Football Manager 2014

Wij heten u van alle welkom bij de presentatie van onze nieuwste en waarschijnlijk laatste speler op de sportspellen-markt voor dit kalendarjaar: Football Manager 2014. Deze speler is een talent in opkomst, niet vergelijkbaar met gevestigde namen als FIFA 14 of NBA 2K14. Ik denk echter dat het talent van deze speler zeker zichtbaar is en in de komende tijd zal laten zien waarom wij 2014 hebben toegevoegd aan ons team. 

Football Manager 2014 is de grote broer van Football Manager 2013 wiens contract dit jaar beëindigd is. De reden hiervoor is dat wij denken dat 2014 net meer kwaliteiten heeft die beter tot zijn recht komen. Wij vinden het jammer dat we afscheid moeten nemen van 2013, maar wij denken dat hij goed zal passen bij zijn nieuwe ploeg FC Oude Stapel. Wij willen namelijk vooruit kijken en de klasse van 2014 helpt ons daar ontzettend bij.

Zoals jullie gezien hebben in de demonstratie die Football Manager 2014 de afgelopen dagen heeft gegeven, is hij een stuk aantrekkelijker geworden dan zijn voorganger. Nu is schoonheid een relatief begrip maar wij merken toch dat bepaalde fans het leuker vinden om naar een aantrekkelijk persoon te kijken. De styling van Football Manager 2014 is net wat beter afgewerkt vergeleken met zijn kleine broertje. Wat wij wel gemerkt hebben, is dat deze speler qua fysiek veel lijkt op de diepe spits van Real Apple genaamd iOS7. De looks zijn wat 'simpeler' geworden, een stijl die we ook zagen in FC Windows's linksback Metro. 

Football Manager 2014 - Looks

Nieuw positiespel
Looks zijn natuurlijk niet het belangrijkste voor een speler, vandaar dat we enkele andere kwaliteiten graag aan het licht willen brengen. Een verschil tussen Football Manager 2013 vergeleken met 2014 is zijn inzetbaarheid. 2013 was enkel inzetbaar op de gevestigde posities als Windows en Mac. 2014 heeft zich verder ontwikkeld en is ook inzetbaar op de Linux-positie. Nog niet eerder was een speler van de Football Manager-familie inzetbaar op de Linux-positie waardoor 2014 een stuk aantrekkelijker wordt. 

Wat we verder zagen is de 2014 een redelijke air over zich heen heeft, hij lijkt veel met zijn hoofd in de wolken te zitten. Dit kan natuurlijk komen doordat 2014 als eerst in zijn familie kan cloudsaven. Cloudsaven is een steeds groter wordend begrip in de spellen-wereld waarbij een game op verscheidene locaties verder gespeeld kan worden. Een potje spelen met 2014 op de laptop, korte pauze nemen en later via de desktop weer verder gaan is allemaal mogelijk.

Football Manager 2014 - veld

Veldwerk
Een belangrijk onderdeel van elk sportspel is het technische aspect. Hoe doet een speler het uiteindelijk op het veld? De technische kwaliteiten zijn altijd al een ondergeschoven kindje geweest van de Football Manager-familie. 2013 had al enkele verbeteringen ten opzichte van zijn kleine broertje en 2014 is daarin geen verandering. Verwacht overigens nog steeds niet de kwaliteit die een FIFA 14 kan leveren maar het begint steeds beter te worden. Fans zullen echter op verschillende manieren van 2014 willen kijken. Sommige willen alleen tekstueel zien hoe de speler het doet, anderen willen alleen maar van hogerop kijken via een 2D-camera. 

Op het eerste oog lijkt Football Manager 2014 veel op zijn kleinere broertje maar zodra je dieper ingaat op de speler en meer te weten komt, merk je pas hoe divers beide spelers zijn. 2014 doet nog meer zijn best om alle informatie die je verlangt in één keer aan je te geven. Een goed voorbeeld zijn de scouts waar 2014 mee samenwerkt. 2013 vertelde wel eens dat een scout informatie had over een bepaalde speler. Je moest dan op de naam van de speler klikken om meer te zien. 2014 toont je direct de vaardigheden van de speler. Een klik minder. Dit lijkt initieel niet zo'n hele grote verandering maar je merkt dat het geheel wat vloeiender loopt. 

Football Manager 2014 - Tactics
Geen slidings meer!
Defensief lijkt 2014 wat verminderd te zijn, het is namelijk niet meer mogelijk om slidings te gebruiken. Vorige spelers uit de Football Manager-familie hadden de mogelijkheid om sliders te gebruiken om tactieken door te nemen. Dit is in 2014 aangepast; je maakt nu gebruik van de shouts zoals we die ook van 2013 kennen. Aan de hand van deze shouts kun je je tactiek helemaal aanpassen. De diehard fans zullen dit waarschijnlijk afkeuren omdat het juist fijn vinden om de slider één tick meer naar links of rechts te zetten, maar het maakt het maken van een tactiek wat makkelijker.

Als laatste heeft 2014 een heleboel kleine aanpassingen ten opzichte van zijn kleinere broer. Besprekingen met een bestuur zijn getweaked, als je een training wilt instellen krijg je een overzicht te zien met behulp van diagrammen van je spelers, besprekingen met het bestuur lopen net wat vloeiender en de persbesprekingen zijn wat uitgebreid. Nog steeds laat ik dit door mijn assistant manager doen maar het lijkt steeds meer de goede kant op te gaan.

Als laatste zijn ook de besprekingen voor spelers aangepakt. Vorig jaar werd het realtime bespreken van contracten al geïntroduceerd. In plaats van een contractoffer te geven en daar enkele dagen op te wachten, ging je direct in dialoog met de speler om gelijk tot een overeenkomst te komen (of niet). Nu is deze realtime bespreking ook toegevoegd voor het kopen of huren van spelers. Niet langer wachten met een aanbod maar gelijk aanpakken die hap. Daarnaast zijn de opties voor het kopen van spelers ook uitgebreid. Je kunt een gekochte speler direct door- of terugverhuren. Ook kun je nu een speler op huur naar een club sturen in plaats van een geldbedrag te geven.

Conclusie
Sports Interactive heeft met Football Manager 2014 weer een prima speler op de markt gezet. Het geheel ziet er wat vloeiender en gelikter uit. Fans die een Linux-bak thuis hebben staan, kunnen nu ook aan de slag met de game. De 3D-modus is nog steeds niet van een niveau waar je echt blij mee bent maar elk jaar worden er weer kleine stappen in de goede richting gezet. Helaas is er niet heel veel verandering vergelijken met 2013 waardoor het geheel toch als een goede upgrade voelt in plaats van een top stand-alone.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Mooier uiterlijk - Weinig verandering tov 2013 8.0
+ Beschikbaar voor Linux - 3D-modus niet je van het
+ Makkelijker tactiekscherm


Gespeeld op Windows, ook verkrijgbaar voor Mac en Linux.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.