Behind the Candelabra

Als men aan de jaren zeventig denkt, spreekt men vaak over een vrijgevochten tijd waarin alles kon en mocht. In Behind the Candelabra laat regisseur Steven Soderbergh evenwel een heel ander beeld van die tijd zien. Een tijd waarin homoseksualiteit namelijk nog een groot taboe was in het land der zogenaamde onbegrensde mogelijkheden; de Verenigde Staten van Amerika.

Behind the Candelabra

In Behind the Candelabra zien we Michael Douglas schitteren als de beroemde showpianist Liberace. De flamboyante muzikant had een geheime voorliefde voor jongere mannen, maar was door zijn kleurrijke kostuums ook zeer geliefd bij dames van middelbare leeftijd. In de rolprent van Soderbergh maken we ook kennis met een kant van de artiest die we tot nu toe niet kenden. Liberace zag zichzelf namelijk als een roofdier dat constant op jacht was naar een nieuwe prooi. Maar wat de meeste omstanders niet wisten, was dat de extravagante levensstijl van Liberace niet veel meer was dan een soort van uitvlucht en compensatie voor de eenzaamheid in zijn bestaan.

Als Liberace op zekere dag de veel jongere Scott Thorson (Matt Damon) ontmoet, is dat het begin van een onstuimige romantische relatie die zes jaar stand zou houden. In de zeventiger jaren was men in Amerika nogal preuts op het gebied van homoseksualiteit en zodoende doet Liberace alsof Thorson zijn privéchauffeur is. De mannen zien hun relatie toch meer als een soort van huwelijk, waarin de wil van de excentrieke pianist duidelijk wet is. Liberace begint zich steeds meer als een soort van dictator te gedragen en als hij van Thorson eist dat deze zich door een plastisch chirurg laat verbouwen tot een jongere versie van Liberace, barst de bom tussen de twee geliefden.

Behind the Candelabra 2

Toen begin 2013 de film Side Effects verscheen, liet regisseur Steven Soderbergh al weten dat het zijn laatste speelfilm zou zijn. Volgens de regisseur heeft men in Hollywood meer oog voor de winst die een film kan maken dan van naar de kwaliteit van een film te kijken. Wat dat betreft is er sinds de zeventiger jaren niet eens zo gek veel veranderd in Hollywood. Toen Soderbergh liet weten dat hij de autobiografie van Scott Thorson wilde verfilmen, was er geen filmstudio te vinden die zich aan het verhaal wilde wagen vanwege de homoseksuele thematiek. Uiteindelijk was het de televisie- en filmzender HBO die met de eigenzinnige filmmaker in zee ging.

Regisseur Steven Soderbergh heeft met Behind the Candelabra een film afgeleverd die naast het mierzoete en kitscherige bestaan van de excentrieke muzikant ook een onbekende en kwetsbare kant van Liberace toont. Michael Douglas speelt als Wladziu Valentino Liberace letterlijk de sterren van de hemel en werd hiervoor eerder al zeer terecht beloond met een Golden Globe en een SAG Award. Maar ook Matt Damon is overtuigend als de veel jongere Scott Thorson.

Behind the Candelabra 3

Extra:
Making Of

Conclusie: Behind the Candelabra is een zeer geslaagde film over het leven van een flamboyant showman, die tot aan zijn dood in zijn rol zou blijven.