The Company Men

In tijden van recessie wordt iedereen geraakt. Dat is duidelijk één van de boodschappen die meegegeven wordt in het verhaal van de film The Company Men. De film laat echter ook zien, dat hoe meer je hebt, des te meer je ook kan verliezen.

The Company Men front

The Company Men is een indrukwekkende film van John Wells. Wells maakte naam in Hollywood, met series zoals Third Watch en The West Wing en laat ook in The Company Men zien hoe je op realistische wijze een personage ontwikkelt. The Company Men speelt zich af tijdens de recessie van 2010. De film concentreert zich op de levens van een drietal mannen. Bobby Walker (Ben Affleck) heeft een prima baan als chef verkopen bij een grote scheepswerf, verdient een jaarsalaris met zes cijfers en rijdt in een vette Porsche. Walker leeft het leven zoals omschreven in de zogenaamde Amerikaanse droom, maar de droom eindigt hardhandig als de werkgever besluit dat hij moet bezuinigen. Walker krijgt van zijn baas James Salinger (Craig T. Nelson) te horen dat hij nog 12 weken zijn loon doorbetaald krijgt, maar hij is zijn baan kwijt.

The Company Men 01

Walker's gemakkelijke leventje loopt een behoorlijke deuk op door het ontslag. Banen blijken opeens niet meer voor het oprapen te liggen. Vrienden en bekenden kunnen hem opeens niet aan werk helpen, behalve zijn zwager Jack Dolan (Kevin Costner) die een bouwbedrijf heeft. Maar daar heeft Walker in eerste instantie geen oren naar. Walker komt in de draaikolk van sollicitatietrainingen en integratie terecht. Gene McClary (Tommy Lee Jones) ziet na jaren aan zijn succesvolle bedrijf te hebben gewerkt, zijn kapitaal door zijn vingers glippen. McClary komt in conflict met zijn zakenpartners als hij zijn jarenlange collega Phil Woodward probeert te beschermen tegen ontslag. Daarnaast heeft McClary een affaire met Sally Wilcox. En laat die Wilcox nou degene zijn die Walker heeft ontslagen. Volgt u het nog?

The Company Men 02

Wells maakte The Company Men volgens hetzelfde recept dat al eerder werd gebruikt voor films zoals Pulp Fiction, Crash en Babel. De film bestaat uit een aantal verhaallijnen die gedurende het verhaal elkaar doorkruisen. De film zet je echter wel aan het denken. Hoeveel medelijden moeten we hebben met een man die jaarlijks zo'n 120.000 dollar binnenharkt en die dan opeens moet bezuinigen vanwege zijn onverwachte ontslag? De film geeft wel een duidelijk beeld van hoe de rijkere medemens de druk van een financiële crisis ervaart. Als Walker apart geroepen wordt vanwege een achterstand bij de golfclub gaat de voormalige chef verkopen behoorlijk op tilt. En laat er dan maar wat minder te eten zijn, de status, waar het lidmaatschap van de exclusieve golfclub bij hoort, moet worden gehandhaaft.

The Company Men 03

Waar Wells zeker in slaagt is het uitbeelden van de graaicultuur op hoog niveau. Walker is een arrogante eikel die denkt alles te kunnen doen wat hij wil, totdat hij zijn baan kwijtraakt en een nummer bij de sociale dienst wordt. Vooral Ben Affleck, Chris Cooper en Tommy Lee Jones zijn ijzersterk op dreef in dit financiële drama. Ook de korte rol van Kevin Costner als de zeikerige bouwvakker Jack Dolan is er eentje om even extra te vermelden. Met The Company Men maakt regisseur John Wells een prima speelfilmdebuut. De film opent met veel terminologie die het ene oor in gaat en de andere weer uit, maar als je daar doorheen kan kijken heb je een prima film te pakken, waarin de gevolgen van een recessie op prima wijze worden verbeeld.

Enige minpunt aan de dvd is dat deze nogal karig is uitgevoerd. De dvd kent geen extra's en heeft zelfs geen menu. Over recessie gesproken!