Batman: een geschiedenis

De tv-serie

Batman serie 01

Op 12 januari 1966 is Batman voor het eerst op de Amerikaanse televisie te zien. In de serie draait het om Batman (Adam West) en Robin (Burt Ward) die allerlei spannende avonturen beleven en de strijd aangaan met criminelen en beruchte superschurken uit de Batman-strips. Tussen 12 januari 1966 en 14 maart 1968 werden maar liefst 120 afleveringen van de tv-serie uitgezonden.

Batman serie 02

Vanaf 22 oktober 1966 was de serie op de Nederlandse televisie te zien bij de KRO. Helaas vonden ouders van televisiekijkende kinderen de serie te gewelddadig en waren er slechts 27 afleveringen te zien voordat de omroep ermee ophield. Bij de Vlaamse publieke omroep was men er zelfs na zeven afleveringen al klaar mee.

Batman serie 03
Leeuwarder Courant 1966.

Begin 1967 verschijnt in de Nederlandse bioscopen de speelfilm Batman 66. Ter promotie van de film zijn de misdaadbestrijders in hoogst eigen persoon te aanschouwen in de Leeuwarder binnenstad, waar ze de plaatselijke jeugd belonen met echte Batman-ballonnen. In de rolprent worden de rollen door dezelfde acteurs als in de tv-serie gespeeld. Batman en Robin gaan de strijd aan met de Joker, de Penguin, Riddler en Catwoman, die het tweetal in de val lokken. De vier supercriminelen zijn uit op totale wereldheerschappij en schuwen daarbij geen enkel middel om de macht over te kunnen nemen. Zo maken ze gebruik van een dehydrator, een apparaat waarmee ze mensen in stof kunnen laten veranderen.

Batman 1966

Het scenario voor de film werd geschreven door Lorenzo Semple Jr. die eerder naam maakte met Target en Burke's Law. Semple Jr. zou later ook scripts schrijven voor onder meer Papillon, Three Days of the Condor, King Kong (1976), Flash Gordon en Never Say Never Again.

Batman 1966 Joker

Tegen het einde van het derde seizoen van de tv-serie was het budget zo goed als op en begon ABC te knippen in de serie. Ondanks dat men eerder Batgirl aan de serie had toegevoegd bleef het grote succes voor de serie uit en werd Robin uit het verhaal geschreven. Zowel Adam West als William Dozier, de bedenker van de serie, waren tegen dit plan en zodoende werd de hele serie geannuleerd.

Batman 1966 Riddler

Een aantal weken nadat ABC de serie had stopgezet gaf NBC aan wel heil te zien in een vierde seizoen voor de wreker van Gotham City. Helaas had ABC de filmsets al vernietigt en had NBC geen interesse om 800.000 dollar op te hoesten voor nieuwe filmsets. Zo stierf de serie een zachte, stille dood.