FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 juli 2019

AZ niet langs BK Hšcken in voorronde Europa League

Het is AZ niet gelukt om het seizoen te beginnen met winst. In de tweede voorronde van de Europa League kwamen de Alkmaarders in eigen huis niet tot scoren tegen BK Häcken: 0-0. Volgende week donderdag is de return in Zweden.

In de eerste wedstrijd onder de nieuwe hoofdtrainer Arne Slot had AZ moeite met de Zweedse ploeg en vielen in de eerste helft niet kansen te noteren. BK Häcken raakte in de eerste de lat via Ahmed Yasin.

Na de rust zette AZ de BK Häcken wat meer onder druk. Koopmeiners raakte de paal, Calvin Stengs zag zijn schot gekraakt en een inzet van Owen Wijndal ging voorlangs, maar beide ploegen wisten niet te scoren in Alkmaar.

Mocht AZ de volgende ronde halen, dan is daarin FC Mariupol uit Oekraïne de tegenstander. Daarna wacht nog een play-off, voordat de groepsfase van de Europa League is bereikt.

Na 16 jaar geen Joegoslavisch team in finale WK waterpolo

Waterpolo, het is zeker bij de mannen al behoorlijk lang een flink Oost-Europees feestje. Het uit elkaar vallen van Joegoslavië vergrootte dat alleen maar, want ineens waren er allerlei losse landen die finales haalden.

In 2003 speelden Hongarije en Italië de tot nu laatste WK-finale zonder Joegoslavische inbreng, vervolgens wonnen achtereenvolgens Servië & Montenegro, Kroatië (beiden tegen Hongarije) en Servië (tegen Spanje) de wereldtitel, in 2011 klopte Italië de Serviërs in de finale.

In 2013 ging de wereldtitel dan naar Hongarije, dankzij een spannende en gewonnen finale tegen de Montenegrijnen, waarna Servië (tegen Kroatië) en Kroatië (tegen Hongarije) de titel pakten. In het Zuid-Koreaanse Gwangju is het anders: er staat geen Joegoslavisch land in de finale, voor het eerst sinds 2003 dus.

Spanje was twintig jaar geleden dé grootmacht, met olympisch goud in 1996 en wereldtitels in 1998 en 2001. Tegen de regerend wereldkampioen Kroatië waren ze echter niet bang en dé ploeg van het toernooi stond al snel op 6-2, waarna ze het nog precies vol wisten te houden: 6-5 en de finale was binnen.

Daarmee was de niet-Joegoslavische finale al een feit, want Hongarije en Italië duelleerden in de andere halve finale. Hongarije nam een 4-2 voorsprong, maar in het tweede kwart knalde Italië er overheen: 5-7, een marge die ze tot het einde vol konden houden. Italië won met 12-10 en gaat dus ook naar de finale.

De strijd om de wereldtitel wordt zaterdag om 11.30 uur Nederlandse tijd gespeeld.

Vrouw probeert Audi te kopen met zelfgeprint 'geld'

In het Duitse Kaiserslautern stond een Audi-verkoper onlangs wel even te kijken. Een 20-jarige dame kwam daar een Audi A3 uit 2013 contant betalen, goed voor 15.000 euro.

Dat is op zich niet de grootste verrassing ooit, maar de stapel ter waarde van 15.000 euro was niet veel meer dan een paar cent waard: het was overduidelijk nep. "Ik vroeg nog of ze Monopoly wilde spelen", aldus de verkoper.

De verkoper hield de vrouw daar tot de politie arriveerde, waarna agenten in haar woning in Pirmasens nog eens '13.000 euro' vonden, zelf in elkaar geknutseld met een computer en een inkjetprinter. Mevrouw is uiteraard gearresteerd.

Vlogger eet zich live dood aan giftige dieren

Allemaal leuk en aardig, dat vloggen, maar een Chinees heeft dat niet overleefd. Op de door de De Partij goedgekeurde YouTube-variant DouYu streamde ene Sun onlangs een gezellig avondje, eindigend in zijn dood - en een nominatie voor een Darwin Award.

De 35-jarige Sun zat in thuisstad Hefei voor een soort rad van (on)fortuin, met daarop zaken die hij moest eten en drinken. Bier, azijn en een of ander Chinees drankje had hij al achterover getikt en ook duizendpoten, gekko's en maden waren niet te versmaden - allemaal nog levend.

Met de livestream nog aan zakte Sun in elkaar, waarna hij uiteindelijk gevonden werd door zijn vriendin, met de camera nog draaiende. DouYu heeft de video's van de gek inmiddels verwijderd, maar de les die eruit te trekken valt spreekt voor zich: het Rad van Fortuin is levensgevaarlijk.

Haga Lyceum eist extra huisvesting bij rechter

"Wat is uw plan B als ik uw verzoek niet inwillig? Wat gaat u doen voor die extra leerlingen?", vroeg de rechter aan directeur Soner Atasoy vanmiddag in een nieuwe rechtszaak tussen het Haga Lyceum en de overheid. "Dan hebben we een groot probleem."

Volgens Atasoy heeft de school voor volgend jaar inmiddels 220 nieuwe aanmeldingen van leerlingen ontvangen. Daarvan zijn er al 180 geplaatst, zo beweert de schoolbestuurder. Het zijn andere cijfers dan waar de gemeente deze week mee kwam. Die stelt dat er 129 leerlingen zijn geplaatst via centrale loting.

Hoe dan ook betekent het dat het Haga Lyceum fors gaat groeien. Op dit moment krijgen er namelijk 175 leerlingen les in een gebouw, dat net genoeg ruimte heeft voor deze groep. Een verdubbeling is dus in aantocht.

Aannemer
En dus moet er meer ruimte komen. Maar hoe die ruimte eruit moet komen te zien, welke aannemer de werkzaamheden gaat uitvoeren: daarover verschillen de gemeente en de school fundamenteel van mening. En dus volgde een nieuwe rechtszaak in het slepende dossier rondom de islamitische school.

De nieuwste eisen van het Haga Lyceum: de aannemer die de school heeft gecontracteerd, moet betaald worden door de gemeente. En de aannemer die de gemeente heeft gecontracteerd moet stoppen met de werkzaamheden. "Uit alles blijkt dat wij bouwheer zijn, er zijn beloftes gedaan door de gemeente. Wij hebben een reguliere aanvraag ingediend en we voldoen aan de wetgeving", betoogde Atasoy.

"Ouders zullen dit niet pikken"
"Als wij geen gelijk krijgen, dan zal er opschudding in Amsterdam ontstaan. Dat kan ik u wel vertellen. Ouders zullen dit niet pikken. Zij staan niet achter de gemeente. De gemeente heeft geprobeerd om alle ouders van ons af te pakken. Straks sta ik daar gewoon met 360 kinderen en 700 ouders en dan ga ik eisen. Wij zijn al voor het negende jaar bezig...", zei Atasoy. Hij mocht zijn betoog niet afmaken van de rechter. "U valt in herhaling."

Atasoy kwam namelijk tijdens de rechtszaak meermaals terug op de juridische strijd tussen het Haga Lyceum en de overheid. Die begon al in 2011. De gemeente heeft de komst van het Haga altijd betreurd, maar moest uiteindelijk wel voor huisvesting zorgen na een uitspraak van de hoogste bestuursrechter in Nederland. Het Haga Lyceum opende twee jaar geleden de deuren bij Sloterdijk.

Verwarring
De rechtszaak vandaag zou in eerste instantie gaan over de tijdelijke uitbreiding van de school met 665 vierkante meter. Deze grootte is gebasseerd op de verwachte groei. Maar Atasoy kondigde direct aan het begin van de zaak aan dat hij het liever wilde hebben over de eigenlijke aanvraag van de school voor permanente uitbreiding. "We willen een kleine voorfinanciering zodat er 5 september een gebouw staat."

De verwarring in de rechtszaal was groot na deze opmerkelijke stap van de schoolbestuurder. Zelfs de advocaat van het Haga Lyceum was niet op de hoogte.

Tijdens de zaak werd er veel gediscussieerd en kwamen de partijen niet dichter bij elkaar. De rechter vatte de patstelling tussen de school en de gemeente samen: "Ik constateer dat u niet tot overeenstemming kunt komen. Er is gebakkelei." Ook betwijfelde de rechter openlijk of zij wel bevoegd is om over het verzoek van het Haga Lyceum te beslissen. "U wil een verstrekkende voorziening. U kunt van mij niet de bevoegdheid krijgen om te doen op het terrein wat u wilt."

Huilen
De advocaat van de gemeente beloofde dat het hoe dan ook goed zal komen met de huisvesting van de leerlingen. "Dat is ook waar het college het over wil hebben en niet over wat als Atasoy onrechtmatig gaat bouwen."

Atasoy kondigde aan zelfs nog een plan C te hebben als hij in het ongelijk wordt gesteld. Details hierover gaf de bestuurder niet. Ook liet Atasoy doorschemeren dat het Comenius Lyceum akkoord zou zijn gegaan met het tijdelijk plaatsen van leerlingen.

Begin volgende week volgt er een uitspraak en zal duidelijk worden wie er gaat bouwen op het terrein van het Haga Lyceum. De tijd dringt wel: over ruim een maand begint het nieuwe schooljaar.

De rechter: "Wat als ik u aanvraag van vandaag afwijs?" Atasoy: "Dan ga ik huilen in een hoekje."

Bertens en Rus naar kwartfinales Palermo

Arantxa Rus en Kiki Bertens hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Palermo. In de Italiaanse plaats was Rus in twee sets te sterk voor Slowaakse Viktoria Kuzmova, terwijl Bertens in twee sets won van Aleksandra Krunić uit Rusland.

Rus nam het in de tweede ronde op tegen Kuzmova, de nummer 49 van de wereld en als derde geplaatst in Palermo. Rus staat tachtig plaatsten lagen op de wereldranglijst, maar op het Siciliaanse gravel was daar weinig van te merken. De Nederlandse kwam wel in beide sets op één break achterstand, maar wist die beide weg te werken en won vervolgens de beide sets met 6-4.

In de volgende ronde speelt Rus, die dit seizoen voor het eerst in de kwartfinale staat van een WTA-toernooi tegen de Spaanse Paula Badosa, de nummer 119 van de wereldranglijst.

Ook Bertens is door naar de kwartfinales van het WTA-toernooi van Palermo. De nummer één van de plaatsingslijst had in de tweede ronde geen moeite met Krunić. In tachtig minuten won de nummer vijf van de wereld met 6-3, 6-1. De tegenstandster in de kwartfinales is nog niet bekend.

Mochten zowel Bertens als Rus hun kwartfinales winnen dan spelen de beide Nederlandse tennissters in de halve finales tegen elkaar.

Gelijkspel voor FC Utrecht in kwalificatie Europa League

In de kwalificatie voor de Europa League heeft FC Utrecht gelijkgespeeld tegen het Bosnische Zrinjski. In de Galgenwaard werd het 1-1.

Utrecht had in de beginfase het betere van het spel maar wist niet te scoren tegen de nummer twee uit de Bosnische competitie. Na de offensieve opening van Utrecht was het Govedarica die de bezoekers op voorsprong bracht. Aanvaller Lonwijk miste een goede kans op de 1-1.

In de tweede helft opnieuw Utrecht met het overwicht in de wedstrijd. Na ruim zestig minuten spelen was het Kerk die met een volley de gelijkmaker scoorde. Zrinjski wist de 1-1 vast te houden, weliswaar met moeite.

