FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 april 2013

Spekman verzint list in kwestie illegalen

Een PvdA-werkgroep moet gaan onderzoeken of de afspraak in het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te stellen niet in strijd is met de afspraak om mensenhandel intensiever te gaan bestrijden. In dat geval moet de strafbaarstelling worden ingetrokken, zegt partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman zaterdag in Trouw.

De PvdA komt zaterdag in Leeuwarden bijeen voor een ledencongres. Het meest beladen punt dat besproken wordt is de strafbaarstelling van illegaliteit. De afgelopen weken hebben meerdere sociaaldemocraten zich uitgesproken tegen dat plan uit het regeerakkoord. Vooralsnog leek de partijtop echter niet te willen zwichten.

De kans is groot dat een overgrote meerderheid van de leden zich tijdens het congres uitspreekt tegen het voorstel. Spekman zou willen voorkomen dat het zo ver komt. De partijvoorzitter geeft aan niet opnieuw te willen onderhandelen met de VVD. "We hebben een afspraak en daar houden we ons aan", zegt hij in Trouw.

Spekman heeft wel aanvullende voorwaarden. Zo moet hulpverlening aan illegalen nooit strafbaar zijn, evenals opvang door gemeenten. En mocht sprake zijn van strijdigheid in het regeerakkoord tussen de strafbaarstelling en de strijd tegen mensenhandel, dan moet de strafbaarstelling worden ingetrokken, wil hij. "Uitbuiting ligt onmiddellijk op de loer als mensen hier illegaal verblijven. Criminelen zullen daar graag inspringen. Dat zal altijd voorkomen moeten worden", aldus Spekman.

Eerste wintertest F1 al in januari

De eerste wintertest in de Formule 1 zal in 2014 al in januari plaats gaan vinden. Dan zal de wereld op grote schaal kennis gaan maken met de nieuwe V6-motoren waarmee vanaf volgend jaar geracet zal gaan worden.

De verwachting is dat in de week van 20 of 27 januari er in Jerez getest zal gaan worden. Daarna zal het circus waarschijnlijk naar Qatar gaan verhuizen voor de tweede test. Hoe het programma er precies uit zal gaan zien zal over enkele weken in Spanje duidelijk worden wanneer er weer een vergadering van de Sporting Working Group op het programma staat.

Daarnaast moeten de plooien in de regels nog gladgestreken worden. Door de huidige FIA-reglementen is een test in januari niet toegestaan, maar hiervoor wordt nu een oplossing gezocht waarmee de teams in moeten gaan stemmen.

'Teeven gaf dorststaker asiel'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft een afgewezen asielzoeker uit Kameroen die begin vorige week in een asielzoekerscentrum in Grave in dorststaking is gegaan binnen een paar dagen erkend als vluchteling. Dat meldt het radioprogramma Argos zaterdag op basis van diverse bronnen.

De erkenning is in strijd met het beleid van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om niet te zwichten voor honger- en dorststakers vanwege het risico op precedentwerking. Teeven nam het besluit op het moment dat hij in de Tweede Kamer onder vuur lag om de kwestie rond de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

Die penibele situatie waarin de staatssecretaris zich bevond, zou een rol hebben gespeeld bij de erkenning. De verschillende betrokkenen met wie Argos sprak, zeggen dat de asielzoeker uit Kameroen in een procedure terecht was gekomen waarbij de IND binnen acht dagen kijkt of iemand kans heeft op asiel.

De IND oordeelde dat de 21-jarige man geen asiel moest worden verleend, waarop hij in dorststaking ging. De afwijzing zou na gesprekken met de man plotseling zijn omgezet in een verblijfsvergunning. Hierover zou direct contact zijn geweest met Teeven.

Bij een dorststaking wordt niet gedronken. Wie niet drinkt, kan binnen vijf tot zeven dagen overlijden. Hoogleraar straf- en vreemdelingenrecht aan de Tilburg Universiteit Anton van Kalmthout stelt dat het rampzalig zou zijn geweest als de 21-jarige asielzoekers zou zijn komen te overlijden in de week dat Teeven zo onder vuur lag. "Ik denk dat men dit absoluut heeft willen voorkomen."

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil volgens Argos geen details geven over de zaak, maar bevestigt dat Teeven gebruik heeft gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid. Aan de overwegingen van de staatssecretaris kunnen andere vreemdelingen geen rechten ontlenen, aldus het ministerie. "Het besluit om discretionair te gaan is immers bij uitstek een individuele toetsing."

Tien Amerikaanse steden willen Spelen 2024

Tien Amerikaanse steden hebben interesse getoond in de Olympische Spelem van 2024. Dat heeft directeur Scott Blackmun van het Amerikaans olympisch comité USOC vrijdag gezegd. Los Angeles en Philadelphia zijn daar twee van. San Diego samen met de Mexicaanse buurstad Tijuana een gooi naar de Spelen doen. Chicago heeft geen interesse.

Andere steden wilde Blackmun nog niet noemen. Wel wilde hij kwijt dat behalve Chicago nog twee steden formeel hebben gesteld geen interesse te hebben. Het USOC benaderde 35 Amerikaanse steden.

De Verenigde Staten hebben sinds Atlanta in 1996 geen Zomerspelen meer georganiseerd. New York deed een poging om de Spelen van 2012 binnen te halen, maar verloor van Londen. Vier jaar later ging Chicago, ondanks de aanwezigheid van president Barack Obama bij de verkiezing, al in de eerste ronde onderuit. Rio de Janeiro kreeg de Spelen van 2016 uiteindelijk.

Sindsdien heeft het USOC een langlopend conflict met het IOC over televisiegelden opgelost. Dat werd als een van de belangrijkste redenen gezien waarom het IOC de Amerikaanse steden geen kans gaf.

[Primera Divisíon] Rayo Vallecano en Osasuna delen de punten

De wedstrijd in de Primera Division tussen Rayo Vallecano en Osasuna is vrijdag onbeslist gebleven. Na negentig minuten spelen in Madrid was de eindstand 2-2. Rayo blijft achtste met 46 punten uit 33 duels. Osasuna is de nummer vijftien met 33 punten uit 33 wedstrijden en staat slechts vijf punten boven de degradatiestreep.

Andrija Delibasic opende de score voor de thuisploeg, maar Osasuna boog de achterstand via Raoul Cédric Loé en Alejandro Arribas binnen het kwartier om in een voorsprong. Francisco 'Piti' Medina bezorgde Rayo met een treffer in de tweede helft alsnog een punt.

[JL] Cambuur voorkomt feestje Volendam

SC Cambuur heeft de beslissing in de Eerste Divisie uitgesteld tot de laatste speelronde. De Friezen wonnen met 4-0 van FC Emmen door doelpunten van Martijn van der Laan, Adnane Tighadouini, Martijn Barto en Mark Diemers. Koploper FC Volendam moet daardoor de titelaspiraties nog even in de ijskast zetten.

De Wijdbroeken waren thuis wel te sterk voor MVV: 2-1. Raymond Fafiani zette Volendam op 1-0, maar Bryan Smeets dreigde roet in het eten te gooien. Michiel Kramer scoorde zes minuten voor tijd alsnog de winnende treffer.

Door de zege van de twee laatst overgebleven kanshebbers op de titel blijft het gat twee punten in het voordeel van Volendam. De Noord-Hollanders spelen volgende week vrijdag uit bij Go Ahead Eagles terwijl Cambuur naar Excelsior moet.

De strijd om de negende plaats, de laatste plek die recht geeft op deelname aan de nacompetitie, blijft ook nog open. Nummer negen FC Dordrecht (3-1 van Fortuna Sittard), nummer tien FC Oss (2-1 van Helmond Sport) en nummer elf FC Den Bosch (3-1 van FC Eindhoven) verloren alle drie. Het verschil tussen de drie clubs bedraagt twee punten.

Overige uitslagen Eerste Divisie vrijdag:

De Graafschap - Telstar 2-0

Sparta Rotterdam - Excelsior 1-1

[Bundesliga] Greuther Fürth strijdend ten onder tegen Hannover

SpVgg Greuther Fürth kan degradatie uit de Bundesliga nauwelijks meer ontgaan. De club verloor vrijdag met 3-2 van Hannover 96 en heeft nog slechts een minieme kans om directe degradatie te ontlopen. Als FC Augsburg zaterdag minimaal een punt pakt tegen VfB Stuttgart is de degradatie dit weekeinde al een feit.

Mohammed Abdellaoue opende in de 36e minuut de score voor Hannover dat een fris spelend Greuther Fürth trof. De thuisploeg kwam vijf minuten later dan ook verdiend op gelijke hoogte via Nikola Djurdjic.

In de tweede helft namen de bezoekers opnieuw de leiding. In de 71e minuut was het André Hoffmann die scoorde. Opnieuw toonde Greuther Fürth echter veerkracht. In de 83e minuut dook Djurdjic plots voor Hannover-doelman Ron-Robert Zieler op en kopte de 2-2 binnen.

Greuther ging daarna op zoek naar de winnende goal. De ploeg kreeg echter het deksel op de neus toen Sergio da Silva Pinto de 3-2 scoorde voor Hannover en de bezoekers daardoor te veel gaf.

Hannover klimt door de zege naar de negende plaats met 41 punten uit 31 duels. Greuther Fürth blijft met achttien punten uit 31 laatste.

Ontmoet de dames van Killer is Dead

Onder de noemer KID TV heeft Grasshopper een kennismakingsvideo online gezet waarin we drie dames uit de game Killer is Dead ontmoeten. De video is geheel in het Japans, maar de beelden spreken eigenlijk wel voor zichzelf...

Naast de dames zien we ook hun in-game personages en wat andere beelden uit de vreemde game. Killer is Dead is een game in de stijl van No More Heroes en Killer 7, twee cultgames van Grasshopper.

'Pastebinners' dreigen met grote cyberaanval

Een groep medestanders van de 35-jarige Nederlander die donderdag in Spanje is aangehouden in het kader van een onderzoek naar grootschalige cyberaanvallen eist dat de man wordt vrijgelaten. Als dat niet gebeurt, dan wordt de grootste cyberaanval ooit gelanceerd, dreigen de medestanders op pastebin.com.

"Alles en iedereen zal eronder lijden", staat er in de boodschap. De groep stelt dat de overheid geen enkele kans heeft. "We hebben gekeken en getest hoe het met de huidige veiligheid in Nederland gesteld is. Banken, vliegvelden, zelfs jullie dierbare DigiD was in een paar minuten uitgeschakeld."

Het bericht lijkt te verwijzen naar de DDoS-aanvallen waarmee verschillende banken, vliegmaatschappij KLM en het DigiD-systeem van de overheid de afgelopen tijd te maken kregen. Door de aanvallen konden klanten van banken onder meer een tijd geen gebruikmaken van internetbankieren. De aanval op de KLM zorgde er vorige week voor dat online inchecken niet lukte. Het identificatiesysteem DigiD lag deze week plat door een DDoS-aanval, waarbij grote hoeveelheden data de servers overbelastten.

Vrijdag maakte het landelijk parket van het Openbaar Ministerie de arrestatie van de 35-jarige Nederlander bekend. De man zou aanvallen hebben uitgevoerd op de non-profitorganisatie Spamhaus, dat antispamdatabases beheert. Er zouden echter geen aanwijzingen dat de man betrokken zou zijn bij de recente cyberaanvallen op banken, het betaalsysteem Ideal en DigiD.

De aanval op Spamhaus zou de grootste cyberaanval zijn sinds internet bestaat. De Amerikaanse krant The New York Times schreef eind vorige maand dat de aanval op Spamhaus werd geopend toen de organisatie de Nederlandse firma Cyberbunker op zijn zwarte lijst zette. E-mailaanbieders gebruiken die lijst om spam op te sporen. De aangehouden man wordt door het OM aangeduid met de initialen S.K. Mogelijk gaat het om de in Barcelona woonachtige internetactivist Sven Olaf K., verbonden aan Cyberbunker.

K. werd aangehouden op basis van een Europees arrestatiebevel. Hij zal vermoedelijk aan Nederland worden uitgeleverd.

Li halvefinalist in Stuttgart

Na Li heeft vrijdag de halve finale van het WTA-toernooi in Stuttgart bereikt. De Chinese won met 6-3 en 7-5 van Petra Kvitova (5) uit Tsjechië. De als tweede geplaatste Li treft in de volgende ronde op het Duitse gravel Bethanie Mattek-Sands uit de Verenigde Staten. De qualifier was veel te sterk voor Sabine Lisicki: 6-4 en 6-2.

De andere halve eindstrijd in Stuttgart gaat tussen de Russin Maria Sharapova (1) en Angelique Kerber (3). Sharapova rekende met 7-5, 4-6 en 6-4 af met Ana Ivanovic uit Servië. De Duitse Kerber klopte Yaroslava Shvedova uit Kazachstan met 6-3 en 7-6 (2).

Remote download-functie voor PSN

Vanaf vandaag is het mogelijk om via je browser content voor je PlayStation 3 of PlayStation Vita aan te schaffen. Zodra de transactie is voltooid, zal je download in een wachtrij worden gezet.

PlayStation Plus-leden hebben een extra voordeel. Alle downloads in de wachtrij zullen vanzelf gedownload worden, mits je de automatische update-functie aan hebt staan. Als je geen PlayStation Plus-abonnement hebt, zullen je downloads starten op het moment dat je de console aanzet.

Uitslag sc Heerenveen - AZ

In Heerenveen werd 32ste competitiespeelronde begonnen met het duel tussen de plaatselijke sportclub en Alkmaar Zaanstreek. De thuisclub ging flink onderuit, het werd 0-4. Jozy Altidore scoorde twee keer voor AZ. Hieronder vind je de statistieken van het duel.

sc Heerenveen

0 - 4

AZ

     29' Altidore 
 32' Beerens 
 62' Gudmundsson 
 65' Altidore 
 
 Gele kaart: De Roon, (sc Heerenveen), Ortiz, (AZ)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v.Anholt
Gouweleeuw
Zomer
Kruiswijk
De Roon
Kums
v.d.Berg (Marecek/69)
El Ghanassy
Finnbogason
v.La Parra (Pappa/78)
  Esteban
Marcellis (Johansson/73)
Reijnen
Viergever
Wijnaldum
Maher
Ortiz
Elm (Overtoom/70)
Beerens
Altidore
Gudmundsson (Berghuis/78)

Rusland houdt 140 moslims aan

De Russische politie heeft vrijdag bij een razzia in een islamitisch gebedshuis in Moskou 140 mensen aangehouden. De actie was onderdeel van een klopjacht op militante moslims.

Dit heeft de veiligheidsdienst FSB laten weten. Er is geen link naar de aanslag van Boston die gepleegd is door militante Tsjetsjenen. Wel zei president Vladimir Poetin donderdag dat de aanslag in de VS hard optreden tegen moslimmilitanten uit de Kaukasus rechtvaardigt en dat de VS en Rusland de handen ineen moeten slaan bij de strijd tegen militanten.

"Italiaans voetbal niet meer interessant"

De Serie A loopt achter op andere Europese topcompetities. En daar moet gauw iets aan veranderen, vindt de voorzitter van Juventus. Andrea Agnelli kijkt met lede ogen aan hoe Italië niet vertegenwoordigd is in de halve finales van zowel de Champions League als de Europa League. Maar ook in eigen land is het niet al te best, vindt de zakenman en Juventus-voorzitter.

"Is het Italiaanse voetbal vandaag de dag interessant om te bekijken?", vroeg hij zich af tegenover de Financial Times. "De helft van de stadions is leeg, er is geweld. Ik bedoel, dat is niet een geweldig product", klaagde Agnelli.

De Serie A zou een voorbeeld kunnen nemen aan Engeland, vindt de 37-jarige preses. "Je leest allerlei Chinese berichten over de Premier League. Wij spreken wel multinational-bedrijven, maar we spreken slechts hun lokale budget aan. We willen met het hoofdkwartier praten."

Juventus is weer op de weg terug sinds het 'Calciopoli'-omkoopschandaal in 2006, en lijkt op weg naar de titel in Italië. "Het huidige team heeft veel potentie. Het voelt als mijn beestje. Ons merk wordt nu gesterkt door ons geweldige comebackverhaal. Dat gaf ons de kans om te laten zien hoe goed we het Italiaanse systeem leiden."

Schadevergoeding voor weduwen Sulawesi

Het kabinet wil een schikking treffen met de weduwen van Sulawesi. Behalve een spijtbetuiging krijgen zij waarschijnlijk elk twintigduizend euro. Dat meldt de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De ministerraad heeft vrijdag steun uitgesproken voor de instructie die Timmermans eerder deze week aan de landsadvocaat heeft gegeven om met de weduwen van Sulawesi te komen tot een schikking net zoals gebeurde in de zaak-Rawagedeh. In 2011 kregen de weduwen van de massa-executie in Rawagedeh twintigduizend euro schadevergoeding en een spijtbetuiging.

In de nu voorliggende kwestie betreft het tien weduwen van mannen die in 1947 door Nederlanders werden doodgeschoten op Zuid-Celebes, het huidige Sulawesi. "Aangezien Nederland eerder al het principe van een schadevergoeding en spijtbetuiging had omarmd, is er geen enkele reden om deze hoogbejaarde en kwetsbare weduwen te confronteren met een langdurige juridische procedure", laat Timmermans weten.

"Dat is niet in hun belang, maar ook niet in het belang van de staat. Met een schadevergoeding en een spijtbetuiging krijgen de weduwen hun dierbaren niet terug, dus hun verdriet kunnen wij niet wegnemen, maar toch hoop ik dat hiermee een bijdrage wordt geleverd tot verwerking van het verlies."

Zondag meldde de NOS nog dat de onderhandelingen tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de weduwen waren gestaakt. Het departement zou met een schikkingsvoorstel van tienduizend zijn gekomen, wat in de ogen van de weduwen een grove belediging zou zijn.

Volgens Timmermans waren de onderhandelingen nog niet afgebroken. Op instructie van de bewindsman heeft de landsadvocaat dit dinsdag ook laten weten aan de advocaat van de weduwen. De minister wil verder in de toekomst bij gelijke gevallen ook dezelfde schikking en spijtbetuiging toepassen. De staat zal daarbij de uitspraak van de rechter in de Rawagedeh-zaak volgen.

"Brabant heeft ruimte voor twee Eredivisieclubs"

Noord-Brabant heeft te veel clubs in de Eredivisie. Dat is althans de mening van oud-trainer Sef Vergoossen. In gesprek met Omroep Brabant ging de oud-trainer van onder meer PSV, Roda JC en VVV-Venlo in op het aantal Brabantse clubs in de Eredivisie.

"Als je alle vier de Brabantse eredivisieclubs wil behouden, dan zeg ik: vergeet het maar. Dat gaat niet. Je moet een keuze maken", aldus Vergoossen. Dit seizoen zijn er vier Brabantse eredivisionisten: PSV, NAC, RKC en Willem II. Brabant zou wat hem betreft een voorbeeld moeten nemen aan de plannen die er ooit lagen voor 'FC Limburg'.

"Het verhaal is heel simpel. Als je de Jupiler League ook leuk vindt, prima. Maar als je zegt - vooral in Limburg - we willen op termijn ook nog een eredivisieclub hebben, dan kan dat in elk geval niet zoals het nu gaat. Dat weten we, dat is onderzocht. Dan moet je gaan samenvoegen en moet je naar FC Limburg toe."

Ronaldo ontbreekt bij Real in Madrileense derby

Cristiano Ronaldo moet zaterdag de Madrileense derby tussen Atletico Madrid en Real Madrid missen. De Portugese sterspeler van Real heeft 'een fysiek probleem' liet assistent-coach Aitor Karanka vrijdag weten. "We moeten kijken of hij dinsdag fit is", verwees Karanka naar de return in de halve finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund.

Real Madrid kijkt echter vooral naar de stadsderby, bezwoer Karanka. "We spelen tegen onze belangrijkste rivaal voor de tweede plaats en ons team gaat voor een overwinning." Karanka weet echter ook dat de wedstrijd voor Atletico belangrijk is. "Ze hebben al jaren deze wedstrijd niet gewonnen en dus moeten we 120 procent zijn."

De Madrileense derby kan beslissend zijn voor de titel in de Primera Division. Als Barcelona zaterdag uit wint van Athletic Bilbao kunnen de Catalanen bij een zege van Atletico op Real het kampioenschap vieren.

[NBA] Thunder lang zonder Westbrook door knieblessure

Oklahoma City Thunder kan in de play-offs van de NBA geen beroep meer doen op Russell Westbrook. De pointguard heeft een gescheurde meniscus in zijn rechterknie en moet geopereerd worden. Westbrook liep die kwetsuur woensdag op in het tweede duel tegen Houston Rockets toen hij botste met Patrick Beverley.

Voor Westbrook komt er door de blessure een einde aan een mooie reeks. Tot nu toe miste hij in vijf seizoenen in de NBA nog geen duel. Hij speelde 394 wedstrijden op rij in reguliere seizoenen en nam deel aan alle 45 play-offwedstrijden van Oklahoma City.

Zaterdag staat in Houston het derde duel in de best-of-sevenreeks tussen de Rockets en Oklahoma City op het programma. De eerste twee wedstrijden werden gewonnen door Oklahoma City.

'LA, the Voices gaan anders heten'

Los Angeles, the Voices overweegt verder te gaan onder een nieuwe naam. De heren hebben een geschil met Gordon, die de door hem geformeerde groep onlangs verliet. Ze willen doorgaan en mogen de door hem vastgelegde naam gebruiken tegen bepaalde voorwaarden. Die gaan de mannen echter te ver.

"Hij wil daar wat voor hebben, alleen dat is niet haalbaar en realistisch voor ons", vertelde Los Angeles, the Voices-lid Roy van den Akker vrijdagavond in RTL Boulevard. "Onder de voorwaarden is het praktisch niet te doen en hebben we geen andere keus om een andere naam aan te nemen."

Hij laat weten dat de afgelopen tweeënhalf jaar 'geen vetpot' zijn geweest en elke euro 'heel veel waard' is voor de mannen. "Ik moet toch ook mijn brood kunnen kopen en mijn huur kunnen betalen", vervolgt Van den Akker. "Dan rest ons niks anders om een andere weg te kiezen en een andere naam te kiezen."

"Het liefst zou ik gewoon met Gordon om de tafel gaan om dit als volwassen mensen uit te spreken", voegt Los Angeles, the Voices-lid Richy Brown daaraan toe. "Ik ben een positief mens en dus geloof ik daar absoluut in." De advocaten van beide partijen zijn al met elkaar in onderhandeling.

Eintracht Braunschweig naar Bundesliga

Eintracht Braunschweig speelt volgend jaar in de Bundesliga. De ploeg uit Nedersaksen won vrijdag in de Tweede Bundesliga met 1-0 bij FC Ingolstadt 04. Door die overwinning is Eintracht zeker van de eerste of de tweede plaats aan het einde van de rit. Hertha BSC stelde vorige week promotie al veilig.

Eintracht Braunschweig speelde vanaf de oprichting van de Bundesliga in 1963 tot en met het einde van het seizoen 1984-1985 op het hoogste niveau. In 1967 werd de club zelfs landskampioen. Na de degradatie in 1985 sukkelde Eintracht tussen het tweede en derde niveau in Duitsland heen en weer.

Moeder Boston-verdachten in terreurbestand

De moeder van de twee verdachten van de aanslagen op de marathon van Boston is anderhalf jaar voor de terreurdaad door Amerikaanse inlichtingendiensten opgenomen in een terreurbestand. Dat hebben twee bronnen bij de Amerikaanse regering vrijdag gezegd.

Rusland lichtte de CIA eind 2011 in dat Tamerlan Tsjarnajev en zijn moeder Zoebeidat Tsarnajeva religieuze opstandelingen waren die naar Rusland wilden reizen. Tamerlan vond enkele dagen na de aanslagen in Boston de dood in een vuurgevecht met de Amerikaanse politie.

De CIA drong erop aan dat moeder en zoon werden opgenomen in het geheime terreurbestand TIDE. Personen in het bestand worden niet direct verdacht van terroristische motieven of activiteiten. Ook worden hun gangen niet automatisch nagegaan als ze op de lijst staan, zeiden de bronnen.

[EK Judo] Polling: "Goud, beter kan gewoon niet"

Kim Polling was bij haar eerste EK direct gebombardeerd tot favoriete voor de titel. Toch kon de 22-jarige judoka uit het Groningse Zevenhuizen nauwelijks geloven dat ze er met de Europese titel vandoor ging. "Ik heb gewoon goud gewonnen op mijn eerste EK", stamelde Polling na winst in de finale op haar landgenote Bolder. "Beter kan gewoon niet. Nee, ik kan echt nog niet helemaal bevatten dat ik hier in Boedapest Europees kampioene ben geworden."

"Tijdens het EK werd ik ook best wel zenuwachtig", bekende Polling. "Zeker toen ik best wel lang moest wachten op mijn volgende wedstrijd. Ik kreeg een flinke huilbui en toen ging het wel weer. Daarna had ik nergens last meer van."

De Velserbroekse Bolder besefte vrijdag na een periode met veel blessureleed dat ze misschien wel blij moest zijn met haar zilveren medaille op het EK in Boedapest. "Maar het zit me toch niet lekker", zei ze over haar nederlaag in de finale van de klasse tot 70 kilogram tegen haar landgenote Polling. "Zilver voelt nu als een tegenvaller."

"Ik heb een zware enkelblessure gehad waardoor ik er niet bij was in Parijs en Düsseldorf. En de afgelopen weken had ik andere kleine pijntjes. Mijn voorbereiding was gewoon niet ideaal. Toch hoopte ik op een zege. Dat is niet gelukt. Ik kwam achter in de finale en Polling kent me natuurlijk goed. We trainen vaak samen."

IND bekijkt Oeigoerse asielaanvragen nog eens

De asielaanvragen van Oeigoeren die zijn bijgestaan door de twee tolken die de IND eerder op non-actief stelde, worden opnieuw bekeken. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) antwoordt dat vrijdag op vragen van de SP in de Tweede Kamer.

Teeven laat kijken naar aanvragen die zijn afgewezen of die nog in behandeling zijn. Daarbij wordt er nadrukkelijk rekening mee gehouden dat vertrouwelijke informatie van Oeigoerse asielzoekers bekend is geworden bij de Chinese autoriteiten, meldt de bewindsman.

Intensief dossieronderzoek wijst volgens Teeven uit dat in ongeveer 1000 dossiers gebruik is gemaakt van deze tolken. Sinds het begin van het onderzoek naar de tolken, een man en een vrouw, zijn er geen besluiten meer genomen over asielaanvragen van Oeigoeren. In maart werd bekend dat de twee Oeigoerse tolken ervan werden verdacht dat ze vertrouwelijke informatie doorspeelden aan de Chinese overheid. De twee zijn op non-actief gezet en worden voortaan niet meer ingeschakeld

IND bekijkt Oeigoerse asielaanvragen nog eens
IND bekijkt Oeigoerse asielaanvragen nog eens (Foto: ANP)

Giggs prijst "briljante" Van Persie

Robin van Persie heeft een groot aandeel gehad in de landstitel van Manchester United. Dat is puur kwaliteit, meent ploeggenoot Ryan Giggs.

De Nederlandse spits was maandag de gevierde man, toen hij met een hattrick tegen Aston Villa - in de eerste helft - United de twintigste landstitel bezorgde. De topscorer van de Premier League maakt veel indruk op oude vos Giggs, die zijn dertiende landstitel kon vieren.

"We wisten allemaal dat hij kwaliteit heeft, maar soms besef je niet hoe goed een speler wel niet is, totdat je tegen hem speelt", begon hij tegen BBC Radio 5. "We beseften het door met hem te trainen en te spelen, en dan zie je gewoon dat Robin simpelweg een briljante speler is."

Zondag gaat Manchester United op bezoek bij Van Persie's oude werkgever Arsenal. Giggs snapt dat niet iedere fan Van Persie met open armen zal ontvangen. "Natuurlijk zullen sommige fans niet blij zijn, omdat hij hun beste speler was en veel scoorde. En dan ben je teleurgesteld als zo iemand je club verlaat."

"Wij zijn blij dat hij naar ons is gekomen en dat hij zo'n geweldig seizoen heeft gehad. Hopelijk zullen de fans hem het respect geven dat hij verdient, maar je kunt het natuurlijk nooit garanderen."

Nadal stoomt door naar halve finale Barcelona

Rafael Nadal heeft zich vandaag naar de halve finale van het ATP-toernooi in Barcelona geslagen. De als tweede geplaatste Spanjaard had geen kind aan landgenoot Albert Ramos en won het kwartfinaleduel met 6-3, 6-0. In de halve finale is Milos Raonic (5) of Tommy Robredo Nadals volgende opponent.

Nadal had eerder vandaag in de derde ronde gewonnen van de Fransman Benoît Paire: 7-6 (2), 6-2. Die wedstrijd was doorgeschoven van donderdag omdat het toen regende in de Catalaanse hoofdstad.

De andere halve finale in Barcelona gaat tussen Philipp Kohlschreiber (8) en Nicolas Almagro (4). De Duitser Kohlschreiber zag Thomaz Bellucci (16) opgeven voordat er een punt gespeeld was. De Spanjaard Almagro klopte Juan Monaco (7) uit Argentinië met 6-3, 7-5.

Paspoort criminelen eerder ingetrokken

Het paspoort van veroordeelde criminelen kan voortaan eerder worden ingetrokken, om te voorkomen dat zij hun straf ontlopen door naar het buitenland te vluchten. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Nu kan het Openbaar Ministerie verzoeken om het paspoort in te trekken bij personen die zijn veroordeeld voor een gevangenisstraf van zes maanden. Dat wordt verlaagd naar vier maanden. Het paspoort kan nu al worden ingetrokken bij mensen die een boete van 3900 euro of meer hebben openstaan. Dat wordt uitgebreid met mensen die nog een schadevergoeding van datzelfde bedrag of meer moeten betalen.

Poetin: geen adoptie door Franse homoparen

De Russische president Vladimir Poetin wil adoptie van Russische wezen door Franse homoparen verbieden. Hij zei dat vrijdag tegen het Russische persbureau Interfax.

Frankrijk nam eerder deze week een wet aan die het homohuwelijk mogelijk maakt en homoparen het recht geeft een kind te adopteren. Poetin zei dat hij een verandering van de afspraken tussen zijn land en Frankrijk wil.

Homoseksualiteit is een heet hangijzer in Rusland. Het Russische parlement praat al sinds januari over de invoering van een omstreden wet die propaganda maken voor homoseksualiteit verbiedt.

Poetin: geen adoptie door Franse homoparen
Poetin: geen adoptie door Franse homoparen (Foto: ANP)

FOK!filmtips van de dag: Lethal Weapon 3 & Lethal Weapon 4

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Roger Murtaugh en Martin Riggs, gespeeld door Mel Gibson en Danny Glover, zijn het nog steeds niet zat. Lethal Weapon 3 is nog gekker dan de vorige twee delen. Het concept is niet verandert: Humor en actie. Ook Leo Getz, een rol van Joe Pesci, is terug en zorgt weer voor een dolle boel. Nadat Riggs en Murtaugh een gebouw de lucht in lieten gaan zijn ze gedegradeerd tot normale agenten. Maar de staat is niet veilig met deze twee. Te zien om 20.30 uur op Veronica.

Als je er dan nog zin in hebt, komt Lethal Weapon 4 om 22.50 uur op Veronica. Riggs en Murtaugh voelen zich oud voor hun beroep. Ze moeten de Chinezen stoppen illegale zaken te doen in de V.S. Uncle Benny is de maffiabaas in Chinatown, die Chinese slaven heeft laten importeren. Een nieuwe agent, vertolt door Chris Rock, komt hun team versterken om de klus te klaren.

Vanuit tunnels van doorzichtige kunststof kunnen toeristen in het zeedierenpark Seaworld in Florida het leven van vissen, waaronder een pas gevangengenomen jonge haai, in hun natuurlijke omgeving observeren. Niemand heeft echter gerekend op een grote witte haai, die op zoek naar haar jong, de toeristen de schrik op het lijf jaagt door onophoudelijk aan te vallen. Jaws 3-D is te zien om 00.00 uur op RTL7.

In deze autobiografische animatiefilm, Vals Im Bashir (Waltz with Bashir), toont regisseur Ari Folman zijn herinneringen aan de strijd in Libanon als Israëlische soldaat in 1982. De film won vele prijzen waaronder de Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film.

Ari heeft 's nachts in een bar een afspraak met een vriend die gekweld wordt door terugkerende nachtmerries waarin hij stelselmatig wordt achtervolgd door een meute van 26 honden. 26, dat is precies het aantal honden dat hij heeft moeten doden tijdens de Libanese oorlog in 1982. De volgende dag komen voor het eerst herinneringen van Ari's verleden naar boven. Het wordt voor hem van vitaal belang dat hij terugkeert naar deze donkere periode uit zijn leven. Om de waarheid te achterhalen, besluit hij zijn vroegere wapenbroeders over de hele wereld op te zoeken en te gaan interviewen. Hoe dieper Ari in zijn persoonlijk verleden graaft, hoe meer de verdrongen beelden uit zijn geheugen naar de oppervlakte komen. Te zien om 00.15 uur op Nederland 2.

Skyline, Apocalypto, The Prince & Me II: The Royal Wedding, Daybreakers, Married to the Mob, Metro en Species: The Awakening zijn ook te zien op je kijkbuis vanavond.

Racisme bij basisschoolbesturen

Allochtone leerlingen worden structureel geweigerd op basisscholen vanwege hun etnische afkomst. Dat gebeurt met ondoorzichtige en oneerlijke toelatingsprocedures, blijkt uit een onderzoek in opdracht van Instituut voor Multiculturele Vraagstukken Forum. Het instituut benadrukt dat het om een kleinschalig onderzoek gaat.

Forum liet onderzoeksbureau KBA Nijmegen zo'n dertig ouders en twaalf schooldirecteuren, schoolbestuurders en onderwijsambtenaren interviewen. Daaruit kwam naar voren dat ouders het idee hebben dat hun kind vanwege hun afkomst wordt geweigerd.

Zo kregen ouders te horen dat zeer vroege aanmeldleeftijden worden gehanteerd en werden ze naar hun overtuiging zonder geldige reden doorverwezen naar een andere school. Schooldirecteuren en andere professionals bevestigen het vermoeden van de ouders dat dit vanwege afkomst gebeurt.

Scholen vrezen te 'zwart' te worden en daarmee minder aantrekkelijk te worden voor 'witte' leerlingen. Ook zijn scholen volgens de onderzoekers bang dat migrantenleerlingen met taal- en leerachterstanden schoolscores, zoals bijvoorbeeld die van de Citotoets, naar beneden halen.

Op basis van dit onderzoek vrezen de onderzoekers voor segregatie. Over de omvang van de problematiek is op basis van dit onderzoek echter geen uitspraak te doen, vinden de onderzoekers. Een woordvoerder van Forum laat weten te hopen dat dit onderzoek voor minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) aanleiding is voor een grootschalig onderzoek.

"Wie zou niet afhankelijk zijn van Messi?"

Lionel Messi is al jaren de drijvende kracht op het veld bij FC Barcelona. Dat erkent ook zijn trainer Tito Vilanova.

Messi was een tijdje afwezig door een blessure, maar keerde terug op het veld tegen Bayern München. Hij kon niet voorkomen dat de droom van een Champions League-finale in duigen viel na een 4-0 afstraffing door de Duitse landskampioen.

"Het is normaal voor ons dat we het merken als Messi er niet is, toch?", vroeg Vilanova aan diverse media. "Afhankelijk zijn van Messi is niks nieuws en dat is normaal, aangezien hij de beste van de wereld is. We hopen nog vele jaren van hem afhankelijk te zijn."

Vilanova wilde niet erkennen dat de macht in het Europese voetbal verschoven is van Spanje naar Duitsland, na ook de 4-1 zege van Borussia Dortmund op Real Madrid. "Ik denk niet dat dit het einde van het Barcelona-tijdperk is. Als we geen geweldig team zouden hebben, zouden we ook niet zo dicht bij de landstitel zijn en in de halve finale van de Champions League staan."

De oefenmeester blijft strijdvaardig richting de return tegen Bayern in Camp Nou. "Wij zijn Barcelona, we spelen thuis, en we zijn het aan onze fans verplicht om te proberen de finale te bereiken. Ik accepteer de kritiek na de wedstrijd tegen Bayern, maar ik gooi de handdoek nog niet in de ring."

Meersman boekt tweede ritzege in Romandië

Gianni Meersman heeft vandaag zijn tweede dagsucces geboekt in de Ronde van Romandië. De Belg van Omega Pharma-Quick-Step was in de 181 kilometer lange derde etappe de sterkste in de sprint in Payerne. Hij bleef de Italiaan Francesco Gavazzi (Astana) en de Zwitser Michael Albasini (Orica-Greenedge) voor.

Door zijn overwinning nadert Meersman de Britse klassementsleider Chris Froome tot op negen seconden. Andrew Talansky staat op zes tellen tweede. Stef Clement valt met de achtste stek ook in de top tien.

Steven Kruijswijk liet zich vrijdag van voren zien. De renner van Blanco Pro Cycling maakte deel uit van de vlucht van de dag en sprong toen de kopgroep was teruggepakt nogmaals weg. Onder anderen Wilco Kelderman koos ook de aanval, maar de etappe werd toch in de sprint beslist.

Een andere Nederlander, Wout Poels, stapte af. De Limburger heeft last van geïrriteerde luchtwegen, zo liet zijn ploeg Vacansoleil weten.

Inter bestraft voor racistisch gezang

Internazionale heeft een boete van 45 duizend euro gekregen van de Uefa. Fans van de Italiaanse club misdroegen zich vorige maand in een Europa Leagueduel tegen Tottenham Hotspur. Spits Emmanuel Adebayor van de Spurs kreeg racistische liederen naar zijn hoofd geslingerd, er werd vuurwerk afgestoken en met voorwerpen gegooid.

De racistische bejegening van Adebayor had overigens niet het gewenste effect. De 29-jarige Togolees haalde in blessuretijd zijn gram door de enige treffer van Tottenham voor zijn rekening te nemen. De 4-1 eindstand was na de 3-0 zege in Londen voldoende voor de Engelsen om door te gaan naar de kwartfinale.

Rutten accepteert excuses Reis

Fred Rutten heeft zich verbaasd over het gedrag van Jonathan Reis. Die reageerde verontwaardigd toen Rutten hem tegen Feyenoord wisselde.

In de aanloop naar het duel met Willem II wilde de Vitesse-coach niet al te diep op de situatie ingaan. "Het gedrag van Reis heeft mij wel verbaasd. Maar het boek is weer dicht. Hij heeft zijn excuses aangeboden en iedereen heeft die geaccepteerd", zei hij volgens Voetbal International.

Vitesse komt zondag een oude bekende tegen, want de club liet Nicky Hofs in de winterstop naar Willem II gaan. Afgelopen zomer werd hem nog een nieuw contract in Arnhem beloofd door Merab Jordania, die die kwam daar later op terug. "'Als je naar dit seizoen kijkt, dan heb ik hem nauwelijks gebruikt."

"Als de selectie voor volgend seizoen flink wordt uitgedund en hij er bovenuit steekt, dan kan ik niet om hem heen", aldus Rutten. Vitesse staat met drie duels te gaan op de vierde plek in de Eredivisie. Koploper Ajax heeft zes punten voorsprong.

Banenverlies bij protestantse kerken

Bij de protestantse kerk in Nederland verdwijnt de komende vier jaar tien procent van de werkgelegenheid. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van CNV Kerk en de Protestantse Kerk Nederland (PKN) onder vijfhonderd kerkgemeenten.

Als gevolg van onder meer de vergrijzing vertrekt tot een kwart van het personeel tot en met 2017. Bijna dertig procent van het personeelsbestand is 60 jaar of ouder. Zeventig procent is ouder dan 50 jaar.

Veertig procent van het vertrekkende personeel wordt niet vervangen. De kerken besluiten daartoe door de dalende ledenaantallen. Het aantal leden van de PKN neemt jaarlijks met ongeveer tweeënhalf procent af. Hierdoor dalen ook de inkomsten van de kerken.

PKN bestaat in totaal uit 1650 kerkgemeenten, waar ongeveer vierhonderd pastoraal werkers en ongeveer 4400 overige medewerkers, onder wie kosters, administratief personeel en musici, actief zijn. Veel van de werkzaamheden die niet meer worden ingevuld door betaalde krachten worden voortaan door vrijwilligers gedaan.

De bijna negentienhonderd predikanten zijn uit het onderzoek gehouden. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het predikantenbestand tussen 2005 en 2010 met tien procent is gedaald.

De katholieke kerk kampt met dezelfde ontwikkelingen en schrapt ook banen, zo werd eerder al duidelijk.

Dubbele avondspits door vakantieverkeer

De avondspits is vrijdag twee keer zo druk als normaal. Omstreeks 17.10 uur stond er 340 kilometer file, meldt een woordvoerder van de ANWB. Dat het zo druk is op de weg, komt vooral door vakantieverkeer. Voor ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders begint dit weekend de meivakantie.

Vooral in Noord-Brabant, rond Arnhem en Nijmegen en vanuit Utrecht richting het zuiden staan veel files. De zegsman van de ANWB verwacht dat het hoogtepunt rond de 340 kilometer file blijft. Omstreeks 19.30 uur zijn naar verwachting alle files opgelost.

Holleeder bedreigt Peter R. de Vries met de dood

Peter R. de Vries heeft aangifte gedaan van het bedreigen met de dood tegen Willem Holleeder. De topcrimineel dook volgens de Vries donderdagavond onaangekondigd op op zijn privéadres en 'ging volledig door het lint', twittert de misdaadverslaggever.

De vrouw van De Vries was erbij toen Holleeder hem met de dood zou hebben bedreigd. Ook zij heeft aangifte gedaan bij de Utrechtse politie, aldus De Vries. De politie zou de kwestie 'direct hoog opgenomen' hebben met de Heinekenontvoerder. De politie was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Scribblenauts en DC-helden komen samen

Superman, Batman, Joker en alle andere helden van DC Comics zijn hard op weg de gamewereld te veroveren. Recentelijk schitterden ze nog in Injustice: Gods Among Us en in het Lego-universum in LEGO Batman DC Super Heroes. Volgens anonieme bronnen is het nu de beurt aan het Scribblenauts-universum.

De nieuwe game met als werktitel 'Scribblenauts Unmasked' is in ontwikkeling bij studio 5th Cell. Het spel draait om Max, de held van Scribblenauts, die toevalig terecht komt in het DC-universum. Zo krijgt hij  het bij Wayne Manor aan de stok met Killer Croc en een door Joker gemanipuleerde Batman.  Andere bekende namen die verschijnen zijn AquaMan, Manta, Harley Quinn en Mr. Freeze.

Scribblenauts Unmasked komt uit voor pc, Wii U, en 3DS en krijgt een officiële aankondiging op de E3. Scribblenauts gecombineerd met de wereld van DC Comics: geniaal of faal? Laat je mening weten in de comments.

[EK Judo] Polling verslaat Bolder in finale

Kim Polling en Linda Bolder staan tegenover elkaar in de finale van het EK judo in Budapest. Beide komen uit in de categorie tot 70 kilogram. Kim Polling was na een kleine minuut klaar met Bernadette Graf uit Oostenrijk en Bolder won van de Duitse Laura Vargas-Kohl. 

De winnaar wordt de opvolger van Edith Bosch die vorig jaar in deze categorie Europees kampioen werd. Beide dames zijn in vorm, Polling won dit jaar al drie toernooien waaraan ze deelnam. Ze won onderandere de Grand Slam in Parijs. Nederlands kampioene Bolder won afgelopen december de Grand Slam in Tokio. 

Update 17.25 uur

Kim Polling is Europees kampioen judo geworden in de categorie tot zeventig kilogram. Ze wist Linda Bolder nipt met een yuko te verslaan. Nadat de score op het bord stond probeerde Polling de partij tactisch uit te judoën. Dat moest ze bekopen met nog drie straffen. Deze straffen leveren sinds januari geen punten meer op voor de tegenstander en dus maakte dat voor de uitslag niet meer uit. 

Koningslied ook aan kop in Single Top 100

Het Koningslied doet het ondanks alle kritiek goed in de hitlijsten. Het nummer waarin tal van artiesten Willem-Alexander toezingen is binnengekomen op de eerste plaats in de Single Top 100, blijkt vrijdagmiddag. 's Ochtends werd al duidelijk dat het lied hetzelfde heeft gepresteerd in de Mega Top 50.

Het door John Ewbank gecomponeerde Koningslied beleefde een week geleden zijn première, maar werd een dag later na een storm aan kritiek alweer teruggetrokken door de componist. Met name de tekst was en is het mikpunt van hoongelach. Het Nationaal Comité Inhuldiging besloot maandag toch vast te houden aan het lied.

Het Koningslied houdt in de Single Top 100 de nieuwe hit van Daft Punk achter zich. Get Lucky, dat het danceduo maakte met Pharrell Williams, komt binnen op de tweede plaats. Williams is ook te horen op de nummer drie van deze week: Blurred Lines van Robin Thicke. Koningin van Alle Mensen, het lied waarmee RTL Boulevard koningin Beatrix uitzwaait, completeert de top vier.

Jongeren vinden salaris koning te hoog

De meeste jongeren vinden het toekomstige salaris van Willem-Alexander te hoog. Bijna acht op de tien vinden dat het wel wat minder kan dan de 825.000 euro per jaar die hij als koning gaat verdienen. Ruim een derde vindt dat zijn salaris niet boven de 150.000 euro mag liggen, blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag.

Ruim tachtig procent van de 2300 ondervraagde jongeren geeft wel aan vertrouwen te hebben in de aanstaande koning. Zij verwachten dat hij koningin Beatrix, die een 8,1 krijgt, evenaart. Ook vindt een ruime meerderheid dat Nederland een monarchie moet blijven.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat er op school geen aandacht is besteed aan de troonswisseling. Slechts veertig procent weet dat koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima stemrecht hebben, maar hier geen gebruik van maken. Dat de koning(in) het staatshoofd is weet bijna driekwart van de jongeren.

Rutte verdedigt Van Miltenburg

Mark Rutte (VVD) neemt het op voor Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. De partijgenoot van de premier kwam donderdag onder vuur te liggen in de Tweede Kamer, waarna ze geëmotioneerd de zaal verliet.

Rutte zei vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie dat hij dit niet pijnlijk vond. Volgens hem is het uiting geven aan emoties in de politiek juist krachtig. Hij vindt de debatten die hij onder leiding van Van Miltenburg voert behoren tot de plezierigste zaken van zijn functie.

De premier wilde zich verder niet te veel mengen in de zaak. "Ik heb geen rol in de relatie tussen parlement en voorzitter, ik ben daar slechts te gast."

Bertens kan titelprolongatie vergeten

Kiki Bertens is in de kwartfinale van het WTA-toernooi in Marrakech uitgeschakeld. De Nederlandse tennisster, die als vijfde was geplaatst, dolf het onderspit tegen de Spaanse Lourdes Dominguez Lino. Het werd 6-4, 4-6, 6-3. De partij nam liefst twee uur en twintig minuten in beslag. Bertens was titelverdedigster op het Marokkaanse gravel.

Beide speelsters hadden door de harde wind moeite om hun opslag te behouden. Bertens kwam in de eerste set van een 5-1 achterstand terug tot 5-4, maar moest de set toch aan Dominguez Lino laten. In het tweede bedrijf wisselden beide speelsters drie keer hun opslag uit, voordat de Wateringse de stand gelijk trok.

Voor de 21-jarige Bertens begon de derde set teleurstellend. Ze ging door haar enkel en moest zich even laten behandelen door de fysiotherapeut. Het eerste servicebehoud in de beslissende set was voor de Spaanse, die daardoor op 5-3 kwam. Met nog een break besliste ze vervolgens de partij.

Bertens, die donderdag nog moeizaam afrekende met de Italiaanse Flavia Pennetta, verdedigde in Marokko haar titel. Vorig jaar pakte ze in Fez, dat tussen 2007 en 2012 de organisatie in handen had, haar tot nu toe enige WTA-titel. Eerdere edities van het toernooi vonden plaats in Casablanca en Rabat.

Sylvana Simons wil gebruiksaanwijzing voor legging

Sylvana Simons vindt dat sommige kledingstukken van een handleiding zouden moeten worden voorzien. "Een soort gebruiksaanwijzing van hoe je het niet moet dragen en ook wie het niet zou moeten dragen", vertelt Sylvana voor de camera van Novum Nieuws.

Als voorbeelden noemt de 42-jarige presentatrice jurkjes van lycra en driekwartleggings. Toch kunnen ook die volgens Simons leuk staan. "Je kan een hobbezak leuk maken, je kan een tuinpak leuk maken. Het moet gewoon de juiste maat zijn en in de juiste verhoudingen. Dan staat het goed."

De verguisde legging maakt volgens styliste Danie Bles deze zomer een comeback. "Ze komen helemaal terug, die wielrenbroekjes." Die trend valt bij BN'ers niet echt in goede aarde. "Ik moet gelijk aan een seksloos grijs legginkje denken", zegt Liza Sips. Toch sluit de 22-jarige actrice de legging niet helemaal uit. "Ik zou hem wel dragen als het een gaaf effect heeft."

Ook Leontien Borsato is geen groot fan van de korte legging. "Ik geloof niet dat ik het aan zou trekken", zegt de 45-jarige presentatrice. "Het kan wel heel erg in de mode zijn, maar als het niet bij je past, moet je het gewoon links laten liggen."

[Darts] Hoenselaar krijgt koninklijke onderscheiding

Dartster Francis Hoenselaar heeft vandaag een lintje ontvangen tijdens de lintjesregen op het stadshuis in Rotterdam. Stadsgenoot en burgemeester Aboutaleb had de eer om de tweevoudig wereldkampioene haar onderscheiding op te spelden.  

De Nederlandse Darts Bond en de Rotterdamse Darts Organisatie hadden enige tijd geleden al een aanvraag ingediend naar aanleiding van haar prestaties, haar de inzet voor het Nederlands team en voor wat ze betekend heeft voor de Nederlandse dartssport.

Naast haar twee wereldtitiels werd Hoenselaar 15 keer Nederlands kampioen, 7 keer Dutch Open kampioen, en 2 keer wereldkampioen koppels. In 2009 won ze de prestigieuze Lakeside titel door Trina Gulliver, haar eeuwige rivaal, in de finale te verslaan. In 2011 gaf Hoenselaar aan te stoppen met het Nederlands Team, maar op individueel vlak nog wel door te gaan.

Injustice hoogste nieuwe binnenkomer

Het vechtspel Injustice: Gods Among Us is met een derde plek de hoogste nieuwe binnenkomer in de verkooptoptien. De game kwam vorige week uit, maar viel toen buiten de top tien. De lijst wordt voor de vierde week aangevoerd door Luigi's Mansion 2, gevolgd door Call of Duty: Black Ops 2. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Op de zesde plek in de lijst staat het strategische rollenspel Fire Emblem: Awakening voor Nintendo 3DS. Het spel is deze week verschenen.

De grootste daler van deze week is het voetbalspel FIFA 13. De PlayStation 3-versie is gekelderd van de derde naar de negende plek van de top tien. Ook het simulatiespel SimCity is gezakt, van de vijfde naar de zevende plaats.

De volledige verkooptoptien van week 17 ziet er als volgt uit:
01. Luigi's Mansion 2 (Nintendo 3DS)
02. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
03. Injustice: Gods Among Us (PlayStation 3)
04. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
05. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
06. Fire Emblem: Awakening (Nintendo 3DS)
07. Simcity (pc)
08. Assassin's Creed III (PlayStation 3)
09. FIFA 13 (PlayStation 3)
10. Injustice: Gods Among Us (Xbox 360)

"Niche" Japanse studio teaset nieuwe RPG

Het Japanse team van "Galapagos RPG" geeft in hun slogan al aan dat ze een gameontwikkelaar zijn voor een specifiek type Japanner. Dit team, bestaande uit de grootheden Yoshitaka Amano, Nobuo Uematsu (beiden bekend van Final Fantasy) en het hele team van Hyperdimension Neptunia, kondigt binnenkort een nieuwe titel aan.

Om ons alvast warm te maken voor deze aankondiging hebben ze een teaser-trailer uitgebracht. De naam Earthbound Papas is overigens de band waar Nobuo Uematsu mee samenwerkt en heeft niets met de game, die in Japan Mother 2 heet, te maken. Een officiële titel voor deze game zal volgende maand bekend worden gemaakt.

Dubbelslag Sayar in Turkije

Mustafa Sayar heeft de zesde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De 24-jarige Turkse renner nam en passant de leiderstrui over van Natnael Berhane uit Eritrea. Hij bleef vrijdag in de 177 kilometer lange rit van Bodrum naar Selçuk twee Fransen voor. Yoann Bagot finishte als tweede, voor Nicolas Edet.

Sayar loste Berhane enkele kilometers voor de streep en reed vervolgens solo naar de overwinning. Dinsdag eindigde hij nog als derde, toen ging de winst naar Berhane.

De Ronde van Turkije duurt tot en met zondag.

Vecht met Bladewolf in Metal Gear Rising: Revengeance

In de nieuwste DLC voor Metal Gear Rising: Revengeance zal het mogelijk zijn om met je trouwe hond Bladewolf te spelen. Je speelt de robot "LQ-84i", zoals Bladewolf eerder genoemd werd, voordat je de opdracht kreeg om Raiden te vermoorden. 

Naast nieuwe missies zullen er ook niet VR-missies beschikbaar zijn. Ook zul je in het verhaal van Bladewolf een nieuwe vijand tegenkomen die we nog niet eerder hebben ontmoet, genaamd Khamsin. De DLC is op 9 mei in Japan te downloaden voor omgerekend ongeveer tien euro. Een Europese releasedatum wordt nog bekendgemaakt.

Metal Gear Rising: Revengeance Bladewolf DLC

Bescheiden tetten voor de elf in Dragon's Crown

Na de vorige klasse doet Atlus, boven de navel, een stapje terug in Dragon's Crown. Het personage zelf liegt er overigens niet om. In de onderstaande trailer is te zien wat de elf allemaal in huis heeft. Eenkhoorntjes en een boog in elk geval.

Dragon's Crown komt deze zomer in Amerika uit op PlayStation 3 en PlayStation Vita. Het is nog niet bekend of de game ook naar Europa komt.

Suarez accepteert tien duels schorsing

Luís Suarez gaat niet in beroep tegen de schorsing die hij heeft gekregen voor het bijtincident tegen Branislav Ivanovic.

De Football Association (FA) heeft dat vandaag bekendgemaakt. Suarez beet afgelopen weekend tegen Chelsea verdediger Ivanovic in de arm. Omdat de arbitrage het incident ontging, kon de oud-Ajacied op basis van televisiebeelden worden geschorst.

Suarez accepteert zijn straf, waardoor hij de komende tien wedstrijden van Liverpool in Engeland niet in actie mag komen. De Uruguayaan kreeg van zijn club ook een geldboete. Hoe hoog die boete precies is, is echter niet naar buiten gebracht.

Vanwege de schorsing komt Suarez dit seizoen niet meer in actie voor The Reds. Hij mist bovendien de eerste zes competitieduels van het nieuwe seizoen. Hij mag wel spelen in de voorrondes van de Europa League, mocht Liverpool zich via de Fair Play League daarvoor weten te plaatsen.

'Dragon Quest Monsters 2 krijgt een remake'

Nadat de eerste Dragon Quest Monsters in Japan een remake kreeg voor Nintendo 3DS, heeft Square Enix vandaag waarschijnlijk de titel voor Dragon Quest Monsters 2 geregistreerd. De 3D-remake van het eerste deel is voorlopig alleen nog in Japan uitgebracht. Of het tweede deel in Europa uitgebracht wordt, is nog onbekend.

Dragon Quest Monsters 2 kwam in 2001 uit voor Game Boy Color in twee verschillende versies. De ene had als subtitel Cobi's Journey en de andere Tara's Adventure. In Japan heetten de twee karakters Iru en Luca. De naam die door Square Enix werd geregistreerd is dan ook 'Iru to Ruca no Fushigi na Fushigi na Kagi', wat vertaald naar 'Iru and Luca’s Wonderful Mysterious Keys'.

Of dit daadwerkelijk Dragon Quest Monsters 2 is en of de game naar Europa komt zal de tijd ons leren.

Dragon Quest Monsters 2
Dragon Quest Monsters 2

Pokémon wifi-event brengt Deoxys in mei

Er komt een nieuw wifi-event aan waarbij je een legendarische Pokémon aan je Pokedex kunt toevoegen als je Pokémon Black 2 of Pokémon White 2 bezit. Niemand minder dan Deoxys, de DNA-Pokémon, is namelijk binnenkort beschikbaar.

Deoxys komt wereldwijd beschikbaar via Mystery Gift. Als je hem ontvangt is hij level 100. Het evenement is vanaf 8 tot 31 mei, vergeet niet je mystery gift op te halen in die tijd.

Deoxys

Jongeren ontsnapt uit behandelcentrum Amsterdam

Twee minderjarige jongeren hebben vrijdagmiddag weten te ontsnappen uit een behandelcentrum in Amsterdam-Zuidoost. Dat laat de politie weten. De twee konden na een kwartier weer worden opgepakt. Een van de twee had na zijn ontsnapping een metrostation weten te bereiken.

De jongeren, over wie verder geen details bekend werden gemaakt, zaten op last van een rechter in het centrum aan de Tafelbergweg. Rond 13.24 uur wisten ze te ontkomen. Bij de zoektocht naar de twee werd onder meer een politiehelikopter ingeschakeld. Omdat een van de twee op metrostation Holendrecht was, werd ook de meldkamer van de metro ingelicht.

De twee werden afzonderlijk van elkaar opgepakt en terug in het jongerenbehandelcentrum afgeleverd.

Complete Metal Gear Solid Edition voor Japan

Konami brengt Metal Gear Solid: The Legacy Edition uit in Japan. Deze editie met alle avonturen van Solid Snake wordt in juni 2013 verwacht.

Metal Gear Solid: The Legacy Collection bevat: Metal Gear Solid, Metal Gear Solid 2, Metal Gear Solid 3 (die de orginele MSX-versies van Metal Gear en Metal Gear 2 bevat), Metal Gear Solid: Peace Walker, Metal Gear Solid: VR Missions en tenslotte Metal Gear Solid 4: Trophy Edition.

Konami brengt Metal Gear Solid 2, Metal Gear Solid 3 en Metal Gear Solid: Peace Walker in HD uit in deze versie. In de collectie vinden we ook twee digitale stripboeken van Ashley Wood.

"We wilden de fans een kans geven om de serie van begin tot eind te doorlopen op een enkele spelcomputer”, zegt Tomoyuki Tsuboi van Konami.  "Zo kunnen ze gemakkelijker ondervinden hoe de serie is geëvolueerd door de jaren heen."

The Legacy Collection wordt verwacht in juni 2013 in Japan. Hij komt exclusief uit voor PlayStation 3. Voor Europa is deze editie vooralsnog niet aangekondigd.

Op de officiële site van MGS: The Legacy Edition zijn ook de onderstaande afbeeldingen te bekijken.

Meer inkomsten verwacht uit vrijmarkt Koninginnedag

Deelnemers aan vrijmarkten op Koninginnedag verwachten dit jaar 92 euro per persoon te verdienen, zes euro meer dan vorig jaar verdiend is op 30 april. Dat blijkt uit een enquête van ING onder bijna 2900 Nederlanders.

Of het bedrag van 92 euro per persoon wordt gehaald is de vraag. Vorig jaar schatten de deelnemers van te voren hun inkomsten in op 98 euro per persoon. Uiteindelijk werd 86 euro opgehaald. De opbrengst is ook afhankelijk van het weer. Als het regent haakt veertig procent van de verkopers af, en komt een derde van de kopers niet opdagen op de vrijmarkt. Momenteel wordt op Koninginnedag hoogstens een geringe regenbui verwacht.

Los van de weersverwachting is ruim een kwart van de volwassen Nederlanders van plan op een vrijmarkt te gaan staan dit jaar, iets meer dan vorig jaar. Als zij inderdaad per persoon 92 euro verdienen, dan komt de totale opbrengst op 315 miljoen euro.

Oproep tot grote demonstratie Waterlooplein

Op IndyMedia is een oproep geplaatst om, net als bij de inhuldiging van koningin Beatrix, massaal te komen protesteren. Op de site, die vaak door de kraakbeweging gebruikt wordt om te communiceren, is onder meer een actieposter geplaatst die verspreid kan worden.

"Geen woning, geen kroning' was de beroemde leus 33 jaar geleden op 30 april 1980 tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix. 33 later is een tegengeluid nog steeds nodig. Kom en help om deze dag kleur te geven, verzamelmoment: 12:00, 30 april 2013 op het Waterlooplein te Amsterdam," zo staat te lezen op de site. 

