FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 maart 2016

Uitslagen Europa League 17/03/2016

Vanavond werden de returns gespeeld in de achtste finales van de Europa League. Voor Manchester United viel hier het doek want de ploeg van Louis van Gaal kwam op Old Trafford niet verder dan 1-1 tegen Liverpool terwijl de heenwedstrijd al met 2-0 werd verloren.

Verder viel ook het doek voor o.a Lazio Roma. Met de Nederlander Wesley Hoedt in de basis werd in eigen huis met 0-3 verloren van Sparta Praag. De eerste wedstrijd eindigde daar in 1-1.

Hieronder vind je alle uitslagen. De uitslagen van de heenwedstrijden staan tussen haakjes.

Thuis Uit Uitslag
Bayern Leverkusen Villarreal* 0-0 (0-2)
Valencia Athletic Club * 2-1 (0-1)
Lazio Sparta Praag* 0-3 (1-1)
RSC Anderlecht Sjach.Donetsk* 0-1 (1-3)
Manchester United Liverpool* 1-1 (0-2)
Tottenham Hutspur Borrussia Dortmund* 1-2 (0-3)
Sporting Braga* Fenerbahçe 4-1 (0-1)
Sevilla* FC basel 3-0 (0-0)

* door naar de kwartfinales.

Laatste interview Joost Zwagerman wint Gouden Pen

Het laatste interview met schrijver Joost Zwagerman heeft donderdag de Gouden Pen gewonnen. Het stuk van hoofdredacteur Tom Kellerhuis van HP/De Tijd was in 2015 het meest gelezen artikel op Blendle en werd bijna 30.000 keer gedownload. Bij de digitale kiosk kunnen mensen losse artikelen uit kranten en tijdschriften kopen.

Kort nadat hij het interview gaf, pleegde Zwagerman zelfmoord. In het interview verklaarde hij te lijden aan de ziekte van Bechterew en zei hij nog dat hij zelfmoord als een 'no-go-area' beschouwde.

Twee artikelen uit Psychologie Magazine, Een maand zonder alcohol en Haal meer uit je gevoeligheid, eindigden op de tweede en derde plaats.

De Gouden Pen werd voor de tweede keer uitgereikt. Huidig RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens won vorig jaar de eerste editie voor een reportage in de Volkskrant over zijn eerste avond en nacht op de rampplek van vlucht MH17.

Uitvaart Joost Zwagerman in besloten kring
Laatste interview Joost Zwagerman wint Gouden Pen (Foto: ANP)

LG G5 vanaf half april te koop

De G5 van LG is vanaf half april te koop in de Benelux voor 699 euro. Op 28 maart start de voorverkoop, meldt Tweakers.

De G5 onderscheidt zich van topmodellen van andere fabrikanten door de uitbreidbaarheid met modules. Ook is het mogelijk om eenvoudig de accu van het toestel te vervangen. Een ander snufje is een scherm dat altijd aanstaat. Zelfs als het scherm is uitgeschakeld, toont het tijd, datum en notificaties. Een gebruiker kan dan gemiste oproepen of afspraakjes en ongelezen sms'jes of mails zien. Volgens LG zal dit niet veel vergen van de batterij, omdat slechts een deel van de backlight hierbij aanstaat.

De eerste module die direct bij het verschijnen van de G5 te koop komt, is de Cam Plus-module. Deze cameramodule kan in de gleuf aan de onderkant worden geschoven nadat de accu door dezelfde gleuf is verwijderd. De G5 wordt zo door middel van fysieke cameraknoppen en betere grip omgetoverd tot een fototoestel. De gebruiker kan zo optimaal gebruikmaken van de 16 megapixel-camera en groothoeklens van 8 megapixel aan de achterkant van het toestel. Aan de voorkant zit een 8 megapixel-camera.

LG G5 vanaf half april te koop
LG G5 vanaf half april te koop (Foto: BuzzT)

Kamervragen over PSV-aanhangers

De misdragingen van PSV-aanhangers dinsdag in Madrid moeten niet worden getolereerd. De PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken stellen dat donderdag in vragen aan de ministers Ard van der Steur (Justitie) en Edith Schippers (Sport).

Enkele PSV-fans misdroegen zich voor de Champions Leaguewedstrijd Atlético Madrid - PSV in de binnenstad tegen vrouwelijke bedelaars. Op filmpjes die opdoken op sociale media, is te zien dat ze bedelaarsters onder meer lieten opdrukken in ruil voor geld. Sommigen verbrandden papiergeld voor de neus van de vrouwen. PSV reageerde verbolgen op de gedragingen en kondigde harde sancties aan voor de betrokkenen.

De PvdA'ers wijzen het kabinet op berichten dat de Spaanse justitie het wangedrag van de PSV-fans gaat onderzoeken. Zij vragen zich af of ook de Nederlandse ministers nog middelen hebben om tegen dit gedrag op te treden.

Marcouch en Van Dekken willen ook weten of burgemeesters van de plaatsen waar deze personen wonen al overwegen om bijvoorbeeld een meldplicht op te leggen.

Supportersvereniging PSV
Voorzitter Harrie Timmermans van de Supportersvereniging PSV heeft het gedrag van de betreffende fans al herhaaldelijk openlijk afgekeurd. "Dit doe je niet, je gooit geen geld naar andere mensen. In negatieve zin is hierdoor het beeld beïnvloedt van ruim drieduizend supporters die zich drie dagen lang op een goede manier hebben gemanifesteerd."

Timmermans heeft zich wel verbaasd over de heftige reacties. "Ik wil het zeker niet goedpraten, maar het is jammer dat deze beeldvorming is ontstaan voor de hele groep. Ik heb ook heel veel mensen gezien die op een normale manier geld gaven."

Kamervragen over PSV-aanhangers
Kamervragen over PSV-aanhangers (Foto: ANP)

Martin Garrix lanceert nieuwe tracks in Miami

Martin Garrix kijkt ongeduldig uit naar vrijdag, in het Bayfront Park presenteert hij op het Ultra Music Festival in Miami zijn nieuwe show. Tijdens de show presenteert hij ongeveer tien nieuwe tracks en daarmee een groot deel van zijn nog naamloze debuutalbum.

"Deze week in Miami staat in het teken van muziek. Ik ben me aan het voorbereiden op mijn nieuwe show met nieuw licht en nieuwe visuals, het is de kick-off voor de zomertour", vertelt Garrix vanuit Florida. "100 procent Martin Garrix-materiaal. Het is een groot deel van mijn album dat ik net na de zomer wil uitbrengen. Het wordt mijn debuutalbum, want tot nu toe heb ik alleen singles gedaan. In april wil ik mijn album afmaken."

Een naam voor het nieuwe album heeft Martin Garrix, de artiestennaam van de 19-jarige Martijn Garritsen, nog niet. "Ik heb er twee jaar aan gewerkt. Qua muziek is het album heel divers. Er staan veel samenwerkingen op, met artiesten die uit hele andere genres komen. Dat maakt het heel divers. Ik ben er heel blij mee. Daarmee kan ik een nieuwe kant van Martin Garrix laten zien."

De Nederlandse dj wil nog niet verklappen welke artiesten aan zijn album hebben meegewerkt. "Dat moet nog even een verrassing blijven."

Justin Bieber
Garrix treedt vrijdagavond een uur op in Miami, in Bayfront Park voor 80.000 fans. "Een uur is relatief kort, want het Ultra Music Festival kent een vol programma. De nieuwe show duurt normaal anderhalf tot twee uur." Martin Garrix heeft zin in het nieuwe danceseizoen. Voor het tweede jaar achtereen staat de wereldberoemde dj komende zomer iedere vrijdag in Ushuaïa op Ibiza. "Verder ga ik dit jaar naar Las Vegas, Azië en draai ik veel in Europa, onder meer op Tomorrowland in België. In Nederland draai ik op Kingsland Festival op Koningsdag in Amsterdam en op 4 juni doe ik voor het eerst mee aan The Flying Dutch."

Tussendoor werkt Martin Garrix samen met Justin Bieber aan een plannetje. "We zijn gewoon wat ideetjes aan het pingpongen, er is nog geen concrete track. We staan nog aan het begin van onze samenwerking. Af en toe kom ik hem tegen, twee weken terug spraken we elkaar in Los Angeles, verder communiceren we online."

Martin Garrix blijft tot en met maandag hangen op het Ultra Music Festival in Miami, volgens hem the place to be voor dj's en producers. Na zijn eigen show in Miami gaat Martin nog naar de show van The Prodigy en zaterdag naar Tiësto. "De hele muziekindustrie is hier. Het werkt altijd super inspirerend, het geeft me veel energie."

Martin Garrix lanceert nieuwe tracks in Miami
Martin Garrix lanceert nieuwe tracks in Miami (Foto: BuzzE)

Ook in Nederland banen op de tocht bij IBM

IBM Nederland is in overleg met de ondernemingsraad over een inkrimping. Het aantal van bijna achthonderd banen dat volgens sommige media op de tocht zou staan, noemde een woordvoerster donderdag evenwel 'uit de lucht gegrepen'.

IBM is bezig wereldwijd de organisatie aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. De voormalige computerfabrikant, die tegenwoordig zijn brood verdient als ICT-dienstverlener, zou vele duizenden banen willen schrappen of verplaatsen naar lagelonenlanden.

Het bedrijf is deze maand begonnen met de uitvoering van de bezuinigingsoperatie. De precieze omvang daarvan is niet bekendgemaakt. Ook over de reorganisatie in Nederland wilde de woordvoerster geen concrete aantallen noemen.

Ook in Nederland banen op de tocht bij IBM
Ook in Nederland banen op de tocht bij IBM (Foto: BuzzT)

Met een app naar het hoogtepunt

Koffieapparaten, verwarming, verlichting. Veel apparatuur is tegenwoordig op afstand met een smartphone te bedienen. De cybertechnologie is nu zelfs doorgedrongen in de wereld van de erotische hulpmiddelen.

De Crescendo van het Britse MysteryVibe is een vibrator die via een app op de iPhone kan worden bediend. Het seksspeeltje is extreem flexibel en te buigen in allerlei vormen, zodat hij op of in diverse plekken van het lichaam voor genot kan zorgen, meldt iCulture.

De draadloos oplaadbare Crescendo is voorzien van maar liefst zes nagenoeg geluidloze motortjes die via de app kunnen worden aangestuurd. In de app kan je een persoonlijk vibratiepatroon instellen om jezelf of iemand anders te verrassen.

Met een app naar het hoogtepunt
Met een app naar het hoogtepunt (Foto: BuzzT)

Madonna toont borst van concertbezoekster

Madonna heeft tijdens haar concert donderdagavond het topje van een vrouw uit het publiek naar beneden getrokken, waardoor haar linkerborst kort zichtbaar was voor de duizenden concertbezoeksters. TMZ plaatste een video van het incident in Brisbane.


Madonna toont borst van concertbezoekster (Video: YouTube)

Madonna had de vrouw uitgenodigd op het podium tijdens haar concert en trok op een onbewaakt ogenblik aan haar bovenkleding. Ondanks strenge Australische wetgeving op dit gebied kon het slachtoffer er wel om lachen. Ze fatsoeneert haar kleding direct en slaat een arm om de artiest.

Anders dan eerder deze week begon Madonna ditmaal wel bijna op tijd aan haar concert, slechts twintig minuten na het geplande aanvangstijdstip. Woensdagavond verscheen ze meer dan twee uur te laat op het podium en begon ze pas om 23.22 uur in plaats van 21.00 uur.

Madonna toont borst van concertbezoekster
Madonna toont borst van concertbezoekster (Foto: BuzzE)

Schijf van Vijf heeft nog altijd grote invloed

Meer dan 90 procent van de Nederlanders kent de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, het hulpmiddel voor het maken van gezonde voedingskeuzen. Het Voedingscentrum presenteert dinsdag een nieuwe op basis van recente richtlijnen over gezonde voeding waar de Gezondheidsraad vorig jaar november mee naar buiten kwam.

De Schijf van Vijf is nog steeds hard nodig, stellen voedingsdeskundigen. Zij vinden het een goed tegenwicht in de voedingshypes die zich telkens weer aandienen. Daarin is het Voedingscentrum een ankerpunt, zeggen zij. De website van het centrum telt jaarlijks 26 miljoen bezoeken.

"De schijf van vijf heeft een enorme waarde", vindt Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding en gezondheid Wageningen University. "Als mensen de moeite nemen de website te bezoeken dan zien ze een heleboel variatie in eten, maar wel allemaal gebracht in relatie tot wat in de schijf wordt geadviseerd. En daar is de spruitjeslucht in de loop der jaren wel uit verdwenen."

Onafhankelijk
Kok en zijn collega, Martijn Katan, emeritus-hoogleraar voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam, vinden het Voedingscentrum vooral een goede 'bescherming' tegen de hoos aan nieuwe voedingstrends en diëten. In deze tijden is het belangrijk voor consumenten om een baken te hebben, menen ze. Dat geldt ook voor de wetenschappers in Nederland. Die worden volgens Katan steeds meer afhankelijk van de levensmiddelenindustrie: "Dan is het handig om een onafhankelijk club te hebben."

Het toenmalige Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad begon in 1941 met het geven van informatie over hoe mensen met weinig middelen een zo goed mogelijke maaltijd op tafel konden zetten. Dat gebeurde op een nogal dwingende toon. Vandaag de dag geeft het voedingscentrum vooral adviezen en tips om gezonde, veilige en meer duurzame voedingskeuzes te maken.

Schijf van Vijf heeft nog altijd grote invloed
Schijf van Vijf heeft nog altijd grote invloed (Foto: ANP)

'Belgische politie mag stiekem meekijken'

De Belgische politie hoeft, als het aan Justitie-minister Koen Geens ligt, geen toestemming meer te vragen om stiekem computers en smartphones van verdachten te doorzoeken, meldt Tweakers op basis van Belgische media. Wel moet er volgens Geens goedkeuring zijn van een rechter, maar die hoeft een aanvraag niet meer te toetsen. De minister vindt aanpassing nodig omdat de wet al elf jaar niet meer is herzien.

De technologie heeft zich sinds 2005 flink ontwikkeld. Geens vindt het daarom ook een goed idee gebruik te maken van hackers omdat de politie niet altijd de kennis en tijd heeft om systemen te kraken.

Er is wel een duidelijk voorbehoud; de maatregelen moeten in verhouding staan tot de misdaad die eventueel is gepleegd. Voor misdrijven waarop een maximale celstraf van een jaar staat, mag er niet heimelijk worden ingebroken.

'Belgische politie mag stiekem meekijken'
'Belgische politie mag stiekem meekijken' (Foto: BuzzT)

Clouddiensten bezorgen Adobe recordomzet

Adobe Systems heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordomzet behaald. De softwareproducent profiteerde van de aanhoudend hoge inkomsten door clouddiensten.

De maker van bekende computerprogramma's als Photoshop heeft zijn bedrijfsmodel de laatste jaren aangepast en richt zich nu meer op het aanbieden van abonnementen op clouddiensten. Op die manier kunnen gebruikers de nieuwste versies van die programma's gebruiken zonder ze te hoeven installeren op hun computer.

De omzet groeide daardoor met 25 procent naar bijna 1,4 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 254,3 miljoen dollar tegen 84,8 miljoen dollar een jaar eerder. Adobe schroefde ook zijn verwachtingen voor het hele boekjaar op. Het bedrijf rekent nu op een omzet van 5,8 miljard dollar, waar het eerst mikte op 5,7 miljard dollar.

Clouddiensten bezorgen Adobe recordomzet
Clouddiensten bezorgen Adobe recordomzet (Foto: BuzzT)

Deadpool laat kassa's rinkelen

Deadpool is een van de meest succesvolste superheldenfilms ooit in Nederland. Dat heeft distributeur Twentieth Century Fox donderdag bekendgemaakt.

De film met Ryan Reynolds in de hoofdrol bracht tot nu toe zo'n 4,3 miljoen euro in het laatje en staat daarmee op de vijfde plaats in de lijst van superheldenfilms die het meeste geld opleverden. Deadpool heeft nog wel even te gaan om de nummer 1 van de troon te stoten. The Dark Knight Rises, het laatste deel van de Batman-trilogie van Christopher Nolan, staat fier aan kop met een opbrengst van bijna 6,9 miljoen euro.

Niet alleen in Nederland laat Deadpool de bioscoopkassa's rinkelen. Zo bracht de film in het eerste weekend al een recordbedrag van 135 miljoen dollar op in de Verenigde Staten en Canada.

Deadpool laat kassa's rinkelen
Deadpool laat kassa's rinkelen (Foto: BuzzE)

Rubio stapt uit de politiek

De Republikein Marco Rubio is niet alleen uit de race om het Amerikaans presidentschap gestapt maar stopt begin volgend jaar helemaal met de politiek. Hij kondigde donderdag aan na zijn termijn in de Senaat de politiek vaarwel te zeggen.

"Ik word niet iemands vicepresident. Ik ben niet geïnteresseerd in het vicepresidentschap", zei Rubio in Washington. Hij verklaarde zijn werk in de Senaat de komende tien maanden af te maken. "En dan ben ik een burger in januari."

Rubio stapte dinsdag uit de Republikeinse voorverkiezingen nadat hij in zijn thuisstaat Florida had verloren van Donald Trump.

Rubio stapt uit de politiek
Rubio stapt uit de politiek (Foto: ANP)

Vrouw verdwijnt live op tv

Het gebeurde live op tv, dus is het waar. Tijdens een interview van het Deense programma SportCenter, gebeurt er iets op de achtergrond dat de gemoederen op diverse internetkanalen bezig houdt.

In dit filmpje is namelijk te zien dat tijdens de uitzending een vrouw in het niets oplost. Het ene moment is ze er, het volgende moment is ze foetsie, maar ook verdwenen.

Wie de bebaarde kerel is, waar het interview om hoorde te draaien; geen idee. Zijn aanwezigheid is sinds de ontdekking van de verdwijning van ondergeschikt belang. Het draait allemaal om de blonde dame, die links bij de transportband voor de bagage staat.

Op het moment dat een andere dame met een trolley voorbij komt kachelen, is de blonde verschijning eventjes niet in beeld, daarna... is ze helemaal weg.

Op de sociale media en forums breekt men zich nu het hoofd wat er met haar gebeurd is. Was het wel een mens? Waren we getuige van een hemelopname? Is ze opgebeamd door Scotty?

Wie het weet mag het zeggen...

Herman Finkers z'n vinger in de bips

Een liedje waarin een man om een boterham vraagt en er is alleen maar kaas. Dat is het enige wat ik me kon herinneren. Google zei: Herman Finkers - Vinger in de Bips. Ik dacht: WTF?

Want dat wist ik dan weer niet. Enkel dat broodje kaas. Laten we het er maar op houden dat ik alleen het eind van het liedje heb gehoord danwel de rest Freudiaans of anti-Freudiaans heb verdrongen.

Want verder handelt dit liedje uit het Nederlandse cabaret over cowboy John die een vrouw Mary-Lou schaakt, totdat zij er een nogal onsmakelijke gewoonte op na blijkt te houden:

Voor de liefhebbers der poëzie: hieronder de volledige tekst. En hier overigens nog een gekuiste versie.

De canyonkreekjes tintelen
De zon komt prachtig op
Stiekem zit een bloempje
Te gluren uit zijn knop
De ochtend wekt de prairie
Een cowboy is al op
Vertroetelt met zijn merrie
Het bloempje in galop

De cowboy hij heet John
Hij stopt bij Mary-Lou
En bedelt Mary-Lou
"Zeg Mary-Lou, word jij mijn vrouw?"
Zij raakt geprikkeld warm daarvan
Want John als man dat is niet niks
En stopt uit pure geestdrift dan
Een vinger in de bips

Geschrokken stottert John
"Wat onbeschaafd gedouw
Jij bent een grote viesterd
Ik zoek een andere vrouw"
Beschaamd stamelt zij
"Ik heb al reeds berouw
Vergeef mijn rappe vinger
En trouw je Mary-Lou"

De liefde vat weer vlam
En lekker warm wordt John
Zij zucht dan tegen John
"Mijn hart dat hijgt naar jou, oh John"
John schenkt haar voor de eerste keer
Een kus die knapt als verse chips
Dan stopt ze - gatverdakke!
Weer de vinger in de bips

De druppel die de emmer
Hij stapt weer op zijn paard
Ziet af van zo'n vies meisje
Verdwijnt in volle vaart
En Mary-Lou, 't is droevig
Zij weent er onbedaard
En wordt door alle roddel
Als bruidje niks meer waard

Puisten en de pest
Oh elke nare kwaal
Ze kreeg het allemaal
Dus luistert meisjes allemaal
Zoekt u een levenscompagnon
Voeg bij uw lijst van huwelijkstips
De raad van dit chanson
Stop nooit de vinger in de bips!

Waren er vroeger al ijstijden?
Is er ook leven voor de dood?
Kent men ook flora en fauna
In het dierenrijk?
Mag ik een boterham?
Maar ja, natuurlijk
Wat wilt u er op?
Wat heeft u allemaal?
Kaas
Kaas

'Brexit-referendum kan investeringen raken'

De onzekerheid rond het referendum over een Brits vertrek uit de Europese Unie (Brexit) kan bedrijven terughoudend maken met hun investeringen en daardoor de economische groei raken. Dat liet de Britse centrale bank donderdag weten bij de bekendmaking van het rentebesluit.

Het referendum vindt plaats op 23 juni. Volgens de Bank of England (BoE) is er steeds meer onzekerheid over de uitkomst van de volksraadpleging. De centrale bank stelt dat op korte termijn de groei van de vraag gedrukt kan worden door de onduidelijkheid over hoe de stemming gaat uitvallen. De peilingen wijzen op verdeeldheid onder de Britse bevolking, met veel mensen die nog geen besluit hebben genomen om voor of tegen een vertrek uit de EU te stemmen.

De BoE hield de rente op het historisch lage niveau van 0,5 procent. Daarmee is de Britse rente al zeven jaar ongewijzigd gelaten. Het besluit was unaniem genomen door de beleidsmakers.

'Brexit-referendum kan investeringen raken'
'Brexit-referendum kan investeringen raken' (Foto: ANP)

Vluchtelingenstroom naar Finland droogt op

De vluchtelingenstroom van Rusland naar Finland is afgelopen maand stilgevallen. Dat heeft de Finse regering donderdag gezegd. Finland sloot eerder een akkoord met Moskou om de samenwerking aan de gezamenlijke grens te verbeteren.

Finland uitte aan het begin van het jaar scherpe kritiek op zijn buurland, omdat dat steeds meer vluchtelingen zonder Fins visum de grens over liet gaan. De 1340 kilometer lange grens vormt een deel van de buitengrens van de Schengenzone. Helsinki was bang dat de noordelijke route populair zou worden doordat de weg via Turkije en Griekenland steeds moeilijker wordt.

"Geen enkele asielzoeker is de grens (met Rusland) overgekomen sinds 29 februari", zei het Finse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

Vluchtelingenstroom naar Finland droogt op
Vluchtelingenstroom naar Finland droogt op (Foto: ANP)

'Volkswagen wil ruime deal sluiten in VS'

Volkswagen wil een allesomvattende deal sluiten met Amerikaanse toezichthouders over oplossingen voor het uitstootschandaal. Het Duitse autoconcern gaf inmiddels een halfjaar geleden toe emissietesten van dieselauto's te hebben gemanipuleerd.

"Het moet het doel zijn om tot een brede oplossing te komen, waarin ook het leeuwendeel van de verwachte boetes wordt opgenomen", zei een bron die bekend is met de situatie tegen persbureau Bloomberg. Volkswagen heeft voor 600.000 dieselauto's in de Verenigde Staten nog altijd geen oplossing en is daarover in gesprek met de Amerikaanse milieudienst EPA. Daarnaast heeft justitie in de VS het bedrijf aangeklaagd voor 46 miljard dollar voor overtreding van milieuregels.

Volgens de bron wordt onder meer gesproken over een investering van Volkswagen in elektrisch rijden in de VS, bijvoorbeeld door geld te steken in een netwerk van oplaadstations. Een Amerikaanse fabriek voor elektrische auto's is geen optie meer.

'Volkswagen wil ruime deal sluiten in VS'
'Volkswagen wil ruime deal sluiten in VS' (Foto: ANP)

Van Rijn: weer fraudecheck op pgb

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil een deel van de noodmaatregelen intrekken die nodig waren om de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) goed te laten verlopen. Nog voor de zomer wordt weer volledig gecontroleerd of de declaraties en zorgovereenkomsten deugen, schrijft Van Rijn donderdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsman zet die stap omdat het beeld bij de uitbetaling van het zorggeld waarmee chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg kunnen inkopen volgens hem stabiel blijft. Nadat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) begin 2015 verantwoordelijk werd voor de uitbetaling van pgb's, regende het klachten van mensen die hun geld niet of te laat kregen. Om de betalingen niet verder te vertragen werd daarom minder streng gecontroleerd.

Van Rijn meldt donderdag dat, net als eerder, 95 procent van de juist ingevulde declaraties binnen 10 dagen wordt uitbetaald. De overige 5 procent wordt ook uitbetaald, maar later. Verder zijn in januari en februari respectievelijk 79.795 en 77.216 maandloners betaald. En op in totaal ruim 464.000 betalingen werden in december, januari en februari achtereenvolgens 128, 33 en 32 spoedbetalingen gedaan.

Inmiddels wordt gewerkt aan een zogeheten waarschuwingsregister waarin onder meer zorgverzekeraars en gemeenten informatie kunnen uitwisselen over bewezen gevallen van fraude met zorggeld. Het register moet in 2017 operationeel zijn, aldus Van Rijn.

Van Rijn: weer fraudecheck op pgb
Van Rijn: weer fraudecheck op pgb (Foto: ANP)

Meer dan honderd acts op Dance Valley

De line-up van Dance Valley bestaat uit meer dan honderd nationale en internationale dj's voor de 22e editie van het festival op 13 augustus in Spaarnwoude. Festivalorganisator UDC maakte donderdag de complete line-up bekend.

Op het programma staan onder meer W&W, Carnage, Yellow Claw, Sunnery James & Ryan Marciano, Headhunterz, Speedy J en Kevin Saunderson.

Mark Knight, wAFF, Jimmy Edgar en Surgeon prijken eveneens op het affiche, net als Perc & Truss, GTA, Crookers, Digital Punk, D-Block & S-Te-Fan en Evil Activities.

In de vallei worden dit jaar tien podia opgebouwd die allemaal hun eigen muziekstijl hebben, van EDM tot hardstyle, van (deep)house tot techno en alles wat daar tussen zit. Vorig jaar trok Dance Valley 40.000 bezoekers naar het recreatiegebied Spaarnwoude.

Meer dan honderd acts op Dance Valley
Meer dan honderd acts op Dance Valley (Foto: BuzzE)

Straf voor sjoemelende zoon Berlusconi

Een 46-jarige zoon van de vroegere Italiaanse premier Silvio Berlusconi is donderdag door een rechtbank in Milaan veroordeeld wegens belastingontduiking. Piersilvio Berlusconi kreeg veertien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader die in 2013 voor belastingfraude werd veroordeeld.

Piersilvio werd schuldig bevonden aan het sjoemelen met de prijs van filmrechten waardoor hij zo'n 30 miljoen euro zwart geld naar rekeningen in belastingparadijzen kon sluizen. Hij deed dat volgens de rechter samen met de hoogste baas van Berlusconi's mediabedrijf Mediaset, Fedele Confalonieri. Die kreeg dezelfde straf opgelegd. De aanklager had drie jaar tegen beiden geëist.

Het oordeel was in hoger beroep. Piersilvio en zijn kompaan waren eerder vrijgesproken.

Straf voor sjoemelende zoon Berlusconi
Straf voor sjoemelende zoon Berlusconi (Foto: ANP)

'Laatste uitverkoop V&D dichterbij'

De curatoren van het failliete V&D beslissen binnen een week of er een laatste tijdelijke openstelling van de winkels komt om restvoorraden te verkopen. Dat zei een woordvoerder donderdag na berichtgeving door de NOS.

De zegsman bevestigde dat een brief is gestuurd aan een deel van de leveranciers, waarin wordt gesproken om winkels mogelijk vanaf 23 maart voor een laatste liquidatieverkoop gefaseerd enkele weken open te stellen voor klanten. Hij benadrukte wel dat dit nog niet zeker is. Zo moeten er afspraken met bijvoorbeeld leveranciers en verhuurders worden gemaakt en is er personeel nodig.

Verder staat nog niet vast welke restvoorraden in de winkels blijven liggen. "Er zijn al partijen verkocht, dat kan ook de komende dagen gebeuren." Daarbij worden naast het plan van tijdelijke openstelling ook andere scenario's bekeken. Welke dat zijn, is niet bekendgemaakt.

