DVD: Oeroeg

Oeroeg is in de eerste plaats het verhaal van een vriendschap. Johan is een Hollandse jongen wiens vader (gespeeld door Jeroen Krabbé) eigenaar is van de Indonesische theeplantage Kebon Djati. Oeroeg is het zoontje van Deppoh, een bediende op Kebon Djati. De twee jongens groeien samen op en zijn de beste vrienden. In het koloniale Indonesië is dat echter een ongewone vriendschap, die dan ook niet door iedereen op prijs gesteld wordt; Johans vader voorop. De film geeft een goed beeld van de houding van de Nederlandse kolonisator ten opzichte van het Indonesische volk. De vriendschap tussen Johan en Oeroeg komt meer dan eens onder druk te staan, onder andere door de dood van Deppoh, waarvan de werkelijke toedracht wel aan Oeroeg maar niet aan Johan bekend is.

Eén van de meest indrukwekkende scènes in de film is die waarin Oeroeg en Johan samen naar de film willen. Er zijn twee ingangen in de bioscoop - eentje voor blanken en eentje voor niet-blanken. De Indonesiërs moeten de film vanaf de achterkant van het scherm bekijken. Johan geeft aan Oeroeg te kennen dat hij liever niet naar de film gaat: "Ga jij maar alleen". Maar als de film afgelopen is, ziet Oeroeg zijn vriend tussen het blanke publiek zitten. Verschrikt kijken ze elkaar aan...

Is de situatie ten tijde van de kolonisatie al een enorme drempel voor een vriendschap tussen de twee; de politionele acties drijven de inmiddels volwassen geworden mannen verder uiteen. Oeroeg wordt vrijheidsstrijder voor Indonesië; Johan is inmiddels verhuisd naar Nederland en wordt als dienstplichtig soldaat naar Indonesië ('het mooiste land ter wereld') gestuurd. Een confrontatie tussen de twee kan niet uitblijven...



Behalve een prachtig (en droevig) verhaal over een vriendschap, is Oeroeg ook het verhaal van de politionele acties van '47/'48. De film geeft een onthutsend (weliswaar wat politiek correct) beeld van deze zwarte pagina uit de vaderlandse geschiedenis. Ik moet eerlijk toegeven dat ik maar weinig wist over de politionele acties, behalve dan dat Nederland toen 'fout' was. De film is voor mij dus ook nog leerzaam geweest. Of de film een kloppend beeld geeft van de geschiedenis, kan ik niet goed beoordelen, omdat ik er simpelweg te weinig van af weet.

Oeroeg dateert van 1993 en het is dus geen nieuwe film. De beeldkwaliteit op de DVD laat wat mij betreft enigszins te wensen over (VHS-'kwaliteit'). De acteerprestaties van Krabbé en de jonge Johan (gespeeld door Joris Putman) vind ik hier en daar onecht, maar dat heb ik wel vaker bij Nederlandse films. Het had allemaal wat subtieler en ingetogener gekund.

Al met al valt er wel het een en ander aan te merken op de film, maar ik heb er zeker van genoten.



Label: Paramount Releasedatum: 27-10-2005 Kijkwijzer:

Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!