De return is volgende week in Mostar.

Vooralsnog geen ernstige verwondingen Bennett

George Bennett kwam vandaag in de achttiende etappe tweemaal ten val. De Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma viel in de afdaling van de Col de Vars en daarna ook in de afdaling van de Galibier.

Volgens een eerste check na de finish heeft Bennett geen ernstige verwondingen opgelopen. Er zal later vanavond nog wel nader onderzoek worden gedaan. Samen met Laurens de Plus is Bennett de belangrijkste hulp in de bergen voor Kruijswijk.

Torenspringer Hunt met sensationele sprong naar wereldtitel

In het Zuid-Koreaanse Gwangju zijn op het wereldkampioenschap in de diverse watersporten ook de medailles in het torenspringen vergeven. In de discipline, voor de vierde keer aanwezig op het WK en afkomstig van het klifduiken, springen vrouwen van een twintig meter hoog platform, de mannen staan nog zeven meter hoger.

Na de eerste dag met twee sprongen stond de Amerikaanse wereldkampioen Steve Lo Bue aan de leiding, op de voet gevolgd door de Mexicaan Jonathan Paredes en met meer voorsprong op de Tsjech Michal Navratil en het Britse fenomeen Gary Hunt, de wereldkampioen van 2015. In de derde sprong breidde Lo Bue zijn voorsprong op Paredes uit, maar Hunt schoof voorbij Navratil en maakte ook wat goed op de Amerikaan.

De vierde en laatste sprong gaf de doorslag en daar trok Hunt alles uit de kast. Onlangs scoorde hij tijdens de Cliff Diving World Series in Libanon al de maximale score en nu deed hij het weer: met een driedubbele achterwaartse salto met viervoudige schroef - goed voor de hoogste moeilijkheidsgraad - scoorde hij bij de zeven juryleden twee keer een 9,5 en vijf tienen. De twee slechtste en beste scores vallen af en met drie tienen scoorde Hunt dus een perfecte 156,00 punten. Lo Bue kon daar niet aan tippen en hield zelfs nog maar net stand tegen Paredes, die het brons pakte.

Bij de vrouwen stond de Mexicaanse Adriana Jimenez na één dag bovenaan de lijst, met de Britse Jessica Macaulay en de Amerikaanse Genevieve Bradley vlak achter haar. Het was echter Rhiannan Iffland die het goud pakte, vooral haar laatste sprong was veruit de beste en dat was precies goed: ze klopte Jimenez met een totaalscore van 298,05 punten, 0,15 meer dan de Mexicaanse. Macaulay pakte op slechts 2,65 punten het brons.

De gouden sprong van Hunt (Bron: YouTube)

Dokter: geen ijsje in je vagina duwen tegen hitte

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn, maar nog even voor de zekerheid: het is wat warm in Nederland. Wat doe je als het heet is? Inderdaad, je drinkt een koel glas water, zet een ventilator aan en drukt een ijsje in je vagina. Of nee, dat kun je beter niet doen.

De Britse dokter Sarah Welsh heeft tegenover Metro gewaarschuwd voor het afkoelen van de vagina door er een ijsje in de proppen. De huid is er namelijk gevoelig en het inbrengen van een bevroren object kan zorgen voor jeuk, een branderig gevoel en pijn. Je dildo in de vriezer leggen en die inbrengen is ook geen strak plan.

Overigens kan de suiker in ijsjes de pH-waarde van de vagina veranderen: niet doen dus, ook niet met een suikervrije variant. Tot slot kunnen microben zo binnendringen, wat dan weer voor forse irritaties kan zorgen. Kortom: doe nou gewoon niet, hou het bij iets warms.

De vraag van de dag spreekt uiteraard weer voor zich: wat is jouw lievelingsijsje? Het enige juiste antwoord is overigens een Magnum Classic of een Magnum Intense Dark.

Zo eet je een ijsje (Pro Shots / Niels Wenstedt )

Verdachte aangehouden met meisje in kofferbak

De politie heeft afgelopen nacht een man aangehouden die gezocht werd voor strafbare feiten. Bij controle bleek hij in zijn kofferbak een 17-jarig meisje te hebben. Zij is opgevangen door agenten en maakt het naar omstandigheden goed.

Afgelopen nacht rond 05:00 uur kreeg de politie melding van een verdachte auto met gedoofde verlichting in een bosgebied bij De Peel. Agenten troffen de auto aan op een parkeerplaats. Bij controle bleek dat de bestuurder, die in de auto lag te slapen, gezocht werd voor mishandeling en bedreiging. Daarop is hij aangehouden en werd hij naar het politiebureau gebracht.

Kofferbak
Omdat de 22-jarige verdachte uit Panheel nogal aan bleef dringen om nog wat uit zijn auto te halen, hebben agenten het voertuig nader onderzocht. Toen zij de kofferbak van de auto openmaakten troffen ze de 17-jarige aan die hier in lag. Ze bleek sinds enkele dagen als vermist te zijn opgegeven vanuit een instelling, waaruit ze zelf is vertrokken. Uit onderzoek blijkt dat ze niet gewond is. Het meisje is inmiddels teruggebracht naar de instelling.

Onderzoek
De verdachte zit momenteel in hechtenis en zal worden gehoord over de zaak. Het onderzoek is in volle gang.

Verkrachting meisje: OM eist 6 jaar cel

Het 16-jarige meisje had niet vriendelijker kunnen zijn op die koude winterdag: ze bood een man een lift aan op haar scooter. Die bleek echter andere bedoelingen te hebben. Hij zette een mes op haar keel en verkrachtte haar. Anderhalf uur duurde het. "Het is simpelweg afgrijselijk, wat ze heeft moeten doorstaan," vatte de officier van justitie het samen. Ze eiste vandaag 6 jaar cel tegen een 30-jarige verdachte.

In februari 2018 was het meisje op haar scooter op weg naar een feestje. Om 21.30 uur werd ze bij een verkeerslicht aangesproken door een man, of zij hem een lift wilde geven omdat het zo koud was. Dit wilde ze best doen.

Onderweg voelde ze plots een hand op haar schouder en een mes tegen haar keel. Ze moest haar geld afgeven. Pas toen ze letterlijk haar zakken had geleegd, wilde de man geloven dat ze niets had. Daarop dwong hij haar de bosjes in en volgde anderhalf uur waarin ze diverse seksuele handelingen moest verrichten. Ook dwong hij haar meerdere keren om cocaïne te snuiven.

Belangrijke tips
Toen de man klaar met haar was, moest ze hem nog ergens afzetten. Daarna belde ze de politie. Op de plek waar het was gebeurd, troffen agenten onder meer nog een riem aan. Die werd later getoond in een uitzending van Opsporing Verzocht en leverde belangrijke tips op.

Uiteindelijk kon een verdachte worden aangehouden. Die bekent dat het gebeurd is, maar zegt dat hij er weinig meer van weet door zijn excessief middelengebruik. De officier van justitie gelooft daar weinig van. "Het drugsgebruik staat namelijk niet in de weg dat hij zich wel details herinnert die hem als beter of aardiger mens kunnen neerzetten. Bijvoorbeeld dat hij haar een jas gaf, omdat ze het koud had. Maar door wie kwam dat, dat ze het koud had?"

Vragen en spijt
Verdachte legde op de bewuste dag een bom onder de hele familie, betoogde de officier van justitie op zitting. "Iedereen worstelt met een bepaalde vraag. De ouders of ze hun dochter niet naar het feest hadden moeten brengen? Het meisje waarom ze verdachte liet opstappen, terwijl ze normaal zo voorzichtig is? Al merk ik dat ze vooral heel boos is. Natuurlijk om wat verdachte heeft gedaan, maar ook om zijn verklaringen daarna."

Bij de politie heeft de verdachte geregeld gezegd dat het hem spijt. Maar als dat echt zo is, had hij volgens de officier van justitie ook zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen. Hij heeft zich niet gemeld, ook niet nadat hij een flyer over de zaak had gelezen of de zaak uitgebreid in Opsporing Verzocht was geweest. De officier van justitie: "Zijn spijt werd pas uitgesproken nadat hij van zijn bed was gelicht en begreep dat er genoeg bewijs tegen hem lag."

Vijfhonderd kilo cocaÔne in een zeilboot

Vier mensen, waaronder twee Amsterdammers, zijn aangehouden in verband met betrokkenheid bij grootschalige drugsmokkel. De arrestaties zijn onderdeel van een internationaal onderzoek naar de smokkel.

Een zeilboot volgeladen met 500 kilo cocaïne was van Zuid-Amerika op weg naar Portugal. Bij de Azoren, een Portugese eilandengroep in de Atlantische Oceaan, werd de boot op 10 juli onderschept door de politie. De twee mannen die aan boord waren van de boot, werden direct gearresteerd. Eén van hen is een 53-jarige Amsterdammer.

De onderschepping was het gevolg van een internationaal onderzoek, waarbij onder meer de Portugese, Spaanse en Nederlandse politie betrokken is. Op de dag van de onderschepping werden er in Amsterdam vier panden doorgezocht. Afgelopen dinsdag werden in kader van ditzelfde onderzoek ook twee mannen in Amsterdam aangehouden. 

Een van die mannen is een 35-jarige Engelsman, die in Amsterdam woont. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de criminele organisatie die de drugsmokkel organiseerde. De mannen zijn overgeleverd aan de Spaanse politie.

Quintana wint eerste Alpenetappe, Alaphilippe kraakt maar behoudt geel

De achttiende etappe in de Tour de France, van Embrun naar Valloire, is gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaan kwam na drie zware collen solo over de meet. Geletruidrager Julien Alaphilippe had het moeilijk vandaag maar behield wel zijn gele trui. Egan Bernal steeg ten koste van Steven Kruijswijk en Geraint Thomas naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Romain Bardet is de nieuwe drager van de bolletjestrui.

Het peloton begon hard aan de etappe. Verschillende renners probeerden weg te komen,maar het peloton stond dat niet toe en ze werden allemaal weer teruggehaald. Door het tempo brak het peloton na zo'n 40 kilometer koersen. Er onstond een kopgroep van ruim dertig man met daarin Quintana, van Baarle en Teunisse en het peloton leek zich daarin te berusten.

De eerste zware beklimming van de dag was de Col de Vars van de eerste categorie. De kopgroep had een voorsprong van zes minuten op het peloton. In de kopgroep deed men elkaar geen pijn tijdens de beklimming. Vlak onder de top reed Wellens weg, Bardet ging er achteraan, maar het was toch de Belgische drager van de bergtrui die als eerste bovenkwam. In de afdaling kwamen Roche en Bennett in het peloton ten val, maar beide renners konden door.

Vlak bij de voet van de col d'Izoard reden Bernard en Van Avermaet weg uit de kopgroep en sloegen een gat. Het peloton dunde in de tweede beklimming flink uit. Dan Martin moest verrassend al snel lossen. Vooraan moest Van Avermaet 4,5 kilometer onder de top lossen bij Bernard. De Fransman werd onder de top echter bijgehaald door een groep met Bardet en Quintana. De kopgroep bestond nu uit Bardet, Caruso, Quintana, Lutsenko, Woods, A.Yates, Pauwels, Bernard en Kämna en daar kwamen later nog wat renners bij. De voorsprong op het peloton was een kleine vijf minuten.

