Batman: een geschiedenis

De Christopher Nolan films

Batman Nolan Header

Let Op! Het onderstaande verhaal bevat spoilers.

In het onderstaande verhaal gaan we dieper in op de films van Christopher Nolan en beschrijven we zodoende delen van de plot van de films. Dit kan spoilers opleveren als je de film in kwestie nog niet hebt gezien.

Batman Begins (2005)

Batman Begins 1

Na acht jaar rust maakt Batman een ijzersterke comeback in de film Batman Begins van Christopher Nolan. In 2003 was Darren Aronofsky al bezig geweest met de voorbereidingen van de verfilming van het verhaal Batman: Year One van Frank Miller. Vanwege op dat moment onbekende redenen verdween dit plan echter in de koelkast. Later bleek dat Aronofsky ontzettend in het script had lopen rommelen. Zo wilde hij van Butler Alfred een neger genaamd Big Al maken, werd de Batmobile een opgepimpte Lincoln en was Bruce Wayne in het verhaal een dakloze, aldus David Hughes in zijn boek Tales from Development Hell.

Batman Begins is het begin van een nieuwe trilogie en staat totaal los van de vorige quadrilogie Batman-films. In Batman Begins zien we het verhaal van hoe Bruce Wayne Batman wordt. Wat vooral aan de film van Nolan opvalt is het grimmige karakter van het verhaal. Gotham City is een grauwe stad die zucht onder de toenemende criminaliteit. Ook focust Batman Begins zich meer op de relatie tussen Bruce Wayne en zijn vader.

De film opent op een groot landgoed waar de jonge Bruce (Christian Bale) tijdens het spelen in een put valt. Terwijl speelgenootje Rachel Dawes hulp haalt, ligt hij op de bodem van de put en wordt hij aangevallen door vleermuizen die hem voor de rest van zijn leven een trauma bezorgen. Als Bruce met zijn ouders naar een operavoorstelling is geweest worden ze overvallen door een zwerver die zijn beide ouders doodschiet. Butler Alfred Pennyworth (Michael Caine) neemt de jongen mee naar huis en zorgt voor hem. Jaren later hoort Bruce dat de zwerver vrijgelaten zal worden en gaat met een pistool naar de rechtbank om wraak te nemen. Rachel Dawes (Katie Holmes), die nu procureur van Gotham City is, weet het echter te voorkomen en legt hem het verschil uit tussen wraak en gerechtigheid. Wayne gaat reizen en ontmoet tijdens een reis The League of Shadows, een groep ninja's, onder leiding van Ra's Al Ghul (kop van de demon in het Arabisch). Nadat Bruce een opleiding van de groep heeft voltooid ontdekt hij de ware agenda van de groepering. De vernietiging van het door misdaad geteisterde Gotham City.

Batman Begins 2

Wayne keert terug naar zijn geboortestad en gaat de strijd met de criminelen aan als Batman. Hij raakt bevriend met Detective James Gordon, één van de weinige niet-corrupte agenten van Gotham City. Dan ontdekken ze dat Ra's Al Ghul en zijn bende de stad ten onder willen laten gaan aan angst door middel van vergiftigd water. Nadat de strijd is gestreden hoort Batman van Gordon dat er een nieuwe crimineel is opgedoken die speelkaarten achterlaat op de plaats van zijn misdaden.

Batman Begins 3

De film was een groot succes en ook critici waren zeer over de film te spreken. Nolan wilde in eerste instantie David Boreanaz als gevleugelde wreker neerzetten maar koos uiteindelijk voor Bale die tegelijk met Joshua Jackson, Eion Bailey, Hugh Dancy, Billy Crudup, Cillian Murphy, Henry Cavill en Jake Gyllenhaal op auditie kwam. Christian Bale weet Batman zeer sterk neer te zetten en laat alle andere acteurs die de gevleugelde held voorheen speelden in één keer vergeten. De film, die met een budget van $150 miljoen werd gemaakt zou uiteindelijk wereldwijd $372 miljoen opbrengen.

The Dark Knight (2005)

Nog voor de première van Batman Begins werd er al gewerkt aan een vervolg voor de film. David S. Goyer, die eerder al naam had gemaakt met onder meer de Blade-trilogie, schreef een proefscript voor een tweetal vervolgfilms waarin Batman het op moest nemen tegen The Joker en Two-Face. Goyer wilde Harvey Dent pas in de derde film Two-Face laten worden maar later besloot men hem toch aan de tweede film toe te voegen.

