CD: Raubtier - Bärsärkagång

Raubtier is een industrial metal band uit het hoge noorden van Zweden die in 2007 uit de resten van de thrash metal band Hunter/Killer voortkwam. Met hun bombastische albums wist het trio al snel naam te maken in hun thuisland, waar de platen dan ook als warme broodjes over de toonbank gingen. Zo ontvingen de mannen al meerdere gouden platen en waren met een tweetal albums in de Top 10 van de Zweedse albumcharts te vinden. Inmiddels zijn we negen jaar verder en zijn de mannen met Bärsärkagång alweer aan hun vijfde album toegekomen.

Raubtier - Bärsärkagång
Raubtier - Bärsärkagång

Nadat we eind vorig jaar al kennis mochten maken met de singles 'Bothniablod' en 'Brännmärkt' is nu de volledige nieuwe plaat een feit. Net als op de voorgaande albums zingen en brullen de melomane roofdieren op Bärsärkagång nog steeds over oorlog en het leven in de woeste natuur van Zweden. De band, bestaande uit zanger, gitarist en toetsenist Pär Hulkoff, bassist Jonas Kjellgren en drummer Mattias Lind, maakt muziek die ons nog het meest doet denken aan een kruisbestuiving van het industriële Rammstein met het bombastische en folkloristische Sabaton.

Bärsärkagång is, net als voorgaande platen, weer geheel in het Zweeds opgenomen en bij veel tracks is het ons dan ook een raadsel waar de nummers over gaan, al spreken titels als 'Levande Död' (Levende Dood), 'Röd Snö' ('Rode Sneeuw') en 'Lejonhjärta' ('Leeuwenhart') voor zichzelf. Al vanaf de eerste tonen van 'Bärsärkagång' horen we een zeer gevarieerd album voorbijkomen, waarop stevige beukende tracks worden afgewisseld met nummer op een wat rustiger tempo. Raubtier is een band met een zeer eigenzinnig geluid, waarbij vooral de kenmerkende stem van Pär Hulkoff een grote rol speelt.

Heb je geen bezwaar tegen het beluisteren van onverstaanbare teksten en ben je wel een liefhebber van de hierboven al genoemde bands dan kunnen we je zeker aanraden om een bezoekje te brengen aan een lokale platenboer om daar deze woeste schijf eens een luisterbeurt te geven.