Boek: Karin Strobbe - De gazellen

De gazellen heeft als ondertitel: 'Marokkaanse vrouwen vertellen'. Journaliste Karin Strobbe laat vrouwen uit Marokkaanse immigrantengezinnen aan het woord. Ze vertellen hun levensverhaal, met de nadruk op hun ervaring met het leven tussen twee culturen. In dit geval de Vlaamse en de Marokkaanse cultuur, want het gaat om vrouwen die in Vlaanderen wonen.



In zekere zin had ik veel van de verhalen in deze bundel zelf kunnen bedenken, want ze vertellen dat wat je al verwachtte. De meeste geïnterviewde vrouwen komen uit gematigd-conservatieve moslimgezinnen. Met andere woorden: ze werden vroeger thuis kort gehouden, ze mochten niet uitgaan, niet met mannen omgaan, ze werden uitgehuwelijkt (of er werden pogingen daartoe ondernomen) en ze hebben moeten vechten tegen de conservatieve opvattingen van hun familie (met name die van hun vader en/of broers). Allemaal hebben ze zich in meer of mindere mate vrijgevochten. Wat duidelijk uit het boek naar voren komt, is dat de Marokkaanse vrouwen zich veel makkelijker aan de nieuwe cultuur lijken aan te passen dan de Marokkaanse mannen, die meer lijken vast te houden aan de oude normen en tradities.

Elke geïnterviewde vrouw heeft een eigen hoofdstuk dat haar voornaam als titel draagt. De interviews zijn bewerkt tot doorgaande verhalen die gemakkelijk weglezen. We volgen de vrouwen van hun aankomst in België (op jonge leeftijd, na gezinshereniging) tot aan het heden. Een van de vrouwen is nu politica in het Vlaamse parlement en zij is de enige van wie we de volledige identiteit kennen.


Foto: Marrakech


Het boek is best leuk om te lezen, maar er staat weinig wereldschokkends in. Het zijn levensverhalen van Marokkaanse vrouwen zoals er vele duizenden moeten zijn. Ik vind het jammer dat het vooral gaat om vrouwen die grotendeels verwesterd zijn. Het zou veel interessanter zijn om de verhalen te lezen van de vrouwen die er juist voor kiezen om terug te gaan naar de oude tradities, of vrouwen die zich nooit hebben afgezet tegen de strikte opvoeding van hun ouders. De vrouwen die ineens weer voor de hoofddoek kiezen, de vrouwen die niet in staat zijn zich thuis te voelen in onze westerse samenleving en die zich er tegen afzetten. Of ben ik dan te sensatiebelust? Deze verhalen ken ik al en ze vervelen me een beetje.




Uitgever: The House of Books ISBN: 90 443 1340 1 Pagina's: 202
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!