DVD: The Illusionist

Het verschil tussen goochelaars, magiŽrs en illusionisten is maar vaag. Tenzij je er namen bij zet. Hans Kazan is een goochelaar, Gandalf een magiŽr en Eisenheim een illusionist. De naam alleen al is een stuk mysterieuzer dan van de twee kinderacts, een illusionist staat net wat hoger op de pikorde. Bij een goochelaar weet je dat het een truukje is, maar een illusionist speelt met je perceptie en laat je ogen je bedriegen.

Liefde versus ratio
Tijdens een van zijn shows ontmoet Eisenheim, gespeeld door Edward Norton, zijn jeugdliefde weer. Een onmogelijke liefde, hij was slechts een simpele jongen, maar zij een barones. Op het moment dat ze weer herenigd worden, is zij voorbestemd om te gaan trouwen met de kroonprins Leopold en zet hij al zijn kunnen in om haar weer voor zich te winnen. Nu is dat niet zo'n probleem wat barones von Teschen betreft, maar die kroonprins denkt daar anders over. Hij heeft haar nodig voor een ander doel dan de liefde. Met haar aan zijn zijde kan hij namelijk aan de macht komen en zelfs zijn bloedeigen vader van de troon stoten. Liefde versus ratio...Eisenheim wordt belaagd door de hoofdinspecteur van de politie Uhl (Paul Giametti), zeker als de barones wordt vermoord. Eisenheim bindt de strijd aan met de kroonprins en gebruikt daarvoor zijn sterke punt. Illusies. Al snel krijgt hij de hele bevolking achter zich en komt de positie van de kroonprins in gevaar. Is zijn show nog wel een illusie?Troonpretenties
De film van Neil Burger speelt zich af in het Wenen van begin twintigste eeuw en ademt een geweldige mysterieuze sfeer uit. Het zou in de Romantiek passen. Op film is er veel mogelijk met animatie en speciale effecten, toch wordt de kijker meegetrokken zoals ook het publiek. Misschien wel juist door de aanwezigheid van publiek, waaronder ook enkele critici. Maar niet alleen wat er te zien is, maar ook het kleurgebruik draagt bij aan de magie. Wat het verhaal betreft, valt er wel hier en daar wat aan te merken. Niet zozeer om wat er wel inzit, maar meer om wat er ontbreekt. Begin twintigste eeuw, kroonprins van Oostenrijk, het waren roerige tijden. Dat wordt dan ook aangestipt in de film maar veel meer dan wat sfeer schetsen, wordt er niet mee gedaan. Dan was wat meer fictie toch wel prettig geweest en ook niet misplaatst. Het blijft immers een sprookje, zij het voor volwassenen. De conclusie is daarom niet veel anders dan in de eerdere filmreview: Vier sterren. Gelukkig worden de extra's apart beoordeeld want met slechts interviews, de featurette & trailer en een B Roll, komen die er maar bekaaid vanaf.


Label: Universal Releasedatum: 4 januari 2006
Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: