LEGO Star Wars: The Force Awakens

LEGO-games staan al jaren garant voor plezier voor jong en oud. De eerste keer dat we te maken kregen met TT Games en hun LEGO-fetish was met de welbekende eerdere klassieke films van Star Wars. Nu mogen ze het na al die jaren nog eens doen, maar dit keer geen saga. Alleen de allerlaatste film staat centraal in LEGO Star Wars: The Force Awakens.

Het pleit voor Warner Bros. Interactive dat ze niet met de release van de film uit zijn gekomen, zoals veel andere uitgevers wel kansloos proberen. Games gebaseerd op films hebben nu eenmaal een slechte naam en dat komt meestal door het snel willen cashen met een zo laag mogelijk budget. Ja, ik kijk jullie aan Activision. Warner en TT Games hebben in ieder geval de tijd genomen om de game zo vol mogelijk met content te krijgen. Heb je de film Star Wars: The Force Awakens niet gezien, dan is het een leuke game, heb je het wel gezien, dan snap je de humor veel beter die in deze LEGO-game weer in vele gedaanten aanwezig is.

LEGO Star Wars: The Force Awakens preview (Foto: Warner Bros Interactive)

Maar met alleen humor red je het niet. Gelukkig wil TT Games ook wat nieuws proberen dan al het geijkte dat ze met eerdere LEGO-games hebben gedaan. Allereerst zijn er de multi-builds. In eerdere games moest je springende en blinkende hoopjes lego-blokjes in elkaar zetten om een object te maken, in LEGO Star Wars: The Force Awakens krijg je soms de keuze uit twee of meer objecten. Dit levert meerdere oplossingen of soms gelaagde puzzels op, als je ze in de juiste volgorde moeten worden gemaakt om acties te kunnen doen. Zo moet je ergens in een level bij een verhoging in het landschap eerst een trampoline maken. Dan kan een lenig personage naar boven springen. Dan maak je de trampoline weer kapot, en maakt er een gewicht van, dat je aan een overhangende boom plaatst. Diegene die boven is kan dan een rotsblokje naar beneden duwen en zo het pad vrij maken voor de mindere lenige personages in de cast.

Multi-builds zorgen voor tig soorten puzzels. Ze worden nooit lastig, ze zijn leuk om te doen. Er zijn ook andere puzzels. Sommige daarvan zijn een beetje te simpel, zoals het matchen van figuren of personages op die computerschermen die je her en der tegenkomt. Daar zit geen puzzelelement aan, ze kosten alleen maar tijd. Het is altijd hetzelfde, dus erg origineel zijn ze na twee keer niet meer om te doen. Nu kun je zeggen dat ze voor de jongere gamers onder ons leerzaam zouden zijn, maar een beetje op een knop drukken om zo een figuur passend te maken is voor hen ook niet lastig. De puzzels en geheimen worden wat repetitief, want als je bijvoorbeeld Luke eenmaal hebt, dan mag je in al die eerdere levels vaak eenzelfde trucje doen. Ook is er bij elke platform bij een klif één blokje dat los zit, dat weten we na twee keer al wel.

LEGO Star Wars: The Force Awakens review (Foto: Warner Bros Interactive)

Zoals gewoonlijk kun je ook in LEGO Star Wars: The Force Awakens elk level herspelen met vrijgespeelde personages om zo hele andere puzzels wel te kunnen doen. Je zult Darth Vader en Luke Skywalker vaak vervloeken dat je ze nog niet hebt vrijgespeeld, want er liggen talloze geheimen te wachten waarbij je deze twee iconen nodig hebt. Het is allemaal end-game, als je het spel 100% wil uitspelen, nadat je het verhaal geheel hebt doorgespeeld. Er is zoveel te doen, dat je nog dagen later bezig bent met het spel om alles te vinden en vrij te spelen.

