FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 april 2005

Politie-inzet zorgt voor rust Graafsewijk

Na ongeregeldheden op donderdag- en vrijdagavond is het vanavond rustig in de Bossche probleembuurt Graafsewijk. Massale politie-inzet en afgrendeling van de wijk voor relschoppers van elders voorkwam dat opnieuw de vlam in de pan sloeg. De rellen ontstonden donderdag na een uitzending van het SBS-programma Probleemwijken.

Wel werden er opnieuw dertien personen gearresteerd, nadat er vrijdagavond en -nacht al 57 arrestaties werden verricht. Volgens burgemeester Rombouts van Den Bosch was maar een klein aantal van de arrestanten van vrijdag, toen de politie met stenen, flessen en vuurwerk werd bekogeld, afkomstig uit de wijk zelf. De arrestanten van vanavond betroffen personen die zich niet konden legitimeren, die de politie uitscholden of die als relschopper van de vorige avonden werden herkend.

Rombouts had de wijk vanaf 17.00 uur vanmiddag laten afsluiten. Met een speciale noodverordening werd preventief fouilleren mogelijk gemaakt, daarnaast geldt er momenteel een samenscholingsverbod en houdt de politie verkeerscontroles op de toegangswegen. Televisiezender SBS6 heeft overigens besloten een herhaling van het programma over de Graafsewijk niet uit te zenden. Daarnaast zullen de beelden uit de uitzending over Den Bosch niet gebruikt worden in een compilatie van de serie. Eerder werd al besloten de volgende aflevering over de Utrechtse Betonbuurt te schrappen, omdat deze wijk niet problematisch genoeg zou zijn.

-
Met dank aan submits van geldropse_polleke, baspol en RDJ134.

Uitslagen HCE 9/04/05

Er werden vanavond drie wedstrijden in de Eredivisie gespeeld. Hieronder de uitslagen.

FC Groningen - RBC Roosendaal 3-0
17' Stefano Seedorf 1-0
74' Mark Jan Fledderus 2-0
82' Stefano Seedorf 3-0

SC Heerenveen - FC Twente 1-2
38' Jason Culina 0-1
59' Jason Culina 0-2
61' Ugur Yildirim 1-2

Geel : Dmitri Shoukov (Twente)
Rood : Sharbel Touma (Twente) 2x geel

PSV - FC Den Bosch 3-0
31' Phillip Cocu 1-0
61' Wilfred Bouma 2-0
89' Mark van Bommel 3-0

Geel : Jochen Janssen, van den Ouweland (Den Bosch)

Bekijk de huidige stand

Forza Europa

titi stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Nu de dagen weer merkbaar langer worden, gaan mijn gedachten uit naar de zomer. Het wordt weer tijd voor Dragosteadintei van O-zone, of iets van dat kaliber. De kans is groot dat u nu afhaakt en denkt, wat een onzin, moet ik verder lezen, dit is geen sterk begin van een column. Voor u echt stopt met lezen, ik praat geen onzin en Dragosteadintei van O-zone is vast bekend bij u. Het was namelijk de zomerhit van 2004. Gaat er nog geen lampje branden? Dan is het jammer dat dit medium niet geschikt is om de volgende woorden u vocaal aan te bieden: Maya-hi, Maya-ho, Maya-hahaha. Waar u ook op vakantie was in Europa, thuis op het balkon, aan de Belgische kust, op een Zwitserse Alp, de Griekse eilanden, dit lied werd gedraaid. Waarschijnlijk tot diep in de Oekraïne moet u deze topact zeker meer dan tien keer gehoord hebben.

Hedgehunter wint Grand National

Hedgehunter heeft vandaag met overmacht de 158ste editie van de Grand National, de beroemde Engelse paardenhindernisrace, gewonnen. Hedgehunter kwam op Aintree na 30 hindernissen, verdeeld over 4,5 mijl, met ruime voorsprong op zijn concurrenten Royal Auclair en Simply Gifted over de streep.

Het Ierse paard, dat bereden werd door jockey Ruby Walsh, maakte dit jaar zijn favorietenrol wel waar. Vorig jaar was Hedgehunter namelijk ook al dicht bij de titel. Het paard lag toen lange tijd in winnende positie, maar kwam ten val op de laatste hindernis en verspeelde zo de eindzege in het jaarlijkse evenement.

Hedgehunter profiteerde tijdens de race van een grote blunder van Clan Royal. Het paard, dat op dat moment ruim aan de leiding ging, weigerde bij Becher' Brook, de 21ste en zwaarste hindernis, dienst. Clan Royal sloeg daar plots linksaf en verspeelde zo zijn leidende positie.

Desalniettemin was de vreugde er bij Walsh niet minder om. "Dit is fantastisch. Ik had dit niet durven dromen", aldus de jockey, die de Grand National in 2000 won met Papillon.

Interpol verwijt Nederland gebrekkige medewerking

JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsInterpol roept de Nederlandse politie op meer informatie te delen. Vorig jaar weigerde Nederland informatie te verstrekken aan Interpol over de gearresteerde leden van de Hofstadgroep. Toen de namen van de arrestanten in de media kwamen, haalde Interpol ze door hun eigen informatiesystemen. Over enkele verdachten werd informatie gevonden. Deze informatie is doorgespeeld aan de Nederlandse politie.

Het hoofd van Interpol, Ron Noble, vindt de Nederlandse instelling een voorbeeld van de gebrekkige internationale samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding. Hij vergelijkt het optreden van Nederland met de Verenigde Staten, die na de aanslagen van 11 september 2001 weigerden informatie te vragen aan Interpol.

Woordvoerder Wim de Bruyn van de nationale recherche, verantwoordelijk voor de arrestaties van leden van de Hofstadgroep, hoort het verwijt van Interpol voor het eerst. Het nut van Interpol beperkt zich volgens hem tot het uitwisselen van informatie met andere diensten.

Schilder Anton Heyboer (81) overleden

Anton Heyboer is vannacht in zijn slaap overleden. De schilder, tekenaar en etser, vooral bekend omdat hij met vijf vrouwen samenleefde, werd 81 jaar. "Anton is in het harnas gestorven. Hij was niet ziek, maar uitgeput. Ik ken geen kunstenaar die zoveel werken heeft gemaakt. Hij heeft al zijn krachten gegeven", zo maakte Petra Heyboer vanmiddag bekend.

Heyboer was behalve het feit dat hij met vijf vrouwen samenwoonde vooral bekend door een enorme productie. Hij schilderde enkele tientallen werken per dag. Al zijn schilderijen zijn eigendom van zijn vrouwen, die de kunstwerken verkopen vanuit hun gezamenlijke boerderij-atelier in het Noord-Hollandse Den Ilp. De excentrieke Heyboer ging er prat op dat hij zelf geen cent bezat, en een Zen-levensstijl nastreefde.

Heyboer werd in 1924 op Java geboren. In de Tweede Wereldoorlog zat hij enige tijd in een Duits kamp voor buitenlandse dwangarbeiders. Na een tijd op een vissersboot te hebben gewerkt vestigde Heyboer zich in 1961 in Den Ilp. Met vier van zijn vrouwen leefde de kunstenaar al ruim dertig jaar samen, een volgens eigen zeggen volledig platonische relatie. In 2002 werd hij hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Anton Heyboer
Anton Heyboer (1924 - 2005)

Bayern loopt uit op Schalke 04

In de Duitse Bundesliga is Bayern München drie punten uitgelopen op concurrent Schalke 04. Bayern won nipt van Gladbach en Schalke verloor van Stuttgart.

De overwinning van Bayern München kwam met moeite tot stand. De Duitse club die woensdag nog verloor tegen Chelsea was ook tegen het Gladbach van Dick Advocaat niet in goede doen. Pas diep in de tweede helft werd de zege binnengehaald. Ivo Ulich maakte nog wel de 1-0 voor de bezoekers, maar door goals van Scholl en Ballack werden toch de drie punten binnengehaald.

Met de overwinning liep de club uit München uit op Schalke 04. Deze werd in Stuttgart getracteerd op een dikke nederlaag: 0-3.
De ploeg uit Gelsenkirchen had niets in te brengen tegen Kevin Kuranyi. De Duitse international scoorde drie keer.

Het Borussia Dortmund van Bert van Marwijk is aan een zeer goede reeks bezig en mag hopen op Europees voetbal. Uit bij Bayer Leverkusen werd 'op zijn Duits' gewonnen. In de 89e minuut scoorde Sebastian Kehl de enige dus beslissende treffer, 1-0.

Overige uitslagen:

VfL Bochum - Hannover 96 1-0
Hamburger SV - Werder Bremen 1-2
Hertha BSC - SC Freiburg 3-1

Leger Israël schiet 3 Palestijnse jongeren neer

Icoon Israel / Palestina Bij een schietincident in de Gazastrook heeft het Israëlische leger zaterdag drie jongeren gedood. Daarmee is het incident het bloederigste incident sinds een bestand tussen Israël en extremistische Palestijnse groeperingen dat twee maanden geleden werd afgekondigd. Hamas heeft in een verklaring al laten weten de dood van de jongeren te zullen wreken. Ook het bestand wordt mogelijk door een aantal groeperingen opgezegd.

Wat er precies gebeurd is, is nog niet helemaal duidelijk. Het Israëlische leger heeft gemeld dat de drie jongeren een bewaakt gebied binnengingen. Ze zouden daarbij in de richting van een legerpost hebben gelopen. Daarop zijn waarschuwingsschoten gelost, maar die zouden zijn genegeerd. Palestijnse woordvoerders hebben echter gemeld dat het drietal aan het voetballen was, en gewoon hun bal wilde ophalen.

Jansen in belangstelling Ajax

Vitessenaar Michael Jansen staat volgens De Gelderlander nadrukkelijk in de belangstelling van Ajax. Ajax-coach Danny Blind zou erg gecharmeerd zijn van de geboren Nijmegenaar.

Blind is druk bezig met volgend seizoen en heeft al eventuele versterkingen voor het komend voetbaljaar op het oog. De 20-jarige verdediger van Vitesse zou daarbij hoog op het verlanglijstje staan van de Amsterdamse coach. Jansen kan zowel centraal in de verdediging, als op de linksback-positie uit de voeten.

De verdediger is vooral interessant omdat hij nog maar één seizoen onder contract staat bij de club uit Arnhem. Gesprekken tussen de clubleiding en de speler over een langer verblijf in het Gelredome hebben tot nu toe nog niet tot een verlenging van de verbintenis geleid.

Chelsea gelijk, Arsenal wint

Chelsea heeft met een moeizaam gelijkspel (1-1) thuis tegen Birmingham City een clubrecord gebroken. De Londenaren grepen hun 81ste punt dit seizoen.

Gerekend volgens het driepuntensysteem was 1964/1965 met 80 punten totnogtoe het beste seizoen uit de clubhistorie. Met nog zes wedstrijden te gaan kan Chelsea dit record nog verder uitbreiden. Thuis tegen Birmingham City ging Chelsea door het oog van de naald. De 0-1 van Pandiani werd pas in de 83e minuut goedgemaakt door Drogba.

Arsenal profiteerde van het puntverlies. Uit tegen Middlesbrough werd moeizaam met 1-0 gewonnen. Een kwartier voor het einde kreeg Pires de bal gelukkig voor zijn voeten en maakte de enige goal van de wedstrijd. Het verschil met Chelsea is daardoor 11 punten geworden. Bij Arsenal stonden Bergkamp en van Persie niet in de basis. Bergkamp viel wel halverwege de tweede helft in.

Overige uitslagen:

Blackburn Rovers - Southampton 3-0
Bolton Wanderers - Fulham 3-1
Manchester City - Liverpool 1-0
Portsmouth - Charlton Athletic 4-2

Chinezen betogen tegen Japan

Klemvast had ons via de nieuws-submit te melden:

Ongeveer tienduizend Chinese demonstranten hebben in Beijing de ambtswoning van de Japanse ambassadeur bekogeld met flessen en stenen. Ze protesteerden tegen 'Japans revisionisme', wat zou inhouden dat Tokyo de Japanse wreedheden in het verleden wil ontkennen of minimaliseren.

Aanleiding van de betoging is het verschijnen van een Japans geschiedenisboek. Volgens de betogers geeft deze een totaal verkeerd beeld van het Japanse oorlogsverleden. De slachtpartij van Nankin in 1937, waarbij 300.000 Chinese soldaten en burgers door Japanse soldaten werden afgemaakt, zou zijn omschreven als 'incident'. De betogers eisen dat hun land alle diplomatieke betrekkingen met Japan verbreekt en roepen ze op tot een Chinese boycot van Japanse producten.

Man ramt gebouw waar hij zijn rijbewijs wil verlengen

PCF had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Een Amerikaan heeft het donderdag gepresteerd om het gebouw te rammen waar hij zijn rijbewijs moest laten verlengen. Hij reed hard genoeg tegen het gebouw om de scheuren in de muur binnen zichtbaar te maken. "Ik zag hem achteruit rijden, uit zijn auto stappen en het gebouw binnenlopen alsof er niets was gebeurd", aldus een ooggetuige.

De medewerkers van het overheidsgebouw in Alaska hadden in eerste instantie niets door, dus lukte het de man zonder moeite zijn rijbewijs te verlengen. Getuigen van het ongeval hadden wel de politie gebeld, maar die kwamen te laat om de verlenging te verhinderen. De man is wel aangehouden omdat hij onder invloed van medicatie bleek te verkeren.

De man wist overigens zelf wel dat er iets niet helemaal goed was gegaan bij het inparkeren. Hij trok namelijk eerst een nummertje, waarna hij zijn excuses aanbood aan het personeel voor het 'aantikken' van het gebouw.

Vrouw verliest benen door kettingzaag

Het omzagen van een boom in een bos heeft voor een 63-jarige Oostenrijkse nare gevolgen gehad. De kettingzaag waarmee gewerkt werd zaagde namelijk beide benen van de vrouw door, waardoor zij haar onderbenen verloor.

De vrouw was samen met haar man en schoonzoon in de oostelijke deelstaat Burgenland aan het werk, toen de gemotoriseerde kettingzaag in een boom vast bleef steken. Terwijl de man de zaag los probeerde te trekken, duwde de vrouw tegen de boom aan om zo ruimte te creëren. Toen de zaag loskwam kon de man het gereedschap echter niet houden. De nog lopende kettingzaag vloog weg en zaagde de benen van de vrouw door.

Met behulp van een helikopter werd de vrouw naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gevlogen. Daar konden beide benen weer aangezet worden.

Mooie mensen verdienen meer

Knappe mensen verdienen gemiddeld beter dan mensen die betiteld worden als lelijk. Dit is gebleken uit een onderzoek van de Federal Reserve, het Amerikaanse systeem van de centrale banken. Ook lengte en gewicht kunnen van invloed zijn op je salaris.

Het onderzoek werd gedaan door analiste Kristie Engemann en econoom Michael Owyang. Ze onderzochten de invloed van het uiterlijk op het gemiddelde salaris. Naar voren kwam dat 'lelijke' mensen maar liefst negen procent minder verdienen dan gemiddeld. 'Mooie' mensen daarentegen ontvangen vijf procent meer dan gemiddeld. Verder bleek dat slanke vrouwen tot zeventien procent meer verdienen dan dikkere collega's. Bij mannen is juist de lengte van belang. Directeuren en managers blijken gemiddeld 7,5 centimeter langer te zijn dan de gemiddelde man.

De onderzoekers hebben een verklaring voor de opmerkelijke verschillen. Volgens hen zijn aantrekkelijke mensen vaak zekerder van zichzelf en bezitten ze betere sociale vaardigheden. Dit levert hen weer een hoger salaris en betere baan op.

GMail Disk

Eindelijk krijgt mijn GMail account meerwaarde. Via ZDNet kan je een zipje downloaden. Draai de setup uit het zipje en plots verschijnt dit bij 'Deze Computer';

A stunning 2 gig aan geheugen extra drbij! Je gebruikt je inbox van je GMail als opslagruimte. Je kan overal de GMail Disk gebruiken, dus nooit meer gezeik met maxima aan bestandsgrootte van je attachments. Gewoon direct uploaden en downloaden in je inbox. En elke inlog is weer 2 gig, dus 50x2 = 100 extra gig van onze lieve vrinden van GMail. In het GMail topic in DIG kan je terecht voor invites.

Ook Curaçao wil status aparte

Icoon Binnenlands nieuws De bevolking van Curaçao heeft vrijdag massaal gekozen voor een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De optie werd tijdens een referendum, waarbij 54,4 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging, gekozen met een meerderheid van 68 procent. Eerder stemde ook Bonaire al voor een directere band met Nederland.

Het referendum had vier verschillende opties. Voor de status aparte werd dus met een overweldigende meerderheid van 68 procent gekozen. Op de tweede plaats eindigde 'integratie in Nederland' met 23 procent van de stemmen. De derde en de vierde plaats waren voor 'complete onafhankelijkheid' en 'behoud van de Antillen', met maar 5 en 4 procent van de stemmen. De uitslag betekent dat er geen tweede stemronde nodig is, omdat de winnende optie meer dan de helft van de stemmen heeft behaald.