Het Waterlooplein is overigens door de gemeente aangewezen als een van de zes legale demonstratieplekken op 30 april. En ook op de Dam mag, uiterst voorzichtig, gedemonstreerd worden.  

Door Mark van Eijk


Cuenca vervangt Boerrigter in selectie Ajax

Isaac Cuenca keert terug in de selectie van Ajax voor de uitwedstrijd tegen NAC Breda van zaterdag. De Spaanse buitenspeler, die wordt gehuurd van Barcelona, is volledig hersteld van een knieblessure. Frank de Boer heeft Derk Boerrigter gepasseerd, zo liet hij vrijdag weten op een persconferentie.

Kenneth Vermeer, die weer mag spelen na een schorsing, verdedigt in Breda het Amsterdamse doel. Daardoor begint Jasper Cillessen op de bank.

De Boer wilde nog niet kwijt wie de geschorste rechtsback Ricardo van Rhijn vervangt. "We hebben twee keuzes. Ruben Ligeon kan rechtsback spelen en dan staat Toby Alderweireld centraal achterin. Of Alderweireld speelt rechtsback en we zetten Joël Veltman in het centrum."

Ajax hoopt zich te revancheren voor het puntverlies tegen sc Heerenveen (1-1) van vorige week. Bij een zege zet de ploeg een belangrijke stap richting de derde landstitel op rij. "We praten niet over het kampioenschap. Het belangrijkste is nu de wedstrijd tegen NAC. Ik ga ervan uit dat we weer een heel goed Ajax zien."

Werder Bremen schorst Arnautovic en Elia

Eljero Elia en Marko Arnautovic zijn voorlopig niet welkom bij hun club Werder Bremen. Beiden zijn tot nader orde disciplinair geschorst. Het duo werd afgelopen nacht door de politie op de A1 richting Osnabrück aangehouden omdat ze veel te hard reden en aggressief waren tegen de agenten. 

Arnautovic werd om 03.15 uur als eerste door politie aan de kant gezet omdat hij meer dan vijftig kilometer te hard reed. Even later stopte ook de auto van Elia bij Arnautovic. Beide spelers hadden geen alcohol gebruikt. De clubleiding vindt het gedrag van het duo dusdanig onprofessioneel dat ze per direct disciplinair geschorst zijn. "We zijn diep teleurgesteld", meldt Werder-directeur Thomas Eichin. "We hebben alleen spelers nodig die honderd procent met de club en hun vak bezig zijn. Wie twee dagen voor een belangrijke wedstrijd om drie uur 's nachts over de snelweg rijdt, is dat duidelijk niet. We moeten een signaal afgeven."

Uiteindelijk mochten beide spelers hun weg vervolgen nadat er een procesverbaal was opgemaakt. Werder Bremen, dat nog altijd niet zeker is van lijfsbehoud, speelt zaterdag tegen Bayer Leverkusen. Hoe lang Arnautovic en Elia geschorst blijven is niet duidelijk, maar zeker is dat beide aanvallers de komende dagen niet welkom zijn bij de club.

Boze bestuurder slaat parkeerwacht

Een 35-jarige parkeercontroleur in Hilversum is donderdag mishandeld door een boze automobilist toen hij een bekeuring wilde uitschrijven. De bestuurder, een 50-jarige Hilversummer, was hier niet van gediend en sloeg de controleur. De man is aangehouden, meldt de politie vrijdag.

De parkeercontroleur zag rond 20.15 uur een auto zonder parkeerkaartje op de Havenstraat. Daarop kwam de bestuurder aanlopen, die in de auto ging zitten en weg wilde rijden. Toen de parkeercontroleur hem vroeg waarom hij geen kaartje had werd de Hilversummer agressief en sloeg hij de parkeerwachter.

Toen de agressieve bestuurder de parkeerwachter wilde vastpakken koos die het hazenpad. De bestuurder rende achter hem aan, maar kon door gewaarschuwde agenten worden aangehouden. De Hilversummer is vastgezet.

Systeemupdate Wii U beschikbaar

De grote systeemupdate voor Nintendo Wii U is vanaf vandaag beschikbaar. De update bevat een aantal aanpassingen die de stabilliteit en prestaties van het systeem verbeteren. Ook maakt de update de console klaar voor de lancering van twee nieuwe diensten; de Virtual Console en Wii U Panorama View.

De update brengt, naast de door Nintendo beloofde verkorte laadtijden, nog een aantal andere aanpassingen:

  • Er is een stand-byfunctie toegevoegd. Deze functie maakt mogelijk dat software- en systeemupdates alsook data voor gekochte spellen vanaf nu automatisch kunnen worden gedownload, zelfs wanneer het systeem is uitgeschakeld.
  • Miiverse zal vanaf nu niet enkel meer te besturen zijn met de Wii U GamePad, maar ook met de andere controllers die het systeem ondersteunt. Daarnaast zal het invoerscherm voor handgeschreven berichten nu op de tv verschijnen, en is een een knop voor het ongedaan maken/opnieuw uitvoeren van handelingen in het invoerscherm toegevoegd.
  • Ook de internetbrowser ondersteunt vanaf nu besturing met andere, door het systeem ondersteunde, controllers. Verder zijn de mogelijkheid om bij het zoeken naar woorden te wisselen van zoekmachine en de mogelijkheid om vanaf favorieten terug te keren naar de startpagina toegevoegd.
  • Bij de aanschaf van downloadbare software in de Nintendo eShop, worden alle beschikbare updates voor deze software tegelijk gedownload.
  • Nieuw aangeschafte software wordt automatisch geïnstalleerd als het downloaden is voltooid. 
  • De restrictie "Beschikbaar gestelde video’s bekijken" is veranderd in "Entertainment zonder Games". Een scherm dat vraagt om toestemming van ouders verschijnt bij het eerste gebruik van een niet-spel-software (inclusief video’s) of een andere nieuwe dienst.
  • Het is nu mogelijk om het Wii-menu meteen te openen door de B-knop ingedrukt te houden wanneer het Wii U-logo in beeld verschijnt.
  • Maximaal twee USB-opslagapparaten kunnen worden verbonden om gegevens te verplaatsen en/of kopiëren tussen het systeemgeheugen en een USB-opslagapparaat of tussen twee USB-opslagapparaten. Daarnaast kunnen gegevens van een beperkt aantal softwaretitels verplaatst, gekopieerd of gewist worden.
  • De tv-optie bevat nu ook de mogelijkheid om het schermformaat te veranderen dat op tv wordt weergegeven.
  • De optie "Automatisch uitschakelen" heet nu "Energieverbruik". Onder deze optie is het nu mogelijk te kiezen tussen automatisch uitschakelen en de nieuwe stand-byfunctie.

Verder zal de update het Wii U-systeem voorbereiden op de lancering van de Virtual Console en Wii U Panorama View. Beide diensten zullen vanaf 27 april beschikbaar zijn. 

Virtual Console
Ten tijde van de lancering van de Virtual Console zullen de volgende NES- en SNES-titels beschikbaar zijn.

  •  Super Mario World (SNES)
  •  Ice Climber (NES)
  •  Mario's Super Picross (SNES)
  •  Donkey Kong Jr. (NES)
  •  Excitebike (NES)
  •  Punch Out!! (NES)
  •  F-ZERO (SNES)

Binnenkort kunnen we ook andere klassiekers verwachten, zoals Pac Man, Super Metroid en spellen uit series als Mega Man, Street Fighter en Super Mario Bros. In de toekomst zullen ook titels die eerder verschenen voor Gameboy Advance en Nintendo 64 voor de Virtual Console uitgebracht worden.

Er zijn een aantal nieuwe functies toegevoegd. Zo ondersteunen alle Virtual Consoles-titels off-TV play op de Wii U GamePad, kan de besturing worden aangepast en is er de mogelijkheid om spelgegevens direct op te slaan. Daarnaast is er onsteuning voor Miiverse. Voor een NES-titels betaal je €4,99, voor SNES-titels €7,99. Mensen die de beschikbare spellen eerder al voor de Virtual Console op Nintendo Wii hebben aangeschaft, kunnen deze overzetten naar hun Wii U-console. Er is dan echter wel een upgrade nodig, die kan worden verkregen door het spel via de Nintendo eShop aan te schaffen voor een gereduceerde prijs. Een NES-titel kost dan €0,99 en een SNES-titel €1,49.

Wii U Panorama View
Met Wii U Panorama View kun je, tegen betaling, een kijkje nemen op een aantal bijzondere plaatsen. Met de Wii U GamePad is het mogelijk om 360 graden in de rondte te kijken. Er zijn vier verschillende videotours beschikbaar, die €1,99 per stuk kosten. Om alvast een voorproefje te krijgen, kun je gratis een interactieve preview downloaden.

'Accountants misbruiken insiderskennis belastingen'

De vier grote accountantskantoren misbruiken hun kennis vanuit hun advieswerk voor de Britse overheid om private klanten belastingen te laten ontduiken. Die beschuldiging komt van een commissie van het Britse Lagerhuis. Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PwC zouden niet langer voor de Britse overheid mogen werken om 'dit belachelijke belangenconflict' te stoppen, vindt de commissie.

"De grote accountantskantoren hebben veel macht in de belastingwereld en hebben een ongezond innige relatie met de overheid", zei voorzitter van de commissie en lid van de " Margaret Hodge vrijdag.

In een vrijdag gepubliceerd rapport constateert de commissie dat partners van de accountantskantoren afwisselend 'stroper, boswachter en dan weer stroper' zijn. Hierdoor is het volgens de commissie moeilijker om belastingontwijking te voorkomen.

De laatste tijd is er veel te doen rond belastingontwijking in Groot-Brittannië. Vorig jaar beschuldigde dezelfde commissie grote bedrijven als Amazon, Google en Starbucks van immoreel misbruik van gaten in de belastingwet.

De Britse regering heeft inmiddels toegezegd belastingontwijking tegen te willen gaan. Het ministerie van financiën heeft het rapport over de rol van accountants echter van de hand gewezen. De conclusie van de commissie zou 'weinig verband houden met de realiteit' van de overheid.

De accountantskantoren hebben de beschuldigingen ook van de hand gewezen. "We ontkennen dat er geen duidelijke lijn bestaat tussen acceptabele belastingplanning en agressieve belastingontwijking", zegt Bill Dodwell van Deloitte. "We hebben een belangrijke rol om onze klanten de wetten beter te laten begrijpen."

DigiD weer bereikbaar vanuit Nederland

DigiD is vanuit Nederland weer bereikbaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sluit nieuwe DDoS-aanvallen echter niet uit, zo laat een woordvoerder vrijdag weten. De dienst kampt al sinds dinsdag met problemen vanwege cyberaanvallen.

Dinsdagavond konden gebruikers van het identificatiesysteem van de overheid niet inloggen. De dienst was door een DDoS-aanval, waarbij grote hoeveelheden data de servers overbelasten, onbereikbaar. Woensdag waren de problemen eerst verholpen, maar volgde een nieuwe aanval. Ook donderdag was het raak.

Al het verkeer vanaf buitenlandse computers is nu afgesloten, om de cybercriminelen te weren. Daardoor kunnen mensen buiten Nederland nog steeds niet inloggen. Er worden maatregelen voorbereid om dit snel weer mogelijk te maken, meldt het ministerie.

Onderzoek naar 'beschoten' trein Wehl

De politie onderzoekt of donderdagavond een trein is beschoten bij het Gelderse Wehl. Tijdens een rit tussen Arnhem en Winterswijk sneuvelde plotseling een ruit waarna direct werd gedacht aan een mogelijke beschieting. Dat zegt een woordvoerder van de politie vrijdag.

De trein van vervoersbedrijf Arriva is na het incident verder gereden naar station Doetinchem. Daar zijn de reizigers overgestapt op een andere trein. Er raakte niemand gewond. Volgens de politie is mogelijk met een luchtbuks geschoten.

Geen geld voor schade overstroming Slenaken

Het rijk komt niet tegemoet in de kosten die zijn ontstaan na een plotselinge overstroming vorig jaar juli in het Limburgse Slenaken. Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is geen sprake van een ramp.

Opstelten heeft een verzoek om het toepassen van de Wet tegemoetkoming schade (WTS) afgewezen. Dat meldt vrijdag de gemeente Gulpen-Wittem, waar Slenaken onder valt.

Volgens burgemeester Bas van den Tillaar was de aard en de omvang van de gebeurtenis 'zeer uitzonderlijk en extreem'. "De impact van de overstroming was voor zowel de burgers, het landschap, de bedrijven als het toerisme zeer heftig", stelt hij in een verklaring.

Het college gaat niet in beroep tegen de beslissing. De gemeente gaat zich nu richten op het treffen van preventieve maatregelen om overstromingen vanuit rivier de Gulp in de toekomst te voorkomen.

Forse regenval in de Belgische Ardennen leidde op 28 juli tot een extreem hoge waterafvoer in de Gulp. Het water steeg zo snel dat diverse woningen en bedrijven in Slenaken en het nabijgelegen Beutenaken onder water kwamen te staan. Er was sprake van een 'flashflood'. Bij dit voor Nederland zeldzame verschijnsel verdwijnt het water weer net zo snel als het is opgekomen.

Gaite Jansen nog niet klaar voor Hollywood

Gaite Jansen voelt zich na haar nationale succes nog niet klaar voor een carrière in het buitenland. "Ik moet eerst veel beter worden", lacht de 21-jarige actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Maar als de kans zich voordoet, grijp ik hem met beide handen aan".

Jansen was al te zien in 170Hz, Lotus en De Groeten van Mike!. De film Steekspel van Paul Verhoeven, waarin zij een rol speelde, won onlangs een Digital Emmy.

De actrice is enorm vereerd met de internationale filmprijs, maar beseft dat ook die niet genoeg is om de stap naar Hollywood te wagen. "Nederland is heel klein, dus ik probeer mijn horizon te verbreden, maar ik heb nog geen concrete ambities om naar het buitenland te gaan."

De Rotterdamse was in 2011 genomineerd voor een Gouden Kalf voor 170 Hz, maar greep naast de prijzen. Jammer, maar de actrice focust zich liever gewoon op haar werk dan op onderscheidingen. "Het is supertof om voor zo'n grote prijs genomineerd te worden, maar ik ben nu gewoon bezig met wat ik elke dag op de set doe."

Jansen doelt op haar rol van Sarith in de boekverfilming Hoe Duur Was de Suiker?, waarvan de opnames momenteel plaatsvinden in Zuid-Afrika. In dit slavendrama, dat in september in de bioscoop verschijnt, speelt ze een jonge Hollandse vrouw die verbitterd raakt door het harde leven in de koloniale tijd op een Surinaamse suikerrietplantage. Jansen is dit jaar ook nog te zien in het drama Supernova.

Gaite Jansen nog niet klaar voor Hollywood. (Foto: Novum)
Gaite Jansen nog niet klaar voor Hollywood. (Foto: Novum)

Kilo's heroïne gevonden in boodschappentassen

De politie heeft woensdag in Zaandam twee boodschappentassen vol heroïne onderschept. Het ging om een partij van 34,5 kilo met een straatwaarde van ongeveer achthonderdduizend euro, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Er zijn vier mannen aangehouden.

De verdachten zijn afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam en Zaandam. Een van hen, de vermoedelijke leverancier, had een geladen vuurwapen op zak. Het kwartet wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Del Bosque stopt na WK 2014 als bondscoach

Vicente del Bosque stopt na het wereldkampioenschap in Brazilië van 2014 als bondscoach van Spanje. Dat zegt hij vrijdag in Spaanse media. De 62-jarige Del Bosque volgde vijf jaar geleden Luis Aragones op en leidde de Spanjaarden naar de wereldtitel in 2010 en de Europese titel in 2012.

"Mogelijk blijf ik na het WK in een andere rol verbonden aan de Spaanse bond", laat de voormalige coach van onder meer Real Madrid weten. "Sinds mijn komst hebben we zo'n vijftig procent van het elftal vernieuwd. Ik denk dat sprake is van een goede mix van spelers van Real Madrid en Barcelona en spelers uit het buitenland."

Spanje gaat in de WK-kwalificatie aan kop in groep I. Na vijf speelrondes bedraagt de voorsprong op naaste belager Frankrijk een punt.

[Upd] [EK Judo] Polling en Bolder in halve finale

Judoka Dex Elmont heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het EK Judo in Budapest. Met nog veertig seconden op de klok wierp hij de Wit-Rus Valery Khudayeshka op zijn rug. Goed voor ippon.

Bij de laatste zestien wacht een ontmoeting met de Sloveen Rok Draksic. De dames Kim Polling, Linda Bolder(-70kg) en Anicka van Emden(-63kg) hebben een bye voor de eerste ronde en zitten automatisch bij de laatste zestien. 

Update 12.30 uur

Van Emden verloor haar eerste partij. Ze werd in een verwurging genomen door Marta Labazina uit Rusland en moest aftikken. 

Update 12.50 uur

Kim Polling is door naar de kwartfinale, ze gooide binnen een minuut haar Franse tegenstander Fanny Estelle Posvite op d'r rug. 

Update 13.05 uur

Ook Linda Bolder plaatst zich bij de laatste acht. Ze hield de Britse Megan Fletscher in de houtgreep nadat ze al een waza-ari voor stond. Bolder en Polling zouden elkaar kunnen treffen in de finale. 

Update 13.20 uur

De als eerste geplaatste Dex Elmont is in de tweede ronde van het EK judo uitgeschakeld door Rok Draksic. De Sloveen nam Elmont in de houdgreep en daar kwam hij niet meer uit. In het begin van de wedstrijd gebeurde hetzelfde, maar toen kon Elmont zich nog wel redden. 

Update 13.45 uur

Bolder en Polling staan in de halve finale. Bolder rekende met af met Juliane Robra. Net nadat Bolder haar derde straf kreeg gooide ze de Zwitsere Robra op haar rug en won met ippon. Polling had aan Barbara Matic een zwaardere kluif, ze won uiteindelijk met twee yuko's tegen één. In de halve finale neemt Bolder het op tegen de Duitse Laura Vargas-Kohl. Voor een plek in de finale zal Polling het opnemen tegen Bernadette Graf uit Oostenrijk.

Alex Pettyfer in seksscène Fifty Shades of Grey

Alex Pettyfer heeft samen met regisseur Gus van Sant (Milk, Good Will Hunting) een seksscène opgenomen voor de boekverfilimg van Fifty Shades of Grey. Hiermee hopen zij filmstudio Universal te overtuigen van hun kunnen. Dit meldt The Wrap.

Volgens diverse geruchten zou het gaan om de scène waarin het hoofdpersonage Anastasia Steele ontmaagd wordt door de succesvolle zakenman Christian Grey, die haar onderwerpt aan kinky seksspelletjes.

Universal heeft nog niet gereageerd op het verhaal van de auditietape. Officieel bevindt de verfilming van Fifty Shades of Grey zich nog in de scenariofase.

Vooralsnog is het wel de bedoeling dat de film volgend jaar in de bioscopen gaat draaien.

Magic Mike-acteur zou dolgraag de rol van Christian Grey willen spelen (Novum)Magic Mike-acteur zou dolgraag de rol van Christian Grey willen spelen. (Novum)

Man Robert M. eind dit jaar vrij

Richard van O., de echtgenoot en medeverdachte van Robert M., is door het hof in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van 4,5 jaar voor seksueel misbruik en het bezit van kinderporno. Omdat hij al sinds december 2010 vastzit, kan hij eind dit jaar voorwaardelijk vrijkomen. Hij heeft dan twee derde van zijn straf erop zitten.

De rechtbank had vorig jaar nog zes jaar opgelegd. Justitie had zowel bij de rechtbank als in hoger beroep een celstraf van twaalf jaar geëist. Het Openbaar Ministerie zag de 40-jarige Van O. als medepleger. Volgens het hof kan hij echter slechts in één geval als medeplichtige worden gezien, en wel in het geval van een kind dat M. in de echtelijke woning misbruikte.

Van medeplichtigheid bij het misbruik door M. op oppasadressen werd Van O. vrijgesproken. Dat gaat om meer dan dertig kinderen. Het OM overweegt daarom om in cassatie te gaan, al zegt een woordvoerder dat de uitspraak eerst goed bestudeerd moet worden. Als het OM in cassatie gaat, mag Van O. die procedure na eind dit jaar in vrijheid afwachten.

De verdediging van Van O. reageerde verheugd op de uitspraak. Aanleiding is zowel dat een groot deel van de ten laste gelegde feiten niet bewezen werd verklaard als de hoogte van de straf, die lager uitvalt dan bij de rechtbank. Van O. zelf reageerde volgens zijn raadsman Erik van Kregten wat vlak, maar dat kwam doordat hij mogelijk medicijnen had geslikt om de emoties de baas te kunnen blijven.

