde zei de minister bij de VN al dat "president Donald Trump Noord-Korea geen andere keus laat dan raketten te ontwikkelen waarmee het doelen op het Amerikaanse vasteland kan raken." Hij zei dit in reactie op een tweet van Trump waarin hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de "kleine raketman"noemde die niet lang meer in het zadel zal zitten.

Noord-Korea: VS heeft ons oorlog verklaard
Noord-Korea: VS heeft ons oorlog verklaard (Foto: ANP)

Bertens naar tweede ronde in Wuhan

Kiki Bertens is uitstekend begonnen aan het WTA-toernooi van Wuhan. In de eerste ronde was de 25-jarige Nederlandse op het hardcourt in China te sterk voor de Roemeense qualifier Monica Niculescu: 6-2, 6-1.

Bertens, nummer 30 van de wereld kwam in de eerste set al snel op een 5-1 voorsprong tegen de Niculescu. De Roemeense, nummer 65 van de wereld won nog wel de zevende game in de eerste set, maar daarna zou Bertens het afmaken.

In de tweede set lag het initiatief direct weer bij Bertens. De Nederlandse zou de wedstrijd eenvoudig uitmaken en de tweede set met 6-1 winnen. Bertens zou in totaal de service van de Roemeense zeven keer breaken, terwijl ze zelf twee keer haar service moest inleveren.

Moeder roostert dochtertje (2,5) op barbecue

In de categorie 'zieke geesten' hoeven we dit keer niet ver te zoeken. Een Vlaamse vrouw heeft vermoedelijk haar dochtertje van 2,5 jaar vermoord en - alsof dat nog niet genoeg was - het levenloze lichaam van het arme kind op de barbecue gegooid.

Familie van de vrouw uit Zemst zag zondag rook onder de garagepoort vandaan komen en sloeg alarm. De brandweer arriveerde en vond daar het verkoolde lichaam van het meisje. Ook de 27-jarige moeder werd gevonden en met een zware koolmonoxidevergiftiging naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de politie kan de vrouw nog niet ondervraagd worden, maar ze staat uiteraard wel onder politiebewaking. Men vermoedt dat de vrouw, volgens buurtbewoners al een tijd depressief, zich ook zelf van het leven wilde beroven. 

Op het kinderlichaam wordt maandag autopsie uitgevoerd om de identiteit te bevestigen en de doodsoorzaak vast te stellen, zo liet het Belgische parket weten.

'Ajax houdt Keizer tegen het licht en verkent de transfermarkt'

Een dramatisch optreden van Ajax resulteerde zondag in een 1-2 nederlaag tegen Vitesse. Dit betekende alweer het derde puntenverlies van het seizoen.

Ajax speelde eind mei nog in de finale van de Europa League, terwijl het vlak daarvoor op de laatste speeldag er net niet in was geslaagd om de landstitel uit de handen van Feyenoord te houden. Vier maanden later ziet de situatie er na het vertrek van Peter Bosz met de Europese uitschakeling en een zevende positie in de Eredivisie heel anders uit en het woord 'crisis' viel zondag al in de Johan Cruijff ArenA.

Marcel Keizer werd nadat Bosz het vliegtuig richting Duitsland nam om de touwtjes bij Borussia Dortmund in handen te nemen van Jong Ajax doorgeschoven naar de hoofdmacht en de kans is aanwezig dat zijn dienstverband bij Ajax 1 beperkt blijft tot slechts een korte periode. De Telegraaf meldt maandagochtend dat nog maar 'te bezien valt' of Keizer aankomende zondag op de bank zit als de Amsterdammers sc Heerenveen treffen.

De leiding van Ajax is naar verluidt van plan om na de 1-2 nederlaag tegen Vitesse de positie van Keizer in een spoedberaad tegen het licht te houden. De krant schrijft dat de trainer nog steeds het vertrouwen geniet van vooral Dennis Bergkamp, maar dat er binnen de Raad van Commissarissen flink gemord wordt. Daarnaast is de club alvast aan het rondkijken voor eventuele versterkingen in de winter. Afgelopen zomer werden miljoenen uitgetrokken voor spelers als Maximilian Wöber, Luis Manuel Orejuela en Dennis Johnsen, maar zij hebben tot nu toe geen van allen een basisplaats weten te veroveren.

Nintendo onthult DLC-prijzen voor Fire Emblem Warriors

Nintendo Nederland heeft vandaag de DLC-plannen bekendgemaakt van Fire Emblem Warriors. Dit jaar en volgend jaar komen er diverse betaalde DLC-opties die het avontuur uitbreiden. Alle DLC is apart verkrijgbaar voor zowel de Nintendo Switch als New Nintendo 3DS-systemen.

Er is een Season Pass die tegelijkertijd met het spel uitkomt, deze kost € 19,99 en geeft spelers toegang tot alle drie DLC-pakketten, zodra deze zijn uitgebracht. Elk DLC-pakket bevat nieuwe speelbare personages en wapens. Wanneer spelers de Season Pass aanschaffen voor de Nintendo Switch óf New Nintendo 3DS, ontvangen ze een bruidsjurk voor Lucina.

  • Fire Emblem Fates Pack (december 2017, € 8,99): De content in dit pakket is geïnspireerd door Fire Emblem Fates.
  • Fire Emblem: Shadow Dragon Pack (februari 2018, € 8,99): Veel van de personages en voorwerpen in dit DLC-pakket verschenen eerder in Fire Emblem: Shadow Dragon.
  • Fire Emblem: Awakening Pack (maart 2018, € 8,99): Veel content is gebaseerd op deze klassieker.

Meer inhoudelijke details over elk DLC-pakket worden binnenkort onthuld.

Fire Emblem Warriors is compatibel met de nieuwe amiibo-figuren van Chrom en Tiki, die beide op 20 oktober worden uitgebracht. Spelers kunnen deze amiibo gebruiken om wapens en materialen te krijgen. Dit werkt ook met andere compatibele amiibo-figuurtjes, waaronder die van Marth, Ike, Robin en Lucina. Per dag kan een speler maximaal vijf verschillende amiibo gebruiken.

Fire Emblem Warriors verschijnt op 20 oktober voor de Nintendo Switch en New Nintendo 3DS-systemen. Op dezelfde dag verschijnt een limited edition-bundel van de game, exclusief voor de Nintendo Switch. Deze in beperkte oplage gemaakte versie bevat naast de Nintendo Switch-game ook drie cd’s met meer dan drie uur muziek uit de game en 25 kaarten met afbeeldingen van personages.

Bruidsjurk voor Lucina in Fire Emblem Warriors

Topvrouw AfD eist vertrek voorzitter Petry

Lijsttrekker Alice Weidel van de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) heeft maandag geëist dat partijvoorzitter Frauke Petry de partij onmiddellijk verlaat. "Na de jongste uitbarsting van Frauke Petry, die wat betreft het gebrek aan verantwoordelijkheidszin nauwelijks te overtreffen is, eis ik hierbij dat zij haar functie neerlegt en de partij verlaat en zo niet nog meer schade aanricht."

Petry kwam eerder op maandag bij een gezamenlijke persconferentie met de andere lijsttrekker Alexander Gauland en co-voorzitter Jörg Meuthen over de eerste AfD-zetelwinst in de Bondsdag met een verrassende mededeling. Ze zei plotseling dat ze niet in de AfD-fractie wil.

Petry, die al meerdere botsingen met vooral Gauland en Weidel had, is als afgevaardigde van het Oost-Duitse kiesdistrict Sächsische Schweiz gekozen. Haar zetel meegerekend heeft de AfD zondag 94 van 709 zetels in de Duitse Tweede Kamer bemachtigd.

Nationale parlement

Het is voor het eerst dat de in 2013 opgerichte AfD in het nationale parlement komt. Op het niveau van bijvoorbeeld de deelstaten doet de AfD al langer mee. In de fractie in het deelstaatsparlement in Mecklenburg-Vorpommern is het maandag tot een partijsplitsing bij de AfD gekomen. Vier van de achttien AfD-parlementsleden stichtten de BMV (Bürger für Mecklenburg-Vorpommern) en beginnen zo een fractie voor zichzelf.

Initiatiefnemer Bernhard Wildt zei dat het geen afgesproken werk is geweest met Petry in Berlijn. Maar het leek hem wel waarschijnlijk dat de beweegredenen van zijn BMV dezelfde zijn als die bij Petry. Petry leidde de partij van 2015 tot 2017, maar werd eerder dit jaar op een zijspoor gezet door nog radicalere partijgenoten.

Topvrouw AfD eist vertrek voorzitter Petry
Topvrouw AfD eist vertrek voorzitter Petry (Foto: ANP)

'Door rem eigen risico 39 miljoen meer zorg'

Door het eigen risico volgend jaar niet te verhogen, zullen mensen voor 39 miljoen extra zorgkosten maken. Die extra kosten en de weggevallen inkomsten samen tellen op tot 140 miljoen, stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Schippers lichtte maandag haar voorstel toe dat moet beletten dat het eigen risico volgend jaar met 15 euro stijgt. Ze deed dat voorstel op verzoek van de regeringscoalitie in wording, ook al voelde ze er zelf weinig voor. De scheidend minister wijst erop dat ze zich de afgelopen jaren tot het uiterste heeft ingespannen om de zorgkosten te beteugelen, maar dat die weer dreigen op te lopen als het eigen risico wordt bevroren.

Veel andere partijen in de Tweede Kamer vinden het niet erg als mensen een groter beroep doen op de gezondheidszorg als ze minder zelf moeten betalen. Zij zijn juist bang dat mensen nu afzien van zorg die ze nodig hebben omdat ze bang zijn voor de rekening.

'Door rem eigen risico 39 miljoen meer zorg'
'Door rem eigen risico 39 miljoen meer zorg' (Foto: ANP)

TT Isle of Man-game duurt wat langer

Bigben en de studio Kylotonn maken vandaag bekend dat de lancering van TT Isle of Man, die oorspronkelijk was gepland voor november, is uitgesteld tot maart 2018.

Het Kylotonn-team en Bigben hebben het volgende bericht voor de community en fans van de game:

"Zoals jullie weten werken we nu al best een tijd aan TT Isle of Man en we zijn op veel punten zeer tevreden over wat we hebben bereikt. We hebben een vrijwel perfecte replica gemaakt van de beroemde Snaefell Mountain Course en de in-game-versie biedt evenveel technische uitdagingen als de tegenhanger in de echte wereld. Nog nooit heeft een videogame zo veel visuele details getoond op zo’n lange racebaan, en dan worden de beelden ook nog eens op zeer hoge snelheid gerenderd.

Toch hebben we na de nodige discussies besloten dat de huidige game niet voldoet aan onze verwachtingen. Dit betreft met name de gameplay en motorfiets-physics. Gezien het belang van deze game, en jullie ervaring, willen we jullie niet teleurstellen. Misschien had je al gezien dat TT Isle of Man oorspronkelijk in november 2017 zou verschijnen, maar we hebben nog wat meer tijd nodig. Daarom hebben we besloten de releasedatum uit te stellen naar maart 2018. Met deze extra tijd kunnen we alle aspecten van de game verbeteren. De beslissing om de game uit te stellen valt ons niet licht, maar we willen jullie echt een ervaring bieden die de legendarische TT waardig is en hopen op jullie begrip!"

De Isle of Man TT is voor elke motorrijder een legendarische race, waarbij coureurs met snelheden van dik 300 km/u over dorpsweggetjes scheuren en hun motors door meer dan 200 bochten moeten manoeuvreren in het parkoers van 60 kilometer lang. De game is een reproductie van de race, gereproduceerd op een schaal van 1:1 met laserscantechnologie.

TT Isle of Man komt in maart 2018 beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

TT Isle of Man

Raiden dondert er op los in Injustice 2

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment hebben gameplay van Raiden onthuld in het vechtspel Injustice 2. Raiden is bekend uit de Mortal Kombat-franchise.

De eeuwige God of Thunder en beschermer van Earthrealm krijgt een extree premiere skin, Black Lightning genaamd. Black Lightning is toegevoegd aan de Ultimate Edition en Ultimate Pack. Naast Raiden worden Black Manta en Hellboy toegevoegd als DLC in het Fighter Pack 2 van Injustice 2.

Injustice 2 is momenteel verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Hard rocken in Code Vein

Bandai Namco heeft vandaag een nieuwe Engelstalige trailer uitgebracht van hun actie-RPG Code Vein. Daarnaast is er bekendgemaakt dat de Japanese hardrock-band VAMPS meewerkt aan de Souls-like titel.

In een niet zo verre toekomst heeft een mysterieuze ramp de wereld zo als wij het kennen vernietigd. Wolkenkrabbers, eens symbolen van welvaart, zijn nu ingestort. In het epicentrum die de vernietiging heeft veroorzaakt ligt een verborgen maatschappij van Revenants genaamd Vein. Deze laatste vesting is waar de overlevenden vechten om te overleven. Ze zijn gezegend met bijzondere krachten in ruil voor hun herinneringen en een dorst naar bloed. Als ze zich helemaal overgeven in die lust naar bloed is er een risico dat ze een Lost worden, een soort demoon die geen greintje menselijkheid meer bezit.

VAMPS heeft ondertussen vier albums gemaakt. We gaan wat nummers van hun laatste album Underworld tijdens het spelen van Code Vein horen. Dat album is in juli van dit jaar uitgekomen.

Code Vein komt in 2018 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Koenders verwacht forse brexitonderhandelingen

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) verwacht 'een maand forse onderhandelingen' over de brexit. "We moeten nu wel eens voortgang boeken, het duurt allemaal erg lang. Maar niets is onmogelijk", zei hij in Brussel. Maandagmiddag hervatten de EU en het Verenigd Koninkrijk de gesprekken weer.

Eind oktober bepalen de EU-leiders op een top in Brussel of er 'voldoende voortgang' op de hoofdzaken is bereikt om ook over de toekomstige (handels)relatie te gaan praten. Die is van groot belang voor Nederland.

Volgens Koenders, die de top met zijn Europese collega's voorbereidt, heeft de Britse premier Theresa May in een toespraak vorige week meer aanknopingspunten gegeven. Zo stelt ze een overgangsperiode van ongeveer twee jaar voor. Ook over de eindafrekening probeerde ze de EU gerust te stellen, zonder daarbij concrete bedragen te noemen. "Dat is wel een punt", aldus Koenders. Ook vindt hij het nog 'volstrekt onduidelijk' hoe de rechten van de burgers na de brexit worden gegarandeerd. Wat er gebeurt met in het Verenigd Koninkrijk wonende Nederlanders is bijvoorbeeld nog niet bekend. Kortom, eigenlijk weet Koenders nog helemaal niks.

Koenders verwacht forse brexitonderhandelingen
Koenders verwacht forse brexitonderhandelingen (Foto: ANP)

Poolse alcomobilist aangehouden

Zondag werden rond 16.50 uur op de Kalmthoutsebaan in Wernhout (Brabant) twee dronken Poolse mannen (31 en 36 jaar) aangehouden inzake de Wet op de Identificatieplicht, het rijden onder invloed en het verlaten van een plaats ongeval.

De politie kreeg een melding dat op de Kalmthoutsebaan naast een loods een auto met Pools kenteken stond. Daarin lagen twee personen die in eerste instantie niet reageerden op aanspreken. Een van de mannen zat volgens de melder onder het bloed. Tijdens het onderzoek bleek dat de auto rechtsvoor verse schade had. Het bleek te gaan om de auto die eerder op de middag in Wernhout op de Wernhoutseweg was doorgereden na een aanrijding met een geparkeerde auto. De aangetroffen sporen kwamen overeen.

Aanvankelijk wilden de mannen niet vertellen wie er gereden had, waarna beide personen werden aangehouden. Later gaf de 31-jarige man aan dat hij gereden had en de eigenaar was van de auto. Hij blies 1015 ugl (een promillage van 2,3)  De alcomobilist kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het verlaten van een plaats ongeval. De auto is in beslag genomen. Het is nog niet duidelijk of de bestuurder een rijbewijs heeft, maar als dit het geval is wordt het alsnog ingevorderd.

