FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 maart 2022

Mannen veroordeeld voor voortzetten verboden vereniging Martijn

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag twee mannen veroordeeld voor het voortzetten van de verboden vereniging Martijn. Op diverse websites, via een mailinglist en via social media werden onder anderen door de verdachten, uitlatingen gedaan die onder meer de schadelijkheid van seksueel contact tussen kinderen en volwassenen bagatelliseerden of ontkenden. De mannen waren hierbij betrokken. Zij krijgen daarvoor gevangenisstraffen van zes en vier maanden opgelegd.

Eerdere uitspraak
De mannen krijgen de gevangenisstraf opgelegd, omdat zij een eerdere rechterlijke uitspraak niet respecteren. De rechtbank kan en wil het schokkende, verwerpelijke en sociaal onwenselijke karakter van het door de verdachte geopenbaarde en gepropageerde gedachtegoed niet bagatelliseren. Wel merkt zij op dat dat gedachtegoed niet gelijk kan worden gesteld met kindermisbruik of het aanzetten daartoe. Dat hiervan sprake was of zou zijn geweest, is in de procedure die heeft geleid tot de verbodenverklaring van de vereniging Martijn ook niet naar voren gekomen. De verdachten zijn ook nooit veroordeeld voor zedenfeiten (of enig ander feit).

Het verschil in de duur van de gevangenisstraf is lager, omdat de bijdrage van de 43-jarige verdachte aan de strafbare deelneming van beperkter omvang is dan de bijdrage van de 49-jarige verdachte.

Jeugdzorgwerker uit Veenendaal bestraft voor ontucht met een minderjarige

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Veenendaal tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Daarbij moet hij een taakstraf van 120 uur uitvoeren. De man maakte zich schuldig aan het plegen van ontucht met een minderjarige die aan zijn zorg was toevertrouwd als medewerker in een gesloten jeugdzorginstelling.

De man werkte als groepsbegeleider in de gesloten jeugdinstelling waar de jongere voor een aantal maanden was geplaatst. Er ontstond een band tussen hen, waarbij zij contact hadden met elkaar via WhatsApp. Dit contact leidde uiteindelijk tot ontuchtige handelingen.

Vertrouwen geschaad
Het slachtoffer was tijdens haar verblijf in de instelling aan de zorg van de man toevertrouwd. Dit brengt volgens de rechtbank een grote verantwoordelijkheid met zich mee, zowel naar het slachtoffer als naar de samenleving. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat kwetsbare jongeren in goede handen zijn bij de hulpverleners aan wie de zorg voor hen wordt toevertrouwd. De man schaadt dit vertrouwen volgens de rechtbank op ernstige wijze. Ook heeft de man op geen enkele manier laten zien dat hij verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden of heeft nagedacht over de gevolgen daarvan voor het slachtoffer.

Straf
De rechtbank legt in deze zaak geen gevangenisstraf op. Wel legt de rechtbank een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op. Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich melden bij de reclassering, geldt er een contactverbod met het slachtoffer en wordt de man ambulant behandeld. De officier van justitie verzocht verder om aan de man een beroepsverbod van 2 jaar voor het werken met minderjarigen op te leggen. Dit verbod neemt de rechtbank niet over, omdat de man inmiddels niet meer in de zorgsector werkt en de behandeling bedoeld is om het risico op herhaling te verminderen.

Viruswaarheid eist in hoger beroep opschorting coronavaccins

Het gerechtshof Den Haag behandelt op donderdag 10 maart aanstaande vanaf 9.30 uur het hoger beroep in een civiele zaak die de Stichting Viruswaarheid aangespannen heeft tegen de Nederlandse Staat. Deze zaak gaat over vaccins tegen corona. Belangstellenden kunnen de zaak via een livestream volgen.

Viruswaarheid vordert een bevel aan de Staat (in het bijzonder het College ter beoordeling van Geneesmiddelen en de Gezondheidsraad) om de toediening van coronavaccins op te schorten en de positieve adviezen over deze vaccins in te trekken. Behalve tegen de Staat zijn de vorderingen ook gericht tegen individuele leden van de Gezondheidsraad.

Belangstellenden kunnen de zitting via een livestream volgen door deze link te volgen. 

De vluchteling en ROI

Even iets uitleggen. Wat is een vluchteling? De meningen daarover zijn verdeeld. ROI is de afkorting voor "return on investment", feit, en daar is ook geen discussie over.

Het lijkt er meer en meer op dat de EU vluchtelingen als een verdienmodel ziet. Vluchtelingen opnemen is goed en zij voegen dingen toe aan onze samenleving. Zeggen ze. Angela Merkel zei het al: "Wir schaffen das". Maar is dat ook zo? Ik waag het te betwijfelen.

'Oud-Ajacied Promes bekent steekpartij in geheime telefoontaps'

Oud-Ajacied en Oranje-international Quincy Promes heeft in meerdere afgetapte telefoongesprekken bekend zijn neef te hebben neergestoken. Dat meldt Nieuwsuur. 

Het programma heeft het strafdossier ingezien. Promes wordt door het Openbaar Ministerie ervan verdacht dat hij op 25 juli 2020 na afloop van een familiefeestje in Abcoude zijn neef in zijn knie heeft gestoken. Promes wordt vervolgd voor 'poging doodslag' en zware mishandeling.

De tot begin vorig jaar bij Ajax spelende voetballer heeft tot nu toe publiekelijk altijd ontkend. Uit de transcriptie van de telefoongesprekken blijkt echter dat Promes zijn neef wilde doodsteken. De telefoongesprekken vonden plaats in de nacht kort na de steekpartij.

Iets na 01.00 uur 's nachts belde Promes met zijn vader en vroeg hem: "Waarom spring je voor die neef van je? Je hebt zijn leven gered." Daarop antwoordde zijn vader: "Quincy, ik wil niet dat je in de problemen komt." En toen zei Promes: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?"

Zo'n tien minuten later belt Promes ook met zijn moeder en tante. In dat gesprek vertelt zijn moeder dat de neef naar het ziekenhuis is overgebracht. Promes vraagt waar de neef is geraakt. "In zijn been", antwoordt zijn moeder. Daarop zegt Promes: "Dan heeft-ie nog geluk."

In datzelfde gesprek stelt Promes: "Niemand gaat van ons pikken. (...) Hij is vrijpostig. Hij heeft het vandaag geweten. Ik kon het niet laten. Sorry tante, vergeef me."

De advocaat van het slachtoffer, Yehudi Moszkowicz, stelt dat de telefoongesprekken bekentenissen zijn. De advocaat van Promes, Gerard Spong, wil niet reageren.

Opvallend is dat Promes al werd afgeluisterd in de nacht na de steekpartij. Mogelijk gebeurde dit in het kader van een ander onderzoek, waarin Promes of verdachte is of nauw contact heeft met iemand anders die verdachte is. Spong wil ook niet zeggen of Promes nog verdachte is in andere zaken.

Storing bij Spotify en Discord

De gebruikers van muziekstreamingdienst Spotify ondervinden vanaf 19.00 uur problemen met ingelogd blijven. Ook chatplatform Discord maakt melding van verbindingsproblemen. Onduidelijk is waardoor dit komt.