'Laatste uitverkoop V&D dichterbij'
'Laatste uitverkoop V&D dichterbij' (Foto: ANP)

'Google stoot robotbouwer Boston Dynamics af'

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft zijn robotdivisie Boston Dynamics in de verkoop gezet. Volgens het concern ligt het niet in de lijn der verwachting dat Boston Dynamics binnen twee jaar met een levensvatbaar product op de markt komt, zeggen twee bronnen die bekend zijn met de plannen van het bedrijf donderdag tegen persbureau Bloomberg.

Boston Dynamics werd eerder dit jaar bij een groot publiek bekend door een filmpje op internet dat in een paar weken tijd tientallen miljoenen keren werd bekeken. In de video waren mensachtige robots te zien, die op twee benen liepen en perfect in balans bleven, zelfs als ze werden geduwd.


Boston Dynamics: Atlas - the next generation (Video: YouTube)

Als mogelijke kopers worden Toyota-divisie Toyota Research Institute en Amazon genoemd. Google en Toyota wilden niet reageren en Amazon was niet bereikbaar voor een reactie.

'Google stoot robotbouwer Boston Dynamics af'
'Google stoot robotbouwer Boston Dynamics af' (Foto: BuzzT)

Stille tocht voor vermoorde Nabil Amzieb

In Amsterdam wordt zondag een stille tocht gehouden voor de vermoorde 23-jarige Nabil Amzieb. Dit heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam donderdagavond bevestigd na berichtgeving door AT5.

De stille tocht begint om 12.00 uur op het Museumplein. Rond 15.00 uur zal de stoet arriveren bij de inmiddels gesloten shishalounge Fayrouz op de Amstelveenseweg.

De familie van Amzieb heeft de stille tocht aangemeld bij de gemeente. Die is nu in overleg met politie en organisatoren over eventuele verkeersmaatregelen. Er is nog geen zicht op het aantal deelnemers, aldus de woordvoerder.

Het hoofd van Amzieb werd vorige week woensdag op straat aangetroffen voor het waterpijpcafé. Een dag daarvoor was het lichaam van de man aangetroffen in een uitgebrande auto in Amsterdam-Zuidoost.

Stille tocht voor vermoorde Nabil Amzieb
Stille tocht voor vermoorde Nabil Amzieb (Foto: ANP)

Holland zingt Hazes keert in 2017 terug

Holland zingt Hazes keert ook in 2017 weer terug op de concertagenda van de Ziggo Dome. Dat heeft organisator Royal Promotions donderdag bekendgemaakt.

Het meezingfestijn is volgend jaar toe aan de vijfde editie. Net als dit jaar zijn er weer drie avonden ingepland: 23, 24 en 25 maart. Wie er op het podium staan, wordt later bekendgemaakt.

De kaartverkoop begint donderdagavond. Op hetzelfde moment begint in de Ziggo Dome de eerste van de drie concerten van de vierde editie van Holland zingt Hazes. Dit jaar treden naast André Hazes' kinderen André jr. en Roxeanne ook onder meer Jeroen van der Boom, Xander de Buisonjé en Lange Frans op.

Holland zingt Hazes keert in 2017 terug
Holland zingt Hazes keert in 2017 terug (Foto: BuzzE)

Over boord geslagen hond na 5 weken terecht

Een jonge Duitse herder, Luna, die bijna vijf weken geleden op een boot in de Stille Oceaan overboord sloeg en als verdronken gold, is door de Amerikaanse marine op een eilandje teruggevonden.

Plaatselijke media in de Californische stad San Diego berichtten donderdag dat de anderhalf jaar oude Luna 10 februari van een vissersboot in de wateren ten westen van de stad in de oceaan viel en vermist werd. Het baasje, Nick Hayworth, stelde destijds het marinesteunpunt op San Clemente Island, ongeveer 90 kilometer voor de kust van Zuid-Californië, op de hoogte, maar zoektochten op zee en op het eilandje leverden niets op.

Afgelopen dinsdag zag een marineman echter Luna langs een weg op het eiland. Volgens Sandy de Munnik van de marine was Luna ondervoed maar verder gezond en opgewekt. De hond is woensdag terug naar huis in San Diego gevlogen.

Over boord geslagen hond na 5 weken terecht
Over boord geslagen hond na 5 weken terecht (Foto: BuzzO)

Alonso krijgt spijt als Ferrari titel wint

Ondanks een dramatisch 2015 heeft Fernando Alonso nog lang geen spijt van zijn overstap van Ferrari naar McLaren. De enige manier waarop dat volgens de Spanjaard alsnog zou kunnen gebeuren is wanneer zijn ex-werkgever dit jaar de wereldtitel grijpt. "Áls ze kampioen worden waarschijnlijk wel," zegt de man uit het Noord-Spaanse Oviedo, "omdat ik nog een contract had voor vorig jaar en dit jaar."

"Als ze de titel winnen had ik dat waarschijnlijk ook kunnen doen. Maar dat is een grote 'als'." Alonso benadrukt dat hij alleen interesse heeft in winnen. "Wanneer je niet wint kun je niet tevreden zijn. Er is dus ieder jaar maar één rijder en één team tevreden. Al de anderen zitten in dezelfde positie. In mijn geval doet het er niet toe of ik tweede, vijfde of twintigste wordt, het doet allemaal evenveel pijn omdat ik niet win."

Voor Alonso is het zeker dat McLaren weer zal winnen. "Of dat op korte termijn zal gebeuren of op de wat langere termijn weet ik niet, maar McLaren-Honda zal weer winnen." Voor de komende race in Australië maakt Alonso zich geen illusies. "We zullen meer vermogen hebben dan tijdens de testsessies, maar dat zal helaas niet veel zijn. Wel is de motor robuuster. We weten welke stappen we moeten gaan nemen en dat geldt ook voor de wagen. Misschien dat in Melbourne nog veel potentie verborgen zal blijven, maar alle ingredienten zijn dit jaar aanwezig om te ontwikkelen."

Ferrari zette deze winter reeds 23 tokens in

Van alle vier de fabrikanten die momenteel in de Formule 1 actief zijn, heeft Ferrari afgelopen winter de meeste wijzigingen aan diens power-unit doorgevoerd. De Italianen spendeerden reeds 23 tokens, zo maakte de FIA donderdag bekend. Dit seizoen mag iedere fabrikant maximaal 32 tokens inzetten om hun 1.6L V6 turbokrachtbron te verbeteren. Een power-unit is door de FIA opgedeeld in 42 delen, en wanneer een fabrikant één van die delen wil verbeteren, zal het daar een 1, 2 of 3 tokens voor in moeten leveren.

Ferrari heeft dus vol ingezet op een grote sprong voorwaarts in de winterstop. Zij zullen het de rest van het jaar moeten doen met slechts 9 overgebleven tokens. De concurrenten van Mercedes hebben deze winter 19 tokens ingezet en Honda 18. Renault deed het rustig aan: de Fransen hebben slechts 7 tokens ingezet en zullen dit jaar dus nog de nodige sprongen voorwaarts kunnen maken. Max Verstappen en zijn Toro Rosso-team hebben overigens geen enkel voordeel van de doorontwikkeling bij Ferrari: zij rijden met motoren uit 2015 en deze zullen niet meer doorontwikkeld worden.    

Twee Palestijnse messentrekkers doodgeschoten

Israëlische militairen hebben donderdag twee Palestijnen doodgeschoten die met messen een Israëlische vrouw hadden aangevallen bij de Joodse nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever.

De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis.

Sinds oktober zijn bij aanvallen door Palestijnen op straat 28 Israëliërs en twee Amerikanen gedood. Israëlische veiligheidstroepen doodden zeker 187 Palestijnen, 126 van hen aanvallers volgens Israël. De toename van het geweld komt deels voort uit Palestijnse frustratie over het vastlopen van het vredesproces, de groei van Joodse nederzettingen op grond die de Palestijnen willen voor een eigen staat en oproepen van islamisten tot de vernietiging van de staat Israël.

Twee Palestijnse messentrekkers doodgeschoten
Twee Palestijnse messentrekkers doodgeschoten (Foto: ANP)

Feyenoordfan mist laatste trein in Breda, NS zorgt voor unieke bus

Rotterdammert en Feyenoordfan Roy Kable was woensdagavond tot in de late uurtjes in het Brabantse Breda. Toen hij naar huis wilde kwam hij er op het station van Breda achter dat zijn laatste trein niet meer reed. Flink balen voor Roy, maar dat was niet voor lange duur.

De NS bracht hem namelijk naar huis met een bijzondere bus: de spelersbus van Feyenoord. Check de video hieronder.

MIJ ZAL JE NOOIT MEER HOREN KLAGEN OVER DE NS, Shout out naar de Nederlandse Spoorwegen voor deze gruwelijke actie ! #geenspelletje #straatengel

Geplaatst door Roy Kable op donderdag 17 maart 2016

Perry Sport en Aktiesport in Britse handen

Het Britse beursgenoteerde bedrijf JD Sports Fashion wil de winkelketens Perry Sport en Aktiesport overnemen van het failliete Unlimited Sports Group (USG). Daarvoor heeft de onderneming donderdag toestemming gevraagd aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

JD Sports Fashion wil 58 vestigingen van Perry Sport en 131 filialen van Aktiesport overnemen. Daarnaast wil het de twee webwinkels voortzetten. De twee winkelketens tellen in totaal zo'n 2500 werknemers. Hoeveel van die mensen hun baan kunnen behouden, is onduidelijk.

Een woordvoerder van de curatoren gaf aan dat er momenteel exclusieve gesprekken gevoerd worden met "een beursgenoteerde partij", zonder een naam te noemen. Doelstelling in die onderhandelingen is volgens hem onder meer volledig personeelsbehoud en het overnemen van alle nog bestaande fysieke winkels.

JD Sports Fashion was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Perry Sport en Aktiesport in Britse handen
Perry Sport en Aktiesport in Britse handen (Foto: ANP)

Dumoulin mist Milaan - Sanremo door griep

Wielrenner Tom Dumoulin zal komende zaterdag niet deel gaan nemen aan de wielerklassieker Milaan - Sanremo. De Nederlander van Giant-Alpecin kampt met griep, waardoor hij La Primavera op de televisie moet gaan kijken. Afgelopen week in Parijs - Nice kampte hij al met keelklachten. Het is nog niet bekend of hij maandag wel van start gaat in de Ronde van Catalonië.

Giant-Alpecin moet in Milaan - Sanremo ook al John Degenkolb missen. De sprinter werd in januari samen met vijf teamgenoten op trainingskamp in Spanje aangereden. De Duitser hoopt in mei zijn rentree in het wielerpeloton te maken. Vorig jaar was hij in Sanremo nog de beste, maar ditmaal moet teamgenoot Simon Geschke voor Giant-Alpecin de kastanjes uit het vuur halen.

Nederlands elftal zonder Robben tegen Frankrijk en Engeland

Oranje zal het in de oefeninterlands tegen Frankrijk en Engeland moeten doen zonder Arjen Robben. De aanvaller van Bayern München kampt met een bovenbeenblessure. Het kwetsuur noopt de Groninger om rust te houden en zich te richten op de seizoenclimax bij de Duitse grootmacht. In de returnwedstrijd van de Champions League tegen Juventus, was Robben ook al niet van de partij vanwege dezelfde blessure.

De afwezigheid zorgt voor een rot gevoel bij de international van het Nederlands elftal. “Dit is natuurlijk een grote teleurstelling. Ik was heel graag naar Noordwijk gekomen, juist omdat we in de opbouw zitten richting de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland. Nu ga ik me volledig richten op mijn herstel.”

Op vrijdag 25 maart is Frankrijk in de Amsterdam ArenA de eerste tegenstander waar Oranje tegen oefent. Een viertal dagen later nemen Danny Blind en zijn ploeg het op tegen Engeland op Wembley.

Kendall Jenner is 'stout geweest'

Met de modeshow voor Victoria's Secret achter de rug vindt Kendall Jenner het even niet meer zo belangrijk om naar de fitness te gaan en goed te eten. Dat maakt ze duidelijk in een interview met People.

"Ik ben echt stout geweest", biecht het model op. "Ik ben niet meer naar de fitness geweest sinds de show van Victoria's Secret in november." Voor die show moest ze in ondergoed de catwalk op, dus zorgde ze ervoor dat ze compleet in vorm was: "Ik heb er zo hard voor getraind. Elke dag, soms wel twee keer per dag."

Vorige maand werd Kendall door paparazzi 'betrapt' bij een hamburgertent. Ze maakt nu geen geheim van haar modellenzonden: "Ik heb de hele tijd alleen maar rommel gegeten. Want het voelt alsof ik op vakantie ben voor een paar maanden." Ze zegt helemaal weg te zijn van chips en bij zus Khloé die in de buurt woont valt altijd wat te snaaien. "Zij heeft de geweldigste snacks in huis. Altijd. Als ik bij haar kom dreigt het gevaar."

Kendall Jenner verwaarloost modellenregime
Kendall Jenner is 'stout geweest' (Foto: BuzzE)

'Wifi New York zorgt voor problemen'

De stad New York biedt sinds enige tijd gratis wifi aan voor iedereen op straat. Maar niet iedereen is daarover te spreken. "Snel internet aanbieden is een nobel streven, maar het zorgt ook voor privacy-problemen", zegt een belangenclub tegen The Huffington Post. Volgens The New York Civil Liberties Union wordt alle telefoondata van forensen in New York opgeslagen. Misbruik van die gegevens zou op de loer liggen.

Volgens de netwerkaanbieder, LinkNYC, is daar niets van waar. "Gegevens worden wel opgeslagen, maar die worden nooit doorverkocht of misbruikt voor andere doeleinden", laat een medewerker weten.

'Wifi New York zorgt voor problemen'
'Wifi New York zorgt voor problemen' (Foto: BuzzT)

Arib pakt ergernis van Kamerleden aan

Het is een grote ergernis van Tweede Kamerleden: schriftelijke vragen die niet op tijd door een minister of staatssecretaris worden beantwoord. Maanden moeten ze soms wachten. Kamervoorzitter Khadija Arib grijpt nu in. Ze gaat het vragenuurtje op dinsdag gebruiken om bewindslieden tot actie te dwingen.

In een brief donderdag aan Kamerleden laat ze weten dat vragen die niet op tijd beantwoord worden, ingediend kunnen worden bij het vragenuurtje. Arib kan die vragen vervolgens op het lijstje te stellen vragen plaatsen. Ook kan het vragenuurtje worden verlengd of kan er een extra vragenuurtje komen. Ook gaat ze bewindslieden aanspreken als de vragen structureel te laat worden beantwoord.

Tegelijkertijd dringt Arib er bij de Kamerleden op aan om de schriftelijke vragen kort en bondig te houden. Het instrument moet 'effectief' worden ingezet. Volgens het reglement moeten schriftelijke vragen binnen drie weken worden beantwoord en kan dat 'na een gemotiveerde uitstelbrief' zes weken worden.

Het kabinet krijgt steeds meer schriftelijke vragen om te beantwoorden. In de jaren negentig waren het er gemiddeld 1100 per jaar. Vorig jaar was dat aantal al gegroeid naar 2822. In de Kamer klinkt ook wel eens de wens om aan deze wildgroei een einde te maken. In dat verband wees toenmalig VVD-fractievoorzitter Stef Blok er in mei 2011 op dat het beantwoorden van een schriftelijke Kamervraag rond de 2000 euro aan inzet van ambtenaren kostte.

Arib pakt ergenis van Kamerleden aan
Arib pakt ergenis van Kamerleden aan (Foto: ANP)

'Gebruiker smartphone tevreden'

De iPhone van Apple is nog steeds ongekend populair, maar de gebruikers zijn niet meer zo tevreden als vroeger. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper.com. Vooral de 'looks' van de nieuwe Apple-telefoons stuit gebruikers tegen de borst. Over het gemak is bij eigenaren van een iPhone nog geen spoor van ontevredenheid te vinden. Telecompaper heeft niet alleen iPhone-adepten om hun mening gevraagd. Ook andere smartphone-gebruikers werden onderworpen aan een vragenlijst.

Design, formaat en gebruiksgemak scoren het hoogst (boven de 90 procent), wat mogelijk te verklaren is door het feit dat deze kenmerken een rol spelen in het keuzeproces. Wel laat de accu bij alle smartphones volgens de gebruikers te wensen over. Nog geen 70 procent is hierover te spreken.

De tevredenheid onder eigenaren van een smartphone van Samsung zit nog steeds in de lift, dat komt volgens Telecompaper mede door het grotere beeldscherm.

'Gebruiker smartphone dik tevreden'
'Gebruiker smartphone tevreden' (Foto: BuzzT)

'Kerry beschuldigt IS van volkerenmoord'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaat Islamitische Staat beschuldigen van volkerenmoord tegen christenen, jezidi's en andere religieuze groeperingen. Dat hebben ingewijden in Washington donderdag gezegd.

Het Amerikaanse Congres heeft Kerry vorig jaar opgeroepen te bepalen of de misdrijven van de terreurbeweging tegen de religieuze groeperingen kunnen worden aangemerkt als genocide.

Als Kerry de term genocide in de mond neemt, kan dat eventueel leiden tot behandeling van de zaak in de VN-Veiligheidsraad en uiteindelijk tot berechting door het Internationaal Gerechtshof.

'Kerry beschuldigt IS van volkerenmoord'
'Kerry beschuldigt IS van volkerenmoord' (Foto: ANP)

Duitse bank zinspeelt op negatieve spaarrente

Rente betalen op spaargeld, het is een taboe dat nog geen bank heeft durven doorbreken. Maar in Duitsland waagt een spaarbank zich er nu toch aan. Topman Bernhard Uppenkamp van Sparkasse Oberhausen sluit zo'n 'strafrente' voor zeer rijke klanten niet langer uit, meldden Duitse media donderdag.

Europese banken moeten sinds een paar maanden rente betalen op geld dat zij onderbrengen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Onder normale omstandigheden zouden zij op zulke deposito's rente ontvangen, net als 'gewone' spaarders, maar door ze in plaats daarvan te laten betalen hoopt de ECB de kredietverlening te stimuleren.

Uppenkamp riep donderdag bij presentatie van de jaarcijfers op tot meer politieke druk op de ECB. Want als die zijn beleid voortzet, valt niet uit te sluiten dat private klanten straks rente moeten gaan betalen op hun spaarcenten. Dat zal wel uitsluitend gelden voor klanten die met miljoenenbedragen aan komen zetten, benadrukte de spaarbank.

Duitse bank zinspeelt op negatieve spaarrente
Duitse bank zinspeelt op negatieve spaarrente (Foto: ANP)

Nog meer tips in onthoofdingszaak

De politie heeft inmiddels vijftig tips binnengekregen over de man die een week geleden een hoofd heeft neergelegd bij een shisha lounge op de Amstelveenseweg in Amsterdam. Dat zei een woordvoerster van de politie donderdag. Woensdag stond de teller nog op twintig.

Beelden van de man werden dinsdagavond vertoond in het programma Opsporing Verzocht. Daarop is te zien hoe hij met een gevulde vuilniszak langs een particuliere bewakingscamera loopt. Zijn gezicht is moeilijk te zien, omdat hij een capuchon droeg.

Het hoofd van Nabil Amzieb werd vorige week woensdag op de stoep gelegd voor het waterpijpcafé Fayrouz Lounge. Zijn lichaam werd een dag eerder gevonden in een uitgebrande auto in Amsterdam-Zuidoost. Op woensdag werd een tweede brandende auto in Amsterdam-Zuidoost gevonden, die gelinkt is aan de zaak.

Verzamelplaats van drugsbendes
De Fayrouz Lounge, die werd dichtgetimmerd na de vondst van het hoofd van de 23-jarige Amzieb, blijft nog zeker drie maanden dicht. Dat vertelde burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad.

"Hij gaat niet open als er niet een vertrouwenwekkend nieuw plan ligt", verklaarde Van der Laan. Hij zei dat omwonenden blij zijn met de sluiting van het omstreden waterpijpcafé.

De VVD vroeg de burgemeester waarom de shisha lounge niet eerder is gesloten, aangezien het waterpijpcafé bekendstaat als 'een verzamelplaats van drugsbendes'. Volgens Van der Laan heeft de politie diverse keren controles uitgevoerd in de Fayrouz Lounge. "Dat heeft echter niets opgeleverd waardoor kon worden opgetreden." Ook voor deze week stond nog een controle gepland.

Nog meer tips in onthoofdingszaak
Nog meer tips in onthoofdingszaak (Foto: ANP)

Pokťmon verkoopt erg goed

Pokémon: gotta sell 'em all! Hoewel de Pokémon-serie vooral zijn hoogtepunt beleefde in de jaren negentig van de vorige eeuw, blijkt na speurwerk van het Japanse gamesblad Famitsu dat de serie nog steeds ongeremd populair is. Van alle Pokémon-games van Pokémon Red en Pokémon Blue tot en met Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire blijken maar liefst 200 miljoen exemplaren te zijn verkocht.

En dan gaat het hier alleen maar om de kernserie: wanneer je spin-offs zoals Pokémon Mystery Dungeon, Pokken Tournament en Pokémon Snap meetelt kom je op maar liefst 279 miljoen verkochte exemplaren uit. 

Pokémon viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. De nieuwste generatie games in de kernserie, Pokémon Sun en Pokémon Moon, zijn al aangekondigd voor dit najaar.

Pokemoncovers
Pokémon verkoopt erg goed

Nieuwe versie ransomware is 'onkraakbaar'

De makers van de ransomware TeslaCrypt hebben een nieuwe versie uitgebracht, die niet door beveiligers ontmanteld kan worden. Dit schrijft IT-bedrijf Cisco in een blogpost.

Ransomware is een specifieke vorm van malware, die data op een computer vergrendelt. Hierdoor kan het slachtoffer niet langer bij zijn gegevens. De dader maakt de bestanden pas weer toegankelijk als er 'losgeld' wordt betaald.

De oude versie van TeslaCrypt bevatte echter een zwakke plek, waardoor beveiligingsexperts de computers van slachtoffers alsnog konden ontgrendelen. De nieuwe versie van de malware heeft die zwakke plek niet meer, ontdekten beveiligingsonderzoekers van Cisco.

Ransomware wordt gebruikt om ook grote instanties te gijzelen. Zo werd in februari 2016 een ziekenhuis door ransomware getroffen. In juni 2015 waren meerdere gemeenten in Friesland slachtoffer van ransomware.

Nieuwe versie ransomware is 'onkraakbaar'
Nieuwe versie ransomware is 'onkraakbaar' (Foto: BuzzT)

EU-leiders somber gestemd over migratieplan

Met somberheid, beperkte verwachtingen en zelfs enig cynisme kwamen de leiders van de 28 landen van de Europese Unie donderdag aan in Brussel voor overleg over een migratiedeal met Turkije. Of de 28 landen één visie en strategie kunnen vormen om die dan vrijdag met Turkije te bespreken, is de grote vraag. Volgens premier Mark Rutte is het "nog geen gelopen race", maar wel "cruciaal" om tot een deal te komen. "Het worden twee lange dagen."

EU-president Donald Tusk, die de top donderdag en vrijdag voorzit, toonde zich eerder "voorzichtig dan optimistisch" over de slaagkansen van het overleg. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sloot zich daarbij aan. "Ik geloof dat het tot de mogelijkheden behoort dat het lukt een deal te vinden", zei Merkel. Zij had het over "gecompliceerde en intensieve gesprekken" die de EU-leiders tegemoet gaan.

De EU praat over een ontwerpakkoord met maatregelen om samen met Turkije de stroom migranten in te dammen. Een onderdeel daarvan is het terugsturen naar Turkije van migranten die illegaal de oversteek maken naar de Griekse eilanden. Turkije is hiertoe bereid, maar wil daar wel wat voor terug: onder andere sneller visumvrij reizen en de toetredingsgesprekken nieuw leven inblazen.

Maar er zitten juridisch en ook organisatorisch nogal wat haken en ogen aan de deal. Xavier Bettel, de premier van Luxemburg, zei er nog niet van overtuigd te zijn dat de afspraken juridisch houdbaar zijn. "Ik wil daar wel garanties voor." De Belgische premier Charles Michel ziet "liever geen deal dan een slechte". Hij is er nog niet zeker van dat Turkije gaat leveren.

EU-leiders somber gestemd over migratieplan
EU-leiders somber gestemd over migratieplan (Foto: ANP)

Togo wil voetbalwedstrijd verplaatsen uit angst voor IS-aanval

De voetbalbond van Togo heeft aan de Afrikaanse voetbalbond CAF gevraagd of de kwalificatiewedstrijd voor het Afrikaans kampioenschap, die voor volgende week gepland staat, in een ander land dan Tunesië gehouden kan worden. De vraag is gesteld naar aanleiding van de aanval van de Islamitische Staat op de stad Ben Gardane. Bij deze aanval kwamen 55 mensen om, waaronder zeven burgers. De CAF heeft het verzoek echter afgewezen en stelt dat de wedstrijd gewoon door kan gaan.

De wedstrijd zal gespeeld worden in de badplaats Monastir, ver vewijderd van Ben Gardane, dat aan de Libische grens ligt. In de stad was de beveiliging al verhoogd nadat vorig jaar veel westerse toeristen omkwamen bij een aanval op een resort in een andere Tunesische badplaats.

De voorzitter van de Togolese voetbalbond Pierre Lamadokou zegt dat hij de komende dagen de situatie in Tunesië strak in de gaten zal houden. De bond is sinds 2010 extra op zijn hoede nadat er op de reis naar het Afrikaans Kampioenschap een aanslag werd gepleegd op het team door Angolese separatisten. Bij de aanslag kwamen twee verzorgers om het leven.

Zero Time Dilemma komt in juni, alleen digitaal in Europa

Zero Time Dilemma, het derde en laatste deel in de Zero Escape Visual Novel-reeks, komt op 28 juni uit voor 3DS en PS Vita. Een Steam release zal later volgen. In Europa wordt de game alleen digitaal uitgebracht, onze Amerikaanse vrienden krijgen wel een fysieke versie.

Zero Time Dilemma is de sequel op 999 (Nintendo DS) en Virtue's Last Reward (3DS en Vita). Uitgever Aksys heeft verder een nieuwe trailer getoond en onder andere bekendgemaakt dat je kunt kiezen tussen Engelse of Japanse stemmen. Aksys heeft ook gehint naar een mogelijke Steam release voor 999 en VLR in de toekomst.

Open bŤta TrackMania Turbo start vrijdag

Deze vrijdag start de open bèta van TrackMania Turbo. De open bèta begint op 18 maart om 14.00 uur en eindigt op 21 maart om 14.00 uur op de PlayStation 4 en Xbox One.

Spelers worden in TrackMania Turbo uitgedaagd op 200 krankzinnige tracks die zijn verdeeld over vier omgevingen. Met de Trackbuilder kunnen spelers zelf bizarre banen te maken en deze met vrienden en de rest van de wereld te delen. ben je wat luier aangelegd, dan kan de game ook zelf nieuwe, willekeurige banen voor je bouwen. Tot slot kunnen spelers de strijd aangaan met hun vrienden, zowel lokaal als online, met tientallen multiplayeropties. 

Om deel te nemen aan de TrackMania Turbo open bèta, kunnen spelers vanaf 18 maart 14:00u connecten door de open bèta te downloaden via de digitale winkel van hun console.

TrackMania Turbo zelf verschijnt op 24 maart voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jumbo haalt tabak wat uit zicht

Jumbo gaat sigaretten en andere rookwaren in zijn supermarkten enigszins aan het zicht onttrekken. Het tabakschap wordt half doorzichtig afgeplakt, waardoor klanten wel kleuren maar geen specifieke pakjes zien, meldde het supermarktbedrijf donderdag.

Jumbo reageert met de aanpassing op de strengere regels voor de verpakkingen van rookwaren, die vanaf eind mei gelden. Daardoor komen er afschrikwekkende foto's op sigarettenpakjes te staan om het gevaar van roken te benadrukken. Die foto's moeten minstens 65 procent van de verpakking beslaan.

Jumbo wil er met de aanpassing naar eigen zeggen ook voor zorgen dat jongeren minder met tabak in aanraking komen. Het bedrijf heeft in dit kader echter niet overwogen te stoppen met de verkoop, liet een woordvoerster desgevraagd weten.

Het is de vraag of de nieuwe presentatie van de rookwaren door Jumbo binnen de regels past. Winkels moeten de foto's volgens de overheid volledig tonen. Ze mogen er ook voor kiezen de sigaretten, shag en sigaren 'onder de toonbank of in een gesloten kast' te bewaren. De woordvoerster kon hier desgevraagd geen uitsluitsel over geven.