Op Sint Eustatius werd vrijdag juist met een grote meerderheid gekozen voor het behoud van de Antillen in een 'nieuwe stijl'. Maar liefst 76,6 procent koos voor deze optie. Het eilandje is daarmee het enige eiland van de groep die de Antillen wil behouden.

In de huidige situatie bestaat het Koninkrijk der Nederlanden uit de onafhankelijke eenheden Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen. Een groot deel van de Antillen wil echter liever eenzelfde status krijgen als Aruba, en daarmee dus ook een directe band met Nederland en een eigen regering. Dit wordt voor een deel veroorzaakt doordat veel Antillianen vinden dat hun regering te veel aandacht aan Curaçao besteedt.

Meer impulsovervallen door veelplegers

Icoon Binnenlands nieuws Het aantal overvallen dat zonder voorbereiding wordt uitgevoerd is sinds 2000 toegenomen. De zogenaamde 'impulsovervallen' worden vaak gepleegd door een groep veelplegers. Dat blijkt volgens het Nederlands Politie Instituut (NPI) uit de cijfers. Het totale aantal overvallen is sinds 2000 overigens wel met 15 procent gedaald.

De aanpak van veelplegers heeft op dit moment prioriteit bij de politie. Volgens een woordvoerder van het NPI werkt de aanpak ook. Dit jaar zijn er alleen in Amsterdam al zestig 'impulsovervallers' opgepakt. "Maar we zien dat van die gepleegde overvallen, het aantal onvoorbereide overvallen door veelplegers toeneemt", aldus de woordvoerder.

Rossi pakt pole position

Valentino Rossi verraste vandaag alle concurrenten door de snelste tijd in de kwalificatie neer te zetten. Dit weekend wordt de openingswedstrijd van de MotoGP klasse verreden op het circuit van Jerez in Spanje.

De 26-jarige Italiaan leek de hele tijd moeite te hebben om een snelle tijd met zijn Yamaha neer te zetten. In de laatste twee minuten van de kwalificatiesessie van een uur zette Rossi ineens een 1:39.419 op de klokken. Hiermee versloeg hij Marco Melandri en Sete Gibernau die nu op respectievelijk plek twee en drie de race moeten beginnen.

Gibernau, de nummer twee in het kampioenschap van vorig jaar en thuisrijder dit weekend, zette de snelste tijd neer in alle drie de voorgaande vrije trainingen. De Spanjaard was niet gelukkig met zijn tweede plaats in de laatste sessie. Gibernau: “Ik denk dat we er goed voor staan. Hopelijk kunnen we morgen een mooie race rijden.”

Rossi wil proberen om dit jaar voor de vijfde maal achter elkaar het MotoGP kampioenschap te winnen. Hij begint de eerste race dus al goed met zijn 26e pole position uit 81 MotoGP wedstrijden. Rossi: “Het was een geweldige ronde. We hopen op goed weer en we kijken uit naar de race van morgen.”

In de 250 cc klasse pakte Pedrosa met zijn Honda de pole position voor de Argentijn Porto en de Australiër Stoner beide met Aprilia. In de 125 c wist Simonicelli voor Pasini te blijven en pakte daarmee de pole, beide rijders op Aprilia. Als derde kwalificeerde Luthi met een Honda

Uitslag kwalificatie MotoGP

plaatsnaammerktijdachterstand
1.V. RossiYamaha1:39.419
2.S. GibernauHonda1:39.915+0.496
3.M. MelandriHonda1:40.179+0.760
4.N. HaydenHonda1:40.465+1.046
5.S. NakanoKawasaki1:40.542+1.123

Uitslag kwalificatie 250 cc

plaatsnaammerktijdachterstand
1.D. PedrosaHonda1:42.868
2.S. PortoAprilia1:43.195+0.327
3.C. StonerAprilia1:43.212+0.344

Uitslag kwalificatie 125 cc

plaatsnaammerktijdachterstand
1.M. SimoncelliAprilia1:46.996
2.M. PasiniAprilia1:47.397+0.401
3.T. LuthiHonda1:47.747+0.751

Gamesbeurzen in Europa met uitsterven bedreigd

De grootste gamesbeurs van Europa, welke vergelijkbaar is met de E3 beurs, is gecanceld voor dit jaar. De ECTS bestaat sinds 1998 en vorig jaar had deze beurs veel concurrentie van EGN, dat in hetzelfde weekend en in dezelfde stad (Londen) plaats vond. Echter dit jaar gaat de ECTS dus waarschijnlijk niet door, alhoewel het nog niet is bevestigd door de organisator van de beurs.
Naast het cancellen van de ECTS is ook de Gamers Developers Conference Europe gecanceld, en ook de gamesbeurs SCoRE gaat dit jaar niet door. Op deze manier houden we weinig gamesbeurzen over in Europa, alle aandacht lijkt te gaan naar de E3 in Amerika.

SBS vindt Utrechtse buurt niet asociaal genoeg

Icoon Media nieuwsSBS6 heeft de laatste uitzending van de serie Probleemwijken geschrapt. Niet vanwege de commotie die de aflevering van afgelopen donderdag opleverde. Volgens de tv-zender waren de problemen in de Utrechtse wijk Betonbuurt te minimaal om de kwalificatie 'probleemwijk' te krijgen. De aflevering zou komende donderdag worden uitgezonden.

Volgens een woordvoerder van SBS6 was de beslissing al eerder deze week genomen, voor de uitzending van de omstreden aflevering over de Graafsewijk in Den Bosch. Na deze uitzending was het de afgelopen twee nachten onrustig in de wijk, en werd onder meer het huisraad en de woning vernield van een man die vertelde dat hij seks had gehad met een minderjarige stiefdochter.

Albers test Minardi PS05

Christijan Albers zal aanstaande vrijdag op het circuit van Mugello voor het eerst de nieuwe Minardi PS05 testen. De test is ter voorbereiding op de Grote Prijs van San Marino, die op 24 april a.s. verreden zal worden. Na die test zullen er meer trainingsessies in Italië volgen.

Albers zal zich woensdag melden in de Minardi-fabriek in Faenza, waar hij een nieuw stoeltje aangemeten zal krijgen. Tevens krijgt hij de gelegenheid om de nieuwe wagen te inspecteren.

'Ik ben blij dat Minardi dit seizoen een belangrijke stap voorwaarts heeft gemaakt. We hebben nu meer testdagen. Dat is natuurlijk een goede zaak voor de verdere ontwikkeling van PS05', aldus de Nederlandse Minardi-coureur.

Charles en Camilla getrouwd

Icoon Buitenlands nieuwsDe Britse kroonprins Charles en zijn grote liefde Camilla Parker Bowles zijn getrouwd. Aan het begin van de middag gaf het tweetal elkaar het jawoord in het gemeentehuis van Windsor, onder de rook van Londen. Het burgerlijk huwelijk werd later door de aartsbisschop van Canterbury ingezegend tijdens een speciale dienst in Windsor Castle.

Aangezien het voor Charles en Camilla beiden het tweede huwelijk is na een eerdere scheiding was trouwen in de kerk uitgesloten. De ouders van de prins, koningin Elizabeth en prins Philip, waren enkel aanwezig bij de dienst in Windsor Castle. Onder de gasten waren namens het Nederlandse koningshuis prins Constantijn en prinses Laurentien. Het huwelijk zou oorspronkelijk op vrijdag plaatsvinden, maar werd een dag uitgesteld in verband met de uitvaart van paus Johannes Paulus II.

Camilla Parker Bowles mag zich door haar huwelijk Prinses van Wales noemen. Die titel werd eerder gedragen door Charles eerste vrouw, de in 1997 verongelukte Diana Spencer. Camilla zal echter vooralsnog bij officiële gelegenheden als Hertogin van Cornwall worden aangeduid. Indien Charles de Britse kroon bestijgt krijgt zij de titel Prinses-Gemalin.

Charles en Camilla

Checken in Burnout Revenge

In een interview van Gamespot met Alex Ward, de creative director van Criterion, wordt wederom meer duidelijk over Burnout Revenge, de opvolger van Burnout 3: Takedown. Zo zul je ditmaal niet zomaar in een crash verzeild raken als je ander verkeer raakt. Je kunt bijvoorbeeld andere auto's aantikken (of checken, zoals Ward het noemt) om zo een ongeluk te veroorzaken zonder dat je er zelf bij betrokken raakt. Dit zal er nog meer dan in het vorige deel voor zorgen dat de achtervolgers in moeilijkheden raken. Ook zal er, net zoals in de vorige delen, een nieuwe mode geïntroduceerd worden waarbij dit principe ten volle benut wordt. Deze zogenaamde traffic attack mode is het beste te beschrijven als een mengsel van crashmode en de roadrage mode. Hierbij is het zaak op een track te rijden en zoveel mogelijk crashes te veroorzaken als je kunt. Volgens Ward belooft ook deze mode erg verslavend te worden.

