Soulzanger Charles Bradley overleden

De Amerikaanse soulartiest Charles Bradley is gisteren op 68-jarige leeftijd overleden. Bradley, die ook wel de Screaming Eagle of Soul werd genoemd, overleed aan de gevolgen van maagkanker. Het treurige nieuws werd via het Twitterkanaal van de artiest bekendgemaakt.

De op 5 november 1948 in Gainesville (Florida) geboren Charles Bradley werd tot zijn achtste opgevoed door zijn oma, waarna hij met zijn moeder in Brooklyn (New York) ging wonen. Nadat Bradley samen met zijn zus in 1962 een concert heeft gezien van James Brown weet de jonge Amerikaan waarmee hij zijn geld wil gaan verdienen. Bradley werd zanger van een bandje dat al snel weer uiteen zou vallen omdat de andere bandleden in militaire dienst moesten.

Bradley had daarna de meest uiteenlopende baantjes en kwam uiteindelijk via Maine en Alaska in Californië terecht. In 1996 zou Bradley terugkeren naar New York waar hij als James Brown-imitator zou optreden onder de artiestennaam Black Velvet. Op zekere avond is Gabriel Roth, bassist van Sharon Jones & The Dap-Kings, aanwezig bij een optreden en regelt een platencontract voor Bradley bij Daptone Records. De enige voorwaarde was dat de jonge soulartiest een eigen identiteit zou gaan ontwikkelen.

In 2011 maakt de dan 62-jarige artiest zijn debuut met het album No Time For Dreaming. Een jaar later is Bradley het onderwerp van de documentaire Soul of America. Naast zijn indrukwekkend treurige levesverhaal zien we de muzikant ook optreden op toonaangevende megafestivals zoals Glastonbury, Coachella en Primavera.

Twee jaar verschijnt Bradley's tweede album Victim of Love. Op het alom gelouwerde album, waarop Bradley wordt bijgestaan de door de Menahan Street Band, komen we onder meer de single 'Strictly Reserved for You' tegen. Op de kop af drie jaar brengt Bradley zijn derde album Changes uit, waarop we ook de Black Sabbath-cover 'Changes' kunnen beluisteren.

In augustus 2016 moet Bradley een tour afbreken wegens ziekte. Achteraf zou bekend worden dat de soulzanger aan maagkanker werd behandeld. Vanaf begin 2017 traden Charles Bradley & His Extraordinaires weer op in Amerika. Op 4 augustus van dit jaar gaf Bradley zijn laatste optreden op het Pickathon Music Festival en maakte op 6 september via de sociale media bekend dat de overige optredens geen doorgang konden vinden vanwege de teruggekeerde kwaal.