'Nederlanders kunnen veel meer besparen'

Icoon economisch nieuwsMinder lang douchen, opladers uit het stopcontact, minder snel autorijden op de snelweg. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zijn er talloze manieren om fors te besparen op de uitgaven. Uit de Nationale Bespaartest van het instituut blijkt dat de Nederlander gemiddeld 400 euro zou kunnen overhouden bij een zuiniger gedrag.

Met name op de auto kan het nodige bespaard worden. Als op de snelweg honderd wordt gereden in plaats van 120 kilometer per uur dan zou dat al 125 euro op jaarbasis schelen. Het regelmatig controleren van de bandenspanning levert 31 euro op. Eén à drie minuten langer onder de douche kost per jaar twintig euro. Opladers van mobiele telefoons en tandenborstels continu in het stopcontact laten zitten kost per oplader acht euro.

De computer 's nachts uitzetten levert een besparing van 28 euro op. Een belangrijk deel van de huishoudens (dertig procent) gebruikt daarbij helemaal geen spaarlampen, wat per jaar al gauw een paar tientjes extra aan elektriciteit kost. Het Nibud stelt verheugd te zijn over het feit dat meer dan de helft van de ondervraagden de vuile was altijd met een volle trommel wast. Ook blijken de deelnemers aan de test maar nauwelijks voedsel weg te gooien.

-
Rapport Nibud