Breivik: ik heb ook mijn familie verloren

Anders Behring Breivik vergelijkt de pijn die hij de nabestaanden van zijn slachtoffers heeft aangedaan met zijn eigen situatie. Ik heb na de aanslagen van juli vorig jaar ook mijn familie en vrienden verloren, zo verklaarde hij maandag.

De massamoordenaar gaf ook maandag weer geen enkele blijk van wroeging over hetgeen hij heeft aangericht. Hij joeg verleden jaar in Oslo acht en op het eiland Utøya 69 mensen de dood in.

Opnieuw verklaarde hij dat het bloedbad dat hij op het eiland aanrichtte 'noodzakelijk' was. Voorts betoogde hij dat ook hij, net als de nabestaanden van zijn slachtoffers, na de aanslagen geen contact meer had met de mensen die hem dierbaar waren. "Het enige verschil was dat het in mijn geval een keuze was."

De 33-jarige Noor bood de nabestaanden van een café-eigenaar, een van de acht mensen die bij de bomaanslag in Oslo omkwamen, zijn verontschuldigingen aan, omdat het niet zijn bedoeling was 'burgers' te doden.

Op de vraag van aanklager Stein Holden of hij ook de nabestaanden van de slachtoffers die hij op het eiland Utøya maakte zijn excuses wil aanbieden, weigerde Breivik. "Nee, dat doe ik niet. Utøya is een politiek indoctrinatiekamp", zei hij. "Ik zie alle multiculturele politieke activisten als monsters, slechte monsters die ons volk, onze etnische groep, onze cultuur en ons land willen wegvagen."

Op kalme toon vertelde Breivik hoe hij zijn slachtoffers met een pistool doodschoot als zij zich op minder dan tien meter van hem bevonden. In andere gevallen gebruikte hij zijn geweer.

Breivik zei dat hij een man spaarde, omdat hij vond dat deze er 'rechts georiënteerd' uitzag. "Toen ik naar hem keek, zag ik mezelf", aldus Breivik. "Ik denk dat dat de reden is dat ik niet op hem schoot."

Breivik acht zich niet in juridische zin schuldig aan de terreurdaden van vorig jaar juli, die in totaal aan 77 mensen het leven kostten. Desondanks erkent hij wel dat hij verantwoordelijk is voor de dood van deze mensen. Omdat ook Breiviks raadslieden de kans op vrijlating miniem achten, draait het proces om de vraag of hij toerekeningsvatbaar moet worden verklaard of niet. Het antwoord hierop is van belang voor de beslissing of Breivik in de gevangenis verdwijnt of verplichte psychiatrische hulp krijgt opgelegd.


Breivik: ik heb ook mijn familie verloren (Foto: Novum)