Italië houdt vast aan bezuinigingen en besluit tot 'baby-bonus' van 1000 euro
Italië is een van de EU-landen met de zwaarste schuldenlast. Met de nieuwe begroting wil premier Meloni het overheidstekort terugdringen - en toch de belastingen verlagen. Eerder waren er al meerdere protesten tegen het bezuinigingsprogramma.
Kort voor de jaarwisseling keurde het Italiaanse parlement eindelijk de begroting voor 2025 goed. Het financiële pakket van de driepartijencoalitie van premier Giorgia Meloni werd ook goedgekeurd door het hogerhuis van het parlement, de Senaat. De Kamer van Afgevaardigden had kort voor Kerstmis al zijn goedkeuring gegeven.
Het financieringstekort van Italië zal met de nieuwe begroting dalen tot 3,3 procent van het bruto binnenlands product. Dit jaar zal het waarschijnlijk nog 3,8 procent zijn. Volgens de EU-norm is 3,0 procent toegestaan. Italië is één van de landen met de hoogste schuldenlast in de EU en zelfs wereldwijd.
De EU heeft Rome al meerdere keren opgeroepen om eindelijk te beginnen met het terugdringen van het financieringstekort na forse overschrijdingen in voorgaande jaren. De regering-Meloni wil in 2026 onder de grens van drie procent zitten, maar het is op dit moment onzeker of dit doel gehaald kan worden. De begroting wordt belast door dure subsidies voor energiebesparende bouw. Bovendien heeft het nationale bureau voor de statistiek onlangs de groeivooruitzichten naar beneden bijgesteld. Italië zal dit jaar naar verwachting met 0,5% groeien - slechts de helft meer dan in de zomer.
De afgelopen tijd zijn er in het land grote demonstraties geweest tegen het bezuinigingsprogramma van de regering. Eind november, waren er grote stakingen, onder andere in scholen, ziekenhuizen, op het postkantoor en bij de tolpoorten op snelwegen en lokale vervoersdiensten. De vakcentrale CGIL omschreef de geplande bezuinigingen en bezuinigingsmaatregelen als "volstrekt ontoereikend om de problemen van het land op te lossen". De vakbonden eisen hogere lonen en pensioenen en meer geld voor gezondheidszorg, onderwijs en de publieke sector.
Belastingverlaging voor mensen met een laag inkomen
Maar de nieuwe begroting bestaat niet alleen uit bezuinigingen. Er komt belastingvermindering voor mensen met een laag inkomen. Wie minder dan 28.000 euro per jaar verdient, zal 23 procent inkomstenbelasting betalen in plaats van 25 procent.
Met een bonus voor ouders wil de regering-Meloni het geboortecijfer, dat al tientallen jaren een van de problemen van Italië is, opkrikken: Gezinnen met een jaarinkomen van minder dan 40.000 euro krijgen 1.000 euro als ze een kind krijgen. Dit wordt ook gefinancierd door een bijdrage van de Italiaanse banksector. In de afgelopen weken hebben de Italiaanse vakbonden herhaaldelijk met stakingen tegen de begroting gemobiliseerd omdat ze deze sociaal onrechtvaardig vinden.
Kritiek van de oppositie
De centrumlinkse oppositie heeft scherpe kritiek op het economische pakket en zei dat het niet voldeed aan de beloften van de premier om de belastingen voor de meeste Italianen te verlagen en de werkgelegenheid te stimuleren. Meloni verdedigde haar plannen: "We hebben de beperkte beschikbare middelen gebruikt om de belangrijkste maatregelen van de afgelopen jaren te versterken, ze structureel te maken en ze uit te breiden naar een breder publiek."
Dat doe je door goede regelingen, (bijna) gratis kinderopvang, die ook nog eens ruim open is (meer dan van 08:00-16:00), en natuurlijk door discriminatie tegen vrouwen in de leeftijd 25-35 tegen te gaan.
Oh en genoeg (betaalbare) woningen zodat niet iedereen tot zn 31e (gemiddeld!) thuis moet blijven wonen.
Maar nee, 1x €1000, dat gaat echt helpen...
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Fulltime job. Minimaal 4 kids daarna vrijsteling. Meer mag wel.
Betaald kinderen krijgen. Alleen voor autochtone vrouwen, instapleeftijd 18 tm 25 jaar.
Wel max aantal instellen dat per jaar word aangenomen en sollicitatie en selectie naar geschiktbaarheid
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
In Nederland krijgt een bijstandskind gratis kinderopvang (god weet waarom). Mensen die werken moeten fors betalen. Sowieso een negatieve selectie, maar ook totaal ridicuul, omdat een niet werkende zelf voor zijn of haar kinderen kan zorgen. Eigenlijk heeft iemand in de bijstand al gratis kinderopvang, door 7 dagen in de week betaald thuis te kunnen zijn.
IPV buitenlanders hierheen halen voor kinderen want die kosten veel meer geld
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Je voorstel schuurt heel dicht aan tegen alleen goedgekeurde vrouwen toestemming te geven om te baren, met het "juiste" genetische materiaal, eugenetica.
Jij maakt er weer iets raars van met je genetica shit. Goedgekeurde vrouwen zijn vrouwen die niet totaal leip zijn of verslaafd of dat soort zaken om aan geld te komen en dan het kind weer verwaarlozen. Gewone gezonde ITALIAANSE nationaliteit vrouwen . Anders trekt het weer buitenlanders aan.
De grap was dat moeder zijn gewoon een fulltime baan is. maar moeders krijgen EN niet betaald EN bouwen geen rechten op maar zorgen wel dat de wereld blijft draaien door kinderen te baren. Dat mag best betaald worden zonder dat ze een baan hoeven te gaan zoeken.
Puur alleen om het kindertekort aan te vullen ipv dat in het buitenland te gaan zoeken
MAX quota uiteraard
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
Er zijn uitzondering BV. als de uitkeringsgerechtigde in een werk of leer traject zit of part time werkt of full time opleiding volgt.
junk01.
En zouden die mensen dan echt denken dat een kind zo weinig kost? Ik schat dat een kind grootbrengen het honderdvoudige van die fokpremie kost. En dan moet je het vooral niet al te bont maken.
De schuld zit op iets van 135%, om de schuld naar 3,8% te krijgen hebben ze dus nog even nodig.
Over het algemeen wordt in Nederland vrij redelijk begroot in politieke plannen, programma's en doorrekeningen. Bij links zie je bijvoorbeeld dat ze meer uitgeven maar dan ook aangeven waar ze dat gaan halen en hoe ze het gaan betalen, bij rechts dat ze minder uitgeven maar ook waar ze gaan snijden.
Alleen voor de populisten geldt dat niet. Bij de PVV en BBB is eht in hun programma's gratis bier voor iedereen maar zonder aan te geven waar een dergelijke hoeveelheid geld vandaan moet komen, vandaar dat vrijwel alle beloftes op bijvoorbeeld meer arbeidskrachten in de zorg nu in de ijskast staan.
De pret gaat eraf als de bezuiningen jezelf raken omdat je vergeten was dat je ook een ander bent.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken