DVD: Destination - IJsland en Groenland

Eind mei werden van de Travel Guide serie de landen India en Australië besproken op FOK!. Kernwoorden waren toen 'heet' en 'achterhaald'. Nu gaan we wat temperatuur betreft naar de tegenpolen, namelijk Rusland, IJsland en Groenland. De dvd's zijn, net als de vorige uitgaves, opgetrokken uit het materiaal dat voor de Discovery Channel-serie GlobeTrekker is geschoten. Deze dvd's worden gepresenteerd door de oerpresentator van die show, Ian Wright.


Wright is in ieder geval de beste keuze als presentator van het programma en heeft de potentie de beelden een stuk luchtiger en leuker te maken dan de andere gastreizigers. Soms is hij wat flauw, maar hij is altijd eerlijk, humoristisch en oprecht. Zo is de show oorspronkelijk ook bedoeld, als infotainment. Het is geen geschikt materiaal voor een backpackreis, maar laat wel kort iets van de sfeer en de hoogtepunten van een land of streek zien.

IJsland
Voor deze reis begint Wright in de hoofdstad Reykjavik. Hij voegt zich hier bij de bemanning van een replica van een Vikingschip om wat meer op te steken van de geschiedenis en het 'ontstaan' van IJsland. Voor de rest wordt Reykjavik helaas niet echt behandeld. De trip gaat door naar Gulfoss en Geysir om twee waterwonderen te aanschouwen. Wright wordt ook geconfronteerd met de lokale lekkernijen, gefermenteerde haai en het drankje de 'zwarte dood'. Jammer genoeg wordt er verder aan IJsland geen aandacht besteed, wat vreemde keuze is voor zo'n prachtig land.

Groenland
Voor het tweede deel van deze dvd wordt Groenland aangedaan. Dit ruige en vooral ijskoude land is de thuishaven van de Inuit. In het plaatsje Ammassalik krijgt Wright nog meer etenswaar voorgeschoteld, wat te denken van rauwe zeehondenlever? Na de maaltijd begint hij hier zijn tocht per hondenslee over de uitgestrekte sneeuwvelden. Aangekomen in Isotoq wordt een rendierboerderij bezocht en vlakbij de hoofdstad Nuuk staat zeekayakken op het programma. Voor het laatste deel van zijn reis doorstaat hij een 'Arctic Safari' waar ondermeer geslapen moet worden in een ijshol en hij de top van een ijsberg moet bedwingen.

Deze dvd laat, naast het te summier behandelde IJsland, een apart en gevarieerd beeld zien van een mogelijke reis in het koude Groenland. Leuke activiteiten die je niet vaak zal ondernemen tijdens een vakantie. Ook hier moet de uitgave het van het entertainment hebben en niet van de uitgebreide informatieverschaffing over de reis. De extra 'Round the world tour' laat kort wat beelden van andere dvd's zien, maar voegt net als de beknopte informatiesheets weinig toe.


Label: Escapi Releasedatum: 2007
Waardering film: