Pokmon Sun

Pokémon is al jaren bij ons en het lijkt alsof dit jaar de gekte nog groter is dan ooit tevoren. Pokémon Go heeft dit jaar gezorgd dat er vele mensen weer buiten komen en nu komt Nintendo met Pokémon Sun en Pokémon Moon. En na al die delen weet de Pokémon Company nog te verrassen en te verbeteren. Sterker nog, er zijn een paar veranderingen waardoor dit sinds tijden als een echt nieuwe Pokémon-game aanvoelt. Wat dan? Lees verder.

Mijn trainer verschijnt in het verhaal als hij en zijn moeder verhuisd zijn van de Kanto-regio naar Alola. Dat is een eilandengroep die meteen een hele andere sfeer neerzet. Pokémon gaat de Polynesische toer op. Het is er tropischer en de bevolkig leeft veel meer samen met Pokémon dan in eerdere games. Je ziet ze veel meer buiten hun nut bewijzen, zoals Taurus die gefokt wordt op een boerderij, of Machamps die in havens grote containers behoren te dragen.

Pokémon Sun - starters (Foto: Nintendo)

Sommige dingen veranderen nooit: natuurlijk kom je een nieuwe professor tegen, dit keer de hippe Kukui. Ook wil jij weer 'the very best' worden, en gaat dus op avontuur om jezelf te bewijzen. Je mag uit drie Pokémon een starter kiezen, dit keer zijn er de uil Rowlet, de zeehond Poppilo en de vurige kat Litten. Mij staart de uil me te schattig aan, dus het wordt Rowlet. Op zoek naar de eerste gym en daar gaan we weer. En daar komt de eerste grote gameplayverandering...

Er zijn geen Pokémon-gyms. Paniek! Dit keer heeft de maker het groter aangepakt. Er zijn op de eilanden beproevingen om jezelf te bewijzen. Je leert vrij snel waar er een is en onderweg er naar toe vecht je tegen verschillende trainers of wilde Pokémon. Uiteindelijk vecht je tegen een Totem Pokémon, een sterke variant van een soort. Sterker omdat deze een speciale Z-move heeft. Dit is een soort fatality onder de pokemon-aanvallen, tenminste, als je het verkeerde type Pokémon tegenover de Totem hebt staan. Win je, dan verdien je een Z-Crystal, waardoor je jouw Pokemon een speciale aanval kunt laten uitvoeren. Deze Z-move kun je maar een keer per gevecht doen. Later, als je er meer hebt, moet je dus ook kiezen welke van je team je deze laat doen indien je dat nodig acht.

Pokémon Sun - Taurus (Foto: Nintendo)

Heb je alle beproevingen gedaan op een eiland dan wacht de Kahuna op je, de baas van het eiland die je test of je inderdaad zo goed bent geworden. Win je dit gevecht dan krijg je een stempel in je paspoort en luisteren weer wat hoger gelevelde Pokémon naar je. In vergelijking met gyms duren de beproevingen langer en op deze manier leer je de eilandengroep ook veel beter kennen. Je moet namelijk in alle delen van het eiland zijn om alle beproevingen te doen. Het verhaal is niet enorm verrassend, maar goed genoeg om je nieuwsgierig te houden. De bewoners hebben het soms al wat over wat nog komen gaat, ook na het verhaal. Dat maakt het leuk om verder te geraken, en de nieuwe hoofdpersonages zoals de professor hebben veel meer expressie gekregen waardoor het verhaal ook leuker verteld wordt.

Een van mijn grote ergenissen van vorige games is weg: de HM's. Je hoeft dus niet verplicht een Pokémon Cut te leren om dat ene boompje weg te halen om bij die ene mysterieuze Pokebal achter dat boompje te komen. Dit keer helpen Pokémon je zoals ze bedoeld zijn: ze zijn vervoersmiddel geworden. Je krijgt bijvoorbeeld een Taurus. Deze is niet in te zetten in een gevecht. Alleen op de map kies je je vervoersmiddel. Taurus is bijvoorbeeld nodig om allerlei rotsblokken op zijn pad te rammen, zodat de weg vrij is. Elk vervoersmiddel heeft nog wel een extra pluspunt. Zo is er een Pokémon die snuffelt naar voor het oog verborgen items op de grond.