Call of Duty: Black Ops

Multiplayer
Door Pannenkoek3000 

Een president en een leger zombies
In Modern Warfare 2 was hij afwezig, maar in Black Ops maakt hij zijn terugkeer: de populaire Zombie modus uit World at War. De opzet is simpel: jij (en je vrienden) zit(ten) vast in een gebouw en eindeloze groepen zombies komen op je af. De vraag is niet of je zal sterven, maar wanneer. Treyarch heeft niet veel aangepast aan de modus, die grotendeels hetzelfde is gebleven. Er is wat meer interactie met de omgeving, maar daar houdt het dan ook mee op. Wel zijn er twee nieuwe maps, Kino der Toten en Five.

Kino der Toten speelt zich zoals verwacht (voor diegenen onder ons die Duits kunnen) in een theater af. Het level is behoorlijk groot en bestaat uit een tiental kamers. Er is veel interactie met de omgeving mogelijk, met als hoogtepunt een teleporter die je naar een hoogkamertje neemt, waarvandaan je ongestoord op zombies kunt schieten. Five speelt zich af in het Pentagon en is een stuk moeilijker dan Kino der Toten. Een leuke bonus in dit level is dat je onder anderen speelt met John F. Kennedy en Fidel Castro.

Er is ook een Zombielevel genaamd Dead Ops Arcade. Dit is een zombielevel van bovenaf bekeken, zoals een arcadegame a la Assault Heroes. Schieten gaat met de rechterstick en kogels zijn onbeperkt. De modus is wat plezieriger als je een van de absurde bonussen te pakken krijgt. Een RPG met ongelimiteerde raketten bijvoorbeeld. De modus is een grappige toevoeging, die je een paar keer zult aanraken.

Bloedgeld
De multiplayer van Black Ops is in essentie een verbeterde versie van Modern Warfare 2 geworden. Treyarch heeft goed geluisterd naar de fanbase van de serie en heeft de hekelpunten uit het vorige deel verwijderd. Zo is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om oneindig met een grenade launcher te vuren, de perk One Man Army is verwijderd, en Scavenger laat je geen granaten meer oppakken. Daarbij tellen killstreak rewards niet meer mee aan je killstreak. De hoogst haalbare killstreak is in Black Ops een troep honden of een helicopter die je zelf kan besturen. Hiervoor moet je eerst elf man neerknallen, een prestatie op zich. De gamemodes zoals Team Deathmatch, Capture the Flag, Search and Destroy en Domination zijn er allemaal ingebleven en zijn vrijwel ongewijzigd. Voor de liefhebbers zijn van veel gamemodes wel een Barebones versie toegevoegd: in deze gamemodes zijn geen killstreaks beschikbaar.

blackops

Een belangrijke toevoeging aan de multiplayer is de invoering van Call of Duty Points, kortweg CP. Voorheen speelde je wapens, perks, attachments en killstreaks vrij door middel van promotie en challenges halen. Nu kun je deze extra's kopen met de verdiende CP. Het systeem voelt als een frisse wind door de wereld van Call of Duty. De punten verdien je door promotie en het spelen van wedstrijden. Verder zijn er contracts, opdrachten die je kunt doen om extra CP te verdienen. De opdrachten variëren van het doden van tien mensen met een kruisboog tot het stelen van drie vlaggen in Capture the Flag. Voor de gokkers onder ons zijn de Wager matches geïntroduceerd. In vier speciale gamemodes leg je CP in om mee te spelen. De drie beste spelers stappen uiteindelijk met meer CP uit de wedstrijd.

De nieuwe modi zijn uniek en niet alleen omdat er geen klasses, killstreaks en perks zijn. In Gun Game verbetert je wapen waarmee je speelt na elke kill. Sticks and Stones is een modus voor de primaten onder ons: met kruisbogen, werpbijlen en een ballistisch mes dien je andere spelers te doden. In Sharpshooter speelt iedereen met hetzelfde wapen, die elke 45 seconden veranderd. Ten slotte is er One in the Chamber, waarin iedereen een pistool heeft met een kogel en een mes. Een raak schot levert een nieuwe kogel op, mocht je missen dan ben je op mes aangewezen. Het zijn spannende en vermakelijke gamemodi die de nodige variatie bieden.

Alle kleuren van de regenboog
Een ander punt waar Treyarch met Black Ops de focus op legt zijn de customisation opties. Spelers zijn nu in staat hun eigenlijk embleem te maken door middel van layers, waardoor ik online de grappigste en raarste embleempjes tegenkwam. Deze en je clantag zijn tevens op je wapen te plaatsen. Verder zijn er tientallen camouflages om uit te kiezen en is het mogelijk om de kleur en vorm van het mikpunt van de red dot sight te veranderen. Er is keuze uit onder andere een doodshoofd, een hart en een diamant.

blackops

Wat in de Call of Duty-serie altijd frustreerde was, was het spawnsysteem dat niet goed werkte. Zo gebeurt het mij vaak genoeg dat ik achter een tegenstander tot leven kom en vice-versa. Ik vind het dan zeer jammer dat dit in Black Ops niet aangepast is. Het lijkt wel alsof de makers het probleem niet kunnen aanpakken, terwijl dit al jaren een klaagpunt van vele gamers is. Hierdoor bezit wat mij betreft een zeer goede multiplayer ervaring een groot minpunt.

Conclusie
De multiplayer van Black Ops is wat de fans verwachten: meer van hetzelfde, maar dan beter. De fanbase kan blij zijn met de verbeteringen die de makers hebben toegepast. Het nieuwe economische systeem bevalt zeer goed en is een frisse wind voor de serie. De Wager-matches zijn tof en bieden veel variatie voor diegenen die snel uitgekeken raken op gewone partijen. Het is jammer dat het slechte spawnsysteem niet verbeterd is, een smet op een verder knalgoeie multiplayer die ongetwijfeld tot de volgende Call of Duty gespeeld gaat worden.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Nieuw economisch systeem
- Spawnsysteem
9.0
+ Wager matches
+ Uitgebreide customisation