Blu-ray: De Smurfen en het Verloren Dorp

De Smurfen doen het goed op het grote scherm. Na de eerste twee Hollywood-films De Smurfen (2011) en De Smurfen 2 (2013) die een combinatie bevatten van animaties en echte menselijke acteurs, is er nu een derde Smurfen-film die volledig geanimeerd is. Dit is De Smurfen en het Verloren Dorp, die sinds kort op blu-ray te verkrijgen is. Het resultaat? Een vrolijke familiefilm die leuk is voor jong en oud.

smurfs 1

In dit nieuwe animatie-avontuur is Smurfin (Nederlandse voice-over door Pip Pellens) op zoek naar haar eigen talent. De mannelijke blauwe figuurtjes zijn allemaal vernoemd naar iets wat hen typeert, zoals Brilsmurf, Grote Smurf en Moppersmurf. Maar wat hoort dan typisch bij Smurfin? Dit is precies waar ze achter wil komen. Smurfin gaat daarom samen met haar beste vrienden Brilsmurf (Diederik Jekel), Klungelsmurf (Kees Tol) en Potige Smurf (Johnny de Mol) op een spannende tocht door het Verboden Bos vol wonderlijke wezens. En de tijd dringt, want de boze tovenaar Gargamel (Tygo Gernandt) zit hen op de hielen.

smurfs 3

Het doel van De Smurfen en het Verloren Dorp was niet om voort te borduren op de eerder verschenen kinderfilms, maar om terug te keren naar de kern en de afkomst van de Smurfen-strips. Vandaar ook dat er gekozen werd voor een volledig geanimeerde versie. Regisseur Kelly Asbury, die al veel gewerkt heeft met animatiefilms zoals de Shrek-films, heeft dit erg goed ten uitwerking gebracht en een mooi achtergrondverhaal opgezet. Voor zowel jong en oud is het leuk om wat meer te weten te komen van de achtergronden van de blauwe figuurtjes. Daarnaast is de zoektocht van Smurfin naar wat haar bijzonder maakt grappig opgezet en bevat een mooie achterliggende boodschap.

smurfs 2

Natuurlijk zijn er ook wat missers: er worden wel iets te veel foute liedjes ingezet en het einde is nogal clichématig. Maar, de koersverandering in de Smurfen-films heeft veel opgeleverd. Het is duidelijk de beste van de drie doordat er wordt teruggegaan naar de oorsprong van de populaire kinderreeks. De grapjes zijn ook wat scherper, en met een dubbele bodem wordt er ook aan de ouders gedacht. En zelfs in het Nederlands! Deze voice-overs doen het prima en het is ook voor volwassenen leuk om aan te horen.

Maar de film is natuurlijk vooral gericht op kinderen, en zij zullen zeker van deze actie-animatie genieten. Het is een erg vermakelijke fantasiefilm die veel vaart en actie bevat. Daarnaast ziet De Smurfen en het Verloren Dorp er prachtig uit op blu-ray: de animatietechniek is indrukwekkend en de kleurrijke setting van de film spat van het scherm af. Ook de liedjes die de revue passeren komen goed over met DTS-HD 5.1 geluidstrack. Daarnaast zit de blu-ray nog boordevol extra’s – zoals bakken en dansen met de Smurfen – die voor nog meer speelplezier zorgen. De derde animatiefilm van de Smurfen vormt hiermee een prima vermaak voor het hele gezin op een zondagmiddag.