DVD: Severance

Wanneer een internationaal vuurwapenconcern hun
Europese verkoopafdeling beloond met een team-building
weekend in de bergen in Oost-Europa, lijkt het
een plezierige reis te worden. Eenmaal op de
bestemming aangekomen blijken de zaken anders
te lopen. Er ontstaan eerst problemen binnen
de groep, maar de echte problemen beginnen pas
als de groep moet vechten om te overleven. De
tegenstanders bestaan uit een stel gestoorde
moordenaars die op hun levens uit zijn.


Eindelijk weer eens een dvd waarvan de beschrijving op de hoes perfect duidelijk maakt wat voor film erop gebrand is. Severance is weer een lekker ouderwetse slasher. De film heeft alle gebruikelijke elementen, van flauwe grapjes tot lekker lompe en vooral voorspelbare moordpartijen, vele stereotypen, allemaal met een lekkere Britse "tongue in cheek". In Severance, een film van Christopher Smith, komt het allemaal aan bod. Zou hij dan toch iets geleerd hebben na het ge-wel-di-ge Creep? O ja, de film heeft zelfs nog een moraal, alsof iemand er nog op zit te wachten: de kijker wordt getrakteerd op een statement over de ethiek van de wapenhandel.


Er zijn wel meer redenen waarom de film perfect in het genre past. Waar gaat het bedrijfsuitje heen? Juist, naar Oost-Europa. Net zoals het beloofde paradijs in Hostel, zijn ook in deze film alle oostblokkers criminelen met dezelfde tafelmanieren als Graaf Dracul. Maar goed, eerst maar eens kijken naar de opvallendste minpunten. Op de hoes prijkt de payoff "The Office meets Deliverance". Klinkt goed! Helaas blijkt de TV-serie The Office niet meer overeenkomsten te hebben met deze film dan dat de karakters ook allemaal bij hetzelfde bedrijf werken. Heftug! Als je The Deliverance omschrijft als een film waarin men de bossen intrekt en daar een spannende tijd tegemoet gaat, dan klopt dat ook. Probeer echter niet meer overeenkomsten te vinden...


Clichťs ten overvloede. De film start als een thriller en volgt precies het geijkte pad. Na korte tijd vliegen de vleeswaren je al om de oren. De meest aparte moordtechnieken komen voorbij, waarvan de meesten makkelijk in een volgende Saw zouden passen. Liefhebbers van Hostel zullen ook wel wat meer sterren willen geven. De film haalt het echter bij lange na niet bij de koploper van de laatste jaren: Shaun of the Dead. Tja, door al dat vergelijkingsmateriaal lijkt er niet veel meer van de film over te blijven. Dat zou te cru zijn. Severance heeft wel degelijk enkele goede schrik- of "ieuw" momenten. Zelfs enkele spitsvondige grappen. Wist je na het lezen van de eerste alinea al genoeg, kijken! En anders weet je na het lezen van deze review genoeg. Voor de analfabeten volgt hieronder de waardering in sterren:


Label: A-Film Releasedatum: september 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t