HBO Max gaat van start: wat is het en wat kun je ervan verwachten?

HBO is in Nederland terug van weggeweest. De gouden standaard in televisiedrama, lange tijd alleen bekend als abonnee-tv-zender, deed z'n intrede in Nederland in 2012. Met een drietal tv-zenders waarop doorlopend films en series werden uitgezonden was het voor ons vooral een tegenhanger voor zoiets als Film1, maar hun streamingdienst HBO Go was dan weer een lichte tegenhanger voor Netflix, dat het jaar na HBO in Nederland debuteerde.

Deze opzet van HBO was echter geen lang leven beschoren; op 31 december 2016 sloot de zender zijn deuren, waarna aandeelhouder Ziggo de content overnam en beschikbaar maakte voor slechts hun eigen kabelklanten. Sindsdien, en dus de afgelopen vijf jaar, was HBO iets waar een deel van Nederland niet legaal naar kon kijken. En het andere deel wist er nauwelijks van, want Ziggo deed tergend weinig aan promotie voor het goud dat ze in handen hadden. 

Nieuwe hoop ontstond toen de Hollywoodstudio's langzaam plannen begonnen te ontwikkelen om zelf streamingdiensten op te zetten, zodat ze direct met Netflix konden concurreren. Disney kwam met Disney+, Paramount met Paramount+ en Warner Bros., die als eigenaar van HBO al een sterk merk in huis had, besloot om hun streamingdienst niet 'Warner+' maar 'HBO Max' te noemen en naast het reguliere HBO, de tv-zenders plus eigen streamingdienst dus, te laten bestaan. Verwarring alom, natuurlijk, want kon je 'HBO Max Original' Raised by Wolves nu wel of niet bij HBO kijken? (Nee.) En kon je 'HBO Original' Euphoria dan wel bij HBO Max kijken? (Ja.) Twee diensten met bijna dezelfde naam en bijna dezelfde content, hoe zit dat?

HBO Max header

Nou, om te beginnen is dat voor de Nederlandse markt irrelevant. De reguliere HBO, die we in verschillende vormen vanaf 2012 kenden (in een perspresentatie in Amsterdam vorige maand "legacy HBO" genoemd), is in Nederland vanaf nu afwezig en verleden tijd. HBO Max is waar het allemaal om draait en zij hebben simpelweg alles wat je van HBO kent ook in hun aanbod. Vanaf nu, als iemand HBO zegt maar HBO Max bedoelt, maakt het niet meer uit. HBO is simpelweg weer terug, en het heet HBO Max.

Dus wat biedt deze dienst je allemaal? Nou, naast de gehele HBO-catalogus, met alles van klassiekers als The Wire tot actuele titels als Westworld, biedt HBO Max je ook van alles dat óók onder de Warner Bros.-paraplu valt. Als je Disney+-abonnee bent ken je wel de keuze die je daar hebt uit onder andere Pixar, Marvel en Star Wars. Op eenzelfde manier kun je bij Max de content van de filmstudio Warner Bros. verwachten naast thematische secties als DC, Cartoon Network en natuurlijk HBO zelf. En er zijn dus ook producties die specifiek voor HBO Max zijn ontwikkeld, de Max Originals.

In de perspresentatie werd vooral benadrukt dat kijkers eindelijk toegang krijgen tot "alles waar je van houdt" en dat er veel "fanfavorieten" te zien zullen zijn. Dat is op zich niet onwaar: titels als Game of Thrones, de Harry Potter-filmserie, alle Lord of the Rings-films, de catalogus aan DC-superheldenfilms- en series, maar ook klassiekers als Friends, Supernatural, Two and a Half Men en The West Wing zijn vanaf nu (weer) voor iedereen beschikbaar. En natuurlijk is HBO Max in principe 'de Warner Bros. streamingdienst', dus verwacht een grote keuze aan recente en minder recente titels van die filmstudio. Ook daar klassiekers: The Wizard of Oz, Casablanca, Gone With the Wind, North by Northwest, Singin' in the Rain, The Shining. Volgens woordvoerders zijn er "duizenden titels" beschikbaar. En dat aantal zal alleen maar toenemen, want Warner Bros. maakt al hun nieuwe bioscoopfilms 45 dagen na de premièredatum al beschikbaar voor streaming (zonder extra kosten). Dat betekent dat als je er de komende anderhalve maand écht niet aan toe komt om The Batman in de bioscoop te bekijken, je 'm daarna ook gewoon thuis op de bank kunt kijken.