Blaster Battles zijn nieuw: je kunt nu in bepaalde stukken missies cover zoeken en een heuse shoot-out meemaken. Ze zijn leuk, en meestal zijn er puzzels op te lossen om die ene enorm sterke tegenstander neer te halen. Zwakke plekken in de situatie, of andere geheimen zijn er te vinden. Al is het maar om simpelweg vijf verstopte items kapot te schieten om een stukje van een LEGO-minikit te vinden. De auto-aim is soms handig, maar heel vaak is het een enorme irritatie, want ik zou graag voordat ik uit cover ga al willen aangeven wat ik wil raken. Dat kan niet, dus dan wordt het domweg uit cover gaan, mikken en een paar keer geraakt worden.

LEGO Star Wars: The Force Awakens review (Foto: Warner Bros Interactive)

Iets dat in eerdere LEGO-games enorm tegenviel waren de vliegmissies. Het was allemaal on-rail, dus je kon niet zelf sturen, en vaak was het gevoel van snelheid en ruimte ver te zoeken. Nou, dat is aangepast, want in LEGO Star Wars: The Force Awakens heb je snelheid zat als je met bijvoorbeeld een X-Fighter rakelings langs de planeet zoeft om Tie Fighters te beschieten of van je af te schudden. Er zijn nog wat onrail stukken, maar door de chaos van explosies, achtervolgers en geheimen die je supersnel moet spotten zijn ze vol actie, in plaats van het saaie van vroegere games. De arena-stukken zijn ook tof, met wederom geheimen en dergelijke om te vinden. Dus alleen letten op je doel in die missies is af te raden, neem de tijd, probeer van alles uit en schiet op alles wat beweegt. Doodgaan is toch onmogelijk, want je herstart gewoon waar je gebleven was.

LEGO Star Wars: The Force Awakens review (Foto: Warner Bros Interactive)

Er is aardig wat content. Naast de verhaalmissies heb je (te) veel personages om vrij te spelen: van iedereen die maar even in beeld is geweest in de laatste film, tot de klassieke personages die je moet vinden door speciale blokken te vinden in te leveren bij het verzet. Dan zijn er nog gouden blokken om extra missies vrij te spelen, er zijn LEGO-minikits te vinden in elk level en de bekende rode blokken om perks vrij te spelen. Dat gaat van nuttige perks zoals de bekende LEGO-magneet om al die nopjes naar je toe te trekken zodat je niet overal naar toe hoeft te lopen, tot grappige disco light sabres. Voor je 100% run zijn de vermenigvuldigers weer van onschatbare waarde, zodat je veel meer verdient door nopjes te verzamelen om al de vrij te spelen items en personages makkelijker te bekostigen.

LEGO Star Wars: The Force Awakens voelt weer wat frisser en meer actievol aan door de blaster battles, multi-builds en de veel spectaculairdere vliegmissies. De humor is aanwezig en voor fans van Star Wars is er naast de film genoeg content om je tanden in te zetten. Altijd willen weten hoe Han Solo de Rathtars ving en wat er met zijn eigen crew is gebeurd? Of hoe komt C-3PO aan zijn rode arm? TT Games heeft er een verhaal om heen verzonnen, samen met Lucas Arts, zodat je nog wat meer achtergrond krijgt in de nieuwe wereld van Disney’s Star Wars. De volgende stap die TT Games mag nemen is de puzzels in hun volgende game wat gevarieerder maken, want er is vrij veel herhaling in dit LEGO-deel. Een klein minpuntje zijn de stemmen: ondanks dat Warner aangeeft dat de sterrencast is gebruikt voor de stemmen hebben ze overduidelijk vaak opnames uit de film gebruikt, soms gemixed met nieuwe opnames. Dat klinkt gewoon niet als een geheel. Ondanks deze twee minpunten is LEGO Star Wars: The Force Awakens een van de betere LEGO-games.

Pluspunten
Minpunten
  • Nieuwe features leveren meer actie
  • Genoeg post-game content
  • Geluidskwaliteit gesprekken is inconsistent
  • Puzzels vallen in de herhaling
Gespeeld op PlayStation 4. Ook beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, PlayStation Vita, pc, Wii U en Nintendo 3DS.