The Dark Knight 1

The Dark Knight begint zo'n negen maanden na het verhaal van Batman Begins. De film opent met een bankoverval waarbij The Joker meteen goed laat zien wat voor een maniak hij is. Nadat de maffiabank was overvallen doodt hij al zijn handlangers zonder enige moeite. De nacht daarop verstoren enkele Batman-imitators een ontmoeting tussen een criminele bende en de Scarecrow. De echte Batman duikt op en voorkomt dat de situatie uit de hand loopt. Zijn pak raakt bij de actie wel beschadigd en Wayne vraagt aan Lucius Fox om een nieuw en beter kostuum dat lichter is en meer beweeglijkheid biedt. Ondertussen is de nieuwe officier van justitie, Harvey Dent, druk bezig om, samen met politiecommissaris James Gordon, vrijwel de hele georganiseerde misdaad uit Gotham voor de rechter te dagen. Batman en Gordon overwegen de mogelijkheid dat Dent zo de held wordt die Batman niet kan zijn. Nadat de controversiële Chinese zakenman Lau achter de tralies is verdwenen, ziet The Joker zijn kans schoon om de onderwereld van Gotham City over te nemen. Hij vermoord een Batman-imitator en laat weten elke dag iemand te doden tot Batman zijn identiteit prijs geeft.

The Dark Knight 2

Harvey Dent probeert The Joker in de val te lokken door te zeggen dat hij Batman is. Nadat deze is gearresteerd laat hij weten dat de lokale maffia zowel Harvey Dent als Rachel Dawes heeft laten ontvoeren naar de beide uiteinden van Gotham City, waar ze op hetzelfde tijdstip zullen worden gedood. Batman besluit Rachel te redden, terwijl Gordon en de politie achter Harvey aan gaan. The Joker heeft echter de adressen omgewisseld, zodat in werkelijkheid Batman zich naar Harvey haast en de politie naar Rachel. Batman redt Harvey net op het moment dat het gebouw waar hij in zit wordt opgeblazen, maar weet niet te voorkomen dat de linkerhelft van Harveys gezicht verbrand. Gordon bereikt Rachel niet op tijd en ze komt om in de explosie. Harvey wordt vervolgens "Two-Face" en neemt één voor één wraak op de bendeleden en corrupte politieagenten die verantwoordelijk waren voor de dood van Rachel.

Nadat hij Lau heeft gedood maakt The Joker via een tv-boodschap bekend dat hij vanaf die avond Gotham zal overheersen. Hij voorziet twee schepen vol vluchtende mensen - de één met gewone mensen, de ander vol gevangen criminelen - van bommen, en geeft de passagiers van beide schepen een kans zichzelf te redden door het andere schip op te blazen. Batman spoort The Joker op en in een gebouw komt het tot een groot gevecht. Bij een zoektocht naar Gordon komt het tot een spectaculair gevecht tussen Batman en Two-Face waarbij de laatste het onderspit moet delven. Terwijl Harvey Dent levenloos op de grond ligt, overtuigt Batman commissaris Gordon ervan om hem alle schuld te geven van Harveys daden zodat de stad Harvey altijd als de grote held zal blijven zien. Als ze immers ontdekken dat hun symbool van rechtvaardigheid vervallen was tot corruptie, zullen de inwoners van Gotham mogelijk alle hoop verliezen en heeft de Joker gewonnen. Gordon stemt toe. Aan het eind van de film begint de klopjacht op de zogenaamde “moordenaar” van Harvey Dent en diens slachtoffers.

The Dark Knight - Harvey Dent

De release van The Dark Knight ging samen met een grootse marketingcampagne. Zo verscheen in mei 2007 een teaserwebsite voor de film. Later diezelfde maand verscheen er een tweede website die er uitzag als een campagnewebsite voor Harvey Dent. Op de site was een afbeelding van de politicus met de tekst I Believe In Harvey Dent te zien. Niet lang daarna werd de afbeelding onder handen genomen door The Joker en bevatte de tekst I Believe In Harvey Dent Too.

The Dark Knight - Harvey Dent 2

Op deze website konden mensen ook hun e-mailadres invoeren waardoor de eerste foto van Heath Ledger als The Joker zichtbaar werd. De foto verdween echter na een paar dagen en werd vervangen door de tekst 'Page Not Found'.

The Dark Knight - haha

Als je echter de pagina selecteerde kwamen er een heleboel haha's tevoorschijn en de verborgen tekst 'See you in december'. In die maand verscheen in 2007 de eerste trailer voor de film. Ook werd er in de pretparken Six Flags Great America en Six Flags Great Adventure een achtbaan geopend met de Batman-film als thema.

The Dark Knight was een wereldwijd succes. De film oversteeg elke andere superheldenfilm tot op dat moment en kreeg zelfs op de website van Rotten Tomatoes zo goed als alleen maar positieve reacties. De film was gemaakt met een budget van $185.000.000 maar zou in totaal meer dan een miljard opleveren. The Dark Knight was de eerste film waarbij het woord Batman niet in de filmtitel voorkwam. Ook was het de allereerste film die met speciale Imax camera's werd opgenomen. Net als bij Batman Begins was ook bij deze film de muziek weer verzorgd door Hans Zimmer die zich voor de The Dark Knight-soundtrack liet beïnvloeden door de band Kraftwerk.

The Dark Knight - Joker

De film was zonder enige twijfel de meest grimmige Batman-film tot op heden. Heath Ledger, die in de film op meesterlijke wijze de maniakale Joker speelde, overleed enkele maanden voor de première aan een overdosis medicijnen. Ledger zou postuum een Oscar voor zijn rol ontvangen.