Turkije dreigt over Iraakse Turken

Turkije grijpt militair in het noorden van Irak in als de Iraakse-Turkse minderheid daar wordt bedreigd. Hier dreigde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, maandag mee.

De meeste Iraakse Turken wonen in en rond Kirkuk, bijna 250 kilometer ten noorden van Bagdad. Koerdische strijders namen de stad in 2014 in. Toen trokken de Iraakse troepen zich er terug, tijdens de opmars van de soennitische extremisten van Islamitische Staat.

De Koerdische regioregering houdt maandag een referendum over de vraag of Iraaks Koerdistan onafhankelijk moet worden. De Turkse regering heeft in een reeks dreigementen dezer dagen opnieuw duidelijk gemaakt, een aparte Koerdische staat in Noord-Irak onaanvaardbaar te vinden.

De Iraakse Turken of Turkmeense Iraki's vormen bijna 10 procent van de bevolking van ruim 37 miljoen mensen in Irak. Het is na de Koerden (13,5 procent van de bevolking) de grootste minderheid in het land. De Iraakse Turken zijn afstammelingen van mensen die tijdens het Ottomaanse Rijk vanuit het huidige Turkije naar Kirkuk zijn gekomen.

Turkije dreigt over Iraakse Turken
Turkije dreigt over Iraakse Turken (Foto: ANP)

Mourinho krijgt steun na rode kaart

José Mourinho heeft geen idee waarom hij zaterdag naar de tribune werd verwezen tijdens de wedstrijd van Manchester United tegen Southampton.

"Ik weet het niet", vertelt Mourinho in gesprek met Engelse media op de vraag waarom hij werd weggestuurd. "Ik weet het niet. Craig Pawson zei dat ik moest vertrekken en ik ben vertrokken." De 54-jarige manager wordt mogelijk gestraft door de FA met een boete en potentiële schorsing. Mourinho werd in november vorig jaar ook al gestraft voor soortgelijke gevallen. Hij werd geschorst en kreeg een boete van 50.000 pond, waar de FA mogelijk rekening mee gaat houden naar aanleiding van zaterdag.

Mourinho krijgt steun van oud-Manchester United-middenvelder Bryan Robson, die de beweegredenen van de arbitrage ook niet snapt. "Toen ik het op tv zag, dacht ik dat het een grap was", vertelt de Engelsman op de officiële website van de gedeeld koploper in de Premier League. "Ik zou verbaasd zijn als hij er een schorsing of een boete voor krijgt. Ik denk dat de arbitrage te ver is gegaan door hem naar de tribune te sturen."

"Ik weet niet wat de scheidsrechters denken. Afgelopen jaar heb ik managers als Jürgen Klopp en Antonio Conte als gekken langs de zijlijn zien lopen, uit hun vak, en er is niets mee gedaan, het heet passie voor het team. Maar omdat Mourinho een kleine stap buiten zijn vak heeft gezet, hebben ze hem naar de tribune gestuurd. Het zou een schande zijn als hij beboet of geschorst wordt en de komende weken de wedstrijden vanaf de tribunes moet bekijken."

Marinier 5G weet weinig van actie in trein

De marinier met code 5G weet voor de rechtbank in Den Haag niet veel van de bestorming van de trein die in 1977 door Moluks terroristentuig was gekaapt bij De Punt. Hij zat in de groep die als eerste naar binnen ging, aan de kop van de trein. Maar zelf stapte hij niet aan boord, omdat hij eerst een gewonde collega ging helpen.

5G werd maandag als eerste van elf mariniers gehoord als getuige. Hij antwoordde op de vragen, maar gaf al snel aan het een "farce" te vinden dat hij daar zat, veertig jaar na dato en dat er beschuldigingen zijn van executies. "We waren serieuze mensen en hadden als doel mensen er veilig uit te halen." 5G zei dat hij ook het liefst wilde dat de negen kapers levend waren gearresteerd. Zes van hen kwamen om tijdens de bestorming, evenals twee treinreizigers.

De marinier werd vlak bij de trein beschoten door een terrorist die later omkwam, Max Papilaya.

Marinier 5G weet weinig van actie in trein
Marinier 5G weet weinig van actie in trein (Foto: ANP)

Moss

Moss werd getoond op de E3 als een trailertje tussen de grote AAA titels waardoor het een beetje ondergesneeuwd raakte. Hartstikke zonde, want het team van Polyarc werkt keihard aan de game om het een succes te maken. Tel daarbij op dat de trailer totaal niet recht deed aan wat de game nou werkelijk is, en je blijft ook na het spelen in verwarring achter.

Alcomobilist opgepakt na verlaten plaats ongeval

Een 40-jarige man uit Oostzaan is zondagmiddag aangehouden omdat hij was doorgereden na een aanrijding en onder invloed was van alcohol. Dit gebeurde rond 17.10 uur op de Burgemeester Teerstraat. De man bleek zo hard tegen een auto te zijn aangereden dat er drie auto’s tegen elkaar aan schoven.

De auto van de Oostzaner zelf raakte hier dusdanig bij beschadigd, dat hij te voet verder ging. Gealarmeerde agenten troffen de bestuurder aan bij zijn woning. Een blaastest bij de man af . De man blies 600 UGL wat neerkomt op een promilage van bijna 1,4. De man werd opgepakt voor het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats ongeval. 

Kuifje-album voor ruim 68.000 euro verkocht

Een zeldzaam Kuifje-album is via de veilingsite Catawiki voor 68.501 euro verkocht. Het gaat om een album uit 1943 dat geldt als de 'alternatieve editie' van het Kuifjeverhaal 'L'lle Noire' (De Zwarte Rotsen). Wie de koper is, is niet bekendgemaakt.

Op verzoek van Hergé, de tekenaar van Kuifje, werd in 1943 een oplage van slechts tien stuks gedrukt. Het was de bedoeling het album naar kranten en tijdschriften te sturen, zodat die het voor publicatie konden gebruiken. Het album dat nu is geveild, werd echter nooit verstuurd en is bij Hergé in de studio blijven liggen. Om onbekende redenen had Hergé 31 plaatjes uit het album geknipt.

Een Nederlandse kenner van Kuifje herinnerde zich dat hij ooit in het archief van Casterman, uitgever van Kuifje, een schriftje had gezien met daarin uitgeknipte plaatjes. De kenner heeft foto's van dat schriftje gemaakt. Inmiddels is gebleken dat de knipsels exact de ontbrekende plaatjes uit het album zijn. Of de plaatjes ooit nog bij het album worden gevoegd is nog maar de vraag, aldus Catawiki.

Kuifje-album voor ruim 68.000 euro verkocht
Kuifje-album voor ruim 68.000 euro verkocht (Foto: ANP)

Kluivert: "De trainer is ook zoekende"

Justin Kluivert baalt als een stekker van de thuisnederlaag van Ajax tegen Vitesse. De buitenspeler erkent dat de ploeg de weg kwijt is.

"Het was gewoon slordig", zegt de buitenspeler in gesprek met Voetbal International. "Onnodige goals tegen en gewoon niet scherp beginnen." Volgens Kluivert probeerde Ajax zijn eigen spel te spelen, maar slaagde de ploeg er niet in om eruit te komen. Nadat Vitesse op voorsprong was gekomen, werd het alleen maar lastiger.

"Het is denk ik geen incident", vervolgt Kluivert, die samen met Klaas-Jan Huntelaar en Amin Younes in de aanval mocht starten. "Het is gewoon de scherpte. Ik baal er wel van, maar ik kijk gewoon altijd vooruit. Je kunt nu gaan huilen thuis, of hoe iemand het ook oppakt. Ik huil hier niet over. Maar ik denk wel na over wat er niet goed is gegaan, als team en individueel."

Kluivert begrijpt de vele wisselingen van Marcel Keizer in de aanval, maar een beetje vastigheid zou hij ook wel fijn vinden. "Ik snap het wel, want onze selectie is breed. Je ziet dat het nog niet helemaal loopt, dus dan is de trainer ook zoekende. Als je het echt laat zien, dan ben je natuurlijk altijd eerste keuze. Misschien moet ik zelf ook wat beter gaan spelen om dat te voelen in mezelf."

