Forza Europa

Column door titi

Nu de dagen weer merkbaar langer worden, gaan mijn gedachten uit naar de zomer. Het wordt weer tijd voor Dragosteadintei van O-zone, of iets van dat kaliber. De kans is groot dat u nu afhaakt en denkt, wat een onzin, moet ik verder lezen, dit is geen sterk begin van een column. Voor u echt stopt met lezen, ik praat geen onzin en Dragosteadintei van O-zone is vast bekend bij u. Het was namelijk de zomerhit van 2004. Gaat er nog geen lampje branden? Dan is het jammer dat dit medium niet geschikt is om de volgende woorden u vocaal aan te bieden: Maya-hi, Maya-ho, Maya-hahaha. Waar u ook op vakantie was in Europa, thuis op het balkon, aan de Belgische kust, op een Zwitserse Alp, de Griekse eilanden, dit lied werd gedraaid. Waarschijnlijk tot diep in de Oekraïne moet u deze topact zeker meer dan tien keer gehoord hebben.

De laatste jaren is het gebruikelijk om met behulp van getalenteerde marketingmanagers, geldbeluste platenbazen en naïeve zangers en danseressen het Europa-gevoel te stimuleren middels een kanjer van een zomerhit. Ik weet niets van muziek, dus ik oordeel niet over de kwaliteit. Tekstueel zou het liedje gaan over een ontmoeting onder een citroenboom tussen twee geliefden. Waar mijn tienjarige zoon de kennis van het Roemeens, want o hoe Europees zijn we toch, heeft opgedaan, gaat me boven de pet. Ik neem het klakkeloos van hem aan.

Volgens mij is naast de commerciële lobby, ook een politieke lobby gaande om ieder jaar weer zo’n Europese hit te brouwen ten gunste van de Europese eenheid(sworst). En zeker dit jaar, wanneer een belangrijk aantal landen ja tegen de Europese grondwet moet gaan zeggen. Ook in Nederland gaan we ja zeggen tegen iets dat ons voorgehouden wordt als de Europese grondwet. En als we nee zeggen, dan zeggen de deugnieten in het kabinet toch ja. Maar met een fantastische zomerhit voor alle Europeanen, zal het stemvee dat vast niet zo erg vinden. Eigenlijk zou het mooi zijn om zo’n liedje een Nederlands tintje te geven. Na dat onze Nederlandse identiteit in het najaar van 2004 toch een ernstige knauw heeft gekregen, hebben we dat wel verdiend.

Een naïef zangeresje kijkt ernstig de camera in, op de achtergrond op het zomerse strand van Scheveningen dansen 'cool vette' mooie jongens en meisjes, uiteraard met een vertegenwoordiging van alle denkbare minderheden in Nederland. De opnames kunnen al in april starten want de kans op mooi weer is met de aanstormende klimatologische catastrofe gegarandeerd en zo’n vaart zal het niet lopen dat onze kust dan al opgeofferd is aan de hoge zeespiegel.

Succes verzekerd, alleen nog een pakkende tekst, met een Nederlandse boodschap voor Europa. Wat te denken van: 'We don’t fall asleep, because no ocean is too deep.' Volgens mij zal zelfs Jan-Peter deze zomer mee dansen op de dreunen van de muziek tijdens de discoavond op de camping.