Zeeland vreest voor Hedwigepolder door Haagse breuk

Het mislukken van het bezuinigingsoverleg in het Catshuis heeft mogelijk gevolgen voor de plannen rondom de Hedwigepolder. Burgemeester van Hulst Jan Frans Mulder vreest dat Europa zich met de kwestie gaat bemoeien en de Zeeuwse polder toch geheel onder water gaat. Eerder vreesde commissaris van de koningin Karla Peijs voor eenzelfde scenario.

"Ik ben bang dat als het kabinet valt, dat heel slecht is voor de Hedwigepolder", aldus Mulder maandag tegen Omroep Zeeland. Hij vreest dat het plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) voor het gedeeltelijk onder water zetten van de polder dan niet meer door kan gaan.

Bleker zou maandagavond naar Hulst komen om de plannen toe te lichten, maar het is vanwege de crisis in Den Haag nog maar de vraag of dat doorgaat. Mulder is bang dat alle onderhandelingen nu voor niets zijn geweest.

Zaterdag noemde Peijs de Haagse breuk een 'superramp' voor Zeeland. Tegen de regionale krant PZC zei ze dat het erop uit zou kunnen draaien dat uiteindelijk toch wordt besloten het Scheldeverdrag uit te voeren, wat inhoudt dat de Hedwigepolder geheel onder water wordt gezet.

Over de Hedwigepolder wordt al jaren gesteggeld. Aanvankelijk zette het kabinet zijn handtekening onder het verdrag met Vlaanderen om de Hedwigepolder volledig onder water te zetten, maar kwam daarvan terug na kritiek uit Zeeland. Bleker wilde de polder toen in zijn geheel sparen, maar daar stak de Europese Commissie een stokje voor. Daarop kwam hij met een compromis voor gedeeltelijke ontpoldering.