Nederlandse rente loopt op

De rente op Nederlandse staatsobligaties is maandag gestegen na het stuklopen van de Catshuisbesprekingen zaterdag. Het verschil tussen de rente op Duitse en Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar is nu meer dan zeventig basispunten, oftewel ruim 0,7 procent. Dit is het hoogste renteverschil sinds maart 2009.

De rente op Nederlandse tienjaarsleningen steeg ten opzichte van vrijdag met tien basispunten naar 2,4 procent. Duitsland kan zijn staatsleningen tegen een rente van minder dan 1,7 procent aan de man brengen. Dinsdag probeert Nederland ongeveer tweeënhalf miljard euro op te halen bij een veiling van staatsleningen met looptijden tussen de twee en vijftien jaar.

Zaterdag liepen de besprekingen over extra bezuinigingen tussen coalitiepartners VVD, CDA en PVV stuk omdat PVV-leider Wilders bij nader inzien vond dat de koopkracht van ouderen daardoor te zeer wordt aangetast. Zonder aanvullende besparingsmaatregelen komt het begrotingstekort volgend jaar uit op 4,6 procent. Nederland heeft zich in Europees verband echter verplicht het tekort niet tot boven de drie procent te laten oplopen.

Volgens obligatiebeheerder Katrien Hooyman van private bank Theodoor Gilissen is er voor Nederland nog niet echt reden zich grote zorgen te maken over de rentestijging. "De reactie van de markten is overtrokken", vindt Hooyman. "Een verschil van bijna driekwart procent met de Duitse rente is historisch erg hoog. Ik denk dat dit komt doordat nieuwe verkiezingen worden ingeprijsd." Dat betekent immers dat de politieke onzekerheid in Nederland nog minimaal tot de herfst voortduurt.

"De huidige politieke situatie is niet goed voor Nederland, maar er zijn nog steeds zat mogelijkheden om op het goede pad te komen", aldus Hooyman. "Het gaat om de vraag wat we gaan doen om vergrijzingsproof te worden."

Overigens ligt de rente die Nederland op zijn staatsleningen betaalt nog steeds relatief laag. Een jaar geleden stond die bijvoorbeeld op bijna 3,5 procent, en voor het begin van de eurocrisis in 2010 was een rente van boven de vier procent normaal.


Nederlandse rente loopt op (Foto: Novum)