Op Discord worden volgens het bedrijf zelf chatberichten niet goed verzonden, als gevolg van een nog onbekende storing.

Onduidelijk is of de storingen bij de bedrijven gerelateerd zijn en hoelang ze gaan duren.

Polen draagt al zijn Mig-29-straaljagers over aan de VS, die ze aan Oekraïne geeft

Polen draagt alle Mig-29 straaljagers over aan de VS. Dit is te lezen op de website van de Poolse overheid. De door de Sovjet-Unie gefabriceerde vliegtuigen zullen naar de Ramstein-basis in Duitsland worden gevlogen en vervolgens ter beschikking worden gesteld aan de Verenigde Staten - in ruil voor straaljagers met vergelijkbare capaciteiten.

Hierdoor kunnen de Mig-29 straaljagers vanuit de VS naar Oekraïne worden geleverd. Polen had de directe levering van straaljagers aan Oekraïne met klem geweigerd.

Minister Kaag (D66) minacht de Tweede kamer

In de Tweede Kamer is vanmiddag met woede gereageerd toen bleek dat minister Sigrid Kaag (Financien) niet beschikbaar bleek voor het mondelinge vragenuurtje. Waar Kamerleden haar wilden bevragen over de instortende koopkracht van Nederlanders, was de minister in Maastricht om een speech over Europa te geven.

Merlier net te snel voor Kooij in Tirreno-Adriatico

Tim Merlier heeft zijn eerste winst van het seizoen te pakken. De Belgische sprinter van Alpecin-Fenix was in de tweede etappe van Tirreno-Adriatico de snelste voor het jonge Nederlandse talent Olav Kooij.

Na de openingstijdrit die werd gewonnen door Filippo Ganna stond vandaag de eerste rit in lijn op het programma van maar liefst 219 kilometer. De sprinters kregen hun eerste kans in de Italiaanse rittenkoers. Nadat een kopgroep van vijf werd gegrepen ging Marc Soler met nog twintig kilometer te gaan in de aanval.

De Catalaan van UAE-Emirates fietste snel een voorsprong van een halve minuut bij elkaar, maar nadat de sprintersploegen zich weer hadden georganiseerd na de heuvelzone werd Soler snel weer gegrepen en kon het peloton zich gaan opmaken voor de eerste massasprint deze ronde. In de sprint was Merlier de snelste, al kwam een snel opkomende Kooij nog dichtbij. Voor Merlier was het zijn eerste seizoenszege van het seizoen. Kooij, die in de UAE Tour ook al dichtbij een zege was in de WorldTour, moet nog even wachten op zijn eerste zege in de World Tour.

Pedersen sprint naar winst in Parijs-Nice

De derde etappe in Parijs-Nice is gewonnen door Mads Pedersen. De sterke Deen van Trek-Segafredo was de snelste van een uitgedund peloton. Hij won voor Bryan Coquard en Wout van Aert. In de laatste kilometer kwam gele trui Christophe Laporte ten val, maar de Fransman blijft wel leider in de Franse rittenkoers.

Vandaag was de laatste kans voor de sprinters in Parijs-Nice, al lagen in de plaatselijke ronde wel enkele beklimmingen. Lange tijd kregen we in de derde etappe een kopgroep van drie voorop reed, maar het peloton hield het trio onder controle en zouden ruim voor de finish worden ingerekend.

Op de plaatselijke omloop legde Jumbo-Visma het tempo hoog en dat zorgde dat de meeste snelle mannen het peloton niet meer konden volgen, onder meer Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen moesten het peloton het laten gaan.

In de laatste tien kilometer waren er nog enkele aanvallen, alleen kreeg niemand de ruimte konden we ons gaan opmaken voor de laatste massasprint deze ronde. Daarin was Pedersen duidelijk de sterkste. De oud-wereldkampioen ging vroeg aan en niemand kwam in de buurt van hem en boekte de winst in de derde etappe van Parijs-Nice. Klassementsleider Laporte kwam in de slotkilometer ten val, maar behield zijn leiderstrui.

Mogelijk Nederlands Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Slowakije

Nederland en Duitsland bereiden samen de plaatsing van Patriots in Slowakije voor. Dat gebeurt op verzoek van de NAVO. Met de grond-luchtgeleidewapensystemen zijn vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten uit te schakelen. Dat kan tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer. Het kabinet is in principe akkoord met de inzet van Patriots, zo liet minister Kajsa Ollongren vandaag weten.

De Patriot-luchtverdedigingssystemen zijn bedoeld om de oostflank van het NAVO-verdragsgebied te beschermen tegen inkomende projectielen. Wat Ollongren betreft vertrekken de 150 tot 200 luchtverdedigers zo snel als mogelijk na een formeel kabinetsbesluit. Defensie beschikt sinds 1987 over de Patriot, die daarna nog is gemoderniseerd. De luchtverdedigers werken nauw samen met hun Duitse collega’s. De Patriot is in Europa een zogenoemde niche-capaciteit. Alleen Duitsland, Spanje en Nederland beschikken erover.

Volgt een doel en onderschept
Patriot staat voor Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target. Een Patriot-raket volgt een doel en onderschept het met behulp van een elektronisch gestuurde radarbundel.

De Nederlandse Patriots zijn eerder in 1991 ingezet tijdens de eerste Golfoorlog, vervolgens tijdens de volgende Golfoorlog in 2003. De laatste keer dat Patriots in het buitenland waren gestationeerd was in de periode 2013 tot begin 2015. Met meer dan 200 militairen stonden de luchtverdedigingssystemen in Zuid-Turkije om het land te beschermen tegen ballistische raketten uit Syrië.

Poetin staat stil bij Internationale Vrouwendag, het Oekraïense leger ook

De Russische president sprak vandaag vanuit het Kremlin zijn lof uit over 'Catherina de Grote', een beroemde Russische tsarina. Dit ter ere van de Internationale Vrouwendag.

Zijn korte toespraak volledig:
"Vandaag zou ik de woorden willen herinneren die aan onze natie zijn gewijd door een grootse vrouw. In Rusland heet ze Matushka, moeder: Catharina de Tweede, Catharina de Grote, wiens monument hier in het Kremlin staat. Ze was niet van Russische afkomst, maar ze is een heel trotse Rus geworden. Haar motto was: ik zal mijn vaderland verdedigen. Met de taal, met de pen en met het zwaard. Zolang ik leef."

De soldaten van het Oekraïense leger hebben ook een boodschap ter gelegenheid van Vrouwendag, een waarschuwing aan de Russische troepen:

"Wij zijn de vrouwen van Oekraïne. (...) We hebben onze kinderen in veiligheid gebracht. De genenpool van onze natie is beveiligd. Nu zullen we ons bij de mannen voegen en zullen de vijand overal in ons land vernietigen - in elke stad, in in elk dorp, in elk bos en op elk veld. Voor elk kind, voor elke vrouw, voor elke oude man, voor elk verwoest huis, zullen we je afschieten als een hondsdolle hond."