Klik hier voor meer nieuwe screenshots op Gamespot.

Screens en info Half-Life 2 voor Xbox

Vandaag zijn er enkele scans verschenen uit het Amerikaanse "Official Xbox Magazine", die Half-Life 2 voor de Xbox tonen. Gisteren meldden we al dat Half-Life 2 deze zomer zal verhuizen naar Microsofts console. Er is ook nog wat meer info vrijgegeven over de Xbox-versie van de PC-shooter.

- De wereld moet er door andere belichting realistischer uit zien, maar de texturekwaliteit zal iets lager zijn. De lagere resolutie zal dit laatste grotendeels verhelpen.
- De game zal, ook al is de Xbox minder krachtig, ongeveer even lang moeten laden, door een nieuwe streaming-technologie.
- De besturing is aangepast aan de besturing met een controller.
- Aan de besturing voor voertuigen wordt nog gewerkt. Op dit moment is het nog moeilijk om zowel te sturen als te schieten.
- Andere ontwikkelaars zullen de engine kunnen licenseren en gebruiken in hun eigen games.
- Er is geen multiplayermogelijkheid.

Vooral dit laatste is natuurlijk opvallend. Voor veel gamers zal dit een reden zijn om de game niet aan te schaffen voor de Xbox, aangezien zij de online-mogelijkheid, die op de PC juist wordt geprezen, zullen missen.
Alle scans zijn hier te vinden.

Sony onthult PS3 enkele uren voor Microsofts Xbox 2

De dag voordat de E3 beurs in Los Angeles begint zullen Sony en Microsoft hun nieuwe consoles presenteren. Sony zal op 16 mei om 15:00 de opvolger van de PS2 presenteren in een Sony Studio in een dorpje genaamd Culver City nabij Los Angeles. Drie uur later om 18:00 zal Microsoft de opvolger van de Xbox presenteren, deze presentatie is midden in Los Angeles zijn. De journalisten staan dus voor een moeilijke keuze, aangezien het ze niet zal lukken om bij beide presentaties aanwezig te zijn.
Van beide consoles zijn ongeveer de specs al bekend, al zijn er nog wel onduidelijkheden rond de hoeveelheid RAM in beide consoles en ook is het nog niet precies duidelijk welke media ze zullen gaan gebruiken. De verwachting is dat Sony met de PS3 kiest voor blu-ray discs en Microsoft voor standaard DVD's zal kiezen. Naast de definitieve specs verwacht men ook de presentatie van het uiterlijk van beide consoles, evenals de namen.

Romeins treinstation krijgt naam paus

Icoon Buitenlands nieuwsHet belangrijkste treinstation van Rome, Roma Termini, zal hernoemd gaan worden naar de vorige week overleden paus Johannes Paulus II. Dat heeft burgemeester Walter Veltroni van Rome bekendgemaakt. Stazione Giovanni Paolo II zal de nieuwe naam van het station gaan luiden.

De burgemeester wil met het Vaticaan overleggen hoe de Poolse paus nadrukkelijker kan worden verweven met 'zijn' station. De bedoeling is dat de boodschap van de 'paus van de kennismaking, de dialoog en de reizen' een zichtbare plek krijgt op het vervoersknooppunt.

Succesvolle operatie Meerdink

Aanvaller Martijn Meerdink van AZ heeft een succesvolle operatie ondergaan aan zijn knie. De gescheurde kruisband in zijn rechterknie is vervangen door een pees uit de hamstring van zijn eigen rechterbovenbeen. Deze 'plastiek' neemt de functie van de kruisband over.

Verder werd er tijdens de ingreep geconstateerd dat er geen enkele beschadiging is opgetreden in of rondom het kniegewricht. Meerdink heeft zaterdagochtend het ziekenhuis verlaten.

Meerdink zal nu zeker zes tot negen maanden nodig hebben om te herstellen. Hij revalideert onder begeleiding en behandeling van de eigen medische staf van AZ in de Alkmaarder Hout.

Afgelopen maand raakte de speler van de Alkmaarse club geblesseerd tijdens de training van het Oranje in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Roemenië (0-2). Het was de eerste keer dat hij geselecteerd werd voor het Nederlands elftal

Citroën onbedreigd aan de leiding

Sebastien Loeb staat met zijn Citroën Xsara WRC na dag twee van de rally van Nieuw Zeeland nog steeds op plek één van het algemeen klassement. Vanochtend vertrokken de rijders voor een dag waarop acht stages werden verreden. Vannacht is er veel regen gevallen wat de ondergrond glad maakt en zorgt voor wat andere omstandigheden dan gisteren.

Stage 9
De twee Citroën rijders Loeb en Duval lieten zien dat ze van plan waren om vandaag weer te gaan domineren. Loeb finisht de stage in 10:21.9, daarmee is hij 4.3 sec. sneller dan Solberg met de Impreza en 7.2 sec. sneller dan zijn teammaat. Peugeot valt wat terug met rijders Märtin en Grönholm op respectievelijk plaats vier en vijf. Chris Atkinson begint, na een fantastische eerste dag, vandaag wat minder met een negende plaats op deze stage.


Chris Atkinson die een mindere tweede dag reed.

Stage 10
Ondanks het feit dat Loeb weer een stage overwinning pakte domineerde hij deze stage niet. Solberg is ontketend en eindigt op 0.7 sec van de Fransman. Loeb heeft met deze overwinning vijf van de laatste zes special stages gewonnen. Solberg pakt door zijn resultaat op deze stage de derde plek terug van Duval. De Noor heeft minder dan een seconde achterstand op de nummer twee Marcus Grönholm.

Stage 11
De beruchte Bull stage is dit jaar opgenomen in de rally als stage 11 en stage 14. De combinatie van moeilijke bochten en snelle stukken lag Solberg het beste en hij pakt dan ook de stage overwinning. Hij is daarmee 2.7 sec. sneller dan Grönholm en neemt hierdoor de tweede plaats in het algemeen klassement van de Fin over. De Citroëns eindigen als derde en vierde op de proef, Loeb voor Duval. De Fransman heeft een voorsprong op de nummer twee in het klassement van meer dan dertig seconden.


Gigi Galli die na problemen gisteren terug probeert te komen.

Stage 12
Solberg pakt zijn tweede stage overwinning van de dag en verslaat zijn directe concurrent om plaats twee, Grönholm, met een kleine marge van 1.2 sec. De Fin doet er alles aan om zijn tweede plek weer terug te pakken. Als derde eindigde Loeb, het gat met de nummer twee in het klassement is hierdoor voor het eerst sinds vanmorgen onder de 30 sec. gekomen.

Stage 13
Loeb stelde orde op zaken op stage 13 door de overwinning te pakken op 4.5 sec. voor Grönholm op plek twee. De Fin pakt met deze tijd de tweede plaats in het klassement weer terug aangezien Solberg veel tijd verliest en als vijfde op 7.9 sec. van Loeb eindigt. Duval zet de derde tijd neer op de stage en zoekt naar aansluiting bij de top drie.


Nummer drie in het algemeen klassement Petter Solberg.

Stage 14
Voor de tweede maal werd Bull verreden. Dit keer was de stage een prooi voor Loeb met een zeer snelle tijd van 18:58.7, dat is meer dan een halve minuut sneller dan wat Solberg ’s ochtends op de proef reed. Hij rijdt met deze tijd het hele veld op een flinke achterstand. De nummer twee op de stage Grönholm finisht met een achterstand van 16.8 sec. Hierdoor vergroot de Citroën rijder zijn voorsprong in het klassement naar 53.8 sec. op Grönholm en 1:01.0 op Solberg.


Toni Gardemeister de nummer 5 in het klassement op de proef.

Stage 15 en 16
Dag twee werd beëindigd met de Manukau Super Special. Een Super Special is een baan waarin twee wagens tegelijk starten en 1 volledige ronde rijden waarbij op de helft van rijbaan wisselen. Dit is altijd een goed moment voor de fans om de auto’s wat langer en van dichtbij te zien.

Het korte parcours van twee kilometer is niet lang genoeg om echt verschil te maken in het algemeen klassement, toch gingen vooral Solberg en Grönholm er vol tegenaan. De Noor pakt de eerste ronde met een tijd van 1:23.5, Grönholm pakt de tweede ronde met 1:23.9. Loeb eindigt de dag op plek één en heeft een goede uitgangspositie om morgen de race te winnen.