Het hof deed vrijdag uitspraak in de Amsterdamse zedenzaak. Robert M. werd door het hof veroordeeld tot negentien jaar en tbs met dwangverpleging. M. heeft bekend 87 kinderen te hebben misbruikt.

Twee veroordeelden opgehangen in Japan

In Japan zijn vrijdagochtend twee terdoodveroordeelden opgehangen. Eerder dit jaar werden al drie doodvonnissen ten uitvoer gelegd. De terechtstellingen van vrijdag vonden plaats in een gevangenis in de hoofdstad Tokyo. Het ging om twee mannen - van respectievelijk 56 en 64 - die in 2005 twee rivaliserende gangsters hadden geliquideerd, zei minister van justitie Sadakazu Tanigaki.

Amnesty International veroordeelde de executies. Japan is met de Verenigde Staten een van de weinige geïndustrialiseerde landen waar de doodstraf nog bestaat. Doodvonnissen worden in Japan door middel van ophanging voltrokken.

Terdoodveroordeelden krijgen pas kort voor de executie te horen dat hun vonnis wordt voltrokken, terwijl familie en advocaten pas achteraf worden ingelicht. In de Japanse dodencellen zitten nu 134 veroordeelden.

Meer kritiek op Van Miltenburg

Na CDA-leider Sybrand Buma heeft ook Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) kritiek op het optreden van Anouchka van Miltenburg (VVD). Haar optreden donderdagavond was een 'voorzitter niet waardig', zei Voordewind vrijdag bij BNR Nieuwsradio.

Zijn uitspraak is opmerkelijk, omdat Voordewind met Van Miltenburg in het zogeheten presidium zit - het bestuur van de Tweede Kamer. Voordewind is het met Buma eens dat Van Miltenburg het ordevoorstel over het debat met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) donderdagavond in een bepaalde richting probeerde te 'sturen'. Daarmee suggereren beide politici dat de Kamervoorzitter op de hand is van de coalitie.

Van Miltenburg zei donderdag dat zij zich 'onheus bejegend' voelde door Buma. Niettemin bood ze haar 'nederige excuses' aan. Daarop schorste zij de vergadering en liep geëmotioneerd de zaal uit. Na vijf minuten werd het debat hervat, waarna fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) liet weten geen problemen te hebben met het debat zoals de oppositie dat wilde.

Volgens Voordewind is het niet de eerste keer dat Van Miltenburg de plank wat hem betreft misslaat, zegt hij tegen BNR. Ook tijdens het debat vorige week over de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov maakte hij mee dat hij 'bruut' werd afgekapt door Van Miltenburg toen hij een vraag wilde stellen aan de interruptiemicrofoon. Die rol moet zij niet spelen, zegt hij. Laat iemand zijn punt maken, dan kan de voorzitter altijd nog beoordelen of de vraag terecht is.

Voordewind is van plan de kwestie te bespreken met Van Miltenburg. Hij wil een kopje koffie met de voorzitter gaan drinken op te horen wat zij zelf van haar gedrag vindt. "Mochten we er niet uitkomen, dan moet ik het breder aan de kaak stellen."

De Kamervoorzitter krijgt vrijdag ook steun. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) zei op Radio 1 ervan overtuigd te zijn dat Van Miltenburg niet partijdig is. "Ik weet een ding zeker, en dat is: een Kamervoorzitter is gewoon niet partijdig." Weisglas hekelde Kamerleden en Buma die 'zo scherpslijperig' in het openbaar de Kamervoorzitter 'voortdurend de maat nemen'.

Van Miltenburg zei in een terugblik bij BNR dat ze 'met stomheid was geslagen'. "Ik was ontzettend geraakt in mijn integriteit. Dan ga je bij mij grenzen over", zei ze. "Ik heb wat heel veel vrouwen hebben als dat gebeurt: dan ga ik helaas huilen. Anderen gaan gooien met iets, ik ga huilen."

Ze belooft beterschap. "Ik probeer mijn werk altijd vandaag beter te doen dan gisteren en morgen beter dan vandaag."

Bony en Van Ginkel terug bij Vitesse

Vitesse kan zondag in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Willem II weer beschikken over Wilfried Bony en Marco van Ginkel. Dat liet trainer Fred Rutten vrijdag weten op een persconferentie. Eredivisietopscorer Bony is hersteld van een kuitblessure, middenvelder Van Ginkel had last van een tik tegen zijn hoofd.

Beide spelers misten vorige week de topper tegen Feyenoord, die met 2-0 werd verloren. Door de nederlaag is de Arnhemse club afgezakt naar de vierde plaats in de Eredivisie, met twee punten achterstand op PSV en Feyenoord. Koploper Ajax heeft zes punten meer en lijkt uit zicht.

Lintje voor voormalig KNVB-directeur Kesler

Henk Kesler heeft een lintje gekregen tijdens de jaarlijkse lintjesregen. De voormalig directeur betaald voetbal van de KNVB is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Enschedeër is nu nog arbiter bij het sporttribunaal CAS en bekleedt een reeks andere functies bij onder meer Dierenpark Emmen en het Nederlands Symfonieorkest.

Ook voetbalverslaggever Jack van Gelder krijgt een onderscheiding. Behalve verslaggever van voetbalduels op radio en televisie is Van Gelder ook de presentator van het wekelijkse discussieprogramma Studio Voetbal. Bovendien zet hij zich als vrijwilliger in voor de Amsterdamse voetbalclub AFC en de Cliniclowns. Hij is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Die titel draagt ook windsurfster Sarah-Quita Offringa voortaan. De 21-jarige Utrechtse studente werd al zes keer wereldkampioene op de onderdelen freestyle en slalom. In 2010 ging ze namens Aruba naar de eerste Olympische Jeugdspelen in Singapore.

Ket tekent bij Project 2018

Rhian Ket schaatst komend seizoen voor Project 2018. Dat maakte de ploeg vandaag bekend. De 29-jarige Ket zat zonder sponsor. Hij hoopt zich met de formatie van coach Johan de Wit te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Sochi. Ket werd in 2010 Nederlands kampioen op de 1500 meter.

Eerder deze week werden Ted-Jan Bloemen en Carlijn Achtereekte al gestrikt door Project 2018. Het team bestaat verder uit Lucas van Alphen, Jos de Vos, Irene Schouten en Mariska Huisman.

'Ancelotti kondigt vertrek bij PSG aan'

Carlo Ancelotti vertrekt na dit seizoen bij Paris Saint-Germain. Tenminste, als we de Franse krant Le Parisien/ Aujourd'hui en France moeten geloven.

Ancelotti zou clubeigenaar Nasser Al-Khelaïfi hebben laten weten dat hij op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. Paris Saint-Germain wil het nieuws naar buiten brengen als de club kampioen is geworden. De ploeg heeft daarvoor nog maximaal zes punten nodig in de laatste vijf speelronden.

In Parijs heeft Ancelotti nog een contract tot het einde van dit seizoen. De 53-jarige Italiaan heeft wel een optie om voor een jaar bij te tekenen. Zijn naam wordt in Franse media al gelinkt aan Manchester City, Real Madrid en Arsenal. Als opvolger wordt Arsène Wenger genoemd.

Paris Saint-Germain speelt zondag een uitwedstrijd tegen Evian, de nummer zestien in Ligue 1. Bij winst kan PSG in de volgende speelronde al kampioen worden als de concurrentie punten laat liggen. Olympique Marseille staat nu tweede op negen punten, Lyon is de nummer drie.

Nadal naar laatste acht in Barcelona

Rafael Nadal heeft de kwartfinale van het ATP-toernooi in Barcelona bereikt. De als tweede geplaatste Spanjaard was vrijdag de Fransman Benoît Paire (13) de baas met 7-6 (2) en 6-2.

Nadal leverde in de openingsgame direct zijn opslag in, maar kwam terug en was in de tiebreak de sterkste. In de tweede set klaarde hij de klus eenvoudig met twee breaks.

De partij had donderdag al gespeeld moeten worden, maar toen gooide regenval roet in het eten. Daardoor komt Nadal later op de dag nog een keer in actie. Wie zijn tegenstander dan is, is nog niet bekend. Die komt uit de ontmoeting tussen de Japanner Kei Nishikori (6) en landgenoot Albert Ramos.

De 26-jarige Nadal won in Barcelona zeven van de laatste acht edities. In 2010 deed hij niet mee.

Lone Ranger-acteur is spion naast Tom Cruise

Armie Hammer heeft getekend voor de hoofdrol naast Tom Cruise in de spionagethriller The Man from U.N.C.L.E. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 26-jarige acteur timmert hiermee flink aan de weg, want hij is binnenkort als gemaskerde Texas Ranger te zien naast Johnny Depp in de western The Lone Ranger.

The Man from U.N.C.L.E. is een remake van de Amerikaanse tv-serie uit de jaren zestig. Hierin waren Robert Vaughan en David McCallum te zien als twee agenten van de geheime dienst United Network Command for Law Enforcement. Met hun karakteristieke charme en steeds een nieuwe voorraad moderne gadgets namen ze het op tegen de schurken van Thrush.

Wanneer de film, onder regie van Guy Ritchie, in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend.

The Lone Ranger poster: Armie Hammer
Armie Hammer op een filmposter van The Lone Ranger


Grootaandeelhouders willen af van Ziggo

Grootaandeelhouders Cinven en Warburg Pincus willen al hun aandelen Ziggo verkopen. De private equity-fondsen brachten Ziggo vorig jaar naar de beurs en hebben hun belang in de kabelaar sindsdien al fors gereduceerd. De aandeelhouders brengen 27 miljoen aandelen op de markt en als er genoeg vraag is, worden ook de laatste 7,2 miljoen aandelen verkocht. Dat meldde Ziggo vrijdag.

Cinven en Warburg hebben samen nog zeventien procent van de aandelen Ziggo in handen. De laatste keer dat de beide partijen aandelen verkochten, bleef tussenhandelaar Barclays met een groot deel van de aandelen zitten. Uiteindelijk werden die stukken vorige maand doorverkocht aan het moederbedrijf van Ziggo-concurrent UPC. Liberty Global heeft daardoor 12,7 procent van de aandelen Ziggo in handen.

Ariane Schluter speelt Lucia de B.

Ariane Schluter gaat de hoofdrol van Lucia de Berk spelen in de bioscoopfilm Lucia de B. van Paula van der Oest. Dit laat distributeur Independent Film vrijdag weten naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Pauw & Witteman.

De verpleegster werd in 2007 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege drie moorden en vier pogingen tot moord op zeven patiënten. In 2010 werd zij echter vrijgesproken.

Uniek aan de zaak van De Berk is dat oorspronkelijk werd aangenomen dat sprake was van meerdere misdrijven, terwijl uit de uiteindelijke uitspraak van het gerechtshof in Arnhem bleek dat er helemaal geen misdrijven hebben plaatsgevonden.

"Het is een verbijsterend verhaal over tunnelvisie en vooroordelen", zegt Schluter, bekend van Terug naar de Kust en De Marathon, over haar rol. "Lucia heeft jarenlang in een nachtmerrie geleefd. Het raakt me dat ze daarin altijd trouw is gebleven aan zichzelf, ze is een sterke vrouw. Ik vind het een grote uitdaging haar te mogen spelen."

Wie er nog meer de film gaan spelen is nog onbekend. De opnames starten begin juni. Lucia de B. is vanaf 6 maart 2014 in de bioscoop te zien.

Lucia de Berk na haar vrijspraak in 2010 (ANP)Lucia de Berk na haar vrijspraak in 2010 (ANP)

Zonnebloemen weer terug in Van Gogh Museum

Het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh hangt weer op zijn plek in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het doek is vrijdagochtend opgehangen in de tentoonstelling Van Gogh Aan het Werk. Met die expositie heropent het museum woensdag de deuren na een sluiting van zeven maanden.

De afgelopen tijd waren 75 topstukken uit de collectie te zien in de Hermitage Amsterdam. Het schilderij krijgt een plekje naast een gelijknamig schilderij van Van Gogh dat normaal gesproken hangt in de National Gallery in Londen.

Met de tentoonstelling viert het Van Gogh Museum zijn veertigjarig bestaan. De afgelopen maanden is de brandveiligheid en beveiliging verscherpt en kreeg het interieur van het pand een opknapbeurt. De heropening betekent ook dat voor het eerst in tien jaar alle musea op het Museumplein weer geheel geopend zijn voor publiek.

Meerderheid vóór herdenken Duitsers op 4 mei

Zo'n 58 procent is vóór het herdenken van Duitsers tijdens dodenherdenking op 4 mei, zo blijkt uit een poll van FOK.nl. Eénderde is tegen het herdenken van Duitsers en zo'n 8 procent heeft geen mening. Vorig jaar ontstond nog een relletje toen een gemeente tijdens dodenherdenking ook langs graven van Duitse gevallenen wilde lopen.

In de reacties bij deze poll botsen de voor en tegenstanders flink met elkaar. Zo zegt Marlon79 "Nee,.. Vandaag, duitsers/nazis morgen haatbaardterroristen." terwijl TigerXtrm betoogt "Herdenk gewoon alle slachtoffers - wereldwijd - van de oorlog.". Wat vind jij? Geef je mening in de poll.

Bayern: "Geen contract met Lewandowski"

Bayern München ontkent dat het al een contract heeft gesloten met Robert Lewandowski. Bild pakte vrijdag uit met een akkoord tussen de club en de Pool.

Lewandowski zou twee contracten hebben getekend: een vierjarige verbintenis met ingang van komende zomer en een vierjarige verbintenis vanaf 2014. Als Bayern niet tot een akkoord komt met Borussia Dortmund over een transfersom, zou de spits volgend jaar transfervrij nar München overstappen.

De kampioen van Duitsland ontkent dat er een akkoord is bereikt met Lewandowski. "De club heeft geen contract met Robert Lewandowski", luidt de verklaring.

Lewandowski maakt het hele seizoen al indruk in de Bundesliga en scoorde afgelopen woensdag vier keer in de Champions League tegen Real Madrid. Mario Götze maakt komende zomer in ieder geval de overstap van Dortmund naar München.

Moordenaar Jennefer mishandeld in gevangenis

Anthony K., de Rotterdammer die is veroordeeld voor de moord op de 10-jarige Jennefer van Oostende, is door een medegedetineerde mishandeld in de gevangenis in Krimpen aan de IJssel. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Van de mishandeling heeft K. volgens RTV Rijnmond aangifte gedaan. Waarom K. werd aangevallen is volgens zijn advocaat Deniz Urcun onduidelijk, meldt de regionale zender verder. Anthony K. denkt nu na over een verzoek tot overplaatsing, liet zijn advocaat weten. Het was volgens hem de eerste keer dat K. werd belaagd sinds hij vastzit.

Anthony K. werd in september veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op en de verkrachting van Jennefer. Hij doodde het meisje in oktober 2011 om het misbruik te verhullen. Justitie had levenslang geëist en is in hoger beroep gegaan.

Van Miltenburg geraakt door commotie

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wil niet reageren op de commotie die rond haar persoon is ontstaan. Donderdagavond verliet de VVD-politica zichtbaar aangeslagen de vergaderzaal nadat ze door CDA-leider Sybrand Buma was beschuldigd van partijdigheid.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, lid van het presidium (bestuur) van de Kamer noemde haar optreden vrijdag voor BNR Nieuwsradio 'een Kamervoorzitter onwaardig'. Van Miltenburg laat via een woordvoerder weten dat het haar raakt als haar integriteit in twijfel wordt getrokken, maar daar laat ze het bij.

Op Van Miltenburg, die in september tot Kamervoorzitter werd gekozen, bestaat al langer kritiek. Ze lijkt zich regelmatig te verstrikken in de ingewikkelde procedures van de Tweede Kamer en Kamerleden storen zich aan haar soms bitse optreden.

Van Miltenburg geraakt door commotie
Van Miltenburg geraakt door commotie (Foto: ANP)

UCI boos over beschuldigingen Usada-preses

De UCI heeft vrijdag uitgehaald naar het hoofd van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. De internationale wielerunie en Lance Armstrong zouden samen hebben gespannen om een positieve dopingtest van de Texaan te verdoezelen. Volgens Usada-preses Travis Tygart suggereerde Armstrong dat hij de medeplichtigheid van de UCI kon bewijzen. De UCI meldt in een verklaring niets te verbergen.

De UCI wordt er al langer van beschuldigd verdachte dopingtests van Armstrong achterover te hebben gedrukt en geld te hebben aangenomen van de gevallen wielerheld. Tygart zei donderdag tijdens een hoorzitting van de Franse senaat dat Armstrong de sleutel in handen heeft om de mate van betrokkenheid van de wielerunie te onthullen.

"Het feit is dat meneer Tygart geen bewijs heeft en ervoor heeft gekozen om te scoren met zijn interpretatie van een gesprek met Armstrong", laat een woordvoerder van de UCI weten. "Hij zou de feiten moeten vaststellen voordat hij conclusies trekt. De UCI staat open voor alle assistentie en duidelijkheid die Armstrong wil geven."

De UCI maakte eerder deze maand de gegevens openbaar van Armstrongs dopingtesten tijdens de Ronde van Zwitserland van 2001. De monsters waren zeer verdacht, maar nooit positief.

"Het Usada heeft Armstrong slechts 49 keer getest tijdens zijn carrière, de UCI 189 keer. Het was de UCI die Floyd Landis en Tyler Hamilton betrapte. Zij legden uiteindelijk de getuigenissen af, waardoor Armstrong kon worden aangepakt."

Robert Mikelsons veroordeeld tot 19 jaar en tbs

Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van negentien jaar en tbs met dwangverpleging. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald. De straf valt een jaar hoger uit dan de achttien jaar die M. vorig jaar van de rechtbank kreeg.

Mikelsons, die aanwezig was in het Paleis van Justitie, hoorde de uitspraak uiterlijk onbewogen aan. Bij de rechtbank gooide hij vorig jaar nog een bekertje water naar de voorzitter.

De maximale celstraf die M. kon krijgen was twintig jaar. Reden voor strafvermindering zag het hof nauwelijks. Dat M., zoals hij zelf volhoudt, alles heeft gedaan om tegen zijn seksuele gevoelens voor kinderen te vechten, gelooft het hof niet. M. zocht volgens de rechters doelbewust naar mogelijkheden om kinderen te misbruiken. Het welzijn van de kinderen was voor M. 'volstrekt ondergeschikt' aan het bevredigen van zijn seksuele lusten.

De verdediging van M. had bij de behandeling van de zaak in hoger beroep, net als vorig jaar, bepleit dat onder meer de uitgebreide bekentenis en medewerking van M. aan het politieonderzoek zou moeten leiden tot een lagere straf.

Ook daarin ging het hof niet mee. Het gaat om zo veel kinderen, die zo vele malen ernstig zijn misbruikt, dat de coöperatieve houding van M. in het niet valt bij het misbruik, aldus voorzitter van het hof Helma Tilleman bij het voorlezen van de uitspraak. Advocaat Wim Anker noemde de hoge straf in een eerste reactie 'teleurstellend'.

Devil Summoner: Soul Hacker komt naar Europa

Nippon Ichi Software America heeft bekendgemaakt dat zij de rpg Shin Megami Tensei: Devil Summoner: Soul Hacker gaan uitbrengen in Europa. De game is in de zomer van 2012 al in Japan uitgekomen en pas geleden in Amerika. Europa zal moeten wachten tot de komende herfstperiode.

Shin Megami Tensei: Devil Summoner: Soul Hacker is een remake van het spel dat eind jaren 90 uitkwam op PlayStation 1 en SEGA Saturn. De laadtijden in deze remake zullen sneller zijn en er zijn meerdere gevechtsanimaties in verwerkt. Voor Shin Megami Tensei: Devil Summoner: Soul Hacker worden de stemmen geleverd door een groot gedeelte van de voice-actorcast van Final Fantasy XIII.

Noord-Korea verwerpt ultimatum Zuid-Korea

Noord-Korea verwerpt het ultimatum van Zuid-Korea. Pyongyang is niet bereid te praten over het gemeenschappelijke industriecomplex Kaesong. Seoul dreigde donderdag met niet nader gespecifieerde 'serieuze maatregelen' als het noorden niet uiterlijk vrijdag zou ingaan op het dringende verzoek om over Kaesong te praten.

Noord-korea kwam vrijdag met vrijwel hetzelfde dreigement. Ook het noorden dreigde met 'serieuze maatregelen'.