Schippers past vaccinatie meningokokken aan

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Sport heeft op advies van een deskundigenberaad besloten de vaccinatie tegen meningokokken aan te passen. In de loop van 2018 krijgen alle baby’s van 14 maanden een vaccinatie die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Ook jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken.

Met de keuze voor een combinatievaccin wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen. Het aantal infecties is gestegen van gemiddeld vier per jaar in de jaren voor 2015 tot vijftig in 2016 en 47 tot 1 augustus van dit jaar.

Meningokokken
Van de meningokokkenbacterie bestaan meerdere typen. De bacterie zit bij veel mensen in de neus- of keelholte, zonder dat zij ziek worden. Een infectie door meningokokken kan ernstiger verlopen als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terecht komt. Een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging kan dan het gevolg zijn. Vooral baby’s, tieners en ouderen zijn kwetsbaar voor een infectie met ernstige gevolgen.

Combinatievaccin
Kinderen van 14 maanden krijgen sinds 2002 één inenting tegen meningokokken type C aangeboden. Het aantal ziektegevallen door dit type C is sindsdien sterk afgenomen. Omdat het aantal besmettingen met meningokokkenbacterie type W gestaag toeneemt, heeft de minister het advies van een deskundigenberaad overgenomen om het vaccin aan te passen. In plaats van een vaccin tegen meningokokken type C, krijgen kinderen in de loop van 2018 het combinatievaccin tegen meningokokken typen A, C, W en Y.

Invoering
Het RIVM start na het besluit van de minister met een uitvoeringsplan. De wijziging zal vanaf het eind van het eerste kwartaal 2018 worden ingevoerd. De komende periode wordt benut voor de aanschaf van het vaccin, om de invoering ervan samen met de Jeugdgezondheidsorganisaties te organiseren en om de communicatie met ouders voor te bereiden.

Bijna 50.000 mensen vluchten voor vulkaan Bali

Uit angst voor een uitbarsting van de vulkaan de Agung zijn op het Indonesische eiland Bali al bijna 50.000 mensen op de vlucht geslagen. Volgens een woordvoerder van het nationale rampenbureau hebben in totaal 49.300 mensen hun huizen verlaten.

"Ze brengen de nachten door in noodopvangcentra. Er zijn echter ook bewoners die willen blijven ondanks alle waarschuwingen. Ook komt het voor dat weggetrokken bewoners weer terugkeren naar de gevaarlijke zone rond de vulkaan", zei Sutopo Nugroho.

Met 3030 meter is de Agung de hoogste berg op het vakantie-eiland. De vulkaan brak voor het laatst uit in 1963. Die uitbarsting duurde meer dan een jaar. Ruim 1100 mensen zijn toen om het leven gekomen.

Indonesië ligt op de zogeheten Ring van Vuur. In dat gebied komen diverse platen van de aardkorst bij elkaar. In de eilandenstaat Indonesië zijn ongeveer 130 actieve vulkanen.

Bijna 50.000 mensen vluchten voor vulkaan Bali
Bijna 50.000 mensen vluchten voor vulkaan Bali (Foto: ANP)

Blade Runner 2049 'is een love letter aan de eerste film'

Wanneer het langverwachte vervolg op cultklassieker Blade Runner volgende week in bioscopen te zien is, kunnen kijkers ook een Nederlands tintje opmerken in de aanwezigheid van Sylvia Hoeks. De actrice was vorige week in Amsterdam om de film te promoten.

Hoeks, in Nederland bekend uit series als Vuurzee en Overspel of de film Bro's before Ho's, speelt in Blade Runner 2049 de assistent van Jared Leto. Volgens haar heeft regisseur Denis Villeneuve, die het stokje overneemt van Ridley Scott, veel respect voor het origineel.

Blade Runner 2049, met naast Hoeks en Leto ook Ryan Gosling, Harrison Ford, Edward James Olmos en Lennie James, is vanaf 5 oktober te zien in IMAX- en andere zalen.

'Star Trek brengt mensen samen'

Met de terugkeer van Star Trek op televisie is er niet alleen weer een leuke wekelijkse dosis sci-fi voor tv-kijkers, er is ook weer ruimte voor verhalen die mensen bij elkaar brengen. Dat vindt de cast van de nieuwe serie Star Trek: Discovery.

Cast en crew van de nieuwe serie, die vanaf vandaag wereldwijd op Netflix te zien is, waren afgelopen juli op Comic-Con International in San Diego om met de pers te praten en de serie te presenteren aan het publiek in de beruchte Hal H.

"De oorspronkelijke verhalen, in de jaren 60, werden verteld in een tijd waarin er veel onrust was in de burgerrechtenbeweging," vertelde Jason Isaacs, die Captain Gabriel Lorca speelt. "Gene Roddenberry toonde een visie van een toekomst waarin de samenleving een manier heeft gevonden om verdeeldheid tussen mensen weg te nemen, in een tijd waarin de buitenwereld steeds meer verdeeld leek te raken. Voor mij zijn de gadgets heel erg leuk en de serie toont al die leuke dingen waar je op hoopt, maar wat echt telt is wat we uiten, wat we de volgende generaties tonen wat we kunnen worden als een planeet, wat er mogelijk is."

Star Trek: Discovery: Sonequa Martin-Green
Sonequa Martin-Green als Michael Burnham

"Dit is een verhaal van samenkomen, en begrijpen dat je één bent met al het leven," vindt Sonequa Martin-Green, bekend uit The Walking Dead en in Discovery te zien als First Officer Michael Burnham. "Het is een eer en een voorrecht om onderdeel te zijn van een verhaal dat mensen echt samen gaat brengen," voegde ze toe terwijl ze zichtbaar geëmotioneerd werd.

Producer Alex Kurtzman, die als schrijver en producer betrokken was bij de Star Trek-films van J.J. Abrams voordat deze serie in het leven werd geroepen, vindt de optimistische blik op de toekomst het definitieve kenmerk van hoe Star Trek-bedenker Gene Roddenberry de serie oorspronkelijk heeft opgezet, en benadrukt dat deze nieuwe serie die lijn wil doortrekken. "Zodra je dat verliest in je opzet, verlies je de essentie van wat Star Trek is", aldus Kurtzman. Kijkend naar actuele maatschappelijke vraagstukken, voegde hij eraan toe: "Star Trek toont ons het beste dat we kunnen zijn."

De nieuwe serie bestaat uit 15 afleveringen die zich afspelen in een tijd vóór de originele jaren 60-serie. Het is in die zin een soort prequel. De focus ligt op Martin-Greens personage Michael Burnham, die First Officer is in plaats van Captain. De keuze voor de First Officer als protagonist, in plaats van de traditionele kapitein van het schip, is volgens medebedenker Bryan Fuller om een beter perspectief te geven op de onderlinge relaties op het schip.

Star Trek: Discovery is een serie van het Amerikaanse streamingplatform CBS All Access, dat wekelijks een nieuwe aflevering toevoegt. Een dag later zijn die afleveringen buiten de VS te zien op Netflix. De première, die gisteravond ook op het Amerikaanse tv-kanaal CBS werd uitgezonden, bestaat uit twee afleveringen, die beide ook nu te zien zijn.

Gouden opening Invictus Games voor Nederland

Nog voor de officiële opening van de Invictus Games in Toronto (Canada) heeft Nederland de eerste gouden medaille opgehaald. Chauffeur sergeant-majoor der mariniers Erik Schuijer en navigator Rick Torenstra werden kampioen tijdens de Driving Challenge. Daarvoor moesten zij met een Land Rover een zwaar parcours afrijden.

De openingsceremonie in de avonduren kreeg daarmee nog meer glans voor de dertig atleten tellende Oranje-equipe. In het volgepakte stadion van de Toronto Maple Leafs kregen alle ploegen een kippenvel-onthaal van de duizenden toeschouwers. Onder hen veel vrienden en familie van de (oud-)militairen. "Het was best zwaar en soms confronterend", vond deelnemer Dennis van der Stroom.

Het waren immers niet de artiesten of hoogwaardigheidsbekleders die de show stalen, maar de veelal zwaargewonde Canadese militairen die gedurende de avond aan het woord kwamen. "Geef nooit op. Wij hebben bewezen dat je nog steeds alles kunt bereiken wat je wilt", klonk hun boodschap. De Canadese premier Justin Trudeau wees niet alleen op de offers die de militairen hebben gebracht, maar ook wat hun omgeving heeft moeten doorstaan. "De familie en vrienden verdienen eveneens ons diepste respect."

 De initiatiefnemer van de Invictus Games, de Britse Prins Harry, opende 'zijn' Invictus Games met een indrukwekkende toespraak. "Invictus is een verhaal van de toewijding van mannen en vrouwen die gewond zijn geraakt bij het dienen van hun land", zei de Afganistan-veteraan. "Ondanks die tegenslagen, laten ze die verwondingen hun leven niet bepalen. Daarom hebben we de Invictus Games gecreëerd. Niet alleen om veteranen te helpen bij hun herstel; ook om de wereld te inspireren met hun veerkracht, optimisme en dienstbaarheid. Want deze atleten zijn allemaal al winnaars door hier te staan. Ik hoop dat u allemaal klaar bent voor deze spelen. U zult voor uw ogen levens zien veranderen."

Bloemen schaatst naar Canadees record, Lee is wereldjuniorenrecord kwijt

Het schaatsseizoen is nog nauwelijks begonnen en Ted-Jan Bloemen is al in topvorm. De naar Canada overgestapte Nederlander reed tijdens de Fall Classic in Calgary een nieuw Canadees record op de vijf kilometer.

Met een tijd van 6:08,06 minuten dook Bloemen ruim onder zijn eigen nationale record van 6:11,64, dat hij vorig jaar tijdens de Fall Classic reed. Internationaal is Bloemen's tijd overigens ook bijzonder indrukwekkend: alleen Sven Kramer, Enrico Fabris, Jorrit Bergsma, Lee Seung-hoon en Bob de Jong waren ooit sneller.

Het was niet de enige toptijd die in Calgary gereden werd. De jonge Zuid-Koreaanse Kim Min-seon snelde op de 500 meter naar een tijd van 37,70 seconden. Daarmee pakte ze na ruim tien jaar het wereldrecord junioren af van Lee Sang-hwa. De tweevoudig olympisch kampioene was in 2007 als junior goed voor een tijd van 37,81 seconden.

Slachtoffers Snapking krijgen geld terug

Fans van vlogger Snapking die in het voorjaar een betaalnummer belden en opzettelijk langdurig in de wacht werden gehouden, krijgen automatisch hun geld terug. Zij hoeven verder geen actie te ondernemen, bevestigt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) maandag na berichtgeving in het AD.

Met KPN, T-Mobile, Vodafone en andere providers is afgesproken dat de gedupeerde bellers hun geld krijgen teruggestort.

De twintigjarige YouTube-vlogger uit Almere nodigde in maart en april van dit jaar zijn bijna 360.000 volgers op hem via een 0909-nummer te bellen. Dat deden 6450 aanhangers, die dachten hem daadwerkelijk aan de lijn te zullen krijgen. Dat lukte slechts vijf bellers, de rest werd minutenlang in de wacht gehouden. Daarmee maakten de fans ruim 13.000 euro aan belkosten.

ACM constateerde dat de - vaak minderjarige - bellers werden misleid. Om verdere schade voor consumenten te voorkomen trok ACM het nummer eerder dit jaar al in.

Snapking is bekend van zijn video's, vooral gericht op minderjarigen, met geweldige titels als 'TAMPON MET BLOED IN GEZICHT GOOIEN !!', 'NAAR BED MET EX IN HOTEL !?', 'MOEDER WORDT BOOS NA AANRANDING VAN HAAR KIND!', 'IK BEN VERSLAAFD AAN DRUGS.. (MDMA)' en 'PLAS DRINKEN PRANK PAYBACK'. Wat meteen aangeeft wat er mis is met deze wereld.

Slachtoffers Snapking krijgen geld terug
Slachtoffers Snapking krijgen geld terug (Foto: BuzzT)

Busch wint tweede play-offrace in NASCAR en krijgt de kreeft

Kyle Busch heeft zondagavond de tweede race in de play-offs van de NASCAR Cup Series gewonnen. Vooral in het tweede deel van de race op de New Hampshire Motor Speedway stond er geen maat op de coureur van Joe Gibbs Racing. Het leverde hem een levende kreeft op, de opvallende trofee op de oval in Loudon.

Martin Truex Jr, een week eerder de winnaar van de eerste race in de play-offs, domineerde het eerste deel van de race en won de eerste stage. Halverwege de race ging het echter fout voor de rijder van Furniture Row Racing: Austin Dillon tikte Kevin Harvick aan, die in de rondte ging en een enorm rookgordijn over de baan legde. Dat zorgde voor de nodige chaos en Kurt Busch boorde zich in de auto van Harvick, die hij niet meer kon ontwijken. Nadat Jeffrey Earnhardt er van achteren nog tegenaan kwam was de race voor play-offkandidaten Harvick en Kurt Busch voorbij, ze kregen de auto's niet meer uit elkaar.

Ook Truex was bij het ongeval betrokken, hoewel de leider in de race daar weinig aan leek te kunnen doen. Hij werd geraakt door Dale Earnhardt Jr, die op zijn beurt probeerde de situatie te ontwijken. Bij het wegrijden gaf hij Truex nog eens een tik, waardoor de #78 schade opliep en ver teruggeworpen werd. Kyle Busch ontsnapte overal aan en reed, met veteraan Matt Kenseth in zijn kielzog, naar de leiding.

De tweede helft van de race was een prooi voor Busch. Bij de herstarts moest hij zo nu en dan scherp zijn, vooral Kyle Larson opende volle bak de aanval, terwijl Clint Bowyer een kans liet liggen door zeer slecht van zijn plek te komen. Truex vocht zich weer naar voren en kwam uiteindelijk knap als vijfde over de streep, maar op Busch stond geen maat: na 187 van de 300 ronden op kop gereden te hebben won hij de race, voor Larson, Kenseth, Brad Keselowski en Truex.

Net als Truex is ook Kyle Busch nu zeker van een plek in de volgende ronde van de play-offs, waar van de zestien huidige kampioenschapskandidaten er nog twaalf over zijn. Grote broer Kurt en Harvick lijken de boot te gaan missen, tenzij ze bij de komende race in Dover flink toeslaan.

Halverwege de race ging het fout (Bron: YouTube)

De kreeft voor Kyle (Bron: YouTube)

Bekijk de eerste trailer van Maze Runner: The Death Cure

De eerste trailer van Maze Runner: The Death Cure is zojuist uitgegeven. Deze film zal de derde en laatste zijn uit de Maze Runner-trilogie die in 2014 begon en gebaseerd is op de gelijknamige boeken van James Dashner.

In deze finale van de Maze Runner-saga leidt Thomas (Dylan O'Brien) zijn groep ontsnapte Laarders op hun laatste en gevaarlijkste missie tot nu toe. Om hun vrienden te redden, moeten ze inbreken in de legendarische Laatste Stad. Dit door WCKD gecontroleerde labyrint is misschien wel het meest dodelijke doolhof van allemaal. Iedereen die er levend uitkomt, zal antwoorden krijgen op de vragen die de Laarders hebben sinds ze voor het eerst in het doolhof arriveerden.

De regie is wederom in handen van Wes Ball, die eerder al verantwoordelijk was voor The Maze Runner (2014) en Maze Runner: Scorch Trials (2015). De cast bestaat onder andere uit Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Giancarlo Espositio, Aidan Gillen, Ki Hong Lee, Barry Pepper, Will Poulter en Patricia Clarkson.

Maze Runner: The Death Cure is vanaf 25 januari 2018 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Golfer Schauffele wint Tour Championship, Thomas pakt 10 miljoen

Golfer Xander Schauffele heeft zich tot winnaar laten kronen van het Tour Championship, het laatste toernooi op de PGA Tour. De 23-jarige Amerikaan ging op de East Lake golfbaan bij Atlanta op de slotdag rond in 68 slagen, twee onder het baangemiddelde.

Schauffele leek op weg naar een play-off met Justin Thomas, die dit jaar al vijf PGA-toernooien won. Op de achttiende en laatste hole sloeg Schauffele echter toe: met een birdie sloeg hij zich naar een totaalscore van twaalf slagen onder par, één slag beter dan Thomas. 

De Amerikanen Kevin Kisner en Russell Henley deelden de derde plek met een score van -10. De Engelsman Paul Casey kende een dramatische slotdag en eindigde als vijfde, drie slagen van Schauffele.

Het Tour Championship sloot de PGA Tour af en het was daarmee ook het laatste toernooi in de strijd om de FedEx Cup, het klassement op de tour. Die werd gewonnen door Thomas en de Amerikaan mag daardoor tien miljoen dollar bijschrijven. 

Galatasaray door zege ruimer aan kop

Galatasaray heeft in de Turkse Süper Lig drie belangrijke punten gepakt. De lijstaanvoerder won met nipte cijfers van Bursaspor.

Bafétimbi Gomis was in de openingsfase dicht bij een goal, maar de Fransman stuitte op Harun Tekin, die in de loop van de eerste helft vaak belangrijk was voor de thuisploeg. De doelman zag zijn teamgenoot Dzon Delarge na dertien minuten aan de andere kant van het veld de score openen: Bursaspor profiteerde bij een counter van de slecht georganiseerde verdediging van de tegenstander, de aanvaller faalde niet en klopte Fernando Muslera.

Galatasaray ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker en Gomis had wederom de kans om te scoren, maar de kopbal van de spits trof het aluminium. In de tweede helft bleven de bezoekers jagen en dat leidde een kwartier voor tijd tot de gelijkmaker: Feghouli controleerde met rechts een afgeslagen corner, liet de bal voor zijn linkervoet vallen en schoot fabuleus de 1-1 binnen. Vijf minuten later was het Cigerci die met een eenvoudige, doch effectieve schuiver de drie punten veilig stelde.

Eerder dit weekend ging Besiktas met 2-1 onderuit in een bizar duel met Fenerbahçe. Galatasaray staat daardoor nu drie punten boven nummer twee Besiktas. Fenerbahçe heeft elf punten, vijf minder dan de aartsrivaal.

'Nederlanders trouw met betalen hypotheek'

Nederlanders hebben van alle Europeanen de minste problemen met het betalen van hun hypotheek, meldden economen van ING in een rapport. Circa 4 procent van de huizenbezitters in Nederland heeft moeite om aan de maandelijkse verplichting te voldoen, terwijl dit in Europa gemiddeld bijna één op de vijf is.

In vergelijking met buurlanden is het verschil met Nederland minder groot. In Duitsland heeft één op de negen huizenbezitters moeite met de hypotheeklasten. In België is dit één op de zes.

ING legt uit dat in Nederland bij het verstrekken van een hypotheek vrij streng wordt getoetst op inkomensnormen. Daardoor wordt het risico beperkt dat huizenkopers in problemen komen. Als dit toch gebeurt komt dit veelal door de nasleep van een echtscheiding, of door werkloosheid.

Huis meer waard
Verder verwachten de meeste huiseigenaren in Europa dat hun huis de komende maanden meer waard zal worden. Britten en Italianen zijn hier minder gerust op.

Bij de Nederlanders valt daarbij op dat de meeste woningbezitters zich niet te snel rijk rekenen. Slechts 10 procent van de huiseigenaren denkt dat huizenprijzen nooit meer zullen dalen. Dit percentage ligt in buurlanden veel hoger.

Zo denken vier op de tien huiseigenaren in België dat huizen nooit meer aan waarde zullen inleveren. In Duitsland denkt 20 procent van de huizenbezitters er zo over. Daarbij moet volgens ING wel worden aangetekend dat in die landen, anders dan in Nederland, de huizenprijzen in de crisisjaren niet fors daalden.

'Nederlanders trouw met betalen hypotheek'
'Nederlanders trouw met betalen hypotheek' (Foto: ANP)

Referendum Noord-Iraakse Koerden begonnen

In de Koerdische regio in het noorden van Irak is maandag het omstreden referendum begonnen over onafhankelijkheid. Meer dan 5,2 miljoen kiezers moeten beslissen of de Koerdische autonome gebieden zich van de rest van Irak zullen afsplitsen. Een grote meerderheid zal naar verwachting voor onafhankelijkheid zijn. De stemming is echter juridisch niet bindend.

Tegen het referendum is ook sterke weerstand. De centrale regering in Bagdad zegt dat de volksstemming ongrondwettelijk is. Het buurland Iran sloot zondag het luchtruim naar de Koerdische gebieden. Turkije noemt de stemming "onwettig en ongeldig"en dreigt met sancties. Ook de VS als belangrijke bondgenoot van de Koerden in Noord-Irak en de Verenigde Naties (VN) spraken zich tegen het referendum uit.

Referendum Noord-Iraakse Koerden begonnen
Referendum Noord-Iraakse Koerden begonnen (Foto: ANP)

Derksen heeft vrede met mogelijk einde VI

Mocht RTL besluiten de stekker uit Voetbal Inside te trekken, dan heeft Johan Derksen daar vrede mee. "Dan heb ik het twintig jaar gedaan en veel plezier gehad", zegt de voetbalcommentator in het AD.

Gesproken over een nieuw seizoen Voetbal Inside is er volgens Derksen nog niet. "Ik wil daar sowieso over nadenken." Of VI ook volgend jaar op de buis is, is al een paar maanden de vraag. De 68-jarige Derksen zou met pensioen gaan, maar gaf afgelopen zomer aan daar toch over de twijfelen.

Eén voorwaarde om door te gaan heeft de analyticus sowieso: hij wil kunnen zeggen wat hij wil. Ook als dat over zijn werkgever gaat. Derksen had forse kritiek op RTL en dat wordt hem niet in dank afgenomen. "Op het moment dat ik op welke manier dan ook een spreekverbod krijg bij RTL dan is het even goede vrienden, maar schuif ik niet meer aan. Ik rijd niet naar Hilversum om met de handrem erop te praten."

Derksen vindt niet dat hij te ver ging toen hij zenderbaas Erland Galjaard "kinderachtig" noemde en zei dat aan Humberto Tan "alles gemaakt" is. "We hebben een mond vol over mensen bij andere omroepen, bijvoorbeeld over FOX, waar ze allemaal wel een reden hebben om niet te zeggen wat ze vinden. Dan moeten wij zelf niet zo hypocriet zijn en net doen alsof er geen problemen zijn bij RTL."

Derksen heeft vrede met mogelijk einde VI
Derksen heeft vrede met mogelijk einde VI (Foto: BuzzE)

'Overwinning Merkel voelt als nederlaag'

Een mokerslag en een overwinning die voelt als een nederlaag: zo omschrijven Nederlandse kranten de verkiezingszege van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij zag haar partij weer de grootste worden, maar wel met fors minder stemmen dan voorspeld.

"Het is alsof de Duitse kiezers bondskanselier Angela Merkel zondag zowel een medaille opspeldden als een keiharde stomp in de maag gaven, in één moeite door", schrijft dagblad Trouw. De krant wijst erop dat het CDU/CSU van Merkel de laagste score in meer dan 60 jaar behaalde. "Merkel wint, maar het voelt als verliezen."

Het AD spreekt over een bittere nederlaag voor de regeringscoalitie van CDU/CSU en SPD. "Mokerslag in Duitsland", kopt de krant op de voorpagina. Naast een foto van een somber kijkende SPD-leider Martin Schulz staat het kopje "rampzalig". De politicus leed met zijn partij de grootste nederlaag ooit, aldus de krant.

De Volkskrant schrijft over de "verkiezingsbeving" in Duitsland: door de winst van Alternative für Deutschland (AfD) zit straks voor het eerst sinds de oorlog een partij in het parlement die rechtser is dan CDU/CSU. "Merkel krijgt rechtser Duitsland", kopt de krant, die becijferde dat de christendemocraten van Merkel ongeveer een miljoen kiezers verloren aan de AfD. "Dat is ongeveer een kiezer per vluchteling die rond 2015 Duitsland binnenkwam."

Ook het FD wijst erop dat populisten voor het eerst een plek hebben veroverd in het centrum van de macht van de Bondsrepubliek. De 'kleine partijen' op rechts zijn volgens de krant zonder twijfel de grote overwinnaars. Zo is de AfD na een verdrievoudiging van de aanhang de derde partij in Duitsland en verdubbelt de liberale FDP in omvang.

Derde partij
Het CDU en zusterpartij CSU kwamen samen uit op 33 procent van de stemmen, de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD kreeg steun van 20,9 procent van de kiezers. De AfD kreeg in totaal 12,6 procent van de stemmen, en is daarmee de derde partij van Duitsland.

Het samenwerkingenverband van CDU/CSU kreeg bij de vorige parlementsverkiezing in 2013 nog 41,5 procent van de stemmen. De SPD kreeg toen ruim een kwart (25,7 procent) van de kiezers achter zich. De AfD bleef toen net onder de kiesdrempel van 5 procent.

Ook de liberalen van de FDP zitten straks weer in het parlement. De partij verloor in 2013 alle zetels, maar kreeg nu 10,7 procent van de stemmen. De FDP wordt gezien als een mogelijke coalitiepartner voor Merkel, nu de SPD heeft aangegeven de komende jaren oppositie te willen voeren. Ook de Grünen  goed voor 8,9 procent van de stemmen, worden genoemd als potentiële partner.

Saksen
De AfD kreeg zondag de meeste stemmen in Saksen. De partij bleef het CDU van Angela Merkel met 0,1 procent voor in de Oost-Duitse deelstaat.

Ook veroverde AfD-prominent Frauke Petry er een zogeheten 'direct mandaat'. Duitsers stemmen niet alleen op een partij, maar brengen ook een stem uit op een individuele kandidaat. Petry mag in de Bondsdag het gebied Schweiz-Osterzgebirge gaan vertegenwoordigen. Ook twee andere AfD'ers bemachtigden zo'n 'Direktmandat' in Saksen.

Macron
De Franse president Emmanuel Macron heeft Angela Merkel gebeld om haar niettemin te feliciteren met de uitslag van de Duitse verkiezingen. Macron verklaarde op Twitter dat "we met vastberadenheid onze cruciale samenwerking voortzetten voor onze landen en Europa".

De relatief nieuwe Franse leider maakt al langer duidelijk nauw te willen samenwerken met Berlijn. Hij sprak eerder de hoop uit dat "we (Duitsland en Frankrijk) terugkeren naar de geest van samenwerking die we kenden in de tijd van François Mitterand en Helmut Kohl."

'Overwinning Merkel voelt als nederlaag'
'Overwinning Merkel voelt als nederlaag' (Foto: ANP)

Nieuwe coalitie wil 1,5 miljard voor Defensie

De aankomende coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil ongeveer 1,5 miljard euro extra uittrekken voor Defensie. Ingewijden bevestigingen berichtgeving hierover door De Telegraaf.

De definitieve bedragen staan volgens ingewijden nog niet vast, omdat de financiële plannen van het aankomende kabinet nog niet zijn afgerond. De partijen praten deze week verder over de financiën. De investering staat genoemd in de plannen van de vier partijen die naar het Centraal Planbureau (CPB) waren gestuurd.

Volgens De Telegraaf is een miljard bestemd voor herstel van de zogeheten basisgereedheid van de met tekorten aan reserveonderdelen en munitie kampende krijgsmacht en voor arbeidsvoorwaarden voor de werknemers. De rest is bedoeld voor investeringen.

Nieuwe coalitie wil 1,5 miljard voor Defensie
Nieuwe coalitie wil 1,5 miljard voor Defensie (Foto: ANP)

Oud-Kamerlid VVD hekelt cultuur partij

Oud-Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam voor de VVD hekelt de cultuur van de partij waarvoor zij tot begin dit jaar in het parlement zat. In een interview in De Telegraaf over het boek dat ze over deze periode heeft geschreven, zegt zij: "Er is geen ruimte voor discussie. Bij de VVD is alles ondergeschikt aan de macht, ook de inhoud."

Berckmoes was als Kamerlid tamelijk onzichtbaar. Met haar boek 'Voorlichting: loopt met u mee tot het ravijn' zegt ze dat ze "een inkijkje wil geven in de gigantische angstcultuur die er binnen de VVD is gekweekt." Naar eigen zeggen is er veel moeite gedaan om haar weg te krijgen. "Mijn portefeuille afgepakt, gezegd dat ze me wel wilden helpen met een baantje als ik zou vertrekken, intimidatie."

In het boek uit ze kritiek op de grote invloed die de afdeling voorlichting van de VVD zou uitoefenen. Zelfs politieke standpunten zouden door voorlichting worden ingestoken.

De VVD laat weten niet in te gaan op de kritiek van Berckmoes.

Oud-Kamerlid VVD hekelt cultuur partij
Oud-Kamerlid VVD hekelt cultuur partij (Foto: ANP)

Fans vragen om biseksuele Wonder Woman

Fans van Wonder Woman zijn een petitie gestart waarin ze filmproducent Warner Bros vragen om de superheldin in de volgende film biseksueel te laten zijn. Het verzoek op Change.org werd gestart door een studente van de New York University en is inmiddels door iets meer dan 5200 mensen ondertekend.

Volgens studente Gianna Collier-Puts doet haar verzoek juist recht aan de waarheid: het personage is in de strips inderdaad biseksueel. "Het enige dat ik vraag is dat ze Wonder Woman zichzelf laten zijn, dat ze dat toegeven en dat haar personage op die manier miljoenen mensen vertegenwoordigt", schrijft Collier-Puts in de petitie.

Actrice Gal Gadot, die Wonder Woman in de gelijknamige superheldenfilm speelt, zei in 2016 dat het personage best biseksueel zou kunnen zijn. "We hebben het niet specifiek onderzocht, het kwam nooit ter sprake", zei Gadot destijds tegen Variety. "In de film heeft ze geen biseksuele relaties. Maar daar gaat het niet om. Ze is een vrouw die van mensen houdt om wie ze zijn. Ze zou best bi kunnen zijn", aldus de Israëlische actrice.

Of Wonder Woman in de volgende film een vrouw aan de haak slaat is afwachten: filmmaatschappij Warner Bros heeft nog niet gereageerd op de petitie.

Fans vragen om biseksuele Wonder Woman
Fans vragen om biseksuele Wonder Woman (Foto: BuzzE)

Hoger opgeleide vaker slachtoffer cybercrime

De meeste gevallen van cybercrime worden niet gemeld. Bij slechts een op de vier delicten stapt de gedupeerde naar de politie, de bank of een andere instantie. Dat is minder dan vijf jaar geleden, toen een derde van alle slachtoffers naar de autoriteiten ging.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat dat er vorig jaar 2,5 miljoen gevallen van digitale misdaad tegen Nederlanders waren. Iemand ging er met hun identiteit vandoor, lichtte ze op bij een verkoop, hackte hun computer of systeem of pestte ze online. Banken kregen minder meldingen van identiteitsfraude, consumentenorganisaties hoorden minder over oplichting bij een verkoop. Het aantal meldingen bij de politie bleef wel gelijk.

Hoger opgeleiden vaker slachtoffer
Uit het onderzoek blijkt dat één op de tien mensen slachtoffer is van cybercrime, en dan met name jongeren. Zij krijgen vooral te maken met cyberpesten. Mensen van 25 tot 45 jaar oud krijgen vooral te maken met hacken en fraude. Hoger opgeleiden worden vaker slachtoffer dan mensen met een lagere opleiding, omdat zij online actiever zijn.

Volgens het CBS heeft een op de vijf bedrijven vorig jaar gekampt met cyberaanvallen, met name financiële instellingen en energiebedrijven.

In Den Haag begint maandag een Cyber Security Week, waarin overheid, bedrijfsleven, wetenschap en internationale organisaties praten over manieren om digitale misdaad te bestrijden.

Veel cybercrime niet gemeld
Hoger opgeleide vaker slachtoffer cybercrime (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nazomer

Want is september mild, dan wordt de winter wild.

