Tiny Troopers

Oorlog is niet een onderwerp dat je graag laat zien aan je kinderen. Wie kent niet de beelden van bebloede kinderen, rondslingerende ledematen en grote explosies. Games gebaseerd op oorlog zijn vaak niet veel anders; praktisch elke oorlogsgame komt met kritiek van mensen die vinden dat games leiden tot geweld. Gelukkig zijn er ook nog developers die de oorlog op een minder gruwelijke manier in beeld willen brengen. Iceberg Interactive is zo'n bedrijf en brengt ons Tiny Troopers.

Laat ik even voorop stellen dat je Tiny Troopers niet speelt om het verhaal. De reden hiervoor is namelijk dat uhm.. tsja.. er is geen verhaal. Laat ik even beginnen met de gameplay. Tiny Troopers is een point-and-click game waarbij je steeds een groep soldaten door een level moet leiden. Zie je een vijand, dan klik je erop en hopelijk schiet je hem af voordat hij één van jouw soldaten neermaait. Tussendoor kun je enkele medailles en dog tags oppikken om meer punten te scoren. In plaats van een verhaallijn te volgen, gooit de game je in een diversiteit van situaties. Soms moet je mensen beschermen, dan moet je dingen opblazen. Per level krijg je één tot drie sterren, afhankelijk van je moeilijkheidsgraad. Eén ster is voor easy, drie sterren is voor de Hard-modus. Dit kun je overigens voor elke missie instellen. Kom je dus niet voorbij één level, dan zet je de moeilijkheidsgraag gewoon wat lager en probeer je het later nog eens. 

TinyTroopers1

Geld verdienen door vijanden te doden
Het grappige aan Tiny Troopers is dat je soldaten een level kunnen overleven. Lukt het je om een soldaat levend naar het einde te krijgen, dan stijgt deze in level. Hoe hoger zijn level, hoe beter de soldaat presteert. Het loont zich dus om een level tactisch aan te pakken. Al rennend en schietend je een weg door een level heen baant en je soldaten leggen geheid het loodje. Gebeurt het onvermijdelijke dan toch en gaat één van je soldaten ten onder, dan staat er gewoon een nieuwe soldaat klaar. Weliswaar een soldaat van het laagste niveau, maar dat mag de pret niet drukken. 

Is een level uiteindelijk zo intens lastig dat het je gewoon niet lukt om er doorheen te komen, dan kun je voor elke missie enkele upgrades kopen. Deze verschillen van extra shooting power tot soldaten met granaten. Deze upgrades koop je met de coins die je verdient per level. Helaas zijn ze alleen maar beschikbaar voor één level en voor één poging. Het is dus verstandig om je coins wijs te spenderen en niet zoals ondergetekende na het eerste level allemaal uit te geven. 

TinyTroopers2

Schattige soldaten!
Zoals al eerder genoemd is Tiny Troopers een 'kindvriendelijke game' over de oorlog. Het geheel heeft een heel cartooneske look and feel. Omgevingen zien er leuk uit met waggelende palmbomen, kleine schattige huisjes en besneeuwde bomen. Je soldaten hebben allemaal een eigen look; deze wordt samengesteld door een willekeur aan gezichten. Deze cartooneske stijl betekent overigens niet dat er weinig oog voor detail is zoals je vaker ziet bij kindergames. Integendeel, de makers hebben hun best gedaan om de game mooi en interessant te houden. De levels zijn - op enkele na - niet lineair, er zijn een boel objecten te zien per level (denk hierbij aan auto's, bomen, huizen en natuurlijk vijanden) en de de nachtmissies zijn een genot om naar te kijken. 

Conclusie
Samengevat is Tiny Troopers een simpel, leuk spel om tussendoor te spelen. Het is absoluut geen tegenhanger van grote oorlogsgames als Battlefield of Call of Duty, het is echter wel net zo verslavend. Je doet ultieme pogingen om die ene soldaat te redden die het gered heeft tot rang zeven. Kosten noch moeite worden gespaard om een level te clearen (tot je geld op is uiteraard). Maar het is ook geen spel dat je urenlang blijft spelen. Na een uurtje is het genoeg geweest en is het tijd voor een andere game. 

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Cartooneske stijl - Geen verhaallijn 7
+ Soldaten stijgen in rang  - Geen uitgebreid spel
   


Gespeeld op
Windows.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.