De laatste klim van de dag was de Galibier van de buitencategorie. Wellens en Van Avermaet moesten al snel lossen. Het peloton werd aangevoerd door Ineos. Vooraan was er weinig samenwerking. Lutsenko, die al de hele dag in de aanval was, viel aan waardoor er een aantal renners in de kopgroep moesten lossen. Quintana was de volgende die aanviel en hij sloeg een gat. Bardet en Lutsenko gingen in de achtervolging op de Colombiaan, die al snel een halve minuut pakte. Het peloton dunde weer uit bij de bekliming van de Galibier.

In de groep met favorieten reed Bernal weg. Lutsenko moest ondertussen lossen bij Bardet die op een kleine twee minuten van Quintana reed. Quintana kwam als eerste boven op de Galibier. In de groep met favorieten ondertussen was er geen antwoord op het wegrijden van Bernal wiens voorsprong groter werd. Thomas was de volgende die richting zijn ploegmaat ging. De rest leek niet te kunnen, inclusief geletruidrager Alaphilippe die het wel heel moeilijk had net onder de top en moest lossen. Hij kwam zeventien seconden na de groep favorieten over de top.

Tien kilometer voor de finish had Quintana anderhalve minuut voorsprong op Bardet. Bernal zat 31 seconden voor de groep favorieten. Dankzij zijn ijzersterke dalingskunsten wist Alaphilippe zich weer bij de groep favorieten te voegen. Bernal zat daar een halve minuut voor. Quintana ondertussen kwam als winnaar over de streep en stijgt in het algemeen klassement van plek 12 naar de zevende plaats. Bardet kwam als tweede over de streep op ruim een minuut.

'ADO Den Haag meldt zich bij PSV voor doelman met Eredivisie-droom'

ADO Den Haag heeft zich volgens Voetbal International gemeld bij PSV voor Luuk Koopmans. De 25-jarige doelman, die voor zijn laatste contractjaar in Eindhoven staat en nog nooit in de hoofdmacht speelde, wil graag de stap naar de Eredivisie maken en is daarom geïnteresseerd in een transfer richting ADO.

Sparta Rotterdam meldde zich eerder deze transferperiode voor Koopmans, maar een overgang naar de promovendus kwam nimmer van de grond. De sluitpost, afgelopen seizoen uitgeleend aan MVV Maastricht, stond tevens op de lijstjes van enkele clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. Koopmans maakte in 2015 de overstap van TOP Oss naar PSV en kwam in vijf seizoenen tot 25 wedstrijden in het belofenelftal.

Koopmans ondervindt bij PSV hevige concurrentie. Jeroen Zoet is de onbetwiste nummer een voor trainer Mark van Bommel, met de van VVV-Venlo teruggekeerde Lars Unnerstall als back-up. Het keepersgilde in het Philips Stadion bestaat verder uit Robbin Ruiter, Yanick van Osch en Mike van de Meulenhof. Hidde Jurjus koos onlangs voor een nieuwe verhuurperiode bij De Graafschap.

Mocht Koopmans de stap naar ADO maken, dan krijgt hij in het Cars Jeans Stadion te maken met Indy Groothuizen, Robert Zwinkels en Mike Havekotte. Groothuizen begon afgelopen seizoen als eerste doelman, maar na een periode met mindere resultaten koos trainer Alfons Groenendijk voor Zwinkels onder de lat.

40 graden doorbroken in Nederland, Gilze pakt record terug

Het hitterecord is er na een dag weer aan en niet zo'n beetje ook. In Deelen of all places werd om 13.55 uur de 40 graden gehaald, niet normaal.

Daar bleef het echter niet bij, het KNMI meldde bijna gelijk daarna dat het in Deelen inmiddels zelfs 41,7 graden is. Dat is wel zo'n extreem snelle opwarming en zo'n extreem groot verschil dat het nog maar even de vraag is of er niet een of andere lolbroek zijn vrachtwagen voor het weerstation gezet heeft, in ware Limburgse stijl.

Update 16:55 uur:
De records blijven sneuvelen. Er zijn nu al een aantal weerstations met 40+ temperaturen. 40,7 in Gilze Rijen, 40,4 in Westdorpe, 40,4 in Hupsel, 40,3 in Eindhoven, 40,2 in Twenthe, 40,0 in Woensdrecht & 40,0 in Arcen. Wil je de koelte opzoeken, ga dan naar Lauwersoog want daar is het "maar" 26 graden.

Update 15.40 uur
Het is dan toch echt gebeurd: ook zonder de naaierij van Deelen is de magische 40 graden gepasseerd, want in Gilze Rijen is 40,4 graden gemeten. Vandaag hebben inmiddels elf weerstations een temperatuur gemeten waarmee het oude record van Warnsveld - kent u het nog? - verbroken zou worden.

Update 14.57 uur
Tot grote verbazing van helemaal niemand heeft het KNMI laten weten dat Deelen niet meedoet, dat record telt dus niet. Het record is er overigens wel gewoon aan, want het is bloedverschroeiend heet: Gilze Rijen staat op 39,4 graden, maar dat gaat er ongetwijfeld ook nog aan.

Update 14.35 uur
Het steeg zelfs door naar 42,9 graden. Alles en iedereen dat ooit iets aan een studie meteorologie gedaan heeft uit inmiddels zijn en haar twijfels op social media en dat lijkt niet meer dan logisch. Deelen staat inmiddels op 39,5 graden, wat nog altijd een Nederlands record is...maar hoe betrouwbaar?

Update 14.25 uur
Inmiddels meldt het meetstation in het Gelderse Deelen een temperatuur van 42,1 graden. Wat er aan de hand is weten we nog niet, maar we pakken al het zout in de wereld en nemen dit nieuws daarmee...

40 graden in Gilze
40 graden in Gilze

Verstappen: "Onze auto is erg snel in racetrim. We worden zeker beter"

Komend weekend wordt de Grand Prix van Duitsland op het circuit van de Hockenheimring verreden. Max Verstappen kijkt samen met zijn fanclub vooruit op het weekend.

Niet alleen in Nederland worden hitte records verbroken maar ook op de Hockenheimring is het bloedheet. Max Verstappen heeft daar naar eigen zeggen geen last van. “Ik zweet wat meer, dat is het enige. Verder heb ik geen last van de hitte”, aldus Verstappen aan Verstappen.nl. “Hopelijk werken deze temperaturen in ons voordeel. Maar voor zondag wordt regen voorspeld en normalere temperaturen, dus wat we vrijdag gaan uitproberen, gaat ons niet veel informatie brengen voor de dagen erna.”

Verstappen is positief gestemd over de snelheid van de auto: “Het is jammer dat ik in Silverstone niet echt de kans gehad heb om onze snelheid te laten zien. Ik was de hele race in verkeer of in een gevecht verwikkeld. Toen in eenmaal vrij baan had, volgde de aanrijding door Vettel. Ik denk dat we in Silverstone tweede hadden kunnen worden. Onze auto is erg snel in racetrim. We worden zeker beter. We zitten dicht achter Ferrari, maar zijn er nog niet voorbij. We kunnen het gevecht aan gaan, maar ze zijn nog steeds enorm snel op rechte stukken, dus je komt er niet eenvoudig voorbij. Het is lastig om ze in de kwalificatie te verslaan, maar in de race zijn we flink beter geworden. Ons chassis heeft een sprong vooruit gemaakt en ook onze motor is verbeterd. We kennen ook weinig problemen, dat is positief.”


Max Verstappen in Duitsland (Pro Shots / Michael Potts)

Kluivert aan de slag als hoofd jeugdopleidingen bij Barcelona

Patrick Kluivert gaat aan de slag als hoofd jeugdopleidingen bij Barcelona, zo maken de Catalanen via de officiële kanalen bekend. De 43-jarige oud-spits heeft zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract bij de kampioen van Spanje. Bij Barcelona wordt Kluivert verantwoordelijk voor alle jeugdelftallen, behalve het tweede elftal.

Barcelona B blijft de verantwoordelijkheid van José Mari Bakero. De oud-aanvaller had samen met Guillermo Amor de leiding over de bovenbouw van de academie, terwijl Jordi Roura en Aureli Altimira verantwoordelijk waren voor de onderbouw.

Het is nu de bedoeling dat Kluivert zowel de boven- als de onderbouw onder zijn hoede krijgt. De oud-spits gaat dat niet alleen doen, want hij zal een team om zich heen krijgen. Xavi Roca en Roura zullen hier in ieder geval toe gaan behoren.

Met de aanstelling van Kluivert gaat de structuur van de jeugdopleiding van Barcelona behoorlijk op de schop. Javier Bordas (vice-president), Xavier Vilajoana en Silvio Elías (allebei managers) zouden volgens berichten uit Spanje de drijvende krachten zijn geweest achter de hervormingen binnen de academie.

Barcelona zou vastberaden zijn om La Masia van nieuw elan te voorzien en heeft om die reden ook afscheid genomen van verschillende jeugdtrainers. In de zoektocht naar een 'charismatische' hoofd jeugdopleidingen is men bij Kluivert uitgekomen.

Kluivert zat sinds zijn gedwongen vertrek bij Kameroen zonder baan. De oud-spits werkte aan de zijde van Clarence Seedorf als assistent-bondscoach bij de Ontembare Leeuwen, maar het duo werd onlangs geslachtofferd na een teleurstellend verlopen Afrika Cup.

Kluivert kan zodoende terugkeren bij Barcelona, de club die hij tussen 1998 en 2004 als speler diende. In de afgelopen jaren werkte Kluivert verder onder meer als trainer van Jong FC Twente, assistent-bondscoach bij Oranje, bondscoach van Curaçao en directeur voetbalzaken bij Paris Saint-Germain.

"Ik ben blij dat ik weer thuis ben en kijk met vertrouwen uit naar deze episode in mijn leven, met als uitdaging om Barcelona voor de wereldtop te behouden", stelt Kluivert in een reactie op de website van de Catalanen.

"Ik ben opgegroeid in de Ajax-opleiding, dat erg lijkt op de jeugdopleiding van Barcelona. Daarom ben ik ervan overtuigd dat ik veel kan betekenen voor de ontwikkeling van jonge spelers."

'Definitieve deal tussen PSV en VfB Stuttgart aanstaande over Baumgartl'

PSV heeft Timo Baumgartl bijna binnen, zo verzekert het Eindhovens Dagblad. De krant meldt dat de Eindhovenaren een definitieve deal aangaande de verdediger van VfB Stuttgart in het vizier hebben, aangezien het gat tussen vraag en aanbod tussen de clubs de afgelopen dagen klein bleek. Naar verluidt moet de stopper rond de tien miljoen euro kosten.

PSV hoopt de 23-jarige Baumgartl snel te kunnen inlijven. Naar verwachting zal een transfer op korte termijn afgerond zijn, zo klinkt het, 'hoewel PSV zelf niet officieel reageert en een slag om de arm moet houden voor er handtekeningen zijn gezet'.

Eerder bereikte PSV volgens het Eindhovens Dagblad al een akkoord met zaakwaarnemer Christian Nerlinger over de persoonlijke voorwaarden voor Baumgartl.

De verdediger verdiende in Stuttgart 'een topsalaris' en zal in het Philips Stadion ook 'een stevig contract' ondertekenen als iedereen akkoord is gegaan met een overstap. Fernando Calero van Real Valladolid werd ook genoemd als eventuele versterking voor PSV, maar de Spaanse verdediger was al niet meer hoofdkandidaat om de defensie van de Nederlandse topclub te versterken.

