Twijfels over onderzoek naar Breiviks psyche

De Noorse raad voor forensische geneeskunde heeft de twee psychiaters die concludeerden dat massamoordenaar Anders Behring Breivik niet gestoord is om aanvullende informatie verzocht. De raad is van mening dat hun rapport onvolledig is, staat in een verklaring van de raad aan de rechtbank in Oslo.

Twee psychiatrische onderzoeken naar de geestelijke gesteldheid van Breivik resulteerden in conclusies die haaks op elkaar staan. De psychiaters Torgeir Husby en Synne Sørheim trokken de conclusie dat Breivik lijdt aan paranoïde schizofrenie, een diagnose die ertoe zou kunnen leiden dat de rechter Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaart. De psychiaters Terje Tørrisen en Agnar Aspaas stelden later dat Breivik niet gestoord is.

De vraag of Breivik toerekeningsvatbaar is, vormt de spil van het proces van de 33-jarige Noor. Het antwoord hierop is bepalend voor het vonnis en of hij in de gevangenis verdwijnt of een verplichte psychiatrische behandeling krijgt opgelegd. Breivik zelf is er alles aan gelegen te voorkomen dat hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard.