FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5

Heb jij ook tips, hints of verdachte zaken gevonden? Schroom niet en  PM jouw tips!


René van der Kroon

Aflevering 5, Tim is er uit. Geef mij even een momentje om te genieten, want Martijn heeft het fout. Voor de tweede keer dit seizoen. Enkele minuten nadat wij aflevering 1 hebben gezien op de persscreening was hij er heilig van overtuigd dat Ewout de Mol was. Enkele weken later bleek dat bij de executie zijn Mol uit het spel vloog. Daarna ging hij maar Tim verdenken... Hij moest gisteren het speelveld verlaten. Genieten...

Op dit moment de uitzending met de meeste humor. Er werd goed gelachen en er was zelfs tijd voor een spelletje: Wie is de Mol? in Wie is de Mol? . Molception. Maar hoe jolig en gezellig alles ook mag zijn, de concentratie mag nu niet verslappen. We spelen nog steeds een spel dat eigenlijk geen spel meer genoemd mag worden, maar voor ons kijkers een uit de hand gelopen verslaving is. Molletje molletje, krijgen wij jou deze week te zien?

Uitspraak van de week

Paulien: "Zarayda checkt gewoon uit als er iets gebeurt..."

Nog even over...

Aflevering 2, opdracht 1: Gespiegeld laseren

Via de PM schreef FOK!user Mishu het volgende: "Paulien wist opeens wonder boven wonder dat er nog een zaklamp klaar lag die ze voor het spel hadden kunnen gebruiken, toevallig. Komt ze ook dan mee."

Aflevering 2 en aflevering 4:

FOK!user passle schreef via de PM het volgende: ""Ik weet niet of het al gepost is, maar ik heb een theorie over de opdracht waarbij Paulien en Zarayda the big 5 moesten fotograferen. De opdracht is: Fotografeer the big 5. Punt. Maar wanneer ze bij tania komen, begint ze gelijk te roepen over sleutels, en bevrijden, etc. Ik denk dat als ze iemand vrij laten, er geld afgaat van het totaal te winnen bedrag. Ze hadden alleen the big 5 moeten fotograferen, en op het einde bij Tim de moeilijke keuze moeten maken, willen we geld, of willen we Tim? Daarom was Tim ook zo verbaasd dat ze hem er zo snel uitlieten.

Dit maakt voor mij twee mensen verdacht, Tania, die gelijk over de sleutels en het vrij laten begon. En Zarayda, die nog voor er maar wat gevraagd was, Tim uit z'n kooi liet.

Dan nog iets over de executie. Het viel mij op dat de kaartjes steeds om en om waren. Eerste hand: groen links. Tweede hand: groen rechts. Derde hand: groen links. Etcetera etcetera. De mol wist deze volgorde natuurlijk, en de mol wilt iemand graag z'n scherm laten zien. Tania was de enige die een rood kaartje trok, en haar verbondgenootje het scherm liet zien."

Aflevering 4

Kees start een dansje. Enkel enkel dubbel dubbel. In morsecode kan dit worden vertaald naar 'kort kort, lang lang', wat de letters 'I M' zou zijn. Een user van WieIsDeMol.com zag er in combinatie met de Twitter-hint (eerste letter van een WIDM-tweet start met een klinker) het volgende in:

"Ik heb een mogelijke hint gevonden in de tweets!!!! Het heeft te maken met volgende week. Het enkel-enkel-dubbel-dubbel-dansje. Het dansje komt overeen met de beginklinkers van alle tweets. Let op:

De eerste tweet begint met 1 klinker, de tweede ook, de derde en vierde tweet met dubbele klinkers. En dat gaat op voor alle tweets tot nu toe! En dan de laaste WIDM WIDM dubbel dubbel!!!

O,O,OO,OO,E,E,EE,EE,I,A,EE,OO,I,O,EE,WIDM,WIDM!!!!

Enkel enkel dubbel dubbel."

Aflevering 4, opdracht 2: Schreeuwen boven water

FOK!user schooierd stuurde via de PM het volgende:

"Wat mij opviel tijdens aflevering 4, opdracht 2 ("schreeuwen boven water"): in een van de luchtopnamen is de rotspartij te zien waarop Tania zit. Deze heeft de vorm van een M, hintje naar de Mol die in beeld is?"

Aflevering 5: Voor de eerste opdracht...

  • Daniël laat nogmaals weten dat hij pislink is, maar als kandidaat is dit een logische reactie. Een Mol zou zich nooit zo sterk naar voren duwen als zijnde kwaad op de rest.
  • Zarayda zit Tania bang te praten over het feit dat er hyena's in de buurt kunnen zijn.

Aflevering 5: Puzzelpark

Lekker puzzelen en rijden door het Kruger-park. Zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn... toch?

  • Waarom staat Paulien tijdens de uitleg van Art zo afgezonderd van de rest?

  • Tijdens het puzzelen doet de complete groep iets aan de puzzel, behalve Paulien. Zij staart naar de andere zes kandidaten die met blokken zeulen.
  • Daniël is de enige die de kaart lijkt te hebben getekend, Carolien blijkt dit later ook gedaan te hebben.
  • Kaartauto: Daniël (rijdt), Tim, Kees (walkie-talkie). Volgauto: Paulien (walkie-talkie), Tania (rijdt), Carolien, Zarayda. Leuk dat Daniël en Carolien de kaart hebben getekend, alleen als rijder kijk je er niet op (dat horot de bijrijder te zijn) en Carolien deed weinig bijzonders om de weg te wijzen.
  • De opdracht luidt: voor zonsondergang bij de campingplaats aankomen. Tania wil continu stoppen omdat zij dieren aan de kant van de weg ziet.
  • Paulien fluistert in de walkietalkie terwijl zij huivert: er staat een pissige olifant in de berm. De titel van deze aflevering is 'fluister en huiver'.
  • Ligt daar nou een puzzelstuk?

In eerste instantie rijdt iedereen door, maar na een tijd blijkt de puzzel weer compleet te zijn.

Aflevering 5, opdracht 2: Weermollen in Zuid-Afrika

Weerwolven! Wie kent het spelletje niet? Deze keer is het alleen een speciale Wie is de Mol?-versie.

  • Tania valt meteen een Mol aan en elimineert Daniël.
  • Paulien: "Ik zou de zenuwen er niet voor hebben [om de Mol te zijn].". Toch speelt ze het 'weermollenspel' zeer scherp en slim.
  • Kees neemt de laatste ancht wel erg opvallend de leiding, maar wordt spijtig genoeg door Zarayda overgenomen en weggestemd.
  • FOK!user emzor1994: "Ik vond bij het weerwolven Kees wel heel verdacht. Het leek of hij de mollen (Daniël en Paulien) aan het helpen was. Hij was namelijk alle rondes heel stil, tot er dus nog 3 over waren. Toen had ik het idee dat hij zichzelf gewoon 'opofferde': hij weersprak de beschuldiging van Zarayda nauwelijks en bleef vrij stil."
  • Kees: "Ineens kijken die kandidaten heel adners naar je." Hij lijkt vaker te praten over 'die' kandidaten.
  • Paulien heeft nog een opvallende uitspraak: ""Ik ben niet strategisch en ik vind het zenuwslopend. Maar ik dacht de beste kans om dit spel te spelen is om die eigenschappen die ik toch al heb van mezelf uit te vergroten."
  • Door de actie van Paulien om Zarayda op Kees te laten stemmen krijgt zij drie jokers en komt er geen geld in de pot. Zowel als kandidaat als Mol een hele sterke actie. "Als ik een goede kandidaat zou zijn, dan zou ik me laten ontmaskeren. Maar als ik een executie heb, heb ik niets aan de pot."
  • FOK!user Jor_Dii schreef: "Paulien: "Ik ben het helemaal met Zarayda eens dat het heel jammer is om de pot weg te spelen. Dus moet je niet mij gaan... dat zou heel jammer zijn." HALLO, dit is een duidelijk aanwijzing dat Paulien hier een spelletje speelt om het geld niet in de pot te laten komen. Door de verdenking van haar af te schuiven weet ze Zarayda te manipuleren op Kees te stemmen. Vervolgens komt er geen geld in de pot en pakt Paulien 3 jokers, die ze alle 3 in zet omdat ze ze toch niet nodig heeft (tevens quote van Daniël)."

Aflevering 5, opdracht 3: Van ijzer naar sleutel

Zoek ijzer in een rivier en smelt het tot een sleutel. Een uitdaging, dat zeker. Maar wie deed het goed en wie totaal niet?

  • Paulien haar zandhoopje is nagenoeg intact. Zarayda leek wel druk bezig met het zoeken, maar vond uiteinelijk maar een enkel ijzeren blokje.
  • De score: Tania (vijf), Tim (twee), Paulien (twee), Carolien (drie), Daniël (twee), Kees (drie), Zarayda (één).
  • Carolien is de enige kandidaat die de kluis niet wil openen.
  • Tijdens het zoeken gooide Paulien met regelmaat haar pannetje weer leeg zonder grondig te hebben gezocht.
  • Daniël was de smeder en kon op vele manieren de sleutel niet maken, Kees brak de mal open en had alle kans om de sleutel per ongeluk te breken.

Aflevering 5: Executie

  • Tania zat naar eigen zeggen 100% op Tim, net zoals in aflevering 4. Hoe kan dit? Zou Tania dan toch de Mol zijn of is dit veel te opvallend?
  • FOK!user Nikonlover vond het volgende: "Is iemand de rode M op de bovenste joker van Paulien opgevallen?"

Hoogstwaarschijnlijk is het een draadje van haar kleding, maar we kunnen nu nog niets uitsluiten.

  • Waar was de biecht van Carolien?

Volgende week...

  • Er lijken niet alleen problemen met de pot te zijn waardoor Tania bijna staat te huilen, maar er gaat ook nog iets gebeuren met €10.000 . De kans is zeer groot dat er of een veiling komt of er enorm veel is gestolen.

Na de aflevering...

  • Het dagboek van Tim is... laten we zeggen, uniek:

"Ja! Er uit!!

Wel grappig om te zien aan de peilingen dat niemand het had verwacht!

Als je niets te doen hebt kan ik iedereen aanraden om een tijdje "de mol" te zijn.

Ik mocht het een weekje of 4 zijn en heb nog nooit zo vaak antwoorden ontweken, mensen die me als magneten stalkten afgeschud en mijn telefoon gecheckt op afluisterapparatuur.

Wat kan ik nog zeggen na mijn eerste afscheidsbrief?

Vrij weinig dus houd het bij het eerste wat er mij opkomt:

ZAL IK JOU EENS EFFE LEKKER IN JE BEK SCHIJTEN, OF HEB JE AL POEP, POEP IN JE HOOFD! (De Raggende Manne).

Proost en dank voor zoveel mooie, grappige en zieke reacties! Het Wie is de mol-team is fantastisch."

  • FOK!user Moira. wees mij op het volgende: "Hmm, Tania is zwanger (tijdens de opnames)? Dat kan ook wijzen op '2 mollen'.
    En op de site staat ook een reactie van iemand:
    'Spoor van muziek is ook interessant. Tania heeft hetbin de laatste opdracht over bessen. Bes is ook een muzieknoot voor de mol.' "
  • FOK!user jcdragon zag dit:

"Dit filmpje heet Flora, fauna en de Mol. In dit filmpje zie je alleen Carolien, Tim, Kees, Zarayda en Paulien. Zou een van hen de Mol zijn?"

  • FOK!user Jor_Dii ontdekte het volgende:



Doorlopende hints, aanwijzingen en theorieën

Omdat hints en theorieën langer dan een enkele aflevering doorgaan zijn hier de bijzondere en opvallende verzamelingen te lezen.

Schrijffouten

Óf ze zitten bij de redactie van Wie is de Mol? te slapen óf er wordt een aanwijzing verstopt in schrijffouten. Dit is wat er tot nu toe is ontdekt:

  • Aflevering 1 en aflevering 2, in de leader. De achternaam van Daniël mist de letter i: Boissevain.

  • Esther las het woord 'kadidaat' in aflevering 3, opdracht 2.

  • Vivian wees mij op het feit dat in aflevering 1 'Maroca' was geschreven in plaats van 'Moroca'.

Op dit moment hebben we dus de missende letters I, N en de schrijffout A. Hiervan kan je de namen Daniël, Paulien, Tania en Carolien maken. In aflevering 4 en 5 is geen missende letter ontdekt.

Afvallerstheorie #1: Ogen

Op dit moment klopt de afvallerstheorie nog die op het forum van WieIsDeMol.com is gemaakt. In aflevering 1 waren stroken van kandidaten te zien. Meteen werd er gezegd dat dit te maken had met een volgorde in afvallen. Na vijf afleveringen lijkt dit nog te kloppen:

Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Afvallerstheorie #2: Aanwijzen

Op dit moment heeft de afvaller van een aflevering de volgende persoon aangewezen als afvaller. In aflevering 1 zat Ewout vol op Joep, die er in aflevering 2 uitvloog.

Joep stemde op Janine, die in aflevering 3 uitviel.

In aflevering drie is het lastig om te bepalen: Janine zat volgens uitspraken van haar op Kees, terwijl Kees vol op haar zat. Tim, uitgaande dat hij wel is afgevallen, heeft niet verteld op welke kandidaat hij zit, maar wel dat hij in een verbond met Carolien zit. Eerder deze aflevering vertelde hij dat hij Carolien verdacht. Zij denkt weer op haar beurt dat Tim de Mol is, gezien haar reactie op de uitslag van de executie.

In aflevering vier is er geen afvaller geweest, dus de theorie kan niet worden uitgebouwd. In aflevering vijf wijst Tim naar Zarayda (wat zou kloppen volgens de ogentheorie) en verdenkt Tania.

Afvallerstheorie #3: Voorkennis Daniël

Bij Ewout gaf Daniël een schouderklopje, bij Joep knikte hij hevig ja en bij Tim tikte hij hem op de schouders. In aflevering vier gaf Daniël een schouderklopje bij Tania, die 100% op Tim als Mol zit. Tania zou mogelijk de laagste score hebben gehaald en Tim is zo niet de Mol. In aflevering vier deed Daniël echter niets, geen afvaller.

Aflevering 5 breekt het patroon: Daniël zit te evr weg bij de afvaller om hem aan te kunnen tikken of iets te kunnen doen, behalve scherp naar Tim blijven staren.

De Mol van René:

Zarayda en Kees zijn me te kandidaats, net zoals een verdachte van mij sinds aflevering 1: Daniël. Waarom verdenk ik hem niet meer? Hij was de enige die bij de puzzel het stukje goed draaide en initiatief nam. Hij wordt steeds meer kandidaat dan Mol, dus ik ben nu van hem af. Wie blijven er dan nog over? Carolien... Heel erg moeilijk, maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat zij de finale haalt als Mol of als winnaar. Tania wordt nu heel erg duidelijk naar voren geschoven als Mol. Tsja, je stemt al twee afleveringen 100% op Tim en Tim vliegt er uit? Dan MOET je wel de Mol zijn, toch? Nee, zo duidelijk kan het niet worden. Maar wie sprong er nu echt uit? Wie deed ogenschijnlijk geen reet bij het water? Wie stond voor zich uit te staren bij het puzzelen? Wie heeft het vertrouwen van de groep gewonnen? Wie...is mijn Mol? Met Carolien nog in het achterhoofd als mogelijke Mol ga ik deze week toch, hoe spijtig ik het na mijn uitleg in de intro ook vind dat Martijn dezelfde persoon verdenkt, voor:

Heb jij ook tips, hints of verdachte zaken gevonden? Schroom niet en PM jouw tips!