Calero werd zeker als een interessante optie beschouwd door de nummer twee van het afgelopen Eredivisie-seizoen. Er is eerder in deze transferperiode ook een lijntje uitgegooid naar de verdediger, maar Real Valladolid was deze week nog niet benaderd omdat PSV vol inzet op de komst van Baumgartl, die nog tot medio 2022 vastligt in Duitsland.

Update 25 juli 16.05 uur
Timo Baumgartl heeft zich aan PSV verbonden, zo meldt de Eindhovense club via de officiële kanalen. De 23-jarige verdediger, afkomstig van VfB Stuttgart, kwam zonder noemenswaardige problemen door de medische keuring en tekende daarna een contract tot medio 2024 in het Philips Stadion.

Kamminga zwemt NR op 200m schoolslag, Wilson evenaart wereldrecord

Zwemmer Arno Kamminga heeft op het WK langebaan in Gwangju het Nederlands record op de 200 meter schoolslag aangescherpt. Dat zette hij vorig jaar op 2:08,70 minuten, in de halve finales zwom hij naar 2:08,48 minuten.

Kamminga's tijd was goed voor de tiende tijd, waarmee hij zich gelijk voor de Olympische Spelen plaatste, maar niet voor de WK-finale. Dat deed de Australiër Matthew Wilson wel en hoe: met 2:06,67 evenaarde hij het wereldrecord van Ippei Watanabe, die zich zelf ook voor de finale plaatste. De Rus Anton Chupkov lijkt met 2:06,86 de grootste uitdager.

200m wisselslag mannen - finale
De Japanner Daiya Seto, tweevoudig wereldkampioen op de 400 meter, pakte nu zijn eerste goud op de 200 meter wisselslag. In een bijzonder felle strijd schudde hij Jeremy Desplanches van zich af en won hij in 1:56,14 minuten, terwijl Desplanches met 1:56,56 voor een uiterst zeldzame Zwitserse medaille zorgde. Brons ging in 1:56,78 naar de Amerikaanse uittredend wereldkampioen Chase Kalisz.

4x200m vrije slag vrouwen - finale
Ook hier werd een zeer fraaie strijd uitgevochten en wel tussen Australië en de VS. Ariarne Titmus zwom Australië tegen Simone Manuel naar plek één, maar Katie Ledecky klopte Madison Wilson en Melanie Margalis hield het namens de VS vol tegen Brianna Throssell. Slotzwemster Emma McKeon kwam echter naast haar Amerikaanse concurrente Katie McLaughlin en ging er voorbij.

Met 7:41,50 won Australië het goud, voor de 7:41,87 van de VS, waarmee ze beiden onder het uit 2009 stammende Chinese superpakkenwereldrecord doken. Canada won in 7:44,35 brons, doordat slotzwemster Penny Oleksiak de Chinese Zhang Yuhan te grazen nam.

200m schoolslag vrouwen - halve finales
De Russische Yuliya Efimova overtuigde door in 2:21,20 de snelste tijd te zwemmen, maar ook de Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker bleef met 2:21,79 keurig in de buurt. De rest zwom boven de 2:23 en het lijkt dan ook vooral tussen de eerste twee te gaan in de finale.

200m rugslag mannen - halve finales
Net als in de series ging het niet geweldig hard, maar wel iets harder. De Russische wereldkampioen Evgeny Rylov was met 1:55,48 minuten de snelste en gelijk ook de enige die onder de 1:56 zwom. De Canadees Markus Thormeyer werd 17e in de series en deed alleen mee doordat de Chinees Xu Jiayu - wereldkampioen op de 100m - zich terugtrok, maar met de vijfde tijd plaatste hij zich en passant voor de finale.

Langeveld rijdt tijdrit op EK wielrennen in Alkmaar

Sebastian Langeveld is door bondscoach Koos Moerenhout geselecteerd voor de tijdrit op het EK wielrennen. Eerder was Jos van Emden al geselecteerd voor de wedstrijd tegen de klok.

De 34-jarige Langeveld van wielerploeg EF Education First werd eind juni op het NK tijdrijden tweede achter Van Emden.

Sebastian Langeveld (Pro Shots / George Deswijzen)
Sebastian Langeveld (Pro Shots / George Deswijzen)

Op het onderdeel mixed relay is Chantel Blaak vanwege een blessure vervangen door Riejanne Markus. Blaak zal wel starten in de wegwedstrijd. “Het is voor Chantal Blaak niet verstandig om met deze blessure op een tijdritfiets te zitten”, aldus bondscoach Loes Gunnewijk. “We hebben er dan ook samen voor gekozen dit onderdeel over te slaan. De wegwedstrijd op zaterdag 10 augustus rijdt ze wel.”

Door de selectie van Langeveld en Markus is de selectie voor het EK compleet. Het EK vindt plaats van 7 tot en met 11 augustus.

In het laatste seizoen van Orange Is The New Black is niemand veilig

Toen het eerste seizoen verscheen bij entertainmentgigant Netflix was het gelijk al raak. Televisieseries hebben het überhaupt altijd erg goed gedaan in ons land en daar kon Orange Is The New Black zeker nog wel bij. De verhaallijnen naderen nu hun einde na zeven indrukwekkende en soms uitermate ontroerende seizoenen. We kregen de eerste vier afleveringen te zien en kunnen daar al een aantal conclusies aan verbinden.

Nederland twee plaatsen gezakt op FIFA-ranglijst

Nederland staat zestiende op de FIFA-ranglijst. Dit is twee plaatsen lager dan de vorige uitgave. De eerste plaats is nog steeds voor België.

De verloren finale van de Nations League was de laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal. Elders in de wereld werd er wel volop gevoetbald. Dankzij het winnen van de Gold Cup stijgt Mexico zes plaatsen naar positie twaalf. Ook Chili (14e) gaat Nederland voorbij. Door de winst van de Copa América is Brazilië de nieuwe nummer twee.

Ranglijst (25 juli)
1. België 1.746 punten
2. Brazilië (3) 1.726 "
3. Frankrijk (2) 1.718 "
4. Engeland 1.652 "
5. Uruguay (8) 1.637 "
6. Portugal (7) 1.631 "
7. Kroatië (6) 1.625 "
8. Colombia (13) 1.622 "
9. Spanje (7) 1.617 "
10. Argentinië (11) 1.610 "
11. Zwitserland (9) 1.605 "
12. Mexico (18) 1.604 "
13. Denemarken (10) 1.589 "
14. Chili (16) 1.583 "
15. Duitsland (11) 1.582 "
16. Nederland (14) 1.569 "
-- Italië (14) 1.569 "
18. Zweden (17) 1.558 "

Dressel zwemt wereldtijd en prolongeert titel op 100m vrij, Toussaint 8e in rugfinale

Op het WK langebaanzwemmen in Gwangju heeft Caeleb Dressel zijn wereldtitel op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag, met verve verdedigd. De Amerikaan moest het overigens wel uit zijn tenen halen, want hij werd stevig uitgedaagd.

Dressel startte zoals altijd furieus, maar olympisch kampioen Kyle Chalmers kwam alsmaar dichter in de buurt. De Australiër kwam bijna naast Dressel, maar haalde het niet niet: 46,96 tegen 47,08 seconden, met brons voor de Rus Vladislav Grinev (47,82). Dressel is na Alain Bernard (46,94) en César Cielo (46,91) - beiden in 2009 - de derde man ooit onder de 47 seconden.

Op de finale van de 50 meter rugslag bij de vrouwen maakte Kira Toussaint kans op een medaille, maar dat lukte niet. De Nederlandse viel in de slotfase terug en eindigde in 27,85 als achtste. Het goud ging naar de Amerikaanse Olivia Smoliga, die met 27,33 haar eerste individuele mondiale titel pakte. Zilver ging in 27,44 naar de Braziliaanse uittredend wereldkampioene Etiene Medeiros, voor de 27,51 van de pas 16-jarige Russische Daria Vaskina.

Heemskerk naar WK-finale 100m vrij, Kromowidjojo grijpt mis

Zwemster Ranomi Kromowidjojo is er niet in geslaagd haar zevende opeenvolgende mondiale finale te halen op de 100 meter vrije slag. Op het WK in Gwangju zwom de Nederlandse voormalig olympisch kampioene in 53,43 seconden naar de negende tijd, net niet genoeg.

Femke Heemskerk daarentegen is wél van de partij in de finale. Zij tikte aan na 53,16 seconden en dat was de zesde tijd, hoewel de medailles wel redelijk uit de buurt lijken te liggen: Sarah Sjöström uit Zweden was met 52,43 de snelste, voor het Australische duo Cate Campbell (52,71) en Emma McKeon (52,77).

Op de 200 meter vlinderslag bij de vrouwen ging de strijd om goud tussen Hali Flickinger en Katie Drabot uit de VS...tot de laatste 25 meter. De Hongaarse Boglarka Kapas kwam ineens langszij en met een fenomenale eindsprint pakte ze in 2:06,78 minuten het goud, voor Flickinger (2:06,95) en Drabot (2:07,04).

Utrecht beducht voor 'theater' in tweede voorronde Europa League tegen Zrinjski Mostar

Voor FC Utrecht wacht donderdagavond de heenwedstrijd van de tweede voorronde van de Europa League tegen Zrinjski Mostar. Trainer John van den Brom is op zijn hoede voor de Bosnische opponent. In gesprek met De Telegraaf vertelt de oefenmeester dat de Domstedelingen zich specifiek hebben voorbereid op 'het mogelijke theater van de Balkan-boys van Mostar'.

"Het is een fysiek sterke ploeg, die heel gegroepeerd, compact inzakt en we moeten oppassen voor de counter. 'Intimidatie', was een kopje in de bespreking die we dinsdag al hebben gehad. Met videobeelden erbij hebben we laten zien wat onze spelers kunnen verwachten. Ze proberen je uit de tent te lokken en reageer je daarop, dan heb je wat je juist niet wilt", zo weet Van den Brom. Zrinjski eindigde vorig seizoen als tweede in de Bosnische Premijer Liga, vijf punten achter kampioen FK Sarajevo.

Zrinjski begon afgelopen zondag de competitie met een 1-0 nederlaag tegen regerend kampioen FK Sarajevo. De Bosnische club rekende in de eerste voorronde van de Europa League al af met Akademija Pandev uit Noord-Macedonië. Voor FC Utrecht is de ontmoeting met Zrinjski echter de eerste officiële wedstrijd van het seizoen en die wordt ook nog eens gespeeld in tropische omstandigheden. "De medische staf is al sinds dinsdag bezig om de spelers goed voor te bereiden."

"Ze moeten - en daar hoef je niet voor te hebben gestudeerd - veel drinken en uit de zon blijven. Dat zijn in de aanloop heel belangrijke dingen", zegt Van den Brom over de omstandigheden.

In gesprek met het Algemeen Dagblad ontvouwt hij zijn speelplan. "We kunnen donderdagavond direct de toon zetten, maar we gaan niet alleen maar aanvallen. Geen treffer incasseren is ook belangrijk."