Algemeen klassement na dag 2:

plaatsnaammerktijdachterstand
1.S. LoebCitr2:33:36.4
2.M. GrönholmPeu2:34:28.3+51.9
3.P. SolbergSubr2:34:35.1+58.7
4.F. DuvalCitr2:34:56.4+1:20.0
5.T. GardemeisterFord2:35:58.4+2:22.0

Oud-coureur Cliff Allison overleden

Op 73-jarige leeftijd is de Engelse Formule 1-coureur Cliff Allison overleden. Allison reed van 1958 tot 1961 voor de teams van Lotus en Ferrari, waarbij hij als beste racefinish een tweede plaats neerzette. In 1961 moest hij zijn racecarrière afbreken na een zware crash op Spa-Francorchamps.

Allison debuteerde in de Formule 1 bij het team van Lotus, na een aantal succesvolle seizoenen in de Formule 3, de Formule 2 en de sportwagenklasses. Al in zijn derde race, de Belgische Grand Prix, wist de Brit in de punten te rijden. Als de race één ronde langer had geduurd, had Allison zelfs gewonnen, want de eerste drie coureurs vielen vlak na de finish allemaal stil.

In 1959 stapte Allison over naar het team van Ferrari, met wie hij zijn beste resultaat behaalde tijdens de Grand Prix van Argentinië in 1960: een tweede plaats. Slechts enkele maanden later crashte hij zwaar tijdens de trainingen voor de Grand Prix van Monaco, waarbij hij zijn arm brak en verwondingen aan het gezicht opliep. Na een lange periode van revalidatie keerde hij terug in de Formule 1 voor het team van UDT-Laystall, maar brak bij een crash op Spa-Francorchamps beide benen, wat het einde van zijn carrière betekende.

Klien misschien tóch vrijdagtester

Nu Vitantonio Liuzzi het zitje heeft overgenomen van Christian Klien heeft Red Bull Racing geen vrijdagtester meer. Volgens de regels zou Klien geen vrijdagtester mogen zijn, maar Red Bull Racing neemt daar geen genoegen mee.

Alle teams die vorig seizoen niet bij de eerste vier zaten mogen een vrijdagtester inzetten. Deze tester mag echter niet in de afgelopen twee jaar meer dan zes Grand Prix hebben gereden. Christian Klien heeft vorig jaar een vol seizoen gereden en dit jaar tot nu toe de eerste drie races. Volgens bovengenoemde regel mag hij dus geen vrijdagtester zijn. Red Bull Racing wil echter Klien wel als tester op de vrijdag zien en gaat daarom vragen om een uitzondering.

Red Bul-Chef Dietrich Mateschitz: ”Deze regel is ingesteld om jonge coureurs een kans te geven. Het moet ervoor zorgen dat oudere coureurs na hun carrière niet verder gaan als vrijdagtester. In ons geval gaat deze regel dus niet voor ons op.” Christian Klien kan inderdaad niet tot de oude garde worden gerekend. Hij is in februari van dit jaar 22 geworden.

Het team van Red Bull vraagt om toestemming van de andere teams. Met de toestemming van alle andere Formule-1 teams kan het aankloppen bij de FIA en de regel zo laten veranderen dat Klien tóch mag testen op de vrijdagen. Of alle teams al toestemming hebben gegeven is niet bekend. Doel is wel om Christian al in Imola op vrijdag de derde wagen te laten besturen.

Uitgever + nieuwe naam voor Lascaux Project

Adventure-ontwikkelaar Kheops Studios, die eerder onder andere Return to Mysterious Island en The Crystal Key II maakte, is bezig met een spel over de beroemde Lascaux-grotten in Frankrijk. Tot nu toe ging het spel door het leven als "Lascaux Project".

Nu is bekend geworden dat het spel zal worden uitgegeven door The Adventure Company en dat de nieuwe naam van het spel "Echo: Secrets of the Lost Cavern" zal zijn. Het spel gaat over de jonge Cro-Magnon man Arok, die liever de kunst van het grotschilderen wil leren dan jagen en vissen. Echo: Secrets of the Lost Cavern zal in juni in de winkels liggen.

Paauwe in belangstelling 1.FC Köln

Feyenoorder Patrick Paauwe staat volgens het Algemeen Dagblad in de belangstelling van 1.FC Köln.

Eerder meldde de Feyenoord Krant al dat enkele clubs uit de Duitse Bundesliga hem volgden. Köln staat met evenveel punten als MSV Duisburg bovenaan in de Tweede Bundesliga. Huub Stevens is trainer bij de club uit Keulen.

De 29-jarige Paauwe heeft nog een contract tot medio 2007 in Rotterdam. Zijn toekomst lijkt echter niet in De Kuip te liggen. Trainer Ruud Gullit heeft in het centrum van de verdediging en op het middenveld genoeg alternatieven. De vijfvoudig international ziet daarom een transfer wel zitten.

Olde Riekerink opnieuw in beeld bij Ajax

Het AD meldt dat Jan Olde Riekerink kandidaat is om hoofd opleidingen te worden bij Ajax.

Van 1995 tot 2002 was de coach van Emmen ook al werkzaam bij de Amsterdammers. Olde Riekerink vertrekt aan het eind van dit seizoen bij de club uit de Gouden Gids divisie, hij maakt gebruik van de optie in zijn contract om de aankomende zomer weg te gaan.

In zijn laatste twee jaar bij Ajax was Olde Riekerink coach van Jong Ajax. Die ploeg leidde hij naar twee landstitels op rij en naar de halve finales van de Amstel Cup in het seizoen 2001/2002. Ajax zit zonder hoofd opleidingen nadat Danny Blind in maart aantrad als hoofdtrainer van de club uit de ArenA.

Ontwerp het FOK!zomershirt!

Het is lente, bijna zomer. De ideale periode om lekker in de stad te zijn, over het strand te lopen of lekker op een terrasje te zitten. Natuurlijk doe je dan je FOK!t-shirt aan om te laten zien waar je voor staat. Maar wacht, hoe kom je aan zo'n t-shirt?

Geen nood! Die kun je bij ons bestellen. Maar eerst willen we je hulp: hoe moet het shirt eruit zien?

Graag willen we jullie creatieve geesten aan het werk zetten en jullie uitdagen om een leuk FOK! ontwerp te maken.

De 4 eisen die het t-shirt moeten hebben zijn:
Maximaal drie kleuren.
Logo en URL moeten erin. (Dit is het logo.)
Liefst een leuke kreet erbij of ruimte ervoor.
De URL mag fok.nl of www.fok.nl zijn, net wat het beste in je ontwerp past.

Let op: de uiteindelijke bedrukking moet aangeleverd worden als .EPS bestand.
Stuur echter je inzending in als .JPG bestand en zorg dat je de .EPS (max A4 formaat) achter de hand hebt, mocht je het winnende ontwerp hebben dan kan deze probleemloos uitgevoerd worden. Hou er rekening mee dat er niet te veel verlopen in je ontwerp zitten!!

De winnaar ontvangt uiteraard een t-shirt met zijn/haar ontwerp er op helemaal gratis!
Mail je creatieve idee voor 23 april naar jay@fok.nl met als subject "FOK! t-shirt".

De jury zal bestaan uit leden van de PR, de admins en oppergoeroe Danny.

Bommelding op Binnenhof Den Haag

good_guy had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Binnenhof en een deel van het centrum van Den Haag is afgezet na een bommelding. De politie van de hofstad kreeg eerder vandaag een telefoontje binnen dat er een bom is achtergelaten op het Binnenhof.

Speurhonden van de afdeling wapens en terreur van de politie Haaglanden doorzoeken momenteel onder meer de Eerste Kamer en de Ridderzaal. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hoeft vooralsnog niet in actie te komen.

'België haalt jubileumfrieten uit Nederland'

lr817086 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsDe frieten die worden uitgedeeld bij een Brusselse viering van 175 jaar België zullen uit Nederland worden gehaald. De krant Gazet van Antwerpen beweert althans dat fabrikant McCain uit Hoofddorp de opdracht heeft gekregen. Woordvoerder Erwin Pardon van het bedrijf liet weten nog geen order te hebben ontvangen.

Met het 175-jarig bestaan viert België juist dat het zich in 1830 afscheidde van Nederland. McCain zou echter met het contract aan de haal zijn gegaan nadat de organisatie van het festijn geen overeenstemming kon bereiken over of de aardappelen voor de patat uit Vlaanderen of Wallonië moesten komen. Tijdens de viering in september op de Brusselse vismarkt zullen 150 duizend porties frieten met mosselen worden uitgedeeld. Saillant detail: ook de mosselen zullen uit Nederland worden gehaald.