Jumbo haalt tabak wat uit zicht
Jumbo haalt tabak wat uit zicht (Foto: ANP)

FNV legt claim neer bij top Meavita

De FNV wil geld zien van voormalige bestuurders en toezichthouders van Meavita. De vakorganisatie bereidt een claim voor ter hoogte van ruim 700.000 euro voor. "De zorgmedewerkers hebben ondanks de financiële chaos bij Meavita altijd gewoon doorgewerkt. Dankzij hen was de zorg goed. Nu is het tijd om af te rekenen. Het is belangrijk dat de schade die zij opliepen door het faillissement in 2009 hersteld wordt", aldus FNV-bestuurder Gijs van Dijk.

Meavita ging ten onder aan wanbeleid van de top en de raad van commissarissen. Daarmee is het voor eens en altijd duidelijk dat besturen en toezichthouden niet zomaar bijbaantjes zijn, maar hard en serieus werk zijn, stelde de FNV donderdag.

FNV legt claim neer bij top Meavita
FNV legt claim neer bij top Meavita (Foto: ANP)

38 mensen willen burgemeester Haarlem worden

Voor de opvolging van Bernt Schneiders als burgemeester van Haarlem zijn 38 mensen in de race. Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, heeft de gemeenteraad donderdag laten weten dat dertig mannen en acht vrouwen hebben gesolliciteerd.

Schneiders stopt komende zomer na tien jaar als burgemeester van Haarlem. Hij gaat aan de slag als directeur van het VSB Fonds, een fonds dat ondersteuning biedt op het gebied van Kunst en Cultuur en Mens en Maatschappij.

Onder de 38 sollicitanten zijn tien VVD'ers en acht PvdA'ers. Het is onduidelijk of Fred Teeven ook gereageerd heeft op de functie. Het Tweede Kamerlid van de VVD gaf in februari aan een sollicitatie te overwegen. Een groep Haarlemmers ziet dat niet zitten en startte een petitie.

38 mensen willen burgemeester Haarlem worden
38 mensen willen burgemeester Haarlem worden (Foto: ANP)

Alom tevredenheid bij attractieparken

De attractieparken hebben een goed 2015 achter de rug. De Club van Elf, de organisatie van de grootste dagattracties, zegt dat bij alle leden het aantal bezoekers is gestegen en dat er meer omzet is gedraaid.

De Keukenhof had een erg goed seizoen, de Heineken Experience vestigde nieuwe records, Toverland had het hoogste aantal dagbezoekers ooit en de Efteling haalde 40 procent meer buitenlandse bezoekers binnen.

Ook voor dit jaar staan er weer nieuwe projecten op het programma. Zo opent Walibi deze maand de achtbaan Lost Gravity, de Efteling haalt Pinokkio naar het Sprookjesbos en Ouwehands Dierenpark verwelkomt de langverwachte pandaberen.

Bij de Club van Elf zijn nu de twintig grootste dagattracties aangesloten. Sinds januari zitten er ook het Spoorwegmuseum en Diergaarde Blijdorp bij.

Alom tevredenheid bij attractieparken
Alom tevredenheid bij attractieparken (Foto: ANP)

Apache maakt voorzorgslanding in weiland

Een Apache gevechtshelikopter van vliegbasis Gilze-Rijen heeft donderdagmorgen een voorzorgslanding in een weiland bij Babyloniënbroek (Noord-Brabant) moeten maken. Dat gebeurde nadat de vlieger een foutmelding in de cockpit had gekregen.

De Apache vloog op dat moment boven het laagvlieggebied van Maas en Waal, aldus een woordvoerster van de vliegbasis. De helikopter wordt op een truck teruggebracht naar Gilze-Rijen voor verder technisch onderzoek. Het gebeurt niet vaak dat een Apache een voorzorgslanding moet maken.

Apache maakt voorzorgslanding in weiland
Apache maakt voorzorgslanding in weiland (Foto: ANP)

Gratis uitbreidingen genoeg voor Battleborn

Gearbox en 2K laten weten hoe ze na de release van 3 mei de multiplayer-shooter met MOBA-saus Battleborn gaan ondersteunen.

Hoewel de ontwikkeling van de post-launch content nog niet is begonnen, heeft Gearbox wel al een heel duidelijke visie van hoe ze deze content aan willen pakken. Onder andere door vijf speelbare helden toe te voegen. Gratis. Nieuwe multiplayer maps. Ook gratis. En verder nog gratis modes, updates en community features.

Niet alles wordt gratis, er komen ook nog vijf nieuwe add-on packs en de Season Pass beschikbaar. Er komen onder andere nieuwe missies voor de verhaalmodus. Elk pack kost 4,99 euro, de seizoenspas kost 19,99 euro. Wil je helemaal alles hebben, dan is er nog een Digital Deluxe Edition voor 89,99. Daarin zit de game, alle content omdat je er een seizoenspas bij krijgt, en nog extra aanpassingen voor je personages die niet in de packs zitten.

Battleborn komt 3 mei uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Battleborn Season Pass

Engeland met ťťn debutant tegen Nederlands elftal

Bondscoach Roy Hodgson heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de oefenwedstrijden tegen Duitsland en Nederland. De spelersgroep van Engeland telt één debutant.

Danny Drinkwater, die dit seizoen indruk maakt bij Leicester City, is voor het eerst opgeroepen voor The Three Lions. Danny Welbeck en Daniel Sturridge zijn er voor het eerst sinds maanden ook weer bij. De spitsen van respectievelijk Arsenal en Liverpool waren lang afwezig wegens blessureleed.

Het Engelse nationale team speelt op zaterdag 26 maart een uitwedstrijd tegen Duitsland. Het duel wordt gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn. Op dinsdag 29 maart volgt op Wembley een oefeninterland tegen het Nederlands elftal.

Na die twee vriendschappelijke duels oefent Engeland kort voor aanvang van het EK nog tegen Turkije, Australië en Portugal. In de groepsfase van het Europese eindtoernooi moet de ploeg van Hodgson het opnemen tegen Rusland, Wales en Slowakije.

Selectie Engeland

Doel: Jack Butland (Stoke City), Fraser Forster (Southampton), Joe Hart (Manchester City).

Verdediging: Ryan Bertrand (Southampton), Gary Cahill (Chelsea), Nathaniel Clyne (Liverpool), Phil Jagielka (Everton), Danny Rose (Tottenham Hotspur), Chris Smalling (Manchester United), John Stones (Everton), Kyle Walker (Tottenham Hotspur).

Middenveld: Dele Alli (Tottenham Hotspur), Ross Barkley (Everton), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Danny Drinkwater (Leicester City), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Liverpool), James Milner (Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City).

Aanval: Harry Kane (Tottenham Hotspur), Daniel Sturridge (Liverpool), Jamie Vardy (Leicester City), Theo Walcott (Arsenal), Danny Welbeck (Arsenal).

19-jarige zwaargewond door bezopen straatracers

Een 19-jarige vrouw uit Hilversum is gisteravond in de omgeving van Loosdrecht ernstig gewond geraakt bij een aanrijding. De vrouw, die in een klein model Toyota reed, werd in haar linkerflank geramd door een Porsche 911 die vermoedelijk werd bestuurd door een straatracende alcomobilist.

De auto van de vrouw werd hard geraakt toen de bestuurster een chaletpark wou verlaten. Door de klap kwam de Toyota zo'n dertig meter verderop terecht. Ook de Porsche vloog van de weg en raakte een betonnen paal en een boom.

De vrouw moest uit het autowrak worden geknipt en werd met diverse kwetsuren in het UMC opgenomen. De jonge Hilversumse is inmiddels buiten levensgevaar maar is er wel slecht aan toe. Zo liep de vrouw een gescheurde schedel, een gescheurde milt, een gekneusde long en een gebroken kaak op bij de botsing.

De 53-jarige bestuurder van de Porsche kon zelfstandig uit zijn auto komen maar werd eveneens naar het ziekenhuis afgevoerd. De man bleek teveel te hebben gezopen en mocht zijn rijbewijs inleveren. Volgens getuigen deed de zuiplap een straatrace tegen zijn eveneens beschonken zoon, wiens racebolide (een Mini Cooper) ook in beslag werd genomen.

Limbo's krijgen stijfje van schetenporno

Limburgers blijken er massaal een vreemde fetisj op na te houden. De inwoners van het wormvormig aanhangsel van Nederland zijn namelijk gek op schetenporno.

Dit blijkt uit gegevens van de pornosite PornHub. De meeste Nederlanders tikken echter het vaakst de zoekterm 'Dutch' in bij de pornogigant. Niet zo vreemd, aangezien de meeste aardbewoners zoeken naar porno uit eigen land.

Niet alle Nederlanders zoeken het vaakst naar oer-Hollandse porno. Mensen uit Noord-Holland zijn namelijk gek op porno met moslims en moslima's in de hoofdrol. Utrechtenaren kijken juist weer het vaakst naar rampetampende negers.

Inwoners van Limbabwe hebben echter de vreemdste fetisj, want in hun provincie is het meest gezocht naar porno met als zoekterm 'fart', oftewel schetenporno. Tot grote verbazing van PornHub zelf. "We hebben nog gecontroleerd of ’fart’ een andere betekenis heeft in het Nederlands", laat de pornosite aan De Telegraaf weten. "Maar toch niet, een scheet is een scheet."

Dagelijks weet PornHub 60 miljoen bezoekers te trekken. Ook veel Nederlanders weten de weg naar de pornosite te vinden.

PornHub in NLSchetenporno vindt gretig aftrek in Limbabwe
(foto: PornHub)

'Goedkope olie helpt iets op korte termijn'

De lage olieprijs heeft op korte termijn een licht positief effect op de Nederlandse economie, maar brengt op de langere termijn risico's met zich mee. Als olie langdurig zo goedkoop blijft als de laatste maanden, kan dit investeringen in duurzame energie ontmoedigen. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

Een permanente daling van de olieprijs met 25 dollar per vat heeft volgens de rekenmodellen van DNB in de eerste drie jaar een positief effect op de economische groei in ons land van 0,2 procentpunt. Vooral in de eerste twee jaar drukt de lagere olieprijs de inflatie, waardoor koopkracht en particuliere consumptie toenemen. Keerzijde is dat de lage inflatie ook de loonontwikkeling drukt.

'Goedkope olie helpt iets op korte termijn'
'Goedkope olie helpt iets op korte termijn' (Foto: ANP)

Tusk niet zeker van slagen migratietop

Of de EU-top over een oplossing voor de migratieproblematiek met Turkije gaat slagen, is nog maar de vraag. EU-president Donald Tusk, die de top van regeringsleiders en staatshoofden donderdag en vrijdag leidt, toonde zich enkele uren voorafgaand aan het overleg "meer voorzichtig dan optimistisch" over het slagen van de top.

"Alleen als we samen werken op een coöperatieve manier en ons hoofd koel houden, zullen we slagen", zei hij. Tusk had het over "moeilijke gesprekken". Hij onderstreepte dat een deal voor alle EU-landen, "klein of groot" acceptabel moet zijn.

De Europese Unie bespreekt het plan om samen met de Turken de stroom migranten in te dammen. Een onderdeel daarvan is het terugsturen naar Turkije van alle migranten die op illegale manier de oversteek maken naar de Griekse eilanden.

Tusk niet zeker van slagen migratietop
Tusk niet zeker van slagen migratietop (Foto: ANP)

Eerder Kamerleden vervolgd om mening

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol wordt vrijdag de eerste openbare zitting gehouden in de zaak over de Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Wilders is niet het eerste Kamerlid dat wordt vervolgd om het uiten van zijn mening. Onder meer om de Kamerleden Hans Janmaat (Centrum Partij en Centrum Democraten) en Leendert van Dijke (Reformatorische Politieke Federatie, RPF en ChristenUnie) gingen hem voor. Ook werd Wilders zelf al eerder berecht en in 2011 vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen en belediging van moslims.

Hans Janmaat werd drie keer voor belediging en discriminatie van buitenlanders veroordeeld. Hij kreeg daarvoor boetes. Van Dijke moest zich eind jaren negentig verantwoorden voor uitspraken over homoseksuelen. Hij stelde homoseksuelen op één lijn met dieven en fraudeurs, omdat volgens hem geen onderscheid kon worden gemaakt in de overtreding van de tien geboden. Het gerechtshof in Den Haag sprak hem in 1999 vrij.

Wilders staat nu terecht omdat hij tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart 2014 zei dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders een zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-leider.

Het gaat vrijdag om een regiezitting. Dan wordt de stand van zaken in het vooronderzoek besproken en kunnen nieuwe onderzoekswensen worden ingediend. Leden van de anti-islambeweging Pegida hebben aangekondigd rond de zitting te gaan demonstreren.

Het begin van de inhoudelijke behandeling staat gepland op 31 oktober. Er zijn drie weken voor uitgetrokken. De uitspraak wordt verwacht tussen begin en half december.

Eerder Kamerleden vervolgd om mening
Eerder Kamerleden vervolgd om mening (Foto: ANP)

Poetin maakt balans op van inzet in SyriŽ

President Vladimir Poetin heeft Russische militairen donderdag bedankt voor hun inzet in Syrië. Hij zei dat het Russische ingrijpen de positie van het Syrische leger heeft versterkt en omstandigheden heeft geschapen waarin vredesonderhandelingen kunnen plaatsvinden.

Poetin zei dat tot de gedeeltelijke terugtrekking van Russische strijdkrachten uit Syrië is besloten in samenspraak met de regering van president Bashar al-Assad. Rusland blijft de naleving van het staakt-het-vuren in Syrië in het oog houden, maar ook de strijd tegen 'terroristen' voortzetten.

Ook waarschuwde Poetin dat Rusland heeft aangetoond dat het zijn militaire aanwezigheid in Syrië binnen luttele uren kan opvoeren. Rusland laat in Syrië een S-400 luchtdoelraketsysteem achter dat zal worden gebruikt tegen iedereen die de Russische troepen bedreigt, zei hij.

Poetin maakt balans op van inzet in Syrië
Poetin maakt balans op van inzet in Syrië (Foto: ANP)

Ali B vreest voor saaier seizoen The Voice

Ali B vreest dat het volgende seizoen van The Voice of Holland saaier gaat worden nu Marco Borsato als coach is vertrokken. Met hem verdwijnt ook de spanning tussen hem en mede-jurylid Anouk. "Die spanning die we vorig jaar hadden, ik denk niet dat we dat dit jaar zullen hebben", zei de rapper donderdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100%NL.

Ali zat het afgelopen seizoen tussen de twee kemphanen in. Hoewel er niet echt sprake was van ruzie, kon de rapper de spanning tussen de twee artiesten af en toe voelen. "Er was niet niets aan de hand maar laat ik het zo zeggen: die aura man, daar zat ik tussenin."

Toch kunnen Marco, die komend seizoen zijn draaiende stoel afstaat aan Guus Meeuwis, en Anouk ook prima met elkaar door een deur. "Soms zaten ze met z'n tweeën in één ruimte en dan zaten ze elkaar familiefoto's te laten zien op hun telefoon", aldus Ali. "Maar dat hoor je dan weer niet."

Ali B vreest voor saaier seizoen The Voice
Ali B vreest voor saaier seizoen The Voice (Foto: BuzzE)

Sierra Leone is weer ebolavrij

Het West-Afrikaanse land Sierra Leone is voor de derde keer ebolavrij verklaard. Er is geen nieuw geval van de ziekte vastgesteld in de afgelopen 42 dagen, twee keer de incubatietijd van ebola. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie bekendgemaakt.

Sierra Leone werd in november en januari ook al ebolavrij verklaard, maar de laatste keer dook binnen een etmaal een nieuw geval op.

Buurland Guinee slaagde er in december in de epidemie te bedwingen. Liberia wist ebola in januari tot staan te brengen.

De uiterst besmettelijke ziekte heeft in de afgelopen twee jaar aan meer dan 11.300 mensen het leven gekost.

Sierra Leone is weer ebolavrij
Sierra Leone is weer ebolavrij (Foto: ANP)

Ontroerend eerbetoon Satoru Iwata op GDC

Tijdens de Game Developers Conference (GDC) werd ter nagedachtenis van voormalig Nintendo-topman Satoru Iwata een drie minuten durende animatie getoond. In de ontroerende beelden wordt aandacht besteed aan de talloze bijdragen die Iwata heeft geleverd aan de game-industrie in het algemeen en Nintendo in het bijzonder.

Iwata overleed in juli vorig jaar aan de gevolgen van een galkanaaltumor, na al enige tijd ziek geweest te zijn. Het was een rouwmoment in grote delen van de gamewereld, met een enorme hoeveelheid aan steunbetuigingen uit alle hoeken van de industrie. FOK! wijdde vorig jaar na zijn overlijden nog een speciaal artikel aan deze bijzondere man.

De animatie, die gemaakt werd door Braid-designer David Hellman, sluit af met de woorden "In mijn hart ben ik een gamer", afkomstig van Iwata's speech op GDC 2005. Bekijk het eerbetoon hieronder. Janken en snotteren is toegestaan.

Schansspringer breekt wereldrecord, maar toch niet

Schansspringer Tilen Bartol heeft tijdens trainingen voor de World Cup skivliegen in Planica het wereldrecord gebroken. Althans, daar leek het heel even op. De 19-jarige Sloveen kwam tot grote verrassing van alles en iedereen voor eigen publiek tot 252 meter, twee meter verder dan het record van landgenoot Peter Prevc.

Bij de landing ging het echter fout voor Bartol. Hij kon de druk van de bijna verticale landing niet aan en ging onderuit. Met de Sloveen gaat het verder gewoon goed, maar het record zal door de val niet de boeken in gaan. Overigens is het niet de verste sprong ooit. De Rus Dimitry Vassiliev noteerde vorig jaar in het Noorse Vikersund 254 meter, maar ook hij ging onderuit.

De bijna-recordvlucht van Bartol (Bron: YouTube)

Minister: pesten op werk verder terugdringen

Het is nodig om pesten op het werk verder terug te dringen. Maar het is de vraag of pesten als zelfstandig delict strafbaar moet worden gesteld. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) donderdag in de Tweede Kamer.

Hij reageerde op vragen of pesten in het wetboek van strafrecht kan worden opgenomen. Volgens Asscher kunnen de ernstige vormen van pesten al worden aangepakt.

De minister zet vooral in op het voorkomen van pesten op de werkvloer. "Het belangrijkst is een goed en veilig klimaat op het werk om te verhinderen dat het zo ver komt."

Asscher gaat hierover opnieuw in gesprek met werkgevers en bonden. Daarbij zal ook worden gekeken naar nut en noodzaak van het strafbaar stellen van pesten als strafbaar delict.

Naar schatting een half miljoen Nederlanders wordt op de werkvloer gepest. Vorig jaar was er een landelijke campagne tegen pesten.

Minister: pesten op werk verder terugdringen
Minister: pesten op werk verder terugdringen (Foto: ANP)

Radarbeeld bewijst extra kamers Toetanchamon

Uit radarbeelden blijkt dat in het graf van de Egyptische farao Toetanchamon inderdaad nog onontdekte ruimtes zijn. "We hebben twee extra ruimtes achter de grafkamer ontdekt", kondigde de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh el-Damaty donderdag in Caïro aan.

Achter een van de wanden zouden zich metalen of organische materialen bevinden. De opnames van een Japanse expert zijn echter niet volledig eenduidig. Nieuwe metingen in het Dal der Koningen, waar de graftombe zich bevindt, moeten later deze maand opheldering brengen. Daaruit kan volgens Damaty de "ontdekking van de eeuw" voortkomen.

De Britse archeoloog Nicholas Reeves kwam vorig jaar met de theorie over onontdekte ruimtes in het graf. Hij speculeerde dat daar koningin Nefertiti zou kunnen liggen, een van de stiefmoeders van Toetanchamon van wie een wereldberoemde buste in Berlijn staat.

Radarbeeld bewijst extra kamers Toetanchamon
Radarbeeld bewijst extra kamers Toetanchamon (Foto: ANP)

Sea World stopt met fokken orka's

De Amerikaanse themaparken SeaWorld stoppen met onmiddellijke ingang met het fokken van orka's. Vorig jaar beëindigde SeaWorld al de orkashows, waar de themaparken vooral om bekend stonden.

SeaWorld kondigde donderdag "nieuwe, inspirerende ontmoetingen met orka's" aan als vervanging van de shows. De parken willen zich meer gaan richten op voorlichting, wetenschappelijk onderzoek en het behoud van de dieren.

De nieuwe koers begint volgend jaar in het park in San Diego, twee jaar later gevolgd door de parken in San Antonio en Orlando.

"SeaWorld heeft meer dan 400 miljoen gasten kennis laten maken met orka's", stellen de parken in een verklaring. De huidige orka's in de SeaWorld-parken blijven daar de rest van hun leven, inclusief het kalf waarvan een van de vrouwtjes nu nog zwanger is.

Sea World stopt met fokken orka's
Sea World stopt met fokken orka's (Foto: ANP)

IsraŽl zet haast achter sloop huizen Westelijke Jordaanoever

Scholen, huizen en andere gebouwen op de Westelijke Jordaanoever worden in hoog tempo neergehaald door Israël. Dit lezen we op nu.nl. Robert Piper, plaatsvervangend VN-gezant voor het Midden-Oosten stelt dat hij dit nog niet heeft meegemaakt sinds dat de woningsloop wordt bijgehouden. 

Piper heeft geen idee wat de aanleiding is voor het snelle neerhalen van de gebouwen. Hij geeft in een interview met de Volkskrant aan dat kolonisten in het Israëlische parlement druk uitoefenen om Palestijnse woningen sneller te slopen. Sinds januari dit jaar werden er al meer gebouwen gesloopt dan in het hele voorgaande jaar. 

Door de sloop zijn ruim 500 Palestijnen, van wie de helft nog kind is, dakloos geworden. In totaal zijn er 383 gebouwen en tenten neergehaald, 121 van hen waren gefinancieerd door internationale donoren. Hoewel België de Israëlische ambassade om opheldering heeft gevraagd, is Nederland dit niet van plan volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Nederlandse judoka's tegen elkaar in opstand

Het rommelt binnen de judobond Nederland. Veel is te doen om de verandering van de huidige structuur met diverse trainingscentra over het land naar een nationaal trainingscentrum in Papendal met daaronder enkele regionale trainingscentra. Het leidde eerder deze week tot het opstappen van directeur topsport Henry Bonnes. Ook Wouter de Kruif, bestuurslid sportparticipatie, stapte op.

Dit schoot in het verkeerde keelgat bij de topjudoka's Kim Polling, Marhinde Verkerk, Henk Grol, Anicka van Emden en Dex Elmont die Bonnes graag terugwillen en eisen via een brief dat bestuurslid Deborah Gravenstijn met wie Bonnes een persoonlijke vete heeft, opstapt. Waarschijnlijk heeft het ontslag van coach Mark Earle van Judo Topsport Eindhoven, die zich misdroeg en tevens de partner Gravenstijn is, het geschil tot een kookpunt gebracht.

Gravenstijn kan echter weer rekenen op de steun van zes andere topjudoka's. Sanne Verhagen, Juul Franssen, Roy Meyer, Tessie Savelkouls, Guusje Steenhuis en Sanne van Dijke beantwoorden de brief van hun collega's middels een eigen schrijven. "Wij hebben sterk het gevoel dat we een eenzijdig verhaal horen in de nieuwsberichten van afgelopen dagen en willen daarmee aangeven dat wij denken dat de uitingen die gedaan zijn door verschillende judoka's niet representatief zijn voor de totale groep judoka's van Judo Bond Nederland." De zes judoka's stellen zich niet te kunnen vinden in de werkwijze van Bonnes.

Inmiddels bemoeit het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF zich met de ontstane situatie. De sportkoepel wil zo snel mogelijk een gesprek met het bestuur van de judobond.

Werkloosheid in Nederland stabiliseert

De werkloosheid in Nederland is in februari gestabiliseerd op 6,5 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het CBS telde vorige maand 7000 werklozen meer dan in januari. Ondanks die toename kromp het aantal werklozen in de periode december tot en met februari nog met 5000 per maand. Het aantal werkenden steeg in die periode met 8000 per maand.

Werkloosheid in Nederland stabiliseert
Werkloosheid in Nederland stabiliseert (Foto: ANP)

Woningverkoop verder in de lift

De woningverkopen zitten verder in de lift. Volgens het Kadaster zijn er afgelopen maand 14.866 woningen verkocht. Dat betekent een stijging van ruim 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met januari maand steeg de woningverkoop met bijna een kwart.

Appartementen wisselden procentueel het meest van eigenaar. Hier werd afgelopen maand een stijging van 35,7 procent gemeten ten opzichte van februari 2015. Bij hoekwoningen was de stijging het minst met 18,4 procent. Op maandbasis bleek de tussenwoning het meest aan populariteit te hebben gewonnen. De verkoop van vrijstaande woningen ging het meest bescheiden vooruit.

Overigens werden in heel Nederland meer woningen verkocht. Limburg (plus 41,5 procent) kende de sterkste stijging op jaarbasis. De kleinste stijging werd gemeten in Zeeland, waar 12,7 procent meer huizen werden verkocht.

Woningverkoop verder in de lift
Woningverkoop verder in de lift (Foto: ANP)

Vettel noemt nieuwe auto Margherita

Sebastian Vettel heeft zijn nieuwe Formule 1-bolide Margherita genoemd. De Duitse kopman van Ferrari geeft zijn auto ieder jaar een naam en omdat de nieuwe SF16-H een meer Italiaanse kleurstelling heeft is voor deze vrouwennaam gekozen.

Dat Margherita ook met de pizza geassocieerd kan worden berust volgens Vettel op toeval. "Als je kijkt dan is het eerste waar je aan denkt niet een pizza. Ieder jaar geef ik mijn auto een naam en vorig jaar was dat Eva, dit jaar Margherita."

Vettel prijst de vooruitgang die Ferrari gedurende de winter heeft gemaakt om het gat met Mercedes te dichten. De Duitser weet alleen nog niet waar hij precies staat, omdat ook de grote concurrent hard heeft gewerkt om de voorsprong te kunnen behouden.

Koerdische groep dreigt met meer aanslagen

De militante Koerdische groep TAK heeft donderdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag afgelopen zondag in de Turkse hoofdstad Ankara. De groep, die banden zou hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), dreigt met meer aanslagen tegen degenen die zij verantwoordelijk houdt voor operaties van de veiligheidsdiensten in het zuidoosten van Turkije.

De aanslag zondag eiste 37 levens. Veiligheidstroepen waren het doelwit, maar dat er veel burgerslachtoffers vielen kwam door ingrijpen van de politie, zei de TAK. Verliezen onder burgers zijn onvermijdelijk, voegde de groep eraan toe.

De TAK eiste eerder de verantwoordelijkheid op voor een andere aanslag met een autobom in Ankara in februari, die aan 29 mensen het leven kostte.

Koerdische groep dreigt met meer aanslagen
Koerdische groep dreigt met meer aanslagen (Foto: ANP)

Kendrick Lamar verrast Britse jongeren

Een veertigtal jonge muzikanten in Manchester werd verrast toen op een hiphopworkshop plotseling Kendrick Lamar verscheen.

Op videobeelden is te zien dat de populaire rapper tot de vreugde van de aanwezigen met zijn entourage binnenwandelt. Kendirck luisterde naar de jonge Britse rappers, die nog enthousiaster werden toen de ster besloot mee te rappen.

Een freestyle barstte los waarin Kendrick zich zichtbaar en hoorbaar als een vis in het water voelt. Hij initieerde een zogenaamde cypher, waarin de microfoon wordt doorgegeven aan andere rappers, de deelnemers van de workshop werden door hun idool aangemoedigd mee te doen.

Het bezoek is net zo onverwacht als het album dat hij onlangs lanceerde, Untitled Unmastered. Het album belandde gelijk bovenin de hitlijsten. Lang blijft Kendrick niet in Engeland; komend weekend staat hij alweer op het podium in Nieuw-Zeeland om daarna door te reizen naar Australië.

Kendrick Lamar verrast Britse jongeren
Kendrick Lamar verrast Britse jongeren (Foto: BuzzE)

Gevluchte pedofiel terug in BelgiŽ

De gevluchte Nederlandse pedofiel Pieter C. is donderdagochtend vanuit Cambodja geland op de luchthaven Zaventem bij Brussel, waarna hij is ingesloten. Dat heeft zijn advocaat bevestigd aan het persbureau Belga.

De zestigjarige Pieter C. meldde zich vorige week bij de politie in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Hij was in januari gevlucht, enkele dagen voordat hij in België bij verstek tot negentien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens misbruik van kinderen in de Filipijnen en Cambodja en het verspreiden van kinderporno.

C. streek na zijn vlucht neer in Siem Reap (Cambodja), maar voelde zich daar toch niet veilig. Hij meldde zich bij de politie nadat advocaten hierover met de autoriteiten hadden onderhandeld. Zijn vrijwillige terugkeer liet echter enkele dagen op zich wachten omdat op de documenten de handtekening van een Cambodjaanse minister ontbrak, schreef Belga.

Gevluchte pedofiel terug in België
Gevluchte pedofiel terug in België (Foto: ANP)

Lufthansa verwacht druk op ticketprijzen

Lufthansa verwacht dat zijn winst dit jaar slechts licht stijgt vanwege druk op de ticketprijzen door de felle concurrentie in de luchtvaartsector. Dat maakte het Duitse luchtvaartconcern donderdag bekend.

In 2015 zag Lufthansa de operationele winst met 55 procent stijgen tot het record van 1,82 miljard euro, waarmee werd voldaan aan de eigen verwachtingen. Daarbij profiteerde het bedrijf van de sterk gedaalde brandstofprijzen. Voor dit jaar voorziet Lufthansa een verdere daling van de kerosinekosten, met 1 miljard euro tot circa 4,8 miljard euro. De omzet ging vorig jaar met bijna 7 procent omhoog tot ruim 32 miljard euro.

Lufthansa heeft een bewogen jaar achter de rug. Zo had het concern te kampen met stakingen van het cabinepersoneel en de piloten. In maart vorig jaar stortte een vliegtuig neer van dochterbedrijf Germanwings omdat de copiloot het toestel opzettelijk tegen een berg in de Franse Alpen aanvloog.

Lufthansa verwacht druk op ticketprijzen
Lufthansa verwacht druk op ticketprijzen (Foto: ANP)

Nicki Minaj wil moeder worden

Nicki Minaj kan niet wachten om moeder te worden. De Amerikaanse zangeres droomt al een tijdje van een eigen gezin met haar vriend Meek Mill, maar wil voor het zover is eerst met hem trouwen.

"We doen het stap voor stap. En als ik eenmaal getrouwd ben, wil ik graag een kind", vertelt Nicki in een interview met Nylon Magazine. "Dat zou geweldig zijn. Ik kan echt niet wachten tot ik mijn baby in mijn armen heb."

Ondanks dat er al een tijdje geruchten de ronde doen dat een huwelijk tussen Nicki en Meek Mill aanstaande is, kan het volgens haar nog wel een tijdje duren. "Ik ben nog niet verloofd. Hij heeft gezegd dat de derde ring die ik zou krijgen mijn verlovingsring zou zijn", aldus de zangeres. "Maar soms noemt hij me al zijn verloofde. Dan zeg ik altijd direct dat hij daar mee moet stoppen."

Nicki Minaj wil moeder worden
Nicki Minaj wil moeder worden (Foto: BuzzE)

Nederlanders kiezen mooiste natuurgebied

Nederlanders kunnen hun favoriete natuurgebied kiezen. De drie winnende natuurterreinen worden de komende jaren gepromoot in binnen- en buitenland als iconen die net zo bekend moeten worden als de Hollandse tulpen en molens of Amsterdam.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maakt dat donderdag bekend tijdens het festival Naar Nationale Parken van Wereldklasse in Den Haag. Het bijzondere is dat niet alleen bestaande nationale parken als de Oosterschelde, de Hoge Veluwe of de duinen van Texel kunnen meedoen aan de verkiezing, maar ook natuurgebieden of landschappen die bij veel minder mensen bekend zijn.

"Wat is ons mooiste, meest bijzondere natuurgebied of landschap? Waar kun je onze geschiedenis het best lezen en beleven? Welk park kan de waardering van de natuur in heel Nederland naar een hoger plan tillen? Daar wil ik achter komen met een open verkiezing. Elk gebied in Nederland, nationaal park of nog niet, kan daar meedoen", aldus Van Dam. Hij hoopt dat zo ook de nationale parken meer bekendheid krijgen.

Inschrijven voor deze verkiezing kan vanaf april. De jury onder leiding van Pieter van Vollenhoven stelt uit de inzendingen een korte lijst samen waarop na de zomer kan worden gestemd. De jury bekijkt onder meer of de gebieden die worden voorgedragen bijzonder genoeg zijn om een grote aantallen bezoekers te lokken. Ook wordt erop gelet of een natuurgebied wel bestand is tegen een mogelijk grote toeloop.

Nederlanders kiezen mooiste natuurgebied
Nederlanders kiezen mooiste natuurgebied (Foto: ANP)

Begraafplaats uit IJzertijd opgegraven

Circa 150 skeletten en persoonlijke bezittingen uit de IJzertijd zijn in Noord-Engeland gevonden. Bijna 3000 jaar nadat ze werden begraven, verkeren de skeletten nog in een relatief goede staat. Archeologen spreken van een van de grootste en belangrijkste IJzertijdvondsten van de laatste tijd.

De overblijfselen werden gevonden in 75 vierkante grafheuvels. Er werden ook juwelen, wapens en 360 amberen en glazen kralen gevonden, meldt The Guardian.

De vondst werd gedaan door een aannemer die in Pocklington (Yorkshire) huizen zou gaan bouwen. Dat werk werd echter meteen stilgelegd, omdat de opgraving volgens archeologen "enorm belangrijk" en "fascinerend" is en onbekende geschiedenis van Engeland kan blootleggen.

De IJzertijd duurde in het huidige Engeland van 800 voor Christus tot de Romeinse verovering in 43 na Christus.

Begraafplaats uit IJzertijd opgegraven
Begraafplaats uit IJzertijd opgegraven (Foto: ANP)

Aantal klanten voedselbank gedaald

Het aantal mensen dat gebruik maakt van voedselhulp van de voedselbank is vorig jaar met 6 procent gedaald. Aan het einde van 2015 ging het om 88.000 klanten.

Volgens de overkoepelende organisatie van voedselbanken heeft de daling vooral te maken met een ander beleid, want uit recente cijfers van het CBS en het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat het aantal mensen dat in langdurig armoede leeft juist groeit.

De voedselbanken hebben in 2015 strenger gelet op de termijn dat mensen van de hulp gebruik mogen maken. Dat mag maximaal drie jaar. In 2015 was slechts 5 procent drie jaar of langer klant. In 2014 was dat nog 24 procent. Voedselbanken zijn ook nauwer gaan samenwerken met schuldhulpverleners en curatoren. Hierdoor wordt beter gelet op de toelatingscriteria.

De voedselbanken bedienen klanten in meer dan 95 procent van alle gemeenten in Nederland.

Aantal klanten voedselbank gedaald
Aantal klanten voedselbank gedaald (Foto: ANP)

Rose McGowan aangeklaagd na hondenaanval

Rose McGowan moet binnenkort voor de rechter verschijnen. De familie van een bejaarde vrouw heeft haar aangeklaagd omdat ze vorig jaar door de hond van de actrice zou zijn aangevallen. Het slachtoffer eist miljoenen dollars aan schadevergoeding.

De hond van McGowan sprong in juli tegen de 85-jarige vrouw op toen ze de viervoeter op straat aansprak. Ze viel met haar hoofd op de stoep, brak haar schedel en liep ernstige hersenbeschadiging op.

McGowan noemt het voorval tegenover TMZ "een triest ongeluk", maar volgens haar is ze niet verantwoordelijk. "Het was een samenloop van omstandigheden", zegt ze. "Ik zou willen dat deze oude vrouw nooit was gestopt om mijn hond aan te spreken maar het is gebeurd."

Rose McGowan aangeklaagd na hondenaanval
Rose McGowan aangeklaagd na hondenaanval (Foto: BuzzE)

IKEA roept GOTHEM-lampen terug

Meubelwarenhuis IKEA roept klanten op die een GOTHEM staande lampvoet of tafellampvoet hebben gekocht, deze niet meer te gebruiken. Er kan iets mis zijn met de bekabeling waardoor bezitters een elektrische schok zouden kunnen krijgen. De terugroepactie volgt op meldingen van klanten over beschadigde snoeren.

Mensen krijgen bij inlevering van de lamp in een van de warenhuizen het volledige aankoopbedrag terug. IKEA heeft nog geen meldingen binnengekregen van mensen die daadwerklijk verwondingen hebben opgelopen door de lamp, zo maakt de meubelgigant donderdag bekend op zijn site.

 

Veiligheidswaarschuwing: IKEA verzoekt klanten die een GOTHEM staande lampvoet of GOTHEM tafellampvoet hebben gekocht...

Geplaatst door IKEA Nederland op woensdag 16 maart 2016

Nieuwe trailer VR-klimgame The Climb

Heb je altijd al eens willen ervaren hoe het is om de Alpen te beklimmen, maar ben je lui aangelegd of gewoon moddervet? Crytek en Oculus bieden je de mogelijkheid om de ijdele hoogte in je eigen huiskamer te ervaren. In een nieuwe trailer voor GDC 2016 laten Crytek en Oculus een nieuwe locatie zien voor klimgame The Climb.

Naast een tropische baai die we eerder zagen in beelden van de game, zien we nu dus ook besneeuwde bergtoppen, glazige meren en een sprookjesachtig kasteel. Ook zien we nog een opwindend kabelbaanritje in de trailer. The Climb is exclusief voor Oculus Rift in ontwikkeling, de VR-headset die deze maand uitkomt. De game heeft zelf nog geen releasedatum.

Agent schiet man dood in De Kwakel

Donderdagochtend rond 05.00 kreeg de politie in Noord-Holland een melding van een vechtpartij in een woning aan de Noorddammerweg in De Kwakel. Toen zij op melding afgingen werden zij tegemoet gerend door een man met een mes in zijn hand. 

Eén van de agenten voelde zich genoodzaak om de man neer te schieten. De verdachte overleed terplekke, reanimatie mocht niet baten. Het is het tweede dodelijke incident door een politiekogel in een paar dagen tijd. De 41-jarige man die afgelopen zaterdag werd neergeschoten in Eindhoven, overleed gisteren aan zijn verwondingen. 


Tweede dodelijke incident in een week

Unreal Engine laat compilatie van games in 2016 zien

Dat de Unreal Engine leuke dingen op onze schermen kan toveren wisten we al, maar Epic Games wil graag laten zien welke games er in 2016 uitkomen of zijn uitgekomen die gebruikmaken van hun grafische engine.

Vandaar dat ze op de Game Developer Conference er ons aan laten herinneren door een trailer met die games te tonen. Er komen zeker grote titels uit, maar ook de indies maken gebruik van de tegenwoordig gratis versie, die een ander verdienmodel heeft gebaseerd op verkopen.

Naar welke titels kijk jij uit?

Below deze zomer naar pc en Xbox One

Below is een top-down, procedureel gegenereerde avonturengame van ontwikkelaar Capybara Games. De game werd al in 2013 aangekondigd en werd sindsdien nauwlettend in de gaten gehouden door een grote schare enthousiastelingen. Komende zomer komt de game dan eindelijk uit.

Below werd op E3 in 2015 aangekondigd en werd getypeerd als een moeilijke game, met medogenloze combat en perma-death. Bekijk hieronder de nieuwe trailer van de game om een impressie te krijgen.

Zorgen over te veel baby's met brandwonden

De Nederlandse brandwondencentra maken zich zorgen over het grote aantal baby's dat met brandwonden in het ziekenhuis belandt. Een kwart van alle patiënten met brandwonden is tussen de nul en vier jaar. Dat zijn ruim tweehonderd kinderen per jaar. Deze cijfers dalen niet. De Nederlandse Brandwondenstichting start daarom een campagne om ouders actie te laten nemen. Het motto is: kijk naar de ontwikkeling van het kind en volg het stappenplan!

Als baby's rond zeven maanden zijn, kunnen ze voorwerpen vastgrijpen en gebeuren er vaak ongelukken met hete vloeistoffen zoals thee en koffie. "Het grote aantal heetwater-verbrandingen bij jonge kinderen moet dalen", zegt Traumachirurg Annebeth de Vries, werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. "De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij deze groep jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrand lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan."

Zorgen over te veel baby's met brandwonden
Zorgen over te veel baby's met brandwonden (Foto: ANP)

14 doden door busongeluk in JordaniŽ

Bij een ernstig busongeluk in het zuiden van Jordanië zijn 14 mensen om het leven gekomen en 36 mensen gewond geraakt, van wie sommige in kritieke toestand in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het ongeluk gebeurde woensdagnacht aan de grens bij Saoedi-Arabië, meldt de Jordan Times.

In de bus zaten Palestijnen die voor hun kleine bedevaart (umrah) op weg waren naar Mekka. De bestuurder van de bus heeft waarschijnlijk de macht over het stuur verloren.

14 doden door busongeluk in Jordanië
14 doden door busongeluk in Jordanië (Foto: ANP)

Gratis tieten kijken in F2P Dead or Alive Xtreme 3

Koei Tecmo heeft aangegeven dat er in de zomer een free-to-play versie komt van Dead or Alive Xtreme 3 op PlayStation 4 en PlayStation Vita in Japan.

Meer informatie geeft de uitgever niet over de content. Dit truukje hebben ze al eens eerder uitgevoerd met het vechtspel Dead or Alive 5 Ultimate: Core Fighters. Die versie is ondertussen vijf miljoen keer gedownload. Core Fighters had vier speelbare personages en had de meeste game-modi aan boord. De verhaalmodus en overige personages werden als DLC aangeboden.

In Dead or Alive Xtreme 3 zijn er maar negen meiden te kiezen, dus waarschijnlijk krijgen spelers van de gratis versie er maar een of twee speelbare personages. Of alle gameplaymodi aanwezig zijn, inclusief het paaldansen, is nog even afwachten tot er meer informatie is. Wij verwachten in ieder geval dat er een hoop nieuwe Japanse PSN-accounts in het Westen worden aangemaakt om toch eens te kijken hoe de gameplay is...

De betaalde versie van Dead or Alive Xtreme 3 komt 21 maart uit in Azië. VR-ondersteuning zal pas aan het eind van het jaar zijn, gezien dan de PlayStation VR uitkomt.

Veel stemmen in je hoofd in Hellblade

Ninja Theory heeft een nieuwe trailer voor Hellblade: Senua’s Sacrifice online gezet waarin het hoofdpersonage Senua tegen vreemde stemmen in haar hoofd aan het praten is.