Kaesong ligt in Noord-Korea, vlak bij de grens met het zuiden. Het noorden haalde er begin april al zijn 53 duizend arbeiders weg.

Mogelijk haalt Zuid-Korea zijn nog in Kaesong verblijvende arbeiders ook weg. Dat zou het einde betekenen van het enige overgebleven symbool van inter-Koreaanse samenwerking.

Verdachte schooldreiging Leiden naar Nederland

De 18-jarige jongen die verdacht wordt van het dreigen met een schietpartij op een school in Leiden komt naar Nederland. Dat gebeurt vrijwillig en onder begeleiding, meldt de politie vrijdag. De verdachte verblijft momenteel nog in Costa Rica in aanwezigheid van een medewerker van de ambassade. Wanneer hij naar Nederland komt, is nog niet bekend.

De jongen had zich gemeld bij de ambassade in de hoofdstad San José, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder vrijdagochtend weten. Volgens RTL Nieuws had hij geen geld meer. De ambassade zou aangeboden hebben zijn ticket naar Nederland te betalen.

Maandag gingen in Leiden de middelbare en mbo-scholen dicht vanwege het dreigement op het Amerikaanse webforum 4chan.org. De dreiger schreef van plan te zijn een leraar en 'zo veel mogelijk leerlingen' dood te schieten. Woensdag werd duidelijk dat de vermoedelijke dader in Costa Rica zit en dat hij zijn dreigement helemaal niet kon uitvoeren.

Justitie liet meteen weten dat alles in het werk werd gesteld om de verdachte naar Nederland te halen. Hem hangt een maximale gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd.

Donderdagavond verscheen een nieuw dreigement op internet. De dreiger, die deed alsof hij de 18-jarige verdachte was, kondigde aan op Koninginnedag alsnog te gaan schieten. Volgens de politie staan beide zaken los van elkaar. Vooralsnog worden geen maatregelen genomen.

'FIFA 14 komt naar Vita'

Op de Amerikaanse variant van de webwinkel Amazon is een PlayStation Vita-versie van FIFA 14 opgedoken. Ook stond er tijdelijk een releasedatum bij: 24 september. Vorige versies van FIFA verschenen ook rond die tijd in Amerika, waarna Europa enkele dagen daarna volgde.

Hierdoor zwengelen de geruchten dat FIFA 14 naar Vita komt alleen maar meer aan. Tijdens de aankondiging van FIFA 14, die voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360 werd aangekondigd, zei men al dat het spel binnenkort voor meer platformen aangekondigd zal worden. FIFA kwam al eerder naar Vita, maar deze versie was niet gelijk aan de consoleversie, terwijl de handheld hier wel krachtig genoeg voor is. Hopelijk is de Vita-versie van FIFA 14 wel gelijk aan de consoleversie.

Eind september zal FIFA 14 in Nederland verkrijgbaar zijn.

FIFA 14

Turnbond in beroep in zaak-Louter

De gymnastiekbond KNGU gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in zaak rond turncoach Frank Louter. De voormalig bondscoach spande eerder een kort geding aan. Daarin oordeelde de rechter vorige maand dat vertegenwoordigers van de KNGU zich niet meer negatief mogen uitlaten over Louter.

Voorzitter Jos Geukers wil er het liefst buiten de rechtszaal met Louter uitkomen. "Maar we willen ons recht op hoger beroep niet verspelen. We kiezen er daarom voor om twee paden te bewandelen. Maar het doel is op een goede manier tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is", aldus Geukers.

Louter was naar de rechter gestapt omdat hij vond dat bond hem in diskrediet had gebracht. Dat gebeurde na een verhaal in het blad Helden waarin oud-pupillen van de coach een negatief beeld van Louter hadden geschetst.

Keizer/Van Iersel ronde verder in China

Het koppel Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben vandaag de tweede ronde bereikt van het beachvolleybaltoernooi in Fuzhou (China). De laatste poulewedstrijd hoefde het duo niet meer in actie te komen omdat het Duitse koppel Laura Ludwig/Kira Walkenhorst met een blessure kampte. Morgen spelen Keizer en Van Iersel de tweede ronde.

Bij het herentoernooi zijn Steven van de Velde en Daan Spijkers werden door Linyin Xu-Pen/Gao in de eerste knock-outfase uitgeschakeld. Zij eindigen het toernooi als zeventiende.

Laudrup: "Europese top anders dan Ajax"

Een Deens talent hoeft maar een paar mooie doelpunten te scoren of de vergelijking met de beste voetballer ooit van Denemarken, Michael Laudrup, wordt al gemaakt.

Bij Ajax werden Christian Eriksen en Viktor Fischer al vaak 'de nieuwe Laudrup' genoemd. "Ik ken het verschijnsel", zegt Laudrup in het Algemeen Dagblad. "Als iemand goed kan voetballen wordt hij in Brazilië de nieuwe Romário of Ronaldo genoemd. Argentinië idem dito. Daar lopen ook al de nieuwe Messi's en Maradona's."

"Het is een eer dat ook mijn naam valt. Dat betekent dat ik toch iets betekend heb, maar we moeten voorzichtig zijn. Zulke dingen worden snel over jonge spelers gezegd. Laat hen groeien, ervaring opdoen. Viktor Fischer is overigens meer aanvaller dan ik was. Hij kiest meer voor de directe manier van voetballen. Laten we het zien, de komende jaren."

Laudrup durft niet te zeggen of Eriksen, in Europa hoog aangeschreven, klaar is voor een Europese topclub. "Christian is nog steeds erg jong. Hij zou ook nog een paar jaar kunnen blijven om zich verder te ontwikkelen. Het is aan hem. Het hangt er natuurlijk ook af naar welke club hij vertrekt. Hij zal zich moeten realiseren dat bij een Europese topclub echt alles anders is, zowel binnen als buiten het veld."

Dodental Bangladesh op 290

In Bangladesh is het dodental als gevolg van het instorten van een acht verdiepingen tellend gebouw vrijdag gestegen tot 290. Het gebouw, waarin verschillende kledingfabrieken waren gevestigd, stortte woensdag in.

In eerste instantie konden rond de tweeduizend mensen worden gered. Reddingswerkers hebben sinds donderdag nog eens 61 overlevenden onder het puin vandaan gehaald.

De fabrieken in het gebouw hadden 3122 mensen in dienst. Hoeveel er in het gebouw aanwezig waren toen het instortte, is onduidelijk.

De politie had voorafgaand aan de ramp opdracht gegeven tot evacuatie omdat er flinke scheuren in de muren waren geconstateerd. De managers van de fabrieken hebben zich daar niets van aangetrokken, melden de Bengalese autoriteiten.

'Tatum en Gordon-Levitt volgen Sinatra, Brando op'

Channing Tatum en Joseph Gordon-Levitt zijn in beeld voor de remake van Guys and Dolls. In 1955 verscheen de eerste verfilming van de Broadwaymusical, met Frank Sinatra en Marlon Brando in de hoofdrollen. Filmstudio Twentieth Century Fox heeft na lang touwtrekken de filmrechten weten binnen te halen. Er is nog geen regisseur of scenarist aangetrokken, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Zowat elke filmstudio heeft de afgelopen jaren de filmrechten voor de musicalklassieker in handen gehad. Acteurs variërend van Hugh Jackman tot Russell Crowe en zelfs Vin Diesel waren op een gegeven moment in de running. Het probleem was dat de weduwe van songwriter Joe Loesser tot voor kort nooit een aanbod kreeg waar ze zich in kon vinden. Waarom ze nu wel overstag is gegaan, is niet bekend.

Het libretto van de musical is gebaseerd op de korte verhalen van Damon Runyon en gaat over de gangsters en gokkers in het New York van de jaren twintig en dertig. Gokbaas Nathan Detroit, de rol van Sinatra, heeft door de steeds strengere politie geen plek meer om zijn nachtclub te vestigen. De enige mogelijke locatie is een garage, maar de eigenaar vraagt een voorschot van een astronomische duizend dollar. Als de beroepsgokker Sky Masterson, gespeeld door Brando, opschept dat hij elke vrouw kan versieren, besluit Detroit met hem te wedden voor duizend dollar.

Het zal nog even duren voordat de film werkelijk van start gaat. Tatum en Gordon-Levitt hebben nog niet officieel getekend en wachten waarschijnlijk af totdat ze een script hebben gelezen en een regisseur zich meldt.


'Tatum en Gordon-Levitt volgen Sinatra, Brando op' (Foto: Novum)

Pussy Riot-lid wil vervroegd vrij

Het gedetineerde Pussy Riot-lid Nadezjda Tolokonnikova wil vervroegd worden vrijgelaten. Een rechtbank in het Russische Zoebova Poljana buigt zich vrijdag over haar verzoek.

De 23-jarige Tolokonnikova is net als haar mede-bandleden Maria Alechina en Jekaterina Samoetsevitsj tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Zij zit gedetineerd in een strafkamp in Mordovia, in het westen van Rusland.

Volgens medebandlid Jekaterina Samoetsevitsj, die in hoger beroep een voorwaardelijke straf kreeg en wie dus het strafkamp bespaard bleef, moet Tolokonnikova zo'n beetje dag en nacht werken om te voldoen aan het quotum jasvoeringen dat zij dagelijks moet zien af te krijgen en is ze volledig uitgeput.

De Pussy Riot-leden werden vorig jaar veroordeeld omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht.

Koningsspelen van start na opening in Enschede

De Koningsspelen zijn vrijdag even na 09.30 uur officieel geopend door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Onder toeziend oog van zo'n duizend leerlingen van twee basisscholen in Enschede verklaarden zij met een fluitsignaal de speciale sportdag voor geopend. In een kort interview met het Jeugdjournaal gaf het kroonprinselijk paar aan 'best een beetje zenuwachtig te zijn geweest' voor de Koningsspelen.

Voor prinses Máxima zijn de Koningsspelen haar laatste openbare optreden als prinses. Willem-Alexander zal voor het laatst in de hoedanigheid van prins optreden tijdens de opening van een roeibaan vrijdagmiddag in de Eendragtspolder.

Prinses Máxima liet aan het Jeugdjournaal weten dat ook de prinsesjes zenuwen hadden voor de eerste Koningsspelen. Volgens prins Willem-Alexander maakten hun dochters zich onder meer druk over wat ze precies gingen doen en met wie hun tegenstander zou zijn. De prinsesjes lopen onder meer een sponsorloop voor kankerfonds Kika.

Prins Willem-Alexander liet verder weten zijn 46e verjaardag zaterdag met familie en vrienden te zullen vieren. De prins sprak van 'stilte voor de storm' en liet weten zich helemaal klaar te maken voor 30 april.

Minister-president Mark Rutte (VVD) wenste via Twitter alle kinderen mooie Koningsspelen. "'Ik wens alle kinderen die meedoen een fantastische dag!"

De Koningsspelen zijn een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging. Zo'n 1,3 miljoen kinderen op ongeveer zesduizend basisscholen doen mee. Deelnemende scholen kunnen een ontmoeting winnen met de aanstaande koning, als hij na zijn inhuldiging op bezoek gaat in alle provincies.

FC Utrecht legt talent van ADO vast

FC Utrecht heeft Remco van Wingerden voor twee seizoenen vastgelegd. Het 18-jarige talent, dat overkomt van ADO Den Haag, heeft een optie op nog een seizoen in zijn contract.

"Wij zijn overtuigd van de potentie die deze speler heeft en gaan gericht met hem aan het werk om de laatste stappen naar een doorbraak in het betaald voetbal te zetten", licht hoofd opleidingen Henny Lee toe op de website van FC Utrecht. "We hebben met Remco een gefundeerd plan voor de toekomst opgesteld."

"Remco heeft een goed overzicht en beschikt over een goede trap. Een speler die veel energie in een wedstrijd stopt, zoals wij dat in Utrecht graag zien."

Van Wingerden, die volgend seizoen aansluit bij de beloften kijkt uit naar zijn verblijf in Utrecht. "FC Utrecht wil heel gericht met mij aan de slag en heeft goede plannen. Zij hebben veel vertrouwen in mij. Dat voelt goed."

Electronic Arts voert ontslagronde door

Electronic Arts schrapt een onbekend aantal banen als onderdeel van een herstructurering. Dat heeft het bedrijf donderdagnacht bekendgemaakt. Het gamebedrijf wijst naar nieuwe technologieën en de ontwikkelingen met mobiele apparaten als reden voor de wijziging in de bedrijfsvoering. Het zou gaan om honderden banen.

Uit berichten via sociale media blijkt dat gamestudio PopCap Vancouver is gesloten. Datzelfde geldt voor Quicklime, het bedrijf achter het online spel Need for Speed World. Volgens gameweblog Polygon sluit Electronic Arts het partnerprogramma EA Partners, wat donderdag al uitlekte. Daarnaast voegt het bedrijf verschillende marketingteams samen en wordt het team achter gamedienst Origin elders ondergebracht.

Electronic Arts heeft geen details vrijgegeven over de ontslagronde. Wel is bekend dat het bedrijf een groot verlies heeft geleden in het afgelopen boekjaar. Om die reden heeft topman John Riccitiello zijn functie vorige maand neergelegd. Electronic Arts presenteert 7 mei zijn jaarcijfers.

Life of Pi-designer gecontracteerd voor Warcraft

De creatieve geest achter de visuele effecten van de Oscar winnende film Life of Pi werkt nu aan de verfilming van Warcraft. Volgens topman Nick Carpenter van gamebedrijf Blizzard is de film 'in goede handen' bij Bill Westenhofer, die getekend heeft als visual effects director. Westenhofer werkte eerder aan fantasierijke films als The Golden Compass en Chronicles of Narnia.

Met de ervaring die Westenhofer heeft met de animatie van dieren en magische momenten, lijkt hij een goede match voor de film. De wereld van Warcraft zit vol magie. Bovendien spelen beesten een belangrijke rol in de serie. Ze dienen als vervoersmiddel op land en in de lucht, zijn een compagnon tijdens gevechten en sommige personages kunnen in dieren veranderen of zijn zelfs dieren.

Duncan Jones, bekend van onder meer Source Code, is de regisseur van de film die gemaakt wordt onder productiemaatschappij Legendary Pictures. Welke acteurs in de film te zien zijn, is nog niet bekend. Eind januari werd Johnny Depp door Amerikaanse media in verband gebracht met een rol, maar dat is door geen enkele partij bevestigd.

'Lewandowski tekende reeds drie contracten'

Bayern München lijkt de nieuwe bestemming van Robert Lewandowski. De Poolse spits van Borussia Dortmund zou al drie contracten getekend hebben.

Eén contract vanaf komende zomer, één contract vanaf medio 2014 als de clubs er voor de aanstaande transferperiode niet uitkomen over de transfersom én een sponsordeal met Adidas. Beide contracten bij Bayern München lopen voor vier jaar door, meldt Bild.

Lewandowski kent een uitstekend seizoen bij Dortmund en onderstreepte dat woensdag met vier treffers tegen Real Madrid. Hij heeft nog een contract tot 2014 bij de club, maar heeft via zijn zaakwaarnemer laten weten komende zomer te willen vertrekken.

Ploeggenoot Mario Götze ging Lewandowski voor. Hij tekende eerder deze week een contract bij Bayern München.

VVV zegt sorry voor 'slechtste grasmat'

Het veld van VVV-Venlo ligt er dramatisch bij. Algemeen directeur Hans Soentjens erkent tegen Voetbal International dat de situatie problematisch is.

"Wij hebben de twijfelachtige eer over het slechtste veld van de Eredivisie te beschikken", zegt Soentjens. Afgelopen weekend werd FC Twente-doelman Nikolay Mihaylov verrast toen een schot van Uche Nwofor via een polletje over zijn armen vloog. De Tukkers waren na afloop niet te spreken over het veld.

"We begrijpen dat tegenstanders klagen en het spijt ons ook hoe ons veld erbij ligt", verontschuldigt Soentjens zich. "Het komt door een combinatie van factoren: een erg natte zomer waardoor graswortels zich niet konden nestelen, een winter waarin we het veld drie keer ijs- en sneeuwvrij moesten maken, en het voorjaar dat laat begint. Echt, het is een dramatisch veld. En daar hebben wij zelf net zo goed last van."

Na de competitie zal VVV de grasmat herstellen. "In de zomer gaan we de toplaag van de mat volledig vervangen. Tot die tijd zal het veld zichzelf hopelijk nog wat herstellen."

'Agenten vrezen falen communicatiesysteem 30 april'

Agenten vrezen dat het communicatiesysteem C2000 van de politie op 30 april in Amsterdam faalt als gevolg van de drukte rondom de troonswisseling. Dat meldt het AD vrijdag. Het systeem had al eerder problemen bij grote evenementen. Ook bij de aanslag op Koninginnedag in 2009 werkte het systeem niet naar behoren.

'Betrokken politiemedewerkers' vrezen volgens de krant dat C2000 overbelast raakt. Dat zou gebeuren wanneer honderdduizenden bezoekers hun mobiele telefoons intensief gebruiken en daarmee het netwerk belasten.

Om problemen met het communicatiesysteem te voorkomen zijn maatregelen getroffen. Mobiele zendmasten zijn naar de hoofdstad gebracht voor extra capaciteit. Ook hebben telefoonbedrijven hun capaciteit 'drastisch' verhoogd.

Een woordvoerder van de politie in Amsterdam laat in een reactie weten dat er 'infrastructurele maatregelen' zijn genomen voor 30 april. Zo zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van de portofoon en wordt er op aangestuurd dat politiemensen kort en bondig binnen 'hun eigen groep' communiceren. "We vertrouwen erop dat we met de maatregelen problemen voorkomen", aldus de zegsman.

C2000 werd in 2007 ingevoerd en is sindsdien omstreden. Het systeem werkte slecht of niet, onder meer bij de facebookrellen in Haren en bij de crash van een toestel van Turkish Airlines in 2009.

2K kondigt The Bureau - XCOM Declassified aan

Vandaag kondigen 2K en 2K Marin aan dat vanaf 23 augustus dit jaar The Bureau – XCOM Declassified in de winkels zal liggen.

Eerder deze maand was de shooter XCOM verdwenen van het internet. Het blijkt dat de game dus een naamsverandering heeft gekregen. In The Bureau speel je als agent William Carter en zie je de beginselen van de oprichting van de organisatie XCOM.

"We zijn enthousiast over 2K Marin's verfijnde visie voor The Bureau – XCOM Declassified", aldus Christoph Hartmann, baas van 2K. "Het spel is geëvolueerd door een creatief en iteratief ontwikkelproces, en het resultaat is een verhaal-gedreven ervaring die slim en aantrekkelijk is, en daagt spelers uit om tactisch te denken."

"The Bureau vertelt het verhaal over het mysterieuze begin van XCOM", zegt Morgan Gray, creative director bij 2K Marin. "We breiden het universum uit met een 'declassified' verhaal van samenzwering van de regering en de heldhaftige cover-ups via third-person tactische gameplay."

The Bureau – XCOM Declassified komt 23 augustus uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Pre-order je nu al dan krijg je de Codebreakers-missie cadeau waarin Carter en zijn team een communciatiestation dat stil is gelegd door aliens moeten onderzoeken.

[NBA] Miami Heat heeft nog een zege nodig

Miami Heat is nog een zege verwijderd van de volgende ronde van de play-offs in de NBA. De titelhouder won donderdagavond ook zijn derde duel tegen Milwaukee Bucks. Mede dankzij 23 punten van Ray Allen werd het 104-91 in Milwaukee. Net als Allen vervulde ook LeBron James met 22 punten een hoofdrol bij de bezoekers.

Chicago Bulls nam een 2-1 voorsprong tegen Brooklyn Nets. Het derde duel eindigde in een nipte 79-76 zege voor de Bulls. Carlos Boozer was met 22 punten topscorer bij de thuisploeg uit Chicago.

Memphis Grizzlies deed iets terug tegen Los Angeles Clippers. Zach Randolph leidde zijn team met 27 punten naar een 94-82 overwinning. Memphis maakte een einde aan een reeks van negen overwinningen op rij van de Clippers en bracht de achterstand terug tot 2-1.

Barcelona wil 'vier tot vijf' spelers halen

FC Barcelona gaat komende zomer de transfermarkt op. Volgens vice-president Josep Bartomeu willen de Catalanen zich versterken met 'vier tot vijf' spelers.

Verschillende spelers werden de afgelopen tijd al gelinkt aan de koploper van de Primera División. Zo zouden Mats Hummels (Borussia Dortmund) en Neymar (Santos) hoog op het verlanglijstje staan van de Catalanen.

