Film: Super Size Me

Ik kan de wonderlijke voorvallen wel blijven opsommen. Morgan Spurlock maakt met zijn experiment overduidelijk wat iedereen eigenlijk al weet, maar veel mensen gewoon negeren: fastfood moet je gewoon niet eten. Ook niet een enkel keertje. Moet je dan ook alles voorkauwen? Blijkbaar wel, aangezien de schok toch nog groter is dan je denkt. Alleen al de verbijsterde blik van zijn arts heeft een verpletterend effect. De documentaire wordt nog specialer door al het speurwerk eromheen, wat het een echt geloofwaardig verhaal maakt. Niet slechts een grappige kerel die constant een al bekend feit blijft herhalen. Fastfood is slecht, dat weten we nu wel. Wie eet er nu elke dag Fastfood? Natuurlijk blijft dat de voornaamste kritiek op zijn 30 dagen experiment, maar is dat een raar beeld? Sommige Amerikanen blijken enkele keren per week de gang naar de McDonalds te maken, en dat hun hele leven lang. De afwisseling met pizza’s is ook niet dat je zegt een geweldige verbetering. Maar dat heel je leven, geeft dat niet een veel ernstiger effect dan éénmaal 30 dagen?


Even lijkt het ook of alleen de McDonalds aangevallen wordt. Eigenlijk is dat ook wel zo, maar dat blijkt terecht. Met wat cijfers en feiten over de aantallen restaurants en de reclames gericht op kinderen blijkt al snel dat zij dan ook daadwerkelijk de grootste zijn, in zowel verkoop als dubieuze aanpak. Al vind je al die kritiek terecht, dan nog blijft de film overeind door de schokkende feitjes eromheen, doorspekt met humor. De rode draad van de BigMacestaffette alleen al is al leuk genoeg voor een film, maar door alle achtergrondinformatie wordt het een complete documentaire. Zelfs de overheid komt er niet ongeschonden van af en je vraagt je af of er ook hier in Nederland niet eens wat moet gebeuren.

Zeker geschikt voor de zaterdagavond, maar ga wel gewoon thuis eten van te voren… Nu ik erover nadenk, sinds de voorstelling een flink aantal weken geleden, ben ik niet meer bij McDonalds geweest... De benaming Moore Light voor Spurlock is geheel terecht! Deze film krijgt van mij een 8,5. Ik heb me vermaakt en ik heb wat geleerd. Of ondanks dat ik wat geleerd heb. Iets wat ik stiekem al wist natuurlijk.


DetailsVS, 98 minuten
GenreDocumentaire
RegieMorgan Spurlock
CastMorgan Spurlock
Kijkwijzer
HomepageSuper Size Me