The Woman

Toen in januari 2011 de film The Woman op het Sundance Festival werd vertoond zorgde dit voor nogal wat rumoer. Diverse filmkijkers verlieten voortijdig de filmzaal waar de film te zien was en ook een vraaggesprek met de filmcrew werd luidruchtig verstoort door een feministisch aangelegde man die meende namens alle vrouwen van de wereld de rolprent af te moeten keuren. 'This movie degrades women, This movie degrades men! You are sick! This is not art. This is a disgusting movie!' riep de naar adem happende man in het foyer van de bioscoop. Kijk, dan wordt de gemiddelde horrorliefhebber toch wel een beetje nieuwsgierig naar de film in kwestie. Dit kwam vervolgens in de diverse media terecht en dat was een uitstekend stukje gratis pr voor de filmmakers.

the woman 1

De uit Jenny Lind in Californië afkomstige regisseur Lucky McKee brak in 2002 door met zijn indrukwekkende debuutfilm May. In 2008 regisseert McKee de film Red, gebaseerd op een boek van de schrijver Jack Ketchum. Ook voor The Woman schreef Ketchum samen met McKee het script. Het boek The Woman was het afsluitende deel in een trilogie bestaande uit de boeken Off Season (1980, niet verfilmd), Offspring (1990, verfilmd in 2009) en The Woman (2010). Na het verschijnen van het boek The Girl Next Door werd Jack Ketchum door Stephen King omschreven als 'The scariest guy in America'.

the woman 2

In The Woman maken we kennis met Christopher Cleek (Sean Bridgers), een in het eerst nog doorsnee ogende Amerikaan met een doorsnee gezin, bestaande uit een vrouw en en twee kinderen. Als Cleek in de bossen rondom zijn afgelegen woning aan het jagen is stuit hij op een ogenschijnlijk verwilderde vrouw. Een dag later heeft Christopher een verrassing voor zijn gezin in de schuur achter hun huis. Hij wil de kannibalistische vrouw, met wier scherpe tanden hij al kennis heeft mogen maken, met tucht en orde heropvoeden. En daar moet het hele gezin aan meewerken. Vanaf dat moment weet je als kijker dat het een kwestie wordt van 'Hoe lang gaat dit goed?'

the woman 3

The Woman doet erg denken aan de heerlijke gore films uit de jaren zeventig en de vroege jaren tachtig. De naargeestigheid van Texas Chainsaw Massacre, gecombineerd met het no budget-gevoel van de welbekende Troma-films. Het gore van de Italiaanse slasher films gemengd met de hersenkronkels van schrijver Jack Ketchum. Het draait in The Woman eigenlijk niet eens zozeer om de gevangen gehouden vrouw maar des te meer om de man die haar gevangen houdt en de invloed die dit onmens heeft op zijn zoon.

the woman 4

The Woman is zeker geen film voor mensen met een zwakke maag of met een afkeer van bloederige films. Ook als je bij de term horrorfilm aan Twilight, Scream of Nightmare On Elm Street denkt kan je deze film beter laten staan bij je lokale videoboer. Ben je echter wel in voor een ouderwets stuk cineastisch vrouwonvriendelijk geweld dan zit je bij deze film gebakken. Het valt aan te raden om eerst Offspring te gaan zien, maar ook zonder deze film gezien te hebben kan je nog steeds ontzettend genieten van deze absoluut over de top gaande kannibalenfilm. De film kent een aantal onvoorspelbare wendingen en laat je tot aan de aftiteling in spanning afwachten waar het verhaal naartoe gaat. Dit is absoluut een dvd die vaker in de dvd-speler te vinden zal zijn.

Extra's:

the woman making of

The Making of The Woman (24:47 min)
Een mooie blik achter de schermen van The Woman. In een klein half uur krijgen we te zien hoe de productie van de film tot stand kwam en komen er diverse mensen van de crew aan het woord. De mini-documentaire eindigt met de vertoning van de film op het Sundance festival.

Conclusie:

Een must have voor liefhebbers van donkere, naargeestige en bloederige horror. Mensen die films van Argento, Fulci en/of Barker in de filmkast hebben staan zullen deze film ook zeker weten te waarderen. Absoluut niet geschikt voor alle leeftijden!