PlayStation zendt morgen nieuwe State of Play uit

PlayStation maakt bekend morgen een nieuwe State of Play uit te zenden. Deze editie duurt zo'n twintig minuten en heeft als focus games die worden uitgebracht door Japanse publishers.

De State of Play begint om 23:00 uur Nederlandse tijd. Een State of Play is niet zo grootschalig als de PlayStation Showcases die Sony ook benut, hou de verwachtingen dus realistisch.

Monster Hunter Digital Event op 15 maart

Capcom zendt op 15 maart een Monster Hunter Digital Event uit. De presentatie duurt zo'n twintig minuten en gaat in ieder geval dieper in op Monter Hunter Rise: Sunbreak, de eerste grote uitbreiding van de game.

Er worden in ieder geval nieuwe monsters getoond en gameplay info vrijgegeven. Of er buiten Sunbreak nog dingen worden besproken is nog niet duidelijk. De presentatie begint 15:00 uur Nederlandse tijd.

Kabinet verlaagt schenkingsvrijstelling eigen woning per 1 januari 2023

De schenkingsvrijstelling eigen woning wordt per 1 januari 2023 verlaagd tot €27.231. De vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft, zoals ook afgesproken in het coalitieakkoord.

Mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen nu nog een belastingvrije schenking voor de eigen woning krijgen van € 106.671. Het kabinet heeft op verzoek van de Tweede Kamer gekeken of het mogelijk was de vrijstelling al per 2023 af te schaffen of te verlagen. Conclusie was dat afschaffing niet mogelijk was, maar een verlaging wel.

Naast de vrijstelling eigen woning bestaat de mogelijkheid voor ouders om hun kind eenmalig een bedrag van €27.231 belastingvrij te schenken die het kind vrij mag besteden. In 2023 wordt de vrijstelling eigen woning naar ditzelfde bedrag verlaagd. Ouders kunnen dit bedrag schenken voor de eigen woning, óf voor vrije besteding. Beide kan niet.

Staatssecretaris van Rij van Financien: “Het kabinet had al afgesproken de vrijstelling in 2024 af te schaffen. De Tweede Kamer heeft de vraag gesteld of hier niet eerder iets aan kon worden gedaan en het kabinet heeft hier meteen werk van gemaakt. De vrijstelling wordt daarom in 2023 fors verlaagd en in 2024 helemaal afgeschaft.”

Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge: “Dit is een belangrijke stap die bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters en de ongelijkheid vermindert. Daarnaast moeten er uiteindelijk ook snel meer betaalbare woningen gebouwd worden. Door meer regie te pakken en met meer tempo ga ik daar voor zorgen. Samen met provincies, gemeenten en corporaties.”

Het verlagen van de schenkingsvrijstelling eigen woning wordt opgenomen in het wetsvoorstel Belastingplan 2023 en levert €7 miljoen per jaar op.

Fietser overleden na val in het water in De Lier

Een fietser is vanmiddag overleden nadat hij te water was geraakt in De Lier. Zo meldt Regio15

Rond kwart voor twaalf kwam de melding van het ongeval binnen bij de hulpdiensten. Hierop werden politie, twee ambulances en de traumahelikopter met het Mobiel Medisch Team uit Rotterdam gealarmeerd.

Ondanks alle inspanningen van de hulpverleners is het slachtoffer helaas ter plaatse overleden.

De VOA gaat onderzoek doen naar het ongeval. Het is niet bekend hoe dit ongeval kon gebeuren.

VWS rantsoeneert jodiumtabletten, wil hamsteren voorkomen

Apothekers en drogisten mogen maar één doosje jodiumtabletten per klant verkopen. Dat adviseert het ministerie van Volksgezondheid (VWS). De vraag naar jodiumpillen bij apothekers en drogisten is sinds vorige week toegenomen, nadat de Russische president Vladimir Poetin opdracht had gegeven nucleaire wapens in een hogere staat van paraatheid te brengen wegens diens oorlog met Oekraïne.

“We willen hamsteren voorkomen, zoals dat destijds met toiletpapier gebeurde”, aldus een woordvoerder van het ministerie van VWS. Aan het begin van de coronacrisis vlogen de rollen toiletpapier de deur uit en keken andere klanten tegen legen schappen aan. Lees verder bij Skipr

Muhammad Ali: atleet wiens invloed verder reikte dan boksen

De achtdelige documentaireserie Muhammad Ali schetst een intiem portret van de drievoudig wereldkampioen zwaargewicht. Ali was in de ring een snelle, gracieuze en sterke bokser, buiten de ring een charmante opschepper. Hij was onvoorwaardelijk zichzelf en inspireerde mensen wereldwijd. Regisseur Ken Burns schetst, vijf jaar na Ali’s dood, het complete levensverhaal van een uitzonderlijk atleet met invloed die veel verder reikte dan het boksen.

Cassius Marcellus Clay Jr., beter bekend als Muhammad Ali, voorspelde op twaalfjarige leeftijd dat hij Olympisch goudenmedaillewinnaar en kampioen zwaargewicht zou worden. Zijn voorspelling kwam uit. Ali had op tweeëntwintigjarige leeftijd al meer dan honderd overwinningen op zijn naam staan en wist wereldwijd miljoenen fans aan zich te binden.

Tegenwoordig wordt Ali bestempeld als icoon van de Amerikaanse sport en cultuur. Toch werd hij destijds niet door iedereen omarmd. Ali schreef zijn eigen regels - in de ring en in zijn leven. Hij kwam uit voor zijn mening en was trouw aan zijn islamitische geloof. Vooral witte Amerikanen verwierpen zijn geloof en waren bang voor zijn betrokkenheid bij de Nation of Islam. Toen Ali uit principiële overtuiging weigerde in dienst te treden bij het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamoorlog, werd hij verbannen uit het boksen. Later keerde Ali terug, wist zijn wereldtitel te heroveren en werd een van de beroemdste mannen op aarde.

Om Ali's complete levensverhaal te schetsen dook regisseur Ken Burns in een schat aan archiefmateriaal én interviewde hij zes jaar lang familie, vrienden, journalisten, boksers en historici. De achtdelige documentaire Muhammad Ali beschrijft Ali's jeugd, maar ook zijn tijd in de ring en zijn betrokkenheid bij de Nation of Islam-beweging. De serie vertelt het verhaal van een atleet die zichzelf 'The Greatest' noemde en zijn hele leven naar bewondering hunkerde.

Muhammad Ali, vanaf 28 maart, maandag t/m donderdag 22.20 uur, VPRO, NPO 2 en de hele serie is nu al op NPO Plus te bekijken.

(foto: VPRO)
(foto: VPRO)

Laat jij de auto of motor vaker staan vanwege de hoge brandstofprijzen?

De prijzen van diesel en benzine gaan door het dak. Vandaag (8 maart) bereikte de adviesprijs voor een liter Euro 95 het recordbedrag van 2,43 euro. Deze prijs vinden we alleen langs de snelweg, maar ook lokaal schieten de prijzen per tankbeurt omhoog en het eind van de prijsstijgingen zijn nog niet in zicht. Laat jij je auto of motor nu vaker staan?

Hoge brandstofprijzen ( Pixabay)
Hoge brandstofprijzen ( Pixabay)

President Zelenskyy bereid te onderhandelen over de Krim en Donbass

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy is bereid met Rusland te onderhandelen over de Krim en de Donbass. "Ik ben bereid tot dialoog, maar niet tot overgave," zegt hij in een interview met de Amerikaanse TV-zender ABC News op de vraag of hij aan de Russische voorwaarden voor een staakt-het-vuren zal voldoen.

We zou kunnen spreken over de erkenning van de Krim als deel van Rusland en de 'volksrepublieken' Donetsk en Luhansk als onafhankelijke gebieden en kunnen proberen een compromis te vinden, legt hij verder uit in het interview. De hamvraag is hoe de mensen in deze gebieden, die deel willen uitmaken van Oekraïne, hierna zullen leven, benadrukt Zelenskyy. "Poetin moet het gesprek beginnen, een dialoog starten."


VS 'lonkt' naar de oliereserves van Venezuela

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Venezuela zijn niet best. Maar de oorlog in Oekraïne en de gespannen oliemarkt kunnen Washington er nu toe bewegen om de onderlinge betrekkingen te heroverwegen. De eerste contacten op hoog niveau zijn al gelegd.

De VS en Venezuela hebben energiekwesties besproken tegen de achtergrond van de Russische agressieoorlog in Oekraïne. Jen Psaki, woordvoerster van de Amerikaanse president Joe Biden, zei dat hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering naar het Zuid-Amerikaanse crisisland zijn afgereisd. Over de uitkomst van de besprekingen in de hoofdstad Caracas zijn nog geen details bekend.

In de VS zijn er pogingen om de invoer van Russische olie en gas te verbieden vanwege de aanval op Oekraïne. Een alternatieve leverancier zou Venezuela kunnen zijn, dat ook rijk is aan grondstoffen. De Verenigde Staten hebben echter sancties opgelegd aan het Zuid-Amerikaanse land en hebben de autoritaire president Nicolás Maduro beschuldigd van drugshandel en witwassen. Daarnaast heeft de Amerikaanse overheid in 2020 een 'prijs' gezet op het hoofd van Maduro.

De New York Times had eerder gemeld dat vanwege de Russische invasie van de voormalige Sovjetrepubliek, de Amerikaanse regering haar aandacht steeds meer richt op de bondgenoten van Moskou in Latijns-Amerika. Washington streeft naar een verder internationaal isolement van Moskou, volgens bronnen van de krant. In februari hadden de VS laten weten bereid te zijn hun sanctiebeleid ten aanzien van Caracas te herzien als de besprekingen tussen de regering van Maduro en de oppositie, die in augustus van start zijn gegaan, vooruitgang zouden boeken.

Volgens het krantenbericht zijn er vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis naar Caracas afgereisd. Washington schijnt onder meer interesse te hebben om in de toekomst een deel van zijn olie-importen vanuit Rusland voortaan uit Venezuela te gaan betrekken.

Venezuela is het land met de grootste oliereserves ter wereld. Samen met Cuba en Nicaragua is het een van Ruslands nauwste bondgenoten in Latijns-Amerika. Na de Russische aanval op Oekraïne steunde Venezuela het Kremlin.

Kabinet: oorlog in Oekraïne is nieuw tijdperk voor NL en de EU

Nederland zet in op een sterke Europese Unie die slagvaardig kan optreden in een steeds onvoorspelbaarder wereld. Een Unie die zijn economische macht effectief kan inzetten om zijn belangen te verdedigen. En die ook militair voor zichzelf kan opkomen. Dat is de kern van het Nederlandse buitenlandbeleid de komende jaren.

Sterke samenwerking in Europa is en blijft voor Nederland de belangrijkste manier om te werken aan stabiliteit in de wereld. Dat is essentieel voor onze vrijheid, veiligheid en welvaart.

De oorlog die nu in Oekraïne woedt, zet die stabiliteit onder druk. In twee weken tijd is de wereld totaal veranderd. De strijd is niet alleen een bedreiging voor de inwoners van Oekraïne, maar voor de veiligheid wereldwijd. En dus ook voor die van Nederland.

Tegen deze achtergrond schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer hoe het Nederlandse buitenlandbeleid er de komende jaren uitziet.

Trend
De Russische invasie in Oekraïne zet de schijnwerpers vol op een trend die al langer zichtbaar was: de wereldorde is onherroepelijk aan het veranderen. Machtsverhoudingen verschuiven. Grenzen die we kennen sinds het einde van de Koude Oorlog, zijn geen gegeven meer. Het tijdperk dat de Verenigde Staten als enige supermacht de wereldorde konden handhaven, is voorbij.

‘De EU moet steviger opkomen voor zichzelf en de waarden waar we voor staan,’ zegt minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken.

‘De eensgezinde en krachtige reactie op de Russische invasie laat zien dat we in korte tijd belangrijke stappen hebben gezet.’

Internationaal slagvaardig
Volgens het kabinet is het essentieel dat de EU slagvaardig kan optreden als zij wordt uitgedaagd. Bijvoorbeeld als de Unie te maken krijgt met spionage, een cyberdreiging of economische dwang door landen buiten de EU.

Daarom wil Nederland, samen met onder meer Duitsland, dat de EU op buitenlands gebied vaker besluiten neemt op basis van een gekwalificeerde meerderheid. Bijvoorbeeld bij het opleggen van Europese sancties en de inzet van civiele missies. Dan kan een besluit niet meer worden tegengehouden door één lidstaat die het er niet mee eens is. Het stelt de EU in staat sneller en daadkrachtiger haar economische macht te gebruiken.

Omdat sancties voor de EU een belangrijk middel zijn om internationaal veranderingen af te dwingen, breidt Nederland zijn eigen sanctiecapaciteit uit: er komen landenexperts bij die bewijspakketten samenstellen, zodat sancties ook echt effectief zijn.

Militair volwassen
De NAVO blijft de hoeksteen voor de Europese verdediging. Maar de EU moet zelfstandiger kunnen handelen op het gebied van veiligheid en defensie. Ook moet de samenwerking tussen de EU en de NAVO worden versterkt. Dat vraagt ook om een bijdrage van Nederland.

Het kabinet investeert daarom fors in de krijgsmacht: de defensie-uitgaven groeien met 26%. Dat betekent 3 miljard euro per jaar structureel erbij. Het kabinet onderzoekt nog of aanvullende investeringen nodig zijn.

Ook steunt het kabinet het voorstel voor de ontwikkeling van een snelle EU interventiemacht. Die is nodig om de EU in staat te stellen snelle en stevige militaire missies uit te voeren.

Strategisch onafhankelijk
De komende jaren maakt Nederland zich hard voor een Europa dat minder afhankelijk is van andere landen op het gebied van strategisch belangrijke grondstoffen, productiefaciliteiten en energie.

‘De invasie in Oekraïne maakt glashelder hoe belangrijk het is dat we snel onze energie-afhankelijkheid van Rusland afbouwen,’ schrijft het kabinet.

Daarnaast steunt Nederland de ontwikkeling van een eigen, innovatieve Europese tech-industrie. Nederland investeert de komende jaren in grootschalige Europese ontwikkelprojecten op het gebied van cloud-infrastructuur, micro-elektronica en waterstof. Ook zet Nederland in op wetgeving die moet leiden tot de productie van halfgeleiderchips op Europese bodem.

Mensenrechten
Nederland zet zich wereldwijd in voor de rechtstaat en de bescherming en bevordering van mensenrechten. Want mensenrechten zijn onlosmakelijk verbonden met veiligheid, ontwikkeling en stabiliteit in de wereld.

De komende periode wil Nederland extra inzetten op vergroten van de veiligheid van mensenrechtenverdedigers en journalisten. Ook de aanpak van straffeloosheid krijgt meer aandacht: Nederland blijft actief strijden voor gerechtigheid voor de slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen.

Corruptie is een vorm van machtsmisbruik die in steeds meer landen bedreiging vormt voor de stabiliteit, welvaart en veiligheid. De komende jaren maakt Nederland zich daarom hard voor het oprichten van een internationaal anti-corruptiehof. Dat moet mensen die zich aan corruptie schuldig maken, ter verantwoording kunnen roepen.

Hieronder de persconferentie van vandaag door het kabinet over de situatie van Oekraïne.

Benzine nu 2,43 euro langs de snelweg, grondstofprijzen schieten omhoog

De prijzen van brandstof en grondstoffen blijven omhoog gaan. Een liter benzine kost inmiddels vaak meer dan 2,40 euro langs de snelweg. Dat is 6 cent meer dan gisteren.

De gemiddelde landelijke adviesprijs, dat is de prijs die je langs de snelweg betaalt, is gestegen naar 2,43 euro, meldt consumentenorganisatie United Consumers. Een volle tank van 50 liter kost nu meer dan 121 euro. Lokaal kunnen er grote prijsverschillen zijn, van de snelweg af tankt men altijd goedkoper.

Nooit eerder waren de prijzen voor benzine en diesel zo hoog. Tot vorig jaar lag de piek in 2011, met een prijs van zo’n 1,75 euro. Inmiddels is een litertje ongelood dus nog eens 68 cent duurder.

Dat de prijs zo snel omhoog schiet heeft een aantal redenen. De olieprijs was al aan het stijgen door de aantrekkende wereldeconomie. Tel daarbij de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, dat een grote olie-exporteur is, nog op. Duurdere olie zorgt nu eenmaal voor duurdere autobrandstoffen.

Daarnaast is de euro het afgelopen jaar ook minder waard geworden ten opzichte van de dollar. Aangezien olie in dollars wordt aangekocht, is dat ook een prijsopdrijvende factor.

Jetten: Nederland bereidt zich voor op dichtdraaien van Russische gaskraan

Volgens Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten bereidt Nederland zich voor op de ‘meest negatieve scenario’s’ voor de energievoorziening. Er wordt gekeken naar alternatieven voor Russisch gas. Rusland heeft gedreigd de kraan dicht te draaien naar aanleiding van de sancties tegen het land vanwege de inval in Oekraïne. Zo meldt De Stentor.

Als Rusland daadwerkelijk de gaskraan dicht gaat draaien, ontstaat er volgens Jetten een ‘serieus tekort’ aan gas waardoor er ‘verdere prijsstijgingen’ zullen plaatsvinden. "Als je het helemaal zonder Russisch gas moet doen, betekent dat voor Europa 40 procent minder gas. Dan moet je dus uit andere landen snel nieuwe import regelen, maar vooral ook dat je het gasverbruik serieus terug moet gaan dringen”, aldus  Jetten.

Het is volgens de klimaatminister van belang dat Europa ‘veel sneller’ energie-onafhankelijk wordt. Ondertussen wordt ook gesproken met andere landen zoals Algerije over gasleveranties. Ook denkt hij dat groene waterstof een alternatief zou kunnen worden. Verder hoopt hij dat de mensen kijken hoe ze hun gasverbruik kunnen verlagen door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten dan gebruikelijk.

Schansspringers Kraft en Kriznar domineren RAW AIR, emotionele zege Tande

Op de befaamde Holmenkollen in Noorwegen is voor de schansspringers het RAW AIR-toernooi afgesloten, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentoernee, dit jaar echter op twee schansen gesprongen. Alle individuele resultaten tellen mee, dus ook de sprongen in de kwalificaties. De vrouwen werkten in Lillehammer én Oslo twee wedstrijden af, met dus in totaal vier kwalificaties, de mannen hadden er één in Lillehammer en twee in Oslo.

Vrouwen, wedstrijd één
De Noorse Silje Opseth deed het boven verwachting goed en sprong in de eerste ronde naar de leiding, met RAW AIR-leidster Nika Kriznar uit Slovenië vlak achter zich. De Japanse Sara Takanashi en Ursa Bogataj uit Slovenië zaten er ook goed bij, Katharina Althaus uit Duitsland, de Japanse Yuki Ito en de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer maakten nog een kansje op het podium.

Kramer behield in de finaleronde haar positie en zag Ito één tiende punt boven haar blijven. Althaus nam de leiding vervolgens over, met nog vier dames te gaan. Olympisch kampioene Bogataj sprong voorbij Althaus naar plek één, Takanashi bleef voor de Sloveense staan. Kriznar deed er nog weer een schepje bovenop, waarna het aan Opseth was. De Noorse hield haar hoofd koel en schreef haar allereerste World Cup-zege bij.

Mannen, wedstrijd één
Het zat allemaal zeer dicht bij elkaar, met na één ronde Markus Eisenbichler aan de leiding. De Duitser werd op de voet gevolgd door de Noren Daniel André Tande en Marius Lindvik, met Dawid Kubacki uit Polen en de Oostenrijker Stefan Kraft ook bepaald niet ver weg. Robert Johansson volgde namens Noorwegen, World Cup-leider Ryoyu Kobayashi uit Japan zat er nog goed bij en Halvor Egner Granerud deed op plek acht ook nog volop mee voor de winst - sterker nog, iedereen in de top-30 had nog wel een kansje op een topresultaat.

Granerud kende geen beste tweede sprong, wat hem gezien de geringe verschillen veel pijn deed: hij zakte zestien plekken terug. Kobayashi viel net achter de Sloveense leider Cene Prevc terug, Johansson behield zijn plekje wel. Kraft verloor vier posities, Kubacki leverde er veertien in, maar Lindvik ging wél naar de leiding. Tande nam plaats op plek drie, met Eisenbichler nog te gaan. De Duitser kwam er net niet aan en moest genoegen nemen met plek twee, achter Lindvik en voor Johansson.

Mannen, wedstrijd twee
Na één ronde stond veteraan Kamil Stoch uit Polen weer eens aan de leiding, dat was al even geleden. RAW AIR-leider Kraft sprong prima door en nam de tweede plek in beslag, voor Kobayashi, Tandre, de Duitser Karl Geiger, Ulrich Wohlgenannt uit Oostenrijk en de Sloveen Anze Lanisek. Ook de Zwitser Gregor Deschwanden en de Noren Granerud en Johansson deden nog prima mee in de strijd.