Meer uitleg in stadion over beslissingen VAR

Scheidsrechters in Nederland gaan in de toekomst mogelijk hun beslissingen na een ingreep van de Video Assistant Referee (VAR) uitleggen. Dit doen zij tijdens de wedstrijd aan de tv-kijkers en fans in het stadion. Arbiters kunnen dan via een geluidsinstallatie het publiek informeren. Tijdens de confrontatie tussen Ajax en PSV komende zaterdag om de Johan Cruijff Schaal wordt al een proef gehouden.

"Te vaak wisten toeschouwers of tv-kijkers niet precies waarom de VAR ingreep", concludeerde de KNVB volgens een woordvoerder, geciteerd door De Telegraaf. "Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Een manier om het publiek beter inzicht te verschaffen, is het vertonen van de VAR-beslissing op het videoscherm in het stadion en op tv."

Bij het duel om de Johan Cruijff Schaal wordt het plan getest. De assistent-VAR meldt per tablet om welke situatie het in de wedstrijd gaat. Dit bericht wordt vervolgens rechtstreeks gepubliceerd op het scherm in het stadion en in de uitzending bij FOX Sports.

De woordvoerder erkent dat er nog wel wat hobbels te nemen zijn om het initiatief in te voeren, zoals het feit dat niet iedere club beschikt over een geschikt videoscherm in het stadion. De KNVB gaat daarover nog in overleg met de clubs.

Ook zullen de stemmen van bijvoorbeeld Björn Kuipers en Bas Nijhuis mogelijk te horen zijn in het stadion met uitleg over een beslissing. "Het klopt dat we voornemens zijn vanaf de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker een on-field-announcement te testen", aldus de woordvoerder. "Dat is op dit moment nog onderwerp van gesprek met onder meer de clubs. Na evaluatie wordt besloten of deze communicatiewijze breder wordt ingevoerd in de Eredivisie en de KNVB Beker."

Twee verdachten aangehouden in QR-code oplichtingszaak

Afgelopen maandag heeft de politie twee mannen van 26 jaar uit Rotterdam aangehouden. Zij worden ervan verdacht de afgelopen tijd in het centrum van Rotterdam tientallen mensen te hebben opgelicht door middel van een listige babbeltruc. De verdachten zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris.

QR-code
Bij de politie kwamen de afgelopen weken meerdere aangiftes binnen van mensen die waren bestolen van hun geld. In alle gevallen werd dezelfde babbeltruc gebruikt. Mensen werden op straat aangesproken door de verdachten, met een vrij logisch en verklaarbaar verhaal. Ze hadden bijvoorbeeld geld nodig voor de parkeerautomaat en hadden dit geld zelf alleen cash. Je kon ze uit de brand helpen door vijf euro naar ze over te maken, waarna jij die vijf euro gewoon contant van ze ontving. De enige vereiste handeling was het scannen van een QR-code op de telefoon van de verdachte.

Duizenden euro’s
Door die QR-code te scannen gaven de slachtoffers onbewust de verdachten toegang tot hun bankomgeving. Op deze manier zijn tientallen mensen voor duizenden euro’s opgelicht. Om mensen te waarschuwen voor deze listige truc zijn er in het centrum van Rotterdam tientallen flyers uitgedeeld, stoepborden neergezet en is er via social media gewaarschuwd voor deze truc.

Gevangenis
Uiteindelijk zijn de twee verdachten in Den Haag aangehouden, waar ze op heterdaad werden betrapt toen ze weer bezig waren met hun listige truc. Toen de informatie uit het onderzoek in Den Haag bij de politie in Rotterdam bekend werd, heeft het opsporingsteam dat met de zaak bezig was gekeken of het om dezelfde verdachten kon gaan. Dit bleek zo te zijn, en de verdachten zijn afgelopen maandag in de gevangenis aangehouden waar ze al vast zaten voor de feiten in Den Haag. Bij de politie in Rotterdam zijn geen nieuwe aangiften meer binnengekomen sinds de verdachten vast zitten.

Tips
Het onderzoek gaat komende tijd nog volop door. Meer aanhoudingen worden daarbij niet uitgesloten. Bent u slachtoffer geworden of heeft u iets soortgelijks meegemaakt Neem dan contact op met de politie. Alle informatie over deze verdachten kan het onderzoek verder helpen. 

Twee verdachten aangehouden in QR-code oplichtingszaak (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Twee verdachten aangehouden in QR-code oplichtingszaak (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

SteamVR benodigd voor EGS-versie Tetris Effect

De zeer goed ontvangen Tetris-game Tetris Effect, die vorig jaar voor PlayStation 4 verscheen, kwam afgelopen dinsdag ook uit voor pc. Degenen die de game graag in virtual reality willen spelen zullen een keuze moeten maken uit Oculus Rift of HTC Vive, waarbij de laatstgenoemde gebruikmaakt van Valve's SteamVR API.

Oculus Rift-gebruikers kunnen gebruik maken van de Oculus VR-software, maar Vive-gebruikers zijn dus gebonden aan SteamVR. Erg spannend is het verder niet, gebruikers hoeven ook niet eerst op Steam in te loggen, maar gezien de storefront-'oorlog' tussen Epic Games en Valve/Steam is het wel opvallend. Mogelijk had de ontwikkelaars geen keuze bij Vive-ondersteuning. Tetris Effect is nu verkrijgbaar in de Epic Games Store voor €26,39.

Kromowidjojo, Heemskerk en Kamminga naar halve finales op WK zwemmen

Zwemmer Arno Kamminga heeft zich op het WK langebaan in Gwangju geplaatst voor de halve finales op de 200 meter schoolslag. De Nederlander tikte aan in 2:09,37 minuten, goed voor de zevende tijd. De Australiër Matthew Wilson opende de aanval op het wereldrecord. Dat lukte niet, maar met 2:07,29 was hij wel veruit de snelste.

Op de 100 meter vrije slag bij de vrouwen had Ranomi Kromowidjojo het uiterst moeilijk: met 53,99 seconden kwam de voormalig olympisch kampioene niet verder dan de veertiende tijd, nog precies genoeg voor een plek in de halve finales. Femke Heemskerk deed het met 53,56 en de vijfde tijd beter. Het veld werd aangevoerd door de Amerikaanse Simone Manuel (53,10), de Zweedse Sarah Sjöström (53,11), de verrassende Britse Anna Hopkin (53,21) en de Australische favoriete Cate Campbell (53,36).

De 200m rugslag bij de mannen leverde weinig bijzonders op. Olympisch kampioen Ryan Murphy uit de VS was met 1:56,61 minuten de snelste, voor de 1:56,76 van de Russische wereldkampioen Evgeny Rylov. Ook de Brit Luke Greenbank en de Pool Radoslaw Kawecki doken onder de 1:57.

De Amerikaanse Lilly King kwam na de 100 meter schoolslag ook de 200 meter wel even afpakken van haar Russische aartsvijand Yuliya Efimova, maar niks was minder waar: King tikte na een sterke eindsprint als eerste aan in haar serie, maar werd gediskwalificeerd. De Canadese Sydney Pickrem noteerde met 2:24,53 de snelste tijd, met opvallend genoeg twee Zuid-Afrikaanse dames achter zich: Tatjana Schoenmaker en Kaylene Corbett. Ook Efimova staat met een vijfde tijd in de halve finales.

De series werden afgesloten met de 4x200m vrije slag bij de vrouwen, zonder Nederlandse inbreng. De Australische dames waren het snelst en dat was nog zonder onder meer Ariarne Titmus. Ze zouden uitgedaagd kunnen worden door de VS, mits Katie Ledecky hersteld is van haar ziekte. Ook Rusland en China zijn gevaarlijk en Canada lijkt net als Duitsland een outsider voor brons.

Spelen met echt en virtueel speelgoed door tori

Bandai Namco onthult tori, een ecosysteem dat families en kinderen van 6 tot 12 jaar oud interactief laat spelen. Het systeem moedigt individuele creativiteit, samenwerking en kritisch nadenken aan.

Gebruikmakend van Mirror Play, een 3D motion tracking bord ontworpen door ISKN, laat tori speelgoed en andere creaties op magische wijze tot leven komen in de daarbij horende apps. Door de tori-Staf, het tori-Katapult en het tori-Ruimteschip over het tori-bord te bewegen, kunnen kinderen gamen door gebruik te maken van echt speelgoed.

"We hebben altijd gedacht dat onze technologie kon worden gebruikt op een gebruiksvriendelijke manier om creativiteit en emotie los te wekken. Samenwerken met Bandai Namco Entertainment was voor ons dan ook dé gelegenheid om plezier, magie en verbeelding naar iedereen te brengen", aldus Timothée Jobert, ISKN co-founder & CXO.

Dankzij het tori Explorer pack kunnen kinderen digitale elementen én hun speelgoed in het echt bouwen en aanpassen. Dit laat een evenwichtige ervaring toe, zowel op als naast het scherm, bedacht door experts in het bestuderen van kinderen hun leerpatronen en ontwikkeling.

"We geloven in creatieve, speelse en actieve methodes die processen ontwikkelen waar probleemoplossend denken, creativiteit en concentratie centraal staan. In dat opzicht laat tori kinderen plezier hebben en hun persoonlijkheid uitdrukken via creatieve en interactieve ervaringen, zowel op als naast het scherm", aldus Herve Hoerdt, SVP van Marketing, Digital & Content bij Bandai Namco Entertainment Europe.

Het tori Explorer Pack verschijnt op 2 oktober 2019 en is compatibel met iOS en Android smartphones en tablets. Het tori-ecosysteem start met vijf beschikbare apps bij release en wordt met tijd uitgebreid via nieuwe apps en speelgoed.

Politie doet in verband met hitte geen achtervolgingen

Dat meldt de Rotterdamse politie op twitter.

Tony Martin en Rowe uit Tour gezet

Tony Martin van Team Jumbo-Visma en Luke Rowe van Team Ineos zijn allebei uit de Tour de France gezet. De aanleiding is een ruzie ze vandaag in de zeventiende etappe hadden.

Op tv-beelden was duidelijk te zien dat Martin fietsend een duw gaf aan Rowe. Na afloop van de etappe zeiden de twee renners zelf dat er weinig aan de hand was. Ineos zou niet blij zijn geweest met het feit dat Jumbo-Visma aan kop van het peloton reed, iets wat het voormalige Team Sky zelf wilde doen.

Beide ploegen hebben in een reactie gezegd de diskwalificatie een te zware straf te vinden.

Update 21.17 uur
Team Jumbo-Visma en Ineos tekenen bij de UCI beroep aan tegen de uitsluiting van Tony Martin en Luke Rowe uit de Tour de France. Hiervoor zijn Jumbo-Visma en Martin naar het hotel van Ineos afgereisd om de mogelijkheden van het beroep te bespreken.

Update 11.21 uur

Het beroep van Jumbo-Visma en Ineo heeft niets opgeleverd. Zonder Tony Martin en Luke Rowe is het peloton begonnen aan de achttiende etappe.

RIVM geeft smogalarm af voor delen van Nederland

Vandaag geldt in delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht een smogalarm vanwege de vorming van ozon in de lucht. De luchtkwaliteit wordt in delen van deze provincies "zeer slecht". Bij een smogalarm kan iedereen last kan krijgen van luchtverontreiniging, terwijl de gebruikelijke smogwaarschuwing alleen geldt voor gevoelige groepen.

Het RIVM adviseert mensen die klachten ondervinden om binnen te blijven - mits het daar koel genoeg is- en zware lichamelijke inspanning te beperken. Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Klachten
Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.

