Schilder Anton Heyboer (81) overleden

Anton Heyboer is vannacht in zijn slaap overleden. De schilder, tekenaar en etser, vooral bekend omdat hij met vijf vrouwen samenleefde, werd 81 jaar. "Anton is in het harnas gestorven. Hij was niet ziek, maar uitgeput. Ik ken geen kunstenaar die zoveel werken heeft gemaakt. Hij heeft al zijn krachten gegeven", zo maakte Petra Heyboer vanmiddag bekend.

Heyboer was behalve het feit dat hij met vijf vrouwen samenwoonde vooral bekend door een enorme productie. Hij schilderde enkele tientallen werken per dag. Al zijn schilderijen zijn eigendom van zijn vrouwen, die de kunstwerken verkopen vanuit hun gezamenlijke boerderij-atelier in het Noord-Hollandse Den Ilp. De excentrieke Heyboer ging er prat op dat hij zelf geen cent bezat, en een Zen-levensstijl nastreefde.

Heyboer werd in 1924 op Java geboren. In de Tweede Wereldoorlog zat hij enige tijd in een Duits kamp voor buitenlandse dwangarbeiders. Na een tijd op een vissersboot te hebben gewerkt vestigde Heyboer zich in 1961 in Den Ilp. Met vier van zijn vrouwen leefde de kunstenaar al ruim dertig jaar samen, een volgens eigen zeggen volledig platonische relatie. In 2002 werd hij hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Anton Heyboer
Anton Heyboer (1924 - 2005)