Benitez beschuldigt Valencia

De manager van Liverpool, Rafa Benitez heeft zijn oude club Valencia beschuldigd van illegale praktijken. Als club is het namelijk verboden om met een speler van te gaan praten als de voetballer nog een contract van twee of meer jaar heeft.

De voorzitter van Valencia, Juan Soler, zei vrijdag dat zijn club contact had met Liverpool-speler Baros over een eventuele overgang. "Ik praat liever niet over deze kwestie, maar ik maak me niet druk over Baros’ situatie," zegt Benitez. "Als het waar is wat hun voorzitter zegt, is het misschien tijd om hen eens vragen te stellen over deze situatie".

Benitez had het ook nog over de Engelse international Owen, waarbij hij een terugkeer van de voetballer uitsloot noch bevestigde. "Of ik nou ja of nee zeg, jullie gebruiken mijn woorden toch precies zoals jullie het willen. Ik praat liever niet over transfers en spelers tot het seizoen is afgelopen."

Inwoner Kanaleneiland is buurt zat

Een Nederlandse inwoner van het Kanaleneiland in Utrecht wil de buurt zo snel mogelijk verlaten omdat het er hem te gevaarlijk wordt. Onlangs werd bij zijn 14-jarige zoon een pistool op het hoofd gezet - wat later een namaakpistool bleek - en vorig jaar werd hij zelf door een groep in elkaar gebeukt nadat hij iemand tot de orde riep die zijn hondjes had bekogeld.

Het Utrechts Nieuwsblad tekende zijn verhaal op: ''In 1989 zijn we hier naartoe verhuisd. Toen was het nog leuk wonen. In onze straat was het ongeveer fifty-fifty. De helft Nederlanders, de rest buitenlanders, vooral Marokkanen. Na Fortuyn is de sfeer omgeslagen en dat werd nog versterkt door de moord op Van Gogh. Iedereen voelt zich in een hoekje gedrukt. We praten niet meer met elkaar. Je bent gelijk een racist als je ergens wat van zegt. Je ziet de ene na de andere Nederlander vertrekken en voor ons is het ook tijd te verkassen. Liefst zo ver mogelijk hier vandaan''.

Volgens de man, die niet wil dat de krant zijn naam publiceert, spelen Nederlandse en allochtone kinderen apart van elkaar in zijn straat. Vaak worden er kinderen gepest: ''Ze zoeken een slachtoffer. Dat is heel vaak een Nederlands kind. Ze hebben iets tegen Nederlanders. Kankerhollander, kaaskop,....je krijgt een portie verbaal geweld over je heen.'' Als ze het met woorden niet kunnen winnen, halen ze de grotere jongens erbij van vijftien, zestien jaar. Dan wordt er geschopt, gevochten, geïntimideerd, zo citeert de krant de man.

Volgens de klager heeft het ook geen zin om naar de ouders te gaan: ''Dat heeft mijn vrouw wel gedaan. Dan moet er weer een hele zwik familie bijkomen. Neven en nichten die op de achtergrond lopen te schelden. Heeft geen zin. De Wijkagent? Die is weleens geweest. Toen hadden ze het petje van mijn zoon afgepakt. De politie wil dat je zo snel mogelijk melding maakt van een incident. Komt de agent en zegt-ie: het is gewoon pesterij, meneer.''

Eerdaags dient de rechtszaak tegen degenen die hem inelkaar hebben geslagen. Dat kwam als volgt: ''Liep mijn dochter buiten met de hondjes, twee kleine diertjes die geen vlieg kwaad doen. Bekogelden ze die dieren. Een hond is bij hen ongedierte. Ik kan die dieren ook niet op het balkon laten, omdat ze dan bekogeld worden. Het was zo'n klein jochie, dat het deed. Ik naar buiten. Kwam er meteen een hele groep opdagen. Bonk, daar had ik een klap te pakken van een jongen van een jaar of achttien. Gebroken neus. Geweld geeft status. Als je iemand een klap geeft, ben je de man. De kleintjes lokken het uit, de groten knappen het op''.

Nadat zijn zoon een pistool tegen het hoofd kreeg en hij de dader eigenhandig aanhield, liep het helemaal uit de hand. Twee dagen later zag hij die jongen alweer op straat lopen, een week later zag zijn dochter andere jongens met het wapen. Inleveren? Dat hoeft zeker niet van de politie. ''Ach, het verbaast me ook niets. De politie is hier louter aan het knuffelen. Pamperen.''

Positieve actie ADO- en Graafschap-fans

Vlak voor de aftrap van de wedstrijd ADO Den Haag-De Graafschap hebben zowel fans van ADO Den Haag als van De Graafschap zich van hun goede kant laten zien. Een grote hoeveelheid knuffelberen werd op het veld gegooid en die knuffelbeesten waren bestemd voor Amy Adelaar, het dochtertje van ADO-coach Frans Adelaar.

Amy Adelaar werd deze week in Nieuwegein aangereden door John van Loen, oud-collega en tevens assistent-coach van FC Utrecht. Op de persconferentie wenste Frans Adelaar geen verdere mededelingen te doen over de gezondheid van zijn dochtertje, maar ze blijkt zwaardere verwondingen te hebben dan aanvankelijk werd aangenomen. Buiten de persconferentie om liet de coach weten diep geroerd te zijn door de actie van beide supportersgroepen.

Afgelopen december was er ook al een 'knuffelberenactie' voor het ernstig zieke dochtertje van RKC Waalwijk-speler Alfred Schreuder.

Nederlandse taal populair in Duitsland

Nederlands blijkt bij onze oosterburen vrij populair te zijn. Steeds meer studenten in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen kiezen voor het vak Nederlands. Inmiddels krijgen zo'n 16.000 middelbare scholieren Nederlandse les en studeren 400 studenten Nederlands.

Tegelijkertijd kan Duits in Nederland op minder belangstelling rekenen. Deskundigen denken dat dit komt doordat Nederlanders de Duitse taal te moeilijk vinden.


Het Andreas Vesalius Gymnasium in Wesel
adverteert op zijn site met Nederlandse les

40 arrestaties in Bossche 'SBS6-wijk'

HeinsPim, r_one, Son-Of-A-Gun, Mazora, Bralkruk en calvobbes hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In de Graafsewijk in Den Bosch, de wijk die donderdag onderwerp was in het SBS6-programma 'Probleemwijken', zijn vannacht wederom rellen uitgebroken. In de buurt Bartjes-Zuid, onderdeel van de Graafsewijk, gooiden lieden met stenen, flessen en vuurwerk naar de politie. Vier politiemensen en een cameraman van Omroep Brabant raakten licht gewond.

In totaal heeft de politie 40 arrestaties verricht. Burgemeester Rombouts stelde gistermiddag al een samenscholingsverbod en meer politietoezicht in de buurt in. Vrijdagavond kondigde hij een noodverordening af op basis waarvan mensen die nog op straat waren, konden worden aangehouden.

Rombouts houdt SBS6 verantwoordelijk voor de rellen. Hij noemde de uitzending ''sensatietelevisie over de ruggen van de mensen'. De burgemeester eist ook dat de zender de uitzending komende woensdagavond niet herhaalt. De omroep bestrijdt de zienswijze van Rombouts en zegt slechts een journalistiek beeld van de wijk te hebben gemaakt. Verder mogen journalisten niet verantwoordelijk worden gehouden voor de situaties die in probleemwijken heersen, aldus SBS6-woordvoerder Erik Dekker: ''Bij mij in de buurt zou zoiets niet gebeuren''.

Volgende week is de Betonbuurt in Utrecht aan de beurt in 'Probleemwijken'.

Peiling: 'Paascrisis' kost VVD zetels

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsDe VVD lijkt de grote verliezer van de D66-crisis rond Pasen te worden. Voor de tweede achtereenvolgende week leveren de liberalen drie zetels in. De partij van Zalm en Van Aartsen komt uit op 24 zetels. De PvdA wint juist, van 47 zetels twee weken geleden naar 50 zetels vorige week naar 52 zetels nu.

Met de zetelwinst van de sociaal-democraten is ook de linkse meerderheid weer een feit; PvdA, SP en GroenLinks behalen deze week gezamenlijk 76 zetels. Dat is ruim meer dan de drie regeringspartijen, die op 60 zetels blijven steken. In de peiling van de Politieke Barometer gaat het onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders van vijf naar zes zetels. In de concurrerende wekelijkse peiling van Maurice de Honds Peil.nl staat Wilders een stuk hoger, namelijk op dertien zetels.

