CD: Insomnium - Shadows of the Dying Sun

Het is alweer 17 jaar geleden dat de progressieve deathmetalband Insomnium werd opgericht. Sinds die tijd verschenen er 5 albums, 2 singles en een EP. Met Shadows of the Dying Sun is de groep uit Joensuu alweer aan haar 6e album toe. Een album waarmee de groep duidelijk laat horen dat ze zich nog steeds in de topregionen van hun genre bevinden.

Insomnium - Shadows of the Dying Sun

Shadows of the Dying Sun is het eerste album van Insomnium waarop mede-oprichter en gitarist Ville Vänni niet meer te horen is. Zijn plaats is overgenomen door Markus Vanhala, die voorheen aan de snaren plukte in Omnium Gatherum. De invloed van Vanhala is vooral terug te horen in het nummer 'Revelation', dat wel wat aan zijn vorige band doet denken. Net als op het vorige album One For Sorrow horen we ook op Shadows of the Dying Sun een aangename combinatie van door merg en been gaande grunts en cleane zang.

Rooted within the pitch-black heart.
Entrenched behind weary eyes.
In the faraway song the cold sea sung.
In the calm whisper of winds afar.
It lies, calls and awaits deep in the primeval dark.
Embodiment of despair that leaves or serves the ties.
(uit 'The Primeval Dark')

Insomnium - Shadows of the Dying Sun 2

Shadows of the Dying Sun werd opgenomen in Studio Korkeakoski in Kotka en is geproduceerd door Teemu Aalto die hiermee zijn beste productiewerk tot op heden laat horen. Shadows of the Dying Sun klinkt namelijk behoorlijk bombastisch maar tegelijkertijd is er ook genoeg ruimte voor melancholische klanken. Favoriete nummers op deze plaat zijn de single 'While We Sleep', 'Black Heart Rebellion', 'The River' en het in 2013 ook al op single verschenen 'Ephemeral', maar eigenlijk zijn er op dit stevige album geen slechte nummers te vinden.

Old is my moon - Circle is complete.
Long has been the way - The day is giving in.
The dusk is thickening, cold engulfs the shore.
I hear across the stream as Charon blows the horn.
One more summer I ask for, I crave.
One more autumn just to finish my song.
(uit 'The River')

Naast een zwaar gelimiteerde oplage van slechts 200 exemplaren op wit vinyl is er ook versie van Shadows of the Dying Sun op zwart vinyl en cd, maar de echte diehard fans gaan uiteraard voor de gelimiteerde Casket Edition, waarin we naast het album een cd met een viertal extra tracks aantreffen evenals een t-shirt, een vlag, een opnaaiembleem en een aanzichtkaart met handtekeningen van de band. Liefhebbers van melodieuze deathmetal mogen dit pareltje zeker niet in hun collectie laten ontbreken.