FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 juni 2012

Eerste grote salademaker stopt met scharreleieren

Voor het eerst is een grote salademaker overgestapt van scharreleieren naar vrije-uitloopeieren. Salades met zulke eieren waren nog niet in het hele land verkrijgbaar, meldt Wakker Dier zondag. Door de stap kunnen volgens de stichting honderdduizend kippen de wei in.

De eerste salades met vrije-uitloopeieren liggen al in de winkel. De salademaker, Johma, zou ook hebben toegezegd te stoppen met de zogenoemde plofkip. De eerste salades zonder vlees van snel vetgemeste kippen moet vanaf oktober verkrijgbaar zijn. Halverwege volgend jaar wil Johma volledig overgestapt zijn.

Johma is het zesde merk dat de overstap maakt sinds Wakker Dier enkele maanden geleden zijn kruistocht tegen de plofkip begon. Eerder lieten onder meer Unilever, Domino's en Wagner Pizza weten over te schakelen.

Arsenal voor het eerst kampioen in Argentinië

Arsenal heeft vandaag de titel gegrepen in de Argentijnse voetbalcompetitie. In de slotronde werd met 1-0 gewonnen van Belgrano wat voldoende was voor de titel.

Het is voor de club, die voluit Arsenal Fútbol Club heet en ook wel Arsenal de Sarandí word genoemd, de eerste titel in de clubhistorie. Op twee punten achterstand eindigde Tigre, dat vandaag 2-2 speelde tegen Independiente, als tweede.

Gewonde bij steekpartij voor paleis Noordeinde

Een 24-jarige man uit Voorburg is zaterdagnacht gewond geraakt bij een steekpartij voor paleis Noordeinde. Dat meldt de politie zondag. Drie mannen uit Den Haag van 21, 23 en 26 jaar werden aangehouden. Het slachtoffer moest in het ziekenhuis worden behandeld, maar is niet levensbedreigend gewond.

Een aantal voetgangers had het voor het werkpaleis van koningin Beatrix aan de stok gekregen met een aantal mannen in een auto. Mogelijk was een van hen geraakt door de voorbijrijdende auto. Daarna zou een klap op de motorkap zijn gegeven, waarop de ruzie escaleerde.

Een van de aangehouden mannen kon in de nabijgelegen Parkstraat worden opgepakt. De twee andere Hagenaars werden later aangehouden. Ze waren rond het Noordeinde blijven hangen als toeschouwers en werden herkend. De recherche onderzoekt de toedracht.

Hockeyheren na sterke start toch nog ten onder

De Nederlandse hockeymannen hebben zondagmiddag het vierlandentoernooi in Düsseldorf afgesloten met een 3-2 nederlaag tegen gastland Duitsland. Het was de laatste grote test voor de Olympische Spelen in Londen voor de Nederlandse ploeg onder leiding van bondscoach Paul van Ass.

De Nederlanders gingen furieus van start met snelle doelpunten van Billy Bakker en Sander de Wijn die aan de wedstrijd begon op het middenveld in plaats van in de verdediging. Doelman Jaap Stockmann redde knap op schoten van Christopher Zeller en Florian Fuchs.

Maar tegen de strafcorner van Christopher Zeller, twaalf minuten voor rust, had de doelman geen verweer. Noch tegen de inzet van zijn voormalige ploeggenoot bij Bloemendaal negen minuten na rust. Wederom uit een strafcorner, de specialiteit van Der Bomber die op tijd fit en in vorm lijkt te zijn zo vlak voor Londen.

Nederland kreeg nog kansen, onder meer via De Wijn die met zijn backhand maar net het doel miste. Maar uiteindelijk waren het de sterkere Duitsers die op voorsprong kwamen, na een uur spelen. Fuchs haalde uit en via de stick van Marcel Balkestein belandde de bal in het Hollandse doel. Nederland kwam goed weg bij een strafcorner van Jan Marco Montag die op de paal belandde. Een backhandschot van Fuchs ging maar net langs.

In de slotfase kreeg Nederland nog een kans op de gelijkmaker, maar Robbert Kemperman kreeg de bal niet in het Duitse doel. Stockmann redde bekwaam toen Witthaus een minuut voor tijd helemaal alleen op hem af mocht lopen. Teun de Nooijer en Bob de Voogd ontbraken bij Nederland tegen Duitsland door blessures.

Jeroen Hertzberger en Klaas Vermeulen behoorden niet tot de wedstrijdselectie. Oranje begon het toernooi met een zege op België en een nederlaag tegen Spanje. Met drie punten uit drie duels werd Nederland uiteindelijk derde in het vierlandentoernooi. Duitsland won met zeven uit drie. België werd tweede en Spanje laatste. 

Tientallen doden door geweld in Syrië

Syrische activisten melden dat door geweld in verschillende delen van Syrië zondag weer bijna veertig mensen om het leven zijn gekomen.

Zeven doden vielen in de noordelijke plaats Ariha, waar zeven leden van een gezin om het leven kwamen toen een granaat een woonhuis trof, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Beschietingen tussen regeringstroepen en gewapende opstandelingen deden zich ook voor in de oostelijke stad Deir el-Zour en het centraal gelegen Homs. Volgens activisten veroverden rebellen zondagochtend een legerbasis in de noordelijke stad Aleppo, waarbij grote hoeveelheden munitie zijn buitgemaakt. Zestien regeringssoldaten zouden zijn gedood. Het regeringsleger reageerde met beschietingen vanuit helikopters op de nabijgelegen stad Daret Azzeh, die in handen van opstandelingen is, meldde een lokale activist via Skype.

Syrische staatsmedia berichtten vrijdag dat in Daret Azzeh 25 mensen door 'terroristen' waren ontvoerd en vermoord. Volgens activisten waren het regeringsgezinde milities, die bekend staan als shabiha.

Het Syrische staatspersbureau SUNA berichtte dat grenswachters in Rabiah, bij Latakia aan de kust, slaags waren geraakt met gewapende infiltranten uit Turkije. Verscheidene infiltranten zouden daarbij zijn gedood.

Syrische oppositiegroepen vergaderden zondag in Brussel om onderlinge meningsverschillen op te lossen en een democratische overgang voor te bereiden. De zeer diverse groepen zijn verdeeld over de vraag of militaire interventie van buitenaf wel of niet goed is voor hun zaak en of zij wel of niet een dialoog moeten aangaan met het regime van president Bashar Assad. De bijeenkomst wordt maandag voortgezet.

De Jordaanse minister van informatie Sameeh Maytah deelde zondag mee dat vorige week nog drie piloten van de Syrische luchtmacht zijn uitgeweken. Zij kwamen over land naar Jordanië, nog voordat een andere piloot vluchtte met zijn MiG-straaljager. Maytah zei niet te weten of de vier piloten elkaar kenden en hun vluchtplannen met elkaar hadden besproken.

Tassendief maand later alsnog gesnapt

Een 29-jarige man uit Aalten die vorige maand ten onrechte een gevonden tas claimde bij een treinmachinist, is zaterdagmiddag alsnog opgepakt. De machinist zag de Achterhoeker een maand na dato weer staan en schakelde de politie in. De tas bleek van een 21-jarige vrouw, die hem inmiddels terug heeft ontvangen.

De vrouw was haar tas vergeten toen ze op 16 mei uitstapte op het station van Lievelde. Een vinder had hem daarna afgegeven bij de machinist. Toen de vrouw later contact legde met de machinist, bleek dat een ander de tas al had meegekregen. De nu opgepakte man had gezegd dat de tas van hem was.

De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Oerol trekt vijftigduizend bezoekers

Ruim vijftigduizend bezoekers hebben de afgelopen tien dagen op Terschelling Oerol bezocht. Samen legden zij ruim driehonderdduizend bezoeken af. Dat laat de organisatie van het theaterfestival op het Waddeneiland zondagavond weten. Het festival werd afgesloten op het strand met een optreden van de Amsterdam Klezmer Band.

De organisatie toont zich tevreden over het verloop van de 31e editie van het festival, dat zich op 62 locaties op het hele eiland afspeelde. De ambitie om de inhoudelijke verdieping van het festival dicht bij het publiek te brengen is volgens Oerol geslaagd. Gegidste routes door acteurs als Titus Muizelaar en Sanne Vogel bleken populair.

Het aantal bezoekers blijft zo'n tweeduizend achter bij dat van vorig jaar. Volgens een woordvoerder van de organisatie speelde het wisselvallige weer de bezoekerscijfers parten. "Maar het is geweldig om te zien hoe mensen in hun regenpak toch naar de voorstellingen gaan. Ze denken: als de acteurs doorzetten, dan doen wij dat ook", licht een woordvoerder van het festival toe. In 2008 en 2009, toen de zon wel uitbundig scheen, trok het festival respectievelijk 57 en 55 duizend bezoekers.

Voor volgend jaar staat Oerol voor 14 tot en met 23 juni op de kalender. Of het festival dan in dezelfde vorm kan plaatsvinden als dit jaar is niet duidelijk. Op 1 augustus moet duidelijk worden of een subsidieaanvraag bij het Fonds Podiumkunsten wordt gehonoreerd.

Van de toekenning van subsidie hangt veel af, zo licht de zegsvrouw toe. "Bovendien kijken ook andere subsidiegevers daar weer naar." Als het festival onverhoopt geen subsidie krijgt, bekijkt de organisatie hoe het festival toch overeind gehouden kan worden of in andere vorm kan worden doorgezet. "We hebben al vaker te kampen gehad met tegenslagen. Er zijn allerlei scenario's mogelijk."


Oerol trekt vijftigduizend bezoekers (Foto: Novum)

Noodtoestand Louisiana vanwege storm

De gouverneur van de Amerikaanse staat Louisiana heeft zondag de noodtoestand afgekondigd in verband met de naderende tropische storm Debby. Door de maatregel van gouverneur Bobby Jindal kan de overheid sneller materieel en mensen inzetten om hulp te bieden bij overstromingen of andere calamiteiten.

Debby trekt langzaam over de Golf van Mexico en heeft in delen van Florida al voor veel neerslag gezorgd. Volgens de laatste berekeningen kan de storm tegen de tijd dat zij de kust van Louisiana bereikt zijn toegenomen tot orkaankracht.


Noodtoestand Louisiana vanwege storm (Foto: Novum)

Twee verdachten mishandeling Sittard weer vrij

Twee van de drie verdachten die vastzaten in verband met een fatale mishandeling in Sittard zaterdagochtend zijn zondag vrijgelaten. Dat laat de politie weten. De twee blijven nog wel verdachte in de zaak. De derde verdachte, een 23-jarige Sittardenaar, wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Bij de vrijgelaten verdachten gaat het om een 22-jarige man uit Sittard, die direct na de mishandeling werd aangehouden, en om een 25-jarige plaatsgenoot. Die laatste werd zaterdagavond aangehouden.

De mishandeling vond zaterdagochtend rond 03.00 uur plaats in het centrum van de Limburgse plaats. Een 23-jarige man uit Munstergeleen werd dermate toegetakeld dat hij later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. De politie zette vijftien rechercheurs op de zaak.

Belg rijdt 100 kilometer per uur op wc

De Belg Luc Michel heeft zondag een opvallend wereldrecord gevestigd. Zittend op een wc-pot reed hij met 100 kilometer per uur over de weg. Het toilet was vastgemaakt aan een kart.

Flitspalen bevestigden de snelheid van de man. Het record stond op naam van de Canadese stuntvrouw Jolene Van Vugt, die eerder dit jaar met 75 kilometer per uur op een wc door Sydney reed.

Door slecht weer kon een tweede recordpoging van Michel niet doorgaan. Met behulp van een speciale motor hoopte hij de hoogste wc-vlucht ooit te maken, tot een hoogte van 1000 voet (305 meter).

Belg rijdt 100 kilometer per uur op wc
Belg rijdt 100 kilometer per uur op wc (Foto: ANP)

Oranje en China in evenwicht in laatste ontmoeting

De Oranjevrouwen hebben zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld tegen China. Maartje Paumen voorkwam in de slotfase een Nederlandse nederlaag. Deze week oefende Oranje al drie keer eerder tegen de Aziaten. Die duels werden wel winnend afgesloten door de ploeg van bondscoach Max Caldas.

Oranje kwam goed uit de startblokken op het blauwe veld van Kampong. In de eerste twintig minuten liet de ploeg van Caldas zes kansen noteren. De grootste was voor Kim Lammers, die van dichtbij de bal niet langs de Chinese goalie kreeg. Doelpunten leverden de aanvalsgolven van Nederland echter niet op, zodat in de rust beide teams nog in evenwicht stonden.

Na rust kreeg Oranje via Maartje Paumen en Eva de Goede kansen om de score te openen. Maar Nederland miste opnieuw scherpte in de afronding. China ging een stuk efficiënter om met de mogelijkheden. De tweede kans van de Aziaten leverde een treffer op, Mengyu Wang schoot uit een corner de bal in de winkelhaak.

Terwijl de regenbuien losbarstten boven Utrecht, slaagde Nederland erin om de onverdiende achterstand ongedaan te maken. Maartje Paumen zorgde, via een mooie cornervariant, voor de 1-1 eindstand.

The Woman

'This movie degrades women, This movie degrades men! You are sick! This is not art. This is a disgusting movie!' Met deze bewoordingen stormde een man de zaal uit bij de vertoning van The Woman in 2011 op het befaamde Sundance festival. En dan wordt een mens toch wel nieuwsgierig naar de film in kwestie. The Woman van Lucky McKee is nu uit op dvd. Hoog tijd om eens te kijken waar de brullende geëmancipeerde man zich zo druk over maakte.

Vettel: "Uitvallen mogelijk aan safety car te wijten"

Sebastian Vettel viel vandaag uit in de Grand Prix van Europa toen hij in leidende positie reed. De Duitser leek de eerste coureur te worden die in 2012 twee races wist te winnen, maar een kapotte wisselstroomgenerator vlak na de safety car wierp roet in het eten. Hij was dan ook diep teleurgesteld.

Vettel leidde voor de safety car met ruim twintig seconden voorsprong op Romain Grosjean die overigens later met een soortgelijk probleem als Vettel uitviel. Na de safety car had Vettel een kleine voorsprong op Fernando Alonso opgebouwd toen zijn auto problemen kreeg. Tegenover de BBC was de Duitser duidelijk. "De motor sloeg af, ging uit en daar konden we niets aan doen. Het leek op het probleem dat Mark Webber vrijdag had. Dat is klote, maar daar verander je niets aan."

"Het was wel duidelijk dat we tot dat moment heel sterk waren en ik voelde mij op m’n gemak in de auto. We hadden de snelheid en waren enorm snel. Het verraste me dus, omdat het zo goed aanvoelde. Ook na de neutralisatie was mijn herstart nog goed. Maar de neutralisatie kwam ons natuurlijk slecht uit en misschien dat de uitvalbeurt er mede aan te danken is. Erg jammer."

Vettel achter de beruchte safety car (Foto: Pro Shots)

Nederlandse Moslimpartij doekt zichzelf op

De twee enige bestuursleden van de Nederlandse Moslimpartij (NMP) hebben hun bestuurslidmaatschap neergelegd. Jacques Visker en Henny Kreeft zijn tot de conclusie gekomen dat er op dit moment geen plaats is in de landelijke politiek voor een partij die gebaseerd is op de islam. Dat laat de partij zondagavond weten.

De NMP kondigde in februari 2010 aan mee te doen aan de landelijke verkiezingen van juni. Kreeft rekende toen op zeker vijf zetels. Enkele dagen later viel het vierde kabinet-Balkenende. In april maakte de partij bekend dat de verkiezingen van juni te vroeg kwamen. "De volgende verkiezingen zijn we weer van de partij", meldde Kreeft toen.

Met het vertrek van de twee bestuursleden valt het doek voor de partij, aldus Kreeft. Hoeveel leden de partij nog heeft, blijft onduidelijk. Volgens Kreeft zouden er niet genoeg leden over zijn om op een algemene ledenvergadering een formeel besluit tot ontbinding te nemen.

Aptroot wil ontwikkelingsmiljarden in asfalt stoppen

VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot wil de miljarden euro's die de VVD wil bezuinigen op ontwikkelingshulp besteden aan meer wegen. Dat zei hij tegen KRO-presentator Fons de Poel, zo is te zien in een filmpje op de website van het programma Brandpunt.

"Met de miljarden die we van ontwikkelingssamenwerking af halen, kun je de automobilist meer dan tevreden stellen. Kun je nog meer wegen aanleggen", aldus het Kamerlid dat als bijnaam Charlie Asfalt heeft. Aptroot staat negende op de conceptlijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen in september.

De liberale partij maakte vorige week bekend zo'n drie miljard euro te willen bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Daarmee zou het budget slinken van 4,3 miljard naar 1,3 miljard euro. Verschillende partijen aan de linkerzijde van het spectrum deden het voorstel af als verkiezingsretoriek.

Blanc boos over gedrag Nasri

Na afloop van de verloren kwartfinale van Frankrijk schold een ontevreden Samir Nasri een journalist de huid vol. Bondscoach Laurent Blanc is hier niet blij mee.

De speler van Manchester City was reeds ontstemd vanwege het feit dat hij tegen Spanje op de bank moest beginnen. Na afloop van het duel sloeg hij een onbeschofte toon aan tegen een journalist, die hem vroeg naar zijn bevindingen van het teleurstellende duel met de Spanjaarden.

Noël le Graet, voorzitter van de Franse voetbalbond, liet eerder al weten dat het gedrag van Nasri niet wordt getolereerd. "Samir riskeert regelmatig de grens te overschrijden en hij wil doen wat hij juist acht, maar deze keer is hij over de schreef gegaan. De betreffende journalist zal worden uitgenodigd voor een gesprek", aldus Le Graet.

Ook Blanc is niet gecharmeerd van het gedrag van Nasri. "Dit is een gebrek aan fatsoen voor deze journalist. Ik heb Nasri duidelijk gemaakt hoe ik in deze situatie gehandeld zou hebben. Dit is zeer ongewenst. Het is al vaker voorgekomen dat ik hem op zijn gedrag heb moeten wijzen, maar kennelijk heeft hij daar niet genoeg van geleerd."

Minder dagen rust baart Del Bosque zorgen

Spanje treft Portugal in de halve finale. Bondscoach Vicente del Bosque vindt het een nadeel dat zijn ploeg in de aanloop twee dagen minder rust heeft dan de Portugezen.

Volgens de ervaren bondscoach hebben de vier duels in de afgelopen dertien dagen een zware belasting op de La Furia Roja gevormd. Daarom baart het Del Bosque dan ook enige zorgen dat Portugal, dat de kwartfinale twee dagen eerder dan de Spanjaarden speelde, langer rust heeft gehad.

"We hebben twee dagen minder rust dan zij. Dat is een lichte handicap. Dit probleem houdt me bezig. Ons energiepeil is behoorlijk gedaald, want de hitte die we in het duel met Frankrijk hebben moeten verdragen was erg zwaar voor de spelers", aldus Del Bosque tegenover diverse internationale media.

"Het is echter wel zo dat we het duel met Frankrijk controleerden. Iker Casillas had nauwelijk wat te doen en dat betekent dat de ploeg verdedigend goed stond. Als onze verdedigers goed staan, maken we meer kans om het EK te winnen. Op deze manier kunnen we altijd kansen creëren."

Onrust Culemborg leidt tot arrestaties

De politie heeft zaterdagavond in Culemborg drie mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging. De aanhoudingen volgden op een conflict tussen een groep Marokkanen en een groep Molukkers. Dat heeft de politie gemeld.

De mannen van 47, 55 en 58 jaar waren op de vuist gegaan met hun plaatsgenoten. De politie moest alle zeilen bijzetten om de rust weer te herstellen, aldus de politie. Mogelijk volgen nog meer aanhoudingen, aldus de politie.

In 2010 was het tijdens de jaarwisseling veelvuldig onrustig in de wijk Terweijde. Marokkaanse en Molukse jongeren kwamen veelvuldig met elkaar in conflict. Uiteindelijk zette de politie de ME in om de rust in de wijk terug te krijgen.

Ook vorige zomer was het kort onrustig in Culemborg. Op een zaterdagavond in augustus ontstond een gespannen sfeer toen ruiten van een woning waren ingegooid. De woning stond in dezelfde straat als waar anderhalf jaar daarvoor een man van Marokkaanse afkomst verhaal ging halen na geweld van Molukse zijde.

'Screening defensiepersoneel buitenland onvoldoende'

Een derde van de 123 medewerkers van defensie die in het buitenland met geheime stukken werken, heeft geen geldige veiligheidsverklaring. Dat meldt de NOS zondagavond op basis van een lijst die ze in handen heeft gekregen van een klokkenluider.

Bij de medewerkers gaat het onder anderen om militairen die als defensieattaché werken op Nederlandse ambassades in het buitenland of bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. In veertig gevallen is hun veiligheidsverklaring verlopen of niet van het juiste niveau.

Het ontbreken van een veiligheidsverklaring is een potentieel veiligheidsrisico. Bij de screening die aan de afgifte van de verklaring voorafgaat, wordt onder meer gekeken of iemand chantabel kan zijn, bijvoorbeeld vanwege hoge schulden, of contacten heeft met criminele organisaties of buitenlandse inlichtingendiensten.

Ad T., de klokkenluider die nu bij de NOS zijn verhaal doet, kaartte het probleem na ontdekking in het najaar van 2010 aan bij de militaire inlichtingendienst MIVD. Die erkende het probleem, maar toen T. een baan kreeg in Brazilië, werd zijn eigen veiligheidsverklaring ingetrokken. Aanleiding is het feit dat T. is getrouwd met een Servische, naar wie de MIVD geen onderzoek zou kunnen doen.

Het ministerie van Defensie bevestigt dat niet alle van de 123 medewerkers op de lijst een geldige veiligheidsverklaring hebben. Slechts voor een 'klein aantal' van de veertig medewerkers had eerder actie moeten worden ondernomen. In andere gevallen gaat het volgens het ministerie om een administratieve kwestie, niet om een veiligheidsprobleem.

Het ministerie ontkent dat het intrekken van de verklaring van T. iets te maken heeft met zijn eventuele betrokkenheid bij de totstandkoming en openbaarmaking van de lijst.

Schumacher mag derde plaats behouden

Michael Schumacher blijft als derde geklasseerd staan in de Grand Prix van Europa in Valencia. Red Bull Racing had protest aangetekend, omdat de Mercedes-coureur gebruik maakte van het Drag Reduction System tijdens een gele vlag, maar de stewards oordeelden dat de Duitser voldoende van zijn gas af ging.

Het incident vond plaats in de slotronde van de race toen er een gele vlag werd gezwaaid na de aanrijding tussen Lewis Hamilton en Pastor Maldonado. Schumacher wilde zijn positie tegenover Mark Webber verdedigen en maakte gebruik van de mogelijkheid om de achtervleugel te openen. Webber oordeelde dat dit vanwege de gele vlaggen ongeoorloofd was en rapporteerde dit naar zijn team.

De vleugel zou pas weer gesloten worden als Schumacher het rempedaal aantikte, maar in plaats daarvan koos de Duitser ervoor om gas te minderen. De wedstrijdleiding erkende dit na het bestuderen van de data en liet hem zijn eerste podiumplaats die hij na zijn rentree behaalde behouden.

Eerder dit jaar oordeelden de stewards dat Sebastian Vettel in Barcelona niet voldoende van zijn gas was gegaan bij het zien van gele vlaggen. Het leverde de Duitser destijds een drive-through penalty op, een straf die Red Bull nu graag voor Schumacher zou willen zien. De stewards oordeelden in dit geval anders.

Gullit: "Italië heeft betere stadions nodig"

Volgens Ruud Gullit is de matige kwaliteit van de stadions momenteel het grootste probleem dat het Italiaanse voetbal teistert. De voormalige vedette van AC Milan wijst Juventus aan als voorbeeld en hoopt dat meerdere Italiaanse clubs hun faciliteiten zullen verbeteren om meer toeschouwers naar het stadion te lokken.

Het afgelopen seizoen waren er slechts drie clubs die gemiddeld meer dan 35.000 supporters in hun stadion hadden. Het betroft Juventus, AC Milan en Internazionale. Meer dan de helft van de Serie A-ploegen had gemiddeld minder dan 20.000 toeschouwers op de tribune. "Momenteel vormen de stadions het grootste probleem in het Italiaanse voetbal. Ze zijn oud en mensen willen daar niet graag naartoe", zo meldt Gullit tegenover Daily Mail.

"Juventus werd weinig in het stadion bekeken, maar toen kregen ze een nieuw onderkomen en opeens zat het vol. De stoelen zitten lekker, de faciliteiten zijn goed en ze zijn trots op hun stadion. Andere clubs moeten dat voorbeeld volgen." Volgens de voormalige Oranje-international zou een goed toernooi van de Azzurri ook een handje kunnen helpen. "Als Italië het EK wint, kunnen de tribunes weer vol gaan stromen", aldus de Amsterdammer.

Langeveld en Weening starten in Tour

Sebastian Langeveld en Pieter Weening zijn door hun Australische ploeg Orica-GreenEdge geselecteerd voor de Tour de France. Langeveld moet werken voor sprinter Matthew Goss, terwijl Weening voor eigen succes mag gaan in de drieweekse rittenkoers.

Goss krijgt naast Langeveld ook de Australiërs Baden Cooke en Brett Lancaster en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey in steun. Samen met Weening mogen ook de Zwitser Michael Albasini en de Australiër Simon Gerrans op zoek gaan naar dagsucces. Wegkapitein Stuart O'Grady maakt het negental compleet.

FDJ
Ook de Franse ploeg FDJ-BigMat heeft de selectie klaar voor de Tour. Afwezig is Arnold Jeannesson, die vorig jaar vijftiende werd in de eindstand. Hij kampt al een paar maanden met fysieke problemen. Wel in de selectie zitten de Fransen Sandy Casar, Pierrick Fedrigo, Matthieu Ladagnous, Cedric Pineau, Thibaut Pinot, Anthony Roux, Jeremy Roy en Arthur Vichot en de Wit-Russische sprinter Yauheni Hutarovich.

AG2R
AG2R gaat met acht Fransen naar de Tour. De enige buitenlander is wel gelijk de kopman, de Ier Nicolas Roche. Roche zal samen met Jean-Christophe Peraud op jacht gaan naar een goede eindklassering. De twee krijgen het gezelschap in de Tour van ploeggenoten Maxime Bouet, Mickaël Cherel, Hubert Dupont, Blel Kadri, Sebastien Minard, Lloyd Mondory en Christophe Riblon. 

Barbra Streisand hoopvol over Skinny and Cat

Zangeres en actrice Barbra Streisand hoopt de regie te doen van Skinny and Cat. Na zestien jaar zal ze dan weer een film regisseren maar eerst moet ze de financiën rond zien te krijgen.

Streisand’s woordvoerder bevestigde afgelopen donderdag dat de Funny Girl actrice interesse heeft in het liefdesverhaal over schrijver Erskine Caldwell en zijn vrouw, de Amerikaanse fotojournaliste Margaret Bourke-White.

Het zal Streisand’s eerste regieproject zijn sinds The Mirror Has Two Faces in 1996 en naar verluidt zijn Oscarwinnaars Colin Firth en Cate Blanchett aangetrokken voor het spelen van de hoofdrollen. Maar omdat er dus nog financiële vraagstukken zijn is er tot dusver geen groen licht gegeven.

De zeventigjarige Streisand die haar regiedebuut maakte in 1983 met Yentl, vertelde de Los Angeles Times vorige week dat het moeilijk is om het filmbudget van 20 miljoen dollar bij elkaar te krijgen. Het scenario van de film is geschreven door Linda Yellen.

De actrice werkt ook aan een filmversie van de musical Gypsy waarin ze tevens te zien zal zijn. Universal Pictures maakte in maart al bekend dat Julian Fellowes, bedenker van Downtown Abbey, hiervoor het scenario schrijft.

Wanneer het filmen begint voor beide projecten is nog onbekend.

Overzicht nationale kampioenen wielrennen

Traditioneel zijn in veel landen de strijd om de nationale titel een week voor de Tour de France. In Nederland ging de titel naar Niki Terpstra. In België won Tom Boonen. Ook zijn er in veel landen gestreden om de nationale tijdrittitel. Hieronder een overzicht. 

In Curaçao is de wegwedstrijd nu bezig en in een paar landen is de strijd om de nationale tijdrittitel op een ander moment. 

Land Wegwedstrijd Tijdrijden
België Tom Boonen  
Canada Ryan Roth Svein Tuft
Curaçao   Marc de Maar
Denemarken Sebastian Lander Jakob Fuglsang
Duitsland Fabian Wegmann Tony Martin
Estland Tanel Kangert Rein Taaramäe
Finland Jarkko Niemi Matti Helminen
Frankrijk Nacer Bouhanni Sylvain Chavanel
Groot-Brittannië Ian Stannard  
Ierland Matthew Brammeier Michael Hutchinson
Italië Franco Pellizotti Dario Cataldo
Iran Hossein Alizadeh Alireza Haghi
Kazachstan Assan Bazayev Dmitriy Gruzdev
Kroatië Vladimir Miholjevic Vladimir Miholjevic
Letland Aleksejs Saramotins Gatis Smukulis
Luxemburg Laurent Didier Ben Gastauer
Moldavië Alexandre Pliuschin  
Nederland Niki Terpstra Lieuwe Westra
Noorwegen Edvald Boasson Hagen Reidar Borgersen
Oekraïne Andriy Grivko Andriy Grivko
Oostenrijk Lukas Pöstlberger  
Polen Michal Golas Maciej Bodnar
Roemenië Carol Eduard Novak Andrei Nechita
Rusland Eduard Vorganov Denis Menchov
Slovenië Borut Bozic Robert Vrečer
Slowakije Peter Sagan Peter Velits
Spanje Francisco Ventoso Luis León Sánchez
Tsjechië Milan Kadlec Jan Bárta
Wit-Rusland Yauheni Hutarovich Branislau Samoilau
Zwitserland Martin Kohler Fabian Cancellara

Nog geen extra OS-tickets beachvolleyballers

Nederland heeft zowel bij de mannen als de vrouwen nog geen tweede ticket veroverd voor de Olympische Spelen. De mannen gingen in de finale van de Continental Cup onderuit tegen Noorwegen, terwijl de vrouwen verloren van Rusland. 

Door het verlies zitten de duo's Emiel Boersma/Daan Spijkers en Madelein Meppelink/Sophie van Gestel nog een week langer in de wacht. Zij mogen naar Londen mits Nederland nog extra tickets bemachtigt. 

In Alanya gingen de mannen in dramatische omstandigheden onderuit. Boersma/Spijkers en het tweede duo Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen stonden na vier duels op 2-2, waardoor een golden set de beslissing moest brengen. Boersma en Spijkers kregen daarin tegen de Noren Horrem en Eithun een matchpoint, maar gingen toch met 14-16 de boot in.

De vrouwen speelden hun toernooi in Moskou en het thuisland bleek in de eindstrijd te sterk. Meppelink en Van Gestel wonnen nog wel hun eerste duel, maar het tweede duel werd door het duo verloren. Rimke Braakman/Michelle Stiekema gingen twee keer onderuit, waardoor de Russische dames met 3-1 zegevierden.

Volgende week is de allerlaatste olympische kans voor Boersma/Spijkers en Meppelink/Van Gestel. Nederland mag deelnemen aan het wereldkwalificatietoernooi in Moskou. Bij de mannen en vrouwen komen elf landen in actie. Bij beide toernooien zijn twee tickets te verdelen voor de Spelen. 

Israël wil blijven samenwerken met Egypte

Israël accepteert de verkiezing van de conservatieve Mohammed Mursi tot president van Egypte en verwacht met hem te kunnen samenwerken. Dat is "in het belang van de twee volken en draagt bij aan stabiliteit in de regio", verklaarde het kantoor van premier Benjamin Netanyahu zondag.

Egypte is het enige Arabische land dat Israël als staat erkent. Jeruzalem en Caïro tekenden in 1979 een vredesverdrag. Anders dan zijn voorganger Hosni Mubarak is de nieuwe president Mursi erg kritisch over Israël.

Houtzager wint grote prijs CHIO

Op het CHIO van Rotterdam heeft Marc Houtzager de grote prijs gewonnen. In de barrage was de springruiter met Tamino de beste in de barrage.

Zes combinaties bleven in de barrage foutloos. De Amerikaanse Laura Kraut werd tweede, Simon Delestre uit Frankrijk derde. Nederlands kampioen Jur Vrieling eindigde op Bubalu op de vierde plaats.

Overigens dateerde de laatste Nederlandse zege in Rotterdam van vier jaar geleden. Toen was Albert Zoer met Sam de beste.

Rond 175 Nederlandse sporters naar Spelen

Er zullen zo'n 175 sporters namens ons land deelnemen aan de Olympische Spelen later deze zomer in Londen. Dit zei technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF vandaag in een interview met de NOS.

"Ik verwacht niet veel verrassingen meer tot 9 juli. Dan sluit de olympische inschrijvingstermijn. Misschien dat er nog wat atleten en/of beachvolleyballers bij komen. Maar ik denk dat onze olympische ploeg uit rond 175 atleten zal bestaan,” aldus Hendriks.

Tijdens de Olympische Spelen van Beijing in 2008 deed er een recordaantal van 242 Nederlandse sporters mee. "Maar softbal en honkbal zijn van het olympische programma afgevoerd en ook onze voetballers ontbreken nu. Qua aantallen zijn we vooral op de teamsporten aangewezen. Ik had gehoopt dat de handbalsters en/of de waterpolovrouwen zich voor Londen zouden plaatsen. Dat is helaas echter niet gelukt," besloot de technisch directeur van de sportkoepel.

Ook Maldonado bestraft in Valencia

Na Jean-Eric Vergne en Kamui Kobayashi heeft ook Pastor Maldonado na afloop van de Grand Prix van Europa in Valencia straf opgelegd gekregen. De Williams-coureur tikte in de slotronde van de race Lewis Hamilton van de baan en kreeg hiervoor een tijdstraf achteraf opgelegd. De tiende plaats moest hij hierdoor laten aan teamgenoot Bruno Senna.

Hamilton reed in de slotronden van de race in de straten van Valencia met versleten banden rond. Hij had Kimi Räikkönen al moeten laten passeren en probeerde in de slotronde de laatste podiumplaats te verdedigen. Maldonado probeerde met DRS de Brit in te halen en leek hierin te slagen, maar Hamilton hield zijn lijn in de bocht naar rechts. Maldonado kwam buiten de baan terecht en probeerde voor de volgende bocht op de baan terug te komen.

Dit lukte, maar omdat dit via de kerbstones gebeurde gleed de Williams van Maldonado iets weg en raakte de McLaren van Hamilton die door de lucht schoot en in de bandenstapels belandde. Maldonado kon met een kapotte voorvleugel verder, maar meer dan een tiende stek zat er niet voor hem in.

Na afloop kwam het stoom bijna uit de oren van de Venezolaan. "Ik weet niet waarom hij zo reed. Hij worstelde enorm met zijn banden. Hij had geen tempo meer, terwijl ik juist nog goed onderweg was. Hij had een erg agressieve actie tegenover mij."

Het relaas van Maldonado mocht niet baten, want de stewards besloten hem een tijdstraf achteraf op te leggen. Er werden twintig seconden bij zijn eindtijd opgeteld, waardoor de Venezolaan als twaalfde in de klasseringen terechtkwam. Senna kreeg hierdoor het laatste punt.

'Amy Winehouse wilde kind van ex-man'

Amy Winehouse wilde na de scheiding van Blake Fielder-Civil alsnog een kind met hem. De zangeres stuurde haar ex-man na hun breuk meerdere brieven, waarin ze smeekte om een baby die ze Lucky zou noemen. Dat beweert de moeder van Fielder-Civil, Georgette.

Volgens haar voelden Winehouse en Blake Fielder-Civil na de scheiding nog veel voor elkaar. "Ze waren echt verliefd, maar drugs verpestte het. De brieven bewijzen dat Amy verschrikkelijk verliefd was op Blake", zegt Georgette tegen de Britse boulevardkrant The Sun.

Winehouse en Fielder-Civil trouwden in 2007, maar gingen twee jaar later weer uit elkaar. De laatste brief die de zangeres aan hem schreef dateerde volgens Georgette uit het voorjaar van 2010.

"In een van de brieven schreef Amy dat Blake haar binnen twee maanden zou bezwangeren", vertelt ze. "Ze was van plan de baby, die ze Lucky zouden noemen, te verwekken op Valentijnsdag."

Volgens Georgette hadden Winehouse en haar ex tot enkele maanden voor haar dood nog contact met elkaar. De zangeres overleed vorig jaar zomer op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van alcoholmisbruik. De 29-jarige Blake zit momenteel een gevangenisstraf uit, onder meer wegens inbraak.

Bootjes in de problemen op Veluwemeer

Vijf gehuurde zeilbootjes op het Veluwemeer zijn zondagmiddag in de problemen gekomen door het onstuimige weer. Twee bootjes sloegen om en zonken, waardoor acht personen te water raakten en moesten worden gered. Een reddingsboot van de KNRM bracht alle 27 opvarenden, onder wie enkele met onderkoelingsverschijnselen, aan wal.

De groep zeilers was het water op gegaan met vijf zogenoemde polyvalken, een klein type boot populair onder recreanten. Dat de groep, onder wie twaalf kinderen in de leeftijd van 5 tot 15 jaar, met windkracht 6 ging zeilen, noemt een zegsman van de KNRM onverantwoord.

De twee omgeslagen valken worden geborgen door de KNRM. De drie andere boten zijn al terug aan de kant.

Dader steekpartij basisschool nog voortvluchtig

De man die vrijdagmiddag een vrouw doodstak en een andere vrouw verwondde op een basisschool in Rotterdam is nog voortvluchtig. De politie is nog altijd met man en macht naar hem op zoek, laat een woordvoerder zondag weten. Het gaat om de ex van de 29-jarige gewonde vrouw.

De man kreeg op de West-Kruiskade ruzie met zijn ex. Ze vluchtte naar de Josephstraat en uiteindelijk naar de Augustinusschool aan die straat, waar ze hulp zocht bij een 30-jarige vriendin. De man stak beide vrouwen neer, waarbij de 30-jarige omkwam.

De gewonde vrouw werd opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de politie mocht ze zaterdag naar huis. Haar ex staat landelijk en internationaal gesignaleerd. Over zijn mogelijke verblijfplaats is niets bekend.

Regels voor vastbinden patiënten worden strenger

Strengere regels moeten het vastbinden van patiënten tot een minimum beperken. Dat vindt demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA). De bewindsvrouw wil dat het vastbinden van een patiënt altijd gemeld wordt. Ook wil ze dat een dergelijke maatregel alleen tijdelijk kan worden opgelegd.

Een wetsvoorstel van deze strekking gaat maandag naar de Tweede Kamer, zo laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zondagavond weten. Het voorstel is een reactie op de tussenrapportage van een denktank die moest bekijken hoe mensen met complexe zorgvragen zich zo veel mogelijk in vrijheid kunnen bewegen.

Aanleiding voor die denktank was de ophef die begin vorig jaar ontstond over de toen 18-jarige Brandon. De verstandelijk gehandicapte jongen werd al drie jaar lang vastgebonden.

De bewindsvrouw wil dat in de toekomst altijd gekeken wordt of het vastbinden van patiënten wel echt nodig is aan de hand van helderder regels. Ook moet na een tijdje worden geprobeerd of de maatregel nog steeds nodig is. Ten slotte moet het personeel dat met dergelijke patiënten te maken krijgt beter geschoold worden.

Vergne en Kobayashi krijgen gridstraf opgelegd

Jean-Eric Vergne en Kamui Kobayashi hebben voor de Grand Prix van Groot-Brittannië gridstraffen opgelegd gekregen door aanrijdingen die ze veroorzaakt hebben. Vergne kreeg tien plaatsen gridstraf en 25.000 euro boete van de stewards in Valencia en Kobayashi een gridstraf van vijf plaatsen.

Vergne ging halverwege de race in de fout bij het inhalen van de Caterham van Heikki Kovalainen. De Fransman stuurde zijn Toro Rosso bij de inhaalpoging iets te vroeg naar rechts en raakte zo de bolide van Kovalainen. Beide auto's liepen lekke banden op. Vergne had bij het terugrijden naar de pits zoveel haast dat hij veel schade aan zijn Toro Rosso veroorzaakte en op moest geven. Hij zorgde voor veel rommel op de baan, waardoor de safety car naar buiten moest. De stewards besloten Vergne om deze reden zwaar te bestraffen.

Ook Kobayashi veroorzaakte een vermijdbare aanrijding door na de safety car op de brug een poging te wagen om de Ferrari van Felipe Massa in te halen. Beide rijders raakten elkaar, waarna Kobayashi met schade uitviel en Massa terugviel tot in het achterveld.

Rock of Ages

Gebaseerd op de succesvolle Broadway-musical, brengt Rock of Ages de rock van de jaren 80 in de bioscopen. Poison, Twisted Sister en Bon Jovi... Ze zitten er allemaal in! Een film met een sterrencast, waarin Tom Cruise de kans krijgt te schitteren als de ultieme rockgod Stacee Jaxx. De musical zorgt al jaren voor volle zalen in het theater, maar zal dit met de film ook gebeuren?

Sedoc valt bij eerste wedstrijd na schorsing

Gregory Sedoc is tijdens zijn eerste officiële wedstrijd over 110 meter horden na een jaar schorsing gevallen. Bij een wedstrijd in Zwolle kwam hij ten val op de voorlaatste horde.

Sedoc mocht een jaar lang geen wedstrijden lopen omdat hij de dopingregels had overtreden. Bij het opgeven van zijn verblijfplaats had de 31-jarige atleet fouten gemaakt.

Komende week doet Sedoc mee aan het EK atletiek dat woensdag begint in Helsinki.

[1/4 finale] Vooruitblik: Engeland - Italië

Vanavond staat op het EK de laatste kwartfinale op het programma. Engeland of Italië zal zich voor de halve finale voegen bij Portugal, Spanje en Duitsland. Hieronder volgt een vooruitblik.

Engeland en Italië hebben tot nu toe 22 keer tegen elkaar gespeeld. Italië won negenmaal, Engeland, zeven keer en zes keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Ook op grote toernooien spreken de statistieken niet in het voordeel van de Engelsen, want tweemaal kwamen ze Italië op een EK of WK tegen en tweemaal werd er verloren. Daarnaast wist Engeland buiten de eigen landsgrenzen op een groot toernooi maar weinig succes te boeken.

Toch gloort er ook hoop voor de verdedigend ingestelde ploeg van Roy Hodgson, want in de groepsfase werd er niet verloren, iets wat Italië ook lukte. De Italianen zijn bovendien gemotiveerd, omdat vlak voor het toernooi een gokschandaal naar boven kwam en bondscoach Cesare Prandelli op het laatste moment nog wijzigingen in zijn selectie aan moest brengen.

Vanavond kan Engeland in de sterkste formatie aantreden, met Rooney die eerder in het toernooi nog een schorsing van twee wedstrijden uit moest zitten. Italië zal het moeten stellen zonder de geblesseerde Chiellini. Motta is hersteld van een hamstringblessure en lijkt op de bank te moeten beginnen.


Vermoedelijke opstellingen:

Engeland:
Hart; Johnson, Terry, Lescott, Cole, Milner, Parker, Gerrard, Young, Rooney, Welbeck.

Italië:
Buffon; Abate, Barzagli, Bonucci, Balzaretti, Marchisio, Pirlo, De Rossi, Montolivo; Balotelli, Cassano

Feest in Gaza na overwinning Morsi

Palestijnen in de Gazastrook vierden zondag feest, nu de conservatieve moslim Mohammed Morsi is uitgeroepen tot president in buurland Egypte. Ze schoten uit vreugde in de lucht. Hamasbestuurder Mahmoud Zahar sprak van "een historisch moment en een nieuw tijdperk in de geschiedenis van Egypte".

Morsi is erg kritisch over Israël. Hij volgt de verdreven Hosni Mubarak op. Die was juist een bondgenoot van de Joodse staat. Mubarak hield de grenzen naar de Gazastrook gesloten, waardoor de Palestijnen goederen alleen via tunnels konden importeren.

Egypte is momenteel het enige Arabische land dat de staat Israël erkent.

Gesink: "Dit was de ultieme test"

Robert Gesink beschouwde de wegwedstrijd bij het NK wielrennen als de ultieme test voor de Tour de France die volgende week van start gaat. Hij eindigde vanmiddag als zesde.

De renner van Rabobank brak vorig jaar zijn rechterdijbeen en nu groeit de Varssevelder langzaam naar zijn topvorm toe. "Voor mij was dit de ultieme test voor mijn rechterbeen op een parcours met ontzettend veel sprints. Klinkt raar, maar ik ben trots op deze zesde plek," zo liet Gesink na afloop via Twitter weten.

Moutinho kijkt uit naar duel met Spanje

Joao Moutinho geeft Portugal net zoveel kans als Spanje om de finale van het EK te bereiken.

Portugal verzekerde zich donderdagavond van de halve finale middels een 1-0 zege op Tsjechië. Tegenstander wordt daarin Spanje, dat gisteravond met 2-0 zegevierde tegen Frankrijk. Hoewel de ploeg van bondscoach Vicente del Bosque als favoriet het duel in zal gaan, geeft Moutinho zijn ploeg een goede kans om door te gaan.

"Het zal een fifty-fifty wedstrijd worden. Hoewel we het EK niet heel goed begonnen, hebben we ons goed teruggeknokt", aldus de middenvelder op de persconferentie. "Ik hoop dat we tegen Spanje niet teveel fouten zullen maken, want dan maak je het ze makkelijk. We zullen uit moeten kijken voor hun middenvelders, die dodelijke passes kunnen geven."

Twee jaar geleden versloeg Portugal Spanje in een oefeninterland met maar liefst 4-0. Moutinho wil daar echter niet teveel waarde meer aan hechten. "Ik weet niet of we die wedstrijd terug zullen kijken, maar het wordt een compleet ander duel. Dat was ook een vriendschappelijke wedstrijd, waarin Spanje erg relaxt was."

Terpstra verrast zichzelf

Niki Terpstra pakte vandaag met overmacht de Nederlandse titel op de weg. Na afloop zei de renner van Omega Pharma-Quick Step dat hij verrast was door zijn eigen prestatie.

"Ik sta er zelf van te kijken. Ik laat mannen als Boom, Gesink en Mollema achter me", aldus Terpstra na het behalen van zijn tweede Nederlandse titel op de weg.

Al ver voor de finish sprong Terpstra weg bij de concurrentie. "Het was loodzwaar, maar ik had superbenen. Wel mooi om de rest er af te rijden en solo aan te komen. Heel speciaal."

Turkije wil overleg met NAVO over Syrië

Turkije wil dinsdag overleg voeren met de NAVO over het incident waarbij Syrië een Turks vliegtuig in internationaal luchtruim neerhaalde. Dat heeft de Turkse staatszender TRT zondag gemeld.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu wil het overleg laten plaatsvinden in het kader van artikel 4 van het NAVO-handvest. Daarin staat dat lidstaten 'gezamenlijk zullen overleggen wanneer, in de ogen van een van hen, de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een van de partijen wordt bedreigd'.

Davutoglu zei zondag dat de Turkse F-4 in het internationale luchtruim was neergehaald nadat het per ongeluk kort het Syrische luchtruim was binnengegaan. Het vliegtuig was niet op een spionagemissie, aldus Davutoglu.

Syrië benadrukte zaterdag dat het neerhalen van het vliegtuig 'geen aanval was'.

Dubbeldam niet naar Olympische Spelen

Jeroen Dubbeldam zal later deze zomer niet meedoen aan de Olympische Spelen.  Na zijn mislukte rit met Utasha op het CHIO van Rotterdam, waar hij zich niet voor de barrage wist te plaatsen, zei hij "dat het op deze manier geen zin heeft."

Dubbeldam werd in 2000 olympisch kampioen met De Sjiem. Vier jaar later verdedigde hij de titel niet omdat zijn schimmel niet fit was. Bij de Spelen van 2008 was Dubbeldam afwezig omdat hij een been had gebroken.

Dubbeldam raakte eind vorig jaar Simon kwijt, het paard waarmee hij de wereldranglijst aanvoerde. Vervolgens reed hij op Utascha. "Een goed paard, maar ook met problemen. Ik wist dat het moeilijk zou worden. De tijd bleek te kort," aldus Dubbeldam.

Tweede Nederlandse titel voor Terpstra

Niki Terpstra heeft de Nederlandse titel gepakt in Kerkrade. De renner van Omega Pharma-Quick Step was op het zware parcours verreweg de sterkste. Terpstra hield na een solo van dik vijftig kilometer Lars Boom en Bert-Jan Lindeman ruim achter zich.

In de openingsfase, waarin de renners voor het eerst in de koers getrakteerd werden op een regenbui, kwamen vier renners weg uit het peloton. Johnny Hoogerland, Stef Clement, Albert Timmer en Sven van Luijk pakten maximaal iets meer dan twee minuten voorsprong.

Het regende ook opgaves door de loodzware omstandigheden. Elke ronde gaven wel een paar renners er de brui aan. De vier vroege vluchters werden teruggepakt en er ontstond onder invloed van Wilco Kelderman, Ronan van Zandbeek en Lindeman een nieuwe kopgroep.

Uit die kopgroep sprongen Terpstra en Lindeman tientallen kilometers voor de streep weg. Terpstra liet zijn medevluchter al snel achter en begon aan een indrukwekkend solo. Achter Terpstra zocht een groep met Robert Gesink, Bauke Mollema, Boom, Kelderman, Lindeman, Michel Kreder, Koen de Kort en Sebastian Langeveld nog naar de aansluiting, maar Terpstra was onstuitbaar.

Nadat uit de achtervolgende groep ook nog eens een paar renners moesten lossen, was de strijd helemaal gestreden. Boom en Lindeman gingen samen nog uitmaken wie de tweede plaats zou pakken, maar Terpstra was intussen al lang en breed over de streep.

Moslimbroeder Morsi nieuwe president Egypte

Mohammed Morsi is de nieuwe president van Egypte. Dat heeft de Egyptische kiesraad zondag bekendgemaakt.

Zowel Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, als zijn rivaal Ahmed Shafiq, die geldt als de favoriet van het leger, claimde na de verkiezingen de overwinning. Beide mannen riepen hun aanhangers op de straat op te gaan en er wordt gevreesd voor een geweldsuitbarsting in de Egyptische hoofdstad.

Duizenden mensen verzamelden zich zondag op het Tahrirplein in Caïro in afwachting van de uitslag. Er zijn aanhangers van de Moslimbroederschap, salafisten - ultraconservatieve moslims - en revolutionaire jongerenbewegingen die de motor achter de volksopstand van vorig jaar waren. In een noordelijke wijk van Caïro kwamen zo'n tweeduizend aanhangers van Shafiq bijeen.

De Egyptische autoriteiten hebben extra veiligheidstroepen naar Caïro gestuurd en de politie opdracht gegeven 'stevig op te treden' als de wet wordt overtreden. De agenten en militairen patrouilleren door de straten van de Egyptische hoofdstad en zijn bij belangrijke overheidsgebouwen gepositioneerd. "Dit keer maken we geen grappen. We waren eerder aardig tegenover overtreders", zei een militair die anoniem wil blijven. Indien nodig wordt volgens hem een avondklok ingevoerd.

De bekendmaking van de winnaar had een einde moeten maken aan de volksopstand in het land en het begin moeten zijn van de overgang naar democratie. Het leger heeft echter op het laatste moment een aantal wijzigingen doorgevoerd waardoor de president minder en het leger meer macht krijgt.


Moslimbroeder Morsi nieuwe president Egypte (Foto: Novum)

Beschonken bruid veroorzaakt aanrijding

Een feestelijk diner ter gelegenheid van haar eigen trouwen is voor een 41-jarige vrouw uit Oosterhout zaterdagavond onfortuinlijk geëindigd. Na de dis stapte de vrouw in Tilburg dronken in haar auto. Terug in Oosterhout veroorzaakte de vrouw een aanrijding, waarna ze doorreed.

De politie kreeg rond 22.00 uur een melding dat de vrouw een botsing had veroorzaakt op de Arendonk, een straat in een woonwijk. Agenten konden de vrouw achterhalen en namen haar mee naar het bureau. Daar bleek ze ruim drie keer zo veel alcohol te hebben gedronken als toegestaan.

De onfortuinlijke bruid moest haar rijbewijs inleveren en heeft een proces-verbaal gekregen.

[WBD] Alleen Rus morgen in actie

Als enige Nederlandse komt Arantxa Rus morgen in actie op de eerste dag van Wimbledon. Rus speelt op baan 17 de tweede partij tegen Misaki Doi uit Japan. Kiki Bertens en Robin Haase komen morgen nog niet in actie.

Novak Djokovic, de nummer één van de wereld, opent het toernooi op het centercourt tegen Juan Carlos Ferrero uit Spanje. Na die partij komt Maria Sharapova op het centercourt in actie tegen de Australische Anastasia Rodionova. In de tweede partij op baan 1 speelt Roger Federer, die Wimbledon zesmaal won, tegen de Spanjaard Albert Ramos.

Schäuble pleit voor Europese regering

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil de politieke macht van Brussel aanzienlijk uitbreiden. Lidstaten moeten op belangrijke vlakken politieke macht uit handen geven en de Europese Commissie omvormen tot een Europese regering. Dat zegt hij in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel, dat maandag wordt gepubliceerd.

"We moeten meer verantwoordelijkheden op belangrijke politieke terreinen overdragen aan Brussel, zonder dat nationale overheden beslissingen kunnen tegenhouden", stelt de invloedrijke Duitse minister. "Nu hebben lidstaten bijna altijd het laatste woord. Dat kan niet zo doorgaan."

De Europese Commissie moet volgens Schäuble een echte Europese regering worden, waarvan de president direct door de Europese burgers wordt gekozen. Daarbij moet de rol van het Europees Parlement in zijn ogen worden versterkt.

Schäuble pleit voor Europese regering
Schäuble pleit voor Europese regering (Foto: ANP)

Pirlo: "Engeland is voorspelbaar"

Andrea Pirlo vindt het spel van Italië niet vergelijkbaar met dat van de tegenstander van vanavond: Engeland.

De twee landen kruisen vanavond de degens in Kiev. Zowel Italië als Engeland kregen dit toernooi veel complimenten, maar volgens Pirlo zijn de twee landen allesbehalve vergelijkbaar. "Mensen zeggen dat Engeland op dezelfde manier speelt als Italië, maar dat is onzin. Alleen Italië kan op de Italiaanse manier spelen."

Pirlo verwacht een lastige wedstrijd tegen The Three Lions, die volgens de spelmaker vooral op tactisch gebied erg sterk zijn. "Roy Hodgson kent het Italiaanse voetbal, wat een klein voordeel voor hen is. Hij is ook tactisch erg goed. Maar ik heb enkele wedstrijden van Engeland dit toernooi gezien en dat was meer praktisch dan indrukwekkend. We zijn er dus van overtuigd dat we kunnen winnen."

De Juventus-speler denkt dat de Italianen vooral op het middenveld in het voordeel zijn. "Ze hebben zwakke punten waar we ze op kunnen pakken. Vooral op het middenveld. Ze missen enkele sterspelers en ik denk dat wij op dat gebied sterker zijn", aldus Pirlo tegenover Sky Sports.

FOK!focus: True love films

Al sinds het begin van de cinema doen regisseurs pogingen om herkenbare, pure liefde op het scherm te tonen. Het schijnt een moeilijke opgave te zijn, daar het gros van de films faalt in het tonen ervan. Want waar ligt de grens tussen ware en fictieve romantiek? Hoe breng je dit op de juiste manier in beeld? Is er wel affectie voelbaar tussen de twee tortelduifjes?  

Door de jaren heen zijn er een flink aantal films geslaagd in hun opzet. Ik noem een Gone with the Wind, Casablanca, Harold and Maude en Shadowlands. Want wanneer de opzet goed is en de liefde echt werkt, is het één van de beste genres die je je kunt voorstellen.  Daarom deze lijst met love-films die zeker niet teleur zullen stellen. Let’s go!

Man geeft ambulancebroeder kopstoot

Een 30-jarige man uit Den Bosch is in zijn woonplaats aangehouden omdat hij een ambulancebroeder een kopstoot heeft gegeven. De politie meldde zondag dat de man stomdronken op de grond lag, en dat ambulancemedewerkers hem wilden helpen.

Toen de man bijkwam vroeg hij de broeder of hij van de politie was. Toen deze ontkende, kreeg hij alsnog een stoot tegen mond en kaak. Hij raakte gewond maar kon toch doorwerken.

Agenten hebben de dronkenlap meegenomen naar het bureau.

Beckenbauer: "Duitsland voor niemand bang"

Franz Beckenbauer is vol lof over Duitsland, dat volgens Der Kaiser geen enkele tegenstander hoeft te vrezen.

De Duitsers zijn volop in de race om de Europese titel en wisten zich afgelopen vrijdag te verzekeren van de halve finales van het EK. Beckenbauer is tevreden over het spel van Die Mannschaft en ziet niet in waarom de ploeg van bondscoach Joachim Löw geen Europees kampioen zou kunnen worden.

"Ik zie bijna geen zwakke schakels in het Duitse team", aldus Beckenbauer tegenover Bild. "Als je alle officiële wedstrijden sinds het WK 2010 hebt gewonnen, hoef je voor geen enkele tegenstander bang te zijn. Duitsland was geweldig tegen de Grieken (4-2) en hadden bij rust al 4-0 voor kunnen staan. Hun optreden was een duidelijk signaal richting hun rivalen."

[F1] Uitslag Grand Prix van Europa

Fernando Alonso heeft een spectaculaire Grand Prix van Europa op zijn naam geschreven. In de straten van Valencia bleef de Spanjaard in een race die pas halverwege tot leven kwam Kimi Räikkönen en Michael Schumacher voor. Door de zege neemt Alonso de leiding in de titelstrijd over.

De race in Valencia ging van start met Sebastian Vettel op poleposition, met kampioenschapsleider Lewis Hamilton naast hem. Vettel kende een goede start, voor Hamilton en de als vierde gestarte Romain Grosjean en Kamui Kobayashi. Pastor Maldonado viel terug naar de vijfde plaats, voor Kimi Räikkönen, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso, Paul di Resta en Felipe Massa. Nico Rosberg viel van zes terug naar elf, terwijl Jenson Button van negen naar dertien moest gaan.

Vettel liep in de beginfase ver weg bij Hamilton, terwijl de Brit op zijn beurt onder druk stond van Grosjean en Kobayashi. Ook andere coureurs sloten bij dit gevecht aan, omdat Hamilton zuinig probeerde te zijn op zijn banden. Verder naar achteren waagde Massa een inhaalactie op Di Resta, maar slaagde hier niet in. Button lukte het wel om de twaalfde plaats van Schumacher af te nemen.

Grosjean wist na tien ronden de tweede plaats van Hamilton af te nemen door optimaal gebruik te maken van DRS en Hamilton aan het eind van het lange rechte stuk te passeren en bij de volgende bocht aan de goede zijde te zitten. Vettel was op dat moment al ruim tien seconden los van het duo. Twee ronden na de actie van Grosjean wist Alonso op dezelfde manier Hülkenberg in te halen voor plaats zeven. De Spanjaard ging door, want al snel pakte hij ook Maldonado die even tevoren al een stek verloren had aan Räikkönen.

De eerste stops volgden na ruim tien ronden in de race, waarbij Hamilton en Button tot de eerste behoorden. Räikkönen leek dit het beste te doen door in de pits Kobayashi te passeren, maar Alonso bleek door iets later buiten te blijven nog beter te zijn door voor dit duo weer naar buiten te komen. Omdat nog niet alle rijders gestopt waren ontstond er een kluwen coureurs achter Mercedes-rijder Schumacher. Van hem wist alleen Alonso snel als een warm mes door de boter te snijden en de groep achter zich te laten.

Het gevecht in de groep was zelfs na het stoppen van Schumacher en Webber zo intens dat er een aanrijding tussen Senna en Kobayashi plaatsvond en Senna spinde. Kobayashi liep een defecte voorvleugel op. De stand was hierdoor na 22 van de 57 ronden: Vettel, Grosjean, Hamilton, Alonso, Di Resta (nog niet gestopt), Räikkönen, Maldonado, Massa, Hülkenberg en Button. Voor het ongeval met Kobayashi kreeg Senna een drive-through penalty.

Vooraan had Vettel halverwege de race een voorsprong van twintig seconden op Grosjean die eindelijk het tempo van de Red Bull wist te benaderen. Hamilton lag ruim daarachter derde, maar de Brit wist dat achter hem Alonso en Räikkönen sneller waren. In het achterveld haalde Vergne na 28 ronden Kovalainen in, maar ging te vroeg naar rechts, waarbij beide auto's elkaar raakten. Vergne reed met een lekke rechterachterband te snel terug naar de pits, waarbij hij veel rotzooi op het circuit achterliet. De Fransman moest dan ook met schade opgeven.

De safety car kwam naar buiten en veel rijders maakten van de mogelijkheid gebruik om snel een pitsstop te maken. McLaren ging hierbij de mist in, omdat de auto van Hamilton van de krik viel. Hierdoor kon het linkervoorwiel niet snel gemonteerd worden en viel Hamilton terug naar plaats zes. De volgorde werd danig door elkaar geschud, want achter Vettel, Grosjean en Alonso lag Daniel Ricciardo vierde, voor Räikkönen, Hamilton, Rosberg, Schumacher, Webber en Maldonado.

Het veld werd na 33 ronden weer vrijgegeven, waarbij Alonso goed oplette en bij de tweede bocht de tweede plaats van Grosjean afsnoepte. Hamilton wist de vijfde plaats van Räikkönen af te pakken, terwijl verder naar achteren er een aanrijding plaatsvond tussen Massa en Kobayashi. Er gebeurde nog meer die ronde, want de Red Bull van Vettel viel stil, waardoor Alonso de leiding kon grijpen.

Alonso wist dat hij niet over de snelste bolide beschikte, want hij had al snel Grosjean, Hamilton en Räikkönen op zijn staart zitten. Ricciardo lag vijfde, maar vanwege zijn oudere banden moest hij deze plaats al snel laten aan Schumacher. Ricciardo ging al snel naar binnen, waarbij Webber klem kwam te zitten. De Australiër moest Maldonado, Hülkenberg en Di Resta voorbij laten. De Australiër had niets meer te verliezen en ging ook nieuw rubber halen om zo te proberen nog iets uit te kunnen richten.

Na Vettel viel na 41 ronden ook Grosjean stil met problemen. Hamilton schoof door naar plaats twee en Räikkönen naar drie. Maldonado lag vierde, voor Hülkenberg, Di Resta, Perez, Button, Rosberg en de Caterham van Petrov. De Rus kon deze plaats niet vasthouden, omdat Schumacher en Webber veel sneller dan hem waren. Een late pitsstop zorgde ervoor dat Rosberg buiten de punten viel. De Duitser kreeg wel snel twee plaatsen terug doordat Ricciardo en Petrov een aanrijding kregen.

Alonso behield een voorsprong van ruim drie seconden op Hamilton en Räikkönen, terwijl iets verder naar achteren Perez de zesde plaats van Di Resta af probeerde te pakken. Schumacher en Webber wisten Button nog in te halen, waardoor de Brit terugviel naar plaats tien.

In de laatste ronden van de race ontstonden plotseling veel gevechten in de strijd om de punten. De banden van Hamilton leken versleten te zijn, waardoor Räikkönen na een foutje de Brit na een hard gevecht kon passeren. Maldonado probeerde een ronde later hetzelfde, waarbij de twee elkaar raakten en Hamilton in de muur verdween. Maldonado verloor zijn voorvleugel. Hierdoor schoof Schumacher door naar plaats drie, voor Webber en Hülkenberg. Verder naar achteren waren nog veel meer inhaalacties in de slotfase.

Na 57 intense ronden in Valencia werd Alonso als eerste afgevlagd, waardoor hij de eerste coureur dit jaar is die voor de tweede keer een race wint. Räikkönen werd tweede en Schumacher derde. De overige punten gingen naar Webber, Hülkenberg, Rosberg, Di Resta, Button, Perez en Maldonado.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 1:44:16.649
2 Kimi Räikkönen Lotus +6.421
3 Michael Schumacher Mercedes +12.639
4 Mark Webber Red Bull +13.628
5 Nico Hulkenberg Force India +19.993
6 Nico Rosberg Mercedes +21.176
7 Paul di Resta Force India +22.866
8 Jenson Button McLaren +24.653
9 Sergio Perez Sauber +27.777
10 Pastor Maldonado Williams +34.630
11 Bruno Senna Williams +35.961
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso +37.041
13 Vitaly Petrov Caterham +1:15.871
14 Heikki Kovalainen Caterham +1:34.654
15 Charles Pic Marussia +1:36.551
16 Felipe Massa Ferrari +1 Ronde
17 Pedro de la Rosa HRT +1 Ronde
18 Narain Karthikeyan HRT +1 Ronde
DNF Lewis Hamilton McLaren +2 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +17 Ronden
DNF Sebastian Vettel Red Bull +24 Ronden
DNF Kamui Kobayashi Sauber +24 Ronden
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +31 Ronden
DNS Timo Glock Marussia +57 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 111
2 Mark Webber Red Bull 91
3 Lewis Hamilton McLaren 88
4 Sebastian Vettel Red Bull 85
5 Nico Rosberg Mercedes 75
6 Kimi Räikkönen Lotus 73
7 Romain Grosjean Lotus 53
8 Jenson Button McLaren 49
9 Sergio Perez Sauber 39
10 Pastor Maldonado Williams 30
11 Paul di Resta Force India 27
12 Kamui Kobayashi Sauber 21
13 Michael Schumacher Mercedes 17
14 Nico Hulkenberg Force India 17
15 Bruno Senna Williams 15
16 Felipe Massa Ferrari 11
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
19 Heikki Kovalainen Caterham 0
20 Vitaly Petrov Caterham 0
21 Timo Glock Marussia 0
22 Charles Pic Marussia 0
23 Narain Karthikeyan HRT 0
24 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Points
1 Red Bull 176
2 McLaren 137
3 Lotus 126
4 Ferrari 122
5 Mercedes 92
6 Sauber 60
7 Williams 45
8 Force India 44
9 Toro Rosso 6
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0

Weer zetel minder voor CDA

Het CDA heeft deze week weer een zetel verloren in de peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, kunnen de christendemocraten rekenen op 11 zetels, meldde de opiniepeiler zondag. Momenteel heeft de partij 21 zetels in de Tweede Kamer.

Er zijn deze week maar weinig verschuivingen te zien in de peiling. D66 wint een zetel (komt op 17 zetels tegenover de tien zetels die de partij nu heeft), de SP verliest er een (30 zetels in de peiling, nu 15 in de Kamer). Daarnaast schommelen drie kleine partijen rond de kiesdeler: 50Plus, de PiratenPartij en DPKP van Hero Brinkman.

In de peiling haalt de VVD 28 zetels (31 nu), de PvdA 20 (30), de PVV 23 (24), GroenLinks 6 (10), ChristenUnie 6 (5), SGP 3 (2) en de Partij voor de Dieren 3 (2).

De Hond analyseert verder dat de kiezers zich steeds verder ingraven wat betreft hun politieke keuze. Hij baseert dat op het feit dat kiezers steeds minder vertrouwen krijgen in de partijen waar ze niet op willen stemmen. De mening over andere partijen of lijsttrekker wordt steeds negatiever. Daarmee vermindert de kans dat mensen nog overstappen van de ene naar de andere partij, aldus De Hond.

Weer zetel minder voor CDA
Weer zetel minder voor CDA (Foto: ANP)

Zevende Olympische Spelen voor Van Grunsven

Anky van Grunsven zal later deze zomer meedoen aan haar zevende Olympische Spelen. Van Grunsven met haar paard Salinero is opgenomen in de dressurploeg voor de landenwedstrijd in Londen. Ook Edward Gal (Undercover) en Adeline Cornelissen (Parzival) maken deel uit van de ploeg, al moet Cornelissen nog wel te laten zien dat Parzival fit is.

Na het CHIO Aken zal bondscoach Sjef Janssen nog een combinatie aanwijzen voor de individuele wedstrijd. Dat wordt of Imke Schellekens-Barels met Toots of Patrick van der Meer met Uzzo.

De landenwedstrijd bij de Olympische Spelen in Londen bestaat voor het eerst uit twee onderdelen, de Grand Prix en de Grand Prix special.  Daarna worden de individuele medailles in de kür verdeeld.

Sijsling zet weer stap richting top honderd

Tennisser Igor Sijsling komt steeds dichter bij de top honderd. De Amsterdammer steeg door zijn kwartfinaleplaats op Rosmalen vijf plekken naar de 107e positie, zijn hoogste notering ooit. Sijslings opmars komt net te laat om in aanmerking te komen voor een startbewijs voor Wimbledon, dat morgen begint.

Robin Haase is nog altijd met afstand de beste Nederlander. De Hagenaar zakte wel een plekje naar de 41e stek. In de top tien was er een verschuiving. David Ferrer steeg door zijn zege in Rosmalen ten koste van Jo-Wilfried Tsonga naar de vijfde plek.

Arantxa Rus voert nog altijd de Nederlandse tennissters aan op de wereldranglijst. Ze staat 72e, een positie hoger dan vorige week. Rus wordt op de voet gevolgd door Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens, die zich op de 80e en 86e positie handhaafden.

Schweinsteiger vraagteken voor halve finale

Bastian Schweinsteiger moet mogelijk de halve finale van het EK missen. De Duitse middenvelder kampt met enkelproblemen. Schweinsteigers rechterenkel is naar eigen zeggen nog niet helemaal hersteld van een blessure in februari en dat zou problemen opleveren. Dat vertelde de 27-jarige speler van Bayern München vandaag in een interview.

Schweinsteiger is, indien fit, een vaste waarde onder bondscoach Joachim Löw. De 94-voudig international miste nog geen minuut op het EK. Donderdag in de gewonnen kwartfinale tegen Griekenland maakte hij echter een matige indruk, wat mogelijk het gevolg is van zijn enkelproblemen.

In de halve finale stuit Duitsland op de winnaar van het treffen tussen Italië en Engeland.


Duitser Schweinsteiger vraagteken voor halve finale (Foto: Novum)

Verzet tegen EU-bemoeienis pensioen

Brussel moet zich niet bemoeien met het pensioenstelsel van financieel gezonde landen zoals Nederland. De Nederlandse pensioenrapporteur voor de Tweede Kamer en Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil dat Kamervoorzitter Gerdi Verbeet dit deze week in een brief aan EU-voorzitter Herman van Rompuy schrijft, zegt hij zondag.

Van Rompuy zegt zondag in een interview met de Duitse krant Die Welt dat Brussel de EU-landen moet kunnen verplichten hun pensioenstelsel aan te passen. Alleen wijzen op de stijgende levensverwachtingen en de toenemende kosten zou te vrijblijvend zijn.

Omtzigt vindt dat alleen bij landen die aan het geldinfuus van de EU hangen moet kunnen worden ingegrepen. "Als je een land flinke bedragen leent, moet je hervormingen kunnen eisen. Deze week hebben wij ook ingestemd met een wet die het mogelijk maakt te kunnen controleren of de belastinginning bij de Grieken goed plaatsvindt."

Landen die niet aan het infuus liggen moeten volgens hem zeggenschap houden over hun pensioenfondsen. "Op dit moment is er achthonderd miljard euro aan Nederlands pensioengeld. Dat is meer geld dan er in het Europees noodfonds zit. Over zo'n bedrag moet Nederland zijn eigen regels kunnen stellen."

Omtzigt had maandag in Straatsburg al een overleg gepland staan met parlementariërs uit onder meer Spanje, Roemenië en Polen. "Nederland heeft als enige EU-land een standpunt over de plannen van Van Rompuy. Dit is een mooie gelegenheid om dit onderwerp bij andere landen onder de aandacht te brengen."

PVV-leider Geert Wilders stelt op Twitter dat 'het Brusselse monster' de soevereiniteit over 'onze pensioenen' wil afpakken. "Genoeg is genoeg! NL snel uit de EU!" Omtzigt vindt het overigens vreemd dat de PVV tegen de wet stemde om de Griekse belastinginning te controleren. "Als er toch geld wordt uitgeleend, kun je beter zorgen dat het verantwoord gebeurt."


Nederlands verzet tegen EU-bemoeienis met pensioen (Foto: Novum)

Lahm hoopt op open dak tijdens halve finale

Duitsland treft in de halve finale van het EK voetbal de winnaar van het duel van vanavond tussen Engeland en Italië. Philipp Lahm hoopt dat dan het dak van het Nationaal Stadion in Warschau open is.

Tijdens het openingsduel van dit EK, tussen Polen en Griekenland, was het dak gesloten. Hierdoor steeg de temperatuur flink, tot onvrede van een aantal spelers.

"We spelen een open-luchtsport, dus ik hoop dat het dak open staat zodat er frisse lucht naar binnen kan. Ik hou er niet van als het zo warm is. Ik beslis hier echter niet over," aldus Lahm.

[GP2] Uitslag race 2 Valencia

Luiz Razia heeft de sprintrace van de GP2 Series in Valencia op zijn naam geschreven. De Braziliaan passeerde in de laatste ronde James Calado die lang aan de leiding ging. Fabio Leimer werd derde. Giedo van der Garde pakte een zesde stek, terwijl Daniël de Jong negende en Nigel Melker dertiende werd.

Calado ging net als gisteren in de beginfase van de race aan de leiding. Net als toen mocht de safety car enkele malen de baan op. Eerst verslikte Marcus Ericsson zich bij een inhaalactie op Nathanaël Berthon en ging de muur in. Achter de Zweed raakten Stefano Coletti, Valsecchi, en Esteban Gutierrez elkaar, waarbij alleen Valsecchi verder kon.

Nadat alle rotzooi was opgeruimd werd het veld weer vrijgegeven, maar niet voor lang, want ditmaal kwamen Johnny Cecotto en Jolyon Palmer met elkaar in botsing. In tegenstelling tot gisteren hoefde er vandaag geen pitsstop gemaakt te worden, waardoor Calado zijn leiding niet prijs hoefde te geven.

Wel kreeg de Brit het in de slotfase moeilijk, dankzij Rio Haryanto die zijn bolide er regelmatig naast prikte. Vier ronden voor het einde kwamen de twee in botsing, waarbij de Indonesiër op moest geven en Calado een beschadigde auto opliep. De Brit verdedigde zich met hand en tand tot in de laatste ronde Leimer hem passeerde. De Zwitser sneed een stukje van de baan af en moest de plaats teruggeven. Dit was het moment waar Razia op gewacht had, want de Braziliaan passeerde het leidende duo in één actie en greep de zege.

Achter Razia werd Calado tweede, voor Leimer. Niet ver daarachter moest Van der Garde genoegen nemen met een zesde plaats. De Nederlander leek na een sterke inhaalrace vijfde te worden, maar werd in het slot nog gepasseerd door Berthon.

In het klassement leidt Valsecchi ondanks zijn nulresultaten in Valencia nog steeds. Hij heeft 141 punten, één meer dan Razia. Calado bezet met 95 punten de derde plaats, voor Max Chilton die op 93 staat en Van der Garde die er 89 heeft.

Haase gekozen in spelersraad ATP

Tennisser Robin Haase is gekozen in de spelersraad van tennisvakbond ATP. De Nederlander zal die functie de komende twee seizoenen uit gaan oefenen.

Ook top100-spelers Roger Federer uit Zwitserland, de Fin Jarkko Nieminen, de Fransman Gilles Simon, de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson en de Oekraïner Sergii Stachovski zullen in de raad zitten. Voor Federer is het zijn derde termijn. "We hebben de afgelopen jaren zeker progressie gemaakt. Maar er is nog veel meer te doen en ik ben blij dat ik terug ben in de raad. Het is mooi dat we er een paar nieuwe gezichten bij hebben. Ik kijk er naar uit om met hen te werken."

Vacansoleil langer door met Keizer

Martijn Keizer rijdt ook volgend jaar voor Vacansoleil. De 24-jarige Muntendammer heeft zijn contract met een jaar verlengd, meldt de Nederlandse wielerploeg vandaag. Keizer maakte vorige maand indruk in de Giro. Zijn aanvallende stijl van rijden leverde hem uiteindelijk winst in het tussensprintklassement op.

Keizer is blij met zijn nieuwe contract "Ik ben bezig aan mijn tweede jaar als prof en ben continu op ontdekkingsreis naar mijn mogelijkheden. In deze ploeg wil ik me graag verder ontwikkelen en ik krijg hier ruimte en vertrouwen."

Teammanager Daan Luijkx ziet veel mogelijkheden voor Keizer, die vorig jaar een zege pakte in Boucles de l'Aulne. "Martijn is een renner die op jonge leeftijd al uitstekend de koers kan lezen."

Keizer is ondanks zijn sterke Giro niet geselecteerd voor de Tour de France. Mogelijk rijdt hij wel de Vuelta, waar hij vorig jaar debuteerde in een grote ronde.

[WRC] Loeb wint Rally van Nieuw-Zeeland

Sébastien Loeb heeft de Rally van Nieuw-Zeeland op zijn naam geschreven. De veelvoudig wereldkampioen bleef met zijn Citroën teamgenoot Mikko Hirvonen en Ford-rijder Petter Solberg voor. Aan het evenement deden geen Nederlanders mee.

Citroën was dit weekend dominant in Nieuw-Zeeland, mede door de strategische keuze om op vrijdag al vroeg in het programma te starten. Dit bleek door de regen een goede keuze te zijn, terwijl Ford met coureur Jari-Matti Latvala door veel later te starten veel tijd inleverde.

Dit zorgde ervoor dat Citroën de zege in de rally eenvoudig naar zich toe kon trekken. Loeb leidde op vrijdag, sloeg op zaterdag een aanval van Hirvonen af en had daarna de zege binnen. Latvala probeerde nog tijd op het tweetal terug te pakken, maar ging op vrijdagmiddag van het parkoers en verloor vijf minuten. Meer dan een zevende plaats zat er voor hem niet in. Zijn teamgenoot Solberg werd derde, na terug te moeten vechten van een verkeerde bandenkeus op vrijdag.

Franse kranten halen uit naar Les Bleus

De uitschakeling van Frankrijk is hard aangekomen in het land. De Franse media halen vernietigend uit naar de equipe van bondscoach Laurent Blanc.

De Franse sportkrant L'Equipe sprak van een 'wanvertoning' van Les Blues. "Jullie waren nergens", kopte de krant vanmorgen. Frankrijk verloor met 2-0 van Spanje door twee doelpunten van Xabi Alonso. De score had hoger uit kunnen vallen.

"De wil om te winnen was amper aanwezig", oordeelt Le Monde. "We kunnen na deze nederlaag alleen medelijden hebben met Laurent Blanc." Le Journal had de terughoudende tactiek van Blanc al verwacht. "We wisten dat Blanc veel respect heeft voor Spanje. Dat was ook minimaal een uur zichtbaar. Bye-Bye Les Bleus.

Vaste klant overvalt tankstation

Een Rotterdammer heeft het de politie zondagochtend erg gemakkelijk gemaakt door het tankstation waar hij vaste klant is te overvallen. De 50-jarige is een bekende van het personeel en het was dan ook niet moeilijk hem op te sporen, meldt de politie.

De man komt wel vaker bij het station aan de Boezembocht en liet zich ook zondag weer zien. Deze keer eiste hij echter geld op. Hij sprong over de balie en nam geld uit de kassa mee. Daarna zette hij het op een lopen. De politie vermoedt dat hij niet gewapend was.

Het personeel waarschuwde de politie, die hem al snel kon aanhouden in zijn woning aan de Goudse Rijweg. Hij is ingesloten op het politiebureau.

Vier Letten vast voor zware mishandeling Brabander

De politie heeft zaterdagnacht vier mannen uit Letland aangehouden voor de zware mishandeling van een 49-jarige man uit Helmond. Het slachtoffer heeft volgens de politie ernstig hersenletsel opgelopen.

Enkele voorbijgangers vonden de man op straat en zagen vier mannen weglopen. De politie wist de vier aan te houden. Het gaat om drie Letten van 25, 33 en 36 jaar die in Duitsland wonen en een 39-jarige Let uit Helmond.

Hun kleding wordt onderzocht op sporen. De politie laat weten geen idee te hebben van wat er is gebeurd en zoekt getuigen van de mishandeling.

Harde wind en veel regenval zuiden VS door Debby

De tropische storm Debby zorgt de komende dagen in het zuiden van de Verenigde Staten waarschijnlijk voor harde wind en overvloedige regenval. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten gezegd.

Debby bevond zich zondag op zo'n 265 kilometer ten zuidoosten van de riviermonding van de Mississippi, met maximumwindsnelheden van 85 kilometer per uur, aldus het orkaancentrum in Miami. Van Texas tot Florida is er gewaarschuwd voor harde wind en mogelijke overstromingen.

Debby beweegt zich met zes kilometer per uur in noordelijke richting en zal de komende uren waarschijnlijk in kracht toenemen. Maandagavond kan de storm al een orkaan zijn.

Het is de eerste keer sinds 1851, toen werd begonnen met het bijhouden van tropische stormen, dat er voor 1 juli vier tropische stormen hebben plaatsgevonden.


Harde wind en veel regenval zuiden VS door Debby (Foto: Novum)

Kroon al snel uit NK na val

Voor Karsten Kroon is de wegwedstrijd bij het Nederlands kampioenschap in Kerkrade al weer voorbij. De renner van Saco Bank moest opgeven nadat hij betrokken was bij een valpartij. Het is onbekend hoe hij er aan toe is, maar Kroon kon wel gewoon weer staan.

De Nederlands kampioen tijdrijden Lieuwe Westra verliet het kletsnatte koers ook al snel. Westra had vooraf gezegd dat hij hoopte dat het snel droog zou worden, omdat het parcours anders wel erg gevaarlijk werd.

FOK!-weekoverzicht week 25

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, het meest schokkende, humoristische of de opmerkelijkste nieuwtjes van de afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

In Eindhoven is een nieuwe kever te bewonderen. De voor Nederland nieuwe soort is vermiljoenkever genoemd. Ook in Zweden dook na 28 jaar iets op en wel een gezochte deserteur uit de VS. In Amerika dook een geval van de builenpest op toen een man een muis wilde redden uit de bek van een zwerfkat. In Nederland dook het humeur onder nul toen Nederland verloor van Portugal en daarmee uitgeschakeld werd voor het EK. 

maandagDe Nederlandse douane wil met vakantiegangers gaan twitteren om reizigers sneller duidelijkheid te kunnen geven over de regels omtrent bagage. De scouting gaat voortaan met een gedragscode werken waarin staat beschreven wat wel en geen ongewenst gedrag is. In India was een vader zo woedend over de levensstijl van zijn dochter dat hij haar onthoofde. Thomas Berge is zijn eerder gestolen vrachtwagen voorgoed kwijt: het voertuig werd brandend aangetroffen in Duitsland. 

dinsdag

In Rotterdam ontstond veel commotie toen een agente een weerloze arrestant in zijn kruis trapte. Twee Zeeuwen, die naar België verhuisd waren, hadden hun huisdieren achtergelaten; ze moeten nu de kosten voor het opruimen van de stoffelijke resten betalen. Mubarak werd getroffen door een hartstilstand en werd aan de beademing gelegd nadat hij was gereanimeerd. In Rotterdam vond een hond de dood toen hij in aanraking kwam met een taser

woensdag

Een tegenslag voor de Nationale Postcode Loterij: de rechter oordeelde dat ze een 'gegarandeerde prjis' tóch moeten uitkeren aan zes gedupeerden. In Hillegom is een 6-jarige aangehouden omdat hij medeleerlingen aanrandde. Een klein wonder gebeurde in Groot Brittannië. Dankzij een nummer van Adele ontwaakte een 7-jarig meisje uit haar coma, terwijl de artsen de hoop al hadden opgegeven. Een inwoner van Lelystad mag een jaar lang een psychiatrisch ziekenhuis van binnen bewonderen omdat hij zijn brievenbus en deurknop onder stroom zette. 

donderdagOndanks de uitspraak van de rechter, weigert de Postcode Loterij te betalen. Ze gaat in cassatie tegen de uitspraak. In Amerika is een politiechef in de zaak van een burgerwacht ontslagen. Hij was verantwoordelijk voor het optreden waarbij Trayvon Martin om het leven kwam. De ANWB liet vandaag de zoveelste waarschuwing voor noodweer uitgaan. De agenten die betrokken waren bij het 'schopincident'  zitten ziek thuis. maar ze zijn niet geschorst. 

vrijdagPatricia Perquin is een financiële schadevergoeding toegekend, omdat haar naar naam in een roman over een hoer is gebruikt. John Travolta werd aangeklaagd door de auteur van een seksboek. Om een tweedehands auto op je naam te kunnen schrijven, hoef je voortaan niet meer naar het postkantoor. In Duitsland schrok een losgebroken koe van haar eigen spiegelbeeld en sprong pardoes door een keukenraam. 

zaterdag

De makkelijk te onthouden rekeningnummers zoals Giro 555, voor goede doelen, gaan verdwijnen. Ook de goede doelen moeten namelijk aan de IBAN. In Oss vroeg een donken man om hulp aan voorbijgangers toen hij jongens, die zijn fiets gestolen zouden hebben, te pakken wilde nemen met een mes. Helaas voor hem waren de voorbijgangers agenten. Een stel uit Australië, dat in Vlissingen aan een wereldreis begon, kon na twee mijl hun reis al opgeven door motorpech. En ook al ligt Nederland uit het EK, ze zijn wel wereldkampioen robotvoetballen

Glock racet toch niet in Valencia

Timo Glock zal vandaag niet deel gaan nemen aan de Grand Prix van Europa in Valencia. De Marussia-coureur heeft nog te veel last van de buikgriep waarmee hij kampte en heeft zich daarom op doktersadvies teruggetrokken voor de wedstrijd.

Marussia gaf een verklaring uit. "Timo kreeg gisteren medische bijstand en de symptomen wijzen op een darminfectie. Hij heeft te horen gekregen dat het onverstandig is om te starten, gezien de ernst van zijn klachten. In plaats daarvan moet hij zich richten op zijn herstel." Glock zal later vandaag terugkeren naar huis.

Glock kon gisteren door zijn ziekte al niet deelnemen aan de kwalificatie. Hij hoopte vandaag fit genoeg te zijn om te racen, maar omdat dit niet gelukt is staan er vandaag maar 23 rijders aan de start. Glocks teamgenoot Charles Pic zal in de straten van Valencia vanaf de laatste startplaats gaan vertrekken.

Toekomst Blanc nog onzeker

Frankrijk werd gisteren in de kwartfinale op het EK voetbal door Spanje uitgeschakeld. De bondscoach van de Fransen, Laurent Blanc, heeft zijn toekomst opengelaten.

"We moeten straks eerst alles in detail analyseren. We zijn nu uitgeschakeld en teleurgesteld. Dat moeten we eerst verwerken," zo zei Blanc na afloop van het duel tegen Spanje.

Het contract van Blanc loopt bij de Franse voetbalbond na dit EK af. De voorzitter van de bond, Noël Le Graet, wilde nog niks kwijt over de positie van Blanc. "We gaan eerst terug naar huis en zullen dan in alle rust de tijd nemen om alles met Blanc te bespreken. Ik weet niet of we over een positief EK kunnen spreken, maar het was een acceptabel toernooi."

Milner: "Lescott kan Balotelli stoppen"

Er is nog één kwartfinale te gaan op het EK. Italië en Engeland gaan vanavond uitmaken wie naar de halve finale gaat.

Het wordt voor Manchester City-spelers Jamers Milner, Joleon Lescott en Joe Hart een soort van weerzien met ploeggenoot Mario Balotelli. Milner spreekt over de 'twee kanten' van Balotelli. "De ene Balotelli komt af en toe opdagen tijdens de training, toont weinig interesse en kan kil zijn. De andere keer is hij enorm strijdlustig. Ik weet dat hij op die laatste manier gaat spelen tegen Engeland. Het is een speciaal talent."

"Hij kan voor problemen zorgen en is sterk. Daarnaast is Balotelli ook een intelligente speler", aldus Milner, die van het enfant terrible veel gevaar verwacht. "Aan de andere kant, Joleon (Lescott, red.) traint al het gehele seizoen met hem. Ik weet zeker dat hij Balotelli stil krijgt en hem kan stoppen", vertelt hij tijdens de persconferentie.

Verminkte lichamen aangetroffen in westen Mexico

De Mexicaanse autoriteiten hebben in de westelijke staat Michoacan de verminkte lichamen van twee vrouwen en drie mannen gevonden. De stoffelijke overschotten werden aangetroffen in plastic zakken. Een van de lichamen was dat van een onthoofde zwangere vrouw, aldus de autoriteiten.

Op de zakken was een briefje bevestigd van het drugskartel Nueva Generacion waarop stond dat de lijken een 'cadeau' waren voor het rivaliserende kartel Caballeros Templarios.

De bloedige drugsoorlog heeft in Mexico aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Liberopoulos, Chalkias zwaaien af

De Griekse voetballers Kostas Chalkias en Nikos Liberopoulos hebben besloten een punt te zetten achter hun interlandloopbaan. Dit maakte ze daags bekend nadat Griekenland in de kwartfinale van het EK werd uitgeschakeld.

De 38-jarige doelman Chalkas, die 32 interlands speelde, was reservekeeper in 2004 toen Griekenland verrassend de Europese titel won. De 36-jarige Liberopoulos kwam tot 76 interlands voor zijn land.

Vier NAVO-militairen in Afghanistan omgekomen

De afgelopen twee dagen zijn in het zuiden van Afghanistan vier NAVO-militairen om het leven gekomen. Dat heeft het bondgenootschap zondag gezegd.

Zaterdag werd één militair gedood bij een aanval van opstandelingen en één bij een bomaanslag. De andere twee kwamen zondag bij een verkeersongeval om het leven. De nationaliteit van de vier slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

Sterretje alweer vrijgezel na datingshow

Sterretje gaat weer als vrijgezel door het leven. Eerder deze maand was in de ontknoping van het datingprogramma In Love with Sterretje nog te zien dat hij om Mandy zijn nieuwe liefde vond. De relatie heeft echter geen stand gehouden.

De opnamen van In Love with Sterretje vonden al weken geleden plaats. Het Haagse feestbeest en Mandy moesten hun relatie tot de uitzending van de finale geheim houden. "De vlinders die ik had op Gran Canaria, moet je dan in de wacht zetten hier in Nederland", legt hij uit op zijn website.

Terug in Den Haag bleek hij 'niet meer zo verliefd als toen'. "Het was mijn gevoel en ja, dat kan je nou eenmaal niet veranderen. Ook al heb ik het wel geprobeerd, want ik sta nog steeds volledig achter mijn keuze uit het programma", vervolgt Sterretje, die bekend werd dankzij Oh Oh Cherso.

"We hebben gelukkig geen ruzie, omdat we eerlijk naar elkaar zijn geweest", zegt hij. "En ik hoop nu ook van harte dat jullie respect hebben voor deze keuze en Mandy en mij hierin steunen, het is niet makkelijk namelijk."

Een D-pad aan je vinger met de Ringbow

Er is een nieuw kickstarter-project gemaakt dat letterlijk de controle aan je vingers legt. De Ringbow is een ring met een D-pad erop, waarmee games op Android- en (binnenkort) iOs-apparaten bestuurd kunnen worden.

De bedenkers van het accessoire kwamen op het idee door de vele spellen voor smartphones waarbij een D-pad op het scherm staat weergegeven. Met de Ringbow hoeft niet langer een deel van het scherm opgeofferd te worden voor de virtuele D-pad en krijgen spelers weer het echte gevoel in hun vingers, waardoor de reactiesnelheid verhoogd zou worden.

De accu van de Ringbow gaat tot vijf uur mee en het accessoire werkt op elk Bluetooth-apparaat, zodat je hem bijvoorbeeld ook zou kunnen gebruiken om je Bluetooth-televisie of Nintendo 3DS aan te sturen.

Samen met de ring wordt een scala aan games gemaakt, die speciaal ontwikkeld zijn om met de Ringbow te werken. Wie het project steunt voor 45 dollar (plus 10 dollar verzendkosten om het pakket naar Nederland te verschepen) krijgt een zwarte Ringbow en een pakket met games.

De Ringbow zal verder ontwikkeld worden als op 22 juli ten minste 100.000 dollar beloofd is. Op het moment van schrijven, 24 juni, heeft het project al 33.329 dollar op de teller staan.

'Ajax en Spurs akkoord over Vertonghen'

Ajax en Tottenham Hotspur zijn het eens over de transfer van de Belg Jan Vertonghen naar de Engelse club. Met de overgang is een bedrag van 12 miljoen euro gemoeid. De verdediger moet er zelf wel nog uitkomen met de club.

Ajax heeft water bij de wijn moeten doen. De Amsterdamse club wilde in eerste instantie vijftien miljoen euro hebben. Vertonghen debuteerde in het seizoen 2006/2007 in de Eredivisie bij Ajax. In dat seizoen werd de Belg een halfjaar uitgeleend aan RKC Waalwijk.

Wereldrecord Eaton op tienkamp

Bij de olympische trials in het Amerikaanse Eugene heeft Ashton Eaton het wereldrecord op de tienkamp verbeterd. De Amerikaan kwam tot een puntentotaal van 9.039. Het oude record was elf jaar oud en stond met 9.026 op naam van de Tsjech Roman Sebrie.

Eaton plaatste zich voor de Spelen net als wereldkampioen Tray Hardee die met 8.383 punten tweede werd. Eerder was al bekend dat Bryan Clay, die in Beijing vier jaar geleden de olympische titel won, er niet bij is in Londen nadat hij werd gediskwalificeerd op de 110 meter horden.

De 100 meter voor vrouwen werd gewonnen door wereldkampioene Carmelita Jeter in 10,92. De 110 meter horden bij de vrouwen werd gewonnen door olympisch kampioene Dawn Harper. Zij kwam in 12,73 over de finish.

Nederlanders omgekomen bij ongeluk in België

Bij een ongeluk op de E19 net over de grens in België zijn zondagochtend twee Nederlanders omgekomen. Een derde Nederlander raakte zwaargewond en is afgevoerd naar een ziekenhuis, melden Belgische media.

De auto waar de slachtoffers in zaten reed tegen een brugpeiler langs de snelweg. De brandweer moest ter plaatse komen om de inzittenden uit de auto te krijgen.

Na het ongeluk werd de E19 richting Antwerpen afgesloten. Op een omleidingsroute botste een terreinwagen op een vrachtwagen en belandde in een gracht. De wagen moest worden getakeld voordat de bestuurder kon worden bevrijd. Hij is onderkoeld en in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht.

Intussen is de rijbaan op de E19 vrijgegeven.

Federer: "Het is nu mijn tijd"

"Het is nu mijn tijd van het seizoen". Dat zijn de woorden van Roger Federer in de aanloop naar Wimbledon. Federer won het grastoernooi in Londen al zesmaal en wil nu een gooi doen naar het record van Pete Sampres: Een zevende Grand Slam-zege op Wimbledon.

"Ik heb vertrouwen in mijn kansen hier en op de US Open, er komen mooie tijden aan", zo zei de Zwitser die de afgelopen twee jaar op Wimbledon in de kwartfinales werd uitgeschakeld. "Ik wil het beter doen. Ik moet het hier beter doen."

"Een zevende zege zou ongelooflijk zijn. Dat sta ik naast Pete en dat zou echt fantastisch zijn. Ik droom over de titel, dat valt niet te ontkennen," zo besloot de voormalig nummer één van de wereld.

Brabander overleeft 30 xtc-pillen

Een man in Veldhoven is zaterdagavond met spoed naar een ziekenhuis afgevoerd omdat hij dertig xtc-pillen had geslikt. De 20-jarige man uit het Noord-Brabantse Bergeijk was volgens de politie erg in de war en had flinke hartkloppingen.

Buurtbewoners hadden de verwarde man vastgepakt toen hij hevig zwetend over het Sledsenpad draalde. De opgeroepen ambulancebroeders vreesden voor zijn leven en voerden hem af naar het ziekenhuis.

Voor zover bekend was de man zondagochtend nog in leven. "Het is erg onverstandig wat hij heeft gedaan", zegt een politiewoordvoerder. De politie stelt geen onderzoek in. "Je mag natuurlijk geen dertig pillen op zak hebben, maar als ze in je maag zitten wordt het weer een lastigere zaak."

Australische regering: Assange niet naar VS

Volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Bob Carr, zijn er geen aanwijzingen dat de Verenigde Staten om de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange zal vragen bij de Zweedse regering. Carr zei dit op de Australische radiozender ABC.

Carr verklaarde dat hij een hoge ambtenaar van de Verenigde Staten nadrukkelijk had gevraagd of de VS plannen had om de Australische WikiLeaks-oprichter uit te laten leveren. Dat ontkende de Amerikaan. Assange is van belang voor de VS omdat zijn WikiLeaks allerlei geheime informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan openbaarde.

Julian Assange wordt in Zweden verdacht van het aanranden en verkrachten van twee vrouwen. Halverwege juni vluchtte hij naar de ambassade van Ecuador in Groot-Brittannië om asiel aan te vragen. Dit omdat hij bang is dat Zweden hem aan de VS zal uitleveren.

Protest tegen afzetting president Paraguay

Verontwaardigde Paraguayanen staan in de hoofdstad Asuncion in een lange rij om op een open podium hun woede te uiten over de afzetting van president Fernando Lugo. Het podium wordt uitgezonden op een publieke televisiezender die door de toenmalige regering van Lugo is opgezet.

Op het podium wordt gesproken van een staatsgreep door een corrupte elite en opgeroepen tot stakingen en protesten om de terugkeer van Lugo te eisen. "Wij zullen geen enkele andere president erkennen", riep een groep van zeker tweehonderd mensen. Zij zwaaiden met vlaggen en dromden samen vanwege de kou.

Lugo had met steun van de armen het presidentschap veroverd, maar kondigde vrijdagavond zijn aftreden aan nadat de senaat had besloten dat hij uit zijn ambt moest worden gezet. Door zo snel te zwichten lijkt de president een gewelddadige confrontatie in Asuncion te hebben afgewend.

Het protest verbrak de normaal stille zaterdagnacht. Doorgaans zijn de meeste winkels gesloten en de straten grotendeels leeg. Sommigen vrezen dat de publieke zender wordt gecensureerd door de nieuwe regering van Federico Franco, die vrijdag na het aftreden van Lugo aan de macht kwam.

"Wij zijn hier om de publieke televisie te verdedigen zodat het publieke televisie blijft. Het moet geen deel worden van deze overheid die via een criminele actie aan de macht kwam." Lokale media melden dat een communicatieadviseur van Franco vrijdag de programmering van het station heeft opgevraagd. De directeur van de zender, Television Republica, trad enkele uren na de afzetting van Lugo af.

De buurlanden van Paraguay reageerden zaterdag verontwaardigd op de afzetting. Zij spreken ook van een staatsgreep. Ecuador, Venezuela en Chili hebben verklaard de nieuwe regering niet te erkennen.

Argentinië heeft aangekondigd haar ambassadeur terug te roepen. De plaatsvervanger van de ambassadeur krijgt de leiding 'totdat de democratische orde is hersteld'.

Blok noemt aanval CDA op VVD ongeloofwaardig

De aanval van het CDA op de VVD is inhoudelijk ongeloofwaardig. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Stef Blok in een zondag gepubliceerd interview met nu.nl.

Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma (CDA) verweet VVD-premier Mark Rutte deze week dat hij twee gezichten laat zien als het over de Europese Unie gaat. "In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij", zei hij in een interview.

Blok wijst erop dat het CDA met de VVD in het kabinet zit. "En met name Jan Kees de Jager (CDA-minister van Financiën, red.) trekt samen op met Rutte in Europese vergaderingen." Afstand nemen van de lijn van Rutte is volgens hem dus ook afstand nemen van de lijn van De Jager. "Dat is inhoudelijk ongeloofwaardig en het laat zien dat het CDA nog steeds heel erg verdeeld is."

Het is volgens hem onhandig om kritiek te hebben op de koers van 'misschien wel je beste minister'. Ook heeft het CDA volgens hem niet aangegeven wat de koers dan wel moet zjin.

Rutte reageerde vrijdag laconiek op de kritiek. "Het is campagnetijd, laat ze maar", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij stelde het afgelopen jaar wel een consequente lijn te hebben uitgedragen over Europa.

De Zuid-Europese landen moeten volgens hem hervormen en hun begrotingen op orde brengen, daarom zou het goed zijn dat de begrotingscommissaris meer macht heeft gekregen. Tegelijkertijd moet er worden gewerkt aan het stimuleren van de groei in Europa, bijvoorbeeld door de interne markt beter te laten functioneren.

Rutte wees er toen op dat die lijn ook wordt uitgedragen door de De Jager en CDA-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen.


Blok noemt aanval CDA op VVD ongeloofwaardig (Foto: Novum)

Benzema: "Kwamen beste team ter wereld tegen"

Karim Benzema was niet in staat om Frankrijk bij de hand te nemen tegen Spanje. De tegenstander was simpelweg te goed, meende de aanvaller.

"Wat we misten vanavond?", vroeg Benzema zich af tegen Franse media. "Doelpunten. We zijn het beste team ter wereld tegengekomen maar hebben zelf niet slecht gespeeld. Zij hebben eigenlijk hun enige kans benut en wonnen daardoor de wedstrijd."

"De teleurstelling is natuurlijk groot, maar we zijn toch in de kwartfinale gekomen. De wedstrijd was ook telerustellend, want we hadden hier kunnen winnen", vervolgt de Real-aanvaller. "Op bepaalde momenten waren we beter dan zij."

Benzema verlaat nu het toernooi zonder een doelpunt te hebben gescoord. "Dat is geen drama. Het enige dat vervelend is, is dat we eruit liggen. De doelpunten die komen vanzelf wel weer."

Dode en gewonden bij botsing in Dirksland

Bij een verkeersongeluk in het Zuid-Hollandse Dirksland zijn zaterdagnacht een dode en twee gewonden gevallen. De slachtoffers zaten in een auto die op de Westdijk uit de bocht vloog en onderaan de dijk belandde, meldt de politie.

De bestuurder, een 26-jarige man uit Middelharnis, kwam om. Zijn 17-jarige zus uit dezelfde plaats werd door de klap uit de auto geslingerd en raakte zeer zwaar gewond. De vriendin van de bestuurder, een 25-jarige vrouw uit Goedereede, ligt ook in het ziekenhuis.

Omdat aanvankelijk niet duidelijk was hoeveel mensen in de auto hadden gezeten, heeft de brandweer onder meer met een warmtecamera naar eventuele extra slachtoffers gezocht. Het is niet bekend waardoor de auto uit de bocht vloog. De politie doet daar onderzoek naar.

FOK!filmtips van de dag: Jeux interdits (Forbidden Games) (1952)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanmiddag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Jeux interdits 1

Het is weer zondag en dat betekend een heerlijke klassieker bij de Belgische buren van de zender één. Om 14.00 uur is op die zender namelijk de FOK!filmtip van de dag, het oorlogsdrama Jeux interdits (Forbidden Games) van Rene Clement te zien. In de prachtige zwart-wit film uit 1952 zien we de belevenissen van een jong meisje genaamd Paulette die bij een luchtaanval van de nazi's haar ouders verliest. Ze wordt opgenomen bij de familie Dolle en kan het vooral erg goed vinden met Michel, de zoon des huizes. Terwijl de waanzin van de Tweede Wereldoorlog voortdendert beleven de kinderen allerlei avonturen waarbij de dood een grote rol speelt.

Jeux interdits 2

Actrice Brigitte Fossey was zes jaar oud toen ze haar debuut maakte in deze ontroerende rolprent. De actrice zou later in een interview zeggen dat ze deze film absoluut niet aan jonge kinderen zou willen laten zien vanwege het behoorlijk zware thema van de oorlog en dood. Fossey zou later nog te zien zijn in onder meer Les Valseuses met Gerard Depardieu, in Chanel met Rutger Hauer, Quintet met Paul Newman, en in Offret van Tarkowski. Ook de muziek van Jeux interdits is adembenemend mooi. Deze film komt niet zo vaak op de buis en als filmliefhebber mag je deze eigenlijk niet missen.

Jeux interdits 3

Veel kijkplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Xabi Alonso: ''We kennen Ronaldo's kwaliteiten"

Spanje schakelde gisteren Frankrijk uit op het EK. Dankzij twee goals van Xabi Alonso staat de titelhouder in de halve finale. Spanje startte weer zonder echte spits.

Net als in de openingswedstrijd tegen Italië, hield bondscoach Vicente Del Bosque de pure spitsen op de bank. In plaats van te starten met Fernando Torres, begon Cesc Fàbregas op papier in de punt, waardoor Spanje in praktijk dynamisch speelde met zes middenvelders.

"Ik vertrouw op Fàbregas. We hebben drie goede aanvallers, maar ik acht Fàbregas het best in vorm om daar te spelen", lichtte Del Bosque na afloop toe tegenover Spaanse media. De bondscoach acht zijn middenvelders aanvallend genoeg. "Ik zeg altijd dat Xabi Alonso en Sergio Busquets zich meer aanvallend profileren dan verdedigend".

Xabi Alonso, maker van beide goals, stond na zijn 100e interland tevreden de pers te woord. "We staan in de halve finale. We weten dat je nu iedere wedstrijd 'door' of 'weg' kan zijn. We kregen niet veel kansen, maar we speelden een goede wedstrijd en zijn dus zeer tevreden", aldus de middenvelder van Real Madrid.

In de halve finale treft Alonso Cristiano Ronaldo, met wie hij bij Real Madrid speelt. "We kennen Cristiano goed dus kunnen niet verbaasd zijn over zijn kwaliteiten, want hij heeft het hele jaar zo gespeeld. De sleutel naar winst is spelen zoals vandaag."

Pechtold verwijt Rutte slappe knieën

D66-leider Alexander Pechtold verwijt premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte "slappe knieën". Aanleiding is de aankondiging van Rutte zaterdag op een VVD-congres dat hij een aantal maatregelen zoals de forensentaks uit het Kunduz-akkoord wil vervangen.

"Zo kun je het land niet besturen. Ik vind dat we in Den Haag meer moeten doen om het vertrouwen van burgers terug te winnen. Dan moet je niet weglopen bij de handtekening die je een paar weken geleden hebt gezet", zei Pechtold zaterdagavond in Nieuwsuur.

Pechtold verwijt Rutte slappe knieën
Pechtold verwijt Rutte slappe knieën (Foto: ANP)

Buurlanden boos over afzetting president Paraguay

De buurlanden van Paraguay hebben verontwaardigd gereageerd op de afzetting van president Fernando Lugo. Lugo, die met de steun van de armen het presidentschap had veroverd, kondigde vrijdagavond zijn aftreden aan nadat de senaat besloot dat hij uit zijn ambt moest worden gezet.

Door zo snel te zwichten lijkt de president een gewelddadige confrontatie in Asuncion te hebben afgewend. De woedende aanhang van de voormalige bisschop was vrijdag samengedromd in de straten van de Paraguayaanse hoofdstad. Toen enkele jonge medestanders van Lugo een politiekordon trachtten te doorbreken greep de oproerpolitie met harde hand in. Maar na de beëdiging van vice-president Federico Franco tot opvolger van Lugo droop de menigte af.

''Ik zeg als president vaarwel'', zei Lugo glimlachend na de senaatsstemming. Maar hij stelde ook dat de democratie in Paraguay 'een diepe wond is toegebracht'. Veel van zijn collega's op het continent noemden Lugo's afzetting een staatsgreep.

''Dit strekt verder dan Fernando Lugo. Dit gaat verder dan Paraguay. Dit gaat over echte democratie voor heel ons Amerika'', zei de linkse president van Ecuador, Rafael Correa. Hij kondigde aan dat Ecuador geen andere regering erkent dan die van Lugo. Argentinië en Bolivia veroordeelden de 'coup' in Paraguay evenzeer.

Ook de Venezolaanse president Hugo Chavez verklaarde dat hij 'de onwettige en valse regering' die Lugo vervangt niet zal erkennen. Zijn bondgenoot Lugo heeft 'het offer van de afgang verkozen', maar was het slachtoffer van een schijnproces.

Franco, die ooit Lugo's rechterhand was maar zich de afgelopen jaren van hem afkeerde, gordde triomfantelijk de presidentiële sjerp om. ''Op dit ogenblik hebben God en het lot gewild dat ik het presidentschap op me neem'', verklaarde hij.

De senaat boog zich vrijdag over vijf aanklachten van wanbestuur die tegen Lugo waren uitgebracht. Daaronder was ook Lugo's rol in een bloedige confrontatie tussen de politie en landloze boeren, die onlangs zeventien levens eiste.

Na vijf uur van beraadslagingen stemden 39 senatoren voor de afzetting van Lugo. Vier leden stemden tegen, twee waren afwezig.

Het was een dramatische aftocht voor de ooit zo geliefde leider die vier jaar geleden, op de golven van de linkse lente in Zuid-Amerika, aan de macht kwam. Lugo's val tekende zijn onvermogen samen te werken met zijn bondgenoten van weleer, die allengs ontevreden raakten over de linkse koers en de starre, hoekige stijl van de president.

Critici geven Lugo de schuld van het geweld dat vorige week uitbarstte toen de politie honderdvijftig boeren van een stuk land probeerde te verwijderen. Het land is eigendom van een politicus van de Colorado-partij. Aanhangers van de boeren zeggen dat de landeigenaar zijn politieke invloed heeft aangewend om het land decennia geleden, toen nog eigendom van de staat, in handen te krijgen en zijn van mening dat er nu landhervormingen moeten plaatsvinden.

Lugo zei destijds de confrontaties te betreuren. Hij aanvaardde het ontslag van zijn minister van binnenlandse zaken en de hoogste politiechef.

Lugo beloofde bij zijn aantreden 87 duizend landloze families landbouwgrond, maar kon die belofte niet waarmaken. Dat komt deels omdat zijn plannen door zijn politieke tegenstanders werden tegengehouden.


Buurlanden boos over afzetting president Paraguay (Foto: Novum)

Hamilton ontloopt straf in Valencia

Lewis Hamilton is door de stewards van de Grand Prix van Europa niet bestraft voor het ophouden van Nico Rosberg. Dit alles gebeurde in het derde deel van de kwalificatie op Valencia toen er om poleposition gestreden werd.

Na afloop van de kwalificatie verklaarde Rosberg dat er meer in had gezeten dan een zesde plaats als hij niet door Hamilton opgehouden zou zijn geweest. De Duitser was net bezig met zijn snelle ronde, terwijl Hamilton rustig reed om een gat voor zichzelf te creëren.

Na het horen van beide coureurs en het bestuderen van de telemetrie besloten de stewards om Hamilton geen straf op te leggen. in de laatste sector van de baan bedroeg het verschil tussen Hamilton en Rosberg namelijk minimaal achttien meter en 1,1 seconde. Bovendien was de sectortijd van de Brit sneller dan die van Rosberg.

Borderlands 2

Gespeeld op Xbox 360. Ook beschikbaar op PlayStation 3 en pc.

De chaos is terug. Drie jaar nadat de wereld kennis heeft gemaakt met het eerste deel, komen de mensen van Gearbox Software ons verblijden met Borderlands 2. Met een trailer die nog meer wapens belooft dan de 87 bazillion uit het eerste deel lijken de makers te willen vertellen dat Borderlands 2 vele malen meer is dan deel één. Is dit spel oude wijn in een nieuwe zak of weet Gearbox ons werkelijk te verrassen?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.