Serieliefhebbers die internationale media volgen en daar de afgelopen jaren (HBO Max startte in de VS bijna twee jaar geleden) over interessante HBO Max-series lazen, kunnen nu natuurlijk hun torrents aan de kant gooien en gewoon legaal gaan kijken. 

HBO Max interface

Zo is het eerste seizoen van de serie Peacemaker recent afgerond. De serie, een spinoff van The Suicide Squad en ontsproten uit het brein van regisseur James Gunn, is een kritiek succes. John Cena speelt een burgerwacht/superheld die het simpelweg vermoorden van tegenstanders als een uitermate geschikte oplossing ziet. Met een leuke mix van actie en humor is de serie de eerste stap van het DC Extended Universe naar de wereld van tv-series. 

Fans van Penny uit The Big Bang Theory kunnen Kaley Cuoco de hoofdrol zien spelen in The Flight Attendant, waarin de titelfiguur ontwaakt in een onbekende hotelkamer naast een lijk en met geen idee van wat er aan de hand is. Ook hier zijn critici te spreken over de humor; zwarte komedie, mysterie en een sterke cast maken deze serie al twee seizoenen de moeite waard.

In Succession, geen Max, maar HBO Original en daarom tot voor kort ook bij Ziggo te zien, draait alles om de macht binnen een mediaconglomeraat. Door critici een "Goddelijke komedie over absolute macht en disfunctie" genoemd en inmiddels al drie seizoenen rijk.

De serie Raised by Wolves zit momenteel in z'n tweede seizoen. Het verhaal over een nieuwe samenleving, ver van onze planeet, wordt geroemd om de grote verbeeldingskracht en de thema's van religie en kunstmatige intelligentie.

Maar ook zij die aan Netflix-series als Arrow, Supergirl en The Flash niet genoeg hebben kunnen nu hun kijkgewoonten voortzetten. De andere DCTV-series, die in de VS allemaal op The CW (ook deels eigendom van Warner Bros.) worden uitgezonden, komen ook langs in het Max-aanbod. Denk aan Batwoman, Superman & Lois of Stargirl. Er was een reden dat deze series niet bij Netflix verschenen; Warner Bros. wilde die duidelijk voor zichzelf houden.

Later dit jaar kunnen fantasyliefhebbers en andere Game of Thrones-fans weer terug naar Westeros met House of the Dragon, een poging van HBO om het GoT-succes draaiend te houden. De serie is van George R.R. Martin (schrijver van de boeken waarop de series zijn gebaseerd) en en Ryan J. Condal, bedenker van Colony. En natuurlijk wordt er een nieuw seizoen verwacht van Westworld.

Westworld S3
Westworld

Op filmgebied, naast de Warner Bros.-films, wordt dit jaar een nieuw deel in de Evil Dead-serie verwacht. De film heet Evil Dead Rise en heeft Lee Cronin als regisseur, maar nog wel Sam Raimi en Rob Tapert achter de schermen. En in de DC-hoek lijkt het erop dat we aan het einde van het jaar de eerste verschijning zullen zien van Batgirl (niet te verwarren met Batwoman), in een film die plaatsvindt in het DC Extended Universe. Ook de thriller Kimi van Steven Soderbergh, met Zoë Kravitz in de hoofdrol, is al te zien op HBO Max.

We kunnen nog wel uren doorgaan met het doorspitten van het aanbod van deze nieuwe tegenhanger van Disney+, Prime Video, Netflix, Apple TV+, Videoland en al die andere streamingdiensten, maar met het bovenstaande heb je alvast wat eerste suggesties voor als je niet weet waar je moet beginnen. Natuurlijk wordt het aanstaande aanbod al weken besproken op het forum, dus kijk vooral daar even met ons mee.

HBO Max is vanaf vandaag beschikbaar. Je kunt een abonnement nemen voor 6 of 8 euro per maand (het prijsverschil uit zich in de beeldkwaliteit en met hoeveel apparaten tegelijk je mag kijken), maar wie voor eind maart klant wordt, betaalt zolang het abonnement loopt slechts de helft van de actuele prijs, wat betekent dat je vanaf 3 euro al voorzien kunt zijn.