Kazachstan toch blij met film over Borat

De Kazachse minister van buitenlandse zaken heeft Borat, het typetje van Sacha Baron Cohen, bedankt. Hij is blij met de aandacht die het land heeft gekregen door zijn film Borat: Cultural Learnings of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan.

"Na deze film is het aantal visa dat werd aangevraagd voor Kazachstan vertienvoudigd", tekent de Britse krant The Telegraph op uit de mond van minister Yerzhan Kazykhanov. "Dit is een grote overwinning voor ons en ik bedank Borat voor het aantrekken van toeristen naar Kazachstan."

In de film uit 2006 gaat de journalist Borat, gespeeld door Baron Cohen, naar de Verenigde Staten om het land te ontdekken en Pamela Anderson ten huwelijk te vragen. In eerste instantie waren de bestuurders van Kazachstan niet blij met de film, aangezien het land wordt afgeschilderd als onderontwikkeld, seksistisch en barbaars.

Het succes van de film werkt nog steeds door in Kazachstan. Zo werd vorige maand bij een schiettoernooi in Koeweit nog het fictieve volkslied uit de Borat-film gebruikt in plaats van het echte volkslied. De Kazachse regering heeft daarop de nodige maatregelen genomen. "Onze ambassades hebben instructies gekregen om alle buitenlandse ministeries op de hoogte te stellen van de juiste versie van het volkslied."