Pokmon Sun

 

En dat snuffelen is nodig. Er zijn misschien geen HM's meer, maar TM's zijn er genoeg te vinden. Ook allerlei items om je te helpen tijdens een gevecht, om bijvoorbeeld verlamming of vergiftiging te genezen. Dat is allemaal niet anders dan voorgaande game, maar dat maakt Pokémon ook zo verslavend. Zoeken naar het team dat bij je past en de individuele minpunten wegcijfert met sterke punten. Types, TM's en items helpen daarbij. Aan die basis is niet gekloot, het verslavende teambuilding en breeding blijft waar het is. Het zijn de kleine nieuwe details die het afmaken. Als je een bepaalde Pokémon voor het eerst tegenkomt weet je vaak niet wat effectief is en wat niet. De tweede keer weet je het al door het te hebben geprobeerd, dus nu staat er bij elke aanval of het niet, wel of super effectief is. Superhandig.

Pokémon Sun - Dugtrio Alola-vorm (Foto: Nintendo)

Er zijn heel veel nieuwe Pokémon te vinden. Nu konden ze goedkoop wat nieuwe varianten verzinnen en een paar aanvallen er aan koppelen, maar de makers zijn verder gegaan. Al snel kom je Wishiwashi tegen, een kleine vis. Maar deze heeft de mogelijkheid samen te scholen en samen een enorme vis te vormen. Pas als zijn levensmeter in het rood staat valt deze school vissen uiteen en heb je weer te maken met een dier. Oricorio verandert van vorm naargelang welke smaak nectar het op heeft. Hierdoor verandert zijn set aan aanvallen. De oude bekende Pokemon hebben ook een upgrade gekregen. De tropische varianten zoals Marowak hebben wat nieuwe aanvallen gekregen, waardoor ze net anders in te zetten zijn dan dat we al jaren gewend zijn. In het geval van Marowak: van ground-type is hij veranderd naar ghost/fire. Dat maakt hem opeens veel interessanter in andere match-ups.

Naast het verhaal is er veel meer te doen. PokeFinder is een soort ingame PokeSnap-game voor je 3DS. Op bepaalde plekken wordt er een Kodak-moment aangegeven en kun je in 3D foto's maken van Pokémon in het wild. Hoe beter de foto, hoe meer punten je voor je kiekje krijgt en hoe sneller je je camera kunt upgraden. Er wordt gelet op actie, duidelijkheid en ook de gulden snede. Poké Pelago is een andere minigame waar je kleine eilanden laat groeien tot trainingresorts. Je kunt daardoor je Pokémon trainen op bijvoorbeeld meer aanvalskracht.
Pokémon Refresh is een knuffel-verwen-je-Pokémon in een soort Nintendogs-jasje, iets wat we al in een andere vorm in Pokémon X en Pokémon Y zagen. Je kunt altijd via je touchscreen kiezen om je Pokémon te wassen, te drogen te aaien en meer. Hiermee willen de makers je een grotere band geven met je huisdieren op zakformaat. En er is ook een bonus: mochten ze bijvoorbeeld verlamd zijn dan heb je grote kans dat dat geneest.

Pokémon Sun - Battle Royale (Foto: Nintendo)

Wil je meer? Festival Plaza is een multiplayer-modus, met gevechten, trading, maar ook minigames en een stukje beheer om zo gasten van het park tevreden te houden. Zelf mag je er ook winkelen en spelen in de winkels in je plaza. Dat doe je met Festival Coins die je weer verdient door de gasten tevreden te houden. Maar het tofste moet wel Battle Royale zijn. Het is een twist op de oude Pokémon-gevechten. Dit keer speel je tegelijkertijd tegen drie trainers, elk met hun eigen Pokémon. Wie de meeste Pokémon uitschakelt in de gegeven tijd wint. Hier is je aanval-set erg belangrijk, en wel zo dat je meerdere types supereffectief aanvalt. Je moet opeens anders gaan denken en zeker in multiplayer, waar iedereen natuurlijk wil winnen. Er is veel meer end-game, ook voor mensen die het niet zoeken in multiplayer-gevechten. De nieuwe Ultra Beasts en de echt sterkere CPU-trainers zijn pas echt te doen als je na het verhaal aan het trainen bent gegaan, maar er is nog veel meer. Deze game zit vol zoveel dingen om te doen dat het spoileren zou zijn om alles op te noemen.

Er is heel veel content, er zijn heel veel nieuwe en verrassende Pokémon, er is heel veel strategie met alle aanvallen van oude en nieuwe beesten en daardoor heel veel meer teambuilding-mogelijkheden. En dan zijn er nog de Z-moves om het verschil in een gevecht te maken, de nieuwe sfeervolle omgeving en het afstappen van die eeuwenoude gyms. Pokémon Sun en Pokémon Moon houden de ijzersterke formule, waarmee de serie al decennia succes heeft geboekt, maar daarop is er dit keer echt verrassend veel nieuws gebouwd. Ik kan gaan zeuren om de random aanvallen van de CPU die soms gaan tailwhippen op een cruciaal moment waardoor ik met mijn laatste aanval wel win. Of het feit dat er maar weer een savegame is waardoor mijn vrouw verplicht aan de Moon-versie moet. Het maakt allemaal geen reet uit. Het is lang geleden dat ik verrast ben door een Pokémon-game en met deze reeks hebben ze eindelijk een spreekwoordelijke frisse wind door de game laten gaan. Dag gyms, tot nooit meer ziens.

Pluspunten
Minpunten
  • Heel veel te doen tijdens en na het verhaal
  • Eindelijk veranderingen in gameplay-elementen
  • Battle Royale
  • AI is nog steeds te random bezig
Exclusief op Nintendo 3DS