De partij die de afgelopen periode in het middelpunt van de belangstelling stond, D66, levert een zetel in en komt uit op vier. Ook de SP moet een zetel terug, GroenLinks en de ChristenUnie gaan daarentegen een zetel vooruit. De LPF staat met 0,7 procent nog maar net boven de kiesdrempel nodig voor één zetel.

2e Kamer
22-01-2003
Peiling
25-03-2005
Peiling
01-04-2005
Partij%zet.%zet.%zet.
CDA28,64421,03220,932
PvdA27,34232,45033,652
VVD17,92817,42715,924
SP6,3910,1159,214
LPF5,780,910,71
GroenLinks5,185,996,210
D664,163,352,94
ChristenUnie2,132,343,35
SGP1,621,721,82
Groep Wilders---3,653,96
Overige partijen0,901,401,60

Automobilist rijdt pompstation binnen

good_guy had ons via de nieuws-submit te melden:

Een tankstation aan de A12 bij Bunnik staat op instorten nadat vanochtend een automobilist het gebouw binnenreed. Bij de aanrijding zijn ook enkele gewonden gevallen.

Vermoedelijk is de bestuurder onwel geworden, waarna hij tankstation Slagmaat binnenreed. Wegens de verspreiding van een sterke benzinelucht is de brandweer met groot materieel uitgerukt. De omgeving van het tankstation is afgezet, maar de snelweg is niet afgesloten.

Man krijgt 9 jaar cel voor versturen spam

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia heeft een man veroordeeld tot negen jaar cel wegens het verzenden van grote hoeveelheden junk email. Jeremy Jaynes is de eerste persoon in de VS die een gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen voor dit vergrijp.

Met het verzenden van berichten over vage producten verdiende Jaynes tot 750.000 dollar (ruim 600.000 euro) per maand. De man deed zaken via een server van America Online (AOL) in Loudon County, waar ook het hoofdkwartier van de grootste internetprovider ter wereld is gevestigd. Jaynes was in staat om 10 miljoen berichten per dag te verzenden en staat op de wereldranglijst op de achtste plaats van meest hardnekkige spammers.

Jaynes is in beroep gegaan tegen het vonnis. Gedurende het beroep is zijn gevangenisstraf opgeschort.

Met dank aan Nood-kloon die dit bericht geheel vertaald submitte!

Red Bull nu ook actief in voetbal

De eigenaar van Red Bull , Dietrich Mateschitz, heeft de noodlijdende Oostenrijkse voetbalclub SV Salzburg overgenomen.

Red Bull, dat zich steeds nadrukkelijker in de wereld van de sport mengt, nam al eerder de Formule 1 renstal Jaguar over.

Mateschitz heeft hetzelfde voor ogen met zijn nieuw verworven elftal als het Chelsea van de Russische miljardair Abramovitsj. Hij wil Europa veroveren, maar voor het zover is zal de Oostenrijkse ploeg zich eerst moeten gaan handhaven in de hoogste klasse, nu staan ze tweede van onderen, en vechten tegen degradatie.

'Nederlanders kunnen veel meer besparen'

Icoon economisch nieuwsMinder lang douchen, opladers uit het stopcontact, minder snel autorijden op de snelweg. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zijn er talloze manieren om fors te besparen op de uitgaven. Uit de Nationale Bespaartest van het instituut blijkt dat de Nederlander gemiddeld 400 euro zou kunnen overhouden bij een zuiniger gedrag.

Met name op de auto kan het nodige bespaard worden. Als op de snelweg honderd wordt gereden in plaats van 120 kilometer per uur dan zou dat al 125 euro op jaarbasis schelen. Het regelmatig controleren van de bandenspanning levert 31 euro op. Eén à drie minuten langer onder de douche kost per jaar twintig euro. Opladers van mobiele telefoons en tandenborstels continu in het stopcontact laten zitten kost per oplader acht euro.

De computer 's nachts uitzetten levert een besparing van 28 euro op. Een belangrijk deel van de huishoudens (dertig procent) gebruikt daarbij helemaal geen spaarlampen, wat per jaar al gauw een paar tientjes extra aan elektriciteit kost. Het Nibud stelt verheugd te zijn over het feit dat meer dan de helft van de ondervraagden de vuile was altijd met een volle trommel wast. Ook blijken de deelnemers aan de test maar nauwelijks voedsel weg te gooien.

-
Rapport Nibud

Dood A'dammer nog steeds onopgelost

QED had ons via de nieuws-submit te melden:

Er is nog steeds geen doorbraak in het onderzoek naar de dood van de 65-jarige Daan de Haas uit Amsterdam. Hij kwam in de nacht van 16 op 17 maart om het leven toen in zijn woning aan het Pierre Cuypershof in Amsterdam-West afbrandde. Volgens de politie was de brand aangestoken. Op de deur van het slachtoffer bleek een hakenkruis te zijn gekerfd.

De dochter van het slachtoffer blijkt te zijn gebeld door burgemeester Job Cohen. Hij vroeg of ze niet met de pers wilde praten omdat men bang is voor represailles. Toch sprak ze gisteren met De Telegraaf. Volgens buurtbewoners had de man vaak problemen met allochtone jeugd, die voor overlast op straat zorgde. Zijn dochter: ''Maar dat maakt mijn vader nog geen racist! Het maakt niet uit waar die jongeren vandaan komen. Als ze lastig waren, dan zei mijn vader er wat van. Of ze nou uit Marokko of Friesland komen. Mijn pa ging juist heel erg goed om met zijn Marokkaanse buren. Hij heeft nog het suikerfeest met ze gevierd en is er heel goed opgevangen na de dood van zijn moeder''.

De vrouw zegt dat er bepaalde mensen verdacht zijn: ''Maar ik wil niet met de beschuldigende vinger wijzen. Er moeten geen onschuldige mensen worden gestraft.'' Over het onderzoek naar de dood van haar vader laat de politie niets los. Niet tegen de pers, maar ook niet tegen de nabestaanden. Het onderzoek loopt, is het enige dat justitie kwijt wil.

-
Zie ook: Jonge Fortuynisten manen Balkenende tot bezoek nabestaanden.

Kamerleden verdienen leuk centje bij

Woodbridge en bolletje_kloon hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Tweede-Kamerleden hebben naast hun werk als volksvertegenwoordiger kennelijk nog genoeg vrije tijd om flink bij te schnabbelen. Een en ander blijkt uit een artikel in de Geassocieerde Pers Diensten (GPD)-kranten van vandaag.

Een derde van de parlementariërs gaf aan neveninkomsten te hebben naast hun loon. Eén Kamerlid kluste vorig jaar zelfs 45.000 euro bij. Bijverdiensten tot 12.000 euro hoeven Kamerleden overigens niet te melden. Parlementariërs die boven de grens van 12.000 euro uitkomen, moeten een deel van hun neveninkomsten inleveren. Het Kamerlid dat 45.000 euro schnabbelde, moest 16.971 euro inleveren. Kamerleden mogen naast hun salaris overigens zoveel bijverdienen als ze willen. Het salaris van een Kamerlid bedraagt 86.000 euro per jaar.

PvdA-Kamerlid Staf Depla vindt dat alle schnabbels moeten worden gemeld. De Kamer heeft er zelf onlangs op aangedrongen dat de Commissarissen van de Koningin al hun bijverdiensten openbaar maken.

Opmerkelijk is dat de Kamerleden niet aan de GPD wilden vertellen óf en hoeveel ze bijverdienen. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken was daar niet toe bereid. Men kreeg de gegevens pas na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Giggs mist mogelijk halve finale FA Cup

De manager van Manchester United, Sir Alex Ferguson, kan waarschijnlijk niet beschikken over Ryan Giggs, als zijn team volgende week zondag de halve finale van de FA Cup tegen Newcastle United moet spelen.

Afgelopen week raakte de middenvelder aan zijn hamstring geblesseerd in de competitiewedstrijd tegen Blackburn Rovers. Giggs zal in ieder geval tot en met volgende week rust moeten houden. "Ryan is echt een twijfelgeval voor de halve finalewedstrijd. Ik denk niet dat hij het haalt," aldus Ferguson.

"Ryan is een ervaren speler die je er het liefst bij elke belangrijke wedstrijd bij hebt dus zijn afwezigheid is een klap voor ons. We zullen zien hoe het er volgende week voor staat, maar het ziet er niet goed uit," aldus Ferguson.

[Upd]Eindhoven verbetert Ajax-record

FC Eindhoven heeft vrijdagavond een opvallend record gezorgd. In de competitiewedstrijd tegen BV Veendam scoorde de Eindhovense ploeg maar liefst vijf keer in de eerste 22 minuten.

