DVD: Bijzondere verhalen uit KRO Spoorloos

Sinds 1990 kunnen we in Nederland genieten van de verhalen in KRO's Spoorloos. Iedere uitzending zien we weer verschillende verhalen van mensen die een dierbare persoon al een lange tijd, of zelfs nog nooit gezien hebben. Nu is er een DVD met daarop dertien van deze verhalen zoals ze van origine op TV te zien waren.



De eerste uitzending van Spoorloos was op 2 februari 1990. In eerste instantie werden verhalen behandeld waar een historisch tintje aanzat. De zoektochten gingen bijvoorbeeld over mensen die elkaar sinds de Tweede Wereldoorlog of de watersnoodramp in 1953 niet meer gezien hadden. Sindsdien is het programma van opzet veranderd. Waar het eerste in de studio opgenomen werd, worden de interviews nu bij de mensen thuis gehouden. En in plaats van in Nederland te zoeken vinden de speurtochten nu in het buitenland plaats.

Met behulp van correspondenten in het buitenland zoekt de, ondertussen ervaren, redactie naar de verwanten die uit het oog verloren zijn. De sporen om te zoeken zijn vaak maar schaars omdat de zoeker de gezochte persoon vaak nog nooit ontmoet heeft. Zijn er eenmaal voldoende aanwijzingen dan gaat Derk Bolt ter plaatse met zijn vaste cameraman Eugenio Follender.

Voordat Bolt de presentatie van Spoorloos overnam van Karin de Groot werkte hij voor Met het oog op morgen, De alles is anders show, Brandpunt en maakte hij verschillende reportages voor VPRO-radio. Nu reist hij zes maanden per jaar de hele wereld over om te zoeken naar de vermiste personen.

Op de DVD staan dertien van de meest bijzondere verhalen uit Spoorloos. In het bijgevoegde boekje staan korte omschrijvingen van deze verhalen en wanneer ze uitgezonden zijn. Het eerste wat mij opvalt aan de verhalen is dat er maar eentje uit de negentiger jaren is. Zouden de laatste zes jaar echt de mooiste verhalen zijn geweest, of heeft men in het kader van beeldkwaliteit gekozen om geen verhalen van voor 1998 te selecteren? Dit feit maakt de verhalen die wél op de DVD staan er niet minder mooi op, maar is wel een klein puntje van kritiek. Ik had liever een overzicht gezien van wat voor verhalen er in verloop van tijd zijn geweest.

Twee van de verhalen die op de DVD staan zijn die van Emilio Denneman en Sandra Di Vincenzo. Emilio is geadopteerd, en in 1995 krijgt hij zijn adoptiepapieren onder ogen. Het verlangen om zijn familie te zien wordt steeds grote en groter totdat Spoorloos ervoor zorgt dat hij zijn moeder en twee halfbroers in de armen kan sluiten.


Emilio met zijn moeder en halfbroers


Het verhaal van Sandra is heel anders, haar ouder gingen uit elkaar toen zei tien was. Dit kwam hoofdzakelijk doordat haar vader niet van de drank af kon blijven, toch wil ze hem ontmoeten. Uiteindelijk lukt dit en haar vader geeft toe dat hij wel ooit contact heeft willen zoeken. Helaas durfde hij dit toch niet aan en bleef het maar voor zich uit schuiven totdat Spoorloos hem uiteindelijk wist te vinden.


Sandra met haar vader


Een punt wat ik jammer vind is het feit dat er geen enkele extra op de DVD te bekennen valt. Je kunt alleen kiezen om alle verhalen achter elkaar af te spelen of zelf te selecteren welk verhaal je wilt zien. Graag had ik gezien hoeveel moeite het kost om één verhaal te maken, en wat leuke statistiekjes over hoeveel uur ze in taxi's hebben doorgebracht, of hoeveel kilometer er in totaal afgelegd is.

Al met al vind ik het een goede DVD die een zeer breed publiek aanspreekt, hij krijgt van mij dan ook vier sterren.



Label: Buena Vista Home Entertainment Releasedatum: 3 mei 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!