Bartomeu benadrukt tegenover Catalunya Radio dat Barcelona met nog geen enkele speler club of speler in gesprek is, maar dat er komende zomer wel wat te gebeuren staat. "We zullen in de zomer vier tot vijf spelers aantrekken. We moeten wat verse krachten toevoegen aan de selectie. We hebben ook nog spelers van Barcelona B."

De Braziliaanse aanvaller Neymar wordt al maanden in verband gebracht met een transfer naar Camp Nou. "Neymar hebben we niet gecontracteerd", is Bartomeu duidelijk. "Hij is een speler waar we zeker in geïnteresseerd zijn, maar zoals we eerder al hebben gezegd zullen we aan het einde van het seizoen gaan kijken wat er mogelijk is."

Over de toekomst van Tito Vilanova bij Barcelona is Bartomeu duidelijk. "Tito gaat volgend jaar gewoon door."

Zynga noteert flinke omzetdaling

De omzet van Zynga is in het eerste kwartaal met achttien procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden naar 264 miljoen dollar. Dat heeft het gamebedrijf, onder meer bekend van het Facebookspel Farmville, donderdag bekendgemaakt. Zynga noteerde in het afgelopen kwartaal vier miljoen dollar winst, maar denkt in het lopende kwartaal in de rode cijfers te belanden.

Het bedrijf zag het aantal spelers dat zijn games speelt met grofweg twintig procent dalen. Bovendien daalde de omzet uit de verkoop van virtuele goederen met dertig procent naar tweeënhalf miljoen dollar. Zynga denkt dit kwartaal met een omzet van 225 tot 235 miljoen dollar een verlies te draaien van 26,5 tot 36,5 miljoen dollar.

Om kosten te besparen en efficiënter te werken haalde Zynga vorig jaar verschillende minder populaire spellen offline, sloot het vier kantoren en werden tweehonderd banen geschrapt. Farmville 2, te spelen via Facebook en Zynga's eigen website, is op dit moment de populairste game van het bedrijf. Sinds woensdag is Zynga's tekenspel Draw Something 2 te downloaden voor mobiele telefoons.

Zynga biedt zijn spellen gratis aan, maar geeft spelers de mogelijkheid om tegen betaling virtuele muntstukken te kopen die in een game gebruikt kunnen worden. Daarnaast verdient het bedrijf geld met advertentieverkoop.

Zynga sluit drie kantoren (Foto: Novum)

Spalletti ontkrachtigt Milan-geruchten

Luciano Spalletti heeft de geruchten over een vertrek naar AC Milan naar het rijk der fabelen verwezen. Voorlopig hebben de Milanezen nog een trainer.

De huidige trainer van Zenit Sint-Petersburg zou bij Milan in beeld zijn om Massimiliano Allegri op te volgen, maar de Italiaan laat weten geen interesse in een overstap naar de modestad te hebben. "Een terugkeer naar Italië is voor mij op dit moment niet mogelijk."

"Ik zal bij Zenit blijven, tenzij zij besluiten om mij weg te sturen. Dan is het een ander verhaal", laat Spalletti weten aan Sky Sport Italia. "Ik zie Allegri gewoon tot het einde van het seizoen bij Milan blijven." Milan is momenteel met Fiorentina verwikkeld in een strijd om Champions League-plaatsing.

Laatstgenoemde club is Spalletti nog niet vergeten. De oefenmeester zwaaide enkele jaren de scepter bij La Viola. "Fiorentina speelt goed en dat is wat momenteel het verschil maakt. Ik ben blij dat ze zo hoog staan, want het betekent dat hard werken wordt beloond."

Benefietwedstrijd voor overleden grensrechter

Ter nagedachtenis aan grensrechter Richard Nieuwenhuizen speelt zijn club SC Buitenboys vrijdagavond een benefietwedstrijd tegen een team van ex-internationals. De opbrengst van het duel komt ten goede aan de familie van de begin december doodgeschopte grensrechter. Omroep Flevoland zendt het duel live uit. Namens de voormalige internationals zijn onder anderen Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay aanwezig bij de wedstrijd in het stadion van Almere City FC. De zoon van de grensrechter, Mykel Nieuwenhuizen, staat namens SC Buitenboys op het veld.

Ook burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma en KNVB-voorzitter Michael van Praag zijn aanwezig. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de acht verdachten van de fatale mishandeling gaat eind mei van start. Vooralsnog heeft de rechtbank in Lelystad hier vijf zittingsdagen voor uitgetrokken.

'Verdachte Leiden op ambassade Costa Rica'

De jongen die verdacht wordt van het dreigen met een schietpartij op een school in Leiden afgelopen weekeinde is op de Nederlandse ambassade in Costa Rica. Dat zeggen bronnen tegen RTL Nieuws.

De 18-jarige jongen zou geen geld meer hebben gehad om zijn hotel te betalen en is vrijwillig meegegaan naar de ambassade in de hoofdstad San José. De ambassade heeft aangeboden zijn ticket naar Nederland te betalen.

Maandag gingen in Leiden de middelbare en mbo-scholen een dag dicht vanwege het dreigement. In een bericht op internet zou de verdachte hebben geschreven 'zoveel mogelijk leerlingen' dood te schieten. Woensdag werd duidelijk dat de dreiger waarschijnlijk in Costa Rica zit en dat hij zijn dreigement helemaal niet kon uitvoeren. De politie liet wel weten graag met hem in contact te komen. Tot dusver was dat nog niet gelukt.

Donderdagavond verscheen een nieuw dreigement op internet. Het is nog onduidelijk of het om dezelfde dader gaat.

Kwartaalwinst Samsung naar recordhoogte

Samsung Electronics heeft in het eerste kwartaal een recordwinst van 7,2 biljoen Koreaanse won (4,9 miljard euro) geboekt, 42 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2012. Hoewel de nieuwe Galaxy-smartphone over een paar dagen in de winkel verschijnt, bleef er in het eerste kwartaal veel vraag naar de bestaande modellen. Dat maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf vrijdag bekend.

De recordwinst in het eerste kwartaal was twee procent hoger dan in het vierde kwartaal. Analisten waren juist uitgegaan van een lagere winst. De verkopen blijven meestal achter na de feestdagen in het vierde kwartaal. Ook stellen consumenten de aanschaf van een telefoon vaak uit, als zij weten dat er een nieuwe versie op de markt komt. Apple stelde dat de tragere groei in het eerste kwartaal te wijten was aan de komst van een nieuw model iPhone.

Samsung lanceert de nieuwe S4-telefoon vrijdag in Zuid-Korea en brengt de telefoon een dag later ook op de Amerikaanse markt. Analisten verwachten opnieuw recordwinsten in de komende twee kwartalen als de S4 goed gaat verkopen. Samsung verwacht dat de S4 beter gaat verkopen dan de S III.

De recordwinst werd geboekt ondanks de kosten van een schikking met Apple over intellectuele eigendomsrechten. Analisten schatten dat de schikking Samsung zeshonderd miljoen dollar heeft gekost.

De verkopen van Samsung stegen met zeventien procent tot 52,9 biljoen won. Het bedrijfsresultaat steeg met 54 procent tot 8,8 biljoen won.

Nieuw dreigement Leiden op internet

Op internet is een nieuw bericht verschenen waarin indirect wordt gedreigd met een schietpartij in Leiden. Op het webforum 4chan.org stelt de onbekende dreiger in het Engels dat hij niet in Costa Rica zit, maar 'gewoon in Leiden'. "Ik zie jullie op Koninginnedag", staat in het bericht. Het dreigement werd vergezeld met een foto van een pistool en een briefje met de datum.

De politie laat aan Omroep West weten dat het bericht bekend is. Onduidelijk is of om het om dezelfde dader gaat als eerder deze week. Burgemeester van Leiden Henri Lenferink (PvdA) wil verder niet op het dreigement ingaan. "Het is ons zeker opgevallen. Meer ga ik er nu niet over zeggen", zegt hij in een reactie tegen de omroep.

Maandag gingen in Leiden de middelbare en mbo-scholen een dag dicht vanwege een eerder dreigement. Daarna werden de scholen nog twee dagen bewaakt door agenten. Woensdag werd duidelijk dat een verdachte in beeld is. Omdat de verdachte in Costa Rica verblijft, was er geen actuele dreiging meer.

Veel doden bij busongeluk Afghanistan

Een busongeluk in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand heeft vrijdag aan zeker dertig passagiers het leven gekost. Onder de doden zijn vrouwen en kinderen. Elf passagiers raakten gewond.

De bus klapte in volle vaart op het brandende wrak van een vrachtwagen die door de Taliban was aangevallen. Het wrak stond midden op de weg.

Het ongeluk voltrok zich op 55 kilometer van de hoofdstad van Helmand. Dit heeft een woordvoerder van het provinciaal bestuur bekendgemaakt.

'Zwartspaarders melden zich bij Belastingdienst'

Bij de Belastingdienst melden zich vaker zwartspaarders die schoon schip willen maken. Ze willen af van hun geheime constructies om vermogen verborgen te houden voor de fiscus, schrijft Trouw vrijdag op basis van eigen onderzoek.

In de eerste vier maanden van 2013 klopten al 250 mensen bij de Belastingdienst aan. Volgens een woordvoerder van de fiscus 'een duidelijke toename ten opzichte van eerdere jaren'. Vorig jaar meldden zich in totaal 315 spijtoptanten. Dat aantal wordt dit jaar naar verwachting ruimschoots overtroffen.

Aanleiding voor de grote toeloop is de publiciteit rond het zwartsparen en de aankondiging van Luxemburg om het bankgeheim te willen opheffen, stelt de Belastingdienst. Veel spijtoptanten stappen vrijwillig naar de fiscus of wenden zich tot adviseurs om schoon schip te kunnen maken.

Behalve geheime buitenlandse rekeningen gaat het om mensen die bijvoorbeeld bedrijven hebben opgericht in belastingparadijzen enkel om de belasting te ontwijken. Tot nu toe is dit jaar voor 77 miljoen euro aan tegoeden aangemeld, maar het merendeel van de 250 spijtoptanten moet nog in behandeling worden genomen.

Hoger beroep Joran Van der Sloot op 29 mei

De eerste zitting in de hogerberoepszaak van Joran van der Sloot vindt op woensdag 29 mei in Lima plaats. Dat laat een woordvoerder van het hooggerechtshof in de Peruaanse hoofdstad aan Novum Nieuws weten.

De raadsman van de Nederlander, Máximo Altez, verwachtte het begin van de zaak aanvankelijk in juni. Hij wil dat zijn cliënt aanwezig is bij de eerste zitting en daar het woord neemt om excuses te maken. Volgens het hooggerechtshof kan dit in principe worden toegestaan, maar heeft de verdediging van Van der Sloot de aanvraag nog niet ingediend.

Tijdens de openbare zitting betoogt onder meer de verdediging van Van der Sloot tegenover het hof waarom de Nederlander in hoger beroep wil. Altez vindt dat er fouten zijn gemaakt in de behandeling van de zaak in eerste aanleg. Tevens is hij van mening dat de voormalige advocaat van Van der Sloot hem bedrogen heeft. De raadsman wil strafvermindering. Altez heeft ook het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten gevraagd naar de zaak te kijken.

Van der Sloot zit in de zwaarbeveiligde Piedras Gordas-gevangenis in Lima een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. De VS heeft gevraagd hem uit te leveren omdat hij verdacht wordt van afpersing van de moeder van Natalee Holloway. Van der Sloot is hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener.

ChristenUnie wil uitstel wet illegaliteit

De ChristenUnie wil dat het kabinet voorlopig afziet van het strafbaar stellen van illegaliteit. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet eerst orde op zaken stellen naar aanleiding van het debat rond de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, zei Kamerlid Joël Voordewind vrijdag op Radio 1.

"Mijn voorstel is om de wet op het strafbaar stellen van illegaliteit voorlopig nog niet te behandelen in de kamer. Naar aanleiding van het Dolmatov-debat zijn er verbeterpunten gekomen", zei Voordewind. Volgens hem moeten die eerst worden doorgevoerd voordat kan worden overgegaan tot nieuwe wetgeving.

Het strafbaar stellen van illegaliteit staat in het regeerakkoord. De ChristenUnie is al langer tegen de nieuwe wet. Het kabinet is echter vastbesloten om het plan door te voeren. Wel is er binnen de PvdA-achterban steeds meer weerstand tegen. Op het partijcongres van de PvdA wordt zaterdag een motie behandeld die het wetsvoorstel afkeurt. Het voorstel wordt nog voor de zomer in de Tweede Kamer besproken.

Vlaamse actrice wint prijs in New York

De Vlaamse actrice Veerle Baetens heeft de prijs voor beste actrice gewonnen van het Tribeca Film Festival in de Amerikaanse stad New York. De actrice kreeg de prijs voor haar rol in het drama The Broken Circle Breakdown.

De jury prees de 35-jarige Vlaamse om haar krachtige optreden in de film. Het drama van Felix van Groeningen gaat over een jong stel dat een kindje verliest. Het drama won ook de prijs voor beste scenario.

De prijs voor beste film ging donderdagavond in New York naar de Australische film The Rocket. De film gaat over een jongen waarvan wordt gezegd dat hij ongeluk brengt. Hoofdrolspeler Sitthiphon Disamoe won de prijs voor beste acteur.

De jury van het festival bestond onder anderen uit Bryce Dallas-Howard, Blythe Danner en Paul Higgis.

Carice van Houten won twee jaar geleden de prijs voor beste actrice op het festival van New York. Zij kreeg die prijs toen voor haar rol als Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker in het drama Black Butterflies.

Het Tribeca Film Festival duurt nog tot en met zondag 28 april

'Suárez oneerlijk behandeld'

De ploeggenoten van Luis Suárez hebben met verbazing gereageerd op zijn schorsing. Pepe Reina denkt dat de Uruguayaans international oneerlijk bestraft is.

In The Guardian verteld Reina wat hij er van denkt. "Absurd en oneerlijk. Ik praat absoluut niet goed wat hij gedaan heeft. Hij weet dat hij fout zat, maar tien wedstrijden is buitenproportioneel. Het lijkt er sterk op dat sommige spelers op een andere manier behandeld worden."

In 2006 was Javier Mascherano, toenmalig ploeggenoot van de Spaanse doelman, slachtoffer van een bijtincident maar toen werd er geen actie ondernomen. Dader Jermaine Defoe, Tottenham Hotspur, kwam er toen mee weg. "Er zijn ook tijden geweest dat er geen verdere actie kon worden ondernomen wanneer de scheidsrechter het niet gezien had."

Reina denkt dat dat kwam omdat Defoe een Engelsman is: "Hij was een Engelse speler en ik denk dat de behandeling daarom anders was. Ook krijgt de één bijvoorbeeld vier wedstrijden schorsing voor racisme, terwijl Luis toentertijd acht wedstrijden moest toekijken.

"Ik ken Luis en ik weet dat hij een geweldig persoon is, die door zijn felheid soms in de problemen komt."

Topbestuurder Yahoo opgestapt

Een topbestuurder van internetbedrijf Yahoo heeft zijn functie per direct neergelegd. Het Amerikaanse bedrijf maakte het vertrek van Fred Amoroso donderdag bekend.

Volgens een verklaring had Amoroso bij zijn aantreden in mei 2012 al duidelijk gemaakt dat hij maaréén jaar zou aanblijven. Bestuurslid Maynard Webb vervangt hem de komende tijd op interimbasis. Amoroso was 'chairman', een functie die vergelijkbaar is met die van president-commissaris in het Nederlandse bedrijfsleven.

Yahoo heeft recentelijk veel veranderingen in de top doorgevoerd. Zo trad oud-bestuurster van Google Marissa Mayer vorig jaar aan als bestuursvoorzitter.

Met nieuwe leiders, diensten en functies hoopt het bedrijf adverteerders terug te winnen. Yahoo behoorde tot de pioniers van het internet, maar verloor de afgelopen jaren terrein aan concurrenten Google en Facebook.

Topbestuurder Yahoo opgestapt
Topbestuurder Yahoo opgestapt (Foto: ANP)

LA, the Voices diep teleurgesteld in Gordon

De mannen van Los Angeles, the Voices zijn diep teleurgesteld in hun voormalige collega Gordon. Remko Harms, Richy Brown, Roy van den Akker en Peter Strykes vinden dat Gordon 'absurde eisen' blijft stellen nu hij de groep heeft verlaten. "Dat hij dit nu doet, laat zien hoe weinig respect hij voor ons heeft", zegt Strykes in het AD. "We zijn diep, diep teleurgesteld."

Volgens Strykes is Gordon er verantwoordelijk voor dat voorlopig alle optredens van Los Angeles, the Voices zijn afgezegd. "Wat een onzin, ik heb geen optredens geannuleerd", reageert Gordon. "Partijen als Holland Casino, die LA, the Voices hadden geboekt, willen die groep gewoon niet hebben zonder mij. Daarom zijn die optredens afgezegd."

Gordon is, ondanks dat hij een maand geleden de groep verliet, nog steeds verbonden met de zanggroep. "Ik heb tweeënhalf jaar ziel en zaligheid geïnvesteerd in de groep. Ik heb de naam verzonnen, ik heb alles opgebouwd", vertelt Gordon. "Ik stel echt geen absurde eisen. Die jongens moeten gewoon een bedrag betalen per optreden of per verkochte cd. Dat is volkomen normaal."

Strykes vindt de eisen van Gordon echter 'niet normaal'. "We zijn geen naïeve domme blondjes. Hij kan niet vanuit Blaricum met een afstandsbediening het schip blijven besturen. Ik dacht dat de slavernij al heel lang geleden is afgeschaft."

RVP: "Giggs is ongelooflijk"

Terwijl Robin van Persie met Manchester United maandag zijn eerste titel uit zijn loopbaan in de wacht sleepte, was het voor Ryan Giggs alweer zijn dertiende. Volgend jaar gaat de speler uit Wales gewoon door.

Van Persie kijkt op naar zijn collega. "Het is een enorme eer om met Ryan te spelen, dat heb ik hem ook verteld", zegt de Nederlander tegen SkySports.

"Elke training is hij weer een voorbeeld voor ons allemaal, jong en oud. Hij is ongelooflijk. 39, maar zo fit. Elke dag werkt hij zich weer uit de naad."

Net als Giggs wil Van Persie meer titels winnen, al zal hij de dertien kampioenschappen van de Welshman niet meer halen. "Elk jaar wil ik kampioen worden. Het smaakt heerlijk. De titel maakt me zelfs nog hongeriger. Ik wil alles winnen. Dit is de eerste stap."

Tung rijdt Le Mans dit jaar

Het Chinese team KCMG heeft Ho-Pin Tung bevestigd voor komende 24 uur van Le Mans. Tijdens de beroemde race zal de Chinese Nederlander een trio vormen met Alex Imperatori en Matt Howson.

Tevens rijdt onze landgenoot in de Asian Le Mans Series en de Porsche Carrera Cup Asia. “Ik vind het geweldig dat ik aan een van de belangrijkste evenementen mag deelnemen. KCMG is het eerste Chinese team dat eraan meedoet en ik ben blij dat ik deel uit kan maken van deze geschiedenis,” aldus Tung.

Ik heb al in Monaco en Indianapolis geracet en samen met Le Mans vormen ze toch wel de drie circuits waarop elke coureur wil racen. De komende weken zal ik me voor bereiden op Le Mans, al zullen mijn geplande activiteiten in de Porsche Carrera Cup Asia en de Asian Le Mans Series ook doorgang vinden. Ik kan niet wachten.

'Everton heeft beste papieren voor De Vrij'

Everton heeft de beste papieren om Stefan de Vrij komende zomer vast te leggen. Dat meldt de Liverpool Echo.

Manager David Moyes is onder de indruk van de 21-jarige verdediger van Feyenoord en heeft regelmatig een scout naar Rotterdam gestuurd om hem te bekijken. Everton verwacht zo'n zes tot zeven miljoen euro kwijt te zijn aan de Oranje-international.

De Vrij wordt ook gevolgd door Aston Villa, Wigan Athletic en Newcastle United. Everton gaat echter voorop in de strijd.

De verdediger zou wel oren hebben naar een transfer naar de Premier League. De Vrij wil zich pas in de zomer oriënteren op zijn toekomst.

FOK! wat een weer... Om te janken.