FC Eindhoven-spelers Van de Langenberg, Van de Kerkhof (2x), Van Gils en De Boer tekenden voor de vijf goals in die 22 minuten. Het duel eindigde uiteindelijk in een 7-2 overwinning voor de Eindhovenaren.

Het oude record was in handen van Ajax, dat op 9 april 1995 in 24 minuten vijf maal tegen Willem II wist te scoren. Die wedstrijd eindigde overigens in een 7-0 zege voor de Amsterdammers.

Update
Het record blijkt niet Eindhoven of Ajax toe te komen, maar VVV-Venlo en dateert uit 1982. Toen werd er in de wedstrijd VVV-DS'79 door de Venlose ploeg maar liefst vijf keer gescoord in 14 minuten. Het duel eindigde tenslotte in 8-3.

Oma veroordeeld voor spacecake bakken

Marty26 had ons via de nieuws-submit te melden:

De 66-jarige Britse Patricia Tabram is gisteren tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar veroordeeld voor het bakken van koekjes waarin cannabis was verwerkt. De bejaarde dame verdedigde haar daad door te stellen dat de softdrug haar verlichting gaf tegen de chronische pijn in haar nek en rug.

De dame gaf overigens ruiterlijk toe dat ze de spacecakejes niet alleen voor zichzelf bakte. Zonder een spoor van berouw vertelde ze dat zij haar baksels aan medegepensioneerden serveerde die bij haar op de thee kwamen. De vrouw is ook niet van plan af te stoppen met het wietgebruik: "Ik heb het vanmorgen door mijn roerei gedaan en ik ga het bij mijn lunch weer gebruiken", vertrouwde ze een verslaggever van Channel 4 toe.

Ondanks de volledige bekentenis en het overduidelijk ontbreken van enig berouw, legde de rechter geen onvoorwaardelijke celstraf op, om te voorkomen dat zij 'een martelaar zou worden voor de cannabisgebruikers'. Desondanks is Patricia Tabram inmiddels uitgegroeid tot het symbool van de Britse lobby die pleit voor de legalisering van cannabis.

Jongetje (2) neergeschoten door nichtje (4)

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

"Guns don't kill; people do" luidt het credo van de wapenlobby in de VS. Dat kan dan misschien wel zo zijn maar feit is dat er dankzij het vrije wapenbezit in de VS keer op keer op gruwelijke wijze slachtoffers vallen. Dit keer betrof het een peuter van twee, die door zijn nichtje, een kleuter van vier, werd neergeschoten. Het ongeluk gebeurde in Phoenix, Arizona. Het jongetje, Aurelio John Cereceres, raakte levensgevaarlijk gewond, maar is inmiddels buiten levensgevaar.

Het schietincident kon plaatsvinden omdat de vader van Aurelio het doorgeladen pistool op de salontafel voor de televisie had neergelegd en het vervolgens was vergeten. Het meisje pakte het pistool in een onbewaakt moment op en mikte spelend naar haar neefje. Daarbij schoot ze zo per ongeluk in het gezicht van haar neefje.

Coppola boos om Godfather game

Francis Ford Coppola, regisseur van de Godfather trilogie, is woedend op Paramount Pictures voor het gebruiken van zijn film om er een gewelddadige game van te maken. Dit heeft Coppola gezegd in een interview die aankomende zondag op de Amerikaanse buis te zien zal zijn.
"[...]
I knew nothing about it. They never asked me if I thought it was a good idea, I went and I took a look at what it was ... What they do is they use the characters everyone knows and they hire those actors to be there and only to introduce very minor characters. And then for the next hour they shoot and kill each other.

I had absolutely nothing to do with the game and I disapprove, I think it's a misuse of film.
[...]"



Coppola keurt EA's Godfather game niet goed

Britse arbiter op non-actief

Scheidsrechter Mike Dean is door de Britse scheidsrechterscommissie op non-actief gesteld vanwege zijn betrokkenheid bij een gokwebsite en komt daardoor dit seizoen niet meer in actie.

Onderzoek van de commissie heeft uitgewezen dat de scheidsrechter zijn status had gebruikt om er persoonlijk beter van te worden. De gokwebsite, die zich richt op paardenraces, adverteerde met de slogan 'Ga samen met Premiership-scheidsrechter Mike Dean deze nieuwe uitdaging aan' en een dergelijke betrokkenheid is in strijd met de voorwaarden van de overeenkomst van scheidsrechters. Daarnaast had hij ook toestemming moeten vragen en dat heeft hij ook nagelaten.

Mike Dean is tot 31 mei geschorst en in de tussentijd dient hij alle banden met de gokwebsite te verbreken.

Eerder dit jaar kwamen er ook al Duitse scheidsrechters in opspraak vanwege betrokkenheid bij illegale gokpraktijken.

Maand cel geëist voor 'gigantische aftuiging'

Tegen de de 18-jarige uit Somalië afkomstige A. M. is gisteren voor de rechtbank in Haarlem een maand celstraf en drie maanden voorwaardelijk geëist wegens het 'op gigantische wijze' aftuigen van een Nederlandse jongeman aan de Oostervenne in Purmerend, begin dit jaar. De Nederlander werd geschopt en geslagen, werd met een mes of een schaar in zijn rug gestoken en liep een gebroken pols op. Ook had het slachtoffer van oor tot oor een snijwond op zijn achterhoofd.

Volgens de officier van justitie was de aanleiding het feit dat een groep Nederlandse jongens ruzie had met de Somaliërs over een brommer. Nadat er 4 januari al een incident in een snackbar was geweest, volgde er 5 januari een nieuwe ontmoeting tussen de rivaliserende groepen. De Somaliërs waren op dat moment gericht op zoek naar een Nederlander die ''dood moest''. Alleen A. M. stond gisteren in het openbaar terecht, drie andere verdachten zijn minderjarig en die zaak werd achter gesloten deuren behandeld.

M. bagatelliseerde zijn rol voor de rechter. Hij zou het slachtoffer slechts eenmaal tegen zijn kont hebben geschopt. ''Ik was bang dat hij een vriend van mij met een mes zou doodsteken. Daarom liet ik me zo gaan, maar het was wel verkeerd.'' De verdachte zei er veel spijt van te hebben de Purmerender te hebben geschopt. ''Mede door mij is zijn gevoel voor veiligheid aangetast. Het zal lang duren voordat hij dat heeft verwerkt.'' Hij zei bereid te zijn 200 euro schadevergoeding te betalen die het slachtoffer heeft gevraagd. De maand cel heeft de verdachte overigens al in voorarrest uitgezeten. Uitspraak over 14 dagen.

Een ontslagbrief aan oude krijgers

Sinds enige jaren is 1 april in het Nederlandse voetbal een belangrijke datum geworden. Voor die dag moeten clubs spelers met een aflopend contract namelijk laten weten of ze al dan niet met hen door willen gaan. Dit dient via een formele ontslagbrief te gebeuren, als de club ten minste niet wil verlengen met de speler. Doen ze dit niet, dan wordt de verbintenis automatisch met een jaar verlengd. Het regent dan ook ontslagen, omdat clubs alles in eigen hand willen houden. Want het kan best dat een speler die een brief ontvangt, later toch een nieuwe verbintenis onder nieuwe voorwaarden kan ondertekenen.

Polarium

Tegelijk met de release van de allereerste GameBoy werd er een Russisch puzzelspelletje gereleased dat er voor heeft gezorgd dat de GameBoy een groot succes is geworden. Dit puzzelspelletje wordt momenteel nog steeds door heel veel mensen gespeeld, waarschijnlijk omdat de basis erg simpel is en het spelletje erg verslavend is. Hoewel Tetris, want daar hebben we het natuurlijk over, grafisch toch lang niet zo mooi was als andere releasegames was het toch het spel dat iedereen had. Al deze eigenschappen van Tetris gelden ook voor Polarium: het is een puzzelspel, grafisch stelt het erg weinig voor, de basis is erg simpel, het is verslavend en het werd tegelijk met een nieuwe handheld gelanceerd. Is Polarium de Tetris van de Nintendo DS?

CD: Beef! - Last Rudy Stand1ng

De ware muziekliefhebber zoekt zijn heil allang niet meer alleen in Den Haag, maar weet dat er meer te beleven is dan Kane, Anouk of Di-rect. Nee, die hadden Beef! al eerder in de smiezen. Het vorige album was ondanks/dankzij de toch wat matte UB40 sound een groot succes. Toch hebben ze dat losgelaten met de nieuwe producer Michel Schoots. Ook op Pinkpop zijn ze vertegenwoordigd dit jaar om het publiek in tropische sferen te brengen. Of dat ook met deze plaat lukt? Ik weet het al.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
©FOK.nl e.a.