Evenement: Pinkpop Persconferentie 2010

DE VRAGENRONDE

Vragen zijn gesteld aan en beantwoordt door festivaldirecteur Jan Smeets.

Wat kost een biertje?

Jan: "Een biertje kost nog steeds hetzelfde als vorig jaar (2,50 euro, red.). Wij zijn het enige festival dat geen prijzen heeft verhoogd, behalve de servicekosten met 50 eurocent. Dat is puur gedaan met het oog op wisselgeld. Er wordt niets verhoogd. Ook staat de Waterleiding Maatschappij Limburg weer op het terrein met gratis water." 

Waren de Arctic Monkeys een optie?

Jan: "Die hebben nooit op de lijst gestaan."

Wat is jouw favoriet van de line-up?

Jan: "Mijn favoriet is Rammstein. Als je praat over favorieten in de 'zware zone' heb ik het over Rammstein en P!nk. Maar ik ben natuurlijk ook voor DeWolff, Moke en Caro Emerald. Kortom, ik vind het een gevarieerde programma. Er is voor iedereen wat. Let vooral op de zondag, dat is een echte Pinkpopdag. Het is wel een hell of a job om goede namen te vinden. We hebben niet voor niets Pinksteren verplaatst met een week, want er zijn ook festivals uit Portugal en Spanje waar we mee moeten concurreren. Zo is er nu ook een Amerikaans festival in Georgia waar we mee moeten overleggen en dat is best veel werk. Ik kan je zeggen, dat is niet eenvoudig."

Waarom geen Lifehouse?

Giel: "Die waren hier gisteravond ook in Amsterdam."
Jan: "Vanavond staat hier ook Vampire Weekend, dat hadden wij bijna in de pocket, totdat een Amerikaans festival zei dat zij ook interesse hadden. Anders hadden ze hier vanmiddag opgetreden, want de vrachtwagen staat hier buiten. Dat moet ik wel zeggen, we hebben onvoorstelbaar veel aanbod. Dat moet je keuzes maken en dan ga je schrappen. Dan merk je ook dat sommige bands de zaken omdraaien. Bijvoorbeeld Green Day zei dat ze meer dan twee uur willen optreden. Toen zeiden we dat we dat nooit gedaan hebben, maar toen haalden zij Bruce Springsteen van vorig jaar erbij en dan is de discussie over."

Is er één artiest die je altijd al hebt willen hebben, maar nog nooit op Pinkpop heeft gestaan?

Jan: "Zangeres Zonder Naam, zeg ik op andere plaatsen. Maar Neil Young blijft mijn favoriet."

Hoe laat gaan de campings open en welke gaan er open?

Jan: "We hebben weer vier campings, A tot en met D. Als je de Limburgse kranten leest, weet je dat er gedoe is met camping A. Daar willen ze wat ruimte wegpikken. Daar ligt ook een BMX-parcour, dus ik zou zeggen, neem je BMX-fiets mee. Het belangrijkste is camping A, daar kunnen 10.000 man op. We gaan pas om 12:00 uur open. We willen voorkomen dat er Tokio Hotel-affaires rondom de campings ontstaan, dat mensen er drie dagen van tevoren er al gaan liggen."

Is Mumford & Sons een optie?

Jan: "Dat was een optie, totdat ze zeiden dat ze helaas niet konden."

En hoe zit het met Them Crooked Vultures?

Jan: "Daar kan ik ook antwoord op geven. Dat was dik rond, totdat er iemand van de band zei: "hé, dat is een heel weekend extra. We blijven in Amerika." Dus dat gaat niet gebeuren."

Er zijn drie nineties-bands aan het touren: Soundgarden, Alice in Chains en *onverstaanbaar*. 

Jan: "Er wordt op dit moment flink gewisseld in de bands. De bandleden wisselen over en weer, dus we laten het op dit moment nog even over aan het management."

Pearl Jam staat op RockinPark en op Rock Werchter, waarom niet op Pinkpop?

Jan: "Ik heb het al eens uitgelegd, maar het festivalseizoen bestaat uit drie delen. Het voorseizoen met Rock am Ring en Pinkpop. Het tweede gedeelte is met Rock Werchter, Glastonbury en Roskilde. Dan krijg je het slot van het seizoen met natuurlijk onze favoriet Lowlands. Dan maken de bands een keuze, want je kunt niet een heel seizoen in Europa blijven. Dat is niet mogelijk, dus op een gegeven moment maakt een band een keuze. Bij een groep van Muse werd gezegd: "Jullie hebben al zo vaak op Pinkpop gestaan, ga dan maar eens een show voor jezelf doen. Kijk maar of je dat waard bent." En dat gaat nu gebeuren."

Wat vind jij persoonlijk van Green Day?

Jan: "Ik vind het een leuke band. Dat vind ik nou ballen hebben, dat vind ik wel leuk. Echt."

Zijn Limb Bizkit en Faith No More nog opties?

Jan: "Ik denk dat ik kan zeggen, beide niet."

Kan de tent niet wat opener?

Jan: "Er komt een nieuwe tent met een roze zeildoek. Helaas kan deze tent niet groter. Dat heeft met veiligheid te maken. Mensen die vanaf de mainstage komen moeten niet tegen de tent aan hoeven lopen. Ik denk ook niet dat het verstandig zou zijn, want de bands die er komen te staan vinden zelf dat ze niet meer aankunnen dan 5.000 man."

Gaat Rise Against ook optreden op Pinkpop?

Jan: "Nee, ook die hebben nooit op de lijst gestaan."

Het is altijd zo gezellig op de camping. Draaien de Bitches Collectives ook weer?

Giel: "Ja, sowieso is er ook weer een campingprogramma. Kun je daar al iets over zeggen?"
Jan: "Nee, ik laat dat over aan de organisatie van de Melkweg. Daar gaan we binnenkort mee praten."

Er moeten meer damestoiletten.

Jan: "Eerst een andere vraag: gaat het om een kleine of een grote boodschap? Maar er zal naar gekeken worden en dan wordt het geregeld."

Giel: "Het laatste woord is aan Jan."

Jan: "Ik zou zeggen, bedankt iedereen die gekomen is, iedereen die deze dag organiseert, natuurlijk Paradiso , waar we al jaren lang te gast mogen zijn en natuurlijk Giel Beelen, die al deze vragen aan mij mocht stellen."