De ontwikkelaar wil van Senua een van de meest geloofwaardige personages in een computergame maken. Vandaar dat ze ook de hulp in hebben geroepen van onder andere psychiaters om zo goed mogelijk iemand neer te zetten die gek geworden is. Senua is namelijk een Keltische strijdster die getraumatiseerd is en lijdt aan een psychose. Om als speler de stemmen in je hoofd beter te doen uitkomen zijn deze op een speciale manier opgenomen, waardoor het lijkt dat ze van alle kanten komen. In onderstaande video is dit te ervaren met een koptelefoon.

In het lieve dagboek van de makers leren we dat de trailer gebruikmaakt van een technologie om de actrice haar acteerwerk in de gamewereld zelf te doen, in realtime. Ninja Theory heeft hiervoor de hulp van onder andere Epic gezocht, de makers van de Unreal Engine 4. Het heeft uiteindelijk maar zeven weken geduurd om deze nieuwe techniek te laten werken.

Hellblade: Senua’s Sacrifice is in ontwikkeling voor PlayStation 4 en pc. Een preview kun je hier lezen.

Koud begin van de lente

De lente begint koud. Zondag 20 maart om 05.30 uur begint de 'kalenderlente' of astronomische lente, maar juist dan wordt het weer er niet fraaier op, meldt Weeronline donderdagochtend.

Zondag is het grijs en waterkoud met gevoelstemperaturen dicht bij het vriespunt. De winterjas is hard nodig en vooral na het weekend komt daarbij de paraplu regelmatig goed van pas, aldus de dienst.

Vanaf vrijdag vindt er een omslag in het weer plaats. Die dag begint met nevel, mist en laaghangende bewolking met lokaal zelfs mogelijk wat lichte motregen. 's Middags wordt het een graad of 7. Na het weekend neemt de kans op regen verder toe.

Koud begin van de lente
Koud begin van de lente (Foto: ANP)

Tankwagen met pech zorgt voor vertraging

Een tankwagen met pech zorgt donderdagochtend voor grote vertraging op de A27 van Breda naar Utrecht. De wagen, die gevuld is met benzine, heeft in de buurt van Gorinchem een lekke band. De rechterrijstrook is dicht en daardoor staat er een lange file. Rond kwart voor zeven stond het verkeer over 12 kilometer stil.

Volgens de verkeersdienst VID moet de vrachtwagen met een zware berger worden weggehaald. Het verkeer krijgt het advies om te rijden via de A16, A15 of de A12.

Tankwagen met pech zorgt voor vertraging
Tankwagen met pech zorgt voor vertraging (Foto: ANP)

Fans niet blij met te laat komende Madonna

Madonna's tour in Australië verloopt allerminst op rolletjes. Nadat ze eerder al in dronken toestand opviel tijdens concerten, verscheen ze woensdagavond meer dan twee uur te laat op het podium.

Het concert in Brisbane had om 21.00 uur moeten beginnen, maar pas om 23.22 uur verscheen de zangeres op het podium, zo klokten lokale media. Ook het Australische televisieprogramma Today was erbij en kreeg boze bezoekers voor de camera. "Ik moet morgen gewoon werken. Heb een beetje respect Madonna", zegt een geïrriteerde concertganger. Velen misten hun laatste trein vanwege de late start van het concert.

Toch vertoonde Madonna geen berouw voor haar weinig punctuele gedrag en grapte dat ze zelden te laat is. "Jullie zijn hier gewoon te vroeg, dat is het probleem", zei ze volgens The Guardian toen ze eenmaal haar concert aanving. "Blijf thuis, doe je haar en make-up, drink een tequila, rol een dikke joint. Oh nee, in die rommel geloof ik niet. Kom gewoon laat en ik hoef niet vroeg te komen. We hebben nog drie shows te gaan en willen dit probleem oplossen."

Fans niet blij met te laat komende Madonna
Fans niet blij met te laat komende Madonna (Foto: BuzzE)

Protesten BraziliŽ om omstreden oud-president

In verschillende Braziliaanse steden zijn woensdagavond protesten uitgebroken na de aanstelling van de omstreden oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als nieuwe minister in het kabinet van zijn opvolgster en partijgenote Dilma Rousseff. Door zijn aanstelling ontloopt Lula voorlopig gerechtelijke vervolging, omdat alleen het hooggerechtshof ministers mag vervolgen. De oud-minister wordt verdacht van witwaspraktijken.

Volgens de politie protesteerden ongeveer 2500 mensen voor het presidentiële paleis in de hoofdstad Brasilia tegen Lula's aanstelling. Ook in het financiële centrum van Säo Paulo waren mensen op de been.

Eerder op de avond gaf een rechter telefoongesprekken vrij tussen Lula en Rousseff die het vermoeden bevestigen dat de oud-president is aangesteld om strafvervolging te ontlopen. De federale politie tapte Lula's telefoon af voor onderzoek naar een van de grootste corruptieschandalen ooit in Brazilië. Afgelopen week zijn tevens huiszoekingen verricht in panden waar Lula woonde of werkte en hij werd ondervraagd.

Als reactie zei Lula's advocaat tegen GlobalNews dat de rechter de telefoongesprekken heeft vrijgegeven om sociale onrust te zaaien.

Protesten Brazilië om omstreden oud-president
Protesten Brazilië om omstreden oud-president (Foto: ANP)

David Gilmour keert terug naar PompeÔ

Ruim 45 jaar nadat hij er met zijn band Pink Floyd speelde keert David Gilmour terug naar Pompeï. Dat bevestigt de Italiaanse minister van cultuur op Twitter.

Gilmour geeft in juli twee concerten in een openluchttheater in de tot de verbeelding sprekende ruïnes van de oude Romeinse stad. In 1971 bracht Pink Floyd vier dagen lang door in het erfgoed voor een liveregistratie in beeld en geluid. Destijds was er geen publiek aanwezig; het is de bedoeling dat er dit keer wel mensen plaatsnemen in het oude amfitheater om het concert van Gilmour te aanschouwen.

Eerder was al bekend dat de gitarist en zanger eveneens in een oud Romeins amfitheater in Verona gaat optreden. De zanger is populair in die Italiaanse stad: afgelopen september trad hij er ook al op en de aanstaande optredens zijn al uitverkocht.

FOK! Wat een weer: koud en zonnig

Na een heldere en nacht met temperaturen rond het vriespunt, wordt het vandaag weer een zonnig dagje. In de vroege ochtend kunnen er nog flarden van een mistbank hangen, maar die trekken snel weg. Het wordt circa 11 graden met een briesje uit het noordoosten. In de avond komt er bewolking het land binnen vanaf de kust. 

Zon op 06:48
Zon onder 18:49

Straatcommando reed over de A12 richting Utrecht nabij Arnhem en zag dit mooie plaatje. Gelukkig had hij een camera bij de hand! 

Zonsondergang op de A12 richting Utrecht  (Foto: Straatcommando)
Zonsondergang op de A12 richting Utrecht (Foto: Straatcommando)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1798 De VOC werd ontbonden. 
 1942 In het vernietigingskamp Bełżec werden de eerste joden systematisch vergast. 
 2000

Ruim 300 aanhangers van een occulte sekte pleegden collectief zelfmoord in Oeganda

 1918 In het plaatsje Buurse (Overijssel) werd voor het eerst op Nederlandse bodem zout gewonnen. 


VOC

Frank Sinatra Jr. overleden

De Amerikaanse entertainer Frank Sinatra Jr. is gisteren op 72-jarige leeftijd overleden. De zoon van de legendarische crooner Frank Sinatra overleed onverwacht aan de gevolgen van een hartstilstand. De muzikant was op tournee in Daytona Beach, Florida. Het treurige nieuws werd door zijn familie bekendgemaakt.

Sinatra Jr. werd als 19-jarige al eens ontvoerd en vastgehouden voor losgeld. De zoon van The Voice had toen overigens al een loopbaan in de muziekwereld. In zijn latere jaren werkte Sinatra Jr. voor zijn vader als muzikaal regisseur en dirigent. Het afgelopen jaar was Frank Sinatra Jr. nog betrokken bij de uitvoering van het Nationale Volkslied bij een wedstrijd van de New York Yankees.

Eerste trailer en poster voor remake Ben-Hur

Er zijn een eerste trailer en een poster verschenen voor de nieuwe verfilming van het klassieke avonturenverhaal Ben-Hur. In de verfilming van regisseur Timur Bekmambetov (Wanted, Night Watch), gebaseerd op de roman Ben-Hur: A Tale of the Christ van Lew Wallace, zien we Jack Huston, Toby Kebbell, Morgan Freeman, Rodrigo Santoro, Nazanin Boniadi, Ayelet Zurer, Sofia Black D’Elia en de Nederlandse acteur Marwan Kenzari in de belangrijkste rollen.

De poster voor Ben-Hur
De poster voor Ben-Hur

Ben-Hur vertelt het meeslepende verhaal van Judah Ben-Hur (Jack Huston), een prins die vals wordt beschuldigd van verraad door zijn geadopteerde broer Messala (Toby Kebbell), een officier in het Romeinse leger. Beroofd van zijn titel en gescheiden van zijn familie en de vrouw waarvan hij houdt (Nazanin Boniadi), wordt Judah gedwongen tot slavernij. Hij keert na jaren op zee terug naar zijn vaderland op zoek naar wraak, maar in plaats daarvan vindt hij verlossing.

Ben-Hur draait vanaf 18 augustus in de Nederlandse bioscopen en is eveneens in 3D te zien.

Nieuwe tv-spot voor Jungle Book

Walt Disney heeft een nieuwe tv-spot voor de film Jungle Book online gezet. In het voorproefje voor de indrukwekkende verfilming van het klassieke avonturenverhaal van Rudyard Kipling zien we onder meer hoe de jonge Mowgli (Neel Sethi) een ontmoeting heeft met een listige python Kaa (met de stem van Scarlett Johansson).

In de door Jon Favreau (Iron Man, Cowboys & Aliens) geregisseerde film Jungle Book horen we ook de stemmen voorbijkomen van onder meer Idris Elba, Bill Murray, Christopher Walken, Ben Kingsley en Lupita Nyong'o. Jungle Book draait vanaf 20 april in de Nederlandse bioscopen.

CL: Uitslag Bayern MŁnchen - Juventus

Bayern München heeft zich na een fraaie wederopstanding geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Juventus had een groot deel van de wedstrijd de beste papieren, maar ging in extremis toch ten onder (4-2).

Met twee goals in de verlenging deed Bayern alles teniet waarvoor Juventus in de reguliere speeltijd zo hard gestreden had. De Oude Dame was hard op weg om in de kwartfinales de Italiaanse eer te gaan verdedigen, totdat Thomas Müller in de extra tijd de 2-2 binnenkopte. Robert Lewandowksi had twintig minuten eerder al de aansluitingstreffer gemaakt.

Vliegende start Juve

Bayern had voor de resterende minuten na rust drie weken geleden een uitstekend voorbeeld gehad van Juventus. Toen leidden de Duitsers namelijk na vijftig minuten met 2-0 en waren ze bovendien heer en meester. Toch stond er in Turijn na negentig minuten een gelijke stand op het scorebord. Dat het uitgerekend de door Juventus aan Bayern verhuurde Kingsley Coman was die samen met Müller een verlenging afdwong, is voor Juve extra pijnlijk. De Italianen waren nog wel zo lekker begonnen Ze stonden niet alleen bij rust met 0-2 voor, maar de tussenstand had zomaar 0-3 of 0-4 kunnen zijn.

Wat te denken van het rake lobje van Álvaro Morata na een kwart wedstrijd? De scheidsrechter keurde dat doelpunt, ontstaan dankzij een foute uittrap van Manuel Neuer, af wegens buitenspel. Daar leek het in de herhaling niet eens op. De Italianen stonden toen wel al op voorsprong en ook bij die goal ging Neuer niet vrijuit. De grootste fout kwam echter op naam van David Alaba die een pass van Sami Khedira met de voet dacht tegen te houden, maar mis zat. Stephan Lichtsteiner kon daardoor mooi afgeven op de vrije Paul Pogba voor wie binnenschuiven een koud kunstje bleek: 0-1.

Juve drukt door

Vijf minuten na de afgekeurde treffer, verdubbelde Juve de score alsnog. Uit een fenomenale tegenstoot, waarbij Morata over zestig meter minimaal drie München-verdedigers voorbij zigzagde, scoorde Juan Cuadrado de 0-2. De Colombiaan, gehuurd van Chelsea, bleef ijzig koel en verschalkte Neuer in de korte hoek. Arjen Robben zal het hoofdschuddend hebben aangezien. De aanvaller ontbrak in de wedstrijdselectie, volgens de eerste berichten als gevolg van een verkoudheid, maar later gaf technisch directeur Matthias Sammer aan dat een dijbeenblessure de oorzaak van Robbens afwezigheid was.

De ploeg van Guardiola kon er in de eerste helft maar twee momentjes tegenoverstellen: in de tweede minuut controleerde voormalig Bianconero Arturo Vidal de bal niet goed na een geweldige steekpass van Douglas Costa. Drie minuten voor rust kregen Müller en Lewandowski de bal allebei prompt in de voeten, maar waren ze te gehaast om te profiteren. Daarna kreeg Cuadrado een reusachtige kans om de genadeklap uit te delen, maar op aangeven van Pogba scoorde hij niet.

Wederopstanding

Kort na rust kreeg Morata dé kans om Bayern al heel vroeg definitief uit te schakelen. Alaba lag al op de grond en Kimmich was te laat gekomen, toen de Spanjaard het doel van Neuer onder vuur nam, maar zijn schot ging over. Ruim een kwartier voor tijd, vlak nadat oud-Bayern-spits Mandzukic erin was gekomen, kopte de spits met wie hij nooit de concurrentiestrijd aan mocht gaan, Lewandowski, op aangeven van Douglas Costa hard raak: 1-2. Bayern leefde weer en de wedstrijd kon zich bijna op identieke wijze gaan voltrekken als drie weken eerder in Turijn. Het gebeurde: in de extra tijd kopte Müller raak (2-2).

Kansen voor beide teams in de verlenging. Neuer voorkwam dat Mandzukic en Bonucci scoorden, maar Bayern had de stand toen al naar 4-2 getild. Invaller Thiago Alcantara verraste Buffon in de rechter benedenhoek en de van Juve gehuurde Coman kwam met een dribbel naar binnen en schoot Juve definitief van het Champions League-podium.

Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.