Buurtwachter Florida op borgtocht vrij

De Amerikaanse buurtwachter George Zimmerman is in afwachting van zijn proces op verdenking van doodslag op de zwarte tiener Trayvor Martin op borgtocht vrijgelaten.

Zimmerman kwam kort voor middernacht uit het huis van bewaring. Journalisten werden op afstand gehouden en Zimmerman verdween in een witte BMW zonder iemand te woord te staan. Zijn verblijfplaats wordt om veiligheidsredenen geheim gehouden.

Zimmerman (28) zegt dat hij de 17-jarige Martin op 26 februari tijdens een vechtpartij heeft doodgeschoten. Hij zag Martin door zijn buurt lopen en besloot hem te volgen omdat hij vond dat de jongen zich verdacht gedroeg. Het zou tot een handgemeen zijn gekomen, waarna Zimmerman een wapen trok en de ongewapende tiener neerschoot. Hij doet een beroep op noodweer.

Zimmerman werd na toenemende protesten pas zes weken na het voorval aangehouden. Inmiddels zijn de gemoederen in Sanford in Florida weer bedaard. "Het is nu een non-issue geworden", zei Michele Church, een bediende in een plaatselijk eethuis. "Het enige wat de mensen in Sanford wilden was dat hij zou worden aangehouden, zodat de rechter zich erover kan uitspreken."


Buurtwachter Florida op borgtocht vrij (Foto: Novum)