In het laatste seizoen van Orange Is The New Black is niemand veilig

Toen het eerste seizoen verscheen bij entertainmentgigant Netflix was het gelijk al raak. Televisieseries over gevangenissen hebben het überhaupt altijd erg goed gedaan in ons land en daar kon Orange Is The New Black zeker nog wel bij. De verhaallijnen naderen nu hun einde na zeven indrukwekkende en soms uitermate ontroerende seizoenen. We kregen de eerste vier afleveringen te zien en kunnen daar al een aantal conclusies aan verbinden.

Elk jaar kon er in rap tempo worden gewacht op een nieuw seizoen van de serie, want terwijl het ene seizoen in première ging, werd er al gewerkt aan de volgende dertien afleveringen. De worstelingen van Piper Chapman door het gevangenissysteem in Amerika is in het afgelopen seizoen uitermate hilarisch geweest, ware het niet soms ook ietwat irritant. Het was dan ook een goede zet van de makers om zich meer te focussen op de bijpersonages, aangezien die vaker een veel interessantere achtergrond bleken te hebben. 

Seizoen 7 gaat met gemak verder waar het vorige seizoen is geëindigd en doet dat misschien zelfs iets té makkelijk. Piper is inmiddels vrij en kan zich ook ditmaal geen vorm geven in een drastisch veranderde wereld. Haar familie kotst haar uit, behalve dan haar broer die op zijn beurt weer aardig onder de duim wordt gehouden door zijn vrouw. Deze scènes laten wel gelijk de kracht zien van Orange Is The New Black; ook al staat het verhaal mijlenver van de meeste mensen, er zijn toch altijd weer die onmiskenbare herkenbare situaties die in elk volwassen leven terugkomen. De makers van deze serie pakken die momenten aan en maken ze net groot genoeg om een enorm grote hilarische waarde te hebben en ondertussen niet buiten de realiteit komen te staan.

De vijand dit seizoen werd al geïntroduceerd in het slot van het vorige seizoen. Het is schering en inslag op het 'echte' Amerikaanse nieuws, maar in de show spelen de agenten van ICE ook een grote rol. De ruwheid waarop de immigratiedienst omgaat met verdachte illegalen is knap geschreven door de scenarioschrijvers en laat de kijker zich dan ook hardop afvragen of dit wel juist is. De keuze laat de serie in het begin van het seizoen veelal in het midden. Vanaf morgen zijn alle afleveringen van het zevende seizoen Orange Is The New Black beschikbaar. Bingewatch galore!