Goedemorgen! Op een paar plaatsen in ons land is de eerste zomerse dag van het jaar 2013 een feit, maar wat hebben we er nu nog aan als de temperatuur vandaag alweer tien tot vijftien graden lager ligt. Het wil maar niet lukken om een stabiele en warme periode te krijgen en als het even lekker is, dan wordt dat meteen weer afgestraft. 

Vandaag is er veel bewolking en op veel plaatsen regent het. In het zuidoosten is het eerst nog even droog en daar kan het dan nog even 19 graden worden, maar in de rest van het land trekt de koude lucht al vrij snel binnen. Pas in de loop van de middag zal het in het noordwesten langzaam droog gaan worden en klaart het wat op. De temperatuur is daar dan al gezakt naar 9 graden. In het binnenland is het met 11 graden iets minder kil, maar ja, daar blijft het dan weer wat langer regenen. De wind draait naar het noordwesten toe, maar zal niet heel sterk gaan toenemen.

Als we even naar het weekend kijken, dan zien we dat morgen de meest frisse dag van het weekend is. Zondag kan het plaatselijk weer 13 graden worden, echter de kans op een bui neemt dan weer iets toe. Ik waag mij op dit moment nog niet aan een voorspelling voor 30 april, want daar zijn er nog iets te veel onzekerheden voor.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bloesem1
Een prachtige serie foto's van KlapMongeaul. De bloesem staat volop in bloei nu.

 Bloesem2
Werkelijk prachtig!

Bloesem3
Ik hoop niet dat er veel mensen allergisch zijn voor bloesem. Prachtige foto's Klap!

 

 

Engelse trailer voor Shin Megami Tensei IV

Gamestudio Atlus heeft een Engelstalige trailer uitgebracht voor Shin Megami Tensei IV. Voor de game is tijdens de laatste Nintendo Direct een release in het Westen aangekondigd en tot vandaag hebben we het moeten doen met Japanse trailers.

Shin Megami Tensei IV komt 16 juli uit op Nintendo 3DS in Amerika. Wanneer de game precies in Europa uitkomt is nog niet bekend.

Hoogerland laat zich zien

Vandaag liet Johnny Hoogerland zien dat hij weer terug is in het peleton. De Vacansoleil-renner zat vooraan in de lange ontsnapping en was na afloop tevreden.

"Goed voor mezelf en heel goed voor de ploeg. We hebben het heel vaak geprobeerd en uiteindelijk had ik het geluk dat we weg waren. Ik had het nodig om echt even diep te gaan. Dit is de manier om weer op mijn oude niveau te komen," aldus de Nederlander die ingerekend werd op 25 kilometer van de finish.

"In het peloton rijden, is ook goed. Maar dit beter. Ik heb vier uur gefietst met een gemiddeld wattage van 260. Daar kun je niet tegenop trainen. Hier word ik beter van. Stiekem hoop je wel op een klein wonder, maar dat zat er niet in."

Populariteit Feyenoord neemt toe

Feyenoord leeft meer dan ooit bij de fans. Deze week werd alweer de 26.500e seizoenskaart voor de volgende voetbaljaargang verkocht.

"Dat is echt geweldig", vindt technisch directeur Martin van Geel in het Algemeen Dagblad. "We lopen weer ruim voor op het aantal dat wij vorig seizoen rond deze tijd al hadden verkocht. In dat opzicht was de winst tegen Vitesse ook erg belangrijk. Als je die partij verliest, eindig je waarschijnlijk op de vierde plaats en dat is volledig conform de doelstelling. Maar nu doen wij nog mee om de tweede plek en de voorronde van de Champions League. Dat geeft toch schwung."

Trainer Ronald Koeman is blij met de toenemende populaireit van Feyenoord. "Een volle Kuip en een geweldige sfeer, dat is een zekerheid die je als coach hebt als je bij Feyenoord tekent. Dat er nu alweer 26.500 seizoenkaarten over de toonbank zijn gegaan, geeft weer aan hoe groot de club is. En we hadden de laatste maanden nog meer mensen kwijt gekund."

"Feyenoord heeft een enorm trouw publiek", vervolgt Koeman. "Die twaalfde man is zó belangrijk. Dat zullen wij ook weer merken in de laatste duels met Heracles en NAC. Het is natuurlijk geen toeval dat wij al zo lang ongeslagen zijn in eigen huis."

Pro Evolution Soccer 14 gaat de strijd aan met FIFA 14

Kei Masuda, creative producer van Pro Evolution Soccer 14, laat weten dat naast de nieuwe engine van Pro Evolution Soccer ook enkele andere vernieuwingen de game onderscheiden van FIFA 14. Ook is hij ervan overtuigd dat PES 14 het hierdoor beter zal doen dan FIFA 14.

Zoals bekend maakt Pro Evolution Soccer 14 gebruik van Konami’s FOX-engine. Kei Masuda legt uit dat goede balcontrole en teamspirit het verschil maken met FIFA 14 en dat deze vernieuwingen onze kijk op voetbalgames zullen gaan veranderen:

"Ons grootste doel is om spelers te laten winnen met hun favoriete team. Als we het mogelijk kunnen maken dat de kleine teams van de grote gaan winnen, hebben we al een enorm verschil met FIFA."

In beide games zijn de grotere clubs zoals FC Barcelona of FC Bayern München beter dan andere kleinere teams. Spelers kiezen hierdoor vaak eerder voor het beste team, in plaats van hun favoriete team om mee te spelen. Pro Evolution Soccer wil hier iets aan gaan doen.

Of Pro Evolution Soccer daadwerkelijk FIFA 14 voorbij zal gaan door middel van de nieuwe gameplay en engine is nog maar de vraag. Wat we wel zeker weten is dat PES 14 volgend jaar uit komt voor de current- en nextgen consoles, PlayStation Vita en pc.

PES 14

Iniesta: "Het tijdperk Barça is niet voorbij"

Andrés Iniesta is het vertrouwen in FC Barcelona, na de 4-0 nederlaag tegen Bayern München, niet verloren. De ontluisterende nederlaag in Duitsland zorgde voor veel ophef in binnen- en buitenlandse media.

Het beste zou eraf zijn bij Barcelona, maar Iniesta noemt dat onzin. Volgens de middenvelder kunnen de Catalanen ook de komende jaren nog succesvol zijn. "Het is niet het einde van een tijdperk", aldus de spelmaker tegenover diverse Spaanse media. "Bovendien is de Bundesliga echt niet sterker dan de Primera Division."

Barcelona moet komende week een 4-0 nederlaag zien goed te maken om uiteindelijk in de finale op Wembley te staan. Anders wordt de eindstrijd, net als afgelopen seizoen, niet gehaald.

Kuijt: "We dromen van Amsterdam"

Dirk Kuijt was na afloop van het Europa League-duel tegen Benfica lovend over de prestatie van zijn club Fenerbahce. De Turkse topclub won vanavond de eerste halve finale van de Europa League met 1-0.

Volgens Kuijt kwam de overwinning zijn ploeg meer dan toe. "We hebben een hele goede wedstrijd gespeeld, maar waren wel wat ongelukkig in de afronding."

De Katwijker beseft dat zijn ploeg er nog niet is. "De return wordt loodzwaar, want Benfica heeft een hele goede ploeg. Ze waren niet voor niets 34 officiële wedstrijden ongeslagen. Bovendien worden ze waarschijnlijk kampioen van Portugal, dat zegt ook wel wat."

Kuijt gaat echter met een goed gevoel naar Lissabon. "We dromen van Amsterdam en zijn op de hoogte van onze eigen kwaliteiten", laat de voormalige aanvaller van FC Utrecht, Feyenoord en Liverpool weten aan RTL 7.

Agent: 'Lewa' akkoord met andere club

Nog geen dag na de show van Robert Lewandowski tegen Real Madrid zijn de fans van Borussia Dortmund terug op aarde gebracht door een mededeling van de zaakwaarnemer van de Pool. Spelersmakelaar Maik Barthel heeft laten weten dat de spits een akkoord heeft bereikt met een andere club en komende zomer op zeker zal vertrekken.

"We hebben overeenkomst bereikt met een andere club over een transfer na dit seizoen. Aan alle eisen van Borussia Dortmund zal worden voldaan", aldus Barthel in Sport Bild.

Volgens de zaakwaarnemer is door Dortmund beloofd dat Lewandowski onder de juiste voorwaarden mag vertrekken. "Het is nu aan de clubs om eruit te komen."

Lewandowski, die tegen Real vier keer scoorde, heeft een contract tot de zomer van 2014 in Dortmund. Na de transfer van Mario Götze naar Bayern München is het aanstaande vertrek van de topschutter een nieuwe tegenvaller voor de club. Bayern wordt overigens genoemd als een van de mogelijke nieuwe werkgevers van Lewandowski.

Politie vindt drugs in toerbus Bieber

De Zweedse politie heeft woensdag drugs aangetroffen in de toerbus van Justin Bieber. Ook werd een stroomstootwapen gevonden in het voertuig, dat geparkeerd stond bij de concertzaal in Stockholm waar de Canadese zanger een concert gaf.

Agenten doorzochten de lege bus nadat een wietlucht was geroken. De politie heeft een kleine hoeveelheid drugs gevonden, maar wil niet zeggen om welke soort het gaat. Er werden ook geen arrestaties verricht.

Aspirant-agent veroordeeld voor neerschieten man

Een 38-jarige aspirant-agent is donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor het neerschieten van een verdachte. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van duizend euro betalen. De rechtbank in Den Bosch acht de man schuldig aan poging tot doodslag.

Agenten gaven in april 2011 een auto 's nachts in Apeldoorn een stopteken, omdat de bestuurder nog een boete moest betalen. Toen de man doorreed, zette de politie de achtervolging in. Daarbij werd met snelheden tot 180 kilometer per uur gereden.

De achtervolging eindigde in het Brabantse Ravenstein. De agent in spe zat in een van de politiewagens die betrokken waren bij de achtervolging. Toen de bestuurder na het uitstappen zijn aanwijzingen niet opvolgde, loste de aspirant een waarschuwingsschot.

De aspirant zei nogmaals dat de man moest blijven staan, en schoot vervolgens een keer gericht op het bovenlichaam van de verdachte. De verdachte raakte gewond aan zijn arm en borst.

De rechtbank stelt het niet onbegrijpelijk te vinden dat de aspirant zich bedreigd voelde en oordeelt dat sprake was van een noodweersituatie waarin verdediging gerechtvaardigd was. De aspirant hoefde echter niet direct te vrezen voor zijn leven. De verdachte was niet gewapend. De rechtbank vindt daarom dat de aspirant een minder vergaand middel had moeten kiezen, 'zeker omdat er collega's in de buurt waren'.

De aspirant heeft aangegeven in een vergelijkbare situatie op dezelfde manier te handelen. Dat getuigt volgens de rechtbank van een onjuist inzicht. Om herhaling te voorkomen, heeft de rechtbank daarom een voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De aspirant heeft zijn opleiding bij de politie overigens inmiddels afgerond en werkt nog steeds bij de politie.

Ziggo laat klanten draadloos internet delen

Internetaanbieder Ziggo laat over het hele land klanten gebruikmaken van elkaars internetverbinding. De eerste 65.000 wifispots van Ziggo-klanten worden 7 mei in Den Haag geactiveerd. Eind augustus moeten dat er over heel Nederland een miljoen zijn. Dat heeft het internetbedrijf donderdag bekendgemaakt.

Om van de dienst gebruik te kunnen maken moeten klanten hun laptop of smartphone eenmalig aanmelden. Daarna kan het apparaat op alle ingeschakelde wifispots contact maken. Op elke thuisverbinding kunnen maximaal twintig Ziggo-klanten tegelijk ingelogd zijn.

In mei en juni worden in Zuid-Holland tweehonderdduizend spots ingeschakeld. Noord-Holland en Utrecht volgen in juni met eenzelfde aantal. In Brabant worden in juni en juli honderdvijftigduizend verbindingen actief, terwijl in juli ook Limburg en Twente volgen. De rest van Overijssel, Friesland en Drenthe zijn de laatste regio's waar het kabelbedrijf de wifispots aanzet.

De dienst om het thuisinternet te delen werd getest in Groningen. Volgens Ziggo waren de gebruikers tevreden over de dienst. Slechts een procent van de gebruikers heeft de functie om internet te delen met anderen uitgeschakeld.

Het delen van de thuisverbinding heeft overigens geen invloed op de internetsnelheid van de klanten zelf. De twee verbindingen zijn van elkaar gescheiden. Daardoor vormt de wifispot ook geen gevaar voor de veiligheid van een eigen thuisnetwerk.

MIVD richt zich op cyberaanvallen

De geheime dienst van het leger MIVD gaat de komende jaren meer aandacht besteden aan de bestrijding van cyberaanvallen. Dat staat in het jaarverslag van de dienst dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De sterk toenemende digitalisering maakt de Nederlandse samenleving kwetsbaar voor 'cyberdreigingen'. Dat geld ook voor de Nederlandse krijgsmacht en de defensie-industrie. Om zich hiertegen te wapenen brengt de MIVD mogelijke bedreigingen in kaart en besteedt de dienst de komende jaren meer aandacht aan het digitale domein.

Daarbij wordt kritisch gekeken naar het gebruik van eigen opslagmiddelen voor gevoelige informatie, externe opslag van informatie in de 'cloud' en vergaande integratie van communicatiekanalen. Veel ruimtes worden namelijk uitgerust met systemen om videoconferenties te kunnen houden. Deze ontwikkelingen vergroten echter de kwetsbaarheid van Defensie en de kans op het lekken van geheime informatie.

Overigens schuwt de MIVD de digitale aanval zelf niet. Het jaarverslag noemt dat het 'optreden in het digitale domein met een militair oogmerk door de inzet van offensieve cybercapaciteiten die tot doel hebben het handelen van de tegenstander te beïnvloeden of onmogelijk te maken'. Daartoe wordt in 2014 het Defensie Cyber Commando opgericht.

De MIVD speelt een belangrijke rol bij het realiseren van het 'offensieve cybervermogen' van de krijgsmacht. Eventuele cyberaanvallen vinden echter altijd plaats onder verantwoordelijkheid van de commandant der strijdkrachten.

Als het gaat om cyberdreiging heeft de MIVD de krachten gebundeld met de geheime dienst AIVD, die onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt. De ontwikkelingen gaan zo snel en zijn zo kostbaar dat het efficiënter is om het gezamenlijk te doen. Beide diensten werkten al samen rondom informatieverstrekking over het Caribisch gebied.

De MIVD doet verder onderzoek naar ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de inzet van de krijgsmacht. Dan gaat het bijvoorbeeld om politieke ontwikkelingen in de regio's waar Nederlandse militairen actief zijn, zoals Afghanistan en voor de kust van Somalië waar piraten worden bestreden.

Beslag op kwart miljoen Kamervoorzitter opgeheven

Een beslag op een kwart miljoen euro op een bankrekening van voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) is donderdag opgeheven. Het beslag was gelegd door de vorige eigenaar van een woning die De Graaf wil kopen.

De rechtbank in Zutphen heeft het zogenoemde derdenbeslag donderdag echter opgeheven, bevestigt de voorzitter van de Eerste Kamer donderdag na berichtgeving door regionale media. De villa in Apeldoorn zou onder druk van de bank te goedkoop zijn verkocht aan De Graaf, die tot oktober 2011 burgemeester van Apeldoorn was.

De Stentor meldt dat de vorige bewoner tijdens een kort geding donderdag aangaf dat volgens hem de bank de verkoop nooit door had mogen drukken. Een makelaar zou het pand hebben getaxeerd op 735 duizend euro. Een taxatie van de bank zou honderdduizend euro lager zijn uitgevallen. De Graaf zou de woning voor een half miljoen euro krijgen.

Door derdenbeslag te laten leggen op de rekening van de VVD-politicus zou de vorige eigenaar het bedrag dat hij bij de te lage verkoop mis dreigde te lopen veilig hebben proberen te stellen. "Zo probeerde de vorige eigenaar de transactie te voorkomen", aldus De Graaf. "Maar dat beslag is door de rechter in de prullenbak beland."

Veertig overlevenden in ingestort pand Bangladesh

Bengalese reddingswerkers hebben donderdag veertig overlevenden gelokaliseerd onder de brokstukken van het gebouw dat woensdag in Savar, in de buurt van Dhaka, instortte. Twaalf van hen zijn inmiddels gered, zei legerwoordvoerder brigadier-generaal Mohammed Siddiqul Alam Shikder.

De veertig mensen werden volgens Shikder aangetroffen in één ruimte op de derde verdieping van het pand, waar verschillende kledingfabriekjes waren gevestigd. Reddingswerkers proberen de slachtoffers te bevrijden.

Inmiddels is het dodental van de ramp opgelopen naar 238.

Witte Huis: Syrië heeft tweemaal chemische wapens ingezet

Het regime in Syrië heeft vrijwel zeker tweemaal een chemisch wapen ingezet in de burgeroorlog in het land. Dat heeft het Witte Huis donderdag gezegd. Wel werd benadrukt dat meer bewijs nodig is en dat de Verenigde Staten niet van plan zijn hun betrokkenheid in Syrië nu opeens sterk uit te breiden.

Minister van defensie Chuck Hagel zei eerder op de dag dat de Amerikaanse inlichtingendienst 'met grote zekerheid' heeft vastgesteld dat het regime van president Bashar Assad chemische wapens heeft gebruikt, waaronder het zenuwgas sarin. "Het schendt iedere conventie van oorlogvoering", zei Hagel. Minister van buitenlandse zaken John Kerry zei later dat chemisch wapentuig ten minste tweemaal is ingezet.

Dinsdag zei Israël al dat Syrië chemische wapens heeft ingezet in de strijd tegen de opstandelingen in het land. "Verdenkingen zijn één ding, bewijs is iets anders", zei Hagel woensdag. "Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn met het trekken van conclusies." Met zijn uitlatingen wilde hij de validiteit van informatie over Syrië uit andere landen niet in twijfel trekken, zei hij. Het belangrijkste is volgens Hagel dat 'de Verenigde Staten op hun eigen informatie vertrouwen'.

'Inspectie moet patiënt bijstaan in tuchtzaak'

Patiënten of nabestaanden die naar het medisch tuchtcollege stappen, moeten voortaan worden bijgestaan door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat vindt voorzitter Auko Scholten van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, het hoogste gerecht dat oordeelt over klachten tegen zorgverleners.

Volgens Scholten kunnen patiënten of nabestaanden vaak niet overzien wie ze moeten aanklagen of wat er precies is fout gegaan, zegt hij donderdag in het programma Brandpunt Reporter. "Nu ligt het primaat bij de patiënt en wat mij betreft komt dat anders te liggen."

De PvdA en het CDA zien wel wat in het voorstel van Scholten. De VVD reageert er volgens het programma afwijzend op. "Dit past niet bij de positie van de IGZ", zei een woordvoerder van de partij. "Op deze manier komt de onafhankelijkheid van de inspectie in gevaar, omdat zij stelling moet nemen in een tuchtzaak."

Als het aan de hoogste tuchtrechter ligt kunnen klachten in de toekomst bovendien tijdens de zitting nog worden uitgebreid en aangepast. Nu kan nieuwe informatie die buiten de klacht valt niet door het college worden behandeld. Volgens letselschadespecialist Yme Drost een hiaat in de wet.

Cyprus versoepelt beperkingen betalingsverkeer

Cyprus heeft de beperkingen op het betalingsverkeer donderdag aanzienlijk versoepeld. Het land wil bedrijven zo helpen de economie een impuls te geven.

Het ministerie van financiën zei dat de limiet op betalingen en overmakingen in het buitenland waarvoor documentatie nodig is - maar niet de lastig te krijgen goedkeuring van de Centrale Bank - is verhoogd van twintigduizend naar vijfhonderdduizend euro. Daarnaast kunnen bedrijven binnenlandse betalingen of overmakingen tot driehonderdduizend euro doen. Voor grotere bedragen is documentatie nodig, maar niet de goedkeuring van de Centrale Bank zoals voorheen het geval was.

De limiet op het bedrag dat individuen kunnen overmaken van de ene naar de andere bank is verhoogd van drieduizend naar tienduizend euro per maand. Voor individuen buiten Cyprus is de limiet verhoogd van tweeduizend naar vijfduizend euro per maand. Het bedrag dat mensen kunnen meenemen als ze naar het buitenland reizen is verhoogd van twee- naar drieduizend euro. Het bedrag dat individuen per dag kunnen opnemen, driehonderd euro, is wel gelijk gebleven.

Cyprus stelde de beperkingen op het betalingsverkeer vorige maand in om een bankrun te voorkomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.