Met Eisenbichler aan kop werd de top-10 in de finaleronde geopend, waarin Johansson twee en Granerud drie plekken inleverde. Deschwanden raakte zes plekken kwijt, Lanisek nam daarentegen de leiding over. Wohlgennant moest genoegen nemen met acht verloren plekken, waarna Geiger twee plekken verloor. Tande zette het stadion in vuur en vlam door plek één over te nemen, met nog drie mannen te gaan.

Het podium kwam er voor Tande, want Kobayashi leverde vijf posities in. Kraft verloor twee plekken, hoewel zijn RAW AIR-zege daarmee ruimschoots een feit was, waarna Stoch het af mocht maken. Dat lukte bij lange na niet: de Pool werd vijftiende en de winst ging naar een emotionele Tande, zijn eerste individuele zege na zijn zware valpartij in Planica een klein jaar geleden, voor Lanisek en Kraft.

Vrouwen, wedstrijd twee
Takanashi was in de eerste ronde de beste, gevolgd door Bogataj. Het gat richting de Oostenrijkse Chiara Kreuzer was al wat groter, maar net als voor Yuki Ito uit Japan en Kriznar was het verschil zeker nog wel te overzien. Kramer en Althaus volgden op de zesde en zevende plek en maakten ook nog wel kans, vanaf Opseth's achtste plek werd het verschil in principe wel te groot om nog richting podium te gaan.

Opseth behield haar plek in de finaleronde wel en sprong voorbij Althaus. Kramer nam ruimschoots de eerste plek in handen, maar Kriznar bleef haar wel voor. Ito kwam voor beide dames terecht met nog drie deelneemsters te gaan, maar Kreuzer leverde alvast drie plekken in. Bogataj sprong naar plek één en daagde Takanashi uit, maar de Japanse hield het hoofd keurig koel en pakte de overwinning, voor Bogataj en Ito.

RAW AIR-klassement
Kraft begon als leider in Oslo en zijn eindzege kwam door keurig springen ook geen moment in gevaar. Geiger werd op gepaste afstand tweede, Kobayashi sloot het toernooi als derde af.

Bij de vrouwen ging de eindzege naar Kriznar, die oppermachtig was en alleen in de slotwedstrijd met plek vier een beetje liet liggen. Takanashi werd tweede op forse achterstand, met alleen nummer drie Bogataj in haar buurt - plek vier was voor Kramer, de rest stond heel ver weg.

SodM waarschuwt: Gaswinning Groningen nog steeds een veiligheidsrisico

De gaswinning uit het Groningen-gasveld vormt nog steeds een veiligheidsrisico voor mensen in Groningen. Duizenden al beoordeelde huizen wachten op versterking en op dit moment volgt nog steeds uit de beoordeling van huizen dat ze versterkt moeten worden. Daarnaast heeft het langdurig wachten op de versterking en afhandeling van schade nadelige gevolgen voor de gezondheid van een deel van de inwoners.

“Pas als de gaswinning is afgebouwd en de huizen die dat nodig hebben versterkt zijn, is het in Groningen even veilig als in de rest van Nederland”, Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Nog steeds risico op overlijden als gevolg van instorten huizen
Door de afbouw van de gaswinning uit het Groningen-gasveld, is de kans op zwaardere aardbevingen weliswaar afgenomen maar nog steeds aanwezig. Meer dan 13.000 adressen moeten nog worden versterkt volgens de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Ook uit recente beoordelingen van huizen op basis van door de overheid vastgestelde beoordelingsmethoden volgt dat er nog steeds huizen niet voldoende veilig zijn. Dat betekent dat er nog steeds een te grote kans is dat huizen instorten bij een zware aardbeving, waardoor bewoners gewond kunnen raken en zelfs kunnen komen te overlijden als ze niet tijdig uit hun huis wegkomen.

Gezondheid en kans op overlijden
Naast het risico van wonen in een huis dat nog versterkt moet worden, zijn er meer nadelige gevolgen voor de gezondheid van bewoners. Een deel van de mensen ondervindt als gevolg van de lange duur van deze situatie stress hetgeen doorwerkt naar de gezondheid. Naarmate mensen langer moeten wachten op de overheid en in onzekerheid verkeren, kan de stress en de gezondheidsschade verder oplopen. De onderzoeken van Gronings Perspectief laten zien dat de gezondheidseffecten fors zijn. Met name bij mensen met meervoudige schade. Deze mensen ervaren niet alleen een verminderde gezondheid en welzijn, ze hebben een grotere kans op burn-out en geven aan sociaal en fysiek beperkt te zijn. Volgens een voorzichtige schatting van deze onderzoekers overlijden op de langere termijn er 5 of meer mensen per jaar als gevolg van de problematiek.

Theodor Kockelkoren: "Zolang mensen in Groningen een hoger risico lopen om te overlijden - door het instorten van huizen als gevolg van een zware aardbeving dan wel door de stress en onzekerheid - blijft het afbouwen van de gaswinning en het snel realiseren van de versterking noodzakelijk voor de veiligheid.”

Veilig gaswinningsniveau?
In diverse media verscheen het bericht dat 12 miljard kuub per jaar volgens SodM een veilig niveau van gaswinning zou zijn uit het Groningen-gasveld. In februari 2018 heeft SodM inderdaad geadviseerd de gaswinning uit het Groningen-gasveld zo snel als mogelijk af te bouwen naar 12 miljard kuub per jaar. Dit was naar aanleiding van de aardbeving met magnitude 3,4 bij Zeerijp van 8 januari 2018. SodM heeft daarbij gewaarschuwd dat het effect van de productiemaatregelen afhangt van hoe snel deze gerealiseerd worden en dat het niveau van 12 miljard kuub per jaar niet het eindpunt zal zijn. Bij doorgaande gaswinning, ook op een dergelijk lager niveau, zullen de aardbevingsrisico’s weer toenemen. Daarnaast was SodM bij haar inschatting in 2018 ervan uitgegaan dat de versterkingsopgave binnen afzienbare termijn gerealiseerd zou worden. Dit is verre van gerealiseerd: het grootste deel van de versterkingsopgave moet nog uitgevoerd worden. De NCG verwacht dat deze opgave niet eerder dan 2028 afgerond is.

Kabinet verhoogt uitkering betaald ouderschapsverlof

Het kabinet wil dat mensen meer echte keuzes krijgen in de combinatie van zorg en werk. Het kabinet wil daarom de uitkering voor het betaald ouderschapverlof verhogen van 50 naar 70 procent van het dagloon. Deze verhoging geldt vanaf 2 augustus. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurt hier vandaag een voorstel over aan de Eerste en Tweede Kamer.

Vanaf 2 augustus dit jaar hebben ouders recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Dit is een belangrijke stap omdat ouders in deze periode kunnen wennen aan de nieuwe situatie en samen tijd hebben om bewust keuzes te maken over de verdeling tussen werk en privé, voor nu en later. Door de uitkering te verhogen, maakt het kabinet het makkelijker het ouderschapsverlof op te nemen.

