Batman: een geschiedenis

De eerste Batman series

Batman 1943 01

De eerste keer dat onze gevleugelde vriend op het witte doek te aanschouwen is, is in 1943 als de serial The Batman zijn première beleeft. In de jaren veertig zijn er nog maar weinig mensen met een televisietoestel en zodoende worden er wekelijks series in de bioscoop gedraaid.

Batman 1943 02

Zo ook de vijftiendelige serie over de gemaskerde wreker uit Gotham City die de strijd aangaat met Japanse criminelen. In The Batman nemen Batman (Lewis Wilson) en Robin (Douglas Croft) het op tegen Dr. Daka, een Japanse wetenschapper en geheim agent van Hirohito, die een apparaat heeft ontwikkeld waarmee mensen in een soort van zombies kunnen worden veranderd.

Batman 1943 03

Toen de serial werd gemaakt was Amerika nog volop in oorlog met Japan en dat valt ook te merken aan het gebrek aan budget voor deze rolprent. Zo heeft onze superheld opeens geen Batmobile, maar een ordinaire zwarte Cadillac en is Batman opeens aan het werk als agent voor de Amerikaanse geheime dienst. In 1965 zou de serie opnieuw, in de volledige 260 minuten durende versie, uitgebracht worden onder de titel An Evening with Batman and Robin.

Batman & Robin 1949 01

In 1949 verschijnt het vervolg op The Batman. In Batman and Robin wordt de rol van Batman gespeeld door Robert Lowery en zien we Johnny Duncan als Robin. In de vijtien afleveringen durende serial gaat het tweetal de strijd aan met de mysterieuze Wizard, wiens ware identiteit lang een raadsel blijft.

Batman & Robin 1949 02

Batman and Robin werd geregisseerd door Spencer Gordon Bennet, die ook wel bekend stond als de 'King of Serial Directors' en verscheen in 2005 op DVD.