CD: Dangers Of The Sea - Dangers Of The Sea

Voor het debuutalbum van Dangers Of The Sea vormde zanger Andreas Bay Estrup een band uit de Crème de la Crème van de Deense muziekwereld. Het resultaat is een duister maar ook zeker zeer melancholiek album, simpelweg getiteld Dangers Of The Sea.

Dangers Of The Sea LP

Voor de geschiedenis van Dangers Of The Sea moeten we terug naar het jaar 2010. Het was namelijk in dat jaar dat de voormalige jazzdrummer Andreas Bay Estrup besloot verder te gaan als zanger en een band oprichtte, samen met toetsenist Jess Jensen (Saybia), bassist Mike Juel Taageoj (Slaraffenland), gitarist Frederik Teige (Efterklang) en drummer Rasmus Jusjong. We mogen dus gerust stellen dat we hier met een Deense supergroep te maken hebben.

Dangers Of The Sea is een band wiens muziek het beste te omschrijven valt als indiepop met een snufje folkrock. De band haalt haar inspiratie duidelijk uit acts uit de zeventiger jaren (Crosby, Stills, Nash & Young, The Eagles), maar daarnaast horen we ook zeker invloeden van recentere artiesten (Fleet Foxes, Midlake). Zo doet de stem van Estrip ook regelmatig denken aan de eigenzinnige vocalen van Radiohead's Thom Yorke. Dat men veel vertrouwen had in het kunnen van de band bleek al in 2012, toen de op dat moment nog albumloze band al op het Roskilde-festival te zien was.

Het titelloze album opent met het intro 'Your Hands Are Folded', een korte sobere zeemansballade in de stijl van Mumford & Sons. Het daaropvolgende 'Mine To Keep' zet echter de toon voor een zeer melancholisch album, waarbij ook de voorgaande bands van de bandleden hun invloed heeft gehad op het eindproduct. Zo moeten we ook bij de eerste single van dit sterke debuutalbum meteen denken aan Saybia. Dangers Of The Sea maakt muziek die bij vlagen zeer deprimerend kan werken. Het is zeker geen album die je op een feestje moet gaan draaien, voor je het weet zit je in je eentje thuis met de kat op schoot.

Dangers Of The Sea (Foto: Anders Rimhoff)
Dangers Of The Sea (Foto: Anders Rimhoff)

Ben je een liefhebber van sobere duistere folkliedjes, zoals bijvoorbeeld Saybia of Efterklang, dan mag je dit ijzersterke debuut van Dangers Of The Sea zeker niet missen in je collectie. Met het elftal pareltjes op dit eerste album laat de groep in elk geval duidelijk horen, dat er nog steeds verdomd leuke indiepop in Denemarken wordt gemaakt. Het titelloze album van Dangers Of The Sea is vanaf vandaag bij de betere Nederlandse platenboeren te koop.