Minister Van Gennip: ‘Met het hogere percentage van 70 procent betaald ouderschapsverlof verlagen we de drempel om het op te nemen. Dit helpt ook jonge vaders om meer betrokken te zijn bij het opgroeien van hun kind.’

Ouders kunnen het betaald ouderschapsverlof aanvragen als de negen weken worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste zeven jaar van een kind. Als niet alle negen weken betaald verlof worden opgenomen in het eerste jaar kunnen deze worden toegevoegd aan de resterende 17 weken ouderschapsverlof. Deze weken zijn onbetaald. Het blijft net als in de huidige situatie voor werkgevers en werknemers wel mogelijk om daar aanvullende afspraken over te maken, bijvoorbeeld in de cao.

De verhoging van het betaald ouderschapsverlof past in de brede agenda van het kabinet om de combinatie van arbeid en zorg aantrekkelijker te maken en om te werken aan de gendergelijkheid op de arbeidsmarkt. Hier hoort onder andere het bestrijden van loonverschillen bij, een royalere kinderopvangregeling en het werken aan een betere representatie aan de top bij bedrijven en de overheid. Gisteren kreeg minister van Gennip in dit kader ook de handreiking zwangerschap en werk aangereikt van de SER.

Minister en Commandant der Strijdkrachten bezoeken Rode Baretten

Defensieminister Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim waren gisteren in Roemenië. In het land trainen op dit moment 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, ook wel Rode Baretten genoemd.

De minister ging na aankomst op Mihail Kogălniceanu Airbase eerst in gesprek met haar Roemeense collega. “Als buurland van Oekraïne en met de ligging van Roemenië aan de Zwarte Zee is de oorlog voor Roemenen heel dichtbij. We hebben gesproken over hoe we in NAVO-verband onze oostflank kunnen beschermen”, zei Ollongren.

Verdedigen
Eigenlijk zou de training, waarin de Rode Baretten helikopteroperaties en schietoefeningen doen, plaatsvinden in Duitsland. Op verzoek van de NAVO gebeurt dat nu op Roemeens grondgebied.

Ollongren: “Mijn Roemeense collega gaf aan dat hij erg blij is met onze aanwezigheid: het stelt de inwoners van zijn land gerust. We hebben in de afgelopen dagen namelijk kunnen zien waar president Poetin toe in staat is. De inval in Oekraïne vormt een directe dreiging aan de grenzen van het NAVO-grondgebied. Door militair internationaal te oefenen laten we zien dat we als collectief klaar staan om elke centimeter van ons NAVO-territorium te verdedigen. Samen staan we sterk. Daarnaast draagt een oefening als deze, waarin we samen optreden met Roemeense en Amerikaanse militairen, bij aan de interoperabiliteit tussen alle landen.”

Snel schakelen
Ollongren en Eichelsheim gingen in gesprek met de Rode Baretten, die tot eind deze maand trainen in Roemenië. De commandant der Strijdkrachten vertelt: “Wat me heel erg opvalt is het enthousiasme. De militairen zijn enorm gemotiveerd om de klus te klaren. Ze tonen een grote flexibiliteit door in een heel korte tijd van een oefening in Duitsland te schakelen naar een oefening in Roemenië. Ze hebben dit vol enthousiasme opgepakt en staan klaar om de komende tijd Air Assault-operaties te gaan uitvoeren, samen met de Roemenen en de Amerikanen.”

Deelname eFP Roemenië
Defensie onderzoekt op dit moment of Nederland ook kan deelnemen aan een enhanced Forward Presence (eFP)-constructie in Roemenië onder leiding van de Fransen. Randvoorwaardelijk hiervoor is dat de eFP onder NAVO-vlag wordt uitgevoerd en het kabinet tot deze inzet besluit.

Majoor Mark (li) van 11 Luchtmobiele Brigade legt de minister en de CDS uit hoe de internationale training er de komende weken uit ziet (Afbeelding: Defensie)
Majoor Mark (li) van 11 Luchtmobiele Brigade legt de minister en de CDS uit hoe de internationale training er de komende weken uit ziet (Afbeelding: Defensie)

FOK! Wat een weer: exact hetzelfde, alleen iets zachter

winterbanner

Welkom!  

Het zal vandaag iets zachter zijn dan gisteren. De wind draait naar het zuidoosten en dankzij een kracht 4 komt daarmee langzaam zachtere lucht onze kant op. Vanaf woensdag liggen de maxima dan ruim boven de 10 graden.

Het blijft t/m donderdag meest zonnig weer. 

Dat was het wel even voor nu.

Via deze foto vertelde collega DJMO mij dat het in de omgeving van Amersfoort aangenamer was om te wandelen dan in de omgeving van de Zaan. 

 Groet van mij!  

Uitzicht op de Zaan (Foto: DJMO)
Rondom open water was het erg fris. De Zaan in een strakblauwe lucht. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Morgan Stanley: kredietwaardigheid Rusland medio april op Venezuela-niveau

De Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley voorspelt een ineenstorting van de kredietwaardigheid van Rusland op 15 april. Volgens het bedrijf neemt de kans dat Rusland zijn buitenlandse schuld nog kan afbetalen gestaag af. Dat meldt het bureau Bloomberg. 

Redenen zijn de daling van de obligatiekoersen, de dreigende recessie in Rusland en de drastische beperkingen van betalingsopties. "Wij zien wanbetaling als het meest waarschijnlijke scenario", schreef Simon Waever, wereldwijd hoofd van de strategie voor staatsleningen voor opkomende markten, maandag in een verklaring. In het geval van een wanbetaling is het onwaarschijnlijk dat dit een normale wanbetaling zal zijn. Maar eerder te vergelijken met omstandigheden zoals 'in Venezuela', schrijft de bankier. Het door crises geteisterde Venezuela wordt momenteel op de financiële markt beschouwd als een soort 'mislukte staat'. 

Inkomen werkende vrouwen sinds 1977 met ruim 60 procent gestegen

Vrouwen met inkomen uit werk verdienden gemiddeld op jaarbasis bijna 34 duizend euro bruto in 2020. In 1977 was dat nog bijna 21 duizend euro. De stijging speelde grotendeels in de 21e eeuw en is vooral toe te schrijven aan de steeds langere werkweken van vrouwen. Bij mannen bleef de toename beperkt tot 12 procent: van ruim 46 duizend euro naar ruim 52 duizend euro. Dat meldt het CBS uit onderzoek op de reeks inkomensgegevens 1977–2020.

Het bruto inkomen van mannen is meer onderhevig aan conjuncturele schommelingen, omdat zij vaker dan vrouwen in conjunctuurgevoelige sectoren als de bouw en ICT werken. In tijden van economische voorspoed, zoals rond de eeuwwisseling en in 2006 en 2007, groeide het inkomen van mannen sterker. In de economisch mindere perioden, zoals in de crisisperiode 2009–2013, nam het inkomen van mannen af, terwijl dat van vrouwen op peil bleef. In 1985 bereikte de welvaart een historisch dieptepunt als gevolg van de twee oliecrises in de jaren zeventig en liep het inkomen van vooral mannen sterk terug. Ondanks de coronacrisis nam het inkomen van mannen en vrouwen ook in 2020 toe, vooral door al gemaakte cao-afspraken over loonstijgingen. 

Het aantal vrouwen met inkomen uit werk is tussen 1977 en 2020 toegenomen van 1,8 miljoen naar 4,6 miljoen. Bij mannen steeg het van 3,9 miljoen naar 5,2 miljoen. In 1977 stonden tegenover elke 100 werkende vrouwen 223 werkende mannen. In 2020 ligt dat met 100 vrouwen op 113 mannen dichter bij elkaar.

Inkomensverschil tussen vaders en moeders grootst
Het inkomen van werkende vrouwen was in 2020 gemiddeld ruim 35 procent lager dan dat van hun mannelijke collega’s. Het verschil komt vooral doordat bijna drie kwart van de vrouwen in deeltijd werkt, en niet meer dan een kwart van de mannen. Nergens in de Europese Unie werken vrouwen en mannen zo vaak in deeltijd als in Nederland. Gemiddeld was de werkweek van vrouwen met 26,2 uur in 2020 ruim een kwart korter dan die van mannen (35,4 uur). 

Het inkomensverschil tussen samenwonende mannen en vrouwen met kinderen is met ruim 45 procent het grootst. In de fase dat de kinderen nog klein zijn is het verschil in arbeidsduur het grootst. Doordat vooral onder moeders de arbeidsduur toenam (tussen 2003 en 2020 met ruim 5 uur), is het inkomensverschil met werkende vaders wel het sterkst terug gelopen. In 1977 bedroeg het verschil in inkomen nog 77 procent, in 2000 was het 64 procent. 

Bij alleenstaanden is het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen verhoudingsgewijs klein, vooral bij degenen tot 45 jaar. Dit komt deels doordat bij aanvang van de loopbaan de arbeidsduur van mannen en vrouwen relatief weinig verschilt. Daarom ontlopen ook jongere samenwonende mannen en vrouwen zonder kinderen elkaar weinig in inkomen. Bij samenwonende 45-plussers is het verschil een stuk groter, want vrouwen in die leeftijd werken gemiddeld minder uren dan jongere generaties vrouwen. Bij alleenstaande moeders is dat omgekeerd: 45-plussers maken langere werkweken.

Minder uurloon
Behalve de kortere werkweek speelt ook het lagere uurloon van vrouwen een belangrijke rol in het inkomensverschil. Het gemiddeld bruto uurloon van Nederlandse vrouwen lag 14 procent onder dat van mannen in 2020, waarmee Nederland de tiende plaats inneemt in de Europese Unie. In Letland was het verschil tussen de uurlonen van mannelijke en vrouwelijke werknemers met ruim 22 procent het grootst, gevolgd door Estland (21 procent). In Luxemburg was het verschil in uurloon het kleinst van alle lidstaten, minder dan 1 procent. Ook in Roemenië en Slovenië waren de loonverschillen tussen mannen en vrouwen verhoudingsgewijs klein. 

Het lagere uurloon van vrouwen is voor een deel toe te schrijven aan verschillen met mannen in leeftijd, deeltijdwerken, beroepsniveau en leidinggeven. Het loonverschil in Nederland is in de loop der jaren wel afgenomen, onder meer doordat vrouwelijke werknemers steeds hoger opgeleid zijn. In 2008 bedroeg het nog 20 procent. Bij de overheid was de daling sterker dan in het bedrijfsleven.

Voetbalwereld geschokt: meerdere doden bij moordlustige rellen in Mexico

Een orgie van geweld voltrok zich zaterdag tijdens een voetbalwedstrijd in Mexico. Het competitieduel tussen Queretáro en Atlas draaide uit op enorme rellen en vechtpartijen. Volgens de eerste berichten zou er sprake zijn van meerdere zeer gewelddadige vechtpartijen. 

De wedstrijd in het Estadio La Corregidora was ongeveer een uur aan de gang toen de hel losbrak. Atlas, het bezoekende team, stond op dat moment met 0-1 voor. Toen een aantal supporters het met elkaar aan de stok kregen, escaleerde de situatie meteen. Al snel werd de wedstrijd gestaakt omdat supporters het veld op gingen om elkaar te lijf te gaan. Hierop gevolgd een massale slachtpartij door het hele stadion heen, terwijl gezinnen met kinderen wanhopig een veilig heenkomen zochten. 

Op sociale media circuleren gruwelijke beelden, waarop te zien is hoe de relschoppers op levenloze lichamen blijven door stompen en schoppen. Ook werden enkelen slachtoffers uitgekleed en bestolen toen ze bewusteloos of zelfs dood op de grond lagen. 

Er zijn 17 doden en tientallen gewonden geteld, al zijn deze cijfers nog niet officieel bevestigd. Wat dit drama zo opvallend maakt, is het feit dat de beveiliging en de politie amper ingreep. Mexico is zwaar aangedaan door deze gebeurtenissen. 

Rusland biedt vandaag een nieuw staakt-het-vuren aan om burgers te evacueren

Volgens de VN-ambassadeur heeft Rusland voor vandaag opnieuw een wapenstilstand aangeboden om humanitaire corridors in Oekraïne te openen. Vasily Nebensia citeerde een nieuwe verklaring uit Moskou voor de VN-Veiligheidsraad in New York: "Er staat dat de Russische partij opnieuw zegt dat op 8 maart, om 10.00 uur Moskou-tijd, een staakt-het-vuren zal worden ingevoerd en humanitaire corridors zullen worden geopend worden geopend" om burgers uit Kiev, Tsjernihiv, Soemy, Kharkiv en Mariupol veilig te evacueren.

Volgens een verklaring van het Russische ministerie van Defensie op het korteberichtenportaal Telegram leken de humanitaire corridors grotendeels of geheel in de richting van Rusland of Wit-Rusland te lopen. Ambassadeur Nebensia benadrukte echter dat vluchtelingen niet per se naar Rusland zouden worden gestuurd: "Er wordt ook evacuatie aangeboden naar Oekraïense steden ten westen van Kiev." Tot dusver zijn alle wapenstilstanden om inwoners van steden die worden bedreigd door Russische bombardementen te evacueren mislukt. 

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de voor vandaag geplande ontsnappingsroutes te ondermijnen. Hoewel er met Moskou en het Internationale Comité van het Rode Kruis een route is overeengekomen via de centraal Oekraïense stad Poltava, heeft Moskou alleen nieuwe routes via Rusland en Wit-Rusland in een brief aangekondigd. Dat heeft de Oekraïense VN-ambassadeur Serhiy Kyslytsia maandag in New York gezegd. "Ik dring er bij de Russische zijde op om gebruik te maken van de eerder overeengekomen routes om Oekraïense en buitenlandse burgers naar Europa te laten reizen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
special
VrijMiBabes #239 (not very sfw!)
review
Indiana Jones and the Great Circle
special
Random Pics van de Dag #1467
special
Random Pics van de Dag #1466
©FOK.nl e.a.