Doctor Who: de vijf beste Christmas Specials

Morgen is het Kerstmis, en voor Whovians betekent dat een extra cadeautje van de BBC: een Christmas Special van Doctor Who. Het is de elfde alweer, sinds de serie in 2005 terugkeerde op de televisie. Er zijn inderdaad meer kerstspecials dan seizoenen geweest, door de pauze die de makers inlasten in 2009.

Maar niet alle specials zijn even geslaagd gebleken. Er waren regelrechte kerstsfeer-fantasieën, invasie-verhalen en avonturen op ruimteschepen, maar een paar steken er toch wel bovenuit. We bespreken vijf Doctor Who Christmas Specials die misschien wel de beste uit de collectie zijn.

Doctor Who: The Time of the Doctor - een oude Matt Smith

5. The Time of the Doctor (2013)

Dit verhaal was de finale van de 'of the Doctor'-serie van afleveringen. Begonnen met The Name of the Doctor, de finale van seizoen 7, gevolgd door The Night of the Doctor, waarin de 8th Doctor hergenereert in de War Doctor, daarna The Day of the Doctor, de 50th anniversary special met drie Doctors en tot slot de laatste aflevering van Matt Smith, The Time of the Doctor. Het verhaal is, zoals wel vaker met Christmas specials, niet specifiek een kerstverhaal. De enige connectie is dat het plaatsje op de planeet Trenzalore de naam Christmas draagt, maar dat is net zo bijzonder als dat onze planeet een Paaseiland heeft. De aflevering zit wel vol met wintersfeer en wat er uiteindelijk zo mooi aan is, is hoe de Doctor in alle jaren dat hij er zit geliefd wordt door de inwoners van Christmas. Hij beschermt ze tegen bedreigingen en ontvangt tekeningen van alle kinderen van het dorpje. Smith mag aan het einde nog een mooie speech doen, krijgt nog een mooi visioen van Amelia en poef, daar was Capaldi. Het einde van een tijdperk; Matt Smith is de Doctor die de serie (weer) populair heeft gemaakt in de VS, en die ondanks zijn vreemde gedrag toch uitermate toegankelijk was. Het is ook het begin van een tijdperk: schrijver Steven Moffat loste in deze aflevering het aloude Doctor Who-probleem op dat bestond uit het niet ongelimiteerd zijn van het aantal levens van de Doctor. In dialoog werd verklaard welke 'regeneration' in de serie meetelde in zijn totaal van twaalf, en de in The Day of the Doctor geredde Time Lords gunden de Doctor een nieuwe set levens. Probleem opgelost!

Mooiste citaat: "Goodbye, raggedy man."

Doctor Who: Last Christmas - een oude Jenna Coleman met Peter Capaldi

4. Last Christmas (2014)

De Doctor moet een Inception-achtig mysterie oplossen dat ontstaat wanneer een basis op de Noordpool wordt overgenomen door 'dream crabs'. De aflevering volgt op het eerste seizoen van Peter Capaldi en gaat om met de gevolgen van de finale daarvan. Het zou het afscheid van Jenna Coleman zijn, en kijkers kunnen in de laatste momenten van de afleveringen ook echt even gedacht hebben dat Clara's laatste scènes geschoten waren, maar toen Coleman besloot te blijven is de 'oude Clara'-scène een beetje aangepast. Deze Kerstspecial is verder de enige met een verschijning van de echte Santa Claus, zij het in een andere realiteit.

Mooiste citaat: "Do you think I care for you so little that betraying me would make a difference?"