Vandaag 
Het was gisteren een prachtige dag. Toen de mist was opgetrokken kwam de zon tevoorschijn en die heeft, waar ik was, heel de dag geschenen. Afgelopen nacht werd het in het noorden en oosten bewolkt. Vanmorgen kan er hier en daar mist ontstaan. Als deze mist is weggetrokken kan de zon tevoorschijn komen maar bewolking is ook zeker mogelijk. In het noordoosten zou er zelfs een bui kunnen vallen. De temperatuur varieert van 16 graden in het noordwesten tot 19 graden in het zuiden.

De komende dagen houden we dit rustige herfstweer.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:32
Zon onder: 19:30
Zonkracht: 3/1

Zondagmorgen, tijdens een wandeling in de buurt van Gemert (Foto: qltel)
Zondagmorgen, tijdens een wandeling in de buurt van Gemert (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Sterren steunen NFL-spelers tegen Trump

Een reeks aan Hollywoodsterren en artiesten heeft zijn steun uitgesproken voor American Footballspelers die uit protest weigeren op te staan wanneer het volkslied wordt gespeeld. President Trump vindt dat de spelers moeten worden ontslagen. Tv-persoonlijkheden zoals Ellen DeGeneres en Chelsea Handler, maar ook zanger John Legend zeiden achter de NFL-spelers te staan.

"Als Footballfan ben ik vandaag trots op de NFL-spelers. Er is niets Amerikaanser dan het recht om vreedzaam te protesteren", twitterde Ellen DeGeneres in reactie. Chelsea Handler reageerde op een tweet van Trump dat er bijna niemand meer kijkt naar de sportwedstrijden: "Ik kijk naar mijn eerste wedstrijd op zondag, dankzij jou, racist". Zanger John Legend schreef zelf een heel essay op de website Slate. "Protest is patriottisme... als we protest in de naam van patriottisme onderdrukken, dan zijn we geen patriotten maar tirannen", aldus Legend.

De Amerikaanse president Donald Trump zei vrijdagavond tijdens een bijeenkomst dat NFL-spelers die niet opstaan voor de vlag en het volkslied moeten worden ontslagen. "Zou het niet geweldig als de bazen van die spelers die onze vlag niet respecteren, zouden zeggen: haal die klootzak van het veld, hij is ontslagen", aldus Trump. Veel American Footballspelers knielen tijdens het hijsen van de vlag of het spelen van het volkslied, uit protest tegen politiegeweld en discriminatie tegen zwarte Amerikanen.

Op zondag werd tijdens meerdere NFL-wedstrijden opnieuw geprotesteerd door spelers. Ook hielden Footballspelers elkaars armen vast tijdens het volkslied als teken van eenheid.

Sterren steunen NFL-spelers tegen Trump
Sterren steunen NFL-spelers tegen Trump (Foto: BuzzE)

Eerste mariniers verhoord over treinkaping Molukkers

Twee mariniers die in 1977 betrokken waren bij de bevrijding van de door Molukse terroristen gekaapte trein en ruim 50 onschuldige passagiers bij De Punt, worden maandag om de beurt gehoord voor de rechtbank in Den Haag. Ze zijn als eersten van in totaal elf mariniers als getuigen opgeroepen in een zaak die nabestaanden van twee omgekomen Molukse terroristische kapers hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat.

De nabestaanden willen weten wat er precies is gebeurd tijdens de beëindiging van de treinkaping. Ze denken dat er onrechtmatig is opgetreden toen de mariniers enkele terroristen doodschoten, terwijl die misschien al zwaargewond en weerloos op de grond lagen.

Bij de kaping van 51 mensen én de samenvallende kaping van 105 basisschoolleerlingen (!!) en hun leerkrachten dreigden de terroristen met het opblazen van zowel de school als de trein als hun eisen niet zouden worden ingewilligd.

Tijdens het verhoor is de marinier alleen zichtbaar voor de rechters, bepaalde de rechtbank. Dat moet de persoonlijke levenssfeer en veiligheid beschermen. Advocaat Liesbeth Zegveld van de nabestaanden baalt daarvan, omdat zij zelf graag ook de non-verbale communicatie wil zien. Volgens haar hebben de mariniers daarnaast allemaal gevraagd om stemvervorming.

De verhoren zijn volgens de mensenrechtenspecialiste de laatste fase in het proces. De eisers beweren al veel materiaal te hebben dat zou duiden op fouten. Er zijn ook geluidsbanden die de rechtbank onlangs al afluisterde, achter gesloten deuren. De getuigen krijgen die banden ook te horen.

Doel van de nabestaanden is waarheidsvinding. De betrokken militairen kunnen niet meer strafrechtelijk verhoord worden, maar riskeren wel meineed als ze liegen. Bij een uitspraak die stelt dat er inderdaad fouten zouden zijn gemaakt is een zaak over herstelbetalingen een mogelijke vervolgstap.

Dinsdag en donderdag zijn ook verhoren gepland.

Eerste mariniers verhoord over treinkaping
Eerste mariniers verhoord over treinkaping (Foto: ANP)

Nipte zege Valencia in La Liga

Valencia heeft in La Liga een benauwde zege geboekt op Real Sociedad. Het was een belangrijke overwinning, want de club houdt zo de aansluiting bij Sevilla en Atlético Madrid, terwijl FC Barcelona ruim aan kop gaat.

Rodrigo had Valencia in de eerste helft op een 0-1 voorsprong gezet, maar Aritz Elustondo bracht de Basken al snel weer langszij. Een mooie uithaal van Nacho Vidal bracht de bezoekers niet lang na rust weer op voorsprong, maar weer duurde het niet lang: Mikel Oyarzabal trof vijf minuten later doel en maakte de 2-2. 

Vijf minuten voor het einde was het raak dankzij Simone Zaza, die Valencia zo in de slotfase toch nog de drie punten bezorgde. Beide ploegen stonden op dat moment overigens al met tien man op het veld: Igor Zubeldia en Geoffrey Kondogbia waren al vroegtijdig gedoucht.

Uitslagen La Liga zondag
Espanyol - Deportivo la Coruña 4-1
Getafe - Villarreal 4-0
Las Palmas - Leganés 0-2
Eibar - Celta de Vigo 0-4
Real Sociedad - Valencia 2-3

Man schiet kerkgangers neer in Tennessee

Een man met een skimasker op heeft zondag in een voorstad van Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee een vrouw doodgeschoten die uit een kerk kwam. Hij ging vervolgens het gebouw binnen en opende het vuur op andere kerkgangers die na de dienst op het punt stonden naar buiten te gaan. Zes mensen raakten gewond, meldden lokale media. Van twee was de toestand kritiek.

Tijdens een worsteling met een gewapend lid van de gemeente schoot de schutter zichzelf per ongeluk in de borst. Hij werd met niet-levensbedreigend letsel opgenomen in een ziekenhuis. Volgens de politie is het een 25-jarige zwarte man, die voor zover bekend geen banden heeft met de kerk in de plaats Antioch. Zijn motief is nog onduidelijk.

Alle slachtoffers op een na zijn ouder dan zestig jaar.

Man schiet kerkgangers neer in Tennessee
Man schiet kerkgangers neer in Tennessee (Foto: ANP)

Vierde nederlaag op rij voor HSV

Het gaat bepaald niet lekker met Hamburger SV. De club begon het seizoen in de Bundesliga met twee zeges, maar sindsdien werd alleen maar verloren. Zo ook zondag, voor de vierde keer op rij al.

Zonder de geblesseerde Rick van Drongelen begon HSV aan het uitduel met Bayer Leverkusen, waar Leon Bailey al vroeg de uitblinker werd. Hij gaf de assists aan Kevin Volland en Lucas Alario, waarmee het al na ruim twintig minuten 2-0 stond. Volland maakte later ook nog de enige andere goal en bepaalde de eindstand zo op 3-0.

FC Köln heeft het eerste punt binnen na een bloedeloos gelijkspel bij Hannover '96. De nummer vier van de Bundesliga kon de hekkensluiter niet aan de kant schuiven: 0-0.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.