Doctor Who: de vijf beste Christmas Specials

We tellen af naar de beste Christmas Special uit de laatste tien jaar Doctor Who. Na The Time of the Doctor en Last Christmas vervolgen we met de eerste, uit 2005.

Doctor Who: The Christmas Invasion: Rose en de Doctor

3. The Christmas Invasion (2005)

De introductie van David Tennant als de Doctor. Voor veel kijkers was het idee van een Doctor met verschillende gezichten nog een nieuw idee, nadat Christopher Eccleston in The Parting of the Ways ineens afscheid nam van de serie. En de introductie van Tennant was een bijzondere: de Doctor lag een groot deel van de aflevering bewusteloos in bed, om te ontwaken door iets heerlijks Brits: een kopje thee. De Doctor versloeg uiteindelijk de invasie van de Sycorax én de premier van het Verenigd Koninkrijk, Harriet Jones (Yes, we know who you are.) En die hand? Die dook weer op in Torchwood en leidde seizoenen later tot een extra Doctor, die we waarschijnlijk wel nooit meer terug zullen zien.

Mooiste citaat: "It's brand new to me - all those planets and creatures and horizons! I haven't seen them yet, not with these eyes. And it is gonna be... fantastic!"

Doctor Who: A Christmas Carol

2. A Christmas Carol (2010)

Het was de eerste special geschreven door Steven Moffat. Hij beoogde Dickens' klassieke kerstverhaal om te zetten naar een typisch Doctor Who-verhaal, en daar is hij redelijk in geslaagd. De Doctor en zijn sidekick Karzan nemen afwisselend de rollen in van de bekende geesten uit het verhaal, en trucjes met video-opnamen gemengd met een beetje tijdreizen maken van het geheel een interessante puzzel. Maar er zit ook een mooi romantisch verhaal aan vast, met een magisch randje. Het liedje dat Katherine Jenkins, als Abigail, zingt, is geschreven door vaste Doctor Who-componist Murray Gold.

Mooiste citaat: "Nine hundred years of time and space and I've never met anybody who wasn't important before."

Doctor Who: The Snowmen - Doctor en Clara Oswin Oswald

1. The Snowmen (2012)

De Doctor heeft net Amy en Rory verloren en trekt zich in zijn eentje terug in zijn TARDIS, die hij geparkeerd heeft op een wolk. Het is het Engeland van Koningin Victoria, wat altijd een mooie sfeer geeft aan iets dat een Kerstthema moet hebben. De aflevering is de tweede introductie van Jenna (toen nog Jenna-Louise) Coleman als Clara Oswin Oswald; niet de Clara waar we sindsdien, tot eerder deze maand, naar gekeken hebben, maar een andere versie. Hoe dat precies zat werd pas duidelijk in The Name of the Doctor, toen Clara zichzelf verspreidde door de timestream van de Doctor. Deze aflevering herintroduceert ook de big bad van (de finale van) seizoen 7: de Great Intelligence, met de stem van Ian McKellen. Hij heeft sneeuwpoppen voor zich werken, die dienen als de monsters van de aflevering.

Mooiste citaat: "Shut up. I’m making deductions. It’s very exciting."

Morgen is de elfde Christmas Special uit de nieuwe serie te zien op BBC One, met de titel The Husbands of River Song. Het is de terugkeer van Alex Kingston als River voordat in seizoen 10 een nieuwe companion zijn of haar intrede maakt in wat misschien alweer Peter Capaldi's laatste seizoen zal worden. De aflevering is te zien om kwart over zes (Nederlandse tijd) op BBC One, en wordt herhaald op BBC First in de dagen erna.