Otten reageert op aantijgingen FvD en doet aangifte van smaad

 Forum voor Democratie kwam gisteren met een opvallende mededeling. Het partijbestuur wil Henk Otten uit de partij zetten. 

Dit omdat de oud-penningmeester fraude zou hebben gepleegd. Hijzelf houdt er echter een andere visie op na:

Wat denkt u er van? Is Otten een zelfverrijkende fraudeur die keihard aangepakt moet worden? Of is zijn visie de juiste en is Baudet een autocraat met dictatoriale trekjes die zoekt naar een middel om de kritische Otten te lozen?

Vijf biocideproductfamilies voor desinfectie toegelaten

Voor oppervlakte-desinfectie in afgesloten ruimtes, in keukens in instellingen, in laboratoria, voor toiletpotten en desinfectie van koeienuiers, komen vijf families van desinfectiemiddelen beschikbaar. De biocidefamilies zijn toegelaten in de vergadering van 24 juli van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Een biocidefamilie bestaat uit meerdere producten onder één toelatingsnummer. De biocidenverordening gaat voor zo’n familie uit van een groep middelen met een vergelijkbare samenstelling, toepassingen, werkzaamheid en risicoprofiel. Daardoor dekt de risicobeoordeling van enkele producten (de ‘worst-cases’) uit de familie ook de risico’s voor de andere familieleden. Om het begrip familie nog verder te verfijnen is een guidance document ontwikkeld dat vanaf 1 oktober 2019 geldt voor nieuwe aanvragen van biocidefamilies. In het najaar organiseert het Ctgb een workshop voor aanvragers over biocidefamilies.

Voedingsmiddelenindustrie en gezondheidszorg
Voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie en gezondheidszorg zijn een spray en doekjes voor professioneel gebruik op basis van propaan-2-ol (Azowipe product family) toegelaten. Ze worden toegelaten voor desinfectie van harde oppervlakken in een productie- en industriële omgeving, private en openbare gezondheidszorg, en voor gebruik tijdens het bereiden van voedsel in een industriële omgeving en kantines. Dit is een wederzijdse erkenning van de toelating in het Verenigd Koninkrijk.

Een familie van flesjes en schoonmaakdoekjes op basis van propaan-2-ol (InSpec IPA family) is toegelaten voor professioneel gebruik tegen bacteriën, schimmels en gist op niet-poreuze harde oppervlakken in biofarmaceutische en medische apparatuur en laboratoriumcleanrooms op cleanroom-vloeren, wanden, plafonds, oppervlakken van apparatuur en handschoenen. Dit is een wederzijdse erkenning van de toelating uit het Verenigd Koninkrijk.

Waterstofperoxide
In afgedichte, vooraf gereinigde afgesloten ruimtes in een industriële, commerciële of institutionele omgeving, is een gebruiksklare waterige oplossing toegelaten op basis van waterstofperoxide in twee varianten met een verschillende concentratie (Vaprox biocidal product family). De middelen zijn toegelaten voor professioneel gebruik en moeten binnenshuis worden toegepast voor desinfectie van niet-poreuze oppervlakten, materialen, apparatuur en meubels, die niet in direct contact mogen komen met voedsel of diervoer. Dit is een wederzijdse erkenning van de toelating in het Verenigd Koninkrijk.

Toiletpotten
Voor oppervlakte-ontsmetting van toiletpotten voor professioneel en niet-professioneel gebruik is een familie met 19 producten op basis van zoutzuur toegelaten (HCI Family A). Voor particulieren zijn de producten speciaal verpakt zodat zij niet met de middelen in aanraking kunnen komen, voor professionals zijn handschoenen voorgeschreven. Dit is een wederzijdse erkenning van de toelating uit Letland.

Uierdesinfectie
Een biocidefamilie van ready-to-use dip- en spray-producten en geconcentreerde producten op basis van jodium (Delaval PT3 Iodine Family) is toegelaten voor desinfectie van uiers. De middelen zijn uitsluitend voor professioneel gebruik. Het is een nationale aanvraag met 27 wederzijdse erkenningen in de andere EU-landen. Eerder beoordeelde het Ctgb meerdere Unieaanvragen voor uierdesinfectiemiddelen op basis van jodium. Deze families zijn inmiddels door de Europese Commissie toegelaten voor gebruik in alle EU-lidstaten.

'Sekswerk = werk'

Sekswerk = werk. Met die boodschap is woensdag in Amsterdam een campagne gelanceerd om aandacht te vragen voor de erkenning van sekswerk, zo meldt AT5.

De komende weken zijn verschillende campagne-uitingen te zien op de abri's bij bus- en tramhaltes in de stad. Foxxy is sekswerker en bestuurslid van belangenvereniging PROUD. Volgens haar is de campagne noodzakelijk: "Door bepaalde media wordt er nog steeds een bepaald beeld gecreëerd wat absoluut niet waar is."

Daar komt bij dat sekswerkers zich vaak heel kwetsbaar voelen. "Door stigma's komt het voor dat mensen ons niet altijd als mensen benaderen", zegt sekswerker Yvette Luhrs.

Toerisme en sekswerkers
De campagne moet daar verandering in brengen, ook al horen toeristen te weten dat je bijvoorbeeld geen foto's mag maken op de Wallen. "Mensen zijn eikels en doen dit soort dingen", vertelt een toerist op de Dam. 'Maar in elke toeristengids lees je dat je geen foto's mag maken."

"Het is gewoon werk en het is waarschijnlijk veel moeilijker dan het werk dat zij doen", vult een andere toerist aan. "Ze hebben te maken met veel vervelende mannen en andere mensen, kan ik mij voorstellen."

Aanpakken misstanden
Om de problemen in de branche aan te pakken moeten mensen accepteren dat sekswerk gewoon werk is, vindt Luhrs. "En je hoeft het niet geweldig te vinden, of normaal. Maar als je tegen misstanden in de seksindustrie bent, moet je inzien dat wij mensen zijn met arbeidsrechten en mensenrechten. Met zijn allen zouden wij daar voor op moeten komen."

De Kindertelefoon is jarig

Máxima is donderdagochtend 5 september 2019 aanwezig bij de viering van veertig jaar De Kindertelefoon in Utrecht. De Kindertelefoon begon in 1979 als een lokaal initiatief van Amsterdamse ouders. Vandaag de dag werken er meer dan vijfhonderd opgeleide vrijwilligers op zeven locaties in Nederland. De Kindertelefoon biedt kinderen tot achttien jaar de mogelijkheid om laagdrempelig hun verhaal te doen.

Dit kan gaan over verliefdheid, verwaarlozing en alles daar tussen. Dagelijks worden gemiddeld duizend gesprekken via de telefoon of chat met kinderen gevoerd. Ook heeft De Kindertelefoon een forum waar kinderen op een veilige plek elkaar kunnen helpen. Tot slot is De Kindertelefoon een spreekbuis voor kinderen en een kennispartner voor maatschappelijke partijen.

Tijdens haar bezoek krijgt Koningin Máxima een rondleiding door het gebouw. Zij bezoekt onder meer de belkamer en spreekt met jongeren, vrijwilligers en trainers over het werk van De Kindertelefoon. Het bezoek van Koningin Máxima vormt ook de start van de campagne “Met De Kindertelefoon kun je al 40 jaar over ALLES praten.”

Deze campagne is gericht op het vergroten van de naamsbekendheid van De Kindertelefoon bij ouders en leerkrachten. Door middel van podcasts, waarin mensen die in de afgelopen veertig jaar belden of chatten met De Kindertelefoon, wordt teruggeblikt op wat De Kindertelefoon voor een kind kan betekenen.

Ruim honderd vaten met chemicaliŽn aangetroffen in Roosendaal

De politie stelt een onderzoek in, nadat een man woensdag  ruim honderd vaten met chemicaliën ontdekte in een garagebox aan de Kalsdonksestraat in Roosendaal. Deze garageboxen worden verhuurd aan derden. Door omstandigheden controleerde de eigenaar een van de garageboxen.

Hij ontdekte tot zijn verrassing de ruim honderd vaten en alarmeerde de politie. Voordat de politie aan het werk kon, moest de brandweer onderzoek doen naar explosiegevaar. Daarvan was geen sprake en de brandweer droeg de plek over aan de politie.

Het opruimen van chemische vaten is een langdurig proces, omdat alles vastgelegd moet worden voor het opsporingsonderzoek, monsters genomen moet worden en een gespecialiseerd bedrijf de vaten moet ruimen. Tijdens het leeghalen bleken enkele vaten te lekken. Vermoedelijk gaat het om zoutzuur. Daarvoor is de gemeente gewaarschuwd en een reinigingsdienst zal de box in overleg met de eigenaar reinigen. De kosten zijn namelijk voor de eigenaar.

Ook vandaag tientallen vluchten van en naar Schiphol geannuleerd

De storing in het tanksysteem van Schiphol mag dan verholpen zijn, ook vandaag nog zullen reizigers rekening moeten houden met vertragingen en geannuleerde vluchten, zo meldt AT5.

Alleen al bij KLM zijn er vandaag 12 intercontinentale en 37 Europese vluchten geschrapt. De luchtvaartmaatschappij zegt druk in de weer te zijn alles weer op te starten en passagiers om te boeken. Reizigers van wie de vlucht is geannuleerd, wordt aangeraden niet naar de luchthaven te komen. Gisteren zorgde de storing bij KLM voor minstens 180 geannuleerde vluchten.

De annuleringen en vertragingen houden aan doordat het aantal van 300 geschrapte vertrekkende en aankomende vluchten niet zomaar is ingelopen. Reizigers wordt geadviseerd vertrek- en aankomsttijden goed in de gaten te houden en rekening te houden met gewijzigde reistijden.

Slapen op veldbedden
Zo'n 1300 reizigers dit gisteren niet konden vertrekken vanwege de storing, hebben de nacht op het vliegveld doorgebracht op een veldbed. Deze bedden werden neergezet in de vertrekhal achter de beveiliging. Ook werden gedupeerde reizigers door vliegmaatschappijen ondergebracht in hotels.

De storing bij het bedrijf Aircraft Fuel Supply, dat verantwoordelijk is voor hij bijtanken van vliegtuigen, begon gisteren om 13:00 uur. Om 21:30 uur was het probleem uiteindelijk verholpen.

Man lazert van brug, politie zoekt getuigen

Vanochtend vroeg, rond 06:45 uur, is  er een man van de spoorbrug aan de Graafseweg in Nijmegen gevallen. De man is lelijk ten val gekomen en met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie is op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen hoe de man ten val is gekomen. Misschien zijn er mensen die weten wat er zich boven op de brug heeft afgespeeld. De politie vraagt deze getuigen zich te melden via 0900-8844..

Tour: Etappe 18 - De eindstrijd gaat beginnen

Gedaan met de vluchters, gedaan met het verstoppen: we gaan beginnen aan de eindstrijd van de Tour de France 2019. Vandaag de eerste van drie loodzware etappes in de Alpen, waar Julian Alaphilippe moet laten zien of hij gewoon terug gaat vallen of dat hij wellicht buitenaards is en het geel mee naar Parijs neemt. Zeg het maar.

Van Embrun naar Valloire gaat de rit vandaag over 208 kilometer, met drie behoorlijk pittige beklimmingen. Voor de details verwijzen we gewoon weer door naar de meer dan uitstekende voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, maar we kunnen ze prima even noemen: de Col de Vars van de eerste categorie, de Col d'Izoard van de buitencategorie en de Col du Galibier - 23 kilometer lang - van de buitencategorie, waar de top op dik 2600 meter hoogte ligt.

Alle grote cols vandaag komen ruim boven de twee kilometer uit, dat wordt dus happen naar adem. Na de Galibier is het afdalen tot Valloire, waar de finish ligt, grofweg tussen 16.55 en 17.45 uur, lekker ruim weer. Om 11.10 uur stapt men op, om 11.25 volgt de start en dus zorgen we dat we voor die tijd - nu het toch nog niet zo heet is - al goed productief bezig zijn geweest, kun je daarna lekker genieten en jezelf een doorzitplek kweken met Eurosport, Sporza of de NOS.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

MLB: Gregorius opnieuw belangrijk voor Yankees

Didi Gregorius heeft opnieuw een belangrijk aandeel gehad in de zege van de New York Yankees. Dinsdag sloeg de Nederlandse kortestop nog zeven RBIs (runs batted in) punten binnen en vannacht was hij goed voor drie RBIs. De Yankees wonnen met 10-7 van de Minnesota Twins.

Zoals de hele serie tussen de Twins en de Yankees hadden startende werpers het moeilijk in Minnesota. Ook dit keer werden ze vroegtijdig van de heuvel gehaald. Jake Odorizzi van de Twins kreeg in vier innings negen runs tegen, terwijl J.A. Happ van de Yankees na 3.1 innings werd vervangen nadat de Twins zes keer wist te scoren. Hun vervangers hadden het beter onder controle en na de vierde inning werd nog maar twee runs gescoord en die werden eerlijk verdeelt onder de teams.

Vooral Gregorius was weer zeer succesvol aan slag. In vier innings had de Nederlander alweer drie RBIs op zijn naam staan. In de tweede inning kwam de eerste RBI op zijn naam na een tweehonkslag. In de vierde inning sloeg hij zelfs een triple en dat was goed voor twee RBIs. In de negende inning sloeg Gregorius nog een single en sloot hij de avond af met drie honkslagen uit vijf slagbeurten. Alleen een homerun ontbrak om een cycle te kunnen voltooien.

Bij de wedstrijd tussen de Toronto Blue Jays en de Cleveland Indians leek Shane Bieber even op weg naar een no-hitter. De pas 24-jarige startende werper van de Cleveland Indians, die bezig is aan een zeer goed seizoen, kreeg pas in de zevende inning zijn eerste honkslag tegen. Hij was daar niet van onder de indruk en het bleef dan ook bij die enige honkslag in negen innings. Zijn team won met 4-0 en hebben daardoor weer de aansluiting gevonden in de American League Central. De Indians staan nog maar twee games achter de Minnesota Twins, een goede maand geleden was het verschil nog 12 games.

Uitslagen MLB woensdag:

Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 3-2
Washington Nationals - Colorado Rockies 3-2
Washington Nationals - Colorado Rockies 2-0
Detroit Tigers - Philaldelpia Phillies 0-4
Houston Astros - Oakland Athletics 4-2
Milwaukee Brewers - Cincinnati Reds 5-4
Arizona Diamondbacks - Baltimore Orioles 5-2
Seatlle Mariniers - Texas Rangers 5-3
San Francisco Giants - Chicago Cubs 1-4
Pittsburgh Pirates - St. Louis Cardinals 8-14
Toronto Blue Jays - Cleveland Indians 0-4
New York Mets - San Diego Padres 2-7
Atlanta Braves - Kansas City Royals 0-2
Minnesota Twins - New York Yankees 7-10
Chicago White Sox - Miami Marlins 0-2
Los Angeles Dodgers - Los Angeles Angels 2-3

Bokslegende Pacquaio onttroont Thurman en is wťťr wereldkampioen

Voor de boksliefhebbers keren we weer even terug naar het weekeinde, want er stond een ware legende in de ring. De Filipijnse bokser, oud-basketballer en politicus Manny Pacquiao, de enige man ooit met wereldtitels in acht gewichtsklassen, stond in Las Vegas tegenover Keith Thurman.

De inzet was de WBA-superwereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg), die was in handen van Thurman (29-0, 22 KO's), terwijl Pacquiao (61-7, 39 KO's) de 'reguliere' wereldtitel in bezit had. Het werd een bijzonder fraaie strijd, waarbij Thurman in de eerste ronde even neer werd geslagen. In de tiende ronde werd de Amerikaan snoeihard op het lichaam geraakt, maar hij kon verder en maakte het van beide kanten indrukwekkende gevecht af. Eén van de juryleden ging met 114-113 voor Thurman, de overige twee kozen met 115-112 voor Pacquiao en dus is de Filipijn meer dan 20 jaar na zijn eerste wereldtitel wederom - of nog altijd - wereldkampioen.

Thurman vs Pacquiao (Bron: YouTube)

De Mexicaan Luis Pantera Nery (29-0, 23 KO's) is nog altijd op de weg terug naar een wereldtitel. Die won hij in 2017 door Shinsuke Yamanaka te verslaan, maar vervolgens testte hij positief op doping. De inmiddels onttroonde Yamanaka versloeg hij vorig jaar nog eens en in Las Vegas was hij alweer toe aan zijn zesde gevecht sinds zijn positieve test.

De Dominicaan Juan Carlos Payano (21-2) was zijn tegenstander en in de negende ronde was het klaar: een smerig harde linker in het lichaam van Payano dwong hem naar de grond en snel genoeg herstellen zat er niet meer in, waardoor Nery de Silver-titel van de WBC in het bantamgewicht (-53,5kg) omgehangen kreeg.

Nery vs Payano (Bron: YouTube)

Tot slot werd door twee ongeslagen mannen gevochten om de IBF-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg): regerend kampioen Caleb Sweethands Plant (18-0, 10 KO's) en Mike Lee (21-0, 11 KO's). Dat werd niet zo'n mooi gevecht: Lee ging neer, ging nog een keer neer en lag nog een keer op het canvas, waarna hij nóg eens naar de grond ging. Dit keer was het mooi geweest en in de derde ronde beëindigde de scheidsrechter het gevecht, hoewel Lee nog door wilde gaan.

Plant vs Lee (Bron: YouTube)

Europese webwinkels zetten 390 miljoen om in Nederland

In het eerste kwartaal van 2019 gaven Nederlandse consumenten ongeveer 390 miljoen euro uit (exclusief btw) bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is 15 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. In vijf jaar zijn de online aankopen bij Europese webwinkels met ruim 150 procent gegroeid. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

Het gaat bij de omzet van Europese webwinkels om online aankopen van goederen door Nederlandse consumenten bij bedrijven buiten Nederland die zijn gevestigd in de Europese Unie. De cijfers zijn berekend volgens een methode die nog in ontwikkeling is en ze zijn dus voorlopig.

Internetverkopen van Nederlandse webwinkels 17 procent hoger
De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels waren in het eerste kwartaal van 2019 bijna 17 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Bij de Nederlandse internetverkopen kan onderscheid worden gemaakt tussen pure webwinkels en ‘multi-channelers’, winkels waarvan onlineverkoop niet de hoofdactiviteit is. De omzet van pure webwinkels in Nederland was in het eerste kwartaal van 2019 ruim 12 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2018. Bij de Nederlandse multi-channelers was de online-omzet bijna 24 procent hoger.

Omzetaandeel Europese webwinkels beperkt
De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de consumptieve bestedingen. In 2018 ging het om nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet. Het verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te zien. Webwinkels zijn veelal in meerdere talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben.

Aantal Indiase kennismigranten verdubbeld

In de periode 2012-2017 is de instroom van immigranten uit India meer dan verdubbeld tot ruim 8 600 per jaar. Indiase immigranten zijn voornamelijk kennismigranten van wie drie kwart werkzaam is in de IT- en informatiedienstverlening. De toename van het aantal Indiase migranten betreft grotendeels kennis- en gezinsmigranten. Dit meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar Indiase migranten.

Van buiten de Europese Unie vormden Indiase immigranten in 2017, na de Syrische immigranten, de grootste groep die zich in Nederland inschreef. De instroom Indiase immigranten is in de periode 2012-2017 jaarlijks toegenomen. In 2012 kwamen 3 955 migranten uit India naar Nederland, in 2017 waren dat er 8 630.

Indiase immigranten zijn voornamelijk kennis- of gezinsmigrant
De stijging van Indiase immigranten in de periode 2012–2017 is met name toe te schrijven aan de toename van Indiase kennis- en gezinsmigranten. Het grootste gedeelte van de immigranten die in de periode 2012-2017 naar Nederland kwam, is kennismigrant (44 procent) of gezinsmigrant (37 procent).

Alhoewel het aandeel studiemigranten uit India een stuk lager is (14 procent), komen er wel steeds meer naar Nederland. In 2012 kwamen er 425 studiemigranten naar Nederland, in 2017 waren dat er 1 400.

Kennismigranten werkzaam in IT- en informatie dienstverlening
Drie op de vier Indiase kennismigranten zijn werkzaam in de IT- en informatiedienstverlening. In deze sector houden Indiase immigranten zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen, produceren en uitgeven van software, maar ook met advisering op het gebied van informatietechnologie.

Kennismigrant heeft hoger persoonlijk inkomen
Indiase kennismigranten hebben een hoger persoonlijk inkomen dan de doorsnee werknemer of zelfstandige in Nederland. Het doorsnee (mediaan) persoonlijk inkomen 2013-2017 bedroeg voor het totaal werknemers en zelfstandigen in Nederland 34,0 duizend euro. Indiase kennismigranten verdienden in doorsnee 40,3 duizend euro.

Het doorsnee persoonlijk inkomen van de Indiase kennismigrant is in de periode 2012-2017 minder gestegen dan het doorsnee persoonlijk inkomen van het totaal aantal werkenden in Nederland. Ten opzichte van 2013 lag het doorsnee persoonlijk inkomen van werknemers of zelfstandigen in Nederland 5,4 procent hoger in 2017. Het mediaan persoonlijk inkomen van de ingestroomde Indiase kennismigrant in 2013 bedroeg 39,6 duizend euro, in 2017 was dat 3,9 procent hoger.

Indiase immigranten wonen geconcentreerd
Indiase immigranten wonen geconcentreerd in een beperkt aantal gemeenten. De kennis- en gezinsmigranten die in 2017 naar Nederland kwamen, wonen met name in Amsterdam, Den Haag, Amstelveen en Eindhoven.

De meerderheid van de immigranten die in Delft gaan wonen, zijn studiemigranten. Indiase studiemigranten volgen voornamelijk universitaire studies in de richting van techniek, industrie en bouwkunde. Naast Delft, gaan studiemigranten ook in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam wonen.

'Langer verblijf Neres bij Ajax allerminst zeker'

David Neres keert komende maandag als laatste speler van Ajax terug van vakantie. De laatste weken wordt er druk gespeculeerd over een aanstaande contractverlenging van de aanvaller in Amsterdam, maar volgens het Algemeen Dagblad is een langer verblijf van Neres bij Ajax allerminst zeker. De Braziliaan lijkt geen haast te hebben met een nieuwe verbintenis.

Volgens de krant zat het management van Neres woensdag om de tafel met Ajax om een nieuwe verbintenis te bespreken. De buitenspeler kan een verbeterd contract ondertekenen, maar staat eigenlijk wel open voor een overgang 'naar een club in een van de grote competities in Europa'. Het dagblad schetst dat Giuliano Bertolucci, de machtige zaakwaarnemer van Neres, het pad heeft uitgestippeld dat de aanvaller deze zomer een transfer maakt.

De laatste tijd toonden behalve Atlético Madrid ook onder meer Manchester United en Paris Saint-Germain belangstelling, zo stelt de krant. Guangzhou Evergrande wilde Neres afgelopen winter voor vijftig miljoen euro overnemen en Ajax zal naar verluidt niet meer onder dit Chinese bod gaan zitten, aangezien de status van de speler alleen maar is toegenomen. Neres ligt nu nog tot medio 2022 vast in de Johan Cruijff ArenA.

Eerder meldde De Telegraaf dat Ajax de aanvaller een verbeterde verbintenis wil laten ondertekenen met de afspraak om mee te werken met een toekomstige transfer. In ruil voor nog een seizoen in Amsterdam wordt met hem de afspraak gemaakt dat de leiding van Ajax in de zomer van volgend jaar met hem mee zal denken bij een eventuele transfer. André Onana en Nicolás Tagliafico gingen hem reeds voor. De twee basisklanten tekenden eerder dit jaar al een nieuw contract onder dezelfde voorwaarde.

Waarde verdachte transacties nadert de 10 miljard euro

Mede door een onverwachte werking van een wetswijziging ontving de FIU-Nederland in 2018, ruim 750.000 meldingen van ongebruikelijke transacties. Hiervan werden er meer dan 358.000 gemeld op basis van de implementatie van de vierde anti-witwasrichtlijn gerelateerd aan de door de Europese Commissie aangewezen risicolanden. Deze wettelijke wijziging zal vermoedelijk dit jaar worden herzien. Naast deze specifieke meldingsgrond, ontving de FIU-Nederland in 2018 ruim 394.000 meldingen op basis van andere gronden.

De in de wet aangewezen instellingen en beroepsgroepen zoals banken, handelaren in goederen, casino’s en makelaars dienen ongebruikelijke transacties bij de FIU-Nederland te melden. Het gaat daarbij om transacties waarvan het vermoeden bestaat dat deze een verband hebben met witwassen en/of de financiering van terrorisme. De FIU-Nederland verklaart deze transacties verdacht als daar, na analyse en onderzoek, een aanleiding voor is en stelt deze ter beschikking aan de opsporings-, inlichtingen-, en veiligheidsdiensten

Meer verdacht met een grotere totale waarde
De FIU-Nederland verklaarde in 2018 het totaal van 57.950 transacties verdacht, ruim een derde meer dan in 2017. Deze oplopende trend van aantallen verdacht verklaarde transacties vertegenwoordigen een totale waarde van ruim 9,5 miljard euro, het hoogste bedrag dat ooit door de FIU-Nederland werd geregistreerd. Om transacties verdacht te verklaren werkt de FIU-Nederland samen met nationale partners en werkt internationaal samen met andere FIU’s binnen the Egmont Group of FIU’s, om informatie over witwassen en terrorismefinanciering met elkaar te delen. Het hoofd van de FIU-Nederland was de afgelopen twee jaar voorzitter van dit internationale samenwerkingsverband. De verdacht verklaarde transacties kunnen gebruikt worden door de opsporings-, inlichtingen-, en veiligheidsdiensten, bijvoorbeeld als startpunt van een opsporingsonderzoek of als bewijslast in de rechtszaal.

Werken aan samenwerking
In 2018 werd door de FIU-Nederland thematisch gewerkt aan onderzoeken die onder meer te maken hadden met fraude en terrorismefinanciering. Binnen deze gecombineerde thema’s signaleerde de FIU-Nederland dat er steeds creatievere manieren worden aangewend om geld wit te wassen en/of terrorisme te financieren. Zo werd in 2018 een mogelijk verband tussen zorgfraude en het financieren van terrorisme waargenomen. Om dit soort signalen te blijven signaleren, investeerde de FIU-Nederland in 2018 onder meer in een verbreding en verdieping van de publieke en private samenwerking.

In deze samenwerkingsvormen kunnen wederzijdse belangen en voordelen ontstaan die anders ongebruikt blijven, zoals in intensieve samenwerkingsvormen met de bankensector, maar ook het verkennen van meerdere manieren om effectief gebruik te maken van verdachte transacties, zoals samen met de Regionale Informatie en Expertise Centra’s (RIEC’s). In publieke samenwerkingsverbanden was er in 2018 veel aandacht voor de versterking van de ondermijningsaanpak en van afpakkansen van crimineel verkregen vermogen. De FIU-Nederland levert op het gebied van afpakken waardevolle analyses en verdachte transacties aan die de opsporingsdiensten kansen biedt om criminelen van onrechtmatig verkregen geld en goederen te ontdoen.

Data-analyse voor de toekomst
Om de oplopende datahoeveelheden te kunnen blijven verwerken, investeert de FIU-Nederland in methoden en technieken die de verwerking en de inzichten in data kunnen verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn het werken met datascience en het ontwerpen en bouwen van een nieuw integraal dataverwerkingssysteem. Daarmee beweegt de FIU-Nederland zich naar een toekomst waarbij het digitaal analyseren van data, naast het blijvende menselijke element, steeds voornamer wordt.

Het jaaroverzicht over 2018 kunt u hier vrij downloaden: FIU-Nederland Jaaroverzicht 2018.

Minder asielzoekers, meer nareizigers in 2e kwartaal

In het tweede kwartaal van 2019 kwamen 5.205 asielzoekers en 880 nareizende gezinsleden naar Nederland. Het aantal asielzoekers was lager, het aantal nareizigers hoger dan in het eerste kwartaal van 2019. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Vergeleken met het tweede kwartaal van 2018 kwamen er juist meer asielzoekers en minder nareizigers. Toen ging het om 4.155 asielzoekers en 2.140 nareizigers.

Nationaliteit asielzoekers meer uiteenlopend
In het tweede kwartaal van 2019 kwamen de grootste groepen asielzoekers uit Syrië (730), Nigeria (675), Iran (465), Turkije (300), Algerije (245) en Marokko (245). De nationaliteit van de asielzoekers die naar Nederland komen is tegenwoordig meer divers dan vijf jaar geleden. In het tweede kwartaal van 2014 vormden asielzoekers uit Syrië ook al een grote groep (2.045), maar de meeste asielzoekers kwamen toen uit Eritrea (3.100). De derde grootste groep waren de staatlozen (560). Deze drie groepen vormden toen bijna 80 procent van alle asielzoekers die in dat kwartaal naar Nederland kwamen (7.185). In het tweede kwartaal van 2019 vormen de drie grootste groepen nog maar 36 procent van alle asielzoekers.

Samenstelling groep verschilt per nationaliteit
De groep asielzoekers bestaat in het tweede kwartaal van 2019 voor 58 procent uit volwassen mannen, 18 procent zijn volwassen vrouwen en 24 procent kinderen. Deze samenstelling varieert voor de verschillende nationaliteiten. Onder de Algerijnse asielzoekers zijn alleen jongens en mannen, geen vrouwen. Ook bij de Marokkaanse asielzoekers zien we weinig vrouwen (2 procent). De groep Eritrese asielzoekers bestaat voor meer dan 50 procent uit minderjarigen, vooral jongens. Bij de groep Iraanse asielzoekers zien we relatief veel volwassen vrouwen (34 procent) en ook onder de Turkse asielzoekers zijn relatief veel meisjes en vrouwen.

De groep nareizende gezinsleden bestaat voor 54 procent uit minderjarigen, voor 32 procent uit volwassen vrouwen en voor 14 procent uit volwassen mannen.

FOK! Wat een weer: nieuw record?

Een record-groet!  

Ik wil iedere weerliefhebber van harte feliciteren met het nieuwe record dat we gisteen geboekt hebben. Eindhoven is de gelukkige met 39,3 graden. Dit is nog nooit vertoond. Ik begrijp dat het voor veel mensen wat teveel van het goede is, maar het is toch wel heel bijzonder dat een record van 75 jaar nu gesneuveld is. En we zijn er nog niet!

Overal werd het gisteren 30 graden of meer. Ook op de Wadden. Toch stak er in de middag een behoorlijk pittige zeewind op, die het kwik toch aardig deed dalen. De zeewind reikt tot het midden van het land. Aan de kust koelde het af tot 26 graden, maar in het binnenland is het nu nog ruim 30 graden. Ook verscheen er enige bewolking ten tonele, en terwijl ik dit schrijf is de bewolking zelfs vrij dik. Het gaat vooral om hoge bewolking.

Ook zijn er een aantal zware regen-en onweersbuien ontstaan boven Frankrijk en de Ardennen. De resten hiervan zouden het kwik nog in toom kunnen houden.

Na een warme nacht van 18 tot 23 graden, moet het kwik dan toch wel razendsnel gaan oplopen. Voor het middaguur is het op veel plaatsen al tropisch. Uiteindelijk moet het dan zo'n 33 tot 39 graden worden. Als echt alles meezit kan het in het zuiden net 40 graden worden, maar dat hangt af van de bewolking. De kans op zeewind is morgen kleiner.

Ook het vermelden waard is, is dat er vandaag opnieuw een aantal fikse donderbuien gaan ontstaan boven Frankrijk. Deze trekken dan geleidelijk naar het noorden. Ook in Belgie ontstaan er weer een paar. Voor ons land is de kans echter klein. Alleen in het zuidwesten kan zo'n bui binnendrijven.

Op naar het nieuwe record.  

Hitte in de auto (Foto: Nijmegen)
Bloedheet in de auto, gelukkig was er een goede airco. (Foto: Nijmegen)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Control van Remedy Entertainment is goud

Control, een nieuwe IP van Alan Wake-makers Remedy, is goud. Dat betekent dat de game af is en dus het releasedatum van 27 augustus gaat halen. Het komt uit voor PS4, Xbox One en pc.

In deze game begin je op een speciale faciliteit voor mensen met bovennatuurlijke krachten. Als een mysterieuze vijandelijke factie genaamd Hiss de faciliteit infiltreert is het aan jou om er iets aan te doen. Control is een interessante mix tussen third-person shooter en Metroidvania.

Wolfenstein: Youngblood launch trailer

Wolfenstein: Youngblood komt op 26 juli uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc. Bethesda heeft daarom ook de onderstaande launch trailer klaarstaan. In de trailer zien we dat deze game een beetje een andere vibe heeft dan zijn voorganger, al schiet je natuurlijk nog steeds nazi's helemaal kapot.

Je speelt dit keer als een van de dochters van Blazkowicz Jess en Soph Blazkowicz, op een missie om je vermiste vader BJ te vinden. Het spel speelt zichaf in 1980 in Parijs. Natuurlijk schiet je nazi's af met een arsenaal aan wapens en vaardigheden. Dit keer kan dat ook in online co-op of met een AI-metgezel.

De stem

De stem is niet specifiek mannelijk of vrouwelijk, ook niet hard of zacht. Ze klinkt wel wat fluisterend en dat maakt haar minstens zo indringend. Hij ontkomt er niet aan, wat hij ook doet. Hij kan zijn hoofd schudden om alle prikkels van buitenaf kwijt te raken, zich in immense menigten begeven of de modernste hoofdtelefoons opzetten: niets helpt.

Laatste reviews en specials
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
special
Vijf gametips voor de maand augustus
©FOK.nl e.a.