Boek: G. McComb/E. Boysen - Elektronica voor dummies

Dit was mijn eerste ...voor dummies-boek. Voor dit exemplaar was ik meteen een goeie testcase, want ik weet echt helemaal niets van elektronica. Ik herinner me nog dat een jonge en enthousiaste natuurkundedocent het fenomeen 'elektriciteit' aan ons trachtte uit te leggen door elektronen voor te stellen als mannetjes met een leeg rugzakje (inclusief prachtige tekeningen op het bord) en neutronen als rugzakjes vol met boterhammen met pindakaas. Echt begrijpen deed ik het niet...



Elektronica voor dummies begint met een beknopte en heldere uitleg over elektriciteit die zelfs door mij grotendeels wordt begrepen. De auteurs houden het bij de basics en leggen alleen dat gedeelte van de theorie uit dat je nodig hebt bij de praktische bezigheden die later aan bod komen.

Een heel hoofdstuk is gewijd aan veiligheid, en ook in andere hoofdstukken wordt er steeds de nadruk op gelegd dat elekriciteit gevaarlijk kan zijn en dat je de voorzorgsmaatregelen goed in acht moet nemen. Als slachtoffer van het per ongeluk beetpakken van zowel de blauwe als de rode draad in een aansluiting voor een plafonnière (in de veronderstelling dat de stroom eraf was), vind ik dat geen overbodige luxe. Je bent een dummie of je bent het niet.

Het theoriegedeelte geeft uitleg over de functie en werking van allerlei elektronische componenten zoals breadboards, IC's, weerstanden en diodes. Het praktijkgedeelte van het boek bestaat voor een groot deel uit leuke hobbyprojecten, zoals een sirene, een electronisch kompas, een vochtdetector en verscheidene robots.



Ik vind de toon van het boek erg prettig. Alles wordt je vriendelijk en geduldig uitgelegd zonder dat je het gevoel hebt onnozel te zijn (wat het woord 'dummie' toch enigszins impliceert). Het boek leest lekker weg en is niet gespeend van enige humor. Het is overzichtelijk ingedeeld, zodat je dingen die je al weet gemakkelijk over kunt slaan.

Aan het daadwerkelijk uitvoeren van de projecten in het boek ben ik niet toegekomen, maar het lijkt me wél erg leuk. Het leuke is dat het allemaal maar weinig hoeft te kosten. Je hebt niet veel nodig om aan de slag te kunnen en er staan in het boek een aantal projecten die maximaal een half uur in beslag nemen.

Voor mensen die nog een leuke hobby zoeken en voor mensen die nieuwsgierig zijn hoe elektronica nou eigenlijk werkt (zodat je eindelijk die kapotte deurbel eens zelf kunt fixen) is dit een aanrader.




Uitgever: Pearson Education Benelux ISBN: 90 430 1162 2 Pagina's: 415
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!