Interpol verwijt Nederland gebrekkige medewerking

JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsInterpol roept de Nederlandse politie op meer informatie te delen. Vorig jaar weigerde Nederland informatie te verstrekken aan Interpol over de gearresteerde leden van de Hofstadgroep. Toen de namen van de arrestanten in de media kwamen, haalde Interpol ze door hun eigen informatiesystemen. Over enkele verdachten werd informatie gevonden. Deze informatie is doorgespeeld aan de Nederlandse politie.

Het hoofd van Interpol, Ron Noble, vindt de Nederlandse instelling een voorbeeld van de gebrekkige internationale samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding. Hij vergelijkt het optreden van Nederland met de Verenigde Staten, die na de aanslagen van 11 september 2001 weigerden informatie te vragen aan Interpol.

Woordvoerder Wim de Bruyn van de nationale recherche, verantwoordelijk voor de arrestaties van leden van de Hofstadgroep, hoort het verwijt van Interpol voor het eerst. Het nut van Interpol beperkt zich volgens hem tot het